Gadget

Tuesday, August 26, 2014

Kos Bersalin di Az-zahra

Assalamualaikum dan hai..

Sekarang pukul 6.50 pagi. Sementara mata segar bugar dan kedua-dua anakanda masih lena di alam mimpi, meh mama update blog lagi eh.

Dulu..sebaik saja bersalinkan Saif, aku memang berazam nak bersalin anak kedua kat hospital private plak. Eceh..time sakit konon tobat tak nak beranak lagi..bila anak da keluar, ble plak terus plan nak beranakkan anak kedua kat mana. Ngehehe..Actually aku takde masalah pun sepanjang proses bersalinkan Saif kat Hospital Segamat dulu. Everything good, layanan doktor dan nurse semuanya ok. Just aku nak rasa pengalaman lain plak kalau bersalin kat private.

Apa yang boleh aku rasakan, pengalaman bersalin kat goverment dengan private memang berbeza. Kat Az-zahra, segalanya aku puas hati sangat dari mula2 checkup, admit, proses bersalin, lepas bersalin semuanya aku thumbs up! Dari mula2 admit aku disorong dengan wheelchair, sampaikan time aku nak balik tu, diorang sorong wheelchair aku sampai ke kereta! Siap bukakan pintu kereta lagi! Terharu mak! Fefeeling ke langit sekejap. Mesti korang nak kata, "Eleh..hospital bayar memanglah semuanya best!" Haaa...memang itu pun pointnya kan. Zaman sekarang ni, ko nak benda best memang la kena kuar duit lebih kan. Ngehehe..

Ok, berbalik pada kos, kat Az-zahra ni, aku ambik pakej jimat je, bilik 4 katil. Aku tak kisah sangat pun bab sharing bilik tu sebab bukan nak dok berkampung lama2 kat situ kan. Tapi bila admit aku dapat bilik 3 katil. Bilik 4 katil penuh kot. N nasib baik la bersalin kali ni takde masalah pape so boleh balik awal. Aku bersalin pagi, petang aku da boleh keluar. Pakej 4 bilik ni aku lupa da apa nama dia, kos starting RM1400++ lebih kurang. Lupa plak, brochure pun da hilang. Tapi untuk keseluruhan kos aku bersalin kat sini adalah RM2700. Tolak deposit RM300, so bayar baki lagi RM2400 la.

Apokobonda yang buat kos tu jadik up? Haa..sebabnya aku admit waktu pagi2 buta pukul 3 pagi, so nak panggil doktor datang kena la bayar extra, kira diorang punya OT la. Doktor yang sambut baby (Dr.Fazlina) dan doktor bius yang cucukkan epidural tu. Pastu aku kena induce, da tambah kos. Aku minta ubat tahan sakit yang cucuk kat punggung tu, tambah kos lagi. Aku minta epidural, lagi la tambah kos. Pastu ada la kos2 lain aku tak ingat yang kecik2, tu yang jadik bertambah-tambah.

Tapi tak kisah sangat pun sebab semua kos ni ble claim balik kat company papa Saif. Muahahaha..

Kalau boleh, anak ketiga pun nak bersalin kat sini jugak. Eh?


Sunday, August 24, 2014

Kronologi Kelahiran Muhammad Safir Nuruddin Part 2

Assalamualaikum dan haii..

Sambung citer hari tu.. #Part 1. Suspen tak..suspen tak..hahaha..

Pukul 5 lebih, aku tak tahan sakit sangat da. Aku panggil nurse lagi. Kali ni aku mintak epidural! Wahahaha..ubat keramat! Walaupun aku memang da plan nak epidural tapi aku cuba tahankan jugak la sakit tu selagi boleh tahan sampai tahap tak boleh tahan baru la aku mintak. Ko tau la kembar darah da memang sakit, induce pun sakit..so aku punye sakit ni da jadik double triple sakit rasanya. Orang pun kata sakit bersalin induce memang berbeza dengan sakit bersalin biasa. Aku da cuba tahankan tapi tak boleh tahan gak nak buat camno kan.  Tapi sebelum tu mesti la aku da google dulu pro n cons nye baru la berani decide nak ambik.

So sebelum diberi epidural, midwife wat VE lagi, kali ni da 6cm. Tak sampai sejam pun da 6cm. Midwife terus siap2kan labour room. Pukul 6 gitu, aku da masuk labour room. Dalam labour room pun sempat lagi aku dok sms papa Saif dok update da berapa cm. Aku da tak sabar nak epidural ni, sakit sangat oii..aku tanya la "Bila ble dapat epidural ni?" Midwife jawab "tunggu doktor datang, dia da on the way." Dalam hati aku kata "WHATT?? On the way?? Bukan ke doktor sepatutnya sentiasa ada kat hospital??" Seriously time tu memang aku menggelupur sorang2 dlm labour room tanpa ditemani sesiapa. Papa Saif dok tunggu kat luar dengan Saif berdua je. Takkan la nak bawak Saif sekali masuk labour room kot. Kebetulan labour room depan pun ada pompuan arab nak bersalin. Nurse n midwife dok sibuk handle pompuan arab tu la. Tanjat aku tetiba dengar pompuan arab tu menjerit2, meraung2. Xtau la apa yg dijeritkannya tu dalam bahasa arab tu.

Aku sakit jugak tapi dok control2 lagi. Zikir Lailahaillaanta subhanakainni kuntuminazzalimin memang tak putus2 la. Tapi rasa cam kelakor gak bila datang sakit contraction jadik berlagu2 zikir aku. Lailahaillaantaaaaaa subhaaaaaanakainniiiiii kuntuminazzaliminnnnnnnnn (sambil tangan urut belakang sendiri, da takde sape nak tolong urutkan kan..kaki kejang2 da macam kena sawan)

Lebih kurang dekat kol 7 gitu baru la doktor bius sampai. Terus diorang get ready nak cucuk epidural.  Actually time tu da 8cm, biasanya 8cm diorg da xcucuk sebab takut ubat tak sempat jalan. Tapi aku kata nak jugak. Menggigil2 aku time nak cucuk tu. Bukan menggigil sakit ke takut ke sebab nak cucuk tapi menggigil tahan sakit contraction sambil cuba bongkokkan diri peluk bantal sebab doktor nak cucuk kat belakang. Orang kata cucuk epidural tu sakit tapi ntah aku tak rasa apa pun time cucuk tu selain daripada contraction yang dasyat.

Aku tanya doktor tu berapa lama ubat nak berkesan. Doktor kata ubat ambik masa 10 minit. Oh my..10 minit tu aku rasa lama sangat sebab aku takut ubat tak sempat jalan n aku da terberanak. Masa aku dok layan sakit tu, tetiba midwife datang bawak masuk baby tumpang baby cot kat labour room aku. Rupanya pompuan arab tadi tu bersalin baby twin so salah sorang baby tu tumpang la tabung baby kat labour room aku. Time tu tetiba cam rasa hilang sakit jap tengok baby tu. Huhu..

Tak lama pastu Dr Fazlina masuk. Baby twin arab tadi tu dia la yang sambut. Lepas sambut baby twin tu dia berkejar ke labour room aku plak. Time ni aku cam cuak eh epidural tadi da jalan ke tak eh. Aku rasa kaki aku kebas tapi sakit contraction tu still ada lagi tapi tak sekuat sebelum ni. Doc duduk depan aku je, wat VE then terus je suruh aku teran. Aku macam eh? Da boleh teran da ke tapi macam takde rasa nak teran je. Time ni aku tau la yg epidural tu da jalan. Seb baik sempat jalan oii. So aku pun teran based on arahan midwife kat tepi. Susah gak nak teran kalau takde rasa nak teran. Aku rasa macam tengah berlakon babak beranak plak sebab takde rasa nak meneran tu. Bagus sangat midwife n doktor tu bagi instruction bila masa nak tarik nafas, bila masa nak teran.

Dalam pada sibuk dok teran tu, aku dengar doktor sebut "Allahuakbar.." Aku agak mesti baby da keluar ni. Dan ye, segedebuk baby diletakkan atas perut aku. Wooo..aku rasa amazing sungguh. Rasa macam real sangat bersalin kali ni sebab kali ni aku pakai cermin mata so everything aku boleh nampak dan betul2 real. Aku nampak baby bersih je macam da siap2 mandi.hehe..atas perut aku tu jugak la midwife dok sedut lendir2 baby sampai la baby uwekk uwekk melalak. Alhamdulillah..lahir seorang lagi zuriat.

Rasa macam sekejap je proses meneran kali ni. Kalau tak silap doktor masuk pukul 7.20, pukul 7.30 pagi baby da keluar. Alhamdulillah sekejap je. So lepas tu macam biasa la doktor keluarkan uri then jahit. Doktor ada gunting sket kat parut lama dulu then jahit pun sikit je. Oleh kerana kesan epidural tu masih ada, so rileks je aku kena jahit, tak sakit langsung. Bahaha..Sempat la borak2 pasal persiapan nak balik raya. Actually hari tu sepatutnya doktor cuti tapi sebab waktu aku nak bersalin tu belum pukul 8 pagi so dia kena datang jugak la. Fuuhh..seb baik sempat gak Dr Fazlina ni sampai n sambut baby aku. Doktor ni memang baik sangat, very recommended.

Oh ye, nurse bawak baby keluar untuk papa Saif azankan. Oleh sebab takde orang untuk jaga Saif, so nurse dukung baby, papa Saif dukung Saif then azankan baby. Nak buat camne, ni la pengorbanan yang kitorang terpaksa hadapi bila bersalin tetiba time da nak raya, family semua tiada di sisi. Sobss..

Tapi tak lama pastu mak mentua dengan adik ipar aku sampai dari Tampin. Aku still kat labour room, tunggu nak dipindahkan ke wad. Mak mentua aku masuk dalam borak2 ngan aku. Oh ye sempat jugak aku call mak aku. Time call tu, mak aku macam rileks je. Rupa2nya dia tak baca sms yang aku bagi pukul 4 pagi tu. Bila aku bagitau da bersalin, tanjat dia terus gelabah. Haha..

So tu la dia kronologi kelahiran anak kedua kami Muhammad Safir Nuruddin. Alhamdulillah semuanya dipermudahkan. Dan petang tu jugak kitorang da boleh check out. Petang tu jugak terus balik Johor dan bermulalah episod berpantang yang mencabar.



Friday, August 22, 2014

Kronologi Kelahiran Muhammad Safir Nuruddin

Assalamualaikum dan haii..

Selamat hari raya semua! Dah raya keberapa puluh baru nak wish.da nk abes raya da pun! ngehehe..apakan daya dah jadik mak beranak dua ni, nak online update status pun tak menyempat. Ok, actually saje je aku nk update citer bersalin kali kedua ni lambat sket. Ye la, korang semua kan tengah mood beraya sakan.ngehehe..

So putera kedua aku ni namanya Muhammad Safir Nuruddin. Alhamdulillah proses nak melahirkannya tu jauh lebih senang dan pantas even sakitnya tetap nauzubillah.

25 Julai 2014. Pukul 9.00 malam. Aku dok siap2 packing baju masuk bag untuk balik Tampin. Plannye esok pagi lepas Subuh nak terus gerak balik Tampin. Balik rayo! Siap pack, beg semua siap2 masuk dalam kereta so esok pagi takde la nak kelam kabut sumbat barang kononnye. Gigih aku ngemas dengan perut boyot.

26 Julai 2014. Pukul 12.00 tengah malam. Aku tak mengantuk. Leka layan fb. Papa Saif suruh tido. Aku pun masuk bilik tapi tak tido pun. Sambung online lagi. Dalam kol 1.00 pagi, sakit contraction datang. Aku rekod waktu contraction tu guna contraction counter yg da install siap2. Tengok timing contraction selang 10 minit gitu. Eh, nak bersalin ke eh? Actually aku da rasa cam instinct da dekat nak bersalin sebab petang tu time mandi ada kuar lendir2 putih yang banyak. Contraction kali ni rasa lagi kuat tapi aku still tahankan lagi sebab nak tunggu tanda lain samada air ketuban atau darah yg kuar. Aku dok harap2 kali ni biar la air ketuban pecah dulu. Da merasa bersalinkan Saif dulu kembar darah, sakitnya Tuhan je yang tau.

Pukul 2 lebih time aku dok berkerut menahan sakit  contraction tetiba blupp! Aku rasa ada something kuar. Dalam hati aku kata 'alaaa..mesti kuar darah ni.' Aku pi toilet n betul. Selambak darah kuar. Kembar darah lagi! Terus aku kejut papa Saif "abang, jom pi hospital. Da kuar darah la."

Sempat la aku mandi dulu then siap2. Seb baik beg semua memang da sumbat dalam kereta. Then papa Saif dukung Saif pi ke kereta. Aku tunggu depan kaki lima tempat parking tunggu papa Saif ambik. Sambil tunggu, aku xhenti lagi record contraction. Makin sakit ooiii.. on the way tu papa Saif sempat pesan "kalau diorang suruh warded, ayg warded je k."

Lebih kurang pukul 3 pagi da sampai kat hospital Az zahra. Papa Saif drop aku depan hospital sementara dia nak pi parking kereta. Dalam pada sakit tu aku dok gagahkan cuba berjalan gak. Dah sorang2 namanya kan pandai2 ko la gagahkan diri. Seb baik ada pakcik atendan yg baik hati ambikkan wheelchair n tolak aku naik ke tingkat 2.

Then ada sorang nurse terus sambut aku n minta masuk ke bilik prosedur. Cam biasa la mesti la nak wat VE. Sebelum tu pasang ctg dulu. Kali ni aku da pandai sket la nak baca ctg cmne. Time tak sakit, bacaan ctg tu rendah je setakat 8%, 10%. Tapi bila contraction datang, mencanak nombor tu naik sampai 100%!! Memang patut pun sakit cam nak mati oii!

Then midwife masuk wat VE. Bila check katanya 2cm. Dia tanya nak warded ke tak. Kalau nak warded, diorang akan induce sebab kalau nak tunggu takut lambat. Oleh kerana papa Saif pesan supaya warded so aku setuju je la walaupun kena induce. Ko tengok, hari tu kemain aku ngelak taknak induce, sudahnya kena induce jugak.

Aku terus pergi ke wad. Wad tu dekat je, 5,6 tapak je dari bilik prosedur tadi. Aku jumpa papa Saif, bagitau untuk ambik beg aku semua. Papa Saif pun bagitau dia nak balik rumah dulu sebab Saif da kencing tembus seluar sampaikan baju papa Saif pun terkena basah sekali. Katanya lepas Subuh dia datang balik. Aku pun tak kisah la sebab kesian jugak takde sape untuk handle Saif. Aku kesiankan kat Saif je. So diorang pun balik. Tinggal aku sorang2 kat wad. Aku ambik pakej yang 4 katil tu tapi wad yang aku duduk ni 3 katil. Aku tak kisah pun bab sharing wad ni sebab bukannya nak dok lama kan.

Pukuk 3.50 pagi, midwife masukkan ubat induce. Aku tak boleh bangun selama sejam, so baring je la layan sakit yang makin sakit. Midwife tu sempat kata "Induce ni ambik masa 6-8 jam. Nanti pukul 9.50 pagi saya check bukaan lagi ye."

Da sorang2 kat wad tu, aku sempat la update bagitau da admitted kat group gojes. Hahaha..sempat lagi tu. Aku pun ada sms mak kat Johor tapi mak tak reply pun, biasa la waktu orang tengah khusyuk tido mana la perasan bunyi sms. Then nak kurangkan sakit, aku baca surah Maryam. Pada masa sama aku tak putus record waktu contraction. Tiap kali sakit, aku stop baca surah Maryam, record contraction then sambung baca balik. Waktu ni contraction da selang 5 minit n sakit tu dalam 2 minit. Maknanya aku ada masa free 3 minit je yang tak berapa nak sakit.

Pukul 4.40 pagi aku da sakit sangat rasa cam nam terberak terkencing semua ada. Patutnya 4.50 pagi aku baru ble bangun tapi sebab da tak tahan sangat, aku bangun jugak pi toilet. Tapi da pi toilet pun, sakit tak hilang2. Tak boleh jadik ni, aku panggil nurse. Mintak ubat tahan sakit. Nurse panggil midwife wat VE dulu, check2 da 4 cm. Midwife tu pun tanjat "eh, cepatnya da 4cm." Then dia bagi ubat tahan sakit yang cucuk kat punggung tu. Actually ubat ni untuk bagi mengantuk tapi sebab sakit sangat, aku xble nak layan da ngantuk tu. Layan sakit tu lagi kuat.

Panjang sangat je cerita ni..sambung lagi nanti eh..daaa..


Saturday, July 26, 2014

Selamat Sudah

Assalamualaikum dan haii..


Alhamdulillah selamat melahirkan putera kedua kami pada  pukul 7.30 pagi 26 Julai 2014 di Hospital Azzahra Bangi.

Thursday, July 24, 2014

Tentang Raya

Assalamualaikum dan haii..

Rasa macam sekejap je masa berlalu kan. Tup..tup..lagi 3 hari je dah nak raya. Syukur setakat ni belum bersalin lagi makanya boleh la bertahan nak puasa penuh.

Walaupun fefeeling nak raya tu agak kureng bagi aku (sebab asyik dok risau bila la nak baby nak keluar ni), tapi bab persiapan rasanya semua da setel. Baju raya Saif lama da aku setelkan sebelum puasa lagi. Baju raya laki aku je yg takde sebab dia memang tak suka pakai baju raya. Lantakkan..aku pun confirm la xde baju raya. Maybe akan pakai je nursing dress yang aku beli 2 tahun lepas je. Jadik la tu. Tema-tema memamg takde la ye.

Bab kuih raya..pun setel. Actually xde la kuih sangat pun, banyak kerepek mepek je. Aku da beli kerepek, tup tup papa Saif pun beli kerepek jugak berkodi-kodi. Takpe, beli banyak2 pastu nanti bagi je la kat mak sana sikit, mak sini sikit. Tahun ni satu2nya kuih yang aku buat hanyalah popia nestum. Tu pun da 2nd round aku buat pun macam da tinggal serdak je sebab hari2 aku dok lantak lepas buka puasa. Hari tu mak aku datang, bawakkan kuih tart nenas ngan semperit susu. Perghh..kuih yang mak buat jugak yang paling best. Kot la tak bersalin lagi raya nnt, ble la hadap kuih raya banyak2 lagi.hehe..

Bab duit raya n sampul, papa Saif da setelkan. Duit da tukar, sampul dapat free je banyak bank yang bagi sampul kat company papa Saif so hangkut je la. Tak payah susah2 beli sampul duit raya.

Bab packing baju nak balik kampung raya, aku da setelkan kelmarin. Tu pun sebab aku da rasa cam nak terberanak masa tu dengan sakit perut sebab contraction (every 2 minutes!) so cepat2 aku pack semua baju dalam bag. Tapi lepas siap pack baju, contraction tu makin hilang plak. So bag yang sama akan aku hangkut balik raya dan bag yang sama juga akan aku hangkut in case terbersalin awal terus bawak balik untuk berpantang kat umah mak aku. Oh ye, raya kali ni balik umah MIL aku la jawabnye kat Tampin kalau aku tak bersalin lagi. Kot da bersalin awal zupppp kita balik Lenga lah..hehe..

Bab kereta, awal2 da hantar servis da. Servis kereta tu penting ye sebelum memulakan perjalanan jauh (even xdela jauh sgt pun). Tak nak la ada kereta yang tersadai kat highway, dah la confirm jem nak balik raya ni.

Ehmm..apa lagi yang tak setel? Rumah? Rumah xde ape nak disetelkan. Lagi aku pack semua barang masuk kotak ada la. InsyaAllah kalau takde aral, lepas abes berpantang nanti, kitorang akan pindah rumah sewa baru. Aku da tak tahan dok umah ni lagi lama2! Huhuuhu..

Papa Saif plan nak balik Tampin hari Sabtu pagi lepas Subuh kononnya nak elak jem la. Hopefully tak jem. Agak2 jem tak? Aku risaunya kalau sangkut kat jem, time tu plak aku sakit nak terberanak buat naya je. Bukannya ble sukahati nak u-turn mana2 kat highway tu. Balik raya ni pun tak lama, raya kedua hari Selasa tu balik semula da. Papa Saif tak ambik cuti sebab nak spare utk waktu aku bersalin nanti. Ikutkan aku raya pertama Isnin tu aku nak balik da. Bukannya apa, at least bila da balik umah sendiri, anytime aku da ble ready nak bersalin. Ni selagi dok kat kampung beraya, selagi tu la hati aku tak tenteram. Takut tak sempat nak balik bersalin. Abes burn deposit aku karang. Tapi yg utamanya sebab aku nak sangat bersalin kat hospital private kali ni.

So tu je la serba sikit persiapan raya aku untuk kali ni. Korang punye persiapan raya mesti havoc kan? Hii..



Tuesday, July 22, 2014

Tak Jadi Induce

Assalamualaikum dan haii..

Hari tu kan aku da citer pasal keputusan aku nak induce lebih awal dari EDD disebabkan faktor2 yang aku da nyatakan. Tapi hati serius tak tenang beb.

Asalnya aku cuba sedapkan hati, beranak mana yang tak sakit kan. In case induce failed pun then end up with czer pun da ketentuan Allah. Tapi tu sekadar kata2 penyedap hati je sedangkan hakikat sebenar serius aku takut.

Makin dekat dengan hari checkup, aku makin berdebor. Aku memang da makin kerap alami contraction even sekadar Braxton Hicks. Aku tanya kawan2 aku, ada yang bertuah tak rasa sakit pape, pi checkup tau2 je da bukak 5, 6 cm. Aku pun harap2 dengan contraction yang aku da rasa sekarang, maybe da ada jalan 3, 4 cm ke. Hari tu pun doktor kata maybe da ada jalan sbb anak kedua n aku da selalu alami contraction.

Hari2 aku dok belek buku merah aku, dok kaji EDD based on scan dengan EDD based on LMP. Memang ada beza seminggu lewat EDD scan. Then aku belek2 buku merah time Saif dulu, dok banding EDD Saif plak. Time Saif pun ada beza beberapa hari lewat EDD scan banding ngan EDD LMP. Instinct aku rasa macam baby ni pun tak akan kuar awal jugak sama macam Saif. Bila aku tanya papa Saif, dia pun rasa aku mcm takkan beranak awal. Eleh..dia tu nak balik raya Tampin mesti la semangat tak nak aku beranak awal dulu.ngehehe..

Aku cakap ngan papa Saif "Kita pi checkup Selasa ni, kita tengok dulu in case da ada jalan even sikit pun, proceed induce. Kalau takde jalan, cancel induce, kita raya dulu. Hopefully tak terberanak tengah jalan.huuu.."

So checkup hari ni kat Azzahra, doktor tu ingat lagi muka aku yang dia suggest untuk induce. Dia tanya "Macam mana, da buat keputusan ke nak induce ke tak?" Aku jawab "Ehm..ntah la ek doktor." Doktor tu senyum je. "Takpe, kita scan dulu. Nanti kita buat VE."

Ok, hasil scan macam biasala ok. Kepala baby memang da kat bawah je (cephalic). Then buat VE. Eh, beza tau kalau kita da ready utk buat VE dengan tak ready. Kali ni bila aku ready, tak sakit pun buat VE tu. Huhu..ke sebab doktor tu yang memang terer buat VE tanpa rasa sakit. Oh ye..sekadar info, tak batal tau pose bila buat VE ni sbb atas faktor perubatan.

Hasil VE, jalan takde lagi! Nak kata 1cm pun payah sebab satu jari dia pun tak lepas. Hooo..lega aku. Terus aku kata "Takde jalan lagi, tak jadik induce la."

Doktor senyum je. "Lambat lagi rasanya ni. Maybe dia nak ikut macam yang sebelum ni, keluar lambat."

So, dengan hasil checkup hari ni, muktamadnya aku tak jadik la nak beranak awal. Hoho..mak aku da siap2 datang dari kampung semalam in case aku jadik beranak hari ni tapi cancel sudahnya. Mak aku datang siap bawak lauk pauk raya ketupat, rendang,  sambal kacang etc konon takut aku terliur kalau terberanak awal. Hahaha..so la ni aku just doa la mintak2 baby kuat bertahan untuk keluar lepas raya.  Time tu ok la da ble adjust sape yg nak jaga Saif nnt time aku berjuang kat hospital.

Dan dapatla aku pose penuh tahun ni. Doakan mudah-mudahan...



Friday, July 18, 2014

Tudung Raya Happylifeshoppe

Assalamualaikum dan haii..

Walaupun memang da pasti, tahun ni aku memang tak beraya tapi semangat nak shopping raya tu tetap ada. Baju aku takde beli pun tapi tudung wajib beli. Aku suka sangat beli tudung tak kisahla jenis bawal ke, shawl ke, tudung sarung segera ke..aku suka pelbagai supaya boleh disesuaikan ikut situasi. Situasi tu lebih kurang camni la, time aku ada banyak masa ble la lilit2 shawl. Tapi kot time nak cepat, tudung sarung segera lebih memudahkan.

So antara online shop yang aku suka untuk beli tudung adalah kat Happylifeshoppe. Semalam (Khamis) aku tengok kat FB, ada tudung baru. Lacey Adeena nama dia. Cantik hoii ada lace-lace. Aku suka benda alah ada lace-lace ni bak kata Che Ta, lace is sexy. Ngehehe..

Ni la tudung Lacey Adeena tuuuu..aku tengok yang model ni pakai la terus jatuh hati n terus terklik beli. Eh? Aku beli sebijik yang color ni la. Tudung ni jenis soft awning. Aku memang prefer soft awning sebab senang nak basuh tak perlu risau awning patah.
Sumber gambar : FB Happylifeshoppe

Servis dia pun sangat bagus. Aku order hari Khamis pagi(semalam), tengahari ni (Jumaat), abang PosLaju da ketuk pintu hantar parcel. Wahhhh..teruja mak!

Belum bukak plastik lagi da teruja dengan cantiknya tudung ni..

Dapat free sampul angpow raya plak tu!Suka!Suka!Suka!

Lace tudung ni memang cantik sangat weii..memang nampak sangat berkualiti setanding harganya. Tudung ni size M, memang labuh da tutup dada macam model tu pakai. Size L pun ada gak kalau yang nak extra labuh.

Gambar aku pakai? Tadak..hahaha..sebab mak yong malu nak pamer muka kembang berminyak tengahari panas buta ni. Takpe, tengok gambo model tu pakai je pun memang tau da memang cantik. Raya nanti kot aku pakai, aku share haa.. Tapi apa yang pasti memang puas hati dengan produk n servis daripada Happylifeshoppe. So korang kalau nak beli gak or nak cuci2 mata je ke boleh la pi FB dia :

atau website dia :


Set Kuih Raya The Morsel

Assalamualaikum dan haii..

Oleh kerana aku nebes sangat takut terberanak awal, so bab kuih raya semua aku memang beli awal-awal dengan niat nak melantak sepuas hati sebelum kena berpantang nanti. Pastu SIL aku wasap tanya nak beli set kuih raya tak. Cantik punya da pack siap dalam balang kaca n siap letak dalam bakul lagi..



Set ni namanya Morsel. Dalam set tu ada 8 balang (campur2 balang besar n kecik) yang mengandungi :

1) Samosa Raya
2) Muruku Raya
3) Kerepek Pisang
4) Kerepek Bawang
5) Samosa
6) Muruku
7) Chickpea
8) Sagon

Harga satu set ni RM100. Boleh COD area Putrajaya. Kawasan lain aku tak pasti plak. Set ni sesuai sangat la kalau nak buat sebagai hadiah ke, hantaran ke. Tapi aku beli untuk melantak sendiri je. Lagipun aku berkenan sangat dengan balang kaca n bakul tu. Balang tu kedap udara. Aku da terbayang da balang tu nanti aku nak recycle buat isi rempah ratus kat dapur. Huhuuu..

So kalau korang berminat nak beli, ble la tengok kat instagram diorang @themorsel atau sms/wasap nombor ni : 017-2121544


Wednesday, July 16, 2014

Pilihan Induce : Yay Or Nay?

Assalamualaikum dan haii..

Sekarang ni aku da 38weeks. Tak lama lagi hoii nak peluk cium baby. Sabtu hari tu aku pergi checkup kat Azzahra. Aku buat checkup dengan Dr. Fazlina. Baik sangat dia ni macam mak-mak n lembut je percakapan dia.

Macam biasala time checkup mesti la buat scan kan. Alhamdulillah result scan semuanya ok, berat baby pun da lebih 3kg. Sambil scan tu, borak-borak la dengan Dr. Fazlina tu.

Dr. Fazlina : Awak punye due ni time raya kan? So raya nanti macam mana? Raya kat sini ke?

Aku : Haah due time raya. Raya..ehm..tak tau la. Dok sini je la kot. Nak balik kampung beraya takut terberanak plak tengah jalan.

Dr. Fazlina : Family awak kat mana?

Aku : Kat Johor.

Dr. Fazlina : Family husband?

Aku : Negeri Sembilan.

Dr. Fazlina : Tak balik raya ni, abes tu raya sendiri je la kat sini? 

Aku : Haah. raya sini je la. Nak buat macam mana.

Dr. Fazlina : Tak nak bersalin awal ke? 

Aku : Eh, macam mana plak nak bersalin awal? (otak aku da terbayang czer je)

Dr. Fazlina : Kalau awak nak, boleh je induce untuk bersalin awal. Lagipun baby awak da cukup bulan, da matang. Anytime je da boleh keluar sekarang. Kalau awak nak, minggu depan ni pun da boleh bersalin. Pastu boleh terus balik kampung. Tak payah risau terberanak tengah jalan ke.

Gulp!! Induce?? Benda aku paling takut kot. Sebab time beranakkan Saif dulu, aku da merasa azab kena induce. Yang bestnya time aku beranak tu, aku tak dimaklumkan pun yang aku diinduce. Bila da setel beranak, borak2 dengan nurse baru aku tau kena induce. Cett! Patut la sakit macam nak mati!

Aku : Tapi doktor, induce sakit kan?

Dr. Fazlina : Mana ada bersalin yang tak sakit. Actually sakitnya tu sama je. Cuma kalau tak induce, sakit tu datang perlahan-lahan, berhari-hari sebelum jadi kuat so otak boleh terima rasa sakit tu secara beransur-ansur. Tapi induce sakit tu datang cepat dalam masa beberapa jam je so otak lambat nak adapt rasa sakit tu sebab tu sakitnya macam lebih kuat. Actually sama je sakitnya bergantung pada penerimaan otak masing-masing. Lagi plak anak kedua ni biasanya jalan da bukak sekarang ni so kalau induce pun InsyaAllah tak ambik masa yang lama. Takpe, awak fikir la dulu. Bincang dengan husband. Saya tak paksa.

Aku angguk je la. Tapi time ni aku tak buat keputusan pun untuk setuju induce sebab apa-apa pun kena bincang dengan papa Saif dulu. Time checkup ni aku sorang je sebab papa Saif tunggu dalam kereta jaga Saif, Saif kan still chickenpox so tak boleh keluar ke mana2. So, Dr. Fazlina set next appointment 22 Julai ni n kalau setuju nak induce, boleh proceed terus. By the time 22 Julai tu aku da masuk minggu ke-39.

So bila aku bagitau papa Saif yang doktor cadangkan untuk induce, papa Saif pun terdiam. Aku pun cuak sebenarnya.

Setelah fikir punya fikir, bincang punya bincang. Akhirnya kitorang setuju untuk induce. Faktor yang kitorang ambik kira adalah :

1. EDD aku raya ke-3. So namanya pun EDD so memang tak boleh nak expect bila baby nak keluar sebenarnya. Awal, on time atau lambat. Plan asal aku tak nak balik kampung langsung untuk beraya sebab aku takut time tengah sangkut jem kat highway tu la aku sakit nak terberanak tak ke naya. Tapi..andai kata tak balik beraya, baby pulak keluar lambat, tak ke macam sia-sia dok tercangok kat rumah je tak beraya?

2. Ada suara-suara yang suruh kitorang balik raya jugak. Papa Saif pun macam ada hati nak balik raya, of course la balik raya Tampin hoii..Dengan confident dia kata, kalau tetiba aku sakit nak beranak time raya, sempat je nak patah balik KL untuk bersalin. Amboihh..kalau tak jem pun da ambik masa sejam setengah. Kalau jem maunye 3,4 jam baru sampai KL even N9 tu macam dekat je bunyinye. Aku tak berani ambik risiko beranak dalam kereta. Dan aku pun tak nak bersalin kat Hospital Tampin. Rugi la aku da bayar booking wad kat Azzahra tu.

3. Faktor ke-3 ni paling sedih. Mak aku da bagitau awal-awal kalau aku terberanak time hari raya tu, memang dia tak boleh nak datang. Even kalau 2 hari sebelum raya pun, mak aku susah nak datang sebab da sibuk dengan preparation untuk raya. Sebabnya parents aku dok ngan nenek aku kat rumah induk. So da namanya rumah induk, time raya tu segala anak beranak cucu cicit akan datang rumah tu n of course la parents aku takble tinggalkan rumah (even mak aku nak sangat lari dari rumah time tu katanya). Tak..mak aku tak ble tinggalkan rumah time orang datang sebab ikut pengalaman sebelum ni bila mak aku takde, ada la beberapa isu yang timbul (malas aku nak cerita) so memang mak aku da bagitau awal-awal tak boleh nak datang. So kalau mak aku tak datang, sape nak jaga Saif time aku nak pi berjuang? Papa Saif of course la akan tunggu aku kat hospital. Takkan nak bawak Saif jugak kot, karang dia nampak aku tetiba hilang, tak pasal2 jadik drama air mata kat hospital. Aku nak bersalin pun ble jadik stress dok teringat kat Saif je karang.

4. Mak mentua aku pun tak ble datang. Sebab aku tau mesti dia sibuk dengan aktiviti surau dia. Even dia offer untuk jaga Saif dengan syarat hantar Saif balik Tampin, tapi aku yang tak konfiden. Saif..waktu siang ok lagi kalau kena tinggal dengan nenek n caca dia. Tapi waktu tido malam, sorry. Crankynye aku je yang ble handle. So aku memang tak setuju hantar Saif balik mana-mana pun even umah mak aku sendiri. Tak nak menyusahkan diorang melayan karenah anak aku tu 24 jam. Melainkan salah sorang sanggup datang umah aku untuk jaga Saif then it would be ok sebab diorang hanya perlu jaga waktu siang je, waktu malam papa Saif ble take over jaga plak.

5. Kalau aku bersalin awal, so aku ble balik kampung lebih awal dan dapat elak sangkut dalam jem. Start hari Jumaat tu confirm da start jem punye la. Ko bayang dengan sakit-sakit baru lepas beranak, sangkut plak dalam jem 4,5 jam tak ke naya. Silap haribulan kot kena jahit banyak macam time Saif dulu, nak duduk pun tak ble, celah mananya aku nak tahan duduk dalam keta merangkak-rangkak 4,5 jam sebab jem. Ah ye dengan Saif yang confirm akan buat perangai dalam kereta lagi..rasa nak jadik hijau.

So atas faktor-faktor tu la yang buat aku rela dalam terpaksa membuat keputusan untuk induce. Tapi ni baru keputusan kitorang, belum bagitau doktor pun lagi. Next appointment nnt baru bagitau. So bila da buat keputusan nak induce ni, aku rasa macam nak ambik epidural sebab takut tak tahan sakit. Papa Saif pun ok je.

Tapi..tapi..bila aku bagitau orang kiri kanan pasal keputusan aku nak induce ni, ramai plak yang tak setuju. So bila lagi banyak respon negatif daripada positif, aku mula rasa cuak dan ragu-ragu. Betul ke keputusan yang aku buat ni?

"Kenapa nak induce? Biar la baby keluar sendiri naturally."

"Doktor tu nak ambik untung je, nak mudahkan kerja dia je tu."

"Kalau baby tak ready lagi nak keluar macam mana? Nak paksa-paksa keluar plak."

"Banyak risiko induce la. Kalau induce tak jalan then will end up with czer."

Adehhh..serius buat aku rasa cuak. So aku pun menggunakan la kuasa google untuk cari info pros n cons pasal induce ni lagi. So hasil google, cons memang lebih banyak banding dengan pros. Kiranya betul lah apa yang korang cakapkan tu.

PROS :
1. Boleh tetapkan masa bersalin andai kata ada kekangan masa yang sukar dielak.
    Haa..ni memang isu utama aku la ni. Isu kekangan masa.
2. Boleh jumpa baby lebih cepat! Yeah!
    Ini aku tak kisah sebenarnya yang penting semuanya selamat.

CONS :
1. Kegagalan induce kerana tubuh ibu tak respons pada ubat induce yang diberikan.
2. Induce menyebabkan contraction yang kuat yang mungkin tak tertanggung oleh ibu.
    Ini memang aku da merasa azabnya macam mana.
3. Contraction yang terlalu kuat boleh mengundang risiko rahim pecah, baby stress dan lain-lain yang seterusnya membawa kepada czer.
4. Baby mungkin belum bersedia untuk dilahirkan lebih awal (jika induce dilakukan pada tempoh kurang daripada 38 minggu)

Tapi satu statement ni bagi sedikit kelegaan bagi aku :

"Researchers have found that inducing labor after 37 weeks of pregnancy can lower the risk of perinatal mortality without increasing caesarean section rates. However, babies born to mothers who are induced are more likely to be admitted to a special care baby unit. The study is published in BMJ (British Medical Journal)."


Tapi aku still rasa tak puas hati dengan info-info yang aku dapat via google je. Ntah macam mana Allah nak bagi petunjuk kat aku ke apa..tetiba kawan aku masa sekolah dulu (la ni doktor) tetiba PM aku mintak resepi popia nestum yg aku upload kat FB. Muahaha..ada hikmahnya wei selalu up status kat FB. Aku pun da ingat2 lupa dia ni. So aku pun ambik kesempatan la tanya dia pasal keputusan aku nak induce ni. Aku nak tau pandangan seorang doktor itu sendiri.

So apa yg aku ble simpulkan kawan aku tu kata :
"Sebelum doktor suggest any medication, doktor mesti da tau risikonya. Macam doktor tu yang suggest untuk induce tu, dia takkan saja2 suggest kalau condition kau tak ok. Lagi plak kau memang da cukup bulan, baby memang tunggu masa nak kuar je cuma cepat atau lambat tu bergantung pada tindakbalas rahim kau yang da ready ke tak sebenarnya. Orang selalu kata doktor private ni nak ambik untung je tapi untung tu jatuh nombor 2. Memang diorang still perlukan income sebab hospital private takde subsidi macam government, diorang bergantung pada patient je. Tapi tu tak bermakna nyawa patient nak dipertaruhkan sebab apa-apa jadik pun diorang still kena bertanggungjawab. Jarang kita dengar isu kat hospital private kan? Lagi satu, bila kat private ni, semuanya memang doktor pakar tapi fasiliti wad tak cukup sedangkan makin ramai orang pilih private so kalau ada pilihan untuk percepatkan sesuatu proses, memang diorang akan percepatkan sebab wad tak cukup nak tampung patient. Terbalik plak dengan hospital government, pakar tak ramai. Yang ramai doktor pelatih tapi fasiliti wad banyak so kalau nak lambat-lambat pun takpe."

Bila kawan aku bagi komen macam tu, rasa terbukak sikit kotak fikiran aku. Ye la, kita ni sekadar patient so hanya ble bagi pendapat sebagai patient je tapi reality doktor tu sendiri kita tak tau. Tapi sukacita aku ingatkan, itu hanyalah pandangan kawan aku seorang saja ye, tak mewakili semua doktor kat dunia ni. Karang ada plak 'doktor-doktor' yang condemn aku kata aku bagi info salah plak. Aku just kumpul info sebanyak yang mungkin je daripada pelbagai sumber. Tak nak la baca/dengar satu sumber je then terus buat assumption sendiri.

Actually, bersalin dengan apa cara sekali pun still ada risikonya kan. Dan kita ni cuma mampu merancang je nak bersalin macam tu, nak bersalin macam ni tapi kalau Allah da tentukan bahagian masing-masing, kena redha je la. Ye la, ada orang nak bersalin normal tapi Allah tak izinkan sudahnya end up with czer gak. Then ada orang nak bersalin czer tapi Allah tak izinkan sudahnya end up bersalin normal. Aku la tu..merayu-rayu dengan nurse n midwife mintak operate sebab da tak tahan sakit sangat tapi da Allah tak izinkan so tak dapat jugak la aku operate. Merasa gak la bersalin normal. So sama je sekarang ni, aku plan nak induce next week, manala tau tetiba esok lusa aku da terberanak da. Haaa..mana la tau kan. N andai kata induce ni tak berjaya n aku end up with czer, pun aku n papa Saif redha je.

Doakan je la yang terbaik untuk aku dan baby. Redha dan pasrah..Still cuak..

Monday, July 14, 2014

Tips Apabila Anak Kena Chickenpox

Assalamualaikum dan haii..


Susah hati sangat bila Saif kena chickenpox. Tambahan plak dalam keadaan aku tengah menunggu hari je nak bersalin ni. Mujurlah sebelum ni aku da pernah kena chickenpox so doktor kata badan aku da imun dan risikonya sangat rendah untuk dijangkiti kali kedua. N baby pun InsyaAllah takde effect apa2.

Tapi sikit info la aku nak share..kalau ibu hamil dijangkiti chickenpox di awal kehamilan, itu memang sangat berisiko untuk effect pada baby. Ni based on apa yg doktor bagitau n aku baca. Kebetulan ada opismate aku yang pernah kena chickenpox time pregnant, bila anaknya lahir kulit baby tu ada bintik2. Nauzubillah..minta dijauhkan. So kena aware la ye dengan tahap kesihatan kita dan orang sekeliling time pregnant.

So hari ni da hari ke-5 Saif kena chickenpox. Alhamdulillah keadaan makin baik dan blister kebanyakannya dah kering. Cuma yang blister yang besar2 je masih tak kering sepenuhnya. Maknanya lagi lama la aku bercuti ni muahaha.. ok. Aku nak share sikit tips apa yang aku buat sepanjang Saif kena chickenpox ni.

1. Bawak jumpe doktor
- basic ni semua orang mesti tau kan. Tapi mana la tau kot ada yang still konservatif bawak pi jumpa bomoh ka. No..no..bawak pi jumpa doktor k. Lepas je taska call bagitau Saif kena chickenpox tu, memang aku terus ambik dia kat taska bawak pi klinik. Bila doktor confirmkan memang chickenpox, so ble la kita continue rawatan yang dicadangkan oleh doktor.

2. Kuarantin
- chickenpox ni penyakit berjangkit so memang wajib kuarantin dok umah ye jangan menggatai nak kuar pi shopping raya kat sogo. Sebagai ibu bapa kenalah berkorban cuti kerja jaga anak kat rumah. Kalau tak boleh ambik cuti, ble la hantar anak balik kampung. Macam aku ni cuti banyak lagi so takpelah aku cuti jaga Saif. Papa Saif da tak boleh nak cuti sebab tak lama lagi aku da nak bersalin, dia plak yang nak kena ambik cuti banyak time tu. Aku tak nak hantar Saif balik kampung sebab tak nak menyusahkan mak/mak mentua aku dengan perangai cranky Saif tu. Mamanya hilang pi jamban pun dia da melalak-lalak nak rak, inikan plak kalau aku tinggalkan dia terus kat kampung. Maunya orang tua aku kena heart attack karang. Lagipun aku dan papa Saif da pernah kena chickenpox sebelum ni so InsyaAllah da imun dan takde masalah untuk kitorang jaga sendiri. Kalau korang tak pernah kena chickenpox atau ada anak lain yang takpenah kena chickenpox jugak, better hantar balik kampung la. Orang kata kalau kena chickenpox time da tua-tua lagi teruk melaratnya.

Oh ye, based on yang doktor bagitau aku, chickenpox ni paling berpotensi nak berjangkit masa mula-mula kena demam tu. Sebelum chickenpox tu keluar, kan demam dulu kan. Haa..time demam tu la virusnya paling mudah tersebar melalui pernafasan. Then bila blister baru mula-mula keluar tu pun sangat berpotensi untuk menyebarkan jangkitan kalau terkena air blister tu. But bila blister da mula kering, potensi untuk berjangkit tu da kurang. But still kena tunggu sampai betul-betul kering la baru boleh keluar daripada kuarantin.

3. Ubat-ubatan
- ada 3 benda yang aku guna sepanjang merawat Saif dari segi luaran dan dalaman.
  • Calamine lotion


- ubat sapu ni bertindak untuk mengeringkan blister tu. Lagi plak bila sapu calamine lotion ni, blister tu rasa sejuk dan tak gatal. Tiap kali Saif melalak tengah malam sebab gatal2, gigih aku menyapu calamine lotion kat tempat yang gatal tu, terus dia senyap tido balik. Lotion ni memang aku tak miss sapu sentiasa. Even tiap kali tukar pampers pun aku akan ulang sapu jugak. Calamine lotion ni doktor yang bagi. Kalau nak beli kat farmasi pun boleh.
  • Ubat antiviral
- ni ubat makan bertujuan untuk bagi cepat sembuh la senang ceritanya. Tapi boleh plak klinik kesihatan yang aku pi tu kehabisan stok ubat ni. Call klinik-klinik presint lain pun takde stok. Pulak..so doktor tuliskan nama ubat tu untuk aku pi beli sendiri kat farmasi/klinik private. Ubat ni kena ada prescription dari doktor baru boleh beli kat luar. Aku pi Poliklinik An-Nur kat Presint 15 beli ubat ni. Seb baik ada.
  • Mandian herba Pinetarsol
- kawan-kawan aku suggest mandikan Saif dengan daun semambu untuk kurangkan gatal dia tu. Tapi celah mana aku nak petik daun semambu tu even kawan aku kata daun semambu ada merata-rata tepi jalan Putrajaya ni. Nasib la mama Saif ni rajin menggoogle, so terjumpa la tips mandikan guna Pinetarsol. Actually Pinetarsol ni daripada daun semambu gak. Boleh beli kat farmasi. Harga rm25 je sebotol. Bancuh satu penutup dengan air satu baldi then mandikan Saif. Tak payah bilas, biar kering sendiri lagi bagus. Oh ye, time chickenpox ni jangan la mandikan anak guna sabun ye. Sebab sabun ni biasanya ada pelembap. Kita tak nak kulit jadik lembap, kita nak kulit tu kering so jangan guna sabun. Ikutkan mandi pun tak boleh tapi untuk mandian herba dibolehkan la sebab nak kurangkan rasa gatal tu.

4. Jaga pemakanan
- Sebaiknya elakkan la makanan yang boleh menyebabkan rasa gatal tu makin merenyam contohnya telur, ayam, ikan tertentu yang gatal macam kembung, cencaru..etc. 2, 3 hari pertama tu memang aku xbagi Saif makan benda2 tu semua. Tapi tadi aku bagi dia makan ayam sebab ingatkan da kering tu da ok. Sekali si Saifnya tergaru-garu plak. Tapi takdela tahap melalak. Garu sikit2 je. Kena control makan balik la ni.

5. Biarkan berlengging
- Tak payah pakaikan baju, biar berlengging je sepanjang masa pakai pampers je. Kalau pakai baju, takut anak tu berpeluh, bila berpeluh tu yang buat badan jadik lagi makin gatal merenyam tu. Lagi pun lagi bagus tak pakai baju, kurang la aku basuh baju Saif minggu ni. Ngehehe.. Oh ye aku botakkan jugak kepala Saif sebab blister paling banyak tumbuh kat kepala. Masa memula kena tu, kesian dia tergaru-garu kepala dengan rambut panjang lagi la berpeluh kepala tu jadik makin gatal merenyam. So dengan berat hati, botakkan la kepala Saif. Bila da botak tu, tergezut aku tengok kepala dia penuh blister hooiiii..aku sapu calamine lotion sampai putih penuh kepala dia. Bila da botak tu, dia da tak menggaru lagi. Tapi kejap2 pegang kepala sebab da takde rambut. Hehehe..

Ehm..rasanya tu je la yang aku buat sepanjang Saif kena chickenpox ni. Ada yang kata bagi minum air kelapa untuk bagi blister keluar abes semua. Tapi sebab Saif da makan ubat antiviral tu so tak boleh la nak minum air kelapa gak sebab air kelapa ni akan cuci segala toksin termasuk ubat-ubat yang dimakan. Pilih salah satu je, ubat or air kelapa. Cuma air kelapa ni memang akan bagi blister keluar abes semua tapi maknanya akan lambat sikit la nak sembuh. Aku nak Saif cepat sembuh, so aku pilih bagi ubat. Sekarang ni just tunggu blister tu semua btul2 kering je. Aku pun da nak bersalin tak lama lagi, tak nak la sebab chickenpox ni Saif takboleh jumpe adik dia plak kan. Aku yang melebih2 sedih karang. Tapi InsyaAllah doktor pun kata da dekat seminggu ni, da tak berjangkit lagi da.

Sekarang ni memang musim chickenpox kot sebab anak kawan pun ada yang kena. So korang pun aware la ye.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...