Gadget

Friday, May 22, 2015

Family Day GBSB

Assalamualaikum dan haii..

Akhirnya berjaya gak aku siapkan entri ni setelah berhari-hari pending dalam draft.

Alhamdulillah..akhirnya terlaksana jugak perancangan sekian lama untuk buat family day Geng Gojes Blogger Supermom & Baby (GBSB). Ikut plan buat pada 16-17 Mei 2015 di Singgah Santai Resort, Hulu Langat. Tapi aku cuma join walk in pada 17 Mei je. Aku tak join diorang yang lain stay kat resort sebab bajet ciput aku da spend kat reunion geng DTIKUiTTHO 2002 kat melaka 2 minggu sebelum tu.

So seawal pukul 8 pagi lebih kurang kitorang gerak dari rumah. Sampai sana dalam pukul 9 gitu. Dekat sejam jugak la, tu pun sebab laki aku drive kereta dengan cermat dan berhemah. Sampai-sampai je kitorang pun menonong nak masuk ke tempat geng berkumpul sebab pagi tu da plan ada aktiviti games. Tetiba owner resort kot terjah kitorang tanya nak pi mana. Kitorang jawab la nak pi kat group family day tu. Then dia kata "Owh..tak boleh masuk kalau tak menginap kat sini. Kawasan sini private. Kalau nak masuk untuk mandi kolam kena bayar RM10/dewasa, RM5/kanak-kanak. So kalau awak nak masuk ni kena bayar RM30 la."

Aku dengan laki aku macam WHATTT?? Nak masuk saja-saja pun kena bayar. Aku cakap la aku tak nak mandi. Safir pun tak mandi. Then dia suruh gak aku bayar RM25. Kononnya nanti ntah-ntah tetiba aku nak mandi ke so kena bayar jugak. Berbulus betul aku rasa tapi bayar jugak la.

Nak private sangat konon la. Macam la 5 star sangat tempat nih. Terus laki aku update status kat Facebook "Resort tak seberapa bajet 5 star. Fully not recommended." Huuhh..padan muka.

Tapi sebab geng gojes punya pasal aku tak nak la spoilkan mood dengan insiden tadi even laki aku da mula tarik muka. Hahaha..so terus la gerak ke kawasan aktiviti. Salam-salam, peluk-peluk, muah-muah..ok dah tu. Tetiba je terus nak bergambar. Sempat aku salin baju family day dulu then terus duduk bergambar.

Eh, layan gambar je la lagi best. Gambar aku cedok dari pelbagai sumber. Huhu..

Geng Supermom

Geng Superdad

 Geng Superkid adik-adik

Geng Superkid .Sorang nangis yang lain pun ikut nangis..

Geng Supergugurl. Suka aku tengok gambo anak dara nih. Comel sangat. Geng Superhero takde. Semua bertempiaran lari sana-sini tak terkejar.

 Mak mak gojes yang tak insaf tengok kamera

 Main kotak beracun. Dengan anak terkapit kat depan belakang kiri kanan..pun bolehhhhh..

Time ni Aznor kena pedajal ngan laki sendiri sampai dapat kotak beracun. hahaha..

 
Yang ni si Umi plak kena racun. Kena jadik ustajah sikit tapi tetiba sendiri tertouching plak. Hiii..
 
 
Games bapak pakai pelikat, anak kena masukkan bola dalam kain tu. Tapi dah apehal plak maknya plak kat tengah dunia tu.

hahaha..ngelat dok heret anak ambik bola bagi kat bapaknya. Kalau nak tunggu si Saif tu ambik sendiri memang tak ler. Tersengih-sengih sopan santun sangat nak ambik bola. memang confirm la tak menang. hahaha..

 
 Game superdad kena tiup belon sampai pecah. Laki rara sampai ke sudah tak pecah-pecah belonnya. Hahaha..

 
Game isi gula-gula dalam box. Macam biasa mak-mak yang havoc lebih pi pegang tangan anak ambik gula-gula. Dah anak semua spesis sopan santun tak nak berebut da macam mana kan.. Hahah..Tuu..tu..anez tu ngelat tu..hahaha..

Then ada la penyampaian hadiah untuk game. Yang ni Sue dan suami terpilih Pasangan Paling Romantik. Auuuuwww!! Jeles mak!

 Da abes main game, semua terjun kolam la apa lagi.

Anak aku tak sudah-sudah menarik papanya nak terjun kolam. Psst : banner gojes sponsored by @amerislovely, tokey lasagna n macaroni cheese yang super sedap!

Bagi saif je la berendam. Sibuk la hai papanya suruh Safir berendam sama tapi aku tak bagi sebab tak sihat betul lagi budak tu.

Ni dia tengok si Airell main terjun-terjun, dia pun nak terjun gak. Sudahnya asyik la main terjun je sampai pancit papanya. Lepas tu langsung tak nak pakai pelampung. Makin pancit papanya dok bawak dia berenang. Hahaha..

Time ni aku nak balik da. Da start nak hujan. Ok, berjaya posing kurus. Bahahaha..

Siap ada goodies bag lagi kauuu..macam-macam sponsor. 

                                    @sqoolala                            @meersya_eshoppe (disponsor oleh puan pinggu)

                          @mommylin_loveandcare                         ni pun puan pinggu sponsor!

miracle refreshing official page (FB)

Thank you so much our lovely sponsor :

@mommylin_loveandcare (allene) - hijabpin
@kraftyqistkisscats - props
@sqoolala - fridge magnet
@achiek_anis_choc_n_cheese (achiek anis)- birthday cake (tapi xdapat merasa..sobss)
@comeystuff (ros anis)- games
@dolceryna (eira) - tshirt (tokey butik cafe dolceryna gombak)
@bizzbro - jelly kelapa (pun tak dapat merasa..sobss)
@meersya_eshoppe - brooch crochet (sponsored by puan pinggu)
@dyatieshop (yatie) - games (tokey bawang goreng rangup, pekasam daging, instantshawl etc)
@fingertips_sh0p (myzatul) - games (tokey jubah etc)
@safuraonlineshop (rara) - games (tokey pavlova @sugarlandbyrara)
@scissorandbutton (mimi) - hadiah couple romantik
@amerislovely (kak amy)- bunting (tokey lasagna n macaroni cheese)



Also thanx to our Official Photographer 


Friday, May 15, 2015

Tips Mendisiplinkan Anak Duduk Di Carseat

Assalamualaikum dan haii..

Awas. Post ini sangat panjang. Tapi mohon baca setiap patah perkataan hingga habis.

Lately banyak plak kisah accident tragik. Bagi aku tragik bila melibatkan baby tercampak keluar kereta. Bulan lepas kot kisah accident kat Gambang or Kuantan aku tak ingat, baby tercampak keluar. Geram plak bila dok ingat ada yang share gambo baby tu dalam longkang. Aku ternampak plak gambo tu melintas kat wall aku. Hampes. Pastu hari tu viral kes accident Duke, baby tercampak keluar jugak. Then sehari lepas tu lagi accident baby tercampak keluar gak dari kereta Exora kalau tak silap aku.

Tragik.

Maka kerajaan mula pandang serius perkara ini untuk mempertingkatkan lagi keselamatan pengguna jalanraya. Antara cadangan yang timbul adalah penggunaan carseat untuk anak.

But a little bit frust jugak bila aku baca komen-komen sesetengah orang yang berkata :

"Anak aku tak boleh dok kat carseat. Tiap kali dok kat carseat mesti menangis histeria."

"Yang bagi idea suruh pasang carseat tu mesti tak pernah ada anak lagi. Da ada anak nanti tau la ko anak ko tu tak nak dok dalam tu. Pastu kalau dok dalam tu, da macam mana nak breastfeed anak. Bodo."

"Alaa..pasang carseat pun kalau nak accident, accident jugak."

(-_-)'

Ehm..sorry to say, anda adalah antara ibu bapa di Malaysia yang masih belum sedar akan kepentingan penggunaan carseat ni. Ye la..nak bagi anak pakai carseat buat apa kalau mak pak nya sendiri pun tak pakai seatbelt. LOL. Di luar negara memang ada undang-undang yang mewajibkan penggunaan car seat. Dan undang-undang ini pastinya digubal atas dasar menjaga keselamatan anak tersayang.

Ok, takpe. Aku tak nak komen lebih-lebih bab mentaliti ni sebab tajuk utamanya aku nak share macam mana aku mendisiplinkan anak aku untuk menggunakan carseat. Kindly remind, I'm just sharing my way, my experience. It's up to you to accept it or not. Aku pun sebenarnya masih belajar banyak perkara lagi tentang carseat ni.

1) Latih Dari Kecil
Sekecil mana? Kalau boleh keluar daripada hospital tu, terus masuk dalam carseat atau carrier/jogger. Actually aku pun tak buat seawal tu sebab aku tak beli carseat jenis carrier/jogger. Aku beli carseat yang besar terus. So masa Saif dulu, habis pantang aku balik KL terus tuju kedai untuk beli carseat. Keluar kedai je, Saif terus kena duduk dalam tu. Safir plak, aku da beli carseat siap2 sebelum bersalin. So masa habis pantang, nak balik KL tu aku letak la dia dalam carseat tu. Alhamdulillah both anak aku boleh duduk diam tanpa masalah. Elok je tido dalam tu.

Masa ni Saif umur 4 bulan lebih kurang..

2) Carseat yang sesuai
Kebanyakan ibu bapa prefer beli carrier/jogger macam gambar di bawah ni :



Dan kebanyakannya memberi alasan sebab 1) Lebih murah. 2) Senang nak bawak turun dari kereta. Kalau nak singgah makan kat mamak, boleh la angkut anak sekali dalam carrier ni, boleh la mak paknya makan dengan tenang. Tak perlulah nak bergilir-gilir riba anak. Sementara si bapak habiskan sup gearbox, si mak yang dok riba anak da terliur tengok mi bandungnya yang makin sejuk. Aku suka idea ni tapi laki aku menentang plak. What to do. Bajet ketat a.k.a. kedek.

Aku beli carseat jenis ni :



Aku beli yang besar terus. Actually lebih jimat sebab boleh digunakan daripada baby sampai la toddler 4years (bergantung kepada berat). Carseat ni boleh adjust position untuk kedudukan sedikit baring untuk baby dan tegak sikit untuk toddler. Tak mahal mana beb. Kalau ko tengok brand Maxi Cosi la..Ferrari la..memang la mahal cecah ribu. Ni aku beli brand Aldo ni baru RM300++ (harga 3 tahun lepas). Untuk Safir aku beli brand LittleBean harga RM280++. Selesa je walaupun tidak segebu carseat yang mahal. Alhamdulillah, elok je anak aku boleh tido lena dalam tu. Start mengandung ko da ble kumpul duit sikit-sikit untuk beli carseat ni. Jangan berkira bab keselamatan anak. Beli smartphone canggih-canggih boleh, beli SSC mahal-mahal boleh, takkan carseat 3,4 ratus tak boleh beli kot. Paling-paling mahal pun 500 kot kalau beli yang branded direct from UK. Nak mahal lagi RM1K pun boleh ikut bajet.

Kalau banyak duit, boleh beli jenis carrier/jogger macam kat atas untuk baby kecik. Then bila baby makin melasak, sebaiknya bertukar kepada carseat jenis besar macam gambar kedua tu.Bergantung kepada bajet masing-masing. Tapi pada masa yang sama aspek keselamatan pada carseat tu sendiri jangan diabaikan.

Ramai ibu bapa tak tau kewujudan carseat macam ni (boleh guna dari newborn to toddler). Lepas tu bila anak meragam dok dalam tu nak salahkan carseat. Anak umur 4 bulan ke atas kebanyakannya da semakin panjang dan aktif. So carseat jenis carrier/jogger dah tak sesuai. Baby tak selesa, kaki terjulur-julur keluar, rimas, sebab tu dia meragam. Bentuk carrier tu sendiri yang macam melengkung da tak sesuai untuk tulang belakang anak yang da semakin besar. Ko plak sayang nak keluar duit beli carseat yang besar pastu paksa gak anak dok dalam tu. Pastu anak melalak. Ko pun salahkan carrier tu dan pi campak dalam longkang. Dan ko pun letak la anak ko kat riba while driving. Anak pun diam, senyum.. tetiba ada babi hutan melintas depan kereta ko. Ko pun tak sempat break. Dushhh tebaboooo.. dan kisah seterusnya boleh ko baca dalam paper Berita Harian cover hadapan.


3) Jadikan rutin setiap kali naik kereta
Setiap kali naik kereta, terus letak anak dalam carseat. Aku hari-hari hantar anak ke taska yang 5 minit dari rumah tu pun tetap letak anak dalam carseat. Even kalau keluar berjalan, husband drive, aku akan tetap letak Safir dalam carseat. Aku dok kat belakang dengan Saif, free! Boleh tido ternganga sampai laki pun dengki kena drive jauh. Huhu.. kalau nak beriba anak dalam kereta kan lenguh? Pastu nak tido pun rasa tak confident sebab takut anak tu tergolek ke bawah.

Masa ni aku drive sendiri dari KL-Tampin sebab ada kursus. Alhamdulillah, 2-2 behave. Safir tido sepanjang perjalanan. Saif macam meronta gak nak turun tapi aku dok layan dia borak so dia pun dok diam. Bahaya drive sendiri tanpa pengawasan anak yang dok kat belakang.

Disclaimer : ketika aku draft post ni, aku baru tau yang tempat paling selamat untuk letak carseat adalah di seat belakang. Letak carseat di depan (sebelah driver) kurang selamat lagi-lagi kalau ada airbag sebab airbag akan tolak carseat tu jika kemalangan berlaku. Boleh letak kalau takde airbag tapi lebih selamat letak di belakang. See..aku pun masih tak berhenti study ilmu bab carseat ni. Pengalaman juga tak berhenti mengajar kita kan?

4) Anak menangis gak, nak buat macam mana?
Aku pun pernah alami anak menangis sepanjang dok kat carseat sampaikan sudahnya aku plak histeria dalam kereta. Untuk makluman, aku PJJ selama setahun setengah dengan suami. Most of the time, weekend je aku akan drive berdua je dengan Saif untuk balik ke rumah husband di KL. Husband jarang dapat balik ke rumah aku di Pahang (ketika itu) sebab dia further study so ada kelas setiap weekend. So aku kena sacrifice drive sendiri balik KL.

Pernah..Saif menangis bila dalam kereta. Masa tu dia baby lagi la lebih kurang 6 bulan kot. Pujuk-pujuk tak jalan. So aku buat keputusan berhenti di tempat yang selamat seperti RnR atau stesen minyak, breastfeeding him until he fall asleep. Aku letak dia balik dalam carseat then baru aku sambung perjalanan. Safely.

Korang kena tau anak-anak ni terutamanya baby, kalau menangis ada 3 sebab je.
1) Lapar
2) Mengantuk
3) Tak selesa / tak sihat

So korang kena pastikan yang anak korang bebas daripada 3 perkara ni, barulah dia boleh duduk senyap dalam carseat. Bukan dalam carseat je la. Dalam apa jua keadaan sekalipun. Macam ada sesetengah budak kan, asal bawak berjalan pi kenduri ke contohnya mesti nak meragam, mesti nak melalak. Sudahnya ko tinggal je anak ko suruh mak ko jaga kan supaya ko boleh pergi kenduri tu kan. Padahal sebenarnya kalau 3 perkara tu korang da handle, InsyaAllah anak tu takkan meragam. Aku pun buat macam tu jugak. Sebelum pi kenduri, aku make sure pampers anak ok, kenyang menyusu dan cukup tidur. N of course la pastikan anak tu sihat. Kalau tak sihat, memang aku tak bawak keluar. Then pung pang pung pang la berapa lama pun nak dok kat kenduri anak aku boleh rilex je tak meragam. Ok da terkeluar dari tajuk. Tapi tu la point aku nak korang tau yang anak-anak ni memang sifat semulajadi memang macam tu.

Toddler plak biasanya meragam sebab tak selesa, nak bebas. Memang tengah umurnya diorang nak explore bagai so carseat tu menghalang eksplorasi diorang. So boleh cuba lekakan diorang dengan ipad atau any kind of games. 

5) Aplikasi teori behaviorism Pavlov
Ye Pavlov. Bukannya Pavlova yang ada stoberi atas tu ye. Teori behavior ni lebih kepada memberi rangsangan ke atas anak untuk membentuk behavior/sikap anak. Salah satunya adalah teori Pavlov. Meh aku cerita sikit eksperimen Pavlov ni. Aku snap je nih. Malas nak taip balik.

Klik gambar untuk baca lebih jelas

Boleh hadam tak?

Ok, aku share macam mana aku apply teori ni. Tak bermakna aku samakan anak aku dengan anjing plak. Aku tampor kang sape yang cakap macam tu.

Saif - masa kecik, pada satu fasa dia mula melalak bila letak dalam carseat. Bukan sebab 3 faktor yang aku bagitau sebelum ni tapi lebih kepada sengaja mengada-ngada mintak pelempang. Ok, garang sangat tu. Saje je nak gedik-gedik manja nak melekat je dengan mama dia. So apa yang aku buat adalah setiap kali aku letak dia dalam carseat, sebelum dia sempat nak melalak, aku akan kata "Duduk, Ikat Dan Jalan". Lepas tu aku duduk kat driver seat, dan ulang lagi "Duduk, Ikat Dan Jalan". Saif diam macam tercengang. Aku ulang rutin ni setiap hari. Sampai la satu ketika bila aku letak dia kat carseat, aku tak sebut pun "Duduk, Ikat Dan Jalan" tapi Saif boleh duduk diam. Dia da boleh faham kalau dia nak berjalan, dia kena duduk, dan dia kena ikat (di carseat). Then baru boleh jalan. So berjayalah teori tu.

Safir - lately dia mula masuk fasa melalak je tak nak kena tinggal. Actually salah satu faktornya sebab dia kurang sihat lately tu pasal asyik cranky. Aku dudukkan dia dalam carseat, pastu masuk balik dalam rumah sebab nak ambik Saif plak (tido-kena dukung). Dari tingkat atas aku boleh dengar dia meraung semahu-mahunya. Even lepas tu dia da nampak muka aku pun dia nak melalak. So aku mula apply teori yang sama. Aku sebut "Tunggu" sambil tangan angkat tanda tunggu. Setiap kali dia mula nak melalak dalam kereta, aku akan sebut "Tunggu" sambil tangan angkat. Mula-mula tu dia tetap melalak. Tapi ni da masuk minggu kedua aku buat macam tu, dia da mula faham. Aku angkat je tangan dan sebut "Tunggu" terus dia slow down. Dia tau yang setiap kali aku sebut "Tunggu", tak lama lepas tu confirm aku akan muncul. Dan aku keep on ulang walaupun dia da tak melalak. Dan hari ni, aku takde sebut "Tunggu" pun, tapi dia da boleh diam.

 Bukti anak aku melalak tiap kali dok kat carseat everyday aku nak pi keja. Bergenang lagi air mata tu. Sabo je la aku. (Disclaimer : masa ni belt tak adjust betul lagi)


6) Belajar, dapatkan support
Kadang-kadang kita ni susah nak terima sesuatu perkara sebab perkara tu adalah sesuatu yang asing dan bukan culture kita. Yelah..aku pun dari kecik mana pernah dok kat carseat. Tapi pernah la berlaku kejadian aku terjerumus ke dashboard kereta bila ayah aku tetiba break mengejut sebab ada anjing melintas. Tapi makin kita dewasa, kita memang kena belajar banyak perkara. Kita kena luaskan pergaulan supaya kita boleh belajar new culture.

Alaa..macam SSC jugak la. Masa anak first dulu aku cuma tau nak gendong anak je so belilah CC. Masa tu kawan-kawan beli SSC mahal, tertanya-tanya gak aku apa bezanya. Tapi bila masuk anak no.2, aku belajar owhhh rupanya ada beza SSC dengan CC. Mulalah meroyan SSC. Ok aku da terkeluar topik lagi.

So macam tu jugak la dengan carseat. Kita kena belajar, baru la tau. Macam aku didedahkan dengan ilmu carseat ni sebab kakak ipar aku pun PJJ gak macam aku. So aku selalu tengok dia travel dengan anak dia letak dalam carseat. So bila da ada anak, aku pun belilah carseat. Dan Alhamdulillah suami aku pun sangat menyokong penggunaan carseat walaupun beliau tak begitu istiqamah. Hoho..

Dan lagi satu, aku pun baru ni join group Malaysian Carseat Support. Subhanallah banyak sangat input yang aku dapat. Macam SSC jugak, barulah aku tau kepentingan carseat yang sesuai. Mulalah macam nak meroyan beli carseat baru plak. Hahaha..eh tapi carseat yang aku pakai sekarang ok je, InsyaAllah selamat cuma biasalah saja-saja suka meroyan. Hahahaha..

Korang pun join la group ni. Seriously banyak sangat info yang berguna.

Mesti ko nak kata "Anak ko lainnnn..anak aku lain..."

Ok, fine. I'm just sharing my way, my experience. It's up to you to accept it or not. But at least, cuba..cuba..dan cuba.. Budak ni berubah-ubah perangainya. Kita je la samada boleh hadap atau tak boleh hadap tu je. Kita yang kena mainkan peranan untuk bentuk dia, disiplinkan dia. Aku nak tekankan,tujuan aku sharing ni bukan sebab nak kata aku ni macam bagus tapi sebab aku concern about our children's safety. Serius aku seriau, tiap kali jemput anak balik taska, aku tengok ada parents yang terus letak anak kat pangku then drive.

Mesti ada yang nak kata, ala benda nak jadi boleh jadik jugak even dok kat dalam carseat. yes, true. Tapi at least ko da ambik langkah keselamatan untuk mencegah. Macam la kan ko makan mi segera hari-hari, kononnya ala ok je makan nih, takde pape pun. Tapi one day bila doktor kata ko ada kanser perut yang disebabkan makan mi segera setiap hari, masa tu la baru nak kata "Oh..aku menyesal tak dengar cakap korang supaya tak makan mi segera setiap hari." At least prepare yourself first. What happen next we never know. Ko nak dengar anak ko menangis dok kat carseat atau ko tak nak dengar dia menangis lagi buat selama-lamanya. Faham tak?

Lepas ni aku nak korang letak wishlist pertama setiap kali beranak mesti beli carseat, faham?

Last but not least, hadamkan cerita di bawah ni.

Sumber dari page Recaro

Sumber dari page Malaysian Carseat Support Group 
*tetiba touching plak baca cerita ni..sobss..

Sekian, terima kasih.


Thursday, May 14, 2015

Seminar Cabaran Mendidik Anak Alaf Baru

Assalamualaikum dan haii..

Hari Sabtu lepas aku ada join satu seminar parenting. First time kot aku join seminar berkaitan parenting ni. Kalau tak asyik-asyik la seminar pengurusan la seminar organisasi la..*muntah*

Cam biasa la lambat update sebab lambat transfer gambar.

Aku terjoin seminar ni pun bila Erina war-warkan. Actually aku da terperasan banner seminar tu kat blog jiji tapi ntah apasal time tu cam tak de feel nak pi sebab takde geng. Tup-tup bila ada geng gojes yang nak pi so aku pun join la. Last minute join nasib baik masih available.

Erina, aku, Mimi

Speaker untuk seminar ni of course la jiji herself atau nama sebenar Adlil Rajiah, Dr Putri Afzan Maria n Fynn Jamal. Actually jiji xde bagi talk secara langsung tapi lebih kepada menjawab dalam sesi Q&A.

Jiji bagi opening talk

Aku suka sangat topik yang disampaikan oleh Dr. Putri. "Giving Back Play to Young Children".
 

Antara point menarik adalah :

1) The first 6 years is PLAY. Main main dan main the whole day. Even nak educate anak2 pun melalui permainan. Antara contoh aktiviti anak adalah bangun tidur - mandi - main sejam - makan - main the whole day.

2) Our children born with 9 multiple intelligence but we only focus on 2 - word and logic. What about the other 7?
     - nature?
     - picture?
     - body?
     - music?
     - people?
     - self?

3) Children cannot sit more than 10 minutes. Kalau kita paksa jugak diorang duduk, study, ia boleh menjejaskan perkembangan otak mereka.

4) Pendekatan untuk boys and girls adalah berbeza. Girl lebih cepat matang seawal umur 2 tahun. Boys plak lambat matang. Maybe umur 5,6 tahun baru dia mula nak matang. So kalau nak hantar anak ke tadika sebaiknya masukkan anak lelaki ke tadika yang kawan perempuannya lebih muda supaya jurang kematangan tu tidak terlalu ketara dan mereka jadi lebih yakin. Kalau ikutkan Saif sekarang ni pun masih sangat kebudak-budakan, manja. Berbeza la kalau nak banding dengan anak buah aku yang girls semuanya umur 2 tahun da petah bercakap dan boleh berdikari. Biasalah anak lelaki kan anak mak. :D




5) Ayah memang kena mainkan peranan yang sangat penting sebab anak akan menjadikan ayah sebagai idola. Biasanya anak akan jadikan orang yang sama jantina sebagai idola dia. Contohnya anak perempuan idolanya mama. Anak lelaki idolanya papa. Tapi macam anak perempuan tetap akan jadikan ayah dia sebagai tempat utama dia bergantung dan berlindung. So papa kenalah involve dengan semua aktiviti anak-anak.

6) Too much too soon. Orang zaman sekarang suka dok banding-banding anak sendiri dengan anak orang lain. Anak orang lain da boleh berlari, eh dia pun paksa anak dia mesti berlari jugak. Anak orang lain da tau ABC, eh anak dia pun kena paksa tau ABC jugak. Sedangkan tahap umur diorang belum sepatutnya hadap benda-benda tu. Umur sehingga 6 tahun adalah waktu bermain tapi ko sibuk paksa dia belajar itu ini. Takut sangat orang kata anak tu tak genius. Berlumba-lumba hantar anak pi tuisyen bagi cepat pandai membaca, mengira n whatsoever which is tak elok pun sebenarnya untuk perkembangan mental kanak-kanak. Rilek-rilek sudah..asalkan anak ko tak melampaui batas its ok untuk biarkan dia bermain je. Dr.Afzan kata kalau kat UK, hospital bahagian kanak-kanak tu penuh dengan bebudak yang patah kaki la, patah tangan la n whatsoever sebab kanak-kanak kat sana memang dibiarkan melasak. Kalau malaysia ni, demam dedor sikit da sibuk masuk hospital. Huhuhu..

4) Ada beberapa types of play :

 source : pinterest.com (click picture for larger view)

5) Parenting style (sumber aku google sendiri) : 




 Dr.Afzan ni sangat sweet. Adore her. :)


 Sesi Q&A

Ok..itu sesi dengan Dr. Afzan. Seriously 1 jam talk dan 1 jam sesi Q&A memang tak cukup. Rasa banyak lagi perkara yang terbuku di hati ni. giteww...haha

Lepas tu adalah sesi dengan Fynn Jamal. Aku bukanlah fan Fynn Jamal ni tapi sesi ini sangat membuka mata aku yang orang lain sebenarnya tak berhak nak judge apa pun yang dia (dan juga kita) sebagai mak untuk buat kat anak. Walaupun hanya anak angkat tapi siapa kita nak judge kasih sayang dia tak sama dengan kasih sayang seorang mak kepada anak kandung. Memang bergenang jugak la air mata tapi kutahan jebat. Sedih part dia cerita tentang keterujaan dia untuk akhirnya mempunyai anak walaupun bukan daripada rahim sendiri. Dan dia diduga bila Juna didiagnosis mengalami masalah jantung berlubang. Dengan takde duit di tangan dia say "Yes" bila doktor kata nak operate Juna. Dan berkat ihsan orang, duit berjaya dikumpulkan dalam satu malam dan Juna selamat dibedah. Hidup sihat comel sampai sekarang.

Tapi dugaan dia tak berhenti di situ bila Juna didiagnosis sebagai anak autisme. Dan tak mudah nak membesarkan anak autisme. Orang boleh kata apa sahaja, orang boleh pandang sinis, tapi yang mengharunginya saja yang boleh faham apa erti rasa di hati. Orang boleh judge macam-macam tapi selagi ko tak duduk 24jam serumah dengan dia, simpan je la judgement tu dalam jamban. So tak payah nak fikir yang negatif, doakan je la yang baik-baik aja.

Sharing session by Fynn Jamal. Sempoi aje. 
Di mana-mana aja gambo aku ambik mesti ada kepala Abang Ben. Da naseb abang sado dok depan nak buek camno. Nak crop lebih-lebih pun tak boleh. Huhu..



Ok, abes je sesi sharing oleh Fynn Jamal tu so tamatlah seminar hari tu. Terus la berkejar bergambo ngan orang tu, bergambo ngan orang ni. Heheheh.. yang pastinya seminar ni memang sangat bermanfaat. Tak rugi join. Hope next time boleh lanjutkan masa lagi.

Aku, Jiji, Mimi, Erina

Aku, Erina, Dr.Afzan, Mimi

 Gift untuk anak



Friday, May 8, 2015

How To Deal With Difficult People

Assalamualaikum dan haii..

Kursus ni aku attend last month. Ni baru sempat nak share. Masa mula-mula permohonan kursus ini dibuka, memang berduyun-duyun yang mohon. Yeahh..semua orang mesti ada perlu berhadapan dengan this kind of difficult people, so ramai la nak belajar how to deal with it. Tambahan plak yuran kursus ni kalau tak silap aku RM1800++/person tapi fully sponsored by KPM, siapa tak nak kan. Alhamdulillah rezeki, nama aku naik untuk hadir ke kursus ni. Excited!


Kursus ni dikendalikan oleh Mr G.K.Lim. Nama sebenar dia Sawadpong Limtrakul. Ada unsur-unsur Siam gitu tapi warganegara Malaysia. Hebat dia ni sebab dia buat kursus ni bukan sekadar ni Malaysia tapi termasuk di luar negara. Kalau tak silap, umur dia sekarang 68 tahun tapi dia nampak sihat bertenaga je. Without any medication. Even now he still doing his PhD. Dia pesan "Dont stop learning. Or you'll die earlier!" Hahaha.. Katanya, kalau kita stop guna otak kita, lama-lama otak akan mati dan badan pun akan ikut mati. So kena sentiasa guna otak, belajar. Konsep pembelajaran sepanjang hayat kekdahnya. Tu antara rahsia dia kekal sihat sampai sekarang. Tu belum lagi dia cerita bab controlling mind, meditation and whatsoever..
OK..WHO ARE ACTUALLY THE DIFFICULT PEOPLE?
 
Ok la..back to this course. There are some good points I would like to share :

Point 1 : There are no difficult people
     Kalau takde 'difficult people', abes tu apasal orang ni tak habis-habis menyusahkan aku? Haaa..sebabnya kita da setkan dalam otak kita yang orang ni bla..bla..bla.. orang tu plak bla..bla..bla.. so everytime kita jumpa tu kita akan rasa "arghhh..meluatnya nak hadap orang tu!" Otak da mula bayang what kind of situation yang kita akan hadapi bila deal dengan orang tu. 
     So, apa perlu kita buat? Kita kena DELETE semua story pasal orang tu. Apa pun perangai buruk orang tu semua kita DELETE seolah-olah kita baru kenal orang tu dan kita tak tau apa-apa pun pasal dia. Dan kalau orang tu masih jugak buat perangai annoying, anggap je la orang tu ada masalah samada dari segi peribadi, keluarga, kewangan atau kesihatan. Yeah..orang kalau ada masalah ni semua memang akan suka nak moody tak tentu pasal sampai menyusahkan orang lain kan. Tau daaa...
Point 2 : If there are difficult people maybe they are not in the right job
      Orang yang bermasalah ni selalunya dia tak berada di tempat yang sepatutnya. Ni kita bercakap dalam konteks kerja ye. Contohnya si minah ni sebenarnya minat menyanyi..hu ha hu ha semua..tapi kena kerja dalam bahagian kewangan yang mana kita tau buat kewangan ni kena betul-betul fokus dan serius. Tapi ko nak hu ha hu ha.. sudahnya kerja jadi ntah apa-apa. pastu itu tak siap, ini tak siap. Mula la orang lain nak meradang dengan minah ni. 

    So, apa perlu kita buat? Kalau kita ada kuasa, pindahkan je dia! Abes cerita! Hahaha..Ko nak hu ha hu ha sangat kan. Haaa.. ko pi masuk kementerian kebudayaan sana. Tak payah dok kementerian kewangan ye.
Point 3 : People can say anything but we have right not to accept it
     Lantakkan orang nak bercakap apa pun tapi dia tak semestinya betul. Kita tak perlu terima bulat-bulat apa yang dia kata. Contohnya minah tu kata "Si Melah tu bukannya reti buat kerja pun. Tau bodek bos je!" Kalau kita dengar orang kata kita gitu, mesti nak hangin kan. Tapi tak..kalau kita rasa apa yang dia kata tu tak betul, buat apa nak melenting kan. Buat rilex sudah sebab kita lebih tau apa yang kita buat. Lain la kalau ko memang seperti apa yang si minah tu kata, maka kau la sebenarnya yang 'difficult people'. Paham?
Ada banyak lagi la point tapi tu je la yang paling utama aku nak share. So, lepas ni bila berdepan dgn orang yg bermasalah, jumpa that person directly dan cakap dengan baik. Diulangi, CAKAP DENGAN BAIK DAN BERHEMAH. Bukannya guna bahasa jamban yang melambangkan homosapiens tak bertamadun ye.

Contoh la.. 
 "Aku rasa aku da buat ko kecik hati sebab bos pilih aku untuk ke oversea dan bukannya ko. Ye ke ko kecik hati? Kalau tak, boleh aku tau kenapa ko tak nak bercakap da dengan aku?" 
Bukannya..
"Woiii..ko nak kecik hati ngan aku apahal? Da bos pilih aku, yang ko nak sentap ke laut apasal?"
Nampak tak beza bahasa tu. Padahal sebenarnya orang tu tak bercakap sebab mulut kena ulser tak boleh bercakap. Dah kita pi sound macam tu, baik-baik tak sentap terus jadik sentap meleret-leret membawa ke masalah yang lain plak.

Gitu..nampak tak kita tak boleh assume dan mereka-reka cerita yang bukan-bukan ye..sebab kita tak tau apa sebenarnya dalam hati orang. yeaahhh tu dia point nya! KITA TAK TAU HATI ORANG!

So mulai hari ni..refresh our mind and delete all the storyyyyyy..back to basic, we just have to be positive..
ALWAYS KEEP THE POSITIVE VIBRATE..
Tarik nafassssssss...
Hembus nafassssss... 
POSITIVE..
Tarik nafassssssss...
Hembus nafassssss... 
POSITIVE..

Tarik nafassssssss...
Hembus nafassssss... 
POSITIVE.. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...