Tuesday, May 24, 2016

Saif Turns 4 Today!

Happy Birthday Saif!!

Hari ni 24 Mei 2016 - genaplah usia 4 tahun. Alhamdulillah..

Macam biasa. Tak ada big party celebration. Cuma cadangnya malam ni nak makan kat luar je lah. And asalnya nak buat sambutan sket kat school Saif hari ni tapi sebab mama n papa busy sket so kita postpone lah buat hari Khamis nanti.

Untuk sambutan kat school nanti, mama plan nak DIY semuanya! Goodies dan kek semua nak DIY je. Jimat sket. Tengahari ni baru nak pergi beli barang-barang goodies.

Sticker untuk goodies mama design simple aje. Then print je. Printer color sendiri hokey! Tapi printer ni memang sengaja aku letak kat office supaya senang aku nak print apa2 yang perlukan color (personal), so guna printer ni lah. 

Design guna photoshop je

Ni la printer color laser aku. Cap Fujixerox. Sdn Bhd ye. Yang belah kiri tu barulah printer ofis tapi black&white je la.

 
Sticker yang da siap print dan potong. Lenguh tangan potong satu-satu ni. Aku bajet nak buat untuk 70++ budak kat tadika tu termasuk teacher.

Ok. Tu je nak cerita buat masa ni. Nanti kalau tak lupa, aku update rupa goodies n kek DIY aku tu ye. Huhuhu..


Monday, May 23, 2016

New Addiction

Assalamualaikum dan haii...

Lama dah tak update blog. Ni baru balik daripada interview HLP. Letih kot tapi rasa lega sangat la semua da setel. Tunggu result je la. Kalau ada rezeki, Alhamdulillah. Amin.. So sementara nak warm up sebelum sambung buat kerja, marilah kita update blog kejap.

Saje je nak cerita my new addiction. Orang lain kot addict nak collect handbag ke, collect kasut ke.. tapi aku plak dok addict buat kek je sekarang. Haha.. sungguh mak-mak hobi ini.

Actually aku memang suka baking tapi da lama stop sebab kedudukan plug oven yang tak sesuai. Alasan sangat kan.haha.. aku memang gitu, kalau benda tu da tak menepati piawaian aku, aku da terus rasa malas nak buat.

Baru-baru ni, encik suami da menyelesaikan masalah plug oven tu. Pasang extension je pun. Tapi kalau kemalasan didahulukan, memang takkan terpasang la extension tu sampai bila-bila. So plug da ok, so dah takde alasan untuk aku bermalas-malasan membaking.

So sebab aku suka makan brownies, maka aku pun rasmikan semula oven tu dengan membuat brownies. Bahan senang aje cuma mahal sket la tang chocolate tu. Sebab yang menjamin kesedapan brownies tu adalah penggunaan coklat yang berkualiti.

Actually aku takde lah nak share resepi bagai sebab aku cuma nak cerita hobi aku sekarang kan. hahaha.. resepi aku google ja. So inilah beberapa hasilnya.

My first brownies kedut.. nikmat dunia yang tak boleh dinafikan..  rasa chocolate tu heaven sangat.

 Potong-potong bawak ke opis. Licin. haha..

Try buat congo bar. Aku tak pernah makan congo bar so tak tau rasa sebenar macam mana n xtau la jadik ke tak sebenarnya congo bar aku buat ni. Hahaha.. bawak pi opis, licin dengan alas loyang bawah tu lenyap sekali. haha..

Baked macaroni cheese! Adik aku sibuk la suh buat masa dia ngan mak aku datang. So aku buat la. Feveret gak nih.

Ni chocmoist cake yang aku buat untuk bagi budak-budak masa sambutan Hari Guru kat tadika Saif hari tu. Sedap gak. Pandai aku buat.hahaha.. ni Saif ada tolong tabur-tabur hiasan atas tu. Tapi ni versi kukus.

Ni yang semalam buat brownies kedut lagi, test resepi lain. try buat piping. Kira ok la kan. Tang potong bergerigi tu sakit skit mata aku tengok. Tapi aku da beli cutter baru. hope cantik la kejadiannya lepas ni.

 Pasni nak try buat cake decoration plak. La ni asal pegang hp or bukak youtube asyik la dok tengok tutorial kek ja. Hahaha.. ada rezeki mana tau jadi sumber #duakerja plak kan. Nak order boleh, cakap je nak apa, semua aku buat. Hahaha..

Teringin nak jadi macam kak Azlita masam manis tu. Terer giler baking. Gambo plak cantik-cantik. Masa ni aku mula menyesal jual DSLR aku. Sobsss..





Friday, April 22, 2016

Review : Sponsor Fun Family Day GBSB 2.0

Hai korang.. jaga-jaga aku nak update blog ni. hahaha... baru berkesempatan nak buat review sponsor fun family day GBSB 2.0 kat Morib Gold Coast hari tu. Macam-macam khazanah setiap orang dapat bawak balik. Alahaiii murah rezeki korang wahai sponsor sekalian.

Sebahagian khazanah fun family day kali ini. Diulangi lagi, sebahagian saja ye. Yang makanan macam2 lagi ada kat atas meja aku lupa nak snap sekali.

So, aku nak review satu-satu nih. Our main sponsor la yg dalam goodies bag.

  Tissue cover ni comey sangat aiihhh n very praktikal. Aku pun fefeeling eksyen gak bila kuarkan tisu dari handbag siap ada tissue cover haa.. memang sesuai sangat la kalau nak bagi tissue cover ni as gift.

Follow ig : ddsewwithlove
 
Sayang sangat embroidery towel by Aidan Stitch ni sebab ada sulam event kami Gojes FunDay@Morib2015. Kenangan sangat nih. Towel nih sangat berkualiti, tebal dan gebusss.. Cantik siap ikat reben haa.. Sesuai sangat kalau nak buat door gift ke.. request je nak sulam ape pun mesti boleh punya. 

 Follow ig : vanillavendor
Follow FB : AidanStitch
 
 Ini pulak pin tudung bentuk dokoh. Aku memang suka dokoh. Nampak classic yet elegant. Eceehh..

Follow ig : doublek_label

 
 Owhhh.. bawang goreng Projek Niaga ni memang sedap bak hang! Dia da sponsor satu balang ni, aku beli satu lagi balang yang besar buat stok. Huhu.. bawang goreng ni punyelah sedap hinggakan kitorang anak beranak ratah gitu je kruuupp kraaappp macam makan keropok. 

Then Projek Niaga pun ada sponsor inspired perfume. Aku dapat DKNY Blossom. Memang sama la bau dengan yang original. 

Follow FB : Projek Niaga Ent.
Follow ig : projekniaga


 Haaa... ini plak brownies yang tak perlu diperkenalkan lagi. Meletops brownies ni tau. Disponsor oleh blogger kita yang hot sapa lagi kalau bukan si Rara. Dia sponsor one slice untuk setiap sorang budak untuk sambutan besday. Tapi sebab brownies dia sedap, mana la cukup one slice. Of course la aku kena beli lagi yg full set. Memang sedap sangat! Tak manis sangat n then kat dalamnya tu ada plak kepingan coklat. Perghh.. sedap.. sedap.. memang satu kerugian la kalau korang tak merasa. Rasanya brownies ni boleh pos jugak kot, ye ke rara? hahaha..

Follow ig : sugarlandbyrara

 
 Yang ni plak datang jauh dari Johor. Johor memang tak dapat dipisahkan dengan Mee Bandung dan Mee Siput. Ya Allah.. rasa nak menitik air liur terbayangkan kesedapan 2 nikmat dunia nih.

Mee siput follow ig : jjmakpon_official
Perencah Mee Bandung follow FB : Pengedar Mak Pon Perencah Mee Bandung


 Ini pulak muffin yang disponsor oleh kak amy kita. kak Amy ni memang pandai masak macam2, semua sedap. Aku pernah order lasagna. Sedapp hoii.. La ni da makin maju buat frozen food plak. Kalau la aku dok dekat gombak maunya muka aku je yang beli frozen food ni. oh ye.. aku x sempat snap gambo muffin ni sebab anak aku da selamat ngapp dalam kereta. So aku cilok je dari blog ciknaa. Muahaha..


 Design baju untuk tahun ni direka oleh Ekin Jamal. Memang terer bab design nih. 

Follow ig : byekinjamal

 Then t-shirt ni dicetak oleh All About Printing. Tshirt cotton yang berkualiti, cantik terletak. Ngam anak aku pakai ni haa.. mak pak nya pakai pun lagi la ngam.
 
Follow FB : ALLABOUTPRINTING
 




Alhamdulillah... murah rezeki para sponsor sekalian. InsyaAllah panjang umur kita jumpa lagi next family day 3.0 tahun depan.


Monday, April 11, 2016

GBSB Family Fun Day 2.0

Finally.. tibalah hari yang dinanti-nanti. Setelah sekian lama merancang, walau ada pelbagai cabaran jugak demi merealisasikan event ni, Alhamdulillah akhirnya semua berjalan dengan lancar.

Aku hanya datang pada hari kedua je iaitu hari games pada Ahad. Aku tak dapat nak bermalam kat sana sebab nak buat preparation untuk pergi os plak hari isnin tu. kalau tak, memang tak sempat la nak mendobi, nak melipat lagi, nak pack baju lagi..owhh banyak kejanya. maka korbankan hari Sabtu untuk selesaikan semua urusan, maka Ahad je kita berjimba.

Aku sampai kira on time la jugak. 7.50 pagi da berjaya sampai kat Gold Coast. Actually Gold Coast ni takde la jauh sangat pun dari rumah kitorang. Lebih kurang 40 minit je. So lepas Subuh tu terus bersiap dan gerak.

Aktiviti dimulakan dengan menari chicken dance. saje nak bagi warm up dulu kan. tapi bebudak semua tak reti nak berchicken dance. nasib la Hadif anak si khai sporting, dia yang jadik instructor kat depan menari chicken dance. memang sesuai la menang anugerah anak sporting.

Sesi chicken dance..  anak2 kat depan tu elok je buat hal sendiri. hahaha..

Ok, sebelum muka masing2 berlengas, mesti lah ambik gambar dulu kan. Aku malas nak cerita panjang. Tengok gambar je la ye. Aku idak le masukkan semua gambar aktiviti, jenuh plak korang nak tengok semua. selected pic je la. hahahaha...

 Mak-mak gojes

Superdad yang sporting.. tanpa keizinan dan keredhaan para suami maka tidak lah program ini akan terjadi.. huhu..

My cheeky boys... 

Game isi air dalam botol

Tak sia-sia berlatih kat bilik air hari2.. hahaha

Yeahh.. Saif menang! Well done!

 Ni game untuk anak2 below 2years lesen P. Games mok cun namanya. Anak sapa lari sampai kat mak dia dulu menang. Safir tu da laju da nak berlari tu, tapi pastu dia tergedik2 menyengih plak.

Tapi menang jugak! huhu.. arash menang gak. amboiii sedapnya leenda minum air kotak kat belakang tu...

Ni game suamiku pocong. dasyat diorang ni melompat. memang dah rupa pocong la. hahaha.. tengok anak sape nanges kat bawah tu, takut nampak pocong melompat. haahhaha..

Game balang beracun. Jasmin kena dedahkan rahsia dia yang paling busuk! hahaha.. kitorang tau da rahsia ko min! Ciknaa plak kena say ilebiu kat hubby. hihi..

Bab bergambar, pantang! Pantang tertinggal!

 Lastly, sesi bagi anugerah dan hadiah cabutan bertuah n goodies bagai. Icha anak yatie menang anugerah anak paling ceria. tu macam muka tak percaya je..hahaha..
 Family potrait.. tertutup plak muka Saif.. huhu.. jadik lahhh..

Sebahagian hadiah n goodies yang dapat. Murah rezeki anda semua. Nanti kita buat entri review satu2 sponsor ye.

Ok, selesai sudah GBSB Fun Family Day 2.0 bagi tahun 2016. InsyaAllah panjang umur murah rezeki, kita buat lagi. Love GBSB!






Thursday, April 7, 2016

GBSB Family Fun Day 2016



2 hari saja lagi untuk GBSB Family Fun Day di Gold Coast, Morib! eh.. tapi aku kira 3 hari la sebab aku datang untuk games hari Ahad je. huhuhu..

Tazabarrrr..

Special Thanks To Our Lovely Sponsors For This 2nd Event; .

πŸ‘‰@barangbaby_fingertips.shop
πŸ‘‰@doublek_label
πŸ‘‰@allaboutprinting
πŸ‘‰@comeystuff.instantshawl
πŸ‘‰@ddsewwithlove
πŸ‘‰@alysapunye
πŸ‘‰@amerislovely
πŸ‘‰@sugarlandbyrara
πŸ‘‰@umisue_studio
πŸ‘‰@ninjaklickz
πŸ‘‰@aidanstitch
πŸ‘‰@vanillavendor
πŸ‘‰@ekinjamalstudio
πŸ‘‰@dolceryna
πŸ‘‰@projekniaga
πŸ‘‰Fb : Pengedar Mak Pon Perencah Mee Bandung
πŸ‘‰Mee Siput Gorgelicious
01126819391

Kelas kau siap dapat sponsor lagi. Moga murah rezeki para sponsors sekalian..

Monday, March 28, 2016

Hijau



Assalamualaikum dan haii...

Lama tak update blog tetiba menepek muka sendiri. Hahaha..

Suatu ketika aku pernah sangat tak suka dengan warna hijau. Adalah sebabnya kenapa aku tak suka hijau tuu.. semua yang berkaitan warna hijau memang akan di❌ serta merta.

Tapi masa berlalu memang akan mengubah diri kita. Suatu hari di cafe aku ternampak someone anonymous memakai shawl hijau. Hijau yang mcm ni lah. Hati aku terdetik berkata "eh, cantiknya hijau tu.." Dan detik itulah yang jadi turning point untuk aku mula menerima hijau untuk mewarnai hidup.

Dan hari ni aku berjaya memakai warna hijau. Syabas nadt! Punyalah teruja nak pakai hijau tu sampaikan tak kisah tak match ngan baju pun. Hahaha..

Sekian,
Mama Tak Hijau
posted from Bloggeroid

Thursday, February 11, 2016

Bad Day


Letih bila kerja membackup orang lain tapi sudahnya orang tikam kita balik.

I am enough.

Lepas ni tak payah nak jadi baik sangat.

Arrghhhh.. spoiled my mood today.

Thursday, December 31, 2015

OOTD

Tak pernah-pernah aku upload ootd kan. Hari ni buang tebiat sket. Hahaha..



I just love the color combination of my outfit today. Aku suka merah, n aku juga suka color pastel. Warna yg sinonim ngan kaum perempuan kan. Bila combine ngan skirt hitam, fefeeling elegant sangat. Hahaha.. bagi chance la sesekali nak syok sendiri.

Blouse ni lama dah beli kat Bella Ammara tapi baru ni nak pakai. Geram je aku sebab masa tu aku beli blouse ni harga rm79. Tetiba esoknya dia buat YES harga jadik rm59. Grrrr.. aku nak beli lagi color lain tapi bila nak buat payment kat website dia, hang plak. Berapa jam ntah pending je last2 cancel je.

Ok, nak citer tu je. Bye.

*update : aku baru tengok website, blouse ni turun harga lagi RM49 je. wahhh..sawan! nak beli!
posted from Bloggeroid

Wednesday, December 23, 2015

Jaga Baik Baik..

Korang ada tengok tak iklan yang si maria paridah tergedik-gedik gebus gebas kat tv3 tu? Eishh.. meremang bulu roma tengoknya. Kalau keluar iklan tu cepat2 aku alih channel, tak elok utk tontonan kaum lelaki dalam rumah aku ni. Huhu..

Ok, bukan nak cerita pasal iklan tu pun tapi pasal produk penjagaan muka ni ha.. sedar diri la jugak usia makin meningkat, risau jugak kalau berkedut sana sini. Setakat ni kedut2 macam takde lagi tapi muka memang nampak tak berapa nak tegang. Maunya tak, kalau da asyik berkerut muka kat ofis n kat rumah dengan anaknya..

Bila ada anak ni, memang rutin penjagaan muka sedikit terabai. Nasib baik la zaman anak dara dulu aku da telan berkodi-kodi kolagen so selamat la lambat sikit proses penuaan tu. So sekarang kena jaga muka balik.

Nak bagi muka tegang, kenalah pakai produk yg ada kolagen ye tak. Setelah puas membelek segala produk kat watson tu, akhirnya aku pilih untuk beli Nutox Anti Ageing Cream. Cream ni aku pakai waktu malam je la sbb waktu kita tidur tu la cream ni akan rawat muka kita. Gitu.. waktu siang aku pakai Safi Rania Gold, tunggu krim tu sikit lagi nak abis, pastu sambung pakai Nutox ni plak.


Kotak baru beli haaa buktinya..


Bekas cream gini la

Pastu aku beli gak mask yang ada kolagen. Lama gila tak pakai mask. Kali terakhir 2 tahun lepas kot. Hahaha.. ni malam tadi aku pakai mask ni, sibuk je budak 2 org tu nak belek2 muka aku. Saif siap cakap 'takut..takut..' cehh.. time pakai mask memang la takut. Tengok nanti mama da bukak mask mesti Saif terpegun dan berkata 'wahh..tantekkk..' hahaha..


Dari dulu aku suka brand Activa ni. Sebelum ni pakai yg Double Whitening. Ni pakai yang Firming plak la. Kata nak bagi muka tegang kan...

Ok. Tu je aku nak share bab jaga muka waktu malam. Kulit aku ni tak berapa nak cantik so kena jaga lebih sikit la. Bak kata mokcik maria paridah 'JAGA BAIK-BAIK..'

posted from Bloggeroid

Wednesday, December 16, 2015

Label Di Dapur

Dah lama dah aku nak tukar label buruk kat barang-barang dapur tu. So bila da ada printer color, memang sedap la aku dok print macam2 label. So manfaatkan hari cuti dengan buat keja berfaedah, meh tukar label.

 Gigih nak gunting satu-satu ni dengan anak berebut nak gunting jugak

 Bekas garam Before and After

All the rempah ratus

Love this view so much... 

 
Tempat susun segala rempah ratus dan bahan memasak. Minyak aku tuang dalam bekas purple tu, senang nak curah kat kuali..

Tepung pun kena label. Salah guna tepung naya je

Rempah serbuk

Ini tempat segala jenis bahan bancuhan minuman dan susu anak. Yang kanan sekali color peach tu aku da tukar color pink baru la match semua kan.

Ni lagi..

Tempat simpan stok barang kering


Ok daaa.. tu je nak share hari ni. bye...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...