Gadget

Monday, April 13, 2015

Poor Little Kitten

Assalamualaikum dan haii..

Petang semalam aku terajin sikit nak bercucuk tanam. Ada la beli anak pokok sket dengan pasu-pasu. So nak transfer la anak pokok tu ke dalam pasu. 

Tengah aku dok punggah-punggah tanah tu, tetiba dengar laki aku dok jerit.

"Ayang! Kucing tu beranak laaa!!" Sambil tunjuk ke arah pangkal pokok pisang.



Aku pun bangun la tengok. Ada 2 ekor anak kucing tergolek. Tak jauh dari situ ada ibu kucing tu.Ibu kucing tu tengok je dari jauh aku datang kuis-kuis anak kucing tu. Ehm..sekor da mati. Sekor lagi masih hidup tapi macam lemah je.

Aku pi la suruh laki aku ambik kotak isi kain nak letak anak kucing tu. Ye la kesian tergolek-golek atas pasir je. So aku pindahkan anak kucing tu ke dalam kotak. Bagi warm sikit. Aku cuba tangkap ibu kucing tu tapi dia pi lari plak. Adeh..

 
Laki aku pulak da tergedik-gedik geli ngan kucing. Trauma tak boleh tido malam katanya lepas ni. 

Menjelang Maghrib, aku rasa tak sedap hati da sebab ibu kucing tu still tak masuk dalam kotak. Risau la anak kucing tu kelaparan nak susu ke. Aku siap wasap member aku lagi tanya nak buat camne dengan anak kucing tu. Member aku suruh pi beli botol n susu khas untuk anak kucing. 

So Maghrib tu jugak aku berdesup pi petshop. Memang kat kawasan rumah aku ni ada 2 petshop. Tapi bila aku pi, 2-2 petshop tu tutup. Allah..takde rezeki.

Aku cuba sedapkan hati la 'takpe, at least aku da cuba usaha untuk selamatkan anak kucing tu daripada biar je tak buat pape.' Tapi, still rasa tak best. So aku ambik susu Safir bancuh sket the aku try bagi anak kucing tu minum guna syringe. Confirm la anak kucing tu tak mau. Tapi aku cuba gak bagi titis sket kat mulut dia. At least kucing tu ada bergerak2 mudah2an susu sikit2 tu dapat la panjangkan umur dia. Lepas tu aku letak semula kotak tu kat luar dengan harapan ibu kucing tu akan datang. Aku plan esok nak pi petshop beli botol n susu untuk anak kucing tu.

Pagi ni nak pi keja, aku tengok anak kucing tu masih ada. Aku kuis-kuis, ok hidup lagi. Masa aku bukak pagar rumah, aku nampak ibu kucing datang kat kotak tu. Dan seperti dijangka, dia pi ambik anak dia bawak lari. Aku perhati dia gonggong anak dia ke rumah jiran selang 2 buah dari rumah aku.

Lega aku..rasa da lepas dari tanggungjawab. Pandai-pandai la ibu kucing tu jaga anak dia lepas ni.



Friday, April 10, 2015

Jangan Minum Kopi + Butter Semasa Period!

Assalamualaikum dan haii..


Aku selalu dengar orang bagi tips kalau nak mudah bersalin minum kopi campur butter. Macam selusuh la kiranya. Aku tak pernah try buat pun sebab tak mau meng'spoil'kan kenikmatan rasa kopi dengan mencampurkan sesuatu yang tak match macam butter.

Pagi ni sebelum pergi kerja, aku makan roti yang disapu dengan kaya dan butter. Pastu aku minum kopi. Pergh..memang padanan yang umpphhh!!

Waktu drive kereta, aku mula rasa sakit perut. Tapi sakit lain macam sebab kat bawah perut. Tapi lepas tu sakit tu hilang, aku ble fokus balik driving. Tapi tak lama macam tu, sakit lagi then hilang. Sakit lagi then hilang. Macam contraction nak beranak n jarak masa lebih kurang every 2 minutes then jadik makin kerap tak sampai seminit sakit! Tak sampai seminit sakit!

Kot la sakit sikit-sikit ok lagi. Ni seriously sakit macam nak beranak kau tau. Aku jarang senggugut so aku pun tak pasti senggugut tu sakitnya macam mana. Tapi yang pasti ni sakitnya memang macam nak beranak. Cuma takde sakit kat pinggang. Serious aku genggam stereng kuat-kuat sambil control nafas tahan sakit macam pegang besi katil hospital. Aku tak boleh nak berhenti sebab tengah drive kat highway, celah mana nak berhenti kat highway, dah la kereta banyak berpusu-pusu nak pergi kerja. Kejap laju, kejap perlahan aku drive kereta. Sakit sangat sampaikan aku menangis wei! Padahal aku beranak dua sebelum ni tak pernah nangis pun! Maybe sebab aku tengah drive, n aku xble nak buat apa-apa untuk hilangkan rasa sakit tu.

Sampai kat opis pun masih sakit. Memang muka berkerut-kerut la tahan sakit. Sampai atas, thumbprint then terus pi toilet. Cuba membuang sisa kumbahan perut serious macam nak beranak. Kena control nafas tarik nafas hembus nafas bila sakit perut. Selesai membuang, terus hilang sakit! Macam beranak la. Lepas keluar baby, terus hilang semua sakit!

Serik da aku pasni kena beringat janganlah makan roti sapu butter pastu minum kopi. Kalau time tak period ok kot, sebab biasa je makan roti butter ngan kopi kalau lepak kat Oldtown. N memang takkan la aku buat selusuh macam ni kalau nak beranak lagi nanti. Eh?


Tuesday, March 31, 2015

Authentic Coach Wrislet To Let Go!

Assalamualaikum dan haii..

Update laju-laju

Nadt nak letgo authentic coach wrislet ni. Size medium.Muat note3. Beli 2 bulan lepas. Condition 9/10. Reason to letgo: nak upgrade large wrislet hehe.. Harga letgo: RM180. Sape berminat meh e-mail laju2 ye.

Email : nadiabintihairi@gmail.com

Friday, March 13, 2015

Parenting tips : Sentiasa bersangka baik dengan anak


 sumber : almizan.wordpress

From Ustaz Ebit Lew :

Jika anak MANJA jer nak dukung. Itu tandanya mereka anak yang tahu nilai bahu mak ayah mereka..

Jika anak NAK IKUT KELUAR RUMAH dan tak nak tinggal itu tandanya mereka bakal Daie besar..

Jika anak ASYIK BERCAKAP tak berhenti itu tandanya mereka akan menjadi pendakwah yang suka berdakwah..

Jika anak SELALU BERGUSTI itu maknanya mereka pejuang agama. Mereka akan menegakkan kebenaran walaupun ia pahit...

Jika mereka PECAHKAN BARANG dan berebut barang kerana mereka inginkan perhatian ibubapa..

Anak KUAT MENANGIS insyaAllah esok dah besar senang mereka menjadi orang mudah menangis masa berdoa dan solat serta membuat amal baik..

Anak LAMBAT SIKIT BERCAKAP mungkin kerana mereka dahaga belaian dari ayah mereka yang sibuk.

Anak remaja dah besar macam-macam permintaannya itu tandanya mereka perlu di bawa bermujahadah di jalan Allah supaya mereka tahu erti hidup susah..

Anak remaja SUKA MENYENDIRI mungkin Allah nak ingatkan keluarga itu supaya mula hidupkan sunnah dengan makan berjemaah dan berjalan bersama-sama yang mungkin sudah lama tidak dibuat..

ANAK ASYIK BUAT SALAH kerana mereka tidak mendapat keadilan seperti adik beradik lain.

Anak BERPURA PURA dan banyak musihat mungkin kerana ibubapa kurang mendengar dan 
memahami mereka serta mungkin ibubapa selalu bergaduh depan anak-anak...

Anak GILA ARTIS dan glamour mungkin kerana ibubapa pun kaki tv dan hp dan boleh perlahan kurang-kurangkan dan beri masa baca hadis bersama anak-anak dan bawa majlis ilmu..

Anak KUAT MELAWAN mungkin kerana kita di istidraj kerana tidak jaga solat berjemaah dan kurang bangun malam...

Sebagai anak pula jadilah anak yang membuat ibubapa tidak sempat nak sangka buruk dan bercakap buruk pasal kita.

Ya Allah jadikanlah anak kami daieMu dan berjaya dunia dan akhirat dan jadikan kami anak yang menyukakan kedua ibubapa kami dunia dan akhirat.Ya Allah terimalah kami semua.


Monday, March 9, 2015

Susu Murah Kat Tesco

Assalamualaikum dan haii..



Nak habaq mai nih stok susu murah-murah naaaa kat Tesco! Biasa aku beli susu Dutch Lady 123 untuk Saif ni, harga paling murah boleh dapat RM21.99. Ni kat Tesco tengah buat sale harga susu cuma RM19.99 je!

Anak aku minum susu murah je. Senang, jimat, low maintenance anak aku ni. Jangan ada yang nak cop kata aku ni kedekut beli susu anak plak. Dah anak aku boleh minum susu perasa coklat je ada ko kisah kan. So ni je la susu yang tekak dia boleh terima takkan aku nak paksa jugak dia minum Enfagrow gak kan. LOL.

So berbalik pasal susu murah tadi. Apa lagi borong la.. tapi aku tak borong banyak sangat la. Beli 6 pek je. Cukup la tahan 2-3 bulan. Saif sekarang da kurang minum susu. Saje aku limitkan. Dan aku perasan sejak aku limitkan dia minum susu ni, selera makan dia da ok. Hari-hari da boleh makan nasi. Seronok tengok dia makan nasi aihhh..

Cepat-cepat la grab. Tak sure promotion ni sampai bila. Sebelum stok habis, cepat2 la ye serbu Tesco berdekatan. Aku rasa dia bagi murah ni sebab Dutch Lady da keluar packaging baru. Packaging baru bermakna harga pun baru la ye. Pandai plak tu packaging baru ni satu paket jadi 900gram je berbanding 1kg packaging lama. Jangan ingat harga barang akan sama selamanyaaaa.. ni marketing strategy namanya menaikkan harga barang tanpa pengguna sedar kecuali pengguna yang bijak macam aku..hahaha..n jangan risau expired date pun lambat lagi. Tahun 2016 tu haaa expired date nya.


Friday, March 6, 2015

Validasi Kuku Besi


sumber : google

Assalamualaikum dan haii..

Kononnya la kan nak update blog selalu. Sekali terperangkap dengan validasi. Hohhhh..huru hara hidup!

Pertama kali tengok tarikh validasi dalam sistem, otak jadik blank. Macam eh..biar betul..betul ke ni..Blurrrrrr.. drive balik keja pun dengan otak blurrr.. even dinner pun jadi tak lalu makan.

Bagi penjawat awam kategori aku ni, validasi adalah benda yang paling kau nak tapi tu lah jugak benda yang paling kau takut. Camno? Nak tapi takut.

Maka bermulalah proses pengumpulan dokumen yang maha serabut. Seriously masa ni meja da tak serupa meja. Penuh fail. Tak cukup meja, sampai ke lantai pun bersusun dokumen. Sometimes sampai balik lewat sebab nak setelkan fail. Macam aku ni sampaikan terpaksa berulang-alik ke Pahang nak korek balik fail-fail lama aku dulu kot ada lagi. (-_-)

Aku tak nak cerita banyak pasal proses yang aku harungi sepanjang nak hadapi validasi ni. Cuma yang aku kongsikan adalah erti syukur.

Aku bersyukur dikurniakan keluarga yang memahami terutamanya Encik Suami. Lebih kurang 2 minggu jugak la dapur 'closed' sebab aku takde feel nak memasak. Mujurlah Encik Suami tak kisah, sudi tapaukan dinner anak beranak. Hiii..thanx sayang.

Aku bersyukur dikelilingi rakan-rakan yang menyokong aku. Rakan-rakan di tempat kerja lama yang tak kedekut menghulurkan tangan memberi bantuan yang aku perlukan. Ternyata semangat setiakawan masih kuat. Sayang korang! Tak lupa jugak team di organisasi kini yang sudi memberi ruang untuk aku berada dalam dunia validasi aku. Terima kasih sangat, rasa lega dan lapang nak setelkan kerja.

Dan aku paling bersyukur bila Allah memberikan laluan paling mudah untuk aku. Walaupun ada banyak perkara adhoc yang tak terduga, tapi rupanya apa hikmah yang juga tak terduga. Dan bila aku sampai ke jalan buntu, Allah clearkan kebuntuan tu sehingga apa yang aku perlu semuanya jadi ada. Memang banyak sangat la perkara yang aku buat terfikir yang Allah memang nak permudahkan jalan untuk aku. Sebab ada suatu tahap aku jadi down dan hampir nak putus asa tapi satu demi satu peristiwa berlaku sampaikan aku bersemangat balik untuk teruskan perjuangan.

Dan..aiiih..akhirnya tamat sudah sesi validasi. Alhamdulillah semua berjalan lancar, amat mudah. Terlalu lancar pulak aku rasa sampaikan aku jadi takut pun ye jugak apasal lancar sangat ni. Takpelah, Allah lebih tahu kan..

Bak kata panel "Saya cuma sahkan di borang. Tapi yang betul-betul sahkannya, tu yang kat 'atas'. Dia yang sahkan semuanya."

So faham la. Rezeki semua Allah dah tentukan. Ada rezeki adalah, kalau takde tu pasti ada hikmahnya jugak. Yang penting kita dah usaha. Kalau duduk goyang kaki je memang tak la kan rezeki tu nak jatuh bergolek kat kaki kan.

Ok..meh kita bekerja dengan lebih gigih. Work hard, work smart. Family first.




Monday, February 16, 2015

Diagnosis, Diagnosis 2, CatatanMatLuthfi



Sekian lama kunanti, akhirnya tiba jua..koleksi buku terbaru. Harap ada kelapangan masa untuk khatamkan buku-buku ini (dan koleksi buku lain di rumah yang masih tak khatam).. tak dan pi bookstore? Beli online je di ig @darulmakrifahbookstore 

Thursday, February 5, 2015

Telekung Cotton

Assalamulaikum dan haii..

Hari ni aku nak review satu jenis telekung yang sangat cantik dan best.  Korang layan dulu gambar kat bawah ni k.


Amacam? Cantik kan? Bagi english style n shabby lover macam aku ni, telekung ni sangat-sangat lah cantik. Bukan sekadar cantik, kualiti kainnya pun sangat bagus dan sejuk. Material telekung ni 100% cotton. Dihiasi dengan renda-renda dan corak polkadot memang fefeeling comel sangat. 

Jangan ingat time kuar rumah je nak melawa-lawa, time mengadap Allah pun kenalah melawa jugak. Kalau boleh beli baju mahal-mahal, gadget mahal-mahal, takkan la telekung berkualiti macam gini tak boleh nak beli kan. At least biarlah ada satu yang paling bagus. Ni balik-balik telekung nan satu tu jugak ko sarung sampai kusam, kuning dan masam. Errkk... 

Oh ye..telekung ni jugak pakej sekali dengan begnya yang super comel. Mudah sangat la nak bawak travel sana sini. Kalau beli yang pakej premium, siap ada sejadah comel lagi.

Bila beli telekung berkualiti gini, tidak la maknanya aku ni terbukti alim ke, iman dan takwa tahap malaikat ke.. tapi at least sedikit sebanyak membantu menaikkan semangat aku untuk terus istiqamah dalam solat. Kekadang rasa cam tak sabar plak nak solat sebab nak pakai telekung comel ni. Tapi ni aku pakai kat rumah je la sebab telekung ni comel sangat. Takut tertimbul plak rasa riak kalau pakai di khalayak. Tu belum lagi kot menimbulkan rasa iri dan meluat pada yang berakal negatif. So aku pakai diam-diam kat rumah sudahlah, perasan comel sorang-sorang je kat bilik. Tapi kalau korang nak pakai bawak pi masjid/surau tak de salahnya. Allah lebih tau niat kita kan? Syoohhh jauh-jauh orang yang nak berakal negatif kat kita.

So kalau sesiapa nak memiliki telekung comel gini, boleh la lawat instagram @thetelekungkeeper. Ada macam-macam warna dan corak lagi. Selamat bersolat!


Blog Ini Masih Bernyawa

Assalamualaikum dan haii..

Beberapa hari ni cuba serapkan roh rajin untuk update blog. Lama tak update blog. Banyak cerita nak dikongsikan tapi terpaksa tangguh atas sebab batasan waktu. Too busy at work, too busy at home. Even hari cuti pun busynya aiihhh bersusun jadual nak ke sana sini dan nak buat itu ini..

Bila lama da tak update blog, tak sangka ramai pulak yang dok email tanya pelbagai soalan. Pasal rak, pasal susun atur, pasal taska, pasal susu anak, pasal resepi.. Alhamdulillah..tu maknanya blog aku ni bermanfaat dalam perkongsian ilmu (even ada yang kata blog aku ni blog haprak kan..).. Dan jika ada masa memang aku akan cuba reply email kamu semua secepat mungkin. Insya-Allah. Setiap ilmu yang dikongsikan pasti ada ganjaran pahala menanti kan..

Oh ye..sorry jugak sebab ramai yang tak boleh comment kat post2 aku. Ada yang mesej tanya apasal tak boleh komen. Haha..Buat sementara ni sengaja aku setkan macam tu. Sebab bila post sesuatu entri, aku bukannya taksub mengejar komen yang banyak. Lagi-lagi kalau komen negatif yang tak berkaitan lagi lah aku campak je masuk dalam spam. Yang penting ada orang view. Bila ada yang view, maknanya perkara yang aku nak share tu sampailah. Walaupun sekadar blog picisan yang haprak, dalam sehari tak kurang 500-800 views. Kalau aku ada post entri baru lagi lah 1000 views tak pernah kurang. Bertambah duit tabung nuffnang aku even seciput demi seciput. Tapi tu just sampingan la, yang paling penting aku dapat share sesuatu.

Insya-Allah..aku akan cuba update sikit demi sikit.. Terima kasih pada semua yang terus menyokong. Any queries, email me.. :)



p/s : Stalker please syoohhh jauh-jauh. Kata menyampah, tapi masih jugak datang menjengah. Apa ke jenis spesis ntah.


Wednesday, February 4, 2015

Jauhilah Sifat Mazmumah #Muhasabah1

Sumber : http://drhalimi.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...