Gadget

Friday, December 19, 2014

Tazkirah Jumaat : Hindari Berdebat Dengan Orang Jahil

"Aku MAMPU BERHUJAH dengan 10 orang yang BERILMU, tetapi aku PASTI KALAH dengan SEORANG YANG JAHIL, karena orang yang jahil itu TIDAK PERNAH FAHAM LANDASAN ILMU."

Imam Syafi’i adalah adalah seorang ulama besar yang banyak melakukan dialog dan pandai dalam berdebat. Sampai2 Harun bin Sa’id berkata :

“Seandainya Syafi’i berdebat untuk mempertahankan pendapat bahwa tiang yang pada aslinya terbuat dari besi adalah terbuat dari kayu niscaya dia akan menang, karena kepandainnya dalam berdebat”. (Manaqib Aimmah Arbaah hlm. 109 oleh Ibnu Abdil Hadi).

Boleh saja berdebat, baik dengan lawan ataupun kawan, namun semuanya harus dalam rangka nasehat dan mencari kebenaran, bukan kemenangan. Inilah salah satu adab mulia dalam dialog atau debat yang seharusnya kita perhatikan bersama, apalagi akhir-akhir ini semakin marak dialog dan debat di sana sini.

Imam Syafi’i berkata :

مَا نَاظَرْتُ أَحَدًا قَطُّ عَلَى الْغَلَبَةِ

“Aku tidak pernah berdebat untuk mencari kemenangan” [Tawali Ta’sis hlm.113 oleh Ibnu Hajar]

Namun, jika yang kita hadapi ternyata adalah orang2 jahil, maka lain perkaranya. Bahkan Imam Syafi'i rahimahullah berkata :

"Aku MAMPU BERHUJAH dengan 10 orang yang BERILMU, tetapi aku PASTI KALAH dengan SEORANG YANG JAHIL, karena orang yang jahil itu TIDAK PERNAH FAHAM LANDASAN ILMU."

Maka dari itu, kita mending MENGALAH saja dengan orang yang jahil. Jika tidak, maka kita akan sama2 TURUT JAHIL. Maka DIAM saja itu PENYELAMAT, daripada diteruskan saling berbantahan yang TIADA KESUDAHAN.

Lengkapnya dari Imam Syafi'i Rahimahullah dalam SIKAP MENGHADAPI ORANG-ORANG JAHIL :

ﺍِﺫَﺍ ﻧَﻄَﻖَ ﺍﻟﺴَّﻔِﻴْﻪُ ﻭَﺗُﺠِﻴْﺒُﻬُﻔَﺦٌﺮْﻳَ ﻣِﻦْ ﺍِﺟَﺎﺑَﺘِﻪِ ﺍﻟﺴُّﻜُﻮْﺕُ

"Apabila orang bodoh mengajak berdebat denganmu, maka sikap yang terbaik adalah diam, tidak menanggapi"

ﻓَﺎِﻥْ ﻛَﻠِﻤَﺘَﻪُ ﻓَﺮَّﺟْﺖَ ﻋَﻨْﻬُﻮَﺍِﻥْ ﺧَﻠَّﻴْﺘُﻪُ ﻛَﻤَﺪًﺍ ﻳَﻤُﻮْﺕُ

"Apabila kamu melayani, maka kamu akan susah sendiri. Dan bila kamu berteman dengannya, maka ia akan selalu menyakiti hati"

ﻗَﺎﻟُﻮْﺍ ﺳَﻜَﺖَّ ﻭَﻗَﺪْ ﺧُﻮْﺻِﻤَﺖْ ﻗُﻠْﺖُ ﻟَﻬُﻤْﺎِﻥَّ ﺍﻟْﺠَﻮَﺍﺏَ ﻟِﺒَﺎﺏِ ﺍﻟﺸَّﺮِ ﻣِﻔْﺘَﺎﺡُ

"Apabila ada orang bertanya kepadaku,“jika ditantang oleh musuh, apakah engkau diam ??” 

Jawabku kepadanya : “Sesungguhnya untuk menangkal pintu-pintu kejahatan itu ada kuncinya.”

ﻭَﺍﻟﺼُّﻤْﺖُ ﻋَﻦْ ﺟَﺎﻫِﻞٍ ﺃَﻭْ ﺃَﺣْﻤَﻖٍ ﺷَﺮَﻓٌﻮَﻓِﻴْﻪِ ﺃَﻳْﻀًﺎ ﻟِﺼَﻮْﻥِ ﺍﻟْﻌِﺮْﺽِ ﺍِﺻْﻠَﺎﺡُ

"Sikap diam terhadap orang yang bodoh adalah suatu kemuliaan. Begitu pula diam untuk menjaga kehormatan adalah suatu kebaikan"

Lalu Imam Syafi'i berkata :

ﻭَﺍﻟﻜَﻠﺐُ ﻳُﺨْﺴَﻰ ﻟَﻌَﻤْﺮِﻯْ ﻭَﻫُﻮَ ﻧَﺒَّﺎﺡُ

"Apakah kamu tidak melihat bahwa seekor singa itu ditakuti lantaran ia pendiam ?? Sedangkan seekor anjing dibuat permainan karena ia suka menggonggong ??"

[“Diwan As-Syafi’i” karya Yusuf Asy-Syekh Muhammad Al-Baqa’i]

Beliau rahimahullah menambahkan :

"Orang pandir mencercaku dengan kata-kata jelek
Maka aku tidak ingin untuk menjawabnya. Dia bertambah pandir dan aku bertambah lembut, seperti kayu wangi yang dibakar malah menambah wangi" [Diwan Asy-Syafi’i hal. 156]

Maka : Tidak perlu kita berdebat dengan orang2 yang nantinya hanya akan menghinakan diri kita sendiri, bahkan bisa jadi juga menghinakan para ulama.

Untuk itu Imam Syafi'i berkata kepada orang jahil yang menantangnya berdebat :

"Berkatalah sekehendakmu untuk menghina kehormatanku, toh diamku dari orang hina adalah suatu jawaban. Bukanlah artinya aku tidak mempunyai jawaban, tetapi tidak pantas bagi Singa meladeni anjing"

Dan Nabi Muhammad shållallåhu ‘alayhi wa sallam juga telah bersabda :

“Aku akan menjamin sebuah rumah di dasar surga bagi orang yang meninggalkan debat meskipun dia berada dalam pihak yang benar. Dan aku menjamin sebuah rumah di tengah surga bagi orang yang meninggalkan dusta meskipun dalam keadaan bercanda. Dan aku akan menjamin sebuah rumah di bagian teratas surga bagi orang yang membaguskan akhlaknya.” [HR. Abu Dawud dalam Kitab al-Adab, hadits no 4167. Dihasankan oleh al-Albani dalam as-Shahihah [273] as-Syamilah].

Sudaraku.. Berdebat tidaklah terlarang secara mutlak, karena terkadang untuk meluruskan sebuah syubhat memang harus dilalui dengan berdebat. Dan debat itu terkadang terpuji, terkadang tercela, terkadang membawa mafsadat (kerusakan), dan terkadang membawa mashlahat (kebaikan), terkadang merupakan sesuatu yang haq dan terkadang merupakan sesuatu yang bathil. Namun jika debat dilakukan orang jahil, maka jelas hanya mafsadat-lah yang akan tertampil sebagai hasil.

Allah subhanahu wa ta'ala berfirman :

خُذِ العَفْوَ وَأْمُرْ بِالعُرْفِ وَأَعْرِضْ عَنِ الجَاهِلِيْنَ

"Jadilah engkau pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan yang makruf, serta berpalinglah dari orang-orang yang jahil" (QS. Al-A’raf: 199)

Semoga bermanfaat. Hanya pada Allah kita memohon petunjuk.

Wallahu Ta'ala A'lam bish showaab..

-AM-

Sumber : FB Kami Sayang Ulama

Mak Nenek Tak Reti Guna Emel

Alahai mak nenek ni kesian masih tak dapat hidayah rupanya. Mesti sebab banyak sangat tengok sinetron kan.

Cuba mak nenek baca balik betul2 entri aku yang dulu tu dan cuba nilaikan balik. Ada ke aku maki2 mak nenek macam yang mak nenek maki2 aku dan keluarga aku? Baca betul2 entri tu entri nasihat. Fahamkan betul2. Malu besar nanti kalau baca balik takde satu pun kata2 makian yang dituju pada mak nenek. Hanya nasihat je.

Tapi.orang tak makan nasihat, macam tu la.. terus nak melenting kepanasan padahal tak sebut nama pun kat situ.

Nak sangat aku balik? Aku akan balik. Aku akan bagitau bila aku akan balik. Nak tau gak reaksi dan tindakbalas mak nenek sendiri. Ke bersembunyi je di belakang waris2 lain. (Eh aku xsuka la perkataan waris tu. Mcm nak berebut harta je rupenya) Aku nak tengok ada tak orang yang akan meroyan terpekik2 memaki2 macam orang jahiliyah bila aku balik nanti. Masa tu aku nak tengok siapa sebenarnya yang terloncat2 macam monyet macam yang mak nenek kata dulu tu.

Tunggu je lah..jangan time tu mak nenek takde plak..nak attend interview keja la nak pi kenduri la plak ye laa..

P/s : Aku kesian dengan orang macam ni..LOL

Thursday, December 18, 2014

Malas Nak Panjang Cerita

Tadi aku da publish satu post khas utk mak nenek. Tak tau la mak nenek sempat baca ke tak. Aku ada publish comment mak nenek tu tapi bila fikir balik aku da revert to draft.

Aku baru lepas tengok Mimbar Pencetus Ummah ni. Ada satu point PU Faiz yang buat aku insaf sket. Dia kata orang yang bertakwa takkan berbalah2. Perbalahan yang berlaku masa kini adalah antara tanda2 akhir zaman.

Senang cerita, aku malas nak panjang cerita. Mak nenek da mencerca mak aku, dan mak aku pun da confront dengan mak nenek walaupun tak mengaku. Sudah. Full stop je la kat situ. Nape perlu libatkan orang lain plak.

Aku ni bukanlah orang yang alim tapi aku ni spesis cepat insaf. Insaf ni bukan saja2 datang tapi insaf tu adalah hidayah Allah.

Kalau mak nenek masih tak insaf, terpulang la. Mungkin hidayah Allah tu masih tak sampai.

Bila baca post ni dan mak nenek kata "Betul jugak. Buat apa nak panjang2 cerita. " -maknanya dapat hidayah la tu.

Tapi kalau baca post ni dan mak nenek kata "Aahh..kau ingat kau bagus sangat ke. Ptuihh.." - maknanya hidayah tu belun sampai lagi.

Tapi jangan plak fikir aku ni takut plak dengan ugutan mak nenek tu. Macam aku katakan tadi aku malas nak panjang cerita sebab aku lagi takutkan Allah.

Kalau mak nenek masih tak puas hati, macam yang aku da pernah bagitau sebelum ni, emel aku directly guna nama sebenar. Aku malas nak berbalas2 berbalah2 kat blog ni. Blog ni medan perkongsian ilmu bukannya medan perbalahan. Bukan level aku nak berbalah2 ni macam budak kecik yang berebut lollipop tak dapat lepas tu mengadu kat mak ayah masing2 lepas tu mak ayah plak berbalah2 padahal puncanya berebut lollipop je. Faham tak maksud aku ni?

Emel aku ye : nadiabintihairi@gmail.com


Monday, December 8, 2014

Clear Items!

Assalamualaikum dan haii..

Aku ada beberapa preloved items nak jual murah-murah ni.Nak bagi clear barang-barang kat rumah ni yang da penuh sesak bagai..

ITEM 1 : POOL (termasuk pam elektrik)
Harga beli : RM250
Harga nak jual : RM200
Condition : 9.5/10 (letak dalam rumah je anak buat main, tak pernah isi air pun)
Reason jual : Nak clear space kat rumah. Pool ni baru 2 bulan beli. Encik suami beli sebab nak bagi anak main slide tu. Motip nak bagi main slide tapi beli pool besar begini? Condition memang ok just habuk-habuk sikit la tak kuasa da aku nak lap hari2. Kalau tengok dalm gambar ni, encik suami tak pam betul-betul so tak berapa mantap sangat kelihatannya.


ITEM 2 : IKEA children's tent
~current status : SOLD~
Harga beli : RM69
Harga nak jual : RM50
Condition : 10/10
Reason jual : Beli dan pasang sekejap je masa dok Karak dulu. Tak lama pastu pindah dan tak pernah pasang lagi tent ni. So nak jual lagi bagi clear sket ruang dalam stor tu.


ITEM 3 : Meja Belajar
Harga beli : RM105
Harga nak jual : RM80
Condition : 9/10(ada kesan calar sket-sket n kesan color pencil tapi boleh hilang bila lap)
Reason jual :Anak terlalu obses dengan meja ni sampaikan nak angkut bawak tidur sekali atas katil. Maka mama terpaksa bertindak kejam bungkus semula meja ni masuk kotak, simpan n now time to let it go.


ITEM 4 : Handbag ELLE
Harga beli : RM399
Harga nak jual : RM150
Condition : 8/10(ada kesan calar sket dan terkopek sket side tepi, rujuk gambar seterusnya)
Reason jual : Banyak sangat handbag so nak bagi clear la. Handbag ni masa aku beli new arrival so tu pasal harga dia agak mahal. Beg ni besar boleh muat nak masuk tablet or ipad. Aku sumbat NOTE 10.0 pun muat. Beg ni ada kesan terkopek kat bahagian tepi-tepi dia dan kesan lekuk terlipat. Kalau kau rasa kau fussy buyer aku nasihatkan tak payah beli. Ikutkan aku yang tak fussy ni handbag ni still condition 10/10..kehkeh..


Ada 3 compartment di dalam. 

Bahagian tepi ada terkopek n kesan lekuk sebab beg terlipat. Tapi mata aku tengok ok je ni.

Kesan calar sket

ITEM 5 : Jeans LEVIS (Original-beli kat butik)
Harga beli : RM290
Harga nak jual : RM100
Condition :9.5/10
Reason jual :  Dah tak muat pakai sebab aku makin kurus kan (sambil nangis empat bucu katil). Ni bukan sekadar preloved tapi still in love punya items. Sayang nak let go tapi kalau da tak bermanfaat untuk aku, dengan berat hati lepaskanlah. Jeans ni straight cut, potongan paras atas pinggul. Saiz pinggang 27. Oh ye, aku ada hantar potong sket kakinya so sesuai la untuk orang yang rendang macam aku berketinggian 150cm.




All prices are excluding postage. Harga still boleh kawtim asalkan munasabah. Postage aku kira RM10 bagi setiap item. Kalau ada yang ambil lebih dari satu item nanti aku kawtim harga postage. Kalau ada yang nak COD or self pick up lagi bagus area Putrajaya ye.

So sapa yang berminat, boleh la email aku : 
nadiabintihairi@gmail.com


Thursday, December 4, 2014

First Cheque From Nuffnang

Assalamualaikum dan haii..

 

Alhamdulillah rezeki..first time cash out tabung nuffnang, hari ni sampai da cheque nye. Tak banyak mana, maklumla blogger suam2 kuku syok sendiri. Apapun rezeki untuk anak2 la ni.

Thanx Nuffnang. Semangat nak menulis lagi nih..

Monday, December 1, 2014

My Aidijuma After 2 Years

Assalamualaikum dan haii..

Sekarang ni tudung Aidijuma dah jadi fenomena sangat kan? Selain cantik, harga tudung ni sangatlah affordable ikut warna label. Ramai geng-geng gojes yang meracun tapi kutahan jebat jugak sehingga akhirnya tewas jugak minggu yang sudah.

Actually ni adalah tudung Aidijuma kedua yang aku beli selepas 2 tahun. Tudung Aidijuma pertama aku beli masa Pesta Konvo UTHM tahun 2012. Aku beli yang plain je, harga pun baru RM10 je masa tu. Masa tu AJ tak femes sangat macam sekarang. Then minggu lepas ramai yang up design baru yang nak release hari Sabtu (lepas), maka tewaslah aku. Aku terjatuh cinta dengan Flower Blossom dengan Traveller tu. Cantik sangat. Yang lain-lain cantik jugak tapi takdelah aku nak beli semua. Boleh beli tapi lepas tu puasa 20 hari berturut-turut lah aku. Huuhu..

Nak jadi cerita, hari Sabtu tu, igshop yang aku order tudung tu wassap aku bagitau yang tudung aku ada benang lebih. Allah..benang lebih sekelumit tu risau sungguh dia takut customer tak nak. Tu kalau dia tak bagitau aku tu, belum tentu pun aku tau ada benang lebih. Huhu.. Sebab pernah gak aku baca kat dalam group AJ, memang ada yang tak puas hati kalau ada benang lebih atau benang putih kesan tarik tu kan. Datin Juma jugak yang dipersalahkan. Allah..kalau tudung tu koyak ke berlubang ke boleh la nak argue. Tapi kalau setakat secoet sket buat tak nampak sudah. Takde sape akan tegur pun. Bagi aku, kalau sedikit 'kecacatan' dapat kat aku, aku terima je la 'kecacatan' tu sebagai balasan atau kifarah atas dosa kecil aku. Kifarah tu boleh datang dalam macam-macam bentuk kan. Even tudung terlebih benang tu aku terima je la, tu bahagian yang Allah da tentukan untuk aku. Bukan nak kata aku ni baik sangat la cuma kekadang kita lupa setiap yang berlaku tu mesti ada sebabnya. Bayangkan la, dia ni bukan beli sehelai je tudung khas untuk aku. Berhelai-helai. Tapi boleh plak satu helai yang 'cacat' sikit tu dapat kat aku. Terima je la dengan hati terbuka. 


So hari ni aku terima dah tudung Aidijuma aku. Cantik sangat! Dan yang bestnya, benang lebih yang dikatakan tu langsung tak nampak! Puas aku belek mana la aihh yang benang lebih ni. Dia salah bagi tudung ke. Ada la aku nampak macam benang terkeluar sikit, halus je. Allah..kot ada yang komplen ni tak tau la nak sempurna tahap mana lagi dah. Ni pun da cukup sempurna da bagi aku.


Lepas ni tak tau la nak beli lagi ke tak. Mengawal diri je nih. Hehehe..Oh ye, aku nak ucapkan syabas dan tahniah jugak kat igshop ni thefatinsshope sebab berlaku jujur pada customer. Tak le customer meroyan lepas dapat parcel kan. Nasib baik la jugak ko dapat customer tak banyak songeh cam aku. Hehehe..ok la..tu je. byeee..

p/s : tazabarrrrr nak pakaiiii.....




Thursday, November 27, 2014

Saif Masuk Emergency

Assalamualaikum dan haii..

Selalu kita dengar keluhan mak-mak tentang lasaknya anak-anak yang tengah membesar ni. Lagi-lagi anak lelaki. Aku pun tak terkecuali. Saif tu nampak je macam soft, tersengih-sengih tapi lasaknya mak aiiihh...asyik la nak buat aku bertempik-tempik.

Perkara yang aku paling tak suka dia buat ialah panjat sofa then main terjun-terjun. Kot panjat takat tempat duduk tu ok lagi la. Ni dia panjat sampai ke atas tempat headrest tu. Pastu dok bertenggek situ. Sakit jantung tiap kali tengok.

Dan akhirnya musibah pun terjadi. Satu hari tu, waktu maghrib, aku naik atas untuk solat dan bersiap sebab malam tu nak keluar beli handphone baru. handphone aku kan rosak termasuk dalam lubang jamban! Hampes! So tengah dok bersiap tu, tetiba aku dengar bunyi POOOMMM! dari bawah. Cepat-cepat aku jenguk dari tangga atas ke bawah, aku sangkakan kerusi yang jatuh ke. Rupa-rupanya Saif yang jatuh!

Ko bayangkan betapa kuat dia jatuh terhentak tu sampai bunyi POMMM!!! tu aku boleh dengar kat tingkat atas. Pastu tambah pulak dengan meraung-raungnya. Puas pujuk lama-lama dia diam. Penat menangis agaknya.

So ingatkan dia ok je la kan. So kitorang teruskan agenda nak keluar beli handphone tu. Pi kat kedai kat Subang. Aku tunggu je dalam kereta sementara Encik Suami masuk kedai beli. Leceh la nak angkut 2-2 anak kecik masuk kedai. So baik aku tunggu je dalam kereta. Masa on the way tadi Saif tidur. Dia kat seat belakang masa tu. Aku duduk kat seat depan. But then tetiba dia bangun nangis-nangis. Dia pergi kat aku kat depan pastu muntah!

Ok. Aku da biasa dengan muntah anak so aku tak kisah pun dia nak muntah tapi panik jugak la aku. Sebab dia baru jatuh tadi and then muntah! Kalau dia tak muntah, kurang la risaunya. Sebab muntah selepas jatuh tu antara tanda gegaran otak. Aku da tak senang duduk. Lama plak Encik Suami kat kedai plak. Saifnya dok merengek-rengek plak. Sakit agaknya. Dalam 5 minit kemudian, Encik Suami sampai. Aku bagitau dia yang Saif muntah. Kitorang pun macam tak tau nak buat apa. On the way balik tu, Saif muntah lagi. Aku pasrah je seat kereta berlumuran muntah.

Then Encik Suami kata "Kita pi hospital terus la."

Aku pun setuju je.

So terus speed ke Hospital Putrajaya. Terus ke bahagian Emergency. Kat triage tu, aku bagitau yang Saif jatuh tu pukul 8 malam dan antara waktu nak sampai ke hospital tu (pukul 10.00 malam) dia da muntah 3x dalam kereta. Then staf kat situ dudukkan Saif kat wheelchair terus masuk ke dalam zon kecemasan. Aku je yang teman Saif masuk dalam. Encik Suami tunggu kat luar dengan Safir. Allah..kesian plak bila teringat Safir kena menunggu kat luar tanpa mama. Sobss..

So doktor kata nak buat ctscan takut ada kecederaan dalaman kat kepala. Aku redha je la. So untuk buat ctscan tu diorang kena buat Saif tidur dulu sebab takut dia meronta-ronta dalam mesin ctscan tu. So diorang bagi makan ubat tido. First trial bagi, Saif muntahkan semula semua ubat. Then try bagi 2nd time, ok dia boleh telan. Tapi tak lama pastu dia muntah lagi. Dah la kitorang datang hospital dengan sehelai sepinggang tak bawak baju spare semua. so bukak baju Saif n pakaikan baju hospital hijau yang orang dewasa punya tu ha..jadik la asal pakai baju kalau tak sejuk.

Pastu bagi lagi ubat tido untuk kali ketiga. Ok. Kali ni baru la dia telan betul. Tapi lama jugak nak tunggu dia tido. rasanya dekat pukul 12 tengah malam jugak baru dia tido. So da tido tu, terus sorong dia ke bilik xray untuk buat ctscan. First time tu aku tengok mesin tu depan bijik mata. Selalu tengok dalam drama tv je. Alaa..mesin yang mcam terowong tu pastu ada cahaya mcam laser yang akan scan. So da baringkan Saif kat mesin tu, aku kena keluar time mesin tu on. Aku tak sempat keluar, tetiba Saif bangun dan muntah kat dalam mesin tu! Adohaiii..tak sempat nak scan da muntah pulak. So terpaksa sorong dia balik ke emergency untuk ditidokan semula.

Bilik untuk buat CT Scan

Kali ni bagi ubat tido secara drip kat tangan. Bagus sangat doktor yang buat tu sebab Saif sikit pun tak berbunyi, nangis ke apa ke tak time doktor tu pasal jarum drip kat tangan dia. Karang kalau dia nangis lagi payah keja aku nak control dia. Aku mintak nurse panggil Encik Suami masuk dalam sebab aku da tak larat nak dukung dia. Dia nak tido berdukung, mengada-ngada plak. Kesian safir masa tu dengan tak menyusunya. Seb baik safir spesis tahan lapar. So aku ambik port nyusukan safir, Encik Suami amik alih dukung tidokan Saif.

Tapi tu pun tak tido-tido jugak. Dia da lalok tapi tak nak tido. Dia macam orang bangun. Menjerit-jerit pastu cuba nak bangun dari katil, nak berdiri tapi tak boleh. Terhuyung hayang jatuh. Da sejam tak tdo2, doktor drip dos ubat tido kali kedua. Pun tak jalan. Adoiii.. masa tu da pukul 1 pagi kot. Then try bagi makan ubat tido lagi. Aku minta pindah katil sebab kat situ terang, Saif tak biasa tido bukak lampu. So nurse pindahkan Saif ke bilik sebelah macam wad sementara kot. Tutup lampu kat situ. Aku pulak la yang dodoi-dodoikan dia sampai la akhirnya dia tertido. Masa tu da pukul 2 pagi. Bawak ke bilik xray sekali lagi, kali ni baru la dapat scan. Memang lena betul la dia masa tu. Then pindah semula ke katil wad sementara tadi. Doktor kata tunggu sampai pukul 6 pagi dia nak observe. So bermalam la kitorang kat hospital! Aku, Saif n Safir hokeyy!. Encik Suami terpaksa balik rumah nak ambik baju Saif sekali la dia tido terus sampai pukul 6 lebih aku call baru dia nak bangun. Bukan main sedap dia tido, aku bersekang mata dengan tido berhimpit ngan Saif ngan sambil nak menidokan Safir. Safir tido dalam baby cot yang buat letak baby newborn tu. Tetiba fefeeling newborn plak.

Sampai tertonggeng tido gini haa..

No photography tapi aku nak jugak ambik gambar sebagai bukti. Ngehehe..
Macam sedih pulak tengok gambo ni macam orang sakit kritikal padahal tido je pun. Tu wayar oksigen kena pakai sebab banyak sangat ubat tido masuk. Elok je dia tak tanggalkan wayar tu. Siap kalau tertanggal dia pasang semula sendiri.

Safir pun terjebak tido kat hospital. Ting tong kepala aku tak cukup tido sebab nak tidokan budak 2 orang ni..Dia asyik meronta-ronta menendang-nendang cot tu time tido sebab sempit. Sudahnya angkat dia tido atas katil je. Mama berkorban tido duduk celah-celah bucu katil je. Sobsss..

Da pagi cam sejuk plak, so balut dengan kain hospital. Alololo..cian anak mama ni. Macam dia pulak yang sakit.

So pagi tu doktor datang bagitau result scan ok. Takde kecederaan ke apa la. Tapi still kena observe dalam seminggu sebab otak budak still padat so kalau ada kecederaan maybe lambat akan trace. Saif pun da takde muntah lagi so doktor kata boleh balik la. Observe kat rumah je la. But so far lepas balik dari hospital tu, Saif ok ceria so aku anggapkan memang ok la.

Tu je la aku nak cerita pengalaman aku stay kat wad emergency ngan Saif n Safir. Safir pun tergedik-gedik jadik rebutan nurse dengan doktor kat situ yang geram dengan rambut cacak-cacak n pipi bulat dia tu. Tapi balik dari hospital terus aku cukur rambut cacak-cacak tu. Huhuu..

And aku nak share sikit maklumat yang doktor bagi iaitu nasihat penting mengenai kecederaan kepala :

a) Kebingungan, kurang sedar atau keresahan
b) Mengadu sakit kepala berterusan
c) Muntah
d) Mengalami lemah anggota
e) Penglihatan jadi kabur dan lihat sesuatu benda menjadi dua
f) Pengsan atau sawan

So kalau ada tanda-tanda ni, cepat-cepat la ke hospital. Kalau takde tanda-tanda ni, tak payah la pi hospital tapi pantau je la keaktifan dan keceriaan anak tu.


p/s : Jangan bagitau mak aku mahupun mak mentua aku tauuu. Aku tak bagitau diorang pun. Tak nak diorang risau + bebel "macam mana la boleh jatuuhhhhh tu sampai masuk hospitalllllllllll??????

p/s lagi : On the way balik dari hospital, Saifnye jatuh tergolek pulak dalam kereta. Cantik berbekas kesan alas kaki dalam kereta kat muka dia. Alahaiii..*facepalm.



Wednesday, November 26, 2014

Jaga Mata, Jaga Hati

Assalamualaikum dan haii..

Ahad lepas yang sudah-sudah, aku berkesempatan lepak-lepak dengan TV bersama Encik Suami. Layan Legenda Budak Setan 3. Kot siapa yang da tengok cerita ni mungkin da tau jalan ceritanya macam mana. Salah satu plot cerita adalah si Ayu Raudhah yang da bersuami masih tergila-gilakan si Farid Kamil yang aku pun da lupa apa nama watak dia.. owh..Akashah..Akashah nama watak dia.

"Ayu tu da kahwin kan?" Tanya Encik Suami (merujuk pada watak dalam cerita tu).

"Ye la.."

"Dia dah kahwin kan. Apasal dia boleh nak suka kat orang lain lagi? Kat suami orang lain pulak tu.." Tanya Encik Suami lagi.

Aku hampir-hampir menjawab "Biasalah tu bang.."

Tapi aku tak jadi cakap ayat tu. Silap haribulan dia akan fikir yang aku punya persepsi bahawa skandal antara isteri orang dengan suami orang tu adalah sesuatu perkara biasa yang normal. Nauzubillah.

So aku jawab "Alahh..kan suami dia tu jahat. Sebab tu dia nak terhegeh-hegeh harap simpati kat orang lain pulak."

Ok. Isunya kat sini adalah skandal isteri orang dengan suami orang. Tak pun skandal antara isteri/suami orang dengan pasangan yang belum berkahwin.

Aku selalu baca isu ni dalam majalah atau mana-mana media. Tapi aku tak sangka benda ni sekarang macam da jadi sesuatu yang common. Biasanya melibatkan orang yang bekerja la. Mana-mana tempat kerja mesti ada isu macam ni.

Aiihhh..tu la masalah paling besar bila berada dalam alam pekerjaan. Dan perkara ni bukannya berlaku kat orang yang bekerja kat pejabat je. Yang keja cikgu pun boleh terjebak, yang keja tukang kebun pun boleh terjebak, yang tak keja apa-apa pun boleh terjebak dengan orang yang bekerja.

Tapi membaca dan mendengar cerita dari mulut orang tu lain daripada dengan benda yang berlaku depan mata sendiri. Selalu dengar orang bercerita je kan..tak pun tengok drama tv je kan..ni bila benda ni berlaku depan biji mata sendiri..aiih..

Kita cuba fikir positif la. Mungkin diorang selalu berdua sebab skop kerja yang sama memerlukan diorang selalu bersama berdua ke mana-mana.

Tapi..

Bila tengok waktu sarapan pun berdua..

Lunch pun berdua..

Dok kat meja paling hujung yang tersorok nun..

Ehmm..kau rasa?

Yang perempuan takkan takde kawan perempuan lain kot? Ada ramai je perempuan kat opis ni.

Yang lelaki takkan takde kawan lelaki lain kot? Ada ramai je lelaki kat opis ni.


Lagi pulak, aku rasa bagi orang yang da berkahwin akan jadi automatik rasa janggal untuk berdua dengan rakan sekerja berlainan jantina. Tak kisah la orang tu da kahwin atau masih bujang.

Kot maybe la..maybe..positif kan..sehari dua begitu mungkin la diorang memerlukan ruang waktu berdua untuk membincangkan kerja melibatkan diorang berdua.

Tapi..

Kalau da berhari-hari bawak bulan ke bulan. Aiihh..lain macam pulak rasanya.

Lagipun kalau ada benda nak dibincangkan, bincang kat meja kubikel sendiri sudah la kan. Apa kaitannya nak bincang time breakfast dan lunch kan.

Sebab tu aku kata JAGA MATA, JAGA HATI.

Kita boleh kawal mata kita kan. Kalau da tau orang tu hensem/cantik, jangan la ditenung lama-lama. kalau perlu ada perbincangan, kita tengok la meja ke, kertas ke, dinding ke. Jangan sampai bertentang mata wei. Bahaya..silap haribulan terpanah terus masuk ke hati.

Dan hati tu pun kuatkanlah imannya. Fikir lah suami/isteri dan anak-anak. Jangan ikutkan nafsu tu.

Kalau mata hati tu da buta sangat, da tak boleh nampak suami/isteri atau anak lagi, ingatlah Allah masih ada. Allah perhati je. Tinggal lagi Allah tak turunkan bala kat orang macam ni sebab nak bagi peluang bertaubat.

So..ingat. JAGA MATA JAGA HATI. Ada yang memerhati.


Tuesday, November 25, 2014

Baby Batuk

Assalamualaikum dan haii..

Safir start batuk masa umur 2 bulan lebih. Sejak tu macam-macam kaedah remedi aku da cuba untuk sembuhkan batuk tu. Percussion, steam, minyak bawang putih, madu stc.

Doktor? Da 3 klinik aku pergi. Klinik pertama pergi kat area rumah aku. Dia kata dada takde bunyi so should be ok, just pantau je. Ubat tak diberi sebab memang tak elok untuk baby kan. Doktor tu suruh sapu Vicks je. Dalam hati aku kata "eleh sapu Vicks tu aku pun tau.."

Then pergi klinik kedua, klinik femes ames iaitu Klinik Wangsa. Jumpa Dr.Nadir. Pi klinik ni of course cara rawatan dia bagi neb and sedut kahak. Ku tahan je jebat bila si Safir tu meraung-raung kena neb. Tapi condition lepas tu still sama. Ada kurang kekerapan batuk tapi batuk tu still kuat lagi.

Then last week aku bagi plak pergi klinik kesihatan kat Putrajaya. Pun doktor kata ok, dada takde bunyi even nafas berbunyi. Tambah plak lagi si Safir tergedik-gedik sengih aktif bagai memang takde rupa orang sakit so doktor kata ok.

Aku sebagai mak-mak rasa tak puas hati. Ye la, baby batuk terkohol-kohol gitu. Tak sedap hati aku dengarnya.

So tadi aku bawak pergi hospital plak. Dengan harapan doktor hospital punye treatment better la kan. Aku pergi Az-Zahra, Bangi. Tempat beranakkan Safir dulu.

Bila jumpa doktor, first mesti la doktor check dada dia. Tergedik-gedik geli si Safir tu sebab stetoskop tu sejuk kan. Doktor kata lung clear, takde bunyi. Yang nafas dia berbunyi tu rupanya sebab dari tekak. Kahak tu melekat kat tekak sebab tu berbunyi. Lagi plak baby, tekak masih lembut so tak dapat serap kahak tu. Doktor kata kalau baby da besar, tekak mengeras so dapat serap kahak tu. Doktor kata pantau tahap keaktifan, kekerapan menyusu. Kalau sampai dia tak nak menyusu atau menyusu kejap-kejap stop maknanya pernafasan da tersekat. So cepat bawa ke hospital. Dan check jugak kalau-kalau bawah dada dia tenggelam kena cepat-cepat bawa ke hospital.

So Safir? Ok je. Takde masalah. Aku je la kena bertahan bersabar tunggu batuk dia tu sembuh sendiri. Sementara tu aku teruskan je apa-apa remedi yang sesuai untuk dia.

Friday, November 21, 2014

Aku dan Lipstick

Assalamualaikum dan haii..

Aku ni kan spesis perempuan yang tak suka pakai lipstick. Aku suka mekap-mekap. Macam-macam barang mekap aku ada tapi lipstick je yang aku takde. Pernah jugak la beli tapi sekadar beli je la lepas tu terperam tak digunakan. Paling-paling pun aku akan guna lipbalm je.

Pernah suatu pagi di dalam lif, seorang perempuan India menegur kawan perempuan yang sorang lagi.

"Eh..you tak pakai lipstik ke?" Tegur perempuan India yang aku namakan sebagai Sathia (bukan nama sebenar)

"Ehm..malas la. Tak sempat nak pakai. Nak cepat." Jawab kawannya malas. Kawan dia ni aku namakan sebagai Siti (bukan nama sebenar).

"Heyy..you dah pakai bedak mekap tebal-tebal lepas tu you tak pakai lipstick. Langsung takde seri la muka you. Macam muka hantu Kak Limah. Hahahahah.." Sathia terkekek-kekek gelak.

Aku? Spontan mengetap bibir. Muka aku palingkan menghadap dinding lif. Dengan harapan dia tak perasan bibir aku yang pucat macam hantu Kak Limah.

Lif berhenti di tingkat enam. Aku cepat-cepat keluar. Sebaik sampai di meja, aku mencapai cermin. Membelek bibir yang kering dan pucat.

Ehm..memang macam Kak Limah. Tapi tak nak jadi macam Mah.

Aku ni macam baru terima wake up call. Dengan lajunya tetiba aku bukak blog list dan terpandang kak Mimi tengah bukak Pre-order Nyx. Dengan tamaknya aku terus order. Bukan satu, bukan dua, tapi tiga lipstick Nyx Soft Matte tu! Aku beli San Paulo, Ibiza dan Cannes. Nampak tak bila nafsu menguasai diri, jari akan laju je klik kat Transfer to New 3rd Party Account.

Tapi disebabkan kesilapan alamat, aku hanya menerima parcel Nyx aku tu selepas naik keja cuti bersalin. Maknanya sepanjang 3 bulan lebih cuti tu aku bersabar je tak dapat pakai lipstick baru.

Naik kerja, aku terus pakai lipstick baru dan-dan masa tu jugak. My review? Best sangat lipstick ni weiii.. first time pakai lipstick matte aku da jatuh cinta. Dan yang penting sekali baunya sedap sangat! Actually punca aku tak suka pakai lipstick pun sebab tak suka dengan bau lipstick yang tak berapa best tu la. Tapi Nyx ni, bau nya sedap sangat. Pastu bila sapu kat bibir, rasa lembut sangat. Serius jatuh cinta doblas kali.

Lepas tu, boleh tak bos-bos department lain bila datang department aku, diorang tanya "Orang baru ke?" Makk aiihh..nampak tak lipstick tu mampu merubah imej sampaikan orang yang tak perasan kau sebelum ni mula perasan kewujudan kau. Ye la.sebelum ni aku badan kembang, muka kembang, pucat tak berseri pulak tu macam Kak Limah, sebab tu takde orang nak ambik kisah kewujudan aku. Antara wujud tak wujud pun. Melampau bonar. Nampak sangat people do judge book by its cover kan?

Naik-naik cuti je pakai lipstick terus orang recognize. Nampak tak imej tu memainkan peranan? Tapi ingat! Niat tu biar betul. Pakai lipstick bukan sebab nak menarik perhatian orang tau. Tapi lebih kepada keyakinan diri. Aku pakai lipstick ni pun aku akan tekap ngan tisu bagi pudar sikit warnanya. Kalau tak, aku takut orang terconfuse antara aku dengan Megan Fox. Eh?



p/s : Rasanya kat rumah pun kalau aku pakai lipstick, tak salah kan? Baru betul gojes!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...