Gadget

Friday, November 21, 2014

Aku dan Lipstick

Assalamualaikum dan haii..

Aku ni kan spesis perempuan yang tak suka pakai lipstick. Aku suka mekap-mekap. Macam-macam barang mekap aku ada tapi lipstick je yang aku takde. Pernah jugak la beli tapi sekadar beli je la lepas tu terperam tak digunakan. Paling-paling pun aku akan guna lipbalm je.

Pernah suatu pagi di dalam lif, seorang perempuan India menegur kawan perempuan yang sorang lagi.

"Eh..you tak pakai lipstik ke?" Tegur perempuan India yang aku namakan sebagai Sathia (bukan nama sebenar)

"Ehm..malas la. Tak sempat nak pakai. Nak cepat." Jawab kawannya malas. Kawan dia ni aku namakan sebagai Siti (bukan nama sebenar).

"Heyy..you dah pakai bedak mekap tebal-tebal lepas tu you tak pakai lipstick. Langsung takde seri la muka you. Macam muka hantu Kak Limah. Hahahahah.." Sathia terkekek-kekek gelak.

Aku? Spontan mengetap bibir. Muka aku palingkan menghadap dinding lif. Dengan harapan dia tak perasan bibir aku yang pucat macam hantu Kak Limah.

Lif berhenti di tingkat enam. Aku cepat-cepat keluar. Sebaik sampai di meja, aku mencapai cermin. Membelek bibir yang kering dan pucat.

Ehm..memang macam Kak Limah. Tapi tak nak jadi macam Mah.

Aku ni macam baru terima wake up call. Dengan lajunya tetiba aku bukak blog list dan terpandang kak Mimi tengah bukak Pre-order Nyx. Dengan tamaknya aku terus order. Bukan satu, bukan dua, tapi tiga lipstick Nyx Soft Matte tu! Aku beli San Paulo, Ibiza dan Cannes. Nampak tak bila nafsu menguasai diri, jari akan laju je klik kat Transfer to New 3rd Party Account.

Tapi disebabkan kesilapan alamat, aku hanya menerima parcel Nyx aku tu selepas naik keja cuti bersalin. Maknanya sepanjang 3 bulan lebih cuti tu aku bersabar je tak dapat pakai lipstick baru.

Naik kerja, aku terus pakai lipstick baru dan-dan masa tu jugak. My review? Best sangat lipstick ni weiii.. first time pakai lipstick matte aku da jatuh cinta. Dan yang penting sekali baunya sedap sangat! Actually punca aku tak suka pakai lipstick pun sebab tak suka dengan bau lipstick yang tak berapa best tu la. Tapi Nyx ni, bau nya sedap sangat. Pastu bila sapu kat bibir, rasa lembut sangat. Serius jatuh cinta doblas kali.

Lepas tu, boleh tak bos-bos department lain bila datang department aku, diorang tanya "Orang baru ke?" Makk aiihh..nampak tak lipstick tu mampu merubah imej sampaikan orang yang tak perasan kau sebelum ni mula perasan kewujudan kau. Ye la.sebelum ni aku badan kembang, muka kembang, pucat tak berseri pulak tu macam Kak Limah, sebab tu takde orang nak ambik kisah kewujudan aku. Antara wujud tak wujud pun. Melampau bonar. Nampak sangat people do judge book by its cover kan?

Naik-naik cuti je pakai lipstick terus orang recognize. Nampak tak imej tu memainkan peranan? Tapi ingat! Niat tu biar betul. Pakai lipstick bukan sebab nak menarik perhatian orang tau. Tapi lebih kepada keyakinan diri. Aku pakai lipstick ni pun aku akan tekap ngan tisu bagi pudar sikit warnanya. Kalau tak, aku takut orang terconfuse antara aku dengan Megan Fox. Eh?



p/s : Rasanya kat rumah pun kalau aku pakai lipstick, tak salah kan? Baru betul gojes!


Thursday, November 20, 2014

Biasakan Yang Betul

 Assalamualaikum dan haii..

Semalam aku cuti. Ambik kesempatan pi shopping sorang-sorang. Syok oo shopping sorang-sorang. Ikut suka aku nak test segala jenis kasut berapa lama pun yang aku nak. Pastu boleh melaram dari satu handbag ke satu handbag yang lain. Antara pulus ada tak ada je. Gaji tak masuk lagi kan tapi ada hati bershopping bagai. Huhuhu..

Da penat mengabiskan duit, moh makan KFC je la. Jimat sikit. Aku order menu Bombay set Combo A yang ada 2 ketul ayam, roti, wedges dan air mangga. Aku order ni pun sebab air mangga tu, malas nak order set lain yang air bikarbonat nak kena tukar-tukar pastu tambah-tambah duit plak. Koser, order yang ada air jus n mintak tak mau ais.

Aku pun duduk kat meja yang ada 4 kerusi. Baru nak gigit wedges, ada akak sorang ni nak tumpang duduk sama kat meja aku. Aku toleh kiri kanan, ehmm memang orang agak ramai, meja lain memang da penuh. So dengan ikhlas hati aku persilakan la akak tu join meja tu. Kak Liza namanya.

Akak tu pun peramah. Dok borak-borak pasal kerja, pasal hias-hias rumah..macam-macam la. Aku layankan je sambil meratah ayam. Kulit ayam aku kuis tolak ke tepi. Orang yang da biasa makan KFC sama-sama aku mesti da faham yang aku memang tak makan kulit ayam. Aku tak suka makan benda lembik-lembik gitu. Selalunya laki aku la dok perabihkan kulit ayam tu. Sebab tu kau tengok dia sekarang membesar bagaikan johan.

"Eh, tak makan kulit ayam tu?" Kak Liza tanya.

"Tak. Saya tak suka."

"Eh..bukan ke orang makan KFC sebab nak makan kulit ayam yang rangup tu? Kulit ayam tu la yang paling sedap, garing...rangup.."

"Saya makan KFC sebab saya lapar."

Dah sengkek sebenarnya sebab terboros belanja beli kasut kat AEON dan barang kat Lovely Lace. Ikut nafsu aku nak makan Kenny Rogers sebenarnya. Kuikuikuiii..

"Patut la awak ni kurus je..Kulit ayam pun awak tak makan. Jaga kesihatan betul." kata Kak Liza lagi.

"Saya memang health conscious tapi tak bermakna saya sihat sangat pun. Percaya tak kalau saya kata kolestrol saya tinggi even saya jaga makan?" Balas aku.

"Eh..awak yang jaga makan ni pun boleh kolestrol tinggi..biar betul. Akak yang makan sesedap rasa ni entah-entah pun tinggi kolestrol.  Akak tak pernah check. eiii..takut.." Kak Liza buat muka takut lalu meletakkan kulit ayam yang sedang diratahnya tadi ke tepi.

Selesai makan, aku kemas bahagian meja aku dan bangun sambil angkat tray.

"Eh, nak bawak ke mana tray tu?" Tanya Kak Liza.

"Tuu.." saya menunjuk ke arah tong berlabel WASTE dan TRAY.

"Nanti kan ada pekerja yang kutip tray tu."

"Takpe. Dah kenyang makan, exercise sket. Bawak tray pergi buang sisa makanan je pun."

Aku tuang sisa makanan dan letakkan tray di tempatnya sebelum kembali ke meja.

"Patut la kurus je..." Kak Liza mengulang kata-katanya tadi.

Aku senyum je. Dalam hati kata "Semua orang berimpian nak kurus, tapi nak bangun buang sampah pun malas. Nak minum air pun malas sebab malas kejap-kejap nak pergi toilet. Sedangkan tu semua salah satu bentuk exercise - berjalan."

Oleh kerana aku ada appointment dengan orang lain lepas tu so cepat-cepat aku minta diri. Masa nak keluar dari pintu, aku toleh ke arah Kak Liza, dia sedang mengangkat tray. Aku senyum. Berjaya jugak aku mentarbiahkan orang.

 sumber : google.com

 p/s : da lama tak tulis blog tetiba penulisan da jadi macam menulis cerpen plak. Huhu..eh..kepsi bukan good good sangat punye food. Sesekali boleh la nak layan..


Friday, November 14, 2014

Stop Blogging?



Ehm..asyik berfikir-fikir macam nak stop blogging. Kat opis busy dengan kerja. Kat rumah busy dengan anak-anak n kerja rumah yang macam tak pernah habis-habis. Bila masanya nak tulis blog. Nak blogwalking pun tak menyempat da sekarang.

Tapi sayang nak berhenti blogging. Aku suka menulis. Tak kisah la tulis tentang apa pun. Lagipun orang berlatarbelakang pendidik macam aku ni memang kena menulis. Tambah plak lagi aku da lama tak update apa pun tapi still tabung nuffnang aku bertambah. Huuu..tu yang syok tengok tu.

Cari mood dulu..kena susun balik time management.

Monday, November 3, 2014

SIAPA MAKAN CILI?

Assalamualaikum dan haii..

Baru naik kerja 2 minggu tapi busynye aihhh..sampai langsung takde masa nak bersantai-santai hadap blog lah. Nak blogwalking pun tak sempat apatah lagi nak update blog..aiihh.. bukannya apa, da lama sangat bercuti so bila naik kerja segedebuk benda datang serentak yang perlu perhatian segera. So..ehmm..

Tambah plak lagi sebenarnya macam takde mood sangat nak update blog. Sebab rupanya ada jugak yang jadik stalker kat blog ni. Bosan betul la kalau ada stalker ni. Yang kelakornya, dalam entri orang kampung aku sebelum ni aku takde sebut pun pasal nama si polan si polan yang annoying kat kampung tu. Aku just tulis secara umum je. Tetiba boleh plak ada orang tu terbaca entri blog aku tu, terus dikatanya macam-macam. Orang kata "Siapa Makan Cili Dia Terasa Pedasnya"..kan? Kalau kau tak seperti yang dikatakan tu, kenapa perlu nak melenting kan? Komen kau tu seriously menunjukkan siapa diri kau sebenarnya. LOL. Terasa? Aku ulang lagi "Siapa Makan Cili Dia Terasa Pedasnya". Pity you.

Actually kalau ikutkan emosi aku waktu tu, aku boleh balas up entri baru untuk cerita macam-macam. Tapi aku tak nak ikutkan emosi. Aku tarik nafas..tenang.. Aku masih boleh fikir rasional. Aku tak nak berbalas-balas komen yang jahat sebab itu hanya menyerlahkan kecetekan akal fikiran. Ye lah..orang tu kutuk mak kau macam-macam, takkan boleh diam je kan. Tapi bagi aku, diam tak bererti kalah. Kebenaran pasti akan terserlah. Macam yang kau kata "Allah Maha Mengetahui"? Memang betul lah tu. Allah lagi tahu siapa yang benar, siapa yang salah.

Ok lah..tamat waktu rehat. Moh sambung buat kerja.

Thursday, October 23, 2014

DEEP

Dear stalker,

If you are not in the shoes, just stay far farrrr away bcoz :

Some things are better left unsaid
Some strings are better left undone
Some hearts are better left unbroken
Some lives are better left untouched
Some lies are better off believed
Some words are better left unspoken

Pity you

LOL

Monday, October 20, 2014

Warm Up

Assalamualaikum dan haii..

Lama tak update blog kan sejak beranak pinak ni. Jadik seorang mak bukan kerja mudah. Jadik seorang mak kepada 2 orang anak lagilah bukan kerja mudah.

Tapi awesome!

Maka bersyukurlah..

Walaupun aku selalu jugak nak bertukar jadi simba the white lion bila si adik buat perangai atau si abam buat nakal. Hooohhh..masa ni la aku nak praktis sejauh mana aku boleh positif.

Ok..tak tau nak cerita apa lagi. Cukup la tu entri warm up lepas naik keja. Hoho..

Nah..belanja gambo sekeping..


Ok..sambung buat kerja..


Kick Toxic People Out!!

I dont care who you are
I will never let you ruin my mind 
Because you are so toxic!!!



Sunday, August 31, 2014

Saif Yang Dulu Bukanlah Saif Yang Sekarang

Assalamualaikum dan haii..

Kawan-kawan yang selalu jumpa Saif memang tau Saif ni jenis yang macam mana. Jenis behave..lemah lembut..manja..Manja sangat. Sampaikan aku pun risau gak camne la nanti bila da ada adik, camne dia nak bermanja2 macam selalu. Jenis tido awal, bangun awal. Pastu Saif mainan kegemaran dia main masak2. Memang jenis budak yang lembut la tapi bukan auuww tau..

Tapi...tu duluuuuuu....duluuuuu sebelum ada adik..

Sekarang?



Terlajak lasak!

Hari2 kitorang kat rumah ni terjerit pekik nak marahkan Saif. Mana taknya, semua benda nak dipanjatnya. Hari tu da jatuh sampai benjol n berbekas kesan tikar. Menangis sakit sampai tertido. Tuu..tingkap kaca tu plak sukahati dia nak bukak guna tangan je, silap haribulan boleh terbelah plak tangan.

Pastu perangai dia jadik kasar sangat. Kucing kat rumah ni, dia angkat main tarik je mana dia sempat capai. Kalau sempat capai telinga dulu, dia tarik la telinga kucing tu dari dapur ke ruang tamu. Kalau dapat ekor dulu, ekor la ditariknya keliling rumah. Kadang2 dia dukung kucing tapi tangannya main tarik je kulit kucing tu. Kucing tu da la kucing parsi, habis tercabut2 bulunya. Saif nak main dengan kucing tu tapi dia tak tau cara dia salah. Dia sepak kucing tu macam bola, imagine? Then duduk atas kucing sampai penyek, imagine? Angkat kucing tu then banting, imagine? Histeria mak aku tiap2 hari setiap kali nampak Saif dengan kucing.

Tu kucing. Mak aku sendiri pun jadi mangsa penderaan jugak, tiap2 malam kena gusyi/belasah. Tiap2 malam memang mak akan temankan kitorang tido. Saifnye plak segar bugar tak nak tido even da pukul 12 tengah malam. Dia dok melompat atas neneknya, dia ambik bantal golek pi hempuk neneknya sekuat hati. Even Saif ni budak kecik tapi tenaga dia kuat sangat tau. Ada sekali tu dia cuba pukul guna bantal, aku tahan pakai tangan, termelantun dia sampai tergolek jatuh katil. Maknanya tenaga dia memang kuat sampai diri sendiri boleh terpelanting. Bila tak bagi dia pukul, dia nak gigit plak. Pastu dia suka menjerit2 menbebel2 ntah apa2 sampai baby tak boleh tido, terkejut. Tiap2 malam tido pukul 1-2 pagi, tu pun lepas aku mengamuk cubit dia. Baru la dia tido sebab merajuk kena marah.

Pastu dia suka main tembak2 plak. Semua benda dia jadikan pistol peng!peng! Pembaris jadik pistol, lego jadik pistol, tikar evamatik pun boleh jadik pistol. Tak tau la dari mana dia belaja benda2 ganas, tembak2 gini. Aku rasa cerita paling ganas dia tengok pun cuma kartun Boboiboy. Aiihhh...

Bab makan..dulu senang je nak bagi dia makan. Dia duduk then makan. La ni punye la susah nak bagi makan. Berlari sana sini. Mananye aku nak kejar dengan tengah pantang ni. Dah tu sudahnya tak makan langsung la. Kalau dia lapar, dia mintak susu atau makan maruku. Haa..yg lagi buat aku geram..suruh makan nasi bukan main payah tapi yang dia suka makan apa tau? Tisu!! Pantang jumpa tisu cepat2 dia sumbat masuk dalam mulut. Satu keja plak aku nak korek mulut dia keluarkan tisu tu.

Selalunya nak bagi dia senyap supaya tak kacau kucing atau panjat sana sini, aku bagi dia main tab atau hp. Aku tak nak bagi dia main tab atau hp sebenarnya, takut dia addicted.  Tapi tu je cara untuk buat dia senyap. Aku tengah berpantang ni bukannya boleh nak jerit2 ke, nak berlari2 kejar dia ke..itupun biasanya aku bagi dia main tab sementara aku guna hp untuk online. Seb baik umah mak aku ni ada wifi. Biasanya aku bagi dia tengok kartun pocoyo atau boboiboy yang da siap2 download. Dia pun khayal la tengok, main2 sampai habis bateri tab tu. Dah habis bateri tab tu, tau apa dia buat? Dia terus rampas hp aku, tengok pocoyo kat hp aku plak. Tak ke geram dibuatnya. Kot ye pun nak, mintak la elok2. Puas aku ajar dia supaya cakap "Mama..nak.." Tapi dia macam biasa la tak nak ikut apa yang aku cakap. Dia lagi rela menangis kena cubit daripada cakap "Mama..nak.."

Aku kalau boleh tak nak la asyik marah dia tapi da tak tau nak buat apa. Aku cakap elok2 pun, dia buat dek je. Kalau papa dia ada, boleh jugak control dia. Ni aku dengan nak handle baby lagi. Mana la sempat nak kejar dia sana sini. Most of the time, aku just let it go lah. Sukahati ko lah nak buat apa. Tapi pastu neneknya plak yang histeria setiap hari dok jerit "Saif!! No! No! No!"

Hopefully da balik rumah sendiri nanti, dia berubah perangai semula la. Aku jadik hijau karang baru tauuuu..



Saturday, August 30, 2014

Beza Bersalinkan Anak Pertama Dan Kedua

Assalamualaikum dan haii..

Pengalaman melahirkan setiap anak memang berbeza-bezakan. Aku pun macam tu jugak. Anak pertama masih takde pengalaman lagi so everything macam menakutkan bagi aku. Nasib baik masa bersalinkan Saif dulu, nurse tak bagi pakai cermin mata, takut patah katanya. So bila tak pakai cermin mata, rasa macam eh ye ye oo je apa yang aku buat ni..apa doktor tengah buat pun tak nampak. Anak da keluar letak atas perut pun tak nampak.  Macam ntah ape2.

Bersalinkan Safir pulak, aku pakai cermin mata sepanjang masa so aku rasa proses bersalin tu lebih real. Aku nampak apa doktor buat, aku nampak baby segedebuk atas perut. Feel tu pun rasa lebih kuat.

Bersalinkan Saif, aku serba serbi tak tau..tak ready. So bila buat VE, sakit. Bila contraction datang, sesak nafas tercungap2 sampai kena ambik oksigen. Bila sakit mencucuk2, tak tau nak buat apa..harapkan nurse pandai2 diorang urutkan belakang aku. Nak mintak ubat tahan sakit pun time tu tak tau ubat jenis apa yang ada so nak mintak pun tak tau.

Bersalinkan Safir, da ada pengalaman maka fizikal dan mental lebih bersedia. Wat VE, tak sakit pun. Even doktor masukkan speculum pun aku boleh tahan. Apa yang aku boleh simpulkan, segalanya bergantung pada macam mana kita control pernafasan. Time VE kena control nafas. Time sakit contraction datang pun kena control pernafasan. Kali ni da terer sikit boleh buat teknik bernafas tarik nafas dalam2..tahannnnn..hembussss..memang agak membantu walaupun sakit tak berkurang pun. Tapi sekurang2nya ia membantu aku jadik tenang. Sampaikan negro sebelah aku cakap dengan kawan dia "the lady beside..she's so quiet and calm. I dont know how she control her pain." Bangga sekejap. Negro tu..midwife buat VE pun dia da menjerit2 sekuatnya. Time tu still dlm wad. Aku ni cam bersalin kat luar negara plak. Sebelah katil aku negro, katil hujung plak arab yg beranak twin tu.

Pastu dalam labor room kali ni aku sorang2. Da sorang2 tu pandai2 la kan nak tahan sakit camne pun. Oleh sebab aku da boleh control pernafasan,  so aku pun dapat berzikir lebih tenang. Kalau time Saif dulu, satu hapah zikir pun tak kuar, mulut meracau yang ntah apa2. Tenang2 pun, bila sakit sangat, sebelah tangan pegang besi katil, sebelah lagi urut pinggang sambil terkepit2 takut terberanak sebab doktor tak sampai lagi. Feel nak beranak tu pun lebih real. Dan kali ni da pandai sikit, da kaji siap2 pro n cons segala ubat tahan sakit yang ada so membantu la aku untuk tak sakit. Bagi aku penting woo tak rasa sakit ni sebab kalau sakit sangat boleh jadi trauma plak tak nak beranak lagi. Ni sebab tak sakit, nak beranak 10 lagi pun ok je cuma aku je malas nak mengandung.. bahahahh.. ni terpulang pendapat masing2 okehh sebab lain orang lain tahap sakit masing2. Ada orang sakit biasa2, ada orang sakit gila2. Ikut bahagian rezeki masing2.

Dah bersalin, Alhamdulillah Safir pun takde masalah pape so boleh checkout awal petang hari yang sama. Time Saif dulu dekat seminggu berkampung kat hospital sampai masuk angin badan aku dibuatnya.

Pastu berpantang kali ni rasa lebih cergas.  Tak tau la sebab time anak kedua memang semua orang rasa cmtu. Tapi serius la tak rasa letih pun. Even sakit pun takde la sakit sangat. Aku boleh turun naik katil sendiri berbanding dulu kena berpapah2 sebab sakit sangat. Kali ni luka bersalin tu pun sekejap je da elok, rasanya tak sampai seminggu da tak rasa sakit ape da cuma still kena jaga jahitan tu la. Jahitan pun kali ni sebab sikit je so tak sampai 2 minggu pun da elok.

Cuma..cuma..untuk Safir, kali ni aku rasa susu tak semeriah dulu. Kalau dulu, kejap2 kena pam sebab sentiasa bengkak je. Maybe jugak sebab Saif dulu tak kuat sangat menyusu kot. Safir ni kuat menyusu sampaikan aku tak sempat langsung nak pam. Satu hapah stok pun tak buat lagi sebab memang Safir dok mengempeng je 24 jam. Tidonya pun kejap2 je, pening kepala aku.

Anak ketiga nanti ntah camne plak ek. Eh?




Tuesday, August 26, 2014

Kos Bersalin di Az-zahra

Assalamualaikum dan hai..

Sekarang pukul 6.50 pagi. Sementara mata segar bugar dan kedua-dua anakanda masih lena di alam mimpi, meh mama update blog lagi eh.

Dulu..sebaik saja bersalinkan Saif, aku memang berazam nak bersalin anak kedua kat hospital private plak. Eceh..time sakit konon tobat tak nak beranak lagi..bila anak da keluar, ble plak terus plan nak beranakkan anak kedua kat mana. Ngehehe..Actually aku takde masalah pun sepanjang proses bersalinkan Saif kat Hospital Segamat dulu. Everything good, layanan doktor dan nurse semuanya ok. Just aku nak rasa pengalaman lain plak kalau bersalin kat private.

Apa yang boleh aku rasakan, pengalaman bersalin kat goverment dengan private memang berbeza. Kat Az-zahra, segalanya aku puas hati sangat dari mula2 checkup, admit, proses bersalin, lepas bersalin semuanya aku thumbs up! Dari mula2 admit aku disorong dengan wheelchair, sampaikan time aku nak balik tu, diorang sorong wheelchair aku sampai ke kereta! Siap bukakan pintu kereta lagi! Terharu mak! Fefeeling ke langit sekejap. Mesti korang nak kata, "Eleh..hospital bayar memanglah semuanya best!" Haaa...memang itu pun pointnya kan. Zaman sekarang ni, ko nak benda best memang la kena kuar duit lebih kan. Ngehehe..

Ok, berbalik pada kos, kat Az-zahra ni, aku ambik pakej jimat je, bilik 4 katil. Aku tak kisah sangat pun bab sharing bilik tu sebab bukan nak dok berkampung lama2 kat situ kan. Tapi bila admit aku dapat bilik 3 katil. Bilik 4 katil penuh kot. N nasib baik la bersalin kali ni takde masalah pape so boleh balik awal. Aku bersalin pagi, petang aku da boleh keluar. Pakej 4 bilik ni aku lupa da apa nama dia, kos starting RM1400++ lebih kurang. Lupa plak, brochure pun da hilang. Tapi untuk keseluruhan kos aku bersalin kat sini adalah RM2700. Tolak deposit RM300, so bayar baki lagi RM2400 la.

Apokobonda yang buat kos tu jadik up? Haa..sebabnya aku admit waktu pagi2 buta pukul 3 pagi, so nak panggil doktor datang kena la bayar extra, kira diorang punya OT la. Doktor yang sambut baby (Dr.Fazlina) dan doktor bius yang cucukkan epidural tu. Pastu aku kena induce, da tambah kos. Aku minta ubat tahan sakit yang cucuk kat punggung tu, tambah kos lagi. Aku minta epidural, lagi la tambah kos. Pastu ada la kos2 lain aku tak ingat yang kecik2, tu yang jadik bertambah-tambah.

Tapi tak kisah sangat pun sebab semua kos ni ble claim balik kat company papa Saif. Muahahaha..

Kalau boleh, anak ketiga pun nak bersalin kat sini jugak. Eh?

P/s: entri ini sekadar untuk perkongsian info sahaja. Takde niat nak riak bersalin kat private ke apa ke. Sharing is caring kan.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...