Gadget

Wednesday, April 16, 2014

Fitnah Akhir Zaman


Terkejut bila baca status Amin Idris ni. Tak sangka ada orang boleh buat fitnah macam ni. Video plak tu. Maka tak hairanlah kalau macam-macam versi video si polan tu si polan ni jugak boleh disebarkan.

Besarnya fitnah ini. Beratnya ujian ini..moga dia kuat. Allah sentiasa bersama dengan orang-orang yang benar.

Wallahualam..


Hobi Baru Bersama Mr. GLOBAL

Assalamualaikum dan haii..

Amboihh..berderet-deret hari kuupdate blog nampaknya. Hehe..ada masa senggang sket, aku curik-curik la masa menghapdet blog suam-suam kuku nih.

Aku punye perangai ni kan, mudah sangat terikut-ikut dengan orang lain. Contoh la, time semua orang berbento, aku pun sibuk nak berbento gak. Bila semua orang dok bersusun atur, aku pun sibuk la bersusun atur gak (tapi minat ini adalah maintain). Pastu la ni bila orang sibok dok berjahit, berkraf bagai..aku pun sibok la nak menjahit bagai gak.

Tapi kan, benda-benda yang aku mudah terpengaruh ni semuanya benda-benda yang berkaitan dengan seni yang comel-comel. Bento yang comel, kraf yang comel, susun atur dan deko yang comel..tu semua memang aku minat. Tu yang buat lagi mudah terpengaruh tu.

Paling terkini, aku da terjebak dengan hobi baru - menjahit. Bahaha..ini adalah poyo. Semuanya gara-gara aku tengok si mimi n nana menjahit macam-macam benda alah yang comel, aku pun terpengaruh. Tapi diorang jahit untuk bisnes, aku jahit untuk syok sendiri je. Actually dari dulu aku memang minat nak belaja jahit tapi sampai ke sudah tak khatam-khatam. Pernah la belaja jahit baju kurung ngan mak aku, tapi siap tang baju je, kainnye sampai da 5 tahun kemudian pun tak siap2. Bahahaha..But at least basic menjahit n menggodeh2 mesin jahit tu of course la aku tau. Kalau nak menjahit tapi nak masuk benang dalam mesin pun failed, baik tak payah kan. Ngehehe..

So nak menjahit, kena la ada mesin jahit kan. Sebelum ni aku da hampir nak beli mesin jahit comel yang harga tak sampai RM100 tu. Ye la namanya pun saja2 jahit untuk syok sendiri. Tidak la aku berangan nak mesin jahit harga ribuan. Tapi bila aku buat proposal nak beli mesin jahit comel tu, suamiku reject. Katanya "Kalau nak jahit, beli la mesin jahit betul-betul. Kalau murah sangat, nanti benang tak kuat ke apa ke, cepat rosak ke." Eh, bernas jugak kata-kata suamiku itu. Tapi kata-kata hanya tinggal kata-kata je la yang terus disapu angin lalu. Setahun berlalu, masih jugak tak muncul mesin jahit betul-betul itu. Sampai la timbul aku punye mengidam nak ada mesin jahit. Ntah ape-ape ngidamnya, nak mengabeskan duit aje. Ngehehe..

So, entah macam mana aku tergoogle tentang mesin jahit nan murah ini. Cap GLOBAL je, very the global warming gitu. Pastu ada plak beberapa review yang best tentang mesin jahit murah ini, maka napsu napsi aku pun makin tak boleh tahan nak tekan butang klik untuk beli.  So tanpa rasa bersalah sebab tak bagitau suami terlebih dahulu, aku pun terus la order. Pastu bila barang da sampai, aku tak larat bawak naik atas, ku suruh suamiku angkatkan kotak tu ke atas diiringi perasaan cuak, mesti laki aku nak bebel aku beli mesin jahit ni. Suamiku hanya menggeleng kepala dengan keborosan isterinya yang makin menjadi-jadi sejak berbadan dua kali kedua ini.

Asyik la dok sebut mesin jahit murah, mesin jahit murah..murah sangat ke haa? Bagi aku la kira murah la sebab harganya tak sampai RM200 pun. Murah kan? Bila aku cerita kat mak aku, aku beli mesin jahit tak sampai RM200, mak aku gelak je "Mesin jahit mainan apa kau beli ni..boleh ke buat jahit tu.bahaha.." Cett..mak aku ni memperkecil-kecilkan mesin jahit GLOBAL warming aku tu.

Asyik dok cerita panjang lebar, gambonye mana mama Saif oii.. ye la..ye la..ni aku nak perkenalkan kat korang la BFF aku la ni. MR GLOBAL namanya. Taraaa...

Ko tengok. Comel kan beliau. Macam mesin jahit betul. Eh..memang mesin jahit betul pun, apa mainan-mainan plak kan. Menggunakan elektrik sepenuhnya, nak guna bateri pun boleh. Ada je slot bateri kat bawah tu kot-kot la fefeeling nak menjahit tepi pantai ke, atas batu air terjun ke, so boleh la guna bateri kan. Bahaha..

Dah la comel, ada fungsi 8 jenis jahitan plak tu. Ok la tu kan, bukannya aku ada hajat nak buat sulaman indah pun..Setakat ni aku cuma guna no.6 ngan no.7 je. Maklumla nak buat jahit lurus je.

Paling best sebab boleh guna tangan je untuk control mesin tu. L untuk low speed, H untuk high speed. Mula-mula dulu aku guna fungsi ni je untuk gerakkan mesin, pastu aku cam asyik tersasul je nak OFF tapi terlajak ke H, so aku tukar pakai pedal kaki plak. Mesin ni lengkap dengan pedal kaki yang main tekan tu je. Lagi senang bagi aku. Pastu fungsi kat atas tu untuk jahit patah balik, ape ntah istilahnya tapi kiranya tak perlula nak pusing-pusingkan kain untuk jahit patah balik tu. Mesin jahit mak aku mana ada fungsi ni. Bahaha..

Mak aku tanya "Bila masanya ko nak menjahit dengan si Saif tuuuu? Dia tak mengacau ke?"

Eheiii..Saif is a good boy hokeyy..Bila aku menjahit, dia langsung tak kacau. Ada la dia kacau-kacau nak main bekas benang tapi tu je la, takde la tahap dia nak panjat naik kat pangku nak menjahit sama-sama kan. TAPI..ada tapinya..jangan la kau tinggalkan mesin jahit tu walau sekejap. Dengan sepantas kilat, dia akan ambil peluang nak menjahit plak. Bahahaha..bagus budak Saif ni. Tunggu awak besar sikit baru boleh tolong mama jahit ye.

Ni dia assistant mama..sukahati dia nak godeh-godeh..RM200 mesin jahit mama tu tauuu..jangan ngada-ngada nak rosakkan.

So apa je benda yang aku da jahit? Haha..asalnya aku berangan nak jahit sarung kusyen. Dari dulu aku dok beli kusyen je dengan angan-angan nak jahit sarung kusyen ikut taste aku tapi tergendala bertahun-tahun. Tapi idak la jugak aku menjahit sarung kusyen. Coming soon la. Setakat ni ada la aku jahit sarung bantal baby ngan barut baby. Saje poyo-poyo nak barut corak-corak plak. Guna kain English Cotton plak tu buat barut. Ngehehe..Dekat sebulan baru aku berjaya siapkan jahit barut ni. Takde masa. Masa yang ada sibuk la kemas rumah memanjangggggggg...

Aku buat 2 saiz. Saiz kecik 6 helai. Saiz besar 4 helai. Jahit tak susah, nak ukur dan potong tu yang payah dengan perut terboyot ni memang seksa aku nak bersila kat lantai pastu nak bongkok-bongkok ukur kain. Dah la aku ni jenis rigid, ukuran mesti nak sama. Pastu jarak jahit tepi tu pun nak kena ukur sama semuanya. Tu yang buat lambat siap tu. Oh ye, saiz kecik tu ada la aku test buat yang ada lekuk bawah tu tapi tak berapa nak nampak lekuknya. Bahaha..boleh la labuuuuu..

Comey tak? Bahaha..ni kalau baby dalam perut ni gegel lagi menggila aku borong kain cotton corak ballerina bagai..tapi takpe, dapat corak cupcake ni pun aku da feeling ke syurga sangat.

So far aku memang puas ati la dengan Mr GLOBAL ni. Kiranya sesuai sangat la dengan penjahit tahap amatur cam aku ni. Next project, nak jahit kain bedung plak. Lagi kacang, jahit tepi2 tu je. Ngehehe..


Tuesday, April 15, 2014

Tupper Cabinet To Let Go

Assalamualaikum dan haii..

Straight to the point. Aku nak letgo tuppercabinet yang baru aku beli ni. Memang baru sangat. Baru minggu lepas aku beli. Kabinet ni adalah cute n mudah nak pasang. Aku yang mak buyong ni pun boleh pasang sendiri kabinet ni.


Hajat hati nak letak kat bawah rak dapur untuk susun atur barang2 kat dapur yang makin semak tu. Sebelum beli, aku da siap2 ukur ngam-ngam untuk masuk bawah rak dapur tu. Ukuran setiap satu kuib tu 35cm x 35 cm macam ni :


Dan memang ngam-ngam bawah rak dapur tu berukuran 70cm. Kiranya ngam la kan untuk masuk 2 kiub kan.

Tapi aku tersilap percaturan sebab bila aku da pasang 2 row kiub, bila aku test masuk bawah rak, tak muat! Sebabnya knob hitam penyambung setiap kiub tu telah mengambil space 2cm setiap satu. So memang tak muat la nak masuk ruang 70cm bawah tu kan.

So dengan berat hati, aku nak let go la tupper cabinet ni sebab rumah sewa aku la ni terlalu 'luas' untuk ditambah dengan perkakasan gedabak gini. Nak letak dalam bilik pun da xde ruang. Sobsss..

Aku nak letgo harga rugi. Aku beli RM187.90.
Aku nak letgo RM170 including postage. 

Sesiapa yang berminat nak beli ble la email aku : didie_kawaii@yahoo.com

- BOOKED-

Monday, April 14, 2014

Stress Menjemur Baju Dan Penyelesaiannya (Yang Belum Tercapai)

Assalamualaikum dan haii..

Tak abes-abes dengan stress aku ni kan. Ngehehe.. Sejak dok umah bertingkek-tingkek ni, membasuh baju memang jadi pekerjaan yang maha malas aku nak buat. Actually, basuh baju tu takde la malas sangat pun tapi tang nak menjemurnya tu haaaa...bisa bikin aku stress!

Laundry area aku memang sempit giler. Aku nak share gambo pun malu. Muat-muat untuk aku loloskan diri di celahan mesin basuh. Ni dengan perut makin boyot, aku kena lebih berjaga-jaga takut perut terlanggar mesin basuh atau kepala terhantuk kat tempat letak softner semua tu. Da la sempit, tambah semak plak dengan koleksi penyapu, mop, penyodok sampah segala. Bertambah stress di situ.

Dan kat situ jugak la tempat aku jemur baju. Dengan ruang sempit gitu, ko rasa banyak mana je baju yang ble disidai? Aku cuma dapat sidai 2 row je, tu pun susun rapat-rapat. Time musim panas ok la, boleh gak la kering baju. Time musim hujan? 2 hari pun belum tentu baju kering. Padahal baju kotor da makin bertambah menunggu turn untuk dibasuh dan dijemur. Sudahnya kekadang aku terpaksa la jugak panjat sofa untuk sidai baju kat grill tingkap depan. Pastu bawak extra penyidai baju kat bilik letak kat tengah ruang tamu, bawah kipas, nak bagi baju cepat kering. Selekeh aku rasa. Mujur takde sesapa yang berhajat nak datang menziarah rumah aku ni. Memang patut pun tiap kali aku ajak mak abah aku datang umah aku, macam2 alasan diorang bagi. Alasan utama - rumah sempit. Sadis giler aku rasa. (-_-)'

Pernah jugak la di suatu subuh yang hening, bila aku nak iron baju keja laki aku, baju keja dia abes! Padahal aku da basuh berdas-das kali, ble sampai tak cukup bila nak pakai sebab baju kat ampai tak kering so baju kotor banyak yang tak sempat nak basuh. Terpaksa la dia pakai baju lama dia yang da tak berapa cun. Sudahnya, pagi-pagi buta tu jugak aku kena marah dengan laki aku sebab tak basuh baju. Maka merajuk la aku sepanjang hari. Baju tak basuh punya pasal!

Pastu bila dok tiap malam keja membasuh baju je, bila masanya nak melipat plak kan. Maka selalu la aku timbunkan kain baju bertingkek-tingkek dalam bakul. Biasanya aku ble kumpul maksimum sampai 2 minggu la. Hahaha..tu pun da terpaksa-paksa memaksakan diri lipat jugak sebab naik berdarah telinga aku asyik dok kena perli ngan laki aku "Ayang..tu 'aiskrim' kat bilik tu da melimpah-limpah. Nak abang tolong bawakkan keluar ke?" Memula aku tak paham gak. Aiskrim apa plak. Bila masa ada beli aiskrim letak kat bilik. Siap aku jengah-jengah bilik tu mencari mana aiskrimnya takde pun. Rupanya 'aiskrim' kain baju yang melimpah ruah. (-_-)'

Macam minggu lepas, Saif muntah-muntah teruk. 3 cadar, 2 selimut aku nak kena basuh serentak. Celah mana aku nak sidai? Haa..tu aku tak nak cerita. Ada la kreativiti aku menjemur semua tu walau pun stress.

Kekadang aku curi-curi gak hantar baju ke dobi. Kenapa aku kata curi-curi hantar? Sebabnya laki aku tak suka aku hantar dobi, membazir katanya. Tapi dia tak tau yang susah payah bergelumang dengan kain bajunya aku jugak. (-_-)

So bila da selalu sangat mengstresskan diri dengan situasi macam ni, mula napsu napsi aku bergelodak nak beli dryer. Dulu masa dok Karak, aku tak pernah pikir pun nak beli dryer sebab aku ble jemur baju sesuka hati anytime even time hujan pun still ble jemur baju kat porch. Ni celah porch mana aku nak jemur. Memula dulu aku rasa benda ni macam kehendak je, tapi bila da selalu sangat tension takde ruang nak sidai baju, mula aku rasa benda ni da jadi satu keperluan.

Panjang giler cerita aku. La ni bila pi shopping, aku suka la jeling-jeling bahagian elektrik. Memula jeling je, pastu sikit-sikit aku makin rapat dengan deretan mesin basuh. Pastu mula la dok belek satu-satu mesin basuh. Actually cecita aku nak beli mesin basuh yang siap ada dryer tu tapi based on yang aku google harganya kemain mencekik. Biasanya RM4K ke atas. Ye ke? Entah la, hari tu aku survey-survey, ada gak mesin basuh yang harganya 2K lebih tapi dia ada function temperature. Aku tak pasti la plak temperature tu sama fungsi ke macam dryer?

Contohnya macam ni :

1. Mesin Basuh BEKO FL Washer WCB81241PTLMC. 
    Harga RM 2,464.15
    Ada temperature tapi tak tau la tahap dry ke tak?
Sumber : Lazada

2. Mesin Basuh LG Washing Machine WD-CD1307VM
    Harga : RM 4,439.00 (ok, ni memang mencekik)
    Dia ada mention "Being in a tropical country, rain is inevitable. As the weather is unpredictable,   
    we can’t always count on the sun to dry our clothes. But with the LG Washing Machine 
    WD-CD1307VM, you can immediately dry after wash. No worries of unwanted mishap and with 
    its clothes sensing function, it can immediately set the washing setting. " 
    Maknanya ble siap kering terus la kan? Ke salah translation aku ni? 

Sumber : Lazada

3.  Mesin Hitec Cloth Dryer HTE-650CD (haa..yang ni memang pengering semata rasanya)
     Harga : RM 1,047.00 (ehm..ble masuk list ni..eheemm..ehemm..)
Sumber : Lazada

3 jenis mesin ni la yang aku dok banding setakat ni. Ni baru tengok kat lazada. Belum lagi kot survey kat kedai letrik ke.Tapi kalau dapat beli mesin pengering tu je pun ok da sebab mesin basuh aku tu pun still elok berjasa lagi. Cuma masalahnya tang ruang sempit sekangkang kera tu ha yang da tak muat nak letak ape pun lagi camno.

Korang rasa camne? Baloi ke beli dryer ni? Cer bagi opinion sket. Dengan harapan bila baju terus kering, ble la terus lipat. Ye dak? :p


Tuesday, April 8, 2014

Attitude Tapak Kaki

Assalamualaikum dan haii..

Dari minggu lepas aku nak post benda ni dok tangguh je. Ni aku nak habaq mai sket bab orang2 yg attitude macam longkang.

Last week, aku organize satu bengkel ni. Bengkel berkaitan kualiti. Peserta aku panggil semua pangkat2 ketua kat kolej. Paling koman pun pangkat pensyarah la tapi jadi penyelaras kualiti. Tapi nama je bengkel kualiti, tapi attitude yg datang mostly tak berkualiti langsung. Hampeh.

Penceramah bengkel aku invite ketua jabatan dari universiti. Penceramah ni memang best, tapi yang tak bestnye bila peserta tak respons pun dengan ceramah dia. Bila dia buat lawak, yang kedengaran hanyalah bunyi cengkerik..krikk..krikk..ingatkan memang tak lawak la dia punye lawak. Sekali bila aku round nak pass handout, ada yang kroohhh kroohh tido! Sampaikan aku panggil beberapa kali baru la terpinga2 jaga. Dah la datang lambat, pastu ble tido plak! Ngok ngek sangat!

Bila da abes bengkel, bab ni yang aku bengang. Susah sangat ke nak sorong balik kerusi masuk bawah meja?? Ini..bila semua da balik, meeting room da bersepah2 dengan kerusi tak masuk semula bawah meja. Ada plak kerusi yang tercampak jauh dari tempat asalnya. Come on beb, kata pensyarah. Kita lepas abes mengajar pun mesti suruh student make sure kerusi meja kemas n tak de sampah yang tinggal sebelum meninggalkan kelas. Ni..meeeting room? Kerusi bersepah, cawan air mineral semuanya main tinggal je atas meja merata2. Susah sangat ke nak buang ke tong sampah?? Err..ke ko ni memang tak pernah belajar bab sivik ke, etika ke..

Yang paling aku bengang sekali..benganggggg yang amat. Ada satu malaun ni aku tak tau la sape, tinggalkan je pinggan lunch dia kat atas meja! Apa dia tak sedar ke semua orang takde pinggan atas meja kecuali dia? Boleh dia main tinggal gitu je. Bengkel abes almost pukul 6, pinggan makan lunch pukul 1 tadi ble dia tinggal gitu je? Susah sangat ke lepas makan terus angkat pinggan n gelas tu letak dalam bekas yang disediakan?? Caterer da abes kutip barang semua, xpasal2 diorg da missing satu pinggan n gelas. Attitude tahap tapak kaki. Ni mesti spesis yang sama lepas masuk jamban tak reti nak flush. Ngok ngek sangat.

Bila da jadi macam tu, agak2 korang sape yang akan mengemas semua tu?? Aku jugak laaa! Bengkel abes lewat, almost pukul 6, PAR semua da xde, da balik. Jadik keja aku plak dok kemas kerusi, kutip sampah cawan mineral, angkut pinggan malaun tu letak luar. Ikutkan aku ble je buat dek, bukan keja aku pun bab2 mengemas balik meeting room tu tapi sebab bengkel tu aku organize so kena la aku bertanggungjawab kemas jugak. Kalau aku tinggal je meeting room tu sepah gitu, next day kot ada orang lain nak guna meeting room tu tengok bersepah, agak2 sape yang akan kena? Aku jugak! Padahal benda remeh tu semua patutnya aku tak perlu buat pun kalau semua orang attitudenya high class. Abes bengkel, semua relax ble terus balik je. Come on la, pangkat besar pun kalau attitude low class macam ni layaknya makan tapak kaki je.

Disebabkan benda remeh aku nak kena kemas meeting room tu, tak pasal2 aku balik lambat sampai kena cas OT ngan taska. Bab cas tu takde hal sangat pun, kesiannya Saif tu la tercongok menunggu dengan teacher dengan lampu taska semua da tutup. Seb baik la ada sorang budak lagi pun tak balik lagi. Kalau tak lagi kesian anak aku menunggu sorang2. Ni semua sebab orang2 yang attitude tahap tapak kaki. Menyusahkan orang betul!


Wednesday, April 2, 2014

Tips Drill Dinding

Assalamualaikum dan haii..

Ingat lagi tak hari tu aku ada cerita pasal stress dengan rumah sebab tak dapat drill dinding? SINI

Tapi tau je la aku ni bukan spesis manusia yang akan berputus asa semudah itu. Aku tak percaya kata-kata tokey kedai hardware tu yang kata memang tak boleh nak drill dinding rumah kat Putrajaya. Aku tak percaya semua orang kat Putrajaya ni tak drill dinding rumah diorang langsung.

Perkara pertama yang aku kaji adalah drill yang papa Saif gunakan untuk drill dinding sebelum ni. Drill tu da agak lama, jadi bila da agak lama aku suspect drill tu da tak upaya nak drill lebih-lebih lagi-lagi dinding konkrit. So aku pun mula mengkaji jenis-jenis drill. Hasilnya yang aku dapat simpulkan adalah, terdapat 3 jenis drill :

1) Drill biasa-biasa - untuk drill kayu or dinding yang tak keras sangat
2) Impact drill - lagi hebat daripada drill biasa untuk kerja-kerja drill yang lebih keras
3) Hammer drill - Sama function dengan impact drill tapi lebih berkuasa untuk dinding yang super keras nauzubillah macam rumah aku tu. Bila namanya hammer tu dia ada function mengetuk gitu untuk bagi lebih kuasa la kononnya untuk bagi tembus itu dinding.

So, now da tau jenis drill apa yang aku perlukan so misi seterusnya adalah beli la drill baru! Pilihan drill mestilah hammer drill. Tengok harga kat pasaraya, mak aiii tercekik aku nengoknya. Ada macam-macam brand tapi ramai yang suggest brand yang bagus macam Black&Decker dengan Bosch. Masa tu aku tengok Bosch cam mahal sangat sampai RM300 lebih, so aku pilih la Black&Decker. Harga around RM200 gitu. Sekali tertipu daaa..Black&Decker tu memang la nampak cam lagi murah tapi dalam kotak tu cuma ada drill semata-mata! Aksesori ke drill bit ke semua takde. Aku rasa baloi lagi kalau beli Bosch sebab dia siap toolbox yang ada drill bit tu. So korang ambik la pengajaran daripada kisah aku ni k. Jangan pikir nak yang murah jeee..Oh ye, sebelum beli tu tengok juga berapa watt kuasa drill tu. Untuk kegunaan sekali sekala kat rumah cam aku ni tak perlu la watt yang tinggi sangat. 450watt da kira ok da. Sebab lagi tinggi watt maknanya lagi tinggi la yang ko kena bayar.

Ni aku tunjuk kotak hammer drill yang aku beli je la. Drillnye ntah mana-mana papa Saif campak merata aku tak jumpa. Ni aku beli kat Tesco.

Oleh sebab takde drill bit, so kena la beli drill bit plak. Takpe, benda ni benda murah. Mana-mana kedai hardware boleh dapat. Kalau tak silap papa Saif beli kat kedai RM2 je. Hehehe..Drill bit ni ada pelbagai jenis gak so pandai-pandai ko la pilih mana yang berkenaan. Aku tak reti nak cerita sebab bab pilih drill bit ni papa Saif yang uruskan.

So drill da ada, drill bit da ada. Boleh la mulakan operasi drill dinding! Oh ye, satu lagi tips. Sebelum nak drill tu, cer ketuk-ketuk sikit dinding tu guna hammer. Sebab cam umah aku ni, bila aku ketuk ngan hammer, aku dapati ada dinding yang keras dan ada dinding yang lembut. Dinding keras tu bila diketuk bunyinya macam padu dan padat je. Dinding lembut tu pulak bila aku ketuk bunyi macam kosong. Even hammer drill boleh drill dinding keras, tapi kalau kena kat dinding yang lembut kan lebih memudahkan kerja.

Ok lah..ni antara satu hasil rak yang berjaya digantung di dinding. Senang hati aku, da tak serabut sangat.


Sejak ada hammer drill tu, macam-macam da otak aku ni berputar cari benda nak digantung kat dinding. Muahaha..papa Saif pun jadik lebih rajin menolong bininya drill sana drill sini.

p/s : Another tips. Masa drill tu selalu masalah habuk bertaburan kan? So nak elak habuk bertaburan, time laki ko tengah drill tu, ko siap-siap standby vacuum dekat area drill tu so automatik habuk dinding akan terus disedut dalam vacuum. Takde la migrain kepala ko nak vacuum satu rumah yang penuh habuk lepas tu.


Tuesday, April 1, 2014

Big Bad Wolf 2014

Assalamualaikum dan haii..



Rasanya macam baru je lagi saya pi Big Bad Wolf yang lepas, eh tetiba ada Big Bad Wolf lagi?? Tak boleh dengar ada jualan buku murah-murah, mulalah menggeletar. Hari tu punya PC Fair kat PICC dapat bertahan tak pi, tapi yang kali ni punya Big Bad Wolf memang tak boleh tahan la.  Sebabnya kali ni lagi best dengan promotion Big Bad Box! Bergigih mak buyong drive sorang-sorang ke Mines berpandukan Waze je.

Apa tu Big Bad Box? Kali ni jualan dibuat secara per kotak. Ada 2 jenis kotak, saiz sederhana -RM79.90, saiz besar - RM99.90. Then sukahati korang la nak sumbat banyak mana pun buku yang korang nak dalam kotak tu selagi boleh muat. Sangat-sangat berbaloi! Ada kawan yang dapat sumbat sampai berpuluh-puluh buku dalam satu kotak. Aku pun menggila main grab je segala buku yang berkenan di mata papp papp campak masuk kotak. Paling gila tengok buku budak-budak la. Memang tu je la yang paling banyak aku grab. Niat hati nak bagi kat anak-anak buah sekali.

Ok..meh nak share buku-buku yang aku dapat. Aku tak dapat sumbat banyak sangat buku sebab buku yang aku pilih kebanyakannya saiz besar dan kulit tebal. Tapi rasanya ada la dalam 20 buah buku dapat aku sumbatkan.  Buku budak-budak je yang aku ambik banyak. Buku aku cuma 3 bijik je. Bila kira-kira total cost keseluruhan buku almost RM200 tapi aku cuma bayar RM99.90 je. Ok la tu kan?

Budak tu da tak sabar-sabar tunggu papanya bukak kotak 

 Bukak je kotak, bukan main gelojoh selongkar!

 Budak excited! Siap susun-susun buku atas sofa.

 Rasa happy sangat bila Saif suka buku.. :)

 Ok..rasanya pasni kalau ada Big Bad Wolf lagi da tak pi lagi kot sebab rasanya semua buku budak-budak yang best aku da borong. Hehehe..



Friday, March 21, 2014

Puji Atau Bodek?

Assalamualaikum dan haii..

Minggu sudah kami pergi melawat saudara. Balik dari melawat tu, papa Saif kata "Eh..da gemuk ek si polan-polan tu."

"Hey..dia kan tgah mengandung. Memang la time mengandung jadi gemuk." Aku balas.

"Tapi ayang tak gemuk pun." Tambah papa Saif.

Aku speechless jap. Dalam diam kat seat belakang, aku senyum sorang2. Ngehehe..

Hari ni..tadi aku bukak channel 104, ada ulangan Romantika Syeikh Muzaffar dengan Dr Harlina. Time tu rasanya Dr Harlina baru lepas bersalin anak kedua sebab baby dia nampak kecik dan dia pun still in maternity leave.

Papa Saif kata "Eyy..da tak lawa da dia tu."

"Hey..kan dia baru bersalin tu. Memang la macam tu. Apa..asal da beranak je, gemuk je, tak lawa la? Abes, ayang pun da tak lawa la?" Balas aku berapi-api. Biasala hormon ibu mengandung memang cepat emo.

"Tapi ayang tak gemuk pun." Balas papa Saif.

Aku speechless lagi. Terus tukar channel lain.

Apapun niat papa Saif samada memang nak puji atau sekadar bodek nak sedapkan hati aku, aku anggapkan semua tu sebagai pujian la.hahaha..

Terus semangat berkobar-kobar nak cepat kurus lepas bersalin nanti.


Tuesday, March 18, 2014

Menghabiskan Baucer Buku 1 Malaysia

Assalamualaikum dan haii..

Bertuah jadi student zaman sekarang ye. Dapat baucer buku 1 Malaysia - Rm250 lagi. Syok giler. Walaupun aku bukanlah student lagi, tapi papa Saif masih bergelar student ye walaupun hanya part-time. So layak la dapat BB1M tu. Laki aku dapat BB1M, aku yang excited lebih.

So hari minggu sudah, papa Saif ajak la pi kedai buku. Hajat hati dia nak beli buku untuk kelas dia la. Aku pun dengan tak malunya dok pilih buku tu, buku ni. Sampaikan papa Saif pun confuse, eh ni BB1M sape sebenarnya nih? Hehehe..sorry la bang, ayang kalau masuk kedai buku mesti macam nak sawan. hehe..

Sudahnya, papa Saif tak dapat pun buku yang dia nak cari tu. Tapi kitorang perabihkan jugak baucer tu. Total harga semua buku lebih kurang RM300 lebih, tapi disebabkan pembelian bijak, dapat la diskaun so harganya jadik around RM200 lebih gitu. Pastu dapat extra lagi voucher RM50 tapi voucher RM50 tu tak nak guna terus, simpan untuk beli buku papa Saif yang tak kesampaian tu.

Ok, meh nak share sikit buku pe yang kitorang beli tu.

Buku yang aku pilih cuma "3 Tokoh Bakal Menakluki Dunia" dengan "Rasulullah Is My Doctor". Lain-lain tu semua buku pilihan papa Saif. "Riyadus Solihin" tu yang paling mahal tapi best tau content dia even tak baca pun lagi. Ngehehe.. Err..tak lupa, buku "Keseronokan Harimau" tu mestilah pilihan Saif. hehe..

Nanti ada book fair kat PICC plak kan? Aku rasa macam da start sawan bila nampak bunting iklan book fair tu. Aiiihhh..nak kena pergi jugak ni.




Friday, March 14, 2014

Hadiah Besday Saif

Assalamualaikum dan haii..

Curik masa sikit pagi ni nak update blog yang kian sepi. Nak cerita sikit pasal hadiah besday untuk Saif. Besdaynya bulan 5 tapi mamanya over excited bagi terlebih awal 2 bulan. Hehehe..sama la macam besday setahun dulu, bagi hadiah lion in advance. Dasar mama tak menyabor. Hehehe..

Aku memang takde plan nak buat sambutan ke apa ke. Aku lagi suka bagi hadiah terus je. Actually takdela istilah hadiah sangat pun sebab benda ni memang da lama aku nak beli cuma hold je menunggu masa yang sesuai.

Apa je yang aku beli tu ek? Ni haa dia....tadaaaaa!!!

Learning desk easel! Ada budak tu excited!

Pasang sendiri, kacang je. Macam pasang lego.hehe..Comel je kan. Ko tengok Saif dok sibukkan stencil tu lebih.

Da ada learning desk, kena la ada learning book kan. Buku mewarna ni aku beli kat Mydin je, RM3.90 kalau tak silap. 

Mamanya sibuk tunjuk mewarna, si Saif lagi sibukkan main stencil tu. Aihh..

Aku suka learning desk jenis ni sebab boleh tegakkan macam ni.
 
Bila didirikan, bahagian dalam tu boleh la buat simpan color pencil ke, apa ke..pastu Saif kejap-kejap nak pi belakang meja, ambik barang konon pastu main lebih.

Aku memang nak sangat learning desk ni sebab aku nak Saif belajar dengan cara yang proper la, means ada meja dan kerusi semua. Sebelum ni aku just bagi kertas kosong n color pencil then lantak la ko nak mewarna kat mana pun. Atas sofa ke, bawah meja ke, kat lantai ke..ikut suka hati. Bila ikut suka hati tu, makanya main-main je la lebih. So aku harap bila ada meja ni, aku pun bersemangat lagi la nak mengajar dia. Alaa..bukan ajar apa pun. Ajar mewarna, menconteng..tu je la..setakat ni.

Aku perasan Saif ni macam tak berapa suka mewarna kot. Setakat pemerhatian aku la. Time pregnantkan Saif dulu pun aku cam kureng nak mewarna even ada color pencil n buku mewarna. Satu page je yang aku abes color masa tu. Hehe..so sebab tu Saif pun gitu kot. Bila aku bagi color pencil, dia excited tapi dia lagi suka main teraburkan color pencil instead of mewarna kat kertas yang aku da sediakan. So pasni, aku kena lagi giat la mewarna sama-sama ngan dia, baru la dia akan ikut kan.

Ok..nak sambung keja, hari ni nak buat 5S. Daa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...