Gadget

Tuesday, March 31, 2015

Authentic Coach Wrislet To Let Go!

Assalamualaikum dan haii..

Update laju-laju

Nadt nak letgo authentic coach wrislet ni. Size medium.Muat note3. Beli 2 bulan lepas. Condition 9/10. Reason to letgo: nak upgrade large wrislet hehe.. Harga letgo: RM180. Sape berminat meh e-mail laju2 ye.

Email : nadiabintihairi@gmail.com

Friday, March 13, 2015

Parenting tips : Sentiasa bersangka baik dengan anak


 sumber : almizan.wordpress

From Ustaz Ebit Lew :

Jika anak MANJA jer nak dukung. Itu tandanya mereka anak yang tahu nilai bahu mak ayah mereka..

Jika anak NAK IKUT KELUAR RUMAH dan tak nak tinggal itu tandanya mereka bakal Daie besar..

Jika anak ASYIK BERCAKAP tak berhenti itu tandanya mereka akan menjadi pendakwah yang suka berdakwah..

Jika anak SELALU BERGUSTI itu maknanya mereka pejuang agama. Mereka akan menegakkan kebenaran walaupun ia pahit...

Jika mereka PECAHKAN BARANG dan berebut barang kerana mereka inginkan perhatian ibubapa..

Anak KUAT MENANGIS insyaAllah esok dah besar senang mereka menjadi orang mudah menangis masa berdoa dan solat serta membuat amal baik..

Anak LAMBAT SIKIT BERCAKAP mungkin kerana mereka dahaga belaian dari ayah mereka yang sibuk.

Anak remaja dah besar macam-macam permintaannya itu tandanya mereka perlu di bawa bermujahadah di jalan Allah supaya mereka tahu erti hidup susah..

Anak remaja SUKA MENYENDIRI mungkin Allah nak ingatkan keluarga itu supaya mula hidupkan sunnah dengan makan berjemaah dan berjalan bersama-sama yang mungkin sudah lama tidak dibuat..

ANAK ASYIK BUAT SALAH kerana mereka tidak mendapat keadilan seperti adik beradik lain.

Anak BERPURA PURA dan banyak musihat mungkin kerana ibubapa kurang mendengar dan 
memahami mereka serta mungkin ibubapa selalu bergaduh depan anak-anak...

Anak GILA ARTIS dan glamour mungkin kerana ibubapa pun kaki tv dan hp dan boleh perlahan kurang-kurangkan dan beri masa baca hadis bersama anak-anak dan bawa majlis ilmu..

Anak KUAT MELAWAN mungkin kerana kita di istidraj kerana tidak jaga solat berjemaah dan kurang bangun malam...

Sebagai anak pula jadilah anak yang membuat ibubapa tidak sempat nak sangka buruk dan bercakap buruk pasal kita.

Ya Allah jadikanlah anak kami daieMu dan berjaya dunia dan akhirat dan jadikan kami anak yang menyukakan kedua ibubapa kami dunia dan akhirat.Ya Allah terimalah kami semua.


Monday, March 9, 2015

Susu Murah Kat Tesco

Assalamualaikum dan haii..



Nak habaq mai nih stok susu murah-murah naaaa kat Tesco! Biasa aku beli susu Dutch Lady 123 untuk Saif ni, harga paling murah boleh dapat RM21.99. Ni kat Tesco tengah buat sale harga susu cuma RM19.99 je!

Anak aku minum susu murah je. Senang, jimat, low maintenance anak aku ni. Jangan ada yang nak cop kata aku ni kedekut beli susu anak plak. Dah anak aku boleh minum susu perasa coklat je ada ko kisah kan. So ni je la susu yang tekak dia boleh terima takkan aku nak paksa jugak dia minum Enfagrow gak kan. LOL.

So berbalik pasal susu murah tadi. Apa lagi borong la.. tapi aku tak borong banyak sangat la. Beli 6 pek je. Cukup la tahan 2-3 bulan. Saif sekarang da kurang minum susu. Saje aku limitkan. Dan aku perasan sejak aku limitkan dia minum susu ni, selera makan dia da ok. Hari-hari da boleh makan nasi. Seronok tengok dia makan nasi aihhh..

Cepat-cepat la grab. Tak sure promotion ni sampai bila. Sebelum stok habis, cepat2 la ye serbu Tesco berdekatan. Aku rasa dia bagi murah ni sebab Dutch Lady da keluar packaging baru. Packaging baru bermakna harga pun baru la ye. Pandai plak tu packaging baru ni satu paket jadi 900gram je berbanding 1kg packaging lama. Jangan ingat harga barang akan sama selamanyaaaa.. ni marketing strategy namanya menaikkan harga barang tanpa pengguna sedar kecuali pengguna yang bijak macam aku..hahaha..n jangan risau expired date pun lambat lagi. Tahun 2016 tu haaa expired date nya.


Friday, March 6, 2015

Validasi Kuku Besi


sumber : google

Assalamualaikum dan haii..

Kononnya la kan nak update blog selalu. Sekali terperangkap dengan validasi. Hohhhh..huru hara hidup!

Pertama kali tengok tarikh validasi dalam sistem, otak jadik blank. Macam eh..biar betul..betul ke ni..Blurrrrrr.. drive balik keja pun dengan otak blurrr.. even dinner pun jadi tak lalu makan.

Bagi penjawat awam kategori aku ni, validasi adalah benda yang paling kau nak tapi tu lah jugak benda yang paling kau takut. Camno? Nak tapi takut.

Maka bermulalah proses pengumpulan dokumen yang maha serabut. Seriously masa ni meja da tak serupa meja. Penuh fail. Tak cukup meja, sampai ke lantai pun bersusun dokumen. Sometimes sampai balik lewat sebab nak setelkan fail. Macam aku ni sampaikan terpaksa berulang-alik ke Pahang nak korek balik fail-fail lama aku dulu kot ada lagi. (-_-)

Aku tak nak cerita banyak pasal proses yang aku harungi sepanjang nak hadapi validasi ni. Cuma yang aku kongsikan adalah erti syukur.

Aku bersyukur dikurniakan keluarga yang memahami terutamanya Encik Suami. Lebih kurang 2 minggu jugak la dapur 'closed' sebab aku takde feel nak memasak. Mujurlah Encik Suami tak kisah, sudi tapaukan dinner anak beranak. Hiii..thanx sayang.

Aku bersyukur dikelilingi rakan-rakan yang menyokong aku. Rakan-rakan di tempat kerja lama yang tak kedekut menghulurkan tangan memberi bantuan yang aku perlukan. Ternyata semangat setiakawan masih kuat. Sayang korang! Tak lupa jugak team di organisasi kini yang sudi memberi ruang untuk aku berada dalam dunia validasi aku. Terima kasih sangat, rasa lega dan lapang nak setelkan kerja.

Dan aku paling bersyukur bila Allah memberikan laluan paling mudah untuk aku. Walaupun ada banyak perkara adhoc yang tak terduga, tapi rupanya apa hikmah yang juga tak terduga. Dan bila aku sampai ke jalan buntu, Allah clearkan kebuntuan tu sehingga apa yang aku perlu semuanya jadi ada. Memang banyak sangat la perkara yang aku buat terfikir yang Allah memang nak permudahkan jalan untuk aku. Sebab ada suatu tahap aku jadi down dan hampir nak putus asa tapi satu demi satu peristiwa berlaku sampaikan aku bersemangat balik untuk teruskan perjuangan.

Dan..aiiih..akhirnya tamat sudah sesi validasi. Alhamdulillah semua berjalan lancar, amat mudah. Terlalu lancar pulak aku rasa sampaikan aku jadi takut pun ye jugak apasal lancar sangat ni. Takpelah, Allah lebih tahu kan..

Bak kata panel "Saya cuma sahkan di borang. Tapi yang betul-betul sahkannya, tu yang kat 'atas'. Dia yang sahkan semuanya."

So faham la. Rezeki semua Allah dah tentukan. Ada rezeki adalah, kalau takde tu pasti ada hikmahnya jugak. Yang penting kita dah usaha. Kalau duduk goyang kaki je memang tak la kan rezeki tu nak jatuh bergolek kat kaki kan.

Ok..meh kita bekerja dengan lebih gigih. Work hard, work smart. Family first.




Monday, February 16, 2015

Diagnosis, Diagnosis 2, CatatanMatLuthfi



Sekian lama kunanti, akhirnya tiba jua..koleksi buku terbaru. Harap ada kelapangan masa untuk khatamkan buku-buku ini (dan koleksi buku lain di rumah yang masih tak khatam).. tak dan pi bookstore? Beli online je di ig @darulmakrifahbookstore 

Thursday, February 5, 2015

Telekung Cotton

Assalamulaikum dan haii..

Hari ni aku nak review satu jenis telekung yang sangat cantik dan best.  Korang layan dulu gambar kat bawah ni k.


Amacam? Cantik kan? Bagi english style n shabby lover macam aku ni, telekung ni sangat-sangat lah cantik. Bukan sekadar cantik, kualiti kainnya pun sangat bagus dan sejuk. Material telekung ni 100% cotton. Dihiasi dengan renda-renda dan corak polkadot memang fefeeling comel sangat. 

Jangan ingat time kuar rumah je nak melawa-lawa, time mengadap Allah pun kenalah melawa jugak. Kalau boleh beli baju mahal-mahal, gadget mahal-mahal, takkan la telekung berkualiti macam gini tak boleh nak beli kan. At least biarlah ada satu yang paling bagus. Ni balik-balik telekung nan satu tu jugak ko sarung sampai kusam, kuning dan masam. Errkk... 

Oh ye..telekung ni jugak pakej sekali dengan begnya yang super comel. Mudah sangat la nak bawak travel sana sini. Kalau beli yang pakej premium, siap ada sejadah comel lagi.

Bila beli telekung berkualiti gini, tidak la maknanya aku ni terbukti alim ke, iman dan takwa tahap malaikat ke.. tapi at least sedikit sebanyak membantu menaikkan semangat aku untuk terus istiqamah dalam solat. Kekadang rasa cam tak sabar plak nak solat sebab nak pakai telekung comel ni. Tapi ni aku pakai kat rumah je la sebab telekung ni comel sangat. Takut tertimbul plak rasa riak kalau pakai di khalayak. Tu belum lagi kot menimbulkan rasa iri dan meluat pada yang berakal negatif. So aku pakai diam-diam kat rumah sudahlah, perasan comel sorang-sorang je kat bilik. Tapi kalau korang nak pakai bawak pi masjid/surau tak de salahnya. Allah lebih tau niat kita kan? Syoohhh jauh-jauh orang yang nak berakal negatif kat kita.

So kalau sesiapa nak memiliki telekung comel gini, boleh la lawat instagram @thetelekungkeeper. Ada macam-macam warna dan corak lagi. Selamat bersolat!


Blog Ini Masih Bernyawa

Assalamualaikum dan haii..

Beberapa hari ni cuba serapkan roh rajin untuk update blog. Lama tak update blog. Banyak cerita nak dikongsikan tapi terpaksa tangguh atas sebab batasan waktu. Too busy at work, too busy at home. Even hari cuti pun busynya aiihhh bersusun jadual nak ke sana sini dan nak buat itu ini..

Bila lama da tak update blog, tak sangka ramai pulak yang dok email tanya pelbagai soalan. Pasal rak, pasal susun atur, pasal taska, pasal susu anak, pasal resepi.. Alhamdulillah..tu maknanya blog aku ni bermanfaat dalam perkongsian ilmu (even ada yang kata blog aku ni blog haprak kan..).. Dan jika ada masa memang aku akan cuba reply email kamu semua secepat mungkin. Insya-Allah. Setiap ilmu yang dikongsikan pasti ada ganjaran pahala menanti kan..

Oh ye..sorry jugak sebab ramai yang tak boleh comment kat post2 aku. Ada yang mesej tanya apasal tak boleh komen. Haha..Buat sementara ni sengaja aku setkan macam tu. Sebab bila post sesuatu entri, aku bukannya taksub mengejar komen yang banyak. Lagi-lagi kalau komen negatif yang tak berkaitan lagi lah aku campak je masuk dalam spam. Yang penting ada orang view. Bila ada yang view, maknanya perkara yang aku nak share tu sampailah. Walaupun sekadar blog picisan yang haprak, dalam sehari tak kurang 500-800 views. Kalau aku ada post entri baru lagi lah 1000 views tak pernah kurang. Bertambah duit tabung nuffnang aku even seciput demi seciput. Tapi tu just sampingan la, yang paling penting aku dapat share sesuatu.

Insya-Allah..aku akan cuba update sikit demi sikit.. Terima kasih pada semua yang terus menyokong. Any queries, email me.. :)



p/s : Stalker please syoohhh jauh-jauh. Kata menyampah, tapi masih jugak datang menjengah. Apa ke jenis spesis ntah.


Wednesday, February 4, 2015

Jauhilah Sifat Mazmumah #Muhasabah1

Sumber : http://drhalimi.blogspot.com

Sunday, February 1, 2015

Monday, January 12, 2015

Denggi 2014

Assalamualaikum dan haii..

Lama menyepikan diri sebab penghujung 2014 kami sekeluarga diduga dengan demam denggi. Alhamdulillah..kami anggapkan ujian ni sebagai tanda Allah ingat pada kami.

Orang pertama kena adalah Saif. Saif asyik demam on off dan agak kuat merengek. Makan pun tak nak, minum susu pun kureng. Hari Isnin 15.12.2014, taska call bagitau Saif demam padahal pagi tu waktu aku hantar dia ok je. So tengahari tu jugak aku bergegas ambik bebudak ni kat taska. Bab sakit ni memang aku tak tangguh-tangguh. Malam tu lepas papa diorang balik, aku cakap nak bawak Saif pergi emergency hospital. So malam tu kitorang ke Hospital Putrajaya. Lama gak menunggu. Macam biasa la ada ramai orang 'sakit' yang tak emergency pun dok melangok kat situ. So bila jumpa doktor, buat blood test, doktor kata kena denggi. Aaahhh..naluri aku memang kata da mesti something wrong bila demam on off gitu.

Even da terbukti anak aku denggi pun, doktor tak boleh nak wardedkan sebab hospital penuh, gituuu.. Kau..selagi kau tak pengsan ke, tak luka cedera parah ke..maka silalah balik. Hospital kerajaan penuhhhh sentiasa. Tapi doktor suruh pi buat blood test lagi esok kat klinik kesihatan plak untuk dapatkan referral letter sebab kitorang nak bawak Saif ke hospital private. (Aku asyik la dok fikir nasib baik la kitorang ni berkemampuan ada insurans boleh la ke private hospital. Kalau orang tak mampu? Hospital kerajaan pulak penuh, apa pilihan yang ada? Kena tunggu da sakit kritikal kot baru terima masuk hospital.)

So pagi tu bawak Saif ke klinik kesihatan, berjanggut lagi menunggu then dapat referral letter terus kitorang berdesup ke Hospital Columbia dengan harapan nak admit kat situ je senang dekat dengan rumah. Sekali situ pun penuh. Kalau nak tunggu wad kosong pun kena tunggu malam. Aku tak boleh nak tunggu-tunggu sebab yang sakit ni budak. Dia tau merengek je. Makan minum langsung tak nak, aku takut dehydrate je. So kitorang call hospital2 lain, pun yang berdekatan banyak yang penuh. But then akhirnya KPMC Puchong kata ada kosong. Alhamdulillah, terus berdesup ke situ. Tak jauh pun dari Columbia tu.

So bermulalah episod Saif admit kat hospital. Aku memang nak dia admit sebab at least bila dia kena drip air, so takdelah dehydrate sebab dia tak nak makan minum langsung. Tang nak check darah la yang aku sadis sekali dengar dia melalak-lalak sakit. Ye la, kita yang dewasa ni pun sakit bila kena cucuk jarum, inikan pulak budak.  

Kesian anak mama. Tapi dia behave tak banyak bergerak sebab dia jaga wayar tu tak nak bagi serabut.

Oh ye, kat KPMC ni kami dapat bilik single so boleh la buat macam rumah sendiri ye. Oleh kerana aku tak nak berpisah dengan Safir, aku bawak la dia tidur sekali kat hospital. Aku sewa babycot as tempat tidur Safir but then bila malam dia nak berkepit je so end up tiga-tiga dok tidur berhimpit atas katil single hospital tu. Aku rasa macam aku tak tidur pun sebab takut bebudak ni terjatuh dari katil.

Muka macam gembira je dok hospital..

Alhamdulillah Saif admit tak lama pun. 2 hari satu malam je. Esoknya bila buat blood test, platlet n whiteblood dia da naik so doktor benarkan balik. Oh ye, paed kat hospital ni baik sangat. Apa ntah nama dia aku lupa tapi rasanya paed kat hospital tu dia sorang je. N time dia check Saif tu, kebetulan Safir batuk dengan teruknya. Terus paed tu check Safir pulak. Dia suspect Safir kena pertussis/batuk kokol. So dia bagi la ubat untuk Safir selit masuk sekali dalam bil Saif. hehe..

Balik daripada hospital memang Saif nampak ceria. Tapi aku still cuti la nak pantau dia kat rumah tambah plak still kena bawak dia untuk blood test kat klinik kesihatan untuk confirmation yang demam denggi tu da ok. So the result sangat memuaskan hati, platlet dia naik banyak da. Dia pun da mula selera makan minum semula, memang mama lega sangat la.

Minggu depannya naik kerja semula la, lama no cuti kan. Hari Rabu tu, papa diorang mesej bagitau rasa nak demam. Aku suruh ambik halfday tapi dia taknak. Petang tu dia balik awal, memang muka nampak sakit. Malam tu memang dia baring je gigil-gigil siap berjaket berselimut bagai konon nak bagi peluh tapi setitik peluh pun tak keluar. Makan ubat demam pun tak berkesan.

Esoknya tu kebetulan mak mentua datang singgah bermalam kat rumah sebab pi melawat ada saudara meninggal kat KL. Si papa masih demam. Decide nak bawak dia pi klinik esok pagi.

Esok paginya bila bangun tidur, aku rasa badan sakit-sakit semua. Rasa mencucuk-cucuk sengal gila. Pastu rasa gigil-gigil sejuk gila terketar-ketar dibuatnya.  Aku fikir maybe sebab sejuk tido dalam aircond pastu tak selimut sebab selimut da bagi mak mentua pakai. Tapi gagah jugak bawak si papa pi klinik. Pi klinik tapi doktor klinik tu tak nak buat blood test plak, katanya demam baru masuk 3 hari. Dia bagi ubat je, cehh..padahal da sakit sangat si papa tu aku nengoknya. 

Aku pun makin gigil-gigil sakit badan n mula sakit kepala. Aku makan panadol pun tak jalan. Tapi gagahkan diri jugak drive hantar baju ke dobi then ambik bebudak kat taska. Tapi nak buat kerja apa bagai aku memang rasa tak larat giler da. 

Hari Sabtu, aku call mak aku minta datang uruskan anak-anak aku sebab memang da tak larat sangat n bebudak ni da tak terurus langsung. Ye la, 2-2 mama papanya sakit serentak, 2-2 pun tak larat. Aku hanya mampu bangun paksakan diri untuk menyusukan Safir je. Sehari suntuk tu anak-anak aku langsung tak mandi. Makan pun aku bagi je Saif makan roti then bancuhkan susu je, serius tak larat nak bagi makan pun.

Ahad tu mak aku sampai. Lega. Mak aku datang petang tu barulah anak-anak aku mandi setelah lebih sehari berlengas tak mandi. 

Isnin pagi tu aku dengan si papa pergi klinik. Si papa katanya macam da sihat kononnya tapi pergi jugak la ke klinik untuk buat blood test. Sekali check haaa..platlet rendah amat wei! Doktor terus buat referral letter ke hospital sebab denggi. 

Kitorang terus ke Columbia Asia Puchong. Kat situ buat blood test lagi. Confirm denggi. Si papa lagilah platlet da rendah bawah 50, terus kena point ke ICU. Aku masuk wad biasa, dapat la bilik twin sharing, tu pun setelah lama menunggu sampai ke malam baru dapat wad.

Hari pertama - Bilik sangat selesa. Aku suka sebab banyak kabinet, banyak barang boleh sumbat.  

Hari kedua - mak datang bawak hero 2 orang ni. Rindu sangat, first time tido tanpa bebudak ni. Ni Safir baru lepas gian menyusu sampai bibir pun terjuih.Huhu.. Saif excited berlari-lari, menjerit2 dalam hospital sampai kena marah dengan nurse.muahaha..

Hari ketiga - meja dan kabinet da penuh dengan macam-macam makanan dan minuman untuk menaikkan platlet. Sup ketam, 100plus, air rebusan daun betik.. Time ni da selera sket nak makan. Kalau tak, sebelum ni langsung tak lalu nak makan, lidah pahit n rasa loya je nak muntah. 
 Hari keempat - si papa belikan pati daun betik. Bercinta nak mengabeskannya! Aku berjaya minum sebotol setengah je. Ada 2 botol lagi kat umah tu.huhuhu.. Oh ye, si papa yang masuk icu tu, dia plak yang dapat keluar dulu. Platlet dia naik mendadak terus dapat keluar, tinggal la aku terkulat-kulat kat wad.
 
 Sepanjang seminggu kat hospital tanpa Safir, kenala pump sentiasa supaya demand tu tak putus. Ni sewa sehari RM30, selit masuk dalam bil. Best gak guna medela ni even besar gedabak.

 
 Bosan-bosan aku merayap pi cafe kat bawah. Pricey gak la. Ni aku beli kopi dengan puff 3 ketui da RM8. Cukup-cukup plak tu duit aku RM8 dalam dompet, kalau tak buat malu je tak cukup duit nak bayar.

Hari ke-7 baru lah aku dapat keluar. Tu pun result blood test aku cukup-cukup makan. Ikutkan doktor kata kalau nak keluar kena lebih 100, but then dia bagi chance la at least lebih 70 boleh la balik. Ahad tu, result platlet aku 69. Ahh..sipi je lagi tapi aku mintak balik jugak. Since da ada increment tu doktor pun bagi balik n minta datang semula 09.01.2015 untuk follow up tapi aku tak pergi pun sebab si papa da trauma+fobia nak pi hospital.

Lepas je kejadian ni, aku n si papa da jadi fobia dengan nyamuk. Kejap-kejap nak sembut ridsect. Pastu kejap-kejap check ubat nyamuk ada lagi ke tak, kalau da kosong cepat-cepat refill. Kalau nampak nyamuk pun da takut. Bila timbul bintat gatal, pun da takut kalau-kalau nyamuk aedes yang gigit.

Tapi doktor kata, supposedly kalau da kena denggi ni, dia akan create imun untuk tempoh at least setahun takkan kena lagi. Tapi tetap nak fobia jugak. Huhu..

Korang semua pun jaga-jagalah kesihatan. Seksa woo kena denggi ni. Tapi sakit tu penghapus dosa kan..dan tanda Allah ingat dan sayang kat kita.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...