Friday, August 28, 2015

IC Baru Pantas dan Tuntas!

Assalamualaikum dan haii..

Aku ni lately makin serabut otak sampaikan ic yang benda penting pun boleh hilang. Aku rasa aku salah letak kot tapi ntah laa puas cari tak jumpa.

Rupa-rupanya nak apply ic baru ni boleh apply online je. Macam canggih je. Encik suami suruh aku apply online je tapi aku decide nak jugak pi kaunter sebab nak tukar alamat sekali. Ic lama pakai alamat Pahang. Tak mau la. Nak tukar.

Lama gak aku hold nak buat ic baru ni sebab kena bayar rm110 weh kalau ic hilang. Nanges.. puas dok fikir apa aku nak kelentong supaya tak payah kena bayar rm110 tu. Tapi last2 aku da malas nak fikir, masuk gaji hari tu aku terus pi JPN Putrajaya utk buat ic baru.

Besar sungguh JPN Putrajaya ni weh. Siap sesat2. Huhu.. tapi servis semua memang cepat sangat. Baru ambik nombor giliran tak sempat duduk dah dipanggil. Pastu kena ambik gambar baru. Tang ni frust sket sebab tertinggal beg mekap kat ofis so pasrahla muka pucat lesi tak touch up dengan bedak n lipstick.

Kat JPN Putrajaya ni turun naik pakai escalator. Escalatornya kat tengah2 dan takde dinding. Turun satu aras aku da sesak nafas da sebab gayat. Nak turun satu lagi aras aku da tak boleh da. Nasib baik kat hujung ada lif.

Dalam tempoh 2 jam siap dah ic aku! Tapi aku tak tunggu la. Aku balik ofis dulu sebab dia kata lagi 2jam boleh collect ic. So after 2 jam tu aku pi semula ke JPN, siap dah ic aku. Yeahhh.. finally aku kembali jadi warganegara Malaysia yang sah. Haha..

New ic

Lepas ni memang kena lagi hati2 jaga ic. Second time hilang lagi tinggi la kompaun dia. Tp nasib baik la murah rezeki even duit terbang bayar kompaun ic tapi dah 2 hari ni berturut2 orang belanja makan breakfast n lunch. Aku xde kuar duit pun. Huhu.. cover balik duit di situ. Huhu..

K.. till then bye..

Saturday, July 25, 2015

Adab Pakaian Di Mana Jua Anda Berada

Hari tu viral kejap pasal kes rompakan di sebuah rumah ketika orang keluar pi sembahyang Jumaat. Parang diacu pada leher si ibu, mujur si anak gadis dapat melarikan diri keluar rumah sekaligus meminta bantuan.

Di sebalik peristiwa rompakan ni, apa yang aku lebih fokus adalah saat si anak gadis lari keluar dikejar perompak. Mujur si gadis berpakaian sopan dalam rumah, nak lari keluar pun tak malu (memang la tak sempat ambik tudung wei!) Bayangkan kalau tengah pakai singlet dengan hot pant atau berkemban batik tetiba lari keluar, tertanjat jiran tengok. Lagi tertanjat kalau batik kemban tu terlucut sebab lari tak cukup tanah kan. Lepas tu video pun tersebar, aibnya rasa walau tak niat begitu.

Ini bukan sekadar isu tentang aurat tetapi lebih kepada adab berpakaian.

Aku teringat pesan seorang makcik ni, katanya sentiasa pakai proper walau dalam rumah atau nak keluar rumah sekejap je pun. Contoh la kononnya saja ikut laki keluar nak isi minyak kereta je, pakai kain batik n tshirt lubang2 je sebab fikirnya xde nak turun dari kereta. Tup-tup kereta rosak tengah jalan terpaksa turun kereta. Berdiri la ko kat tepi jalan dengan kain batik lusuh dan tshirt lubang sementara mekanik repair kereta. Pakej lengkap rambut mengerbang ala mak limah. Kereta lalu lalang semua snap gambar dan viralkan 'Mak Limah Menjelma Di KM67.2 Bawah Signboard Taman Wijaya'.

Actually dalam rumah pun, kena pakai proper lagi-lagi bila ada anak lelaki. Bukanlah nak selubung terus tapi at least proper la sebab pakaian mak-mak pun akan pengaruhi minda anak. Lupakan la zaman pakai hot pant dulu tu. Nak pakai seksi-seksi tunggu lepas anak semua da tidur k. Bahaha.. tu pun jangan lupa kunci pintu bilik semasa tidur. Eh ini pun penting sebab boleh melengahkan masa perompak yang cuba menyelinap ketika penghuni rumah tidur.

Jangan rasa tak adil bila perempuan kena jaga itu jaga ini. Ini untuk menjaga aib kita juga. Orang lelaki memang tak kisah pun pakai kain pelikat pergi ke mana jua.

Make sense tak?

Friday, July 24, 2015

Kenapa Mesti Sedondon Pada Hari Raya


Apabila bercerita perihal baju raya, kaum perempuan adalah spesis yang paling bersemangat.  Baju mesti baharu. Bukan setakat baju kurung/baju melayu saja yang nak baharu..baju siang, baju tidur hatta baju kecik kat dalam yang orang lain tak nampak pun semuanya serba serbi baharu.

Bukan sekadar baharu, pilihan warna juga telah ditetapkan agar tampil sedondon di pagi raya. Jenuh mak jemah fikir warna apa paling meletup untuk raya tahun ni. Tiga tahun lepas warna kelabu asap, dua tahun lepas warna deep purple, tahun lepas warna merah mak ngah, tahun ni nampaknya warna mak kau hijau menjadi pilihan.

Tapi yang sebenarnya kenapa mesti nak sedondon?

Aku mewakili kaum perempuan semestinya akan menjawab "Sebab nampak sweet la. Barulah terserlah sehati sejiwa kita."

Alahhh..macam masa mula-mula kita suka kat orang tu. Kalau tetiba hari tu tersedondon sama pulak warna baju kita, alahaiiii lemah longlai melting perasan sehati sejiwa. Si dia macam tau-tau je kita nak pakai baju warna kuning diraja hari ni.

Maka jiwa perasan orang perempuan ni dibawa bersama apabila dah berkahwin. Lagi seronok bila anak-anak pun terjebak sama kena sedondon.

Apa pula kata orang lelaki? Diorang suka ke tak sebenarnya berdondon-dondon ni?

Aku terpanggil nak kongsikan perkara ni bila encik suami membebel tentang kawannya yang berbaju melayu sedondon dengan bini sampai 3 hari berturut-turut. Pengantin baru kekdahnya mestilah semua nak sedondon kan. Tapi encik suami punyalah bangkang.

"Ini semua agenda nak queen control suami. Baju apa nak pakai pun nak control! Kalau hari raya pertama je nak sedondon ok lagi lah. Ni da raya ketiga pun nak sedondon gak. Baju melayu plak tu. Dah la control baju apa nak pakai, pastu control lagi raya puasa balik kampung bini, raya haji balik kampung bini, kucing mati pun balik kampung bini!"

Panjang lebar gitu encik suami membebel.

"Alah.. biar la nak sedondon pun. Kan sweet." Tu je la point aku nak membalas.

"Sweet la konon. Abang cakap dengan kawan abang tu jangan biarkan bini control. Tapi kawan abang tu kata 'ikutkan je la.  Tak ikut nanti bini merajuk plak.' Abang pun jawab 'bini aku merajuk gak tapi aku buat dek je.' Hahaha.."

Owhhhhhh.. terjawab la sudah. Patut la beria-ia aku offer nak belikan baju raya baru tapi dia tak nak. Berkeras buat dek. Rupanya itu adalah bukti kegagahannya yang tak mudah membiarkan diri dikawal isteri (pada pandangan dia sebagai lelaki la). 

Eh, aku takde secebis niat pun tau nak queen control encik suami. Paling-paling pun aku cuma paksa dia beli sandal raya baharu je untuk ganti selipar asadi dia yang da kembang macam sampan tu.

Makanya orang perempuan kenalah faham dan bertolak ansur dengan suami. Nak sedondon ok je tapi jangan lah sampai melampau-lampau. Dah la warna baju ditentukan, material baju, sampin, songkok, kasut pun semua nak tentukan. Padahal entahnya si suami tu tak suka pun sebenarnya dengan pilihan kita tapi sebab nak pilih jalan selamat tak nak bini merajuk, ehmmm.. ikutkan je lah.

Alah..warna baju sedondon tu bukan bukti bahagia. Yang tak sedondon tu pun tak bermakna tak sejiwa. Hanya hati sahaja yang tahu apa sebenarnya rasa bahagia. Bukan terletak pada baju yang wajib sedondon.

Tepuk dada, tanya tahun depan tema warna apa?

Thursday, July 23, 2015

Kenapa Korang Patut Tonton Syurga Nur

Ini kisah episod semalam. Baru hari ni sempat nak bercerita sikit. Syurga Nur lain daripada drama khayalan cinta tahap dewa. Jadi aku pun syok la layan. Rela aku biar anak aku melalak sebab channel 611 kena alih tepat pukul 7 petang.

So semalam layan Syurga Nur sambil suap anak makan, encik suami bertanya "Kenapa dia (mama Nur) nak bercerai dengan laki dia plak?"

"Sebab laki dia kahwin lain." Jawab aku ringkas.

"Ye ke? Dia ada bukti ke? Ntah-ntah main tuduh je."

"Adalah. Dia baca mesej perempuan tu dengan laki dia. Pastu dia upah personal investigator lagi tambah bukti."

"Confirm ke? Ntah-ntah laki tu kena perangkap ke. Pastu tak nak berbincang, terus nak tuduh macam2." Encik suami mula bakar line.

"Buat apa nak bincang? Kalau laki dia tu jenis boleh dibawa berbincang, baik dia berbincang dulu sebelum kahwin lain tu. Ni tak, konon nak setia 'I terima u seadanya' bila bini dia sakit, tapi tup tup kawen lain." Aku pun mula terbakar gak.

"Tu la orang perempuan. Suka mengharamkan benda yang halal (poligami)."

"Mana ada dia kata haram??"

"Tuu.. dia marah-marah tu sampai nak bercerai."

"Dia marah sebab laki dia TIPU dia. Bila dia sakit, laki dia kata nak setia tapi menipu, ada perempuan lain. Perempuan marah bukan sebab poligami tu haram tapi sebab perbuatan menipu tu yang haram!" Tegas aku. Hati panas.

"Sebab tu abang kata kena berbincang dulu. Maybe ada masalah yang tak diketahui yang menyebabkan laki dia buat macam tu."

"Dah berbincang la kot masa episod lepas. Sebab tu dia lari."

"Dah bincang ke tak sebenarnya? Kenapa ayang tak tengok episod lepas?"

"Laaa..kan kita cuti raya. Sepanjang balik kampung, ayang tak tengok tv pun tau."

"Takpe..takpe..nanti ayang tengok kat tonton.my la tengok apa sebenarnya yang berlaku." Kata encik suami.

"Alaaahh..macam ada masa je nak tengok. Dah la. Tu suap ayam tu kat Saif."

Kesimpulannya, cerita ni bukan cerita kosong sepertimana kisah suami perfect 200% ke.. sebenarnya isteri saya suami dia ke.. suami isteri layan cerita ni lepas tu bincang isu-isu tersirat. Berkembang sikit otak tu. Ni tak masuk lagi perbincangan pasal makcik Nur yang dera dia tu. Padan muka.

Ok. Jangan lupa tengok Syurga Nur pukul 7pm nanti k.

#syurganur
#slotakasiatv3

Wednesday, July 22, 2015

Kenapa Isteri Tak Boleh Tidur Semasa Suami Memandu

Setiap kali memulakan perjalanan yang jauh, aku mesti pastikan stok kafein yang secukupnya mesti sudah diminum atau standby je dalam kereta.

Sometimes da minum kopi atau any energy booster pun masih nak terlelap. Lagi2 bila budak 2 orang tu senyap tido dalam kereta, aku pun mula la nak hanyut sekali. Tapi serius aku nak lelap pun takut-takut.

"Tidur je lah kalau mengantuk.." kata encik suami sambil menjeling menerusi cermin.

Aku tetap menahan mata. Risau kalau-kalau aku terlelap, encik suami pun ikut terlelap sama. Lagipun orang lelaki ni kalau tak dipantau pemanduannnya, memang ada je hanginnya nak mengikut hati dan rasa yang tak tentu hala.

Nak block kereta yang memandu ikut laluan kecemasan la..

Nak cucuk kereta yang dipandu perlahan di lorong kanan atau lorong tengah la..

Nak brek mengejut tetiba la..

Sebab tu seorang isteri a.k.a. co-pilot kena sentiasa berwaspada. Tak semestinya kena pegang stereng. Gunakan kuasa kata-kata untuk mengawal kereta (perghh..hebat kateko)

"Abang..tak payah la nak block kereta tu. Ntah-ntah memang tengah kecemasan ke, nak tercirit ke.."

"Abang..tak payah la nak cucuk-cucuk kereta tu. Cucuk pun bukan dia perasan. Ntah-ntah dia tu rabun ke, buta sebelah mata ke. Biar lah dia. Potong aje sudah. Ni nak cucuk-cucuk makin lambat la kita.."

"Abangggg!! Lori kat depan tu. Cepat la masuk kanan!"

"Abang!"

"Abang!"

Memang confirm encik suami takkan terlelap dengar puan isteri membebel sepanjang jalan. Hahaha..

Kalau nampak mata encik suami macam kuyu je..

"Abang ngantuk ke?"

"Tak."

10 minit kemudian...

"Abang ngantuk ke?"

"Tak."

10 minit kemudian..

"Abang gendut ke?"

"##??@*??"

Hahaha..ok la. Beringatlah semasa memandu tu. Anda bawa anak bini amanah Allah. Maka berhati-hatilah. Jangan ikut hati nanti mati. Jangan ikut rasa nanti binasa. Drive safely ok.

Sekian pesanan penaja daripada #mamaanakdua

#syukurselalu
#raya2015
#akucutilagisampaiminggudepanhahaha

Friday, June 26, 2015

'Ter'beli Baju Raya Anak

Assalamualaikum dan haii..

Semalam opismate aku ajak pi Alamanda. Aku pun on je lah. Busy sebenarnya tapi saje je nak ikut gak bagi rehat otak. Masa tu pun dah pukul 1 lebih. Aku plan nak survey je baju-baju raya untuk bebudak ni. Opismate aku kata sabtu ni baru start MegaSale.

Sampai di Alamanda, kitorang terus tuju bahagian baju budak-budak. Opismate aku pi department lain, nak tukar barang katanya. OK. Aku pun meninjau satu demi satu susunan baju kat bahagian tu. Melilau mata tengok tanda potongan 50%, 70%..

Belek punya belek..ehm..dah alang-alang less 70% ni sambar je lah. Buat apa nak tunggu MegaSale lagi kan. Bukannya akan ada less sampai 90% pun. LOL. Lagi pun kalau lambat beli takut dah habis size plak. So aku pun terus la pilih 2 helai baju untuk setiap seorang dan sehelai jeans untuk setiap seorang. Aku beli sama sebijik sejibon sedondon untuk 2 beradik tu.

Macam lebih kurang je saiz budak 2 orang nih..huhu..

Harga memang mampu milik. Aku beli tshirt POLO. Each tak sampai RM30 pun lepas less. Tau je la bebudak lelaki ni kurang sikit pilihan baju diorang. POLO je la yang aku tengok paling ok. Aku tengok-tengok gak brand lain, Poney ok gak tapi cutting baju macam senteng, tak sesuai untuk Saif sebab even Saif ni kecik tapi dia tinggi so memang susah gak nak cari baju sesuai. Aku beli saiz 2-3y memang ngam-ngam je. Kalau ambik besar sikit 3-4y da jadik gedoboh jatuh kat bahu so tak sesuai. Untuk Safir aku ambik saiz 6-12M, memang ngam la. Pastu aku tengok gak TrulyTeddy cantik gak tapi takde size untuk Safir plak. Paling kecik size 1T, aku rasa gedoboh tu kalau Safir pakai. Aku memang beli baju anak tak pernah bawak diorang. Aku main beli je ikut sixth sense aku..hahaha.. agak-agak tak sesuai size, boleh tukar semula, apada susah kan. Aku memang plan pasni aku akan beli baju sedondon untuk both Saif n Safir. Untuk baju raya n baju jalan2 je la. Kalau baju basahan tu taram je.

Oh ye..rupanya area Presint 1 takde elektrik eh? Patut la dalam Alamanda tu suram je, tak semua lampu bukak pastu tetiba rasa "eh..apasal panas semacam je ni.." Tengok kat cashier pun pakai kipas. Lorr.. takde elektrik rupanya.

So pasni tinggal beli baju melayu je la untuk bebudak ni. Beli sepasang cukup dah. Alaa.. bebudak ni pun sama je spesis ngan papa diorang. Tak suka pakai baju melayu. Pakai baju melayu tu pun sebab kena paksa dengan mama nak ambik gambar sedondon di pagi raya. Muahaha..

Ok, nak cerita tu je. bye...


Thursday, June 25, 2015

Cerita Baju Raya

Assalamualaikum dan haii..

Merajin plak aku update blog hari-hari..haha.. bulan puasa ni aku gerak awal sket ke opis so sampai pun awal la. 7.40 gitu da sampai opis. So boleh la aku update blog sebab start pukul 8 nanti aku akan kembali serabut otak dengan kerja yang menimbun.

Semalam cerita pasal wishlist deko. Hari ni nak cerita pasal wishlist baju raya plak. Aku takde beli baju raya apa lagi. Langsung takde prepare apa2 lagi untuk family even diri sendiri. Aku plan nak ambik cuti sehari nanti nak pi Jalan Tar nak shopping baju raya. Boleh la singgah Jakel sekali, terpengaruh plak tengok baju lawa-lawa yang rara post kat blog dia. Aku memang dari dulu suka pi Jakel sejak Jakel tu kat Segamat lagi. Kagums aku tokey Jakel tu boleh kembangkan business dia daripada sebuah bandar kecik di Segamat and now da berkembang beberapa cawangan serata Malaysia.

Ok, lupakan cerita Jakel. nak cerita pasal baju raya. Baju raya aku la. Baju raya anak-anak confirm la tshirt, jeans n baju melayu sepasang setiap sorang da setel. Laki aku pun bukannya suka beli baju melayu. Beli dan pakai pun sebab aku yang paksa sebab nak sedondon di pagi raya. Bahaha.. Cuma tang baju raya aku, aku punya style baju raya tu mesti boleh dipakai ke mana jua. Maksud aku boleh pakai pi beraya, boleh pakai pi kenduri, boleh pakai pi opis. Haa..kalau nak yang boleh pakai ke opis tu kena memilih sikit sebab tak nak la yang very the gemerlapan divas divosss flip the shawllll bagai.

Style aku simple-simple sudah. Tak suka serabut-serabut sangat aih. Nak yang serabut-serabut penuh manik boleh je tapi akan terhad untuk pi kenduri je la. Segan aku nak pakai pi opis aihh da macam mak datin.

Sebelum bulan puasa hari tu, aku ada teman kakak ipar aku cari baju kat butik-butik area Bangi Sentral. Kawasan situ sekarang hot macam-macam butik glemer ada situ sampaikan Jovian Mandagie pun da bukak outlet kat situ kelasss ko jahh. Tapi aku sendiri sedar diri berpijak di bumi yang nyata maka idok le aku masuk butik Jovian. Terketar lutut karang tengok harga. So marilah kita masuk ke butik yang selayaknya untuk golongan marhaen sedar diri macam aku nih. Bahahah..

Ada masuk 2 butik masa tu. Calaqisya dengan Imaan. Calaqisya aku da tau da style jubah dia lain daripada yang lain. Nice and sweet la. Even aku da penah beli sehelai jubah dia tapi tak pakai-pakai sebab tak potong lagi, labuh. Boleh la buat baju raya tu. Tapi bak kata kak ipar aku, macam tak baloi plak nak bayar lebih RM150 untuk baju yang bersambung-sambung color lain-lain ha. Haha.. betul gak. Test orang lain-lain kan.

 
sumber : calaqisya.com

Ni la baju yang kak ipar aku kata sambung-sambung lain color tu. Haha.. tapi bagi aku cantik je baju ni tapi betul gak nampak sangat baju tu bersambung-sambung.

Ok, pastu kitorang pi Imaanboutique kat sebelah nya. Ya Allah lagi la rambang mata cantik-cantik weiii.. aku kena sangat baju ni haa..


Aku da test pakai baju ni. Color yang ni la. Memang terletak cantik dan yang penting tak nampak bentuk badan. Cuma sayangnya bahagian tangan tu panjang. Kalau aku luruskan tangan ke bawah, tangannya akan tutup sampai hujung jari. Nak tarik-tarik tangan baju tu ke atas nampak tak kemas la plak. Nak potong macam susah je sebab kat situ ada zip untuk wudhu' friendly. Aiihh.. sayangnya, kenan sangat.

So nampak tak aku memang tak boleh nak beli online semata untuk baju jenis macam ni. Aku memang kena pi test sendiri kat butik. Tu cadangnya nak ambik cuti nak cari baju ala-ala gini kat Jalan Tar kot la nasib baik mesti ada yang lebih murah kan. Kat butik-butik ni kalau tak more than RM150 tu memang tak sah la. Macam jubah yang ni pun RM189. Beli sehelai boleh la. Tu kalau dapat harga yang murah sket boleh la beli 2,3 helai ke. Mihmihmih..

Selain daripada baju raya jenis jubah2 ni, aku nak beli gak baju kurung. Haa..baju kurung confirm la boleh 2 in 1 pakai ke opis gak kan. Baju kurung nak beli lebih sket, 3,4 pasang ke. Kalau murah la. nanti kita pi tengok kat Jakel ye, ye ke murah bak hang.

Ok, 08.06 pagi dah. Stop for now. Meh buat keja plak. Nanti kita borak lagi naa.. bye.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...