Friday, April 22, 2016

Review : Sponsor Fun Family Day GBSB 2.0

Hai korang.. jaga-jaga aku nak update blog ni. hahaha... baru berkesempatan nak buat review sponsor fun family day GBSB 2.0 kat Morib Gold Coast hari tu. Macam-macam khazanah setiap orang dapat bawak balik. Alahaiii murah rezeki korang wahai sponsor sekalian.

Sebahagian khazanah fun family day kali ini. Diulangi lagi, sebahagian saja ye. Yang makanan macam2 lagi ada kat atas meja aku lupa nak snap sekali.

So, aku nak review satu-satu nih. Our main sponsor la yg dalam goodies bag.

  Tissue cover ni comey sangat aiihhh n very praktikal. Aku pun fefeeling eksyen gak bila kuarkan tisu dari handbag siap ada tissue cover haa.. memang sesuai sangat la kalau nak bagi tissue cover ni as gift.

Follow ig : ddsewwithlove
 
Sayang sangat embroidery towel by Aidan Stitch ni sebab ada sulam event kami Gojes FunDay@Morib2015. Kenangan sangat nih. Towel nih sangat berkualiti, tebal dan gebusss.. Cantik siap ikat reben haa.. Sesuai sangat kalau nak buat door gift ke.. request je nak sulam ape pun mesti boleh punya. 

 Follow ig : vanillavendor
Follow FB : AidanStitch
 
 Ini pulak pin tudung bentuk dokoh. Aku memang suka dokoh. Nampak classic yet elegant. Eceehh..

Follow ig : doublek_label

 
 Owhhh.. bawang goreng Projek Niaga ni memang sedap bak hang! Dia da sponsor satu balang ni, aku beli satu lagi balang yang besar buat stok. Huhu.. bawang goreng ni punyelah sedap hinggakan kitorang anak beranak ratah gitu je kruuupp kraaappp macam makan keropok. 

Then Projek Niaga pun ada sponsor inspired perfume. Aku dapat DKNY Blossom. Memang sama la bau dengan yang original. 

Follow FB : Projek Niaga Ent.
Follow ig : projekniaga


 Haaa... ini plak brownies yang tak perlu diperkenalkan lagi. Meletops brownies ni tau. Disponsor oleh blogger kita yang hot sapa lagi kalau bukan si Rara. Dia sponsor one slice untuk setiap sorang budak untuk sambutan besday. Tapi sebab brownies dia sedap, mana la cukup one slice. Of course la aku kena beli lagi yg full set. Memang sedap sangat! Tak manis sangat n then kat dalamnya tu ada plak kepingan coklat. Perghh.. sedap.. sedap.. memang satu kerugian la kalau korang tak merasa. Rasanya brownies ni boleh pos jugak kot, ye ke rara? hahaha..

Follow ig : sugarlandbyrara

 
 Yang ni plak datang jauh dari Johor. Johor memang tak dapat dipisahkan dengan Mee Bandung dan Mee Siput. Ya Allah.. rasa nak menitik air liur terbayangkan kesedapan 2 nikmat dunia nih.

Mee siput follow ig : jjmakpon_official
Perencah Mee Bandung follow FB : Pengedar Mak Pon Perencah Mee Bandung


 Ini pulak muffin yang disponsor oleh kak amy kita. kak Amy ni memang pandai masak macam2, semua sedap. Aku pernah order lasagna. Sedapp hoii.. La ni da makin maju buat frozen food plak. Kalau la aku dok dekat gombak maunya muka aku je yang beli frozen food ni. oh ye.. aku x sempat snap gambo muffin ni sebab anak aku da selamat ngapp dalam kereta. So aku cilok je dari blog ciknaa. Muahaha..


 Design baju untuk tahun ni direka oleh Ekin Jamal. Memang terer bab design nih. 

Follow ig : byekinjamal

 Then t-shirt ni dicetak oleh All About Printing. Tshirt cotton yang berkualiti, cantik terletak. Ngam anak aku pakai ni haa.. mak pak nya pakai pun lagi la ngam.
 
Follow FB : ALLABOUTPRINTING
 




Alhamdulillah... murah rezeki para sponsor sekalian. InsyaAllah panjang umur kita jumpa lagi next family day 3.0 tahun depan.


Monday, April 11, 2016

GBSB Family Fun Day 2.0

Finally.. tibalah hari yang dinanti-nanti. Setelah sekian lama merancang, walau ada pelbagai cabaran jugak demi merealisasikan event ni, Alhamdulillah akhirnya semua berjalan dengan lancar.

Aku hanya datang pada hari kedua je iaitu hari games pada Ahad. Aku tak dapat nak bermalam kat sana sebab nak buat preparation untuk pergi os plak hari isnin tu. kalau tak, memang tak sempat la nak mendobi, nak melipat lagi, nak pack baju lagi..owhh banyak kejanya. maka korbankan hari Sabtu untuk selesaikan semua urusan, maka Ahad je kita berjimba.

Aku sampai kira on time la jugak. 7.50 pagi da berjaya sampai kat Gold Coast. Actually Gold Coast ni takde la jauh sangat pun dari rumah kitorang. Lebih kurang 40 minit je. So lepas Subuh tu terus bersiap dan gerak.

Aktiviti dimulakan dengan menari chicken dance. saje nak bagi warm up dulu kan. tapi bebudak semua tak reti nak berchicken dance. nasib la Hadif anak si khai sporting, dia yang jadik instructor kat depan menari chicken dance. memang sesuai la menang anugerah anak sporting.

Sesi chicken dance..  anak2 kat depan tu elok je buat hal sendiri. hahaha..

Ok, sebelum muka masing2 berlengas, mesti lah ambik gambar dulu kan. Aku malas nak cerita panjang. Tengok gambar je la ye. Aku idak le masukkan semua gambar aktiviti, jenuh plak korang nak tengok semua. selected pic je la. hahahaha...

 Mak-mak gojes

Superdad yang sporting.. tanpa keizinan dan keredhaan para suami maka tidak lah program ini akan terjadi.. huhu..

My cheeky boys... 

Game isi air dalam botol

Tak sia-sia berlatih kat bilik air hari2.. hahaha

Yeahh.. Saif menang! Well done!

 Ni game untuk anak2 below 2years lesen P. Games mok cun namanya. Anak sapa lari sampai kat mak dia dulu menang. Safir tu da laju da nak berlari tu, tapi pastu dia tergedik2 menyengih plak.

Tapi menang jugak! huhu.. arash menang gak. amboiii sedapnya leenda minum air kotak kat belakang tu...

Ni game suamiku pocong. dasyat diorang ni melompat. memang dah rupa pocong la. hahaha.. tengok anak sape nanges kat bawah tu, takut nampak pocong melompat. haahhaha..

Game balang beracun. Jasmin kena dedahkan rahsia dia yang paling busuk! hahaha.. kitorang tau da rahsia ko min! Ciknaa plak kena say ilebiu kat hubby. hihi..

Bab bergambar, pantang! Pantang tertinggal!

 Lastly, sesi bagi anugerah dan hadiah cabutan bertuah n goodies bagai. Icha anak yatie menang anugerah anak paling ceria. tu macam muka tak percaya je..hahaha..
 Family potrait.. tertutup plak muka Saif.. huhu.. jadik lahhh..

Sebahagian hadiah n goodies yang dapat. Murah rezeki anda semua. Nanti kita buat entri review satu2 sponsor ye.

Ok, selesai sudah GBSB Fun Family Day 2.0 bagi tahun 2016. InsyaAllah panjang umur murah rezeki, kita buat lagi. Love GBSB!






Thursday, April 7, 2016

GBSB Family Fun Day 2016



2 hari saja lagi untuk GBSB Family Fun Day di Gold Coast, Morib! eh.. tapi aku kira 3 hari la sebab aku datang untuk games hari Ahad je. huhuhu..

Tazabarrrr..

Special Thanks To Our Lovely Sponsors For This 2nd Event; .

πŸ‘‰@barangbaby_fingertips.shop
πŸ‘‰@doublek_label
πŸ‘‰@allaboutprinting
πŸ‘‰@comeystuff.instantshawl
πŸ‘‰@ddsewwithlove
πŸ‘‰@alysapunye
πŸ‘‰@amerislovely
πŸ‘‰@sugarlandbyrara
πŸ‘‰@umisue_studio
πŸ‘‰@ninjaklickz
πŸ‘‰@aidanstitch
πŸ‘‰@vanillavendor
πŸ‘‰@ekinjamalstudio
πŸ‘‰@dolceryna
πŸ‘‰@projekniaga
πŸ‘‰Fb : Pengedar Mak Pon Perencah Mee Bandung
πŸ‘‰Mee Siput Gorgelicious
01126819391

Kelas kau siap dapat sponsor lagi. Moga murah rezeki para sponsors sekalian..

Monday, March 28, 2016

Hijau



Assalamualaikum dan haii...

Lama tak update blog tetiba menepek muka sendiri. Hahaha..

Suatu ketika aku pernah sangat tak suka dengan warna hijau. Adalah sebabnya kenapa aku tak suka hijau tuu.. semua yang berkaitan warna hijau memang akan di❌ serta merta.

Tapi masa berlalu memang akan mengubah diri kita. Suatu hari di cafe aku ternampak someone anonymous memakai shawl hijau. Hijau yang mcm ni lah. Hati aku terdetik berkata "eh, cantiknya hijau tu.." Dan detik itulah yang jadi turning point untuk aku mula menerima hijau untuk mewarnai hidup.

Dan hari ni aku berjaya memakai warna hijau. Syabas nadt! Punyalah teruja nak pakai hijau tu sampaikan tak kisah tak match ngan baju pun. Hahaha..

Sekian,
Mama Tak Hijau
posted from Bloggeroid

Thursday, February 11, 2016

Bad Day


Letih bila kerja membackup orang lain tapi sudahnya orang tikam kita balik.

I am enough.

Lepas ni tak payah nak jadi baik sangat.

Arrghhhh.. spoiled my mood today.

Thursday, December 31, 2015

OOTD

Tak pernah-pernah aku upload ootd kan. Hari ni buang tebiat sket. Hahaha..



I just love the color combination of my outfit today. Aku suka merah, n aku juga suka color pastel. Warna yg sinonim ngan kaum perempuan kan. Bila combine ngan skirt hitam, fefeeling elegant sangat. Hahaha.. bagi chance la sesekali nak syok sendiri.

Blouse ni lama dah beli kat Bella Ammara tapi baru ni nak pakai. Geram je aku sebab masa tu aku beli blouse ni harga rm79. Tetiba esoknya dia buat YES harga jadik rm59. Grrrr.. aku nak beli lagi color lain tapi bila nak buat payment kat website dia, hang plak. Berapa jam ntah pending je last2 cancel je.

Ok, nak citer tu je. Bye.

*update : aku baru tengok website, blouse ni turun harga lagi RM49 je. wahhh..sawan! nak beli!
posted from Bloggeroid

Wednesday, December 23, 2015

Jaga Baik Baik..

Korang ada tengok tak iklan yang si maria paridah tergedik-gedik gebus gebas kat tv3 tu? Eishh.. meremang bulu roma tengoknya. Kalau keluar iklan tu cepat2 aku alih channel, tak elok utk tontonan kaum lelaki dalam rumah aku ni. Huhu..

Ok, bukan nak cerita pasal iklan tu pun tapi pasal produk penjagaan muka ni ha.. sedar diri la jugak usia makin meningkat, risau jugak kalau berkedut sana sini. Setakat ni kedut2 macam takde lagi tapi muka memang nampak tak berapa nak tegang. Maunya tak, kalau da asyik berkerut muka kat ofis n kat rumah dengan anaknya..

Bila ada anak ni, memang rutin penjagaan muka sedikit terabai. Nasib baik la zaman anak dara dulu aku da telan berkodi-kodi kolagen so selamat la lambat sikit proses penuaan tu. So sekarang kena jaga muka balik.

Nak bagi muka tegang, kenalah pakai produk yg ada kolagen ye tak. Setelah puas membelek segala produk kat watson tu, akhirnya aku pilih untuk beli Nutox Anti Ageing Cream. Cream ni aku pakai waktu malam je la sbb waktu kita tidur tu la cream ni akan rawat muka kita. Gitu.. waktu siang aku pakai Safi Rania Gold, tunggu krim tu sikit lagi nak abis, pastu sambung pakai Nutox ni plak.


Kotak baru beli haaa buktinya..


Bekas cream gini la

Pastu aku beli gak mask yang ada kolagen. Lama gila tak pakai mask. Kali terakhir 2 tahun lepas kot. Hahaha.. ni malam tadi aku pakai mask ni, sibuk je budak 2 org tu nak belek2 muka aku. Saif siap cakap 'takut..takut..' cehh.. time pakai mask memang la takut. Tengok nanti mama da bukak mask mesti Saif terpegun dan berkata 'wahh..tantekkk..' hahaha..


Dari dulu aku suka brand Activa ni. Sebelum ni pakai yg Double Whitening. Ni pakai yang Firming plak la. Kata nak bagi muka tegang kan...

Ok. Tu je aku nak share bab jaga muka waktu malam. Kulit aku ni tak berapa nak cantik so kena jaga lebih sikit la. Bak kata mokcik maria paridah 'JAGA BAIK-BAIK..'

posted from Bloggeroid

Wednesday, December 16, 2015

Label Di Dapur

Dah lama dah aku nak tukar label buruk kat barang-barang dapur tu. So bila da ada printer color, memang sedap la aku dok print macam2 label. So manfaatkan hari cuti dengan buat keja berfaedah, meh tukar label.

 Gigih nak gunting satu-satu ni dengan anak berebut nak gunting jugak

 Bekas garam Before and After

All the rempah ratus

Love this view so much... 

 
Tempat susun segala rempah ratus dan bahan memasak. Minyak aku tuang dalam bekas purple tu, senang nak curah kat kuali..

Tepung pun kena label. Salah guna tepung naya je

Rempah serbuk

Ini tempat segala jenis bahan bancuhan minuman dan susu anak. Yang kanan sekali color peach tu aku da tukar color pink baru la match semua kan.

Ni lagi..

Tempat simpan stok barang kering


Ok daaa.. tu je nak share hari ni. bye...

Wednesday, December 2, 2015

Book Addicted

Dah lama tak share cerita pasal susun atur kan.. cuti sempena besday encik suami hari tu kitorang pi la ke IKEA untuk beli rak buku yang dah lama aku dok zikir kat telinga encik suami. Bukannya pe, sejak pindah rumah baru ni setahun lepas, ada 2 kotak buku dan file yang terperuk. Oh ye, nasib la encik suami pun minat beli buku gak so nampak la kan kepentingan rak buku tu.

Macam-macam jenis buku aiihhh.. ni koleksi buku encik suami ni..

Dan walaupun ada banyak buku yang aku tak habis baca lagi, tapi aku memang tak boleh control diri untuk beli buku baru setiap bulan. Kiranya duit gaji tu mesti ada portion la untuk beli buku. Ada yang kata buat apa beli kalau tak baca. Actually buku-buku ni memang kekadang tak sempat nak baca, tapi adakalanya buku ni akan dibaca oleh orang lain.

Ada sekali, someone email kat aku bagitau nak beli salah sebuah buku yang aku pernah review dalam blog ni. Katanya da puas cari buku tu tak jumpa so dia nak beli buku tu dengan aku. Actually aku tak habis lagi baca buku tu tapi sebab orang tu bersungguh-sungguh nak, aku bagi je. Tak jual pun.

Hantaran kahwin dulu pun antaranya adalah buku. Buku 'Indahnya Hidup Bersyariat'. Femes kan buku tu. But then MIL berkenan dengan buku tu sebab ustaz kat surau belakang tu gunapakai buku yang sama. So end up bagi kat MIL buku tu. Then aku beli lagi buku tu. Sebab aku rasa buku tu sangat bagus, setiap rumah mesti ada buku ni sebagai manual guide.

'Aku Terima Nikahnya' tu hantaran encik suami untuk aku. 'Indahnya Hidup Bersyariat' tu hantaran aku untuk encik suami. Lagi baguiihhh bagi buku daripada benda-benda mengarut yang mahal-mahal. 2-2 buku ni memang da khatam n da berapa kali ulang baca dah. Memang bagus sangat.

Ok lah, ni rak buku yang aku da susun. Aku susun gabungkan 2 rak ni macam ni. Memang sengaja beli rak yang sama sebab nak matchkan dengan rak lama. Aku suka rak ni sebab simple n boleh adjust tinggi rendah setiap rak tu. Yang kat dalam folder putih tu fail yang simpan semua rekod pasal rumah, kereta, bil-bil etc. Nanti nak buat label cantik-cantik sket tampal kat folder tu. Hiii..

Rak buku ni model BILLY kat IKEA. Yang kiri-lama, yang kanan-baru. Kot beranak-pinak lagi buku nanti beli lagi rak yang sama, sambung-sambung je.

Buku-buku ni aku susun ikut kategori genre buku. 2 yang atas belah kiri tu genre islamic. 3rd dan 4th row plak buku-buku berkaitan self-improvement. Belah kanan tu plak yang 2 atas bil-bil, 3rd tu genre apa ek nak cakap, jenis motivasi jugak la tapi versi santai macam UYDL, Diagnosis etc. 4th plak buku-buku resepi. Yang bawah-bawah tu letak magazine. 

Dan kalau korang perasan, aku susun buku tu ikut ketinggian. Paling tinggi belah kiri then menurun makin rendah ke belah kanan. Dari dulu memang suka susun macam ni. Huhu.. kalau susun tak ikut ketinggian buku tu rasa annoying sangat. Hahaha..

Ok la, nak share tu je. Bye..

 

Wednesday, November 18, 2015

Pengalaman Lasik Di Advance Vision Part 2

Haii korang. Lama da hutang sambungan entri lasik ni. huhu.. hari aku cuba update laju-laju.Yang belum baca Part 1, boleh baca kat sini ye : PART 1

Bye bye spek! Love u my bff!

So akhirnya tibalah hari yang ditunggu-tunggu iaitu hari JUMAAT 6 November 2015. Aku punya appointment pukul 9.30 pagi tapi pukul 9.00 pagi tu dah kena adalah. Aku sampai lebih kurang 8.50 pagi tapi da ramai orang beratur kat luar pintu klinik. Nak berebut nombor giliran la tu. Even kita da set appointment pukul berapa tapi still kena ambik nombor giliran ya sebab patient akan ikut batch. First come first serve. Aku first batch, orang ke-3.

Oh ye.. sukacita diingatkan pada hari surgery ni make sure NO MAKE UP, NO DEODORANT, NO PERFUME and any chemical yang wangi-wangi melekat di badan. Lepas mandi pagi tu tak payah nak pakai semua benda tu lagi. Sebabnya mesin tu sensitif dengan chemical yang wangi-wangi ni (walaupun ko rasa benda tu tak wangi pun), takut akan meruwap dan bagi side effect yang tak best lah.

Tempat menunggu tu kat tingkat atas. Lampu malap je tak tau la apa motifnya. Mungkin untuk tujuan penjimatan atau nak bagi relax hati patient yang dug dag dug dag tunggu giliran. Masa menunggu ni, nurse ada titiskan ubat mata. Ubat ni untuk bius rasanya sebab dia sebut anestetik. Time ni spek da boleh simpan dalam beg ye. Nurse pakaikan surgery cap tutup kepala tu. Dan sarungkan baju untuk surgery. Oh ye, dicadangkan pada yang bertudung supaya pakai inner tudung di dalam sebab tudung kena bukak. Sebab time lasik nanti doktor akan bubuh air yang banyak kat mata so akan meleleh-leleh, kalau pakai tudung memang basah la. So pakai inner, kalau basah pun lepas surgery nanti boleh bukak n sarung tudung lain senang.

 Bilik untuk buat lasik!

Siap pakai cap n baju untuk surgery. Muka tutup sebab nyampah tengok kusam sangat. haha..

Pukul 10.00 pagi aku dipanggil masuk. Masa tu patient ke-2 tak finish lagi. Nurse suruh aku duduk kat satu bilik kecik, ruang menunggu. Masa ni nurse titik lagi ubat dalam mata. Dia lap-lap ubat jugak sekitar keliling mata untuk sterilize. Aku tutup mata je masa ni sambil dengar bunyi mesin tettt tetttt tettt dok operate 2nd patient tadi. Time ni rasa berdebar lagi.

Tak lama kemudian, nurse panggil aku untuk ke operation theater. Aku imagine tempat operation tu kecik je la ala-ala tempat klinik gigi. Sekali masuk.. wahhhh.. besar tempat tu. Warna putih terang benderang dengan spotlight besar memang sebijik macam operation theater kat hospital. Ada mesin besar kat situ, Dr Yeoh dengan peramahnya greet. Tak buang masa terus baring kat mesin tu. Berdebar aiiihhh..

Then Dr lekatkan tape kat kelopak mata aku supaya tak tutup. Mula dengan mata kanan dulu. Then dia pasang alat besi kat mata tu supaya sentiasa terbukak tak boleh tutup langsung da. Masa pasang besi ni memang rasa tak selesa. Nak kata sakit, tak sakit la cuma tak selesa je. Ada red light kat atas, kena fokus tengok red light tu tapi susah jugak la sebab sebelah red light tu ada white light yang sangat terang. Ye la doktor mesti nak ada cahaya terang baru boleh nampak biji mata kita tu kan. White light tu punya terang sampai rasa silau so memang mata macam nak terpejam je tapi tak boleh la kan sebab da ada besi tu cengkam mata. So kena tahan je la dan cuba fokus pada red light tu.

Dr mula bukak flap mata. Then akan mula melaser. Akan dengar bunyi teettt tetttt tetttt diiringi bau hangit. But serius tak rasa apa-apa langsung. Sekejap je dalam beberapa saat then aku dengar nurse count down 5,4,3,2,1.. finish. Then flap mata tutup balik rasanya. Aku pun da lupa. mesti la tutup kan. hahaha.. Dr titiskan air yang sangat banyak kat mata, meleleh-leleh ke tepi telinga tapi takpe sebab kat telinga da siap-siap lapik dengan kapas tebal.

Then terus move to mata kiri plak. Proses yang sama. Seriously sekejap aje. Macam eh dah siap?
Then terus bangun, nurse pimpin aku keluar dari operation theater tu terus duduk kat luar tempat menunggu tu.

Masa tu, mata still kabur. Aku pun rasa macam eh betul ke mata aku da ok ni? Aku duduk je kat situ dulu bagi hilang sikit mata kabur. Sambil-sambil tu aku cuba tengok keliling kot-kot da hilang rabun ke, tapi masih kabur.

But...but.. dalam 10 minit kemudian tu, aku baru perasan yang muka seorang patient kat luar tu (jarak dalam 7 meter) makin jelas. Sebab kalau time rabun tak pakai spek, memang haram la nak nampak muka orang. Yang ni, aku da boleh nampak bentuk muka orang tu makin jelas, nampak la ada misai janggut. Huhu.. time ni da mula excited.

Then, bila rasa da stabil sikit, aku turun bawah. Dah boleh terus balik. Huhu.. sebelum tu appointment book da set siap-siap tarikh dan masa untuk post-check.

Aku keluar dari klinik tu, terus tuju ke kereta. Encik suami jadik driver hari tu sebab memang dinasihatkan supaya patient bawak partner untuk drive balik lepas surgery. Masa dalam kereta tu, aku toleh tengok bank kat sebelah klinik tu. Wahhhh aku da boleh nampak signboard bank tu! Walaupun still kabur-kabur tapi da makin jelas. Makin excited!

On the way balik tu (terus balik! jangan gatal singgah mana-mana!), aku makin excited la sebab da boleh baca signboard jalan. Nombor plat kereta kat depan pun da boleh nampak. Masa ni aku rasa vision aku da bertambah baik dalam 50%-60%. Dalam masa sejam kot ni lepas surgery. Aku pakai spek mata hitam.

Selepas surgery. Mata da start pedih masa ni.

But then, aku mula rasa mata pedih. Aku ingatkan sebab silau tapi teringat optometrist ada kata lepas ubat bius habis, mata akan pedih macam potong bawang tu. Haa.. memang pedih macam potong bawang tu la sampai tak boleh bukak mata. Meleleh-leleh air mata pedih. But dont worry. Pain killer dan ubat tidur turut dibekalkan. Terus makan ubat then tidur dengan air mata meleleh-leleh tak henti. Berguling jugak la aku kat katil tahan pedih sampai tertidur.

Pelbagai bekalan ubat

Bangun tidur, pedih mata da hilang! Dan vision aku makin baik. Dah boleh nampak jam dinding kat bilik. Then pi mandi. Amaran keras : Mata tak boleh kena air untuk tempoh 3 minggu. So nak mandi or wudhu, tutup mata then sapu air perlahan je kat muka. Mata pun tak boleh tonyoh-tonyoh ye, terbukak balik flap mata tu naya je. Ubat jangan lupa bubuh!

Then, aku turun bawah cuba tengok TV. Masa ni ada still silau sikit tapi subtitle cerita kat TV da boleh baca. Tu yang excited tu. But still ada glow la keliling subtitle tu.

Tido kena pakai penutup mata ni untuk elakkan tertonyoh mata time tido

Esok harinya kena pi post-check up. Pagi tu aku try tengok tv lagi, da hilang da glow kat subtitle TV. Dah sharp la kiranya vision aku ni. Huhu.. dalam tempoh 24 jam ni aku rasa vision aku da bertambah baik 100%! Hahaha..

So post-check yang pertama ni, optometrist check power mata da makin ok ke tak. Aku rasa macam da 100% tapi optometrist tu kata dalam 90%. Tapi yang pentingnya bagi aku sendiri dah boleh tengok dengan sharp dan jelas tu da cukup bagus da bagi aku. Takkan nak tahap HD kot mata aku. Hahaha.. Then jumpa lagi dengan Dr Yeoh check mata. Dia kata "Beautifu! Ok, bye!" Hahaha.. 15 saat je jumpa dia then terus balik.

N now da hampir 2 minggu, aku rasa memang mata aku da 100% bagus. Aku da drive waktu malam, ok. Drive waktu hujan lebat, ok. Sebab vision waktu driving tu yang penting kan. So far semua ok. Seronok sangat sebab memudahkan kehidupan aku. Dan aku masih membiasakan diri dengan vision baru ni. Kekadang tengah baca buku, spontan tangan aku gerak nak betulkan cermin mata padahal tak pakai pun! Hahaha.. da terbiasa. Waktu malam nak tidur pun macam serba salah nak tidur sebab rasa macam tak bukak contact lens lagi. Hahahaa...

Aku sangat-sangat suggest korang buat kat Advance Vision ni. Harga sangat berpatutan dan hasil terbaik. Kalau rasa tak puas hati boleh datang buat balik free sebab ada lifetime warranty. Doktornya berpengalaman even tak glamour sangat. Glamour sebenarnya tapi dalam chinese newspaper la. huhu..

Syukur sangat-sangat. Alhamdulillah. Allah pulangkan semula nikmat penglihatan ni. :)

Total kos : RM2888 (including post check up) + RM80 detail check before lasik
LIFETIME WARRANTY

Kat bawah ni aku bagi perbandingan la macam mana vision aku sebelum dan selepas buat lasik.

Sebelum. Masih rabun. Blur je tak nampak hape.

Selepas 1 jam surgery. Da boleh nampak tulisan even ada blur. Rasa macam berselaput sket.

Selepas 1 minggu. Vision totally clear.

Kan best pakai shawl da tak kembang sebab spek. Huhu.. No eye make up for 3 weeks. Waaa..tak best betul tak boleh pakai eyeliner. Sabar...

Boleh tengok website : Advance Vision




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...