Gadget

Tuesday, July 22, 2014

Tak Jadi Induce

Assalamualaikum dan haii..

Hari tu kan aku da citer pasal keputusan aku nak induce lebih awal dari EDD disebabkan faktor2 yang aku da nyatakan. Tapi hati serius tak tenang beb.

Asalnya aku cuba sedapkan hati, beranak mana yang tak sakit kan. In case induce failed pun then end up with czer pun da ketentuan Allah. Tapi tu sekadar kata2 penyedap hati je sedangkan hakikat sebenar serius aku takut.

Makin dekat dengan hari checkup, aku makin berdebor. Aku memang da makin kerap alami contraction even sekadar Braxton Hicks. Aku tanya kawan2 aku, ada yang bertuah tak rasa sakit pape, pi checkup tau2 je da bukak 5, 6 cm. Aku pun harap2 dengan contraction yang aku da rasa sekarang, maybe da ada jalan 3, 4 cm ke. Hari tu pun doktor kata maybe da ada jalan sbb anak kedua n aku da selalu alami contraction.

Hari2 aku dok belek buku merah aku, dok kaji EDD based on scan dengan EDD based on LMP. Memang ada beza seminggu lewat EDD scan. Then aku belek2 buku merah time Saif dulu, dok banding EDD Saif plak. Time Saif pun ada beza beberapa hari lewat EDD scan banding ngan EDD LMP. Instinct aku rasa macam baby ni pun tak akan kuar awal jugak sama macam Saif. Bila aku tanya papa Saif, dia pun rasa aku mcm takkan beranak awal. Eleh..dia tu nak balik raya Tampin mesti la semangat tak nak aku beranak awal dulu.ngehehe..

Aku cakap ngan papa Saif "Kita pi checkup Selasa ni, kita tengok dulu in case da ada jalan even sikit pun, proceed induce. Kalau takde jalan, cancel induce, kita raya dulu. Hopefully tak terberanak tengah jalan.huuu.."

So checkup hari ni kat Azzahra, doktor tu ingat lagi muka aku yang dia suggest untuk induce. Dia tanya "Macam mana, da buat keputusan ke nak induce ke tak?" Aku jawab "Ehm..ntah la ek doktor." Doktor tu senyum je. "Takpe, kita scan dulu. Nanti kita buat VE."

Ok, hasil scan macam biasala ok. Kepala baby memang da kat bawah je (cephalic). Then buat VE. Eh, beza tau kalau kita da ready utk buat VE dengan tak ready. Kali ni bila aku ready, tak sakit pun buat VE tu. Huhu..ke sebab doktor tu yang memang terer buat VE tanpa rasa sakit. Oh ye..sekadar info, tak batal tau pose bila buat VE ni sbb atas faktor perubatan.

Hasil VE, jalan takde lagi! Nak kata 1cm pun payah sebab satu jari dia pun tak lepas. Hooo..lega aku. Terus aku kata "Takde jalan lagi, tak jadik induce la."

Doktor senyum je. "Lambat lagi rasanya ni. Maybe dia nak ikut macam yang sebelum ni, keluar lambat."

So, dengan hasil checkup hari ni, muktamadnya aku tak jadik la nak beranak awal. Hoho..mak aku da siap2 datang dari kampung semalam in case aku jadik beranak hari ni tapi cancel sudahnya. Mak aku datang siap bawak lauk pauk raya ketupat, rendang,  sambal kacang etc konon takut aku terliur kalau terberanak awal. Hahaha..so la ni aku just doa la mintak2 baby kuat bertahan untuk keluar lepas raya.  Time tu ok la da ble adjust sape yg nak jaga Saif nnt time aku berjuang kat hospital.

Dan dapatla aku pose penuh tahun ni. Doakan mudah-mudahan...



Friday, July 18, 2014

Tudung Raya Happylifeshoppe

Assalamualaikum dan haii..

Walaupun memang da pasti, tahun ni aku memang tak beraya tapi semangat nak shopping raya tu tetap ada. Baju aku takde beli pun tapi tudung wajib beli. Aku suka sangat beli tudung tak kisahla jenis bawal ke, shawl ke, tudung sarung segera ke..aku suka pelbagai supaya boleh disesuaikan ikut situasi. Situasi tu lebih kurang camni la, time aku ada banyak masa ble la lilit2 shawl. Tapi kot time nak cepat, tudung sarung segera lebih memudahkan.

So antara online shop yang aku suka untuk beli tudung adalah kat Happylifeshoppe. Semalam (Khamis) aku tengok kat FB, ada tudung baru. Lacey Adeena nama dia. Cantik hoii ada lace-lace. Aku suka benda alah ada lace-lace ni bak kata Che Ta, lace is sexy. Ngehehe..

Ni la tudung Lacey Adeena tuuuu..aku tengok yang model ni pakai la terus jatuh hati n terus terklik beli. Eh? Aku beli sebijik yang color ni la. Tudung ni jenis soft awning. Aku memang prefer soft awning sebab senang nak basuh tak perlu risau awning patah.
Sumber gambar : FB Happylifeshoppe

Servis dia pun sangat bagus. Aku order hari Khamis pagi(semalam), tengahari ni (Jumaat), abang PosLaju da ketuk pintu hantar parcel. Wahhhh..teruja mak!

Belum bukak plastik lagi da teruja dengan cantiknya tudung ni..

Dapat free sampul angpow raya plak tu!Suka!Suka!Suka!

Lace tudung ni memang cantik sangat weii..memang nampak sangat berkualiti setanding harganya. Tudung ni size M, memang labuh da tutup dada macam model tu pakai. Size L pun ada gak kalau yang nak extra labuh.

Gambar aku pakai? Tadak..hahaha..sebab mak yong malu nak pamer muka kembang berminyak tengahari panas buta ni. Takpe, tengok gambo model tu pakai je pun memang tau da memang cantik. Raya nanti kot aku pakai, aku share haa.. Tapi apa yang pasti memang puas hati dengan produk n servis daripada Happylifeshoppe. So korang kalau nak beli gak or nak cuci2 mata je ke boleh la pi FB dia :

atau website dia :


Set Kuih Raya The Morsel

Assalamualaikum dan haii..

Oleh kerana aku nebes sangat takut terberanak awal, so bab kuih raya semua aku memang beli awal-awal dengan niat nak melantak sepuas hati sebelum kena berpantang nanti. Pastu SIL aku wasap tanya nak beli set kuih raya tak. Cantik punya da pack siap dalam balang kaca n siap letak dalam bakul lagi..



Set ni namanya Morsel. Dalam set tu ada 8 balang (campur2 balang besar n kecik) yang mengandungi :

1) Samosa Raya
2) Muruku Raya
3) Kerepek Pisang
4) Kerepek Bawang
5) Samosa
6) Muruku
7) Chickpea
8) Sagon

Harga satu set ni RM100. Boleh COD area Putrajaya. Kawasan lain aku tak pasti plak. Set ni sesuai sangat la kalau nak buat sebagai hadiah ke, hantaran ke. Tapi aku beli untuk melantak sendiri je. Lagipun aku berkenan sangat dengan balang kaca n bakul tu. Balang tu kedap udara. Aku da terbayang da balang tu nanti aku nak recycle buat isi rempah ratus kat dapur. Huhuuu..

So kalau korang berminat nak beli, ble la tengok kat instagram diorang @themorsel atau sms/wasap nombor ni : 017-2121544


Wednesday, July 16, 2014

Pilihan Induce : Yay Or Nay?

Assalamualaikum dan haii..

Sekarang ni aku da 38weeks. Tak lama lagi hoii nak peluk cium baby. Sabtu hari tu aku pergi checkup kat Azzahra. Aku buat checkup dengan Dr. Fazlina. Baik sangat dia ni macam mak-mak n lembut je percakapan dia.

Macam biasala time checkup mesti la buat scan kan. Alhamdulillah result scan semuanya ok, berat baby pun da lebih 3kg. Sambil scan tu, borak-borak la dengan Dr. Fazlina tu.

Dr. Fazlina : Awak punye due ni time raya kan? So raya nanti macam mana? Raya kat sini ke?

Aku : Haah due time raya. Raya..ehm..tak tau la. Dok sini je la kot. Nak balik kampung beraya takut terberanak plak tengah jalan.

Dr. Fazlina : Family awak kat mana?

Aku : Kat Johor.

Dr. Fazlina : Family husband?

Aku : Negeri Sembilan.

Dr. Fazlina : Tak balik raya ni, abes tu raya sendiri je la kat sini? 

Aku : Haah. raya sini je la. Nak buat macam mana.

Dr. Fazlina : Tak nak bersalin awal ke? 

Aku : Eh, macam mana plak nak bersalin awal? (otak aku da terbayang czer je)

Dr. Fazlina : Kalau awak nak, boleh je induce untuk bersalin awal. Lagipun baby awak da cukup bulan, da matang. Anytime je da boleh keluar sekarang. Kalau awak nak, minggu depan ni pun da boleh bersalin. Pastu boleh terus balik kampung. Tak payah risau terberanak tengah jalan ke.

Gulp!! Induce?? Benda aku paling takut kot. Sebab time beranakkan Saif dulu, aku da merasa azab kena induce. Yang bestnya time aku beranak tu, aku tak dimaklumkan pun yang aku diinduce. Bila da setel beranak, borak2 dengan nurse baru aku tau kena induce. Cett! Patut la sakit macam nak mati!

Aku : Tapi doktor, induce sakit kan?

Dr. Fazlina : Mana ada bersalin yang tak sakit. Actually sakitnya tu sama je. Cuma kalau tak induce, sakit tu datang perlahan-lahan, berhari-hari sebelum jadi kuat so otak boleh terima rasa sakit tu secara beransur-ansur. Tapi induce sakit tu datang cepat dalam masa beberapa jam je so otak lambat nak adapt rasa sakit tu sebab tu sakitnya macam lebih kuat. Actually sama je sakitnya bergantung pada penerimaan otak masing-masing. Lagi plak anak kedua ni biasanya jalan da bukak sekarang ni so kalau induce pun InsyaAllah tak ambik masa yang lama. Takpe, awak fikir la dulu. Bincang dengan husband. Saya tak paksa.

Aku angguk je la. Tapi time ni aku tak buat keputusan pun untuk setuju induce sebab apa-apa pun kena bincang dengan papa Saif dulu. Time checkup ni aku sorang je sebab papa Saif tunggu dalam kereta jaga Saif, Saif kan still chickenpox so tak boleh keluar ke mana2. So, Dr. Fazlina set next appointment 22 Julai ni n kalau setuju nak induce, boleh proceed terus. By the time 22 Julai tu aku da masuk minggu ke-39.

So bila aku bagitau papa Saif yang doktor cadangkan untuk induce, papa Saif pun terdiam. Aku pun cuak sebenarnya.

Setelah fikir punya fikir, bincang punya bincang. Akhirnya kitorang setuju untuk induce. Faktor yang kitorang ambik kira adalah :

1. EDD aku raya ke-3. So namanya pun EDD so memang tak boleh nak expect bila baby nak keluar sebenarnya. Awal, on time atau lambat. Plan asal aku tak nak balik kampung langsung untuk beraya sebab aku takut time tengah sangkut jem kat highway tu la aku sakit nak terberanak tak ke naya. Tapi..andai kata tak balik beraya, baby pulak keluar lambat, tak ke macam sia-sia dok tercangok kat rumah je tak beraya?

2. Ada suara-suara yang suruh kitorang balik raya jugak. Papa Saif pun macam ada hati nak balik raya, of course la balik raya Tampin hoii..Dengan confident dia kata, kalau tetiba aku sakit nak beranak time raya, sempat je nak patah balik KL untuk bersalin. Amboihh..kalau tak jem pun da ambik masa sejam setengah. Kalau jem maunye 3,4 jam baru sampai KL even N9 tu macam dekat je bunyinye. Aku tak berani ambik risiko beranak dalam kereta. Dan aku pun tak nak bersalin kat Hospital Tampin. Rugi la aku da bayar booking wad kat Azzahra tu.

3. Faktor ke-3 ni paling sedih. Mak aku da bagitau awal-awal kalau aku terberanak time hari raya tu, memang dia tak boleh nak datang. Even kalau 2 hari sebelum raya pun, mak aku susah nak datang sebab da sibuk dengan preparation untuk raya. Sebabnya parents aku dok ngan nenek aku kat rumah induk. So da namanya rumah induk, time raya tu segala anak beranak cucu cicit akan datang rumah tu n of course la parents aku takble tinggalkan rumah (even mak aku nak sangat lari dari rumah time tu katanya). Tak..mak aku tak ble tinggalkan rumah time orang datang sebab ikut pengalaman sebelum ni bila mak aku takde, ada la beberapa isu yang timbul (malas aku nak cerita) so memang mak aku da bagitau awal-awal tak boleh nak datang. So kalau mak aku tak datang, sape nak jaga Saif time aku nak pi berjuang? Papa Saif of course la akan tunggu aku kat hospital. Takkan nak bawak Saif jugak kot, karang dia nampak aku tetiba hilang, tak pasal2 jadik drama air mata kat hospital. Aku nak bersalin pun ble jadik stress dok teringat kat Saif je karang.

4. Mak mentua aku pun tak ble datang. Sebab aku tau mesti dia sibuk dengan aktiviti surau dia. Even dia offer untuk jaga Saif dengan syarat hantar Saif balik Tampin, tapi aku yang tak konfiden. Saif..waktu siang ok lagi kalau kena tinggal dengan nenek n caca dia. Tapi waktu tido malam, sorry. Crankynye aku je yang ble handle. So aku memang tak setuju hantar Saif balik mana-mana pun even umah mak aku sendiri. Tak nak menyusahkan diorang melayan karenah anak aku tu 24 jam. Melainkan salah sorang sanggup datang umah aku untuk jaga Saif then it would be ok sebab diorang hanya perlu jaga waktu siang je, waktu malam papa Saif ble take over jaga plak.

5. Kalau aku bersalin awal, so aku ble balik kampung lebih awal dan dapat elak sangkut dalam jem. Start hari Jumaat tu confirm da start jem punye la. Ko bayang dengan sakit-sakit baru lepas beranak, sangkut plak dalam jem 4,5 jam tak ke naya. Silap haribulan kot kena jahit banyak macam time Saif dulu, nak duduk pun tak ble, celah mananya aku nak tahan duduk dalam keta merangkak-rangkak 4,5 jam sebab jem. Ah ye dengan Saif yang confirm akan buat perangai dalam kereta lagi..rasa nak jadik hijau.

So atas faktor-faktor tu la yang buat aku rela dalam terpaksa membuat keputusan untuk induce. Tapi ni baru keputusan kitorang, belum bagitau doktor pun lagi. Next appointment nnt baru bagitau. So bila da buat keputusan nak induce ni, aku rasa macam nak ambik epidural sebab takut tak tahan sakit. Papa Saif pun ok je.

Tapi..tapi..bila aku bagitau orang kiri kanan pasal keputusan aku nak induce ni, ramai plak yang tak setuju. So bila lagi banyak respon negatif daripada positif, aku mula rasa cuak dan ragu-ragu. Betul ke keputusan yang aku buat ni?

"Kenapa nak induce? Biar la baby keluar sendiri naturally."

"Doktor tu nak ambik untung je, nak mudahkan kerja dia je tu."

"Kalau baby tak ready lagi nak keluar macam mana? Nak paksa-paksa keluar plak."

"Banyak risiko induce la. Kalau induce tak jalan then will end up with czer."

Adehhh..serius buat aku rasa cuak. So aku pun menggunakan la kuasa google untuk cari info pros n cons pasal induce ni lagi. So hasil google, cons memang lebih banyak banding dengan pros. Kiranya betul lah apa yang korang cakapkan tu.

PROS :
1. Boleh tetapkan masa bersalin andai kata ada kekangan masa yang sukar dielak.
    Haa..ni memang isu utama aku la ni. Isu kekangan masa.
2. Boleh jumpa baby lebih cepat! Yeah!
    Ini aku tak kisah sebenarnya yang penting semuanya selamat.

CONS :
1. Kegagalan induce kerana tubuh ibu tak respons pada ubat induce yang diberikan.
2. Induce menyebabkan contraction yang kuat yang mungkin tak tertanggung oleh ibu.
    Ini memang aku da merasa azabnya macam mana.
3. Contraction yang terlalu kuat boleh mengundang risiko rahim pecah, baby stress dan lain-lain yang seterusnya membawa kepada czer.
4. Baby mungkin belum bersedia untuk dilahirkan lebih awal (jika induce dilakukan pada tempoh kurang daripada 38 minggu)

Tapi satu statement ni bagi sedikit kelegaan bagi aku :

"Researchers have found that inducing labor after 37 weeks of pregnancy can lower the risk of perinatal mortality without increasing caesarean section rates. However, babies born to mothers who are induced are more likely to be admitted to a special care baby unit. The study is published in BMJ (British Medical Journal)."


Tapi aku still rasa tak puas hati dengan info-info yang aku dapat via google je. Ntah macam mana Allah nak bagi petunjuk kat aku ke apa..tetiba kawan aku masa sekolah dulu (la ni doktor) tetiba PM aku mintak resepi popia nestum yg aku upload kat FB. Muahaha..ada hikmahnya wei selalu up status kat FB. Aku pun da ingat2 lupa dia ni. So aku pun ambik kesempatan la tanya dia pasal keputusan aku nak induce ni. Aku nak tau pandangan seorang doktor itu sendiri.

So apa yg aku ble simpulkan kawan aku tu kata :
"Sebelum doktor suggest any medication, doktor mesti da tau risikonya. Macam doktor tu yang suggest untuk induce tu, dia takkan saja2 suggest kalau condition kau tak ok. Lagi plak kau memang da cukup bulan, baby memang tunggu masa nak kuar je cuma cepat atau lambat tu bergantung pada tindakbalas rahim kau yang da ready ke tak sebenarnya. Orang selalu kata doktor private ni nak ambik untung je tapi untung tu jatuh nombor 2. Memang diorang still perlukan income sebab hospital private takde subsidi macam government, diorang bergantung pada patient je. Tapi tu tak bermakna nyawa patient nak dipertaruhkan sebab apa-apa jadik pun diorang still kena bertanggungjawab. Jarang kita dengar isu kat hospital private kan? Lagi satu, bila kat private ni, semuanya memang doktor pakar tapi fasiliti wad tak cukup sedangkan makin ramai orang pilih private so kalau ada pilihan untuk percepatkan sesuatu proses, memang diorang akan percepatkan sebab wad tak cukup nak tampung patient. Terbalik plak dengan hospital government, pakar tak ramai. Yang ramai doktor pelatih tapi fasiliti wad banyak so kalau nak lambat-lambat pun takpe."

Bila kawan aku bagi komen macam tu, rasa terbukak sikit kotak fikiran aku. Ye la, kita ni sekadar patient so hanya ble bagi pendapat sebagai patient je tapi reality doktor tu sendiri kita tak tau. Tapi sukacita aku ingatkan, itu hanyalah pandangan kawan aku seorang saja ye, tak mewakili semua doktor kat dunia ni. Karang ada plak 'doktor-doktor' yang condemn aku kata aku bagi info salah plak. Aku just kumpul info sebanyak yang mungkin je daripada pelbagai sumber. Tak nak la baca/dengar satu sumber je then terus buat assumption sendiri.

Actually, bersalin dengan apa cara sekali pun still ada risikonya kan. Dan kita ni cuma mampu merancang je nak bersalin macam tu, nak bersalin macam ni tapi kalau Allah da tentukan bahagian masing-masing, kena redha je la. Ye la, ada orang nak bersalin normal tapi Allah tak izinkan sudahnya end up with czer gak. Then ada orang nak bersalin czer tapi Allah tak izinkan sudahnya end up bersalin normal. Aku la tu..merayu-rayu dengan nurse n midwife mintak operate sebab da tak tahan sakit sangat tapi da Allah tak izinkan so tak dapat jugak la aku operate. Merasa gak la bersalin normal. So sama je sekarang ni, aku plan nak induce next week, manala tau tetiba esok lusa aku da terberanak da. Haaa..mana la tau kan. N andai kata induce ni tak berjaya n aku end up with czer, pun aku n papa Saif redha je.

Doakan je la yang terbaik untuk aku dan baby. Redha dan pasrah..Still cuak..

Monday, July 14, 2014

Tips Apabila Anak Kena Chickenpox

Assalamualaikum dan haii..


Susah hati sangat bila Saif kena chickenpox. Tambahan plak dalam keadaan aku tengah menunggu hari je nak bersalin ni. Mujurlah sebelum ni aku da pernah kena chickenpox so doktor kata badan aku da imun dan risikonya sangat rendah untuk dijangkiti kali kedua. N baby pun InsyaAllah takde effect apa2.

Tapi sikit info la aku nak share..kalau ibu hamil dijangkiti chickenpox di awal kehamilan, itu memang sangat berisiko untuk effect pada baby. Ni based on apa yg doktor bagitau n aku baca. Kebetulan ada opismate aku yang pernah kena chickenpox time pregnant, bila anaknya lahir kulit baby tu ada bintik2. Nauzubillah..minta dijauhkan. So kena aware la ye dengan tahap kesihatan kita dan orang sekeliling time pregnant.

So hari ni da hari ke-5 Saif kena chickenpox. Alhamdulillah keadaan makin baik dan blister kebanyakannya dah kering. Cuma yang blister yang besar2 je masih tak kering sepenuhnya. Maknanya lagi lama la aku bercuti ni muahaha.. ok. Aku nak share sikit tips apa yang aku buat sepanjang Saif kena chickenpox ni.

1. Bawak jumpe doktor
- basic ni semua orang mesti tau kan. Tapi mana la tau kot ada yang still konservatif bawak pi jumpa bomoh ka. No..no..bawak pi jumpa doktor k. Lepas je taska call bagitau Saif kena chickenpox tu, memang aku terus ambik dia kat taska bawak pi klinik. Bila doktor confirmkan memang chickenpox, so ble la kita continue rawatan yang dicadangkan oleh doktor.

2. Kuarantin
- chickenpox ni penyakit berjangkit so memang wajib kuarantin dok umah ye jangan menggatai nak kuar pi shopping raya kat sogo. Sebagai ibu bapa kenalah berkorban cuti kerja jaga anak kat rumah. Kalau tak boleh ambik cuti, ble la hantar anak balik kampung. Macam aku ni cuti banyak lagi so takpelah aku cuti jaga Saif. Papa Saif da tak boleh nak cuti sebab tak lama lagi aku da nak bersalin, dia plak yang nak kena ambik cuti banyak time tu. Aku tak nak hantar Saif balik kampung sebab tak nak menyusahkan mak/mak mentua aku dengan perangai cranky Saif tu. Mamanya hilang pi jamban pun dia da melalak-lalak nak rak, inikan plak kalau aku tinggalkan dia terus kat kampung. Maunya orang tua aku kena heart attack karang. Lagipun aku dan papa Saif da pernah kena chickenpox sebelum ni so InsyaAllah da imun dan takde masalah untuk kitorang jaga sendiri. Kalau korang tak pernah kena chickenpox atau ada anak lain yang takpenah kena chickenpox jugak, better hantar balik kampung la. Orang kata kalau kena chickenpox time da tua-tua lagi teruk melaratnya.

Oh ye, based on yang doktor bagitau aku, chickenpox ni paling berpotensi nak berjangkit masa mula-mula kena demam tu. Sebelum chickenpox tu keluar, kan demam dulu kan. Haa..time demam tu la virusnya paling mudah tersebar melalui pernafasan. Then bila blister baru mula-mula keluar tu pun sangat berpotensi untuk menyebarkan jangkitan kalau terkena air blister tu. But bila blister da mula kering, potensi untuk berjangkit tu da kurang. But still kena tunggu sampai betul-betul kering la baru boleh keluar daripada kuarantin.

3. Ubat-ubatan
- ada 3 benda yang aku guna sepanjang merawat Saif dari segi luaran dan dalaman.
  • Calamine lotion


- ubat sapu ni bertindak untuk mengeringkan blister tu. Lagi plak bila sapu calamine lotion ni, blister tu rasa sejuk dan tak gatal. Tiap kali Saif melalak tengah malam sebab gatal2, gigih aku menyapu calamine lotion kat tempat yang gatal tu, terus dia senyap tido balik. Lotion ni memang aku tak miss sapu sentiasa. Even tiap kali tukar pampers pun aku akan ulang sapu jugak. Calamine lotion ni doktor yang bagi. Kalau nak beli kat farmasi pun boleh.
  • Ubat antiviral
- ni ubat makan bertujuan untuk bagi cepat sembuh la senang ceritanya. Tapi boleh plak klinik kesihatan yang aku pi tu kehabisan stok ubat ni. Call klinik-klinik presint lain pun takde stok. Pulak..so doktor tuliskan nama ubat tu untuk aku pi beli sendiri kat farmasi/klinik private. Ubat ni kena ada prescription dari doktor baru boleh beli kat luar. Aku pi Poliklinik An-Nur kat Presint 15 beli ubat ni. Seb baik ada.
  • Mandian herba Pinetarsol
- kawan-kawan aku suggest mandikan Saif dengan daun semambu untuk kurangkan gatal dia tu. Tapi celah mana aku nak petik daun semambu tu even kawan aku kata daun semambu ada merata-rata tepi jalan Putrajaya ni. Nasib la mama Saif ni rajin menggoogle, so terjumpa la tips mandikan guna Pinetarsol. Actually Pinetarsol ni daripada daun semambu gak. Boleh beli kat farmasi. Harga rm25 je sebotol. Bancuh satu penutup dengan air satu baldi then mandikan Saif. Tak payah bilas, biar kering sendiri lagi bagus. Oh ye, time chickenpox ni jangan la mandikan anak guna sabun ye. Sebab sabun ni biasanya ada pelembap. Kita tak nak kulit jadik lembap, kita nak kulit tu kering so jangan guna sabun. Ikutkan mandi pun tak boleh tapi untuk mandian herba dibolehkan la sebab nak kurangkan rasa gatal tu.

4. Jaga pemakanan
- Sebaiknya elakkan la makanan yang boleh menyebabkan rasa gatal tu makin merenyam contohnya telur, ayam, ikan tertentu yang gatal macam kembung, cencaru..etc. 2, 3 hari pertama tu memang aku xbagi Saif makan benda2 tu semua. Tapi tadi aku bagi dia makan ayam sebab ingatkan da kering tu da ok. Sekali si Saifnya tergaru-garu plak. Tapi takdela tahap melalak. Garu sikit2 je. Kena control makan balik la ni.

5. Biarkan berlengging
- Tak payah pakaikan baju, biar berlengging je sepanjang masa pakai pampers je. Kalau pakai baju, takut anak tu berpeluh, bila berpeluh tu yang buat badan jadik lagi makin gatal merenyam tu. Lagi pun lagi bagus tak pakai baju, kurang la aku basuh baju Saif minggu ni. Ngehehe.. Oh ye aku botakkan jugak kepala Saif sebab blister paling banyak tumbuh kat kepala. Masa memula kena tu, kesian dia tergaru-garu kepala dengan rambut panjang lagi la berpeluh kepala tu jadik makin gatal merenyam. So dengan berat hati, botakkan la kepala Saif. Bila da botak tu, tergezut aku tengok kepala dia penuh blister hooiiii..aku sapu calamine lotion sampai putih penuh kepala dia. Bila da botak tu, dia da tak menggaru lagi. Tapi kejap2 pegang kepala sebab da takde rambut. Hehehe..

Ehm..rasanya tu je la yang aku buat sepanjang Saif kena chickenpox ni. Ada yang kata bagi minum air kelapa untuk bagi blister keluar abes semua. Tapi sebab Saif da makan ubat antiviral tu so tak boleh la nak minum air kelapa gak sebab air kelapa ni akan cuci segala toksin termasuk ubat-ubat yang dimakan. Pilih salah satu je, ubat or air kelapa. Cuma air kelapa ni memang akan bagi blister keluar abes semua tapi maknanya akan lambat sikit la nak sembuh. Aku nak Saif cepat sembuh, so aku pilih bagi ubat. Sekarang ni just tunggu blister tu semua btul2 kering je. Aku pun da nak bersalin tak lama lagi, tak nak la sebab chickenpox ni Saif takboleh jumpe adik dia plak kan. Aku yang melebih2 sedih karang. Tapi InsyaAllah doktor pun kata da dekat seminggu ni, da tak berjangkit lagi da.

Sekarang ni memang musim chickenpox kot sebab anak kawan pun ada yang kena. So korang pun aware la ye.



Friday, July 11, 2014

Ujian Lagi Di Bulan Ramadhan

Assalamualaikum dan haii..

Hari ni bersiaran dari rumah. Da masuk hari ketiga bercuti lagi. Ingatkan hari tu lepas Saif n mamanya baik demam, everything would be ok. Owh rupanya tidak. Diuji lagi. Kali ni Saif kena demam chickenpox. Terkejut aku bila Selasa petang tu tetiba taska call. Confirm la aku berdebor apasal plak taska tetiba call sebab aku tau Saif sihat walafiat waktu aku hantar pagi tu. Lagi terkejut bila owner taska bagitau Saif kena chickenpox. Nak termenangis pun je jugak dasar mama kememeh touching sokmo. Terus pecut kereta ambik Saif then terus bawak dia ke klinik. Bila jumpa doktor, memang sah kena chickenpox. Alahaiii sayang..aku da start terbayang mesti seksa dia menahan gatal dengan blister berair yang ewhhh..seksa..seksa..

Aku rasa sebagai ibu bapa, chickenpox ni adalah antara ujian yang sangat mencabar. Kita biasa jaga anak demam merengek sebab tak sedap badan. Tapi bila kena chickenpox, dia merengek sebab badan miang-miang gatal. Aduhh seksanya tengok dia tergaru-garu gatal. Lagi-lagi waktu tido malam, lagi kuat dia merengek gatal. Sebab tu aku menolak bila papa Saif kata nak hantar Saif balik kampung biar neneknya jaga. Bukan sebab tak confident tapi aku tak nak menyusahkan mak/mak mentua aku. Huhu..sebab rasanya aku je yang paham Saif punye cranky macam mana. Waktu sihat walafiat pun dia ble berjaga 2,3 kali tengah malam melalak mengigau tak tentu pasal so inikan plak waktu dia tak sihat. Silap haribulan neneknya kena heart attack sebab tekanan perasaan punya pasal dengan Saif punye cranky. Huhu..

Malam tadi pun, pukul 1 lebih, Saif terjaga tetiba. Batuk dan muntah. Mama kau ni urut dada istighfar sokmo sebab cadar katil baru je tukar malam tu tak sempat 4 jam pun tukar. Tiap-tiap minggu keja aku dok basuh cadar je la kalau tak sebab muntah, sebab susu botol tumpah direnjis-renjis dipilisnya. Lepas muntah tu, Saif tido semula. Lepas tu pukul 2 pagi tetiba dia terjaga lagi dok mengamuk gatal, garu sana garu sini. Aku pujuk2 suruh tido semula dia tak nak. Tetiba dia bangun nak kuar bilik. Aku ngantuk sngat, aku biar je dia kuar bilik. Papa Saif tido luar sebab nak siapkan assignment, so papanya plak terpaksa melayan. Lama gak dia kuar main2 sendiri sampai pukul 4 pagi dia masuk bilik semula mintak susu, then tido. Aku da pening2 lalat da. Pagi tu sahur pun aku dok tangguh2 lewat bangun sampai ke pukul 5. Bangun2 je tengok papa Saif da siap2 panaskan lauk n nasi semua. Thanx papa. :)

Ni tak tau la berapa lama aku akan cuti. Serba salah sebenarnya sebab aku target minggu depan last kerja. 21 hb aku da apply maternity leave awal seminggu. Tapi kalau Saif still lambat recover, jawabnya minggu depan pun aku cuti then sambung terus maternity leave. Bahagia kau maknanya aku akan cuti 4 bulan direct nih. Muahaha..Papa Saif tak boleh nak cuti sebab time aku demam minggu lepas, dia pun banyak ambik cuti gak sebab nak bawak aku ke hospital. Even diuji gini tapi aku nampak hikmahnya Allah nak bagi aku rehat dok rumah sebab aku da malas nak drive pi kerja sebenarnya. Huhu..cuma aku rasa serba salah gak la sebab ada kerja yang terbengkalai gitu je aku tinggalkan. Aihhh..

Doakan Saif cepat sembuh ye..


Tuesday, July 8, 2014

Anakku Bakal Berbuai Akhirnya!

Assalamualaikum dan haii..

Sebelum ni aku ada cerita pasal buaian dan kenapa aku tak nak guna buai kan untuk Saif dulu. Tapi untuk adik Saif ni aku decide nak guna buai. Hopefully mudah nak tidurkan dan tinggalkan untuk aku buat kerja. Dan yang penting hopefully Saif tak mengacau adiknya la.

So, sebelum ni aku macam da ketar2 nak beli Nuna Leaf. Tapi bila aku baca review, banyak yang kata tak baloi sebab setiap 3 minit ko kena swing itu Nuna Leaf. Sebab Nuna Leaf ni tak guna bateri atau elektrik, so ko still kena swing manually then dia akan bergerak sendiri dalam 3 minit dia akan berhenti. Agaknya 3 minit tu sempat ke anak tu nak tido? Alahaii sudahnya tak jadik nak buat kerja lain jugak.

So aku survey lagi baby swing jenis lain dan akhirnya terjumpa la baby swing brand Bright Starts. Zaman Saif dulu seriously aku tak tau pun ada buaian jenis swing gini. Yang aku tau jenis rocker atau bouncer tu je. Ada macam-macam model tapi aku paling berkenan model Comfort And Harmony sebab saiz tempat baby baring tu lebih besar n boleh adjust nak baring ke nak duduk ke. Material kainnya pun lebih lembut dan nampak cam empuk je. Tapi sayangnya manjang je sold out. Kalau tak sold out pun harganya mahal RM399 gitu. Mahal bagi aku.

Sampai la satu hari tu da tengah malam, aku saja2 bukak website mybbstore. Sekali tengok baby swing yang aku nak tu ada! Dan yang paling best ada less lagi. Harga jadik RM268.89. Banyak giler less daripada RM399 turun jadik RM268.89. Free postage plak tu. Perghh! Dan aku pun terus klik untuk beli. Muahaha..Da klik beli baru aku bagitau laki aku. Muahaha..

So 3 hari lepas tu sampai la baby swing idaman tu. Ni dia haaa..kotaknye dulu...


Ni la rupanya bila da siap pasang. Baby swing ni guna bateri so mudah nak letak mana2 pun. Boleh control speed, ada timer dan lagu jugak. Baby swing ni dia buai ke depan ke belakang macam buai laju2 sampai pokok sena tuuu..bukan jenis enjut2 cam rocker atau buai biasa. Tu nampak tak budak Saif tu menyebok fefeeling tu mainan dia plak. Adoiii..belum ape2 lagi aku da nampak da ciri2 nak berebut buai ni karang..

Kalau tak guna, boleh lipat gini. Jimat space n tak berat mana pun. Yang penting senang nak bawak travel. Abaikan karya contengan Saif kat dinding tu. Grrr..

So aku harap buai ni berfungsi dengan baiknya la seperti yang aku harapkan. Dan yang penting mudah-mudahan Saif tak berebut nak berbuai jugak.

Monday, July 7, 2014

Popia Nestum

Assalamualaikum dan haii..

Bulan Ramadhan dan resepi bagaikan irama dan lagu yang tak boleh dipisahkan. Time ni la semua orang dok google macam2 resepi kan. Resepi untuk berbuka, resepi untuk sahur n semestinya resepi kuih raya. Aku pun tak nak ketinggalan la nak share resepi gak. Ini resepi mak yong yang mengidam tetiba nak makan popia nestum. Nak beli tapi tengok yang jual punye alahaiiii sedeyyy kulit popia je, serbuk kureng. So baik aku buat sendiri, boleh bubuh serbuk nestum banyak2. Muahaha..

Bahannya senang amat :

1 paket kulit popia (50 keping)
1/2 cawan nestum original (blend halus)
1/2 cawan horlicks
1/2 cawan gula castor (blend halus)

4 ketuiii bahan ni jekk?? Simple bangat! Actually bahan2 nestum, horlicks n gula tu boleh je adjust ikut selera sendiri. Aku suka serbuk tu banyak2 so aku lebihkan nestum tu 3/4 cawan dan horlicks pun 3/4 cawan. Gula je aku maintainkan 1/2 cawan sebab tak nak manis2 sangat. Lagipun horlicks tu pun memang da manis kan..

Gambo kulit popia takde.

Step 1 : Gulung kulit popia then gunting serong.

Step 2 : Goreng guna minyak yang banyak n betul2 panas2 sehingga warnanya bertukar kecoklatan sket. Angkat dan toskan minyak.

Step 3 : Blend bahan2 lain yang berkenaan dan gaul sebati.

Step 4 : Gaulkan popia dengan serbuk nestum+gula+horlicks yang telah diblend tadi. Siap!

50 keping kulit popia tu aku dapat buat penuh satu bekas tupperware ni. Cukup la untuk stok aku sampai raya nanti. Muahaha..

OK..tu je..selamat mencuba.perghh..cam terliur plak aku tengok gambo popia nestum siang2 hari pose ni...


Friday, July 4, 2014

Fed Up Dengan Bahagian Kecemasan Hospital Putrajaya Yang Tak Cemas Pun..

Assalamualaikum dan haii..

Lama tak bersiaran dalam blog ni. Actually hampir 2 minggu tak sihat. Mula-mula Saif demam start Ahad malam, then hari Selasa..mamanya plak demam. Sudahnya seminggu jugak la tak masuk kerja.

Bila da lama sangat Saif dan aku demam, aku decide pi klinik untuk buat blood test. Aku pi klinik berdua je dengan Saif masa tu sebab papa Saif keja. Actually papa Saif tak tau pun aku pi klinik wat bloodtest. Huhu..aku da sampai klinik, baru bagitau. huhu.. Dengan kepala ting tong, dengan Saif yang cranky, mak oiiii rasa nak pengsan kat klinik tapi aku tahankan je. Time nak ambik darah Saif, lagi la meraung-raung budak tu aiihh. Mama rilex je da biasa ambik darah kan.

Hasil bloodtest, darah Saif ok, just virus infection biasa yang menyebabkan demam. Ok la, lega sket la at least takde infection yang bahaya. Cuma tang result blood test aku yang tak berapa nak best. Seperti diduga, aku suspek demam denggi. Aku memang da agak sebab memang dari dulu platlet aku jenis rendah even tak demam pun. Tapi bila kali ni aku demam, platlet rendah dan darah putih pulak naik tinggi, doktor suspek aku demam denggi la. So aku kena repeat bloodtest esoknya hari Sabtu kat klinik Presint 9.

Sabtu tu, of course la aku tak pi klinik. Camno je nak pi berdua ngan Saif je, papa Saif ada kelas. Nak pergi sendiri, memang rasa xlarat sangat da, melepek tambah lagi sakit kepala sangat. So kitorang decide nak pergi je bahagian kecemasan Hospital Putrajaya petang tu.

Aku register kat bahagian kecemasan tu lebih kurang pukul 6.30 petang. Masa tu aku tengok memang ramai jugak la orang. Memula aku masuk jumpe nurse kat bahagian Triage, check suhu semua memang aku demam. Dia bagi aku makan panadol then bagi number tunggu untuk jumpa doktor. OK, fine. Tunggu je la kan. Time tu rasa da lapar giler, seb baik ada McD da beli siap2 drivethru tadi so melantak dulu.

Orang makin lama makin ramai. Cuma yang tak berapa best aku tengok kat bahagian kecemasan tu, orang yang datang nampak gaya macam sihat walafiat. Kot ye pun gagah sangat melawan sakit, buat-buat la muka sakit sikit. Ni ceria bagai aku tengok. Yang bawak anak konon anak demam tapi si anak bukan main ceria melompat-lompat. Tang kecemasan apanye yang aku tengok. Aku rasa bahagian kecemasan ni macam da disalahgunakan sebagai klinik selepas waktu klinik sebenar tutup.

Contoh la..ni perbualan yang aku dengar daripada patient kat depan aku.

A : Sakit ape?
B : Pening kepala.
A : Demam ke?
B : Tak la, pening kepala je.
A : Dah pergi klinik ke, makan ubat?
B : Tak, baru start pening kepala petang tadi. Petang klinik da tutup.

See? Benda kecik pening kepala pun nak pergi bahagian kecemasan. Kalau klinik kesihatan da tutup, klinik swasta berlambak hoiii kalau setakat nak dapatkan panadol ubat pening kepala. Opss..lupa..klinik swasta kena bayar ye dak. Kalau pergi klinik/hospital kerajaan ble la free kan. Aiihh..aku ibu sarat mengandung yang demam suspek denggi nak kena menunggu giliran lebih lama sebab adanya orang-orang yang sakit ringan tapi menyemak kat bahagian kecemasan. Dah la bahagian kecemasan Hospital Putrajaya tu kecik!! N cuma ada 2 bilik doktor je yang on. Aiihh..

Ok la..hak masing-masing la kan nak dapatkan perkhidmatan hospital. Hak semua rakyat kan. Takpe..aku tunggu..tunggu..tunggu..dan tunggu sampai 9.00 malam pun nombor aku still tak dipanggil! Padahal nombor terakhir aku tengok 0333. Nombor aku 0334. Patutnya satu giliran je lagi kan. Tapi tetiba nombor jadik 0286 la, 0074 la..langsung nombor aku tak naik2! Ohoii..macam mana kau punye sistem nombor ni. Dah la bila patient kuar dari bilik doktor, next patient kena tunggu at least 10 minit baru dipanggil masuk. Buat apa je la doktor kat dalam tu. Kekadang bila da lama sangat next patient tak dipanggil, pak guard masuk bilik doktor, tak tau la apa pak guard tu cakap, baru la next patient dipanggil. Aiihh.. Pukul 9.00 tu, papa Saif call. Dari sejak tadi dia tunggu dalam kereta je sebab Saif uncontrolled berlari sana sini. Aku cakap tunggu lagi 10 minit, nombor tak panggil lagi aku blah. Dalam 5 minit gitu, nombor ntah apa-apa yang naik, aku da tak kuasa tunggu da. Terus blah. Aku hangin, papa Saif lagi hangin sebab dia kena tunggu dengan dak Saif yang tak reti dok diam.

Kalau tau gini la, memang takdenya aku nak pi situ. Kalau klinik swasta biasa boleh buat bloodtest memang aku pi klinik swasta je lagi senang. Asalnya memang nak pi hospital private je tapi sebab panel private kebanyakannya jauh, n papa Saif takut kalau2 aku kena warded payah plak kalau jauh. Dia bukannya confident sangat nak handle Saif sorang-sorang. Kononnya kalau aku kena warded kat Hospital Putrajaya pun kiranya dekat je la senang nak urus.Tapi bila da jadik gini, pi je la private berdekatan. Bayar je la sendiri.

Esoknya papa Saif bawak aku pi Hospital Az-zahra. Buat blood test untuk sahkan terus positif/negatif denggi. Result bloodtest memang aku positif denggi. Nak nangis jugak aku sebab risaukan baby sebenarnya. Tapi doktor kata tak perlu warded sebab platlet aku ada naik sikit banding sebelum ni. Dia just bagi antibiotik, mc untuk rehat kat rumah, hari Selasa kena datang repeat bloodtest lagi. Lega sikit la bila doktor kata gitu, yang penting bagi aku kesihatan n keselamatan baby.

So berehat aje la aku kat rumah. Makan antibiotik tu, terus sakit kepala aku hilang. Kalau tak sebelum tu memang berdenyut2 sangat kepala ni rasa nak pecah tapi dok tahan je. Saif hantar ke taska, kalau dia ada kat rumah langsung aku tak boleh nak rehat.

So hari Selasa tu, papa Saif cuti bawak aku pi Az-zahra lagi, repeat bloodtest. Thanx dear korbankan waktu kerja u walapun kejap2 ada je call dari opis. Huhu.. so hasil bloodtest, result aku bertambah baik. Platlet naik daripada 158 jadik 198. Aku pun terkejut gak tengok platlet aku naik banyak tu sebab selama ni memang platlet aku tak pernah lebih 160 pun. Huhu.. maybe sebab aku dok pulun makan sup ketam n minum air kelapa fresh. Darah putih pun makin turun even belum normal sepenuhnya tapi based on trend ada penurunan so doktor kata aku da ok. Dah tak perlu repeat bloodtest lagi. Aku pun da tak demam n sakit kepala lagi. Yang penting baby pun ok.

So tamatlah kisah cuti panjang aku. Ikutkan dari hujung minggu lepas maknanya 11 hari direct aku cuti dok umah je. Makanya bila nak naik keja semula memang la rasa lemau sangat. Rasa nak sambung terus maternity leave je. Muahaha..



Monday, June 30, 2014

Biskut KRogers (sticky post)-new entry scroll ke bawah

Assalamualaikum dan haii..

Ramai plak yang bertanya pasal biskut Krogers. Tak dan lagi aku nak promote, korang da bertanya ye. bagus..bagus,,

Ada 3 perasa yang available :
1) Raspberry and Almond Chips
2) Almond and Cocoa Chips
3) Blueberry

Semua perasa pun sedap!!

Untuk makluman juga biskut ni buatan Malaysia dan dijamin halal (ada cop halal JAKIM tapi lupa nak snap-bawak sample ke opis, dengan tin2 sekali diorang ngap hilang tak sempat ambik gambar) dan harga yang ditawarkan ni memang boleh kata yang termurah di pasaran. Setiap tin beratnya 400gm dan ada 48pcs biskut kat dalamnya. Biskutnya besar-besar tau.

Tak semestinya time da nak raya baru nak beli biskut ni. Biskut ni boleh dimakan anytime. Petang-petang tu kalau takde kuih-kuih buat minum petang, makan biskut ni cicah teh/kopi pun sodapnya mak aiihhh!!



Cicah kopi pun sodappp!!

Model biskut kami..hehe

So berapa harganya?

Harganya cuma RM23 sahaja per tin (any flavor)
Nak lebih jimat beli 5 tin = RM100.
Harga tak termasuk postage.
But actually kami prefer COD (area PJ, Sg.Buloh, Sri Damansara, Putrajaya, Tampin dan Melaka)

So, sape berminat nak order, boleh la roger :

019-6459155 - fisya (wasap/sms/call)
019-2107187 -zubair (wasap/sms/call)
Korang jugak boleh tengok page biskut ni kat FB HasyaEShoppe. Ble PM terus my SIL kat page tu ye. Lagi senang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...