Gadget

Monday, February 16, 2015

Diagnosis, Diagnosis 2, CatatanMatLuthfi



Sekian lama kunanti, akhirnya tiba jua..koleksi buku terbaru. Harap ada kelapangan masa untuk khatamkan buku-buku ini (dan koleksi buku lain di rumah yang masih tak khatam).. tak dan pi bookstore? Beli online je di ig @darulmakrifahbookstore 

Thursday, February 5, 2015

Telekung Cotton

Assalamulaikum dan haii..

Hari ni aku nak review satu jenis telekung yang sangat cantik dan best.  Korang layan dulu gambar kat bawah ni k.


Amacam? Cantik kan? Bagi english style n shabby lover macam aku ni, telekung ni sangat-sangat lah cantik. Bukan sekadar cantik, kualiti kainnya pun sangat bagus dan sejuk. Material telekung ni 100% cotton. Dihiasi dengan renda-renda dan corak polkadot memang fefeeling comel sangat. 

Jangan ingat time kuar rumah je nak melawa-lawa, time mengadap Allah pun kenalah melawa jugak. Kalau boleh beli baju mahal-mahal, gadget mahal-mahal, takkan la telekung berkualiti macam gini tak boleh nak beli kan. At least biarlah ada satu yang paling bagus. Ni balik-balik telekung nan satu tu jugak ko sarung sampai kusam, kuning dan masam. Errkk... 

Oh ye..telekung ni jugak pakej sekali dengan begnya yang super comel. Mudah sangat la nak bawak travel sana sini. Kalau beli yang pakej premium, siap ada sejadah comel lagi.

Bila beli telekung berkualiti gini, tidak la maknanya aku ni terbukti alim ke, iman dan takwa tahap malaikat ke.. tapi at least sedikit sebanyak membantu menaikkan semangat aku untuk terus istiqamah dalam solat. Kekadang rasa cam tak sabar plak nak solat sebab nak pakai telekung comel ni. Tapi ni aku pakai kat rumah je la sebab telekung ni comel sangat. Takut tertimbul plak rasa riak kalau pakai di khalayak. Tu belum lagi kot menimbulkan rasa iri dan meluat pada yang berakal negatif. So aku pakai diam-diam kat rumah sudahlah, perasan comel sorang-sorang je kat bilik. Tapi kalau korang nak pakai bawak pi masjid/surau tak de salahnya. Allah lebih tau niat kita kan? Syoohhh jauh-jauh orang yang nak berakal negatif kat kita.

So kalau sesiapa nak memiliki telekung comel gini, boleh la lawat instagram @thetelekungkeeper. Ada macam-macam warna dan corak lagi. Selamat bersolat!


Blog Ini Masih Bernyawa

Assalamualaikum dan haii..

Beberapa hari ni cuba serapkan roh rajin untuk update blog. Lama tak update blog. Banyak cerita nak dikongsikan tapi terpaksa tangguh atas sebab batasan waktu. Too busy at work, too busy at home. Even hari cuti pun busynya aiihhh bersusun jadual nak ke sana sini dan nak buat itu ini..

Bila lama da tak update blog, tak sangka ramai pulak yang dok email tanya pelbagai soalan. Pasal rak, pasal susun atur, pasal taska, pasal susu anak, pasal resepi.. Alhamdulillah..tu maknanya blog aku ni bermanfaat dalam perkongsian ilmu (even ada yang kata blog aku ni blog haprak kan..).. Dan jika ada masa memang aku akan cuba reply email kamu semua secepat mungkin. Insya-Allah. Setiap ilmu yang dikongsikan pasti ada ganjaran pahala menanti kan..

Oh ye..sorry jugak sebab ramai yang tak boleh comment kat post2 aku. Ada yang mesej tanya apasal tak boleh komen. Haha..Buat sementara ni sengaja aku setkan macam tu. Sebab bila post sesuatu entri, aku bukannya taksub mengejar komen yang banyak. Lagi-lagi kalau komen negatif yang tak berkaitan lagi lah aku campak je masuk dalam spam. Yang penting ada orang view. Bila ada yang view, maknanya perkara yang aku nak share tu sampailah. Walaupun sekadar blog picisan yang haprak, dalam sehari tak kurang 500-800 views. Kalau aku ada post entri baru lagi lah 1000 views tak pernah kurang. Bertambah duit tabung nuffnang aku even seciput demi seciput. Tapi tu just sampingan la, yang paling penting aku dapat share sesuatu.

Insya-Allah..aku akan cuba update sikit demi sikit.. Terima kasih pada semua yang terus menyokong. Any queries, email me.. :)



p/s : Stalker please syoohhh jauh-jauh. Kata menyampah, tapi masih jugak datang menjengah. Apa ke jenis spesis ntah.


Wednesday, February 4, 2015

Jauhilah Sifat Mazmumah #Muhasabah1

Sumber : http://drhalimi.blogspot.com

Sunday, February 1, 2015

Monday, January 12, 2015

Denggi 2014

Assalamualaikum dan haii..

Lama menyepikan diri sebab penghujung 2014 kami sekeluarga diduga dengan demam denggi. Alhamdulillah..kami anggapkan ujian ni sebagai tanda Allah ingat pada kami.

Orang pertama kena adalah Saif. Saif asyik demam on off dan agak kuat merengek. Makan pun tak nak, minum susu pun kureng. Hari Isnin 15.12.2014, taska call bagitau Saif demam padahal pagi tu waktu aku hantar dia ok je. So tengahari tu jugak aku bergegas ambik bebudak ni kat taska. Bab sakit ni memang aku tak tangguh-tangguh. Malam tu lepas papa diorang balik, aku cakap nak bawak Saif pergi emergency hospital. So malam tu kitorang ke Hospital Putrajaya. Lama gak menunggu. Macam biasa la ada ramai orang 'sakit' yang tak emergency pun dok melangok kat situ. So bila jumpa doktor, buat blood test, doktor kata kena denggi. Aaahhh..naluri aku memang kata da mesti something wrong bila demam on off gitu.

Even da terbukti anak aku denggi pun, doktor tak boleh nak wardedkan sebab hospital penuh, gituuu.. Kau..selagi kau tak pengsan ke, tak luka cedera parah ke..maka silalah balik. Hospital kerajaan penuhhhh sentiasa. Tapi doktor suruh pi buat blood test lagi esok kat klinik kesihatan plak untuk dapatkan referral letter sebab kitorang nak bawak Saif ke hospital private. (Aku asyik la dok fikir nasib baik la kitorang ni berkemampuan ada insurans boleh la ke private hospital. Kalau orang tak mampu? Hospital kerajaan pulak penuh, apa pilihan yang ada? Kena tunggu da sakit kritikal kot baru terima masuk hospital.)

So pagi tu bawak Saif ke klinik kesihatan, berjanggut lagi menunggu then dapat referral letter terus kitorang berdesup ke Hospital Columbia dengan harapan nak admit kat situ je senang dekat dengan rumah. Sekali situ pun penuh. Kalau nak tunggu wad kosong pun kena tunggu malam. Aku tak boleh nak tunggu-tunggu sebab yang sakit ni budak. Dia tau merengek je. Makan minum langsung tak nak, aku takut dehydrate je. So kitorang call hospital2 lain, pun yang berdekatan banyak yang penuh. But then akhirnya KPMC Puchong kata ada kosong. Alhamdulillah, terus berdesup ke situ. Tak jauh pun dari Columbia tu.

So bermulalah episod Saif admit kat hospital. Aku memang nak dia admit sebab at least bila dia kena drip air, so takdelah dehydrate sebab dia tak nak makan minum langsung. Tang nak check darah la yang aku sadis sekali dengar dia melalak-lalak sakit. Ye la, kita yang dewasa ni pun sakit bila kena cucuk jarum, inikan pulak budak.  

Kesian anak mama. Tapi dia behave tak banyak bergerak sebab dia jaga wayar tu tak nak bagi serabut.

Oh ye, kat KPMC ni kami dapat bilik single so boleh la buat macam rumah sendiri ye. Oleh kerana aku tak nak berpisah dengan Safir, aku bawak la dia tidur sekali kat hospital. Aku sewa babycot as tempat tidur Safir but then bila malam dia nak berkepit je so end up tiga-tiga dok tidur berhimpit atas katil single hospital tu. Aku rasa macam aku tak tidur pun sebab takut bebudak ni terjatuh dari katil.

Muka macam gembira je dok hospital..

Alhamdulillah Saif admit tak lama pun. 2 hari satu malam je. Esoknya bila buat blood test, platlet n whiteblood dia da naik so doktor benarkan balik. Oh ye, paed kat hospital ni baik sangat. Apa ntah nama dia aku lupa tapi rasanya paed kat hospital tu dia sorang je. N time dia check Saif tu, kebetulan Safir batuk dengan teruknya. Terus paed tu check Safir pulak. Dia suspect Safir kena pertussis/batuk kokol. So dia bagi la ubat untuk Safir selit masuk sekali dalam bil Saif. hehe..

Balik daripada hospital memang Saif nampak ceria. Tapi aku still cuti la nak pantau dia kat rumah tambah plak still kena bawak dia untuk blood test kat klinik kesihatan untuk confirmation yang demam denggi tu da ok. So the result sangat memuaskan hati, platlet dia naik banyak da. Dia pun da mula selera makan minum semula, memang mama lega sangat la.

Minggu depannya naik kerja semula la, lama no cuti kan. Hari Rabu tu, papa diorang mesej bagitau rasa nak demam. Aku suruh ambik halfday tapi dia taknak. Petang tu dia balik awal, memang muka nampak sakit. Malam tu memang dia baring je gigil-gigil siap berjaket berselimut bagai konon nak bagi peluh tapi setitik peluh pun tak keluar. Makan ubat demam pun tak berkesan.

Esoknya tu kebetulan mak mentua datang singgah bermalam kat rumah sebab pi melawat ada saudara meninggal kat KL. Si papa masih demam. Decide nak bawak dia pi klinik esok pagi.

Esok paginya bila bangun tidur, aku rasa badan sakit-sakit semua. Rasa mencucuk-cucuk sengal gila. Pastu rasa gigil-gigil sejuk gila terketar-ketar dibuatnya.  Aku fikir maybe sebab sejuk tido dalam aircond pastu tak selimut sebab selimut da bagi mak mentua pakai. Tapi gagah jugak bawak si papa pi klinik. Pi klinik tapi doktor klinik tu tak nak buat blood test plak, katanya demam baru masuk 3 hari. Dia bagi ubat je, cehh..padahal da sakit sangat si papa tu aku nengoknya. 

Aku pun makin gigil-gigil sakit badan n mula sakit kepala. Aku makan panadol pun tak jalan. Tapi gagahkan diri jugak drive hantar baju ke dobi then ambik bebudak kat taska. Tapi nak buat kerja apa bagai aku memang rasa tak larat giler da. 

Hari Sabtu, aku call mak aku minta datang uruskan anak-anak aku sebab memang da tak larat sangat n bebudak ni da tak terurus langsung. Ye la, 2-2 mama papanya sakit serentak, 2-2 pun tak larat. Aku hanya mampu bangun paksakan diri untuk menyusukan Safir je. Sehari suntuk tu anak-anak aku langsung tak mandi. Makan pun aku bagi je Saif makan roti then bancuhkan susu je, serius tak larat nak bagi makan pun.

Ahad tu mak aku sampai. Lega. Mak aku datang petang tu barulah anak-anak aku mandi setelah lebih sehari berlengas tak mandi. 

Isnin pagi tu aku dengan si papa pergi klinik. Si papa katanya macam da sihat kononnya tapi pergi jugak la ke klinik untuk buat blood test. Sekali check haaa..platlet rendah amat wei! Doktor terus buat referral letter ke hospital sebab denggi. 

Kitorang terus ke Columbia Asia Puchong. Kat situ buat blood test lagi. Confirm denggi. Si papa lagilah platlet da rendah bawah 50, terus kena point ke ICU. Aku masuk wad biasa, dapat la bilik twin sharing, tu pun setelah lama menunggu sampai ke malam baru dapat wad.

Hari pertama - Bilik sangat selesa. Aku suka sebab banyak kabinet, banyak barang boleh sumbat.  

Hari kedua - mak datang bawak hero 2 orang ni. Rindu sangat, first time tido tanpa bebudak ni. Ni Safir baru lepas gian menyusu sampai bibir pun terjuih.Huhu.. Saif excited berlari-lari, menjerit2 dalam hospital sampai kena marah dengan nurse.muahaha..

Hari ketiga - meja dan kabinet da penuh dengan macam-macam makanan dan minuman untuk menaikkan platlet. Sup ketam, 100plus, air rebusan daun betik.. Time ni da selera sket nak makan. Kalau tak, sebelum ni langsung tak lalu nak makan, lidah pahit n rasa loya je nak muntah. 
 Hari keempat - si papa belikan pati daun betik. Bercinta nak mengabeskannya! Aku berjaya minum sebotol setengah je. Ada 2 botol lagi kat umah tu.huhuhu.. Oh ye, si papa yang masuk icu tu, dia plak yang dapat keluar dulu. Platlet dia naik mendadak terus dapat keluar, tinggal la aku terkulat-kulat kat wad.
 
 Sepanjang seminggu kat hospital tanpa Safir, kenala pump sentiasa supaya demand tu tak putus. Ni sewa sehari RM30, selit masuk dalam bil. Best gak guna medela ni even besar gedabak.

 
 Bosan-bosan aku merayap pi cafe kat bawah. Pricey gak la. Ni aku beli kopi dengan puff 3 ketui da RM8. Cukup-cukup plak tu duit aku RM8 dalam dompet, kalau tak buat malu je tak cukup duit nak bayar.

Hari ke-7 baru lah aku dapat keluar. Tu pun result blood test aku cukup-cukup makan. Ikutkan doktor kata kalau nak keluar kena lebih 100, but then dia bagi chance la at least lebih 70 boleh la balik. Ahad tu, result platlet aku 69. Ahh..sipi je lagi tapi aku mintak balik jugak. Since da ada increment tu doktor pun bagi balik n minta datang semula 09.01.2015 untuk follow up tapi aku tak pergi pun sebab si papa da trauma+fobia nak pi hospital.

Lepas je kejadian ni, aku n si papa da jadi fobia dengan nyamuk. Kejap-kejap nak sembut ridsect. Pastu kejap-kejap check ubat nyamuk ada lagi ke tak, kalau da kosong cepat-cepat refill. Kalau nampak nyamuk pun da takut. Bila timbul bintat gatal, pun da takut kalau-kalau nyamuk aedes yang gigit.

Tapi doktor kata, supposedly kalau da kena denggi ni, dia akan create imun untuk tempoh at least setahun takkan kena lagi. Tapi tetap nak fobia jugak. Huhu..

Korang semua pun jaga-jagalah kesihatan. Seksa woo kena denggi ni. Tapi sakit tu penghapus dosa kan..dan tanda Allah ingat dan sayang kat kita.

 

Friday, December 19, 2014

Tazkirah Jumaat : Hindari Berdebat Dengan Orang Jahil

"Aku MAMPU BERHUJAH dengan 10 orang yang BERILMU, tetapi aku PASTI KALAH dengan SEORANG YANG JAHIL, karena orang yang jahil itu TIDAK PERNAH FAHAM LANDASAN ILMU."

Imam Syafi’i adalah adalah seorang ulama besar yang banyak melakukan dialog dan pandai dalam berdebat. Sampai2 Harun bin Sa’id berkata :

“Seandainya Syafi’i berdebat untuk mempertahankan pendapat bahwa tiang yang pada aslinya terbuat dari besi adalah terbuat dari kayu niscaya dia akan menang, karena kepandainnya dalam berdebat”. (Manaqib Aimmah Arbaah hlm. 109 oleh Ibnu Abdil Hadi).

Boleh saja berdebat, baik dengan lawan ataupun kawan, namun semuanya harus dalam rangka nasehat dan mencari kebenaran, bukan kemenangan. Inilah salah satu adab mulia dalam dialog atau debat yang seharusnya kita perhatikan bersama, apalagi akhir-akhir ini semakin marak dialog dan debat di sana sini.

Imam Syafi’i berkata :

مَا نَاظَرْتُ أَحَدًا قَطُّ عَلَى الْغَلَبَةِ

“Aku tidak pernah berdebat untuk mencari kemenangan” [Tawali Ta’sis hlm.113 oleh Ibnu Hajar]

Namun, jika yang kita hadapi ternyata adalah orang2 jahil, maka lain perkaranya. Bahkan Imam Syafi'i rahimahullah berkata :

"Aku MAMPU BERHUJAH dengan 10 orang yang BERILMU, tetapi aku PASTI KALAH dengan SEORANG YANG JAHIL, karena orang yang jahil itu TIDAK PERNAH FAHAM LANDASAN ILMU."

Maka dari itu, kita mending MENGALAH saja dengan orang yang jahil. Jika tidak, maka kita akan sama2 TURUT JAHIL. Maka DIAM saja itu PENYELAMAT, daripada diteruskan saling berbantahan yang TIADA KESUDAHAN.

Lengkapnya dari Imam Syafi'i Rahimahullah dalam SIKAP MENGHADAPI ORANG-ORANG JAHIL :

ﺍِﺫَﺍ ﻧَﻄَﻖَ ﺍﻟﺴَّﻔِﻴْﻪُ ﻭَﺗُﺠِﻴْﺒُﻬُﻔَﺦٌﺮْﻳَ ﻣِﻦْ ﺍِﺟَﺎﺑَﺘِﻪِ ﺍﻟﺴُّﻜُﻮْﺕُ

"Apabila orang bodoh mengajak berdebat denganmu, maka sikap yang terbaik adalah diam, tidak menanggapi"

ﻓَﺎِﻥْ ﻛَﻠِﻤَﺘَﻪُ ﻓَﺮَّﺟْﺖَ ﻋَﻨْﻬُﻮَﺍِﻥْ ﺧَﻠَّﻴْﺘُﻪُ ﻛَﻤَﺪًﺍ ﻳَﻤُﻮْﺕُ

"Apabila kamu melayani, maka kamu akan susah sendiri. Dan bila kamu berteman dengannya, maka ia akan selalu menyakiti hati"

ﻗَﺎﻟُﻮْﺍ ﺳَﻜَﺖَّ ﻭَﻗَﺪْ ﺧُﻮْﺻِﻤَﺖْ ﻗُﻠْﺖُ ﻟَﻬُﻤْﺎِﻥَّ ﺍﻟْﺠَﻮَﺍﺏَ ﻟِﺒَﺎﺏِ ﺍﻟﺸَّﺮِ ﻣِﻔْﺘَﺎﺡُ

"Apabila ada orang bertanya kepadaku,“jika ditantang oleh musuh, apakah engkau diam ??” 

Jawabku kepadanya : “Sesungguhnya untuk menangkal pintu-pintu kejahatan itu ada kuncinya.”

ﻭَﺍﻟﺼُّﻤْﺖُ ﻋَﻦْ ﺟَﺎﻫِﻞٍ ﺃَﻭْ ﺃَﺣْﻤَﻖٍ ﺷَﺮَﻓٌﻮَﻓِﻴْﻪِ ﺃَﻳْﻀًﺎ ﻟِﺼَﻮْﻥِ ﺍﻟْﻌِﺮْﺽِ ﺍِﺻْﻠَﺎﺡُ

"Sikap diam terhadap orang yang bodoh adalah suatu kemuliaan. Begitu pula diam untuk menjaga kehormatan adalah suatu kebaikan"

Lalu Imam Syafi'i berkata :

ﻭَﺍﻟﻜَﻠﺐُ ﻳُﺨْﺴَﻰ ﻟَﻌَﻤْﺮِﻯْ ﻭَﻫُﻮَ ﻧَﺒَّﺎﺡُ

"Apakah kamu tidak melihat bahwa seekor singa itu ditakuti lantaran ia pendiam ?? Sedangkan seekor anjing dibuat permainan karena ia suka menggonggong ??"

[“Diwan As-Syafi’i” karya Yusuf Asy-Syekh Muhammad Al-Baqa’i]

Beliau rahimahullah menambahkan :

"Orang pandir mencercaku dengan kata-kata jelek
Maka aku tidak ingin untuk menjawabnya. Dia bertambah pandir dan aku bertambah lembut, seperti kayu wangi yang dibakar malah menambah wangi" [Diwan Asy-Syafi’i hal. 156]

Maka : Tidak perlu kita berdebat dengan orang2 yang nantinya hanya akan menghinakan diri kita sendiri, bahkan bisa jadi juga menghinakan para ulama.

Untuk itu Imam Syafi'i berkata kepada orang jahil yang menantangnya berdebat :

"Berkatalah sekehendakmu untuk menghina kehormatanku, toh diamku dari orang hina adalah suatu jawaban. Bukanlah artinya aku tidak mempunyai jawaban, tetapi tidak pantas bagi Singa meladeni anjing"

Dan Nabi Muhammad shållallåhu ‘alayhi wa sallam juga telah bersabda :

“Aku akan menjamin sebuah rumah di dasar surga bagi orang yang meninggalkan debat meskipun dia berada dalam pihak yang benar. Dan aku menjamin sebuah rumah di tengah surga bagi orang yang meninggalkan dusta meskipun dalam keadaan bercanda. Dan aku akan menjamin sebuah rumah di bagian teratas surga bagi orang yang membaguskan akhlaknya.” [HR. Abu Dawud dalam Kitab al-Adab, hadits no 4167. Dihasankan oleh al-Albani dalam as-Shahihah [273] as-Syamilah].

Sudaraku.. Berdebat tidaklah terlarang secara mutlak, karena terkadang untuk meluruskan sebuah syubhat memang harus dilalui dengan berdebat. Dan debat itu terkadang terpuji, terkadang tercela, terkadang membawa mafsadat (kerusakan), dan terkadang membawa mashlahat (kebaikan), terkadang merupakan sesuatu yang haq dan terkadang merupakan sesuatu yang bathil. Namun jika debat dilakukan orang jahil, maka jelas hanya mafsadat-lah yang akan tertampil sebagai hasil.

Allah subhanahu wa ta'ala berfirman :

خُذِ العَفْوَ وَأْمُرْ بِالعُرْفِ وَأَعْرِضْ عَنِ الجَاهِلِيْنَ

"Jadilah engkau pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan yang makruf, serta berpalinglah dari orang-orang yang jahil" (QS. Al-A’raf: 199)

Semoga bermanfaat. Hanya pada Allah kita memohon petunjuk.

Wallahu Ta'ala A'lam bish showaab..

-AM-

Sumber : FB Kami Sayang Ulama

Monday, December 8, 2014

Clear Items!

Assalamualaikum dan haii..

Aku ada beberapa preloved items nak jual murah-murah ni.Nak bagi clear barang-barang kat rumah ni yang da penuh sesak bagai..

ITEM 1 : POOL (termasuk pam elektrik)
Harga beli : RM250
Harga nak jual : RM200
Condition : 9.5/10 (letak dalam rumah je anak buat main, tak pernah isi air pun)
Reason jual : Nak clear space kat rumah. Pool ni baru 2 bulan beli. Encik suami beli sebab nak bagi anak main slide tu. Motip nak bagi main slide tapi beli pool besar begini? Condition memang ok just habuk-habuk sikit la tak kuasa da aku nak lap hari2. Kalau tengok dalm gambar ni, encik suami tak pam betul-betul so tak berapa mantap sangat kelihatannya.


ITEM 2 : IKEA children's tent
~current status : SOLD~
Harga beli : RM69
Harga nak jual : RM50
Condition : 10/10
Reason jual : Beli dan pasang sekejap je masa dok Karak dulu. Tak lama pastu pindah dan tak pernah pasang lagi tent ni. So nak jual lagi bagi clear sket ruang dalam stor tu.


ITEM 3 : Meja Belajar
Harga beli : RM105
Harga nak jual : RM80
Condition : 9/10(ada kesan calar sket-sket n kesan color pencil tapi boleh hilang bila lap)
Reason jual :Anak terlalu obses dengan meja ni sampaikan nak angkut bawak tidur sekali atas katil. Maka mama terpaksa bertindak kejam bungkus semula meja ni masuk kotak, simpan n now time to let it go.


ITEM 4 : Handbag ELLE
Harga beli : RM399
Harga nak jual : RM150
Condition : 8/10(ada kesan calar sket dan terkopek sket side tepi, rujuk gambar seterusnya)
Reason jual : Banyak sangat handbag so nak bagi clear la. Handbag ni masa aku beli new arrival so tu pasal harga dia agak mahal. Beg ni besar boleh muat nak masuk tablet or ipad. Aku sumbat NOTE 10.0 pun muat. Beg ni ada kesan terkopek kat bahagian tepi-tepi dia dan kesan lekuk terlipat. Kalau kau rasa kau fussy buyer aku nasihatkan tak payah beli. Ikutkan aku yang tak fussy ni handbag ni still condition 10/10..kehkeh..


Ada 3 compartment di dalam. 

Bahagian tepi ada terkopek n kesan lekuk sebab beg terlipat. Tapi mata aku tengok ok je ni.

Kesan calar sket

ITEM 5 : Jeans LEVIS (Original-beli kat butik)
Harga beli : RM290
Harga nak jual : RM100
Condition :9.5/10
Reason jual :  Dah tak muat pakai sebab aku makin kurus kan (sambil nangis empat bucu katil). Ni bukan sekadar preloved tapi still in love punya items. Sayang nak let go tapi kalau da tak bermanfaat untuk aku, dengan berat hati lepaskanlah. Jeans ni straight cut, potongan paras atas pinggul. Saiz pinggang 27. Oh ye, aku ada hantar potong sket kakinya so sesuai la untuk orang yang rendang macam aku berketinggian 150cm.




All prices are excluding postage. Harga still boleh kawtim asalkan munasabah. Postage aku kira RM10 bagi setiap item. Kalau ada yang ambil lebih dari satu item nanti aku kawtim harga postage. Kalau ada yang nak COD or self pick up lagi bagus area Putrajaya ye.

So sapa yang berminat, boleh la email aku : 
nadiabintihairi@gmail.com


Thursday, December 4, 2014

First Cheque From Nuffnang

Assalamualaikum dan haii..

 

Alhamdulillah rezeki..first time cash out tabung nuffnang, hari ni sampai da cheque nye. Tak banyak mana, maklumla blogger suam2 kuku syok sendiri. Apapun rezeki untuk anak2 la ni.

Thanx Nuffnang. Semangat nak menulis lagi nih..

Monday, December 1, 2014

My Aidijuma After 2 Years

Assalamualaikum dan haii..

Sekarang ni tudung Aidijuma dah jadi fenomena sangat kan? Selain cantik, harga tudung ni sangatlah affordable ikut warna label. Ramai geng-geng gojes yang meracun tapi kutahan jebat jugak sehingga akhirnya tewas jugak minggu yang sudah.

Actually ni adalah tudung Aidijuma kedua yang aku beli selepas 2 tahun. Tudung Aidijuma pertama aku beli masa Pesta Konvo UTHM tahun 2012. Aku beli yang plain je, harga pun baru RM10 je masa tu. Masa tu AJ tak femes sangat macam sekarang. Then minggu lepas ramai yang up design baru yang nak release hari Sabtu (lepas), maka tewaslah aku. Aku terjatuh cinta dengan Flower Blossom dengan Traveller tu. Cantik sangat. Yang lain-lain cantik jugak tapi takdelah aku nak beli semua. Boleh beli tapi lepas tu puasa 20 hari berturut-turut lah aku. Huuhu..

Nak jadi cerita, hari Sabtu tu, igshop yang aku order tudung tu wassap aku bagitau yang tudung aku ada benang lebih. Allah..benang lebih sekelumit tu risau sungguh dia takut customer tak nak. Tu kalau dia tak bagitau aku tu, belum tentu pun aku tau ada benang lebih. Huhu.. Sebab pernah gak aku baca kat dalam group AJ, memang ada yang tak puas hati kalau ada benang lebih atau benang putih kesan tarik tu kan. Datin Juma jugak yang dipersalahkan. Allah..kalau tudung tu koyak ke berlubang ke boleh la nak argue. Tapi kalau setakat secoet sket buat tak nampak sudah. Takde sape akan tegur pun. Bagi aku, kalau sedikit 'kecacatan' dapat kat aku, aku terima je la 'kecacatan' tu sebagai balasan atau kifarah atas dosa kecil aku. Kifarah tu boleh datang dalam macam-macam bentuk kan. Even tudung terlebih benang tu aku terima je la, tu bahagian yang Allah da tentukan untuk aku. Bukan nak kata aku ni baik sangat la cuma kekadang kita lupa setiap yang berlaku tu mesti ada sebabnya. Bayangkan la, dia ni bukan beli sehelai je tudung khas untuk aku. Berhelai-helai. Tapi boleh plak satu helai yang 'cacat' sikit tu dapat kat aku. Terima je la dengan hati terbuka. 


So hari ni aku terima dah tudung Aidijuma aku. Cantik sangat! Dan yang bestnya, benang lebih yang dikatakan tu langsung tak nampak! Puas aku belek mana la aihh yang benang lebih ni. Dia salah bagi tudung ke. Ada la aku nampak macam benang terkeluar sikit, halus je. Allah..kot ada yang komplen ni tak tau la nak sempurna tahap mana lagi dah. Ni pun da cukup sempurna da bagi aku.


Lepas ni tak tau la nak beli lagi ke tak. Mengawal diri je nih. Hehehe..Oh ye, aku nak ucapkan syabas dan tahniah jugak kat igshop ni thefatinsshope sebab berlaku jujur pada customer. Tak le customer meroyan lepas dapat parcel kan. Nasib baik la jugak ko dapat customer tak banyak songeh cam aku. Hehehe..ok la..tu je. byeee..

p/s : tazabarrrrr nak pakaiiii.....




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...