Gadget

Friday, June 26, 2015

'Ter'beli Baju Raya Anak

Assalamualaikum dan haii..

Semalam opismate aku ajak pi Alamanda. Aku pun on je lah. Busy sebenarnya tapi saje je nak ikut gak bagi rehat otak. Masa tu pun dah pukul 1 lebih. Aku plan nak survey je baju-baju raya untuk bebudak ni. Opismate aku kata sabtu ni baru start MegaSale.

Sampai di Alamanda, kitorang terus tuju bahagian baju budak-budak. Opismate aku pi department lain, nak tukar barang katanya. OK. Aku pun meninjau satu demi satu susunan baju kat bahagian tu. Melilau mata tengok tanda potongan 50%, 70%..

Belek punya belek..ehm..dah alang-alang less 70% ni sambar je lah. Buat apa nak tunggu MegaSale lagi kan. Bukannya akan ada less sampai 90% pun. LOL. Lagi pun kalau lambat beli takut dah habis size plak. So aku pun terus la pilih 2 helai baju untuk setiap seorang dan sehelai jeans untuk setiap seorang. Aku beli sama sebijik sejibon sedondon untuk 2 beradik tu.

Macam lebih kurang je saiz budak 2 orang nih..huhu..

Harga memang mampu milik. Aku beli tshirt POLO. Each tak sampai RM30 pun lepas less. Tau je la bebudak lelaki ni kurang sikit pilihan baju diorang. POLO je la yang aku tengok paling ok. Aku tengok-tengok gak brand lain, Poney ok gak tapi cutting baju macam senteng, tak sesuai untuk Saif sebab even Saif ni kecik tapi dia tinggi so memang susah gak nak cari baju sesuai. Aku beli saiz 2-3y memang ngam-ngam je. Kalau ambik besar sikit 3-4y da jadik gedoboh jatuh kat bahu so tak sesuai. Untuk Safir aku ambik saiz 6-12M, memang ngam la. Pastu aku tengok gak TrulyTeddy cantik gak tapi takde size untuk Safir plak. Paling kecik size 1T, aku rasa gedoboh tu kalau Safir pakai. Aku memang beli baju anak tak pernah bawak diorang. Aku main beli je ikut sixth sense aku..hahaha.. agak-agak tak sesuai size, boleh tukar semula, apada susah kan. Aku memang plan pasni aku akan beli baju sedondon untuk both Saif n Safir. Untuk baju raya n baju jalan2 je la. Kalau baju basahan tu taram je.

Oh ye..rupanya area Presint 1 takde elektrik eh? Patut la dalam Alamanda tu suram je, tak semua lampu bukak pastu tetiba rasa "eh..apasal panas semacam je ni.." Tengok kat cashier pun pakai kipas. Lorr.. takde elektrik rupanya.

So pasni tinggal beli baju melayu je la untuk bebudak ni. Beli sepasang cukup dah. Alaa.. bebudak ni pun sama je spesis ngan papa diorang. Tak suka pakai baju melayu. Pakai baju melayu tu pun sebab kena paksa dengan mama nak ambik gambar sedondon di pagi raya. Muahaha..

Ok, nak cerita tu je. bye...


Thursday, June 25, 2015

Cerita Baju Raya

Assalamualaikum dan haii..

Merajin plak aku update blog hari-hari..haha.. bulan puasa ni aku gerak awal sket ke opis so sampai pun awal la. 7.40 gitu da sampai opis. So boleh la aku update blog sebab start pukul 8 nanti aku akan kembali serabut otak dengan kerja yang menimbun.

Semalam cerita pasal wishlist deko. Hari ni nak cerita pasal wishlist baju raya plak. Aku takde beli baju raya apa lagi. Langsung takde prepare apa2 lagi untuk family even diri sendiri. Aku plan nak ambik cuti sehari nanti nak pi Jalan Tar nak shopping baju raya. Boleh la singgah Jakel sekali, terpengaruh plak tengok baju lawa-lawa yang rara post kat blog dia. Aku memang dari dulu suka pi Jakel sejak Jakel tu kat Segamat lagi. Kagums aku tokey Jakel tu boleh kembangkan business dia daripada sebuah bandar kecik di Segamat and now da berkembang beberapa cawangan serata Malaysia.

Ok, lupakan cerita Jakel. nak cerita pasal baju raya. Baju raya aku la. Baju raya anak-anak confirm la tshirt, jeans n baju melayu sepasang setiap sorang da setel. Laki aku pun bukannya suka beli baju melayu. Beli dan pakai pun sebab aku yang paksa sebab nak sedondon di pagi raya. Bahaha.. Cuma tang baju raya aku, aku punya style baju raya tu mesti boleh dipakai ke mana jua. Maksud aku boleh pakai pi beraya, boleh pakai pi kenduri, boleh pakai pi opis. Haa..kalau nak yang boleh pakai ke opis tu kena memilih sikit sebab tak nak la yang very the gemerlapan divas divosss flip the shawllll bagai.

Style aku simple-simple sudah. Tak suka serabut-serabut sangat aih. Nak yang serabut-serabut penuh manik boleh je tapi akan terhad untuk pi kenduri je la. Segan aku nak pakai pi opis aihh da macam mak datin.

Sebelum bulan puasa hari tu, aku ada teman kakak ipar aku cari baju kat butik-butik area Bangi Sentral. Kawasan situ sekarang hot macam-macam butik glemer ada situ sampaikan Jovian Mandagie pun da bukak outlet kat situ kelasss ko jahh. Tapi aku sendiri sedar diri berpijak di bumi yang nyata maka idok le aku masuk butik Jovian. Terketar lutut karang tengok harga. So marilah kita masuk ke butik yang selayaknya untuk golongan marhaen sedar diri macam aku nih. Bahahah..

Ada masuk 2 butik masa tu. Calaqisya dengan Imaan. Calaqisya aku da tau da style jubah dia lain daripada yang lain. Nice and sweet la. Even aku da penah beli sehelai jubah dia tapi tak pakai-pakai sebab tak potong lagi, labuh. Boleh la buat baju raya tu. Tapi bak kata kak ipar aku, macam tak baloi plak nak bayar lebih RM150 untuk baju yang bersambung-sambung color lain-lain ha. Haha.. betul gak. Test orang lain-lain kan.

 
sumber : calaqisya.com

Ni la baju yang kak ipar aku kata sambung-sambung lain color tu. Haha.. tapi bagi aku cantik je baju ni tapi betul gak nampak sangat baju tu bersambung-sambung.

Ok, pastu kitorang pi Imaanboutique kat sebelah nya. Ya Allah lagi la rambang mata cantik-cantik weiii.. aku kena sangat baju ni haa..


Aku da test pakai baju ni. Color yang ni la. Memang terletak cantik dan yang penting tak nampak bentuk badan. Cuma sayangnya bahagian tangan tu panjang. Kalau aku luruskan tangan ke bawah, tangannya akan tutup sampai hujung jari. Nak tarik-tarik tangan baju tu ke atas nampak tak kemas la plak. Nak potong macam susah je sebab kat situ ada zip untuk wudhu' friendly. Aiihh.. sayangnya, kenan sangat.

So nampak tak aku memang tak boleh nak beli online semata untuk baju jenis macam ni. Aku memang kena pi test sendiri kat butik. Tu cadangnya nak ambik cuti nak cari baju ala-ala gini kat Jalan Tar kot la nasib baik mesti ada yang lebih murah kan. Kat butik-butik ni kalau tak more than RM150 tu memang tak sah la. Macam jubah yang ni pun RM189. Beli sehelai boleh la. Tu kalau dapat harga yang murah sket boleh la beli 2,3 helai ke. Mihmihmih..

Selain daripada baju raya jenis jubah2 ni, aku nak beli gak baju kurung. Haa..baju kurung confirm la boleh 2 in 1 pakai ke opis gak kan. Baju kurung nak beli lebih sket, 3,4 pasang ke. Kalau murah la. nanti kita pi tengok kat Jakel ye, ye ke murah bak hang.

Ok, 08.06 pagi dah. Stop for now. Meh buat keja plak. Nanti kita borak lagi naa.. bye.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...