Gadget

Sunday, August 31, 2014

Saif Yang Dulu Bukanlah Saif Yang Sekarang

Assalamualaikum dan haii..

Kawan-kawan yang selalu jumpa Saif memang tau Saif ni jenis yang macam mana. Jenis behave..lemah lembut..manja..Manja sangat. Sampaikan aku pun risau gak camne la nanti bila da ada adik, camne dia nak bermanja2 macam selalu. Jenis tido awal, bangun awal. Pastu Saif mainan kegemaran dia main masak2. Memang jenis budak yang lembut la tapi bukan auuww tau..

Tapi...tu duluuuuuu....duluuuuu sebelum ada adik..

Sekarang?



Terlajak lasak!

Hari2 kitorang kat rumah ni terjerit pekik nak marahkan Saif. Mana taknya, semua benda nak dipanjatnya. Hari tu da jatuh sampai benjol n berbekas kesan tikar. Menangis sakit sampai tertido. Tuu..tingkap kaca tu plak sukahati dia nak bukak guna tangan je, silap haribulan boleh terbelah plak tangan.

Pastu perangai dia jadik kasar sangat. Kucing kat rumah ni, dia angkat main tarik je mana dia sempat capai. Kalau sempat capai telinga dulu, dia tarik la telinga kucing tu dari dapur ke ruang tamu. Kalau dapat ekor dulu, ekor la ditariknya keliling rumah. Kadang2 dia dukung kucing tapi tangannya main tarik je kulit kucing tu. Kucing tu da la kucing parsi, habis tercabut2 bulunya. Saif nak main dengan kucing tu tapi dia tak tau cara dia salah. Dia sepak kucing tu macam bola, imagine? Then duduk atas kucing sampai penyek, imagine? Angkat kucing tu then banting, imagine? Histeria mak aku tiap2 hari setiap kali nampak Saif dengan kucing.

Tu kucing. Mak aku sendiri pun jadi mangsa penderaan jugak, tiap2 malam kena gusyi/belasah. Tiap2 malam memang mak akan temankan kitorang tido. Saifnye plak segar bugar tak nak tido even da pukul 12 tengah malam. Dia dok melompat atas neneknya, dia ambik bantal golek pi hempuk neneknya sekuat hati. Even Saif ni budak kecik tapi tenaga dia kuat sangat tau. Ada sekali tu dia cuba pukul guna bantal, aku tahan pakai tangan, termelantun dia sampai tergolek jatuh katil. Maknanya tenaga dia memang kuat sampai diri sendiri boleh terpelanting. Bila tak bagi dia pukul, dia nak gigit plak. Pastu dia suka menjerit2 menbebel2 ntah apa2 sampai baby tak boleh tido, terkejut. Tiap2 malam tido pukul 1-2 pagi, tu pun lepas aku mengamuk cubit dia. Baru la dia tido sebab merajuk kena marah.

Pastu dia suka main tembak2 plak. Semua benda dia jadikan pistol peng!peng! Pembaris jadik pistol, lego jadik pistol, tikar evamatik pun boleh jadik pistol. Tak tau la dari mana dia belaja benda2 ganas, tembak2 gini. Aku rasa cerita paling ganas dia tengok pun cuma kartun Boboiboy. Aiihhh...

Bab makan..dulu senang je nak bagi dia makan. Dia duduk then makan. La ni punye la susah nak bagi makan. Berlari sana sini. Mananye aku nak kejar dengan tengah pantang ni. Dah tu sudahnya tak makan langsung la. Kalau dia lapar, dia mintak susu atau makan maruku. Haa..yg lagi buat aku geram..suruh makan nasi bukan main payah tapi yang dia suka makan apa tau? Tisu!! Pantang jumpa tisu cepat2 dia sumbat masuk dalam mulut. Satu keja plak aku nak korek mulut dia keluarkan tisu tu.

Selalunya nak bagi dia senyap supaya tak kacau kucing atau panjat sana sini, aku bagi dia main tab atau hp. Aku tak nak bagi dia main tab atau hp sebenarnya, takut dia addicted.  Tapi tu je cara untuk buat dia senyap. Aku tengah berpantang ni bukannya boleh nak jerit2 ke, nak berlari2 kejar dia ke..itupun biasanya aku bagi dia main tab sementara aku guna hp untuk online. Seb baik umah mak aku ni ada wifi. Biasanya aku bagi dia tengok kartun pocoyo atau boboiboy yang da siap2 download. Dia pun khayal la tengok, main2 sampai habis bateri tab tu. Dah habis bateri tab tu, tau apa dia buat? Dia terus rampas hp aku, tengok pocoyo kat hp aku plak. Tak ke geram dibuatnya. Kot ye pun nak, mintak la elok2. Puas aku ajar dia supaya cakap "Mama..nak.." Tapi dia macam biasa la tak nak ikut apa yang aku cakap. Dia lagi rela menangis kena cubit daripada cakap "Mama..nak.."

Aku kalau boleh tak nak la asyik marah dia tapi da tak tau nak buat apa. Aku cakap elok2 pun, dia buat dek je. Kalau papa dia ada, boleh jugak control dia. Ni aku dengan nak handle baby lagi. Mana la sempat nak kejar dia sana sini. Most of the time, aku just let it go lah. Sukahati ko lah nak buat apa. Tapi pastu neneknya plak yang histeria setiap hari dok jerit "Saif!! No! No! No!"

Hopefully da balik rumah sendiri nanti, dia berubah perangai semula la. Aku jadik hijau karang baru tauuuu..



Saturday, August 30, 2014

Beza Bersalinkan Anak Pertama Dan Kedua

Assalamualaikum dan haii..

Pengalaman melahirkan setiap anak memang berbeza-bezakan. Aku pun macam tu jugak. Anak pertama masih takde pengalaman lagi so everything macam menakutkan bagi aku. Nasib baik masa bersalinkan Saif dulu, nurse tak bagi pakai cermin mata, takut patah katanya. So bila tak pakai cermin mata, rasa macam eh ye ye oo je apa yang aku buat ni..apa doktor tengah buat pun tak nampak. Anak da keluar letak atas perut pun tak nampak.  Macam ntah ape2.

Bersalinkan Safir pulak, aku pakai cermin mata sepanjang masa so aku rasa proses bersalin tu lebih real. Aku nampak apa doktor buat, aku nampak baby segedebuk atas perut. Feel tu pun rasa lebih kuat.

Bersalinkan Saif, aku serba serbi tak tau..tak ready. So bila buat VE, sakit. Bila contraction datang, sesak nafas tercungap2 sampai kena ambik oksigen. Bila sakit mencucuk2, tak tau nak buat apa..harapkan nurse pandai2 diorang urutkan belakang aku. Nak mintak ubat tahan sakit pun time tu tak tau ubat jenis apa yang ada so nak mintak pun tak tau.

Bersalinkan Safir, da ada pengalaman maka fizikal dan mental lebih bersedia. Wat VE, tak sakit pun. Even doktor masukkan speculum pun aku boleh tahan. Apa yang aku boleh simpulkan, segalanya bergantung pada macam mana kita control pernafasan. Time VE kena control nafas. Time sakit contraction datang pun kena control pernafasan. Kali ni da terer sikit boleh buat teknik bernafas tarik nafas dalam2..tahannnnn..hembussss..memang agak membantu walaupun sakit tak berkurang pun. Tapi sekurang2nya ia membantu aku jadik tenang. Sampaikan negro sebelah aku cakap dengan kawan dia "the lady beside..she's so quiet and calm. I dont know how she control her pain." Bangga sekejap. Negro tu..midwife buat VE pun dia da menjerit2 sekuatnya. Time tu still dlm wad. Aku ni cam bersalin kat luar negara plak. Sebelah katil aku negro, katil hujung plak arab yg beranak twin tu.

Pastu dalam labor room kali ni aku sorang2. Da sorang2 tu pandai2 la kan nak tahan sakit camne pun. Oleh sebab aku da boleh control pernafasan,  so aku pun dapat berzikir lebih tenang. Kalau time Saif dulu, satu hapah zikir pun tak kuar, mulut meracau yang ntah apa2. Tenang2 pun, bila sakit sangat, sebelah tangan pegang besi katil, sebelah lagi urut pinggang sambil terkepit2 takut terberanak sebab doktor tak sampai lagi. Feel nak beranak tu pun lebih real. Dan kali ni da pandai sikit, da kaji siap2 pro n cons segala ubat tahan sakit yang ada so membantu la aku untuk tak sakit. Bagi aku penting woo tak rasa sakit ni sebab kalau sakit sangat boleh jadi trauma plak tak nak beranak lagi. Ni sebab tak sakit, nak beranak 10 lagi pun ok je cuma aku je malas nak mengandung.. bahahahh.. ni terpulang pendapat masing2 okehh sebab lain orang lain tahap sakit masing2. Ada orang sakit biasa2, ada orang sakit gila2. Ikut bahagian rezeki masing2.

Dah bersalin, Alhamdulillah Safir pun takde masalah pape so boleh checkout awal petang hari yang sama. Time Saif dulu dekat seminggu berkampung kat hospital sampai masuk angin badan aku dibuatnya.

Pastu berpantang kali ni rasa lebih cergas.  Tak tau la sebab time anak kedua memang semua orang rasa cmtu. Tapi serius la tak rasa letih pun. Even sakit pun takde la sakit sangat. Aku boleh turun naik katil sendiri berbanding dulu kena berpapah2 sebab sakit sangat. Kali ni luka bersalin tu pun sekejap je da elok, rasanya tak sampai seminggu da tak rasa sakit ape da cuma still kena jaga jahitan tu la. Jahitan pun kali ni sebab sikit je so tak sampai 2 minggu pun da elok.

Cuma..cuma..untuk Safir, kali ni aku rasa susu tak semeriah dulu. Kalau dulu, kejap2 kena pam sebab sentiasa bengkak je. Maybe jugak sebab Saif dulu tak kuat sangat menyusu kot. Safir ni kuat menyusu sampaikan aku tak sempat langsung nak pam. Satu hapah stok pun tak buat lagi sebab memang Safir dok mengempeng je 24 jam. Tidonya pun kejap2 je, pening kepala aku.

Anak ketiga nanti ntah camne plak ek. Eh?




Tuesday, August 26, 2014

Kos Bersalin di Az-zahra

Assalamualaikum dan hai..

Sekarang pukul 6.50 pagi. Sementara mata segar bugar dan kedua-dua anakanda masih lena di alam mimpi, meh mama update blog lagi eh.

Dulu..sebaik saja bersalinkan Saif, aku memang berazam nak bersalin anak kedua kat hospital private plak. Eceh..time sakit konon tobat tak nak beranak lagi..bila anak da keluar, ble plak terus plan nak beranakkan anak kedua kat mana. Ngehehe..Actually aku takde masalah pun sepanjang proses bersalinkan Saif kat Hospital Segamat dulu. Everything good, layanan doktor dan nurse semuanya ok. Just aku nak rasa pengalaman lain plak kalau bersalin kat private.

Apa yang boleh aku rasakan, pengalaman bersalin kat goverment dengan private memang berbeza. Kat Az-zahra, segalanya aku puas hati sangat dari mula2 checkup, admit, proses bersalin, lepas bersalin semuanya aku thumbs up! Dari mula2 admit aku disorong dengan wheelchair, sampaikan time aku nak balik tu, diorang sorong wheelchair aku sampai ke kereta! Siap bukakan pintu kereta lagi! Terharu mak! Fefeeling ke langit sekejap. Mesti korang nak kata, "Eleh..hospital bayar memanglah semuanya best!" Haaa...memang itu pun pointnya kan. Zaman sekarang ni, ko nak benda best memang la kena kuar duit lebih kan. Ngehehe..

Ok, berbalik pada kos, kat Az-zahra ni, aku ambik pakej jimat je, bilik 4 katil. Aku tak kisah sangat pun bab sharing bilik tu sebab bukan nak dok berkampung lama2 kat situ kan. Tapi bila admit aku dapat bilik 3 katil. Bilik 4 katil penuh kot. N nasib baik la bersalin kali ni takde masalah pape so boleh balik awal. Aku bersalin pagi, petang aku da boleh keluar. Pakej 4 bilik ni aku lupa da apa nama dia, kos starting RM1400++ lebih kurang. Lupa plak, brochure pun da hilang. Tapi untuk keseluruhan kos aku bersalin kat sini adalah RM2700. Tolak deposit RM300, so bayar baki lagi RM2400 la.

Apokobonda yang buat kos tu jadik up? Haa..sebabnya aku admit waktu pagi2 buta pukul 3 pagi, so nak panggil doktor datang kena la bayar extra, kira diorang punya OT la. Doktor yang sambut baby (Dr.Fazlina) dan doktor bius yang cucukkan epidural tu. Pastu aku kena induce, da tambah kos. Aku minta ubat tahan sakit yang cucuk kat punggung tu, tambah kos lagi. Aku minta epidural, lagi la tambah kos. Pastu ada la kos2 lain aku tak ingat yang kecik2, tu yang jadik bertambah-tambah.

Tapi tak kisah sangat pun sebab semua kos ni ble claim balik kat company papa Saif. Muahahaha..

Kalau boleh, anak ketiga pun nak bersalin kat sini jugak. Eh?

P/s: entri ini sekadar untuk perkongsian info sahaja. Takde niat nak riak bersalin kat private ke apa ke. Sharing is caring kan.



Sunday, August 24, 2014

Kronologi Kelahiran Muhammad Safir Nuruddin Part 2

Assalamualaikum dan haii..

Sambung citer hari tu.. #Part 1. Suspen tak..suspen tak..hahaha..

Pukul 5 lebih, aku tak tahan sakit sangat da. Aku panggil nurse lagi. Kali ni aku mintak epidural! Wahahaha..ubat keramat! Walaupun aku memang da plan nak epidural tapi aku cuba tahankan jugak la sakit tu selagi boleh tahan sampai tahap tak boleh tahan baru la aku mintak. Ko tau la kembar darah da memang sakit, induce pun sakit..so aku punye sakit ni da jadik double triple sakit rasanya. Orang pun kata sakit bersalin induce memang berbeza dengan sakit bersalin biasa. Aku da cuba tahankan tapi tak boleh tahan gak nak buat camno kan.  Tapi sebelum tu mesti la aku da google dulu pro n cons nye baru la berani decide nak ambik.

So sebelum diberi epidural, midwife wat VE lagi, kali ni da 6cm. Tak sampai sejam pun da 6cm. Midwife terus siap2kan labour room. Pukul 6 gitu, aku da masuk labour room. Dalam labour room pun sempat lagi aku dok sms papa Saif dok update da berapa cm. Aku da tak sabar nak epidural ni, sakit sangat oii..aku tanya la "Bila ble dapat epidural ni?" Midwife jawab "tunggu doktor datang, dia da on the way." Dalam hati aku kata "WHATT?? On the way?? Bukan ke doktor sepatutnya sentiasa ada kat hospital??" Seriously time tu memang aku menggelupur sorang2 dlm labour room tanpa ditemani sesiapa. Papa Saif dok tunggu kat luar dengan Saif berdua je. Takkan la nak bawak Saif sekali masuk labour room kot. Kebetulan labour room depan pun ada pompuan arab nak bersalin. Nurse n midwife dok sibuk handle pompuan arab tu la. Tanjat aku tetiba dengar pompuan arab tu menjerit2, meraung2. Xtau la apa yg dijeritkannya tu dalam bahasa arab tu.

Aku sakit jugak tapi dok control2 lagi. Zikir Lailahaillaanta subhanakainni kuntuminazzalimin memang tak putus2 la. Tapi rasa cam kelakor gak bila datang sakit contraction jadik berlagu2 zikir aku. Lailahaillaantaaaaaa subhaaaaaanakainniiiiii kuntuminazzaliminnnnnnnnn (sambil tangan urut belakang sendiri, da takde sape nak tolong urutkan kan..kaki kejang2 da macam kena sawan)

Lebih kurang dekat kol 7 gitu baru la doktor bius sampai. Terus diorang get ready nak cucuk epidural.  Actually time tu da 8cm, biasanya 8cm diorg da xcucuk sebab takut ubat tak sempat jalan. Tapi aku kata nak jugak. Menggigil2 aku time nak cucuk tu. Bukan menggigil sakit ke takut ke sebab nak cucuk tapi menggigil tahan sakit contraction sambil cuba bongkokkan diri peluk bantal sebab doktor nak cucuk kat belakang. Orang kata cucuk epidural tu sakit tapi ntah aku tak rasa apa pun time cucuk tu selain daripada contraction yang dasyat.

Aku tanya doktor tu berapa lama ubat nak berkesan. Doktor kata ubat ambik masa 10 minit. Oh my..10 minit tu aku rasa lama sangat sebab aku takut ubat tak sempat jalan n aku da terberanak. Masa aku dok layan sakit tu, tetiba midwife datang bawak masuk baby tumpang baby cot kat labour room aku. Rupanya pompuan arab tadi tu bersalin baby twin so salah sorang baby tu tumpang la tabung baby kat labour room aku. Time tu tetiba cam rasa hilang sakit jap tengok baby tu. Huhu..

Tak lama pastu Dr Fazlina masuk. Baby twin arab tadi tu dia la yang sambut. Lepas sambut baby twin tu dia berkejar ke labour room aku plak. Time ni aku cam cuak eh epidural tadi da jalan ke tak eh. Aku rasa kaki aku kebas tapi sakit contraction tu still ada lagi tapi tak sekuat sebelum ni. Doc duduk depan aku je, wat VE then terus je suruh aku teran. Aku macam eh? Da boleh teran da ke tapi macam takde rasa nak teran je. Time ni aku tau la yg epidural tu da jalan. Seb baik sempat jalan oii. So aku pun teran based on arahan midwife kat tepi. Susah gak nak teran kalau takde rasa nak teran. Aku rasa macam tengah berlakon babak beranak plak sebab takde rasa nak meneran tu. Bagus sangat midwife n doktor tu bagi instruction bila masa nak tarik nafas, bila masa nak teran.

Dalam pada sibuk dok teran tu, aku dengar doktor sebut "Allahuakbar.." Aku agak mesti baby da keluar ni. Dan ye, segedebuk baby diletakkan atas perut aku. Wooo..aku rasa amazing sungguh. Rasa macam real sangat bersalin kali ni sebab kali ni aku pakai cermin mata so everything aku boleh nampak dan betul2 real. Aku nampak baby bersih je macam da siap2 mandi.hehe..atas perut aku tu jugak la midwife dok sedut lendir2 baby sampai la baby uwekk uwekk melalak. Alhamdulillah..lahir seorang lagi zuriat.

Rasa macam sekejap je proses meneran kali ni. Kalau tak silap doktor masuk pukul 7.20, pukul 7.30 pagi baby da keluar. Alhamdulillah sekejap je. So lepas tu macam biasa la doktor keluarkan uri then jahit. Doktor ada gunting sket kat parut lama dulu then jahit pun sikit je. Oleh kerana kesan epidural tu masih ada, so rileks je aku kena jahit, tak sakit langsung. Bahaha..Sempat la borak2 pasal persiapan nak balik raya. Actually hari tu sepatutnya doktor cuti tapi sebab waktu aku nak bersalin tu belum pukul 8 pagi so dia kena datang jugak la. Fuuhh..seb baik sempat gak Dr Fazlina ni sampai n sambut baby aku. Doktor ni memang baik sangat, very recommended.

Oh ye, nurse bawak baby keluar untuk papa Saif azankan. Oleh sebab takde orang untuk jaga Saif, so nurse dukung baby, papa Saif dukung Saif then azankan baby. Nak buat camne, ni la pengorbanan yang kitorang terpaksa hadapi bila bersalin tetiba time da nak raya, family semua tiada di sisi. Sobss..

Tapi tak lama pastu mak mentua dengan adik ipar aku sampai dari Tampin. Aku still kat labour room, tunggu nak dipindahkan ke wad. Mak mentua aku masuk dalam borak2 ngan aku. Oh ye sempat jugak aku call mak aku. Time call tu, mak aku macam rileks je. Rupa2nya dia tak baca sms yang aku bagi pukul 4 pagi tu. Bila aku bagitau da bersalin, tanjat dia terus gelabah. Haha..

So tu la dia kronologi kelahiran anak kedua kami Muhammad Safir Nuruddin. Alhamdulillah semuanya dipermudahkan. Dan petang tu jugak kitorang da boleh check out. Petang tu jugak terus balik Johor dan bermulalah episod berpantang yang mencabar.



Friday, August 22, 2014

Kronologi Kelahiran Muhammad Safir Nuruddin

Assalamualaikum dan haii..

Selamat hari raya semua! Dah raya keberapa puluh baru nak wish.da nk abes raya da pun! ngehehe..apakan daya dah jadik mak beranak dua ni, nak online update status pun tak menyempat. Ok, actually saje je aku nk update citer bersalin kali kedua ni lambat sket. Ye la, korang semua kan tengah mood beraya sakan.ngehehe..

So putera kedua aku ni namanya Muhammad Safir Nuruddin. Alhamdulillah proses nak melahirkannya tu jauh lebih senang dan pantas even sakitnya tetap nauzubillah.

25 Julai 2014. Pukul 9.00 malam. Aku dok siap2 packing baju masuk bag untuk balik Tampin. Plannye esok pagi lepas Subuh nak terus gerak balik Tampin. Balik rayo! Siap pack, beg semua siap2 masuk dalam kereta so esok pagi takde la nak kelam kabut sumbat barang kononnye. Gigih aku ngemas dengan perut boyot.

26 Julai 2014. Pukul 12.00 tengah malam. Aku tak mengantuk. Leka layan fb. Papa Saif suruh tido. Aku pun masuk bilik tapi tak tido pun. Sambung online lagi. Dalam kol 1.00 pagi, sakit contraction datang. Aku rekod waktu contraction tu guna contraction counter yg da install siap2. Tengok timing contraction selang 10 minit gitu. Eh, nak bersalin ke eh? Actually aku da rasa cam instinct da dekat nak bersalin sebab petang tu time mandi ada kuar lendir2 putih yang banyak. Contraction kali ni rasa lagi kuat tapi aku still tahankan lagi sebab nak tunggu tanda lain samada air ketuban atau darah yg kuar. Aku dok harap2 kali ni biar la air ketuban pecah dulu. Da merasa bersalinkan Saif dulu kembar darah, sakitnya Tuhan je yang tau.

Pukul 2 lebih time aku dok berkerut menahan sakit  contraction tetiba blupp! Aku rasa ada something kuar. Dalam hati aku kata 'alaaa..mesti kuar darah ni.' Aku pi toilet n betul. Selambak darah kuar. Kembar darah lagi! Terus aku kejut papa Saif "abang, jom pi hospital. Da kuar darah la."

Sempat la aku mandi dulu then siap2. Seb baik beg semua memang da sumbat dalam kereta. Then papa Saif dukung Saif pi ke kereta. Aku tunggu depan kaki lima tempat parking tunggu papa Saif ambik. Sambil tunggu, aku xhenti lagi record contraction. Makin sakit ooiii.. on the way tu papa Saif sempat pesan "kalau diorang suruh warded, ayg warded je k."

Lebih kurang pukul 3 pagi da sampai kat hospital Az zahra. Papa Saif drop aku depan hospital sementara dia nak pi parking kereta. Dalam pada sakit tu aku dok gagahkan cuba berjalan gak. Dah sorang2 namanya kan pandai2 ko la gagahkan diri. Seb baik ada pakcik atendan yg baik hati ambikkan wheelchair n tolak aku naik ke tingkat 2.

Then ada sorang nurse terus sambut aku n minta masuk ke bilik prosedur. Cam biasa la mesti la nak wat VE. Sebelum tu pasang ctg dulu. Kali ni aku da pandai sket la nak baca ctg cmne. Time tak sakit, bacaan ctg tu rendah je setakat 8%, 10%. Tapi bila contraction datang, mencanak nombor tu naik sampai 100%!! Memang patut pun sakit cam nak mati oii!

Then midwife masuk wat VE. Bila check katanya 2cm. Dia tanya nak warded ke tak. Kalau nak warded, diorang akan induce sebab kalau nak tunggu takut lambat. Oleh kerana papa Saif pesan supaya warded so aku setuju je la walaupun kena induce. Ko tengok, hari tu kemain aku ngelak taknak induce, sudahnya kena induce jugak.

Aku terus pergi ke wad. Wad tu dekat je, 5,6 tapak je dari bilik prosedur tadi. Aku jumpa papa Saif, bagitau untuk ambik beg aku semua. Papa Saif pun bagitau dia nak balik rumah dulu sebab Saif da kencing tembus seluar sampaikan baju papa Saif pun terkena basah sekali. Katanya lepas Subuh dia datang balik. Aku pun tak kisah la sebab kesian jugak takde sape untuk handle Saif. Aku kesiankan kat Saif je. So diorang pun balik. Tinggal aku sorang2 kat wad. Aku ambik pakej yang 4 katil tu tapi wad yang aku duduk ni 3 katil. Aku tak kisah pun bab sharing wad ni sebab bukannya nak dok lama kan.

Pukuk 3.50 pagi, midwife masukkan ubat induce. Aku tak boleh bangun selama sejam, so baring je la layan sakit yang makin sakit. Midwife tu sempat kata "Induce ni ambik masa 6-8 jam. Nanti pukul 9.50 pagi saya check bukaan lagi ye."

Da sorang2 kat wad tu, aku sempat la update bagitau da admitted kat group gojes. Hahaha..sempat lagi tu. Aku pun ada sms mak kat Johor tapi mak tak reply pun, biasa la waktu orang tengah khusyuk tido mana la perasan bunyi sms. Then nak kurangkan sakit, aku baca surah Maryam. Pada masa sama aku tak putus record waktu contraction. Tiap kali sakit, aku stop baca surah Maryam, record contraction then sambung baca balik. Waktu ni contraction da selang 5 minit n sakit tu dalam 2 minit. Maknanya aku ada masa free 3 minit je yang tak berapa nak sakit.

Pukul 4.40 pagi aku da sakit sangat rasa cam nam terberak terkencing semua ada. Patutnya 4.50 pagi aku baru ble bangun tapi sebab da tak tahan sangat, aku bangun jugak pi toilet. Tapi da pi toilet pun, sakit tak hilang2. Tak boleh jadik ni, aku panggil nurse. Mintak ubat tahan sakit. Nurse panggil midwife wat VE dulu, check2 da 4 cm. Midwife tu pun tanjat "eh, cepatnya da 4cm." Then dia bagi ubat tahan sakit yang cucuk kat punggung tu. Actually ubat ni untuk bagi mengantuk tapi sebab sakit sangat, aku xble nak layan da ngantuk tu. Layan sakit tu lagi kuat.

Panjang sangat je cerita ni..sambung lagi nanti eh..daaa..


Saturday, July 26, 2014

Selamat Sudah

Assalamualaikum dan haii..


Alhamdulillah selamat melahirkan putera kedua kami pada  pukul 7.30 pagi 26 Julai 2014 di Hospital Azzahra Bangi.

Thursday, July 24, 2014

Tentang Raya

Assalamualaikum dan haii..

Rasa macam sekejap je masa berlalu kan. Tup..tup..lagi 3 hari je dah nak raya. Syukur setakat ni belum bersalin lagi makanya boleh la bertahan nak puasa penuh.

Walaupun fefeeling nak raya tu agak kureng bagi aku (sebab asyik dok risau bila la nak baby nak keluar ni), tapi bab persiapan rasanya semua da setel. Baju raya Saif lama da aku setelkan sebelum puasa lagi. Baju raya laki aku je yg takde sebab dia memang tak suka pakai baju raya. Lantakkan..aku pun confirm la xde baju raya. Maybe akan pakai je nursing dress yang aku beli 2 tahun lepas je. Jadik la tu. Tema-tema memamg takde la ye.

Bab kuih raya..pun setel. Actually xde la kuih sangat pun, banyak kerepek mepek je. Aku da beli kerepek, tup tup papa Saif pun beli kerepek jugak berkodi-kodi. Takpe, beli banyak2 pastu nanti bagi je la kat mak sana sikit, mak sini sikit. Tahun ni satu2nya kuih yang aku buat hanyalah popia nestum. Tu pun da 2nd round aku buat pun macam da tinggal serdak je sebab hari2 aku dok lantak lepas buka puasa. Hari tu mak aku datang, bawakkan kuih tart nenas ngan semperit susu. Perghh..kuih yang mak buat jugak yang paling best. Kot la tak bersalin lagi raya nnt, ble la hadap kuih raya banyak2 lagi.hehe..

Bab duit raya n sampul, papa Saif da setelkan. Duit da tukar, sampul dapat free je banyak bank yang bagi sampul kat company papa Saif so hangkut je la. Tak payah susah2 beli sampul duit raya.

Bab packing baju nak balik kampung raya, aku da setelkan kelmarin. Tu pun sebab aku da rasa cam nak terberanak masa tu dengan sakit perut sebab contraction (every 2 minutes!) so cepat2 aku pack semua baju dalam bag. Tapi lepas siap pack baju, contraction tu makin hilang plak. So bag yang sama akan aku hangkut balik raya dan bag yang sama juga akan aku hangkut in case terbersalin awal terus bawak balik untuk berpantang kat umah mak aku. Oh ye, raya kali ni balik umah MIL aku la jawabnye kat Tampin kalau aku tak bersalin lagi. Kot da bersalin awal zupppp kita balik Lenga lah..hehe..

Bab kereta, awal2 da hantar servis da. Servis kereta tu penting ye sebelum memulakan perjalanan jauh (even xdela jauh sgt pun). Tak nak la ada kereta yang tersadai kat highway, dah la confirm jem nak balik raya ni.

Ehmm..apa lagi yang tak setel? Rumah? Rumah xde ape nak disetelkan. Lagi aku pack semua barang masuk kotak ada la. InsyaAllah kalau takde aral, lepas abes berpantang nanti, kitorang akan pindah rumah sewa baru. Aku da tak tahan dok umah ni lagi lama2! Huhuuhu..

Papa Saif plan nak balik Tampin hari Sabtu pagi lepas Subuh kononnya nak elak jem la. Hopefully tak jem. Agak2 jem tak? Aku risaunya kalau sangkut kat jem, time tu plak aku sakit nak terberanak buat naya je. Bukannya ble sukahati nak u-turn mana2 kat highway tu. Balik raya ni pun tak lama, raya kedua hari Selasa tu balik semula da. Papa Saif tak ambik cuti sebab nak spare utk waktu aku bersalin nanti. Ikutkan aku raya pertama Isnin tu aku nak balik da. Bukannya apa, at least bila da balik umah sendiri, anytime aku da ble ready nak bersalin. Ni selagi dok kat kampung beraya, selagi tu la hati aku tak tenteram. Takut tak sempat nak balik bersalin. Abes burn deposit aku karang. Tapi yg utamanya sebab aku nak sangat bersalin kat hospital private kali ni.

So tu je la serba sikit persiapan raya aku untuk kali ni. Korang punye persiapan raya mesti havoc kan? Hii..



Tuesday, July 22, 2014

Tak Jadi Induce

Assalamualaikum dan haii..

Hari tu kan aku da citer pasal keputusan aku nak induce lebih awal dari EDD disebabkan faktor2 yang aku da nyatakan. Tapi hati serius tak tenang beb.

Asalnya aku cuba sedapkan hati, beranak mana yang tak sakit kan. In case induce failed pun then end up with czer pun da ketentuan Allah. Tapi tu sekadar kata2 penyedap hati je sedangkan hakikat sebenar serius aku takut.

Makin dekat dengan hari checkup, aku makin berdebor. Aku memang da makin kerap alami contraction even sekadar Braxton Hicks. Aku tanya kawan2 aku, ada yang bertuah tak rasa sakit pape, pi checkup tau2 je da bukak 5, 6 cm. Aku pun harap2 dengan contraction yang aku da rasa sekarang, maybe da ada jalan 3, 4 cm ke. Hari tu pun doktor kata maybe da ada jalan sbb anak kedua n aku da selalu alami contraction.

Hari2 aku dok belek buku merah aku, dok kaji EDD based on scan dengan EDD based on LMP. Memang ada beza seminggu lewat EDD scan. Then aku belek2 buku merah time Saif dulu, dok banding EDD Saif plak. Time Saif pun ada beza beberapa hari lewat EDD scan banding ngan EDD LMP. Instinct aku rasa macam baby ni pun tak akan kuar awal jugak sama macam Saif. Bila aku tanya papa Saif, dia pun rasa aku mcm takkan beranak awal. Eleh..dia tu nak balik raya Tampin mesti la semangat tak nak aku beranak awal dulu.ngehehe..

Aku cakap ngan papa Saif "Kita pi checkup Selasa ni, kita tengok dulu in case da ada jalan even sikit pun, proceed induce. Kalau takde jalan, cancel induce, kita raya dulu. Hopefully tak terberanak tengah jalan.huuu.."

So checkup hari ni kat Azzahra, doktor tu ingat lagi muka aku yang dia suggest untuk induce. Dia tanya "Macam mana, da buat keputusan ke nak induce ke tak?" Aku jawab "Ehm..ntah la ek doktor." Doktor tu senyum je. "Takpe, kita scan dulu. Nanti kita buat VE."

Ok, hasil scan macam biasala ok. Kepala baby memang da kat bawah je (cephalic). Then buat VE. Eh, beza tau kalau kita da ready utk buat VE dengan tak ready. Kali ni bila aku ready, tak sakit pun buat VE tu. Huhu..ke sebab doktor tu yang memang terer buat VE tanpa rasa sakit. Oh ye..sekadar info, tak batal tau pose bila buat VE ni sbb atas faktor perubatan.

Hasil VE, jalan takde lagi! Nak kata 1cm pun payah sebab satu jari dia pun tak lepas. Hooo..lega aku. Terus aku kata "Takde jalan lagi, tak jadik induce la."

Doktor senyum je. "Lambat lagi rasanya ni. Maybe dia nak ikut macam yang sebelum ni, keluar lambat."

So, dengan hasil checkup hari ni, muktamadnya aku tak jadik la nak beranak awal. Hoho..mak aku da siap2 datang dari kampung semalam in case aku jadik beranak hari ni tapi cancel sudahnya. Mak aku datang siap bawak lauk pauk raya ketupat, rendang,  sambal kacang etc konon takut aku terliur kalau terberanak awal. Hahaha..so la ni aku just doa la mintak2 baby kuat bertahan untuk keluar lepas raya.  Time tu ok la da ble adjust sape yg nak jaga Saif nnt time aku berjuang kat hospital.

Dan dapatla aku pose penuh tahun ni. Doakan mudah-mudahan...



Friday, July 18, 2014

Tudung Raya Happylifeshoppe

Assalamualaikum dan haii..

Walaupun memang da pasti, tahun ni aku memang tak beraya tapi semangat nak shopping raya tu tetap ada. Baju aku takde beli pun tapi tudung wajib beli. Aku suka sangat beli tudung tak kisahla jenis bawal ke, shawl ke, tudung sarung segera ke..aku suka pelbagai supaya boleh disesuaikan ikut situasi. Situasi tu lebih kurang camni la, time aku ada banyak masa ble la lilit2 shawl. Tapi kot time nak cepat, tudung sarung segera lebih memudahkan.

So antara online shop yang aku suka untuk beli tudung adalah kat Happylifeshoppe. Semalam (Khamis) aku tengok kat FB, ada tudung baru. Lacey Adeena nama dia. Cantik hoii ada lace-lace. Aku suka benda alah ada lace-lace ni bak kata Che Ta, lace is sexy. Ngehehe..

Ni la tudung Lacey Adeena tuuuu..aku tengok yang model ni pakai la terus jatuh hati n terus terklik beli. Eh? Aku beli sebijik yang color ni la. Tudung ni jenis soft awning. Aku memang prefer soft awning sebab senang nak basuh tak perlu risau awning patah.
Sumber gambar : FB Happylifeshoppe

Servis dia pun sangat bagus. Aku order hari Khamis pagi(semalam), tengahari ni (Jumaat), abang PosLaju da ketuk pintu hantar parcel. Wahhhh..teruja mak!

Belum bukak plastik lagi da teruja dengan cantiknya tudung ni..

Dapat free sampul angpow raya plak tu!Suka!Suka!Suka!

Lace tudung ni memang cantik sangat weii..memang nampak sangat berkualiti setanding harganya. Tudung ni size M, memang labuh da tutup dada macam model tu pakai. Size L pun ada gak kalau yang nak extra labuh.

Gambar aku pakai? Tadak..hahaha..sebab mak yong malu nak pamer muka kembang berminyak tengahari panas buta ni. Takpe, tengok gambo model tu pakai je pun memang tau da memang cantik. Raya nanti kot aku pakai, aku share haa.. Tapi apa yang pasti memang puas hati dengan produk n servis daripada Happylifeshoppe. So korang kalau nak beli gak or nak cuci2 mata je ke boleh la pi FB dia :

atau website dia :


Set Kuih Raya The Morsel

Assalamualaikum dan haii..

Oleh kerana aku nebes sangat takut terberanak awal, so bab kuih raya semua aku memang beli awal-awal dengan niat nak melantak sepuas hati sebelum kena berpantang nanti. Pastu SIL aku wasap tanya nak beli set kuih raya tak. Cantik punya da pack siap dalam balang kaca n siap letak dalam bakul lagi..



Set ni namanya Morsel. Dalam set tu ada 8 balang (campur2 balang besar n kecik) yang mengandungi :

1) Samosa Raya
2) Muruku Raya
3) Kerepek Pisang
4) Kerepek Bawang
5) Samosa
6) Muruku
7) Chickpea
8) Sagon

Harga satu set ni RM100. Boleh COD area Putrajaya. Kawasan lain aku tak pasti plak. Set ni sesuai sangat la kalau nak buat sebagai hadiah ke, hantaran ke. Tapi aku beli untuk melantak sendiri je. Lagipun aku berkenan sangat dengan balang kaca n bakul tu. Balang tu kedap udara. Aku da terbayang da balang tu nanti aku nak recycle buat isi rempah ratus kat dapur. Huhuuu..

So kalau korang berminat nak beli, ble la tengok kat instagram diorang @themorsel atau sms/wasap nombor ni : 017-2121544


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...