Gadget

Thursday, November 27, 2014

Saif Masuk Emergency

Assalamualaikum dan haii..

Selalu kita dengar keluhan mak-mak tentang lasaknya anak-anak yang tengah membesar ni. Lagi-lagi anak lelaki. Aku pun tak terkecuali. Saif tu nampak je macam soft, tersengih-sengih tapi lasaknya mak aiiihh...asyik la nak buat aku bertempik-tempik.

Perkara yang aku paling tak suka dia buat ialah panjat sofa then main terjun-terjun. Kot panjat takat tempat duduk tu ok lagi la. Ni dia panjat sampai ke atas tempat headrest tu. Pastu dok bertenggek situ. Sakit jantung tiap kali tengok.

Dan akhirnya musibah pun terjadi. Satu hari tu, waktu maghrib, aku naik atas untuk solat dan bersiap sebab malam tu nak keluar beli handphone baru. handphone aku kan rosak termasuk dalam lubang jamban! Hampes! So tengah dok bersiap tu, tetiba aku dengar bunyi POOOMMM! dari bawah. Cepat-cepat aku jenguk dari tangga atas ke bawah, aku sangkakan kerusi yang jatuh ke. Rupa-rupanya Saif yang jatuh!

Ko bayangkan betapa kuat dia jatuh terhentak tu sampai bunyi POMMM!!! tu aku boleh dengar kat tingkat atas. Pastu tambah pulak dengan meraung-raungnya. Puas pujuk lama-lama dia diam. Penat menangis agaknya.

So ingatkan dia ok je la kan. So kitorang teruskan agenda nak keluar beli handphone tu. Pi kat kedai kat Subang. Aku tunggu je dalam kereta sementara Encik Suami masuk kedai beli. Leceh la nak angkut 2-2 anak kecik masuk kedai. So baik aku tunggu je dalam kereta. Masa on the way tadi Saif tidur. Dia kat seat belakang masa tu. Aku duduk kat seat depan. But then tetiba dia bangun nangis-nangis. Dia pergi kat aku kat depan pastu muntah!

Ok. Aku da biasa dengan muntah anak so aku tak kisah pun dia nak muntah tapi panik jugak la aku. Sebab dia baru jatuh tadi and then muntah! Kalau dia tak muntah, kurang la risaunya. Sebab muntah selepas jatuh tu antara tanda gegaran otak. Aku da tak senang duduk. Lama plak Encik Suami kat kedai plak. Saifnya dok merengek-rengek plak. Sakit agaknya. Dalam 5 minit kemudian, Encik Suami sampai. Aku bagitau dia yang Saif muntah. Kitorang pun macam tak tau nak buat apa. On the way balik tu, Saif muntah lagi. Aku pasrah je seat kereta berlumuran muntah.

Then Encik Suami kata "Kita pi hospital terus la."

Aku pun setuju je.

So terus speed ke Hospital Putrajaya. Terus ke bahagian Emergency. Kat triage tu, aku bagitau yang Saif jatuh tu pukul 8 malam dan antara waktu nak sampai ke hospital tu (pukul 10.00 malam) dia da muntah 3x dalam kereta. Then staf kat situ dudukkan Saif kat wheelchair terus masuk ke dalam zon kecemasan. Aku je yang teman Saif masuk dalam. Encik Suami tunggu kat luar dengan Safir. Allah..kesian plak bila teringat Safir kena menunggu kat luar tanpa mama. Sobss..

So doktor kata nak buat ctscan takut ada kecederaan dalaman kat kepala. Aku redha je la. So untuk buat ctscan tu diorang kena buat Saif tidur dulu sebab takut dia meronta-ronta dalam mesin ctscan tu. So diorang bagi makan ubat tido. First trial bagi, Saif muntahkan semula semua ubat. Then try bagi 2nd time, ok dia boleh telan. Tapi tak lama pastu dia muntah lagi. Dah la kitorang datang hospital dengan sehelai sepinggang tak bawak baju spare semua. so bukak baju Saif n pakaikan baju hospital hijau yang orang dewasa punya tu ha..jadik la asal pakai baju kalau tak sejuk.

Pastu bagi lagi ubat tido untuk kali ketiga. Ok. Kali ni baru la dia telan betul. Tapi lama jugak nak tunggu dia tido. rasanya dekat pukul 12 tengah malam jugak baru dia tido. So da tido tu, terus sorong dia ke bilik xray untuk buat ctscan. First time tu aku tengok mesin tu depan bijik mata. Selalu tengok dalam drama tv je. Alaa..mesin yang mcam terowong tu pastu ada cahaya mcam laser yang akan scan. So da baringkan Saif kat mesin tu, aku kena keluar time mesin tu on. Aku tak sempat keluar, tetiba Saif bangun dan muntah kat dalam mesin tu! Adohaiii..tak sempat nak scan da muntah pulak. So terpaksa sorong dia balik ke emergency untuk ditidokan semula.

Bilik untuk buat CT Scan

Kali ni bagi ubat tido secara drip kat tangan. Bagus sangat doktor yang buat tu sebab Saif sikit pun tak berbunyi, nangis ke apa ke tak time doktor tu pasal jarum drip kat tangan dia. Karang kalau dia nangis lagi payah keja aku nak control dia. Aku mintak nurse panggil Encik Suami masuk dalam sebab aku da tak larat nak dukung dia. Dia nak tido berdukung, mengada-ngada plak. Kesian safir masa tu dengan tak menyusunya. Seb baik safir spesis tahan lapar. So aku ambik port nyusukan safir, Encik Suami amik alih dukung tidokan Saif.

Tapi tu pun tak tido-tido jugak. Dia da lalok tapi tak nak tido. Dia macam orang bangun. Menjerit-jerit pastu cuba nak bangun dari katil, nak berdiri tapi tak boleh. Terhuyung hayang jatuh. Da sejam tak tdo2, doktor drip dos ubat tido kali kedua. Pun tak jalan. Adoiii.. masa tu da pukul 1 pagi kot. Then try bagi makan ubat tido lagi. Aku minta pindah katil sebab kat situ terang, Saif tak biasa tido bukak lampu. So nurse pindahkan Saif ke bilik sebelah macam wad sementara kot. Tutup lampu kat situ. Aku pulak la yang dodoi-dodoikan dia sampai la akhirnya dia tertido. Masa tu da pukul 2 pagi. Bawak ke bilik xray sekali lagi, kali ni baru la dapat scan. Memang lena betul la dia masa tu. Then pindah semula ke katil wad sementara tadi. Doktor kata tunggu sampai pukul 6 pagi dia nak observe. So bermalam la kitorang kat hospital! Aku, Saif n Safir hokeyy!. Encik Suami terpaksa balik rumah nak ambik baju Saif sekali la dia tido terus sampai pukul 6 lebih aku call baru dia nak bangun. Bukan main sedap dia tido, aku bersekang mata dengan tido berhimpit ngan Saif ngan sambil nak menidokan Safir. Safir tido dalam baby cot yang buat letak baby newborn tu. Tetiba fefeeling newborn plak.

Sampai tertonggeng tido gini haa..

No photography tapi aku nak jugak ambik gambar sebagai bukti. Ngehehe..
Macam sedih pulak tengok gambo ni macam orang sakit kritikal padahal tido je pun. Tu wayar oksigen kena pakai sebab banyak sangat ubat tido masuk. Elok je dia tak tanggalkan wayar tu. Siap kalau tertanggal dia pasang semula sendiri.

Safir pun terjebak tido kat hospital. Ting tong kepala aku tak cukup tido sebab nak tidokan budak 2 orang ni..Dia asyik meronta-ronta menendang-nendang cot tu time tido sebab sempit. Sudahnya angkat dia tido atas katil je. Mama berkorban tido duduk celah-celah bucu katil je. Sobsss..

Da pagi cam sejuk plak, so balut dengan kain hospital. Alololo..cian anak mama ni. Macam dia pulak yang sakit.

So pagi tu doktor datang bagitau result scan ok. Takde kecederaan ke apa la. Tapi still kena observe dalam seminggu sebab otak budak still padat so kalau ada kecederaan maybe lambat akan trace. Saif pun da takde muntah lagi so doktor kata boleh balik la. Observe kat rumah je la. But so far lepas balik dari hospital tu, Saif ok ceria so aku anggapkan memang ok la.

Tu je la aku nak cerita pengalaman aku stay kat wad emergency ngan Saif n Safir. Safir pun tergedik-gedik jadik rebutan nurse dengan doktor kat situ yang geram dengan rambut cacak-cacak n pipi bulat dia tu. Tapi balik dari hospital terus aku cukur rambut cacak-cacak tu. Huhuu..

And aku nak share sikit maklumat yang doktor bagi iaitu nasihat penting mengenai kecederaan kepala :

a) Kebingungan, kurang sedar atau keresahan
b) Mengadu sakit kepala berterusan
c) Muntah
d) Mengalami lemah anggota
e) Penglihatan jadi kabur dan lihat sesuatu benda menjadi dua
f) Pengsan atau sawan

So kalau ada tanda-tanda ni, cepat-cepat la ke hospital. Kalau takde tanda-tanda ni, tak payah la pi hospital tapi pantau je la keaktifan dan keceriaan anak tu.


p/s : Jangan bagitau mak aku mahupun mak mentua aku tauuu. Aku tak bagitau diorang pun. Tak nak diorang risau + bebel "macam mana la boleh jatuuhhhhh tu sampai masuk hospitalllllllllll??????

p/s lagi : On the way balik dari hospital, Saifnye jatuh tergolek pulak dalam kereta. Cantik berbekas kesan alas kaki dalam kereta kat muka dia. Alahaiii..*facepalm.



Wednesday, November 26, 2014

Jaga Mata, Jaga Hati

Assalamualaikum dan haii..

Ahad lepas yang sudah-sudah, aku berkesempatan lepak-lepak dengan TV bersama Encik Suami. Layan Legenda Budak Setan 3. Kot siapa yang da tengok cerita ni mungkin da tau jalan ceritanya macam mana. Salah satu plot cerita adalah si Ayu Raudhah yang da bersuami masih tergila-gilakan si Farid Kamil yang aku pun da lupa apa nama watak dia.. owh..Akashah..Akashah nama watak dia.

"Ayu tu da kahwin kan?" Tanya Encik Suami (merujuk pada watak dalam cerita tu).

"Ye la.."

"Dia dah kahwin kan. Apasal dia boleh nak suka kat orang lain lagi? Kat suami orang lain pulak tu.." Tanya Encik Suami lagi.

Aku hampir-hampir menjawab "Biasalah tu bang.."

Tapi aku tak jadi cakap ayat tu. Silap haribulan dia akan fikir yang aku punya persepsi bahawa skandal antara isteri orang dengan suami orang tu adalah sesuatu perkara biasa yang normal. Nauzubillah.

So aku jawab "Alahh..kan suami dia tu jahat. Sebab tu dia nak terhegeh-hegeh harap simpati kat orang lain pulak."

Ok. Isunya kat sini adalah skandal isteri orang dengan suami orang. Tak pun skandal antara isteri/suami orang dengan pasangan yang belum berkahwin.

Aku selalu baca isu ni dalam majalah atau mana-mana media. Tapi aku tak sangka benda ni sekarang macam da jadi sesuatu yang common. Biasanya melibatkan orang yang bekerja la. Mana-mana tempat kerja mesti ada isu macam ni.

Aiihhh..tu la masalah paling besar bila berada dalam alam pekerjaan. Dan perkara ni bukannya berlaku kat orang yang bekerja kat pejabat je. Yang keja cikgu pun boleh terjebak, yang keja tukang kebun pun boleh terjebak, yang tak keja apa-apa pun boleh terjebak dengan orang yang bekerja.

Tapi membaca dan mendengar cerita dari mulut orang tu lain daripada dengan benda yang berlaku depan mata sendiri. Selalu dengar orang bercerita je kan..tak pun tengok drama tv je kan..ni bila benda ni berlaku depan biji mata sendiri..aiih..

Kita cuba fikir positif la. Mungkin diorang selalu berdua sebab skop kerja yang sama memerlukan diorang selalu bersama berdua ke mana-mana.

Tapi..

Bila tengok waktu sarapan pun berdua..

Lunch pun berdua..

Dok kat meja paling hujung yang tersorok nun..

Ehmm..kau rasa?

Yang perempuan takkan takde kawan perempuan lain kot? Ada ramai je perempuan kat opis ni.

Yang lelaki takkan takde kawan lelaki lain kot? Ada ramai je lelaki kat opis ni.


Lagi pulak, aku rasa bagi orang yang da berkahwin akan jadi automatik rasa janggal untuk berdua dengan rakan sekerja berlainan jantina. Tak kisah la orang tu da kahwin atau masih bujang.

Kot maybe la..maybe..positif kan..sehari dua begitu mungkin la diorang memerlukan ruang waktu berdua untuk membincangkan kerja melibatkan diorang berdua.

Tapi..

Kalau da berhari-hari bawak bulan ke bulan. Aiihh..lain macam pulak rasanya.

Lagipun kalau ada benda nak dibincangkan, bincang kat meja kubikel sendiri sudah la kan. Apa kaitannya nak bincang time breakfast dan lunch kan.

Sebab tu aku kata JAGA MATA, JAGA HATI.

Kita boleh kawal mata kita kan. Kalau da tau orang tu hensem/cantik, jangan la ditenung lama-lama. kalau perlu ada perbincangan, kita tengok la meja ke, kertas ke, dinding ke. Jangan sampai bertentang mata wei. Bahaya..silap haribulan terpanah terus masuk ke hati.

Dan hati tu pun kuatkanlah imannya. Fikir lah suami/isteri dan anak-anak. Jangan ikutkan nafsu tu.

Kalau mata hati tu da buta sangat, da tak boleh nampak suami/isteri atau anak lagi, ingatlah Allah masih ada. Allah perhati je. Tinggal lagi Allah tak turunkan bala kat orang macam ni sebab nak bagi peluang bertaubat.

So..ingat. JAGA MATA JAGA HATI. Ada yang memerhati.


Tuesday, November 25, 2014

Baby Batuk

Assalamualaikum dan haii..

Safir start batuk masa umur 2 bulan lebih. Sejak tu macam-macam kaedah remedi aku da cuba untuk sembuhkan batuk tu. Percussion, steam, minyak bawang putih, madu stc.

Doktor? Da 3 klinik aku pergi. Klinik pertama pergi kat area rumah aku. Dia kata dada takde bunyi so should be ok, just pantau je. Ubat tak diberi sebab memang tak elok untuk baby kan. Doktor tu suruh sapu Vicks je. Dalam hati aku kata "eleh sapu Vicks tu aku pun tau.."

Then pergi klinik kedua, klinik femes ames iaitu Klinik Wangsa. Jumpa Dr.Nadir. Pi klinik ni of course cara rawatan dia bagi neb and sedut kahak. Ku tahan je jebat bila si Safir tu meraung-raung kena neb. Tapi condition lepas tu still sama. Ada kurang kekerapan batuk tapi batuk tu still kuat lagi.

Then last week aku bagi plak pergi klinik kesihatan kat Putrajaya. Pun doktor kata ok, dada takde bunyi even nafas berbunyi. Tambah plak lagi si Safir tergedik-gedik sengih aktif bagai memang takde rupa orang sakit so doktor kata ok.

Aku sebagai mak-mak rasa tak puas hati. Ye la, baby batuk terkohol-kohol gitu. Tak sedap hati aku dengarnya.

So tadi aku bawak pergi hospital plak. Dengan harapan doktor hospital punye treatment better la kan. Aku pergi Az-Zahra, Bangi. Tempat beranakkan Safir dulu.

Bila jumpa doktor, first mesti la doktor check dada dia. Tergedik-gedik geli si Safir tu sebab stetoskop tu sejuk kan. Doktor kata lung clear, takde bunyi. Yang nafas dia berbunyi tu rupanya sebab dari tekak. Kahak tu melekat kat tekak sebab tu berbunyi. Lagi plak baby, tekak masih lembut so tak dapat serap kahak tu. Doktor kata kalau baby da besar, tekak mengeras so dapat serap kahak tu. Doktor kata pantau tahap keaktifan, kekerapan menyusu. Kalau sampai dia tak nak menyusu atau menyusu kejap-kejap stop maknanya pernafasan da tersekat. So cepat bawa ke hospital. Dan check jugak kalau-kalau bawah dada dia tenggelam kena cepat-cepat bawa ke hospital.

So Safir? Ok je. Takde masalah. Aku je la kena bertahan bersabar tunggu batuk dia tu sembuh sendiri. Sementara tu aku teruskan je apa-apa remedi yang sesuai untuk dia.

Friday, November 21, 2014

Aku dan Lipstick

Assalamualaikum dan haii..

Aku ni kan spesis perempuan yang tak suka pakai lipstick. Aku suka mekap-mekap. Macam-macam barang mekap aku ada tapi lipstick je yang aku takde. Pernah jugak la beli tapi sekadar beli je la lepas tu terperam tak digunakan. Paling-paling pun aku akan guna lipbalm je.

Pernah suatu pagi di dalam lif, seorang perempuan India menegur kawan perempuan yang sorang lagi.

"Eh..you tak pakai lipstik ke?" Tegur perempuan India yang aku namakan sebagai Sathia (bukan nama sebenar)

"Ehm..malas la. Tak sempat nak pakai. Nak cepat." Jawab kawannya malas. Kawan dia ni aku namakan sebagai Siti (bukan nama sebenar).

"Heyy..you dah pakai bedak mekap tebal-tebal lepas tu you tak pakai lipstick. Langsung takde seri la muka you. Macam muka hantu Kak Limah. Hahahahah.." Sathia terkekek-kekek gelak.

Aku? Spontan mengetap bibir. Muka aku palingkan menghadap dinding lif. Dengan harapan dia tak perasan bibir aku yang pucat macam hantu Kak Limah.

Lif berhenti di tingkat enam. Aku cepat-cepat keluar. Sebaik sampai di meja, aku mencapai cermin. Membelek bibir yang kering dan pucat.

Ehm..memang macam Kak Limah. Tapi tak nak jadi macam Mah.

Aku ni macam baru terima wake up call. Dengan lajunya tetiba aku bukak blog list dan terpandang kak Mimi tengah bukak Pre-order Nyx. Dengan tamaknya aku terus order. Bukan satu, bukan dua, tapi tiga lipstick Nyx Soft Matte tu! Aku beli San Paulo, Ibiza dan Cannes. Nampak tak bila nafsu menguasai diri, jari akan laju je klik kat Transfer to New 3rd Party Account.

Tapi disebabkan kesilapan alamat, aku hanya menerima parcel Nyx aku tu selepas naik keja cuti bersalin. Maknanya sepanjang 3 bulan lebih cuti tu aku bersabar je tak dapat pakai lipstick baru.

Naik kerja, aku terus pakai lipstick baru dan-dan masa tu jugak. My review? Best sangat lipstick ni weiii.. first time pakai lipstick matte aku da jatuh cinta. Dan yang penting sekali baunya sedap sangat! Actually punca aku tak suka pakai lipstick pun sebab tak suka dengan bau lipstick yang tak berapa best tu la. Tapi Nyx ni, bau nya sedap sangat. Pastu bila sapu kat bibir, rasa lembut sangat. Serius jatuh cinta doblas kali.

Lepas tu, boleh tak bos-bos department lain bila datang department aku, diorang tanya "Orang baru ke?" Makk aiihh..nampak tak lipstick tu mampu merubah imej sampaikan orang yang tak perasan kau sebelum ni mula perasan kewujudan kau. Ye la.sebelum ni aku badan kembang, muka kembang, pucat tak berseri pulak tu macam Kak Limah, sebab tu takde orang nak ambik kisah kewujudan aku. Antara wujud tak wujud pun. Melampau bonar. Nampak sangat people do judge book by its cover kan?

Naik-naik cuti je pakai lipstick terus orang recognize. Nampak tak imej tu memainkan peranan? Tapi ingat! Niat tu biar betul. Pakai lipstick bukan sebab nak menarik perhatian orang tau. Tapi lebih kepada keyakinan diri. Aku pakai lipstick ni pun aku akan tekap ngan tisu bagi pudar sikit warnanya. Kalau tak, aku takut orang terconfuse antara aku dengan Megan Fox. Eh?



p/s : Rasanya kat rumah pun kalau aku pakai lipstick, tak salah kan? Baru betul gojes!


Thursday, November 20, 2014

Biasakan Yang Betul

 Assalamualaikum dan haii..

Semalam aku cuti. Ambik kesempatan pi shopping sorang-sorang. Syok oo shopping sorang-sorang. Ikut suka aku nak test segala jenis kasut berapa lama pun yang aku nak. Pastu boleh melaram dari satu handbag ke satu handbag yang lain. Antara pulus ada tak ada je. Gaji tak masuk lagi kan tapi ada hati bershopping bagai. Huhuhu..

Da penat mengabiskan duit, moh makan KFC je la. Jimat sikit. Aku order menu Bombay set Combo A yang ada 2 ketul ayam, roti, wedges dan air mangga. Aku order ni pun sebab air mangga tu, malas nak order set lain yang air bikarbonat nak kena tukar-tukar pastu tambah-tambah duit plak. Koser, order yang ada air jus n mintak tak mau ais.

Aku pun duduk kat meja yang ada 4 kerusi. Baru nak gigit wedges, ada akak sorang ni nak tumpang duduk sama kat meja aku. Aku toleh kiri kanan, ehmm memang orang agak ramai, meja lain memang da penuh. So dengan ikhlas hati aku persilakan la akak tu join meja tu. Kak Liza namanya.

Akak tu pun peramah. Dok borak-borak pasal kerja, pasal hias-hias rumah..macam-macam la. Aku layankan je sambil meratah ayam. Kulit ayam aku kuis tolak ke tepi. Orang yang da biasa makan KFC sama-sama aku mesti da faham yang aku memang tak makan kulit ayam. Aku tak suka makan benda lembik-lembik gitu. Selalunya laki aku la dok perabihkan kulit ayam tu. Sebab tu kau tengok dia sekarang membesar bagaikan johan.

"Eh, tak makan kulit ayam tu?" Kak Liza tanya.

"Tak. Saya tak suka."

"Eh..bukan ke orang makan KFC sebab nak makan kulit ayam yang rangup tu? Kulit ayam tu la yang paling sedap, garing...rangup.."

"Saya makan KFC sebab saya lapar."

Dah sengkek sebenarnya sebab terboros belanja beli kasut kat AEON dan barang kat Lovely Lace. Ikut nafsu aku nak makan Kenny Rogers sebenarnya. Kuikuikuiii..

"Patut la awak ni kurus je..Kulit ayam pun awak tak makan. Jaga kesihatan betul." kata Kak Liza lagi.

"Saya memang health conscious tapi tak bermakna saya sihat sangat pun. Percaya tak kalau saya kata kolestrol saya tinggi even saya jaga makan?" Balas aku.

"Eh..awak yang jaga makan ni pun boleh kolestrol tinggi..biar betul. Akak yang makan sesedap rasa ni entah-entah pun tinggi kolestrol.  Akak tak pernah check. eiii..takut.." Kak Liza buat muka takut lalu meletakkan kulit ayam yang sedang diratahnya tadi ke tepi.

Selesai makan, aku kemas bahagian meja aku dan bangun sambil angkat tray.

"Eh, nak bawak ke mana tray tu?" Tanya Kak Liza.

"Tuu.." saya menunjuk ke arah tong berlabel WASTE dan TRAY.

"Nanti kan ada pekerja yang kutip tray tu."

"Takpe. Dah kenyang makan, exercise sket. Bawak tray pergi buang sisa makanan je pun."

Aku tuang sisa makanan dan letakkan tray di tempatnya sebelum kembali ke meja.

"Patut la kurus je..." Kak Liza mengulang kata-katanya tadi.

Aku senyum je. Dalam hati kata "Semua orang berimpian nak kurus, tapi nak bangun buang sampah pun malas. Nak minum air pun malas sebab malas kejap-kejap nak pergi toilet. Sedangkan tu semua salah satu bentuk exercise - berjalan."

Oleh kerana aku ada appointment dengan orang lain lepas tu so cepat-cepat aku minta diri. Masa nak keluar dari pintu, aku toleh ke arah Kak Liza, dia sedang mengangkat tray. Aku senyum. Berjaya jugak aku mentarbiahkan orang.

 sumber : google.com

 p/s : da lama tak tulis blog tetiba penulisan da jadi macam menulis cerpen plak. Huhu..eh..kepsi bukan good good sangat punye food. Sesekali boleh la nak layan..


Friday, November 14, 2014

Stop Blogging?



Ehm..asyik berfikir-fikir macam nak stop blogging. Kat opis busy dengan kerja. Kat rumah busy dengan anak-anak n kerja rumah yang macam tak pernah habis-habis. Bila masanya nak tulis blog. Nak blogwalking pun tak menyempat da sekarang.

Tapi sayang nak berhenti blogging. Aku suka menulis. Tak kisah la tulis tentang apa pun. Lagipun orang berlatarbelakang pendidik macam aku ni memang kena menulis. Tambah plak lagi aku da lama tak update apa pun tapi still tabung nuffnang aku bertambah. Huuu..tu yang syok tengok tu.

Cari mood dulu..kena susun balik time management.

Monday, November 3, 2014

SIAPA MAKAN CILI?

Assalamualaikum dan haii..

Baru naik kerja 2 minggu tapi busynye aihhh..sampai langsung takde masa nak bersantai-santai hadap blog lah. Nak blogwalking pun tak sempat apatah lagi nak update blog..aiihh.. bukannya apa, da lama sangat bercuti so bila naik kerja segedebuk benda datang serentak yang perlu perhatian segera. So..ehmm..

Tambah plak lagi sebenarnya macam takde mood sangat nak update blog. Sebab rupanya ada jugak yang jadik stalker kat blog ni. Bosan betul la kalau ada stalker ni. Yang kelakornya, dalam entri orang kampung aku sebelum ni aku takde sebut pun pasal nama si polan si polan yang annoying kat kampung tu. Aku just tulis secara umum je. Tetiba boleh plak ada orang tu terbaca entri blog aku tu, terus dikatanya macam-macam. Orang kata "Siapa Makan Cili Dia Terasa Pedasnya"..kan? Kalau kau tak seperti yang dikatakan tu, kenapa perlu nak melenting kan? Komen kau tu seriously menunjukkan siapa diri kau sebenarnya. LOL. Terasa? Aku ulang lagi "Siapa Makan Cili Dia Terasa Pedasnya". Pity you.

Actually kalau ikutkan emosi aku waktu tu, aku boleh balas up entri baru untuk cerita macam-macam. Tapi aku tak nak ikutkan emosi. Aku tarik nafas..tenang.. Aku masih boleh fikir rasional. Aku tak nak berbalas-balas komen yang jahat sebab itu hanya menyerlahkan kecetekan akal fikiran. Ye lah..orang tu kutuk mak kau macam-macam, takkan boleh diam je kan. Tapi bagi aku, diam tak bererti kalah. Kebenaran pasti akan terserlah. Macam yang kau kata "Allah Maha Mengetahui"? Memang betul lah tu. Allah lagi tahu siapa yang benar, siapa yang salah.

Ok lah..tamat waktu rehat. Moh sambung buat kerja.

Thursday, October 23, 2014

DEEP

Dear stalker,

If you are not in the shoes, just stay far farrrr away bcoz :

Some things are better left unsaid
Some strings are better left undone
Some hearts are better left unbroken
Some lives are better left untouched
Some lies are better off believed
Some words are better left unspoken

Pity you

LOL

Monday, October 20, 2014

Warm Up

Assalamualaikum dan haii..

Lama tak update blog kan sejak beranak pinak ni. Jadik seorang mak bukan kerja mudah. Jadik seorang mak kepada 2 orang anak lagilah bukan kerja mudah.

Tapi awesome!

Maka bersyukurlah..

Walaupun aku selalu jugak nak bertukar jadi simba the white lion bila si adik buat perangai atau si abam buat nakal. Hooohhh..masa ni la aku nak praktis sejauh mana aku boleh positif.

Ok..tak tau nak cerita apa lagi. Cukup la tu entri warm up lepas naik keja. Hoho..

Nah..belanja gambo sekeping..


Ok..sambung buat kerja..


Kick Toxic People Out!!

I dont care who you are
I will never let you ruin my mind 
Because you are so toxic!!!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...