Thursday, December 24, 2009

Tips Menulis Karangan Yang Hebat

Ok..ok..kali ni aku nak serius sket la. asyik buat entri merapu jek. actually bukan senang nak dapat idea menulis ni. aku pernah tanya tips kat ayah aku masa nak buat karangan. so tips yang ayah aku berikan lebih kurang camni lah.

1. Ambik sebuah kamus. kalau nak buat karangan melayu, ambik la kamus bahasa melayu. ok?

2. Secara rawak, selak mana-mana halaman dalam kamus.

3. Perhatikan perkataan terakhir yang kita nampak di sudut kanan bawah kamus. perkataan itulah yang akan digunakan untuk membuat ayat karangan.

4. Sebagai contoh, perkataan yang kita jumpe adalah "PENANTIAN". so kita buatlah ayat daripada perkataan "PENANTIAN" tu. contoh ayat "PENANTIAN adalah satu saat yang sangat menyeksakan jiwa tatkala rindu mula berbisik di sukma." (yucks!aku yang buat ayat ni pun terasa geli nak membacanya)

5. Then, cari perkataan seterusnya. Perkataan kedua yang ditemui adalah "MAKAN". so buat lah ayat, "Rindu ini semakin meMAKAN jiwa." Setiap ayat kenalah ada connection antara satu sama lain, hokey?

Maka teruskan lah menyelak kamus, membuat ayat sehingga menjadi satu karangan yang lengkap. (walaupun pada hakikatnya aku agak ragu-ragu dengan tips tersebut) Ayah aku dengan bangganya kata kalau guna tips tu, novel setebal kusyen sofa tu pun aku boleh tulis. Oh ye ke..fine. (kenapa ayah tak tulis novel sendiri? ehmm..)

(kau nampak tak aku tengah serius buat karangan tu.. :p )


p/s : kenapa aku rasa entri yang ni pun cam merapu jugak walaupun aku da cuba berserius?

I LoVe PHoToSHop

Ye..ini dia saya sekali lagi. dalam masa suku hari, aku sudah menulis entri untuk kali ke-3.

Di kala kebusanan melanda diri, benda yang aku suka buat adalah main-main photoshop. best gak layan syok sendiri edit-edit gambo yang perasan comey. bukak je website ape2 yang ada sediakan tutorial, then aku cuba tiru buat. ada yang jadik makin comey, ada gak yang jadik cam monster vs alien. hahaha...

Antara hasil karya masterpiece yang telah aku hasilkan adalah seperti berikut :

(antara karya terawal ku..tema McD dengan harapan dapat menggantikan maskot pakcik McD sedia ada)

(ini plak xpasti la tema ape..bantai je la..)

(yang ni adalah tema seorang pensyarah yang cuba berlagak serius..haa..cuak..cuak)

(ini plak bertemakan merenung masa hadapan yang tak pasti)

(haa..ni plak temanya siri pertarungan buku bertemu ruas, ultraman dan raksasa gorgon. gorgon ada adik, tapi 2-2 pun da kiok)

Melayan Kebusanan Tahap Devil

(peribahasa baru-bagai opis dilanda garuda)

Oh my..untuk kesekian kalinya aku kebusanan lagi. hujung2 tahun camni, sumer orang sibuk berholiday menghabiskan sisa-sisa cuti yang macam susah sangat nak abeskan dari awal tahun. sisa cuti aku ada 2 hari lagi. tapi aku malas nak cuti. kalau cuti pun, bukannya buat ape beb. paling2 pun aku akan menghabiskan masa tido macam beruang kutub yang sedang berhibernasi. balik kampung pun macam takde ape yg menarik. silap haribulan aku lari dari rumah lagi, menyampah aku tahap nates ngan nates sekor kat rumah tu. die..die..kill..kill..go to hell laa!

Dan pada saat ini, pukul 11.52 minit pagi, hanya aku dan naza je yang tinggal berduaan dalam opis ni. andai la naza itu lelaki, maunye kami dah kena tangkap basah berdua. hihi..aku pun da tak tau nak buat ape. nates!!kenapa aku selalu sangat diserap perasaan busan ini. nak berinternet pun da xtau nak watpe. nak tido tak ngantuk plak walaupun aku baru je lepas telan ubat batuk melebihi dos yang dibenarkan oleh doktor Klinik Kerajaan Karak. Aku pun xtau la dia bagi ni ubat batuk ke ibu sirap. langsung tak berkurang pun batuk aku. sampai berair mata n hidung aku kebatukan. uhukk..uhukk...T_T

(inilah ubat batuk berkenaan..memang sirap rupanye. ceh..tertipu!)

Terdengar bunyi tapak kasut..kletak kletukk..oo..ada manusia lain menjengah masuk ke opis ku ini. rasa terhibur sket melihat ada manusia lain selain naza berlalu-lalang di opis. oh ye, sebentar tadi pun ada aunty cleaner datang kutip sampah kat bakul sampah aku. dan tong sampah itu hanya kosong dalam masa 10 saat je kerana kemudiannya aku telah mengisinya dengan sisa-sisa kertas daripada slip gaji aku. dah lama slip gaji tu terbiar atas meja. aku takde hati nak melihatnya sebab yang penting akaun Maybank aku berisi duit. aku belek2 slip gaji tu dalam 5 saat n then campak masuk ke dalam laci. busan..hanya picisan kertas yang menyumbang kepada kemusnahan alam sekitar dan pemanasan global.

Devil dalam hati aku meronta-ronta menghasut, "balik rumah jelah tido. dok opis pun bukan watpe.petang karang datang la smula thumb out."

Astaghfirullahalazim...sesungguhnya syaitan itu memang suka menghasut anak Adam melakukan kemungkaran. Aku takkan ikut kata dia untuk balik tido kat umah. aku hanya akan tido kat sofa belakang saja. ok? zzzzzzzzzz......

BYeBYe 2009 n WeLCoMe 2010..

(aku pun xbaper pasti apakah kaitan gambar di atas dengan entri kali ni. maybe sebab nampak macam sedang merenung masa depan yang fuzzy2 dek kabus genting)

Pejam celik pejam celik, setahun lagi dah berlalu..ayat klise. terasa cepat sangat masa berlalu. 2009 yang penuh memori manis dan pahit kian ditinggalkan. Tapi pada masa sama, aku xsabar untuk melangkah ke tahun baru. And macam biasalah, bila nak masuk tahun baru, macam2 azam baru nak dibuat. azam tahun lepas pun tak terbuat, da nak buat azam baru. sebenarnya aku xingat pun ape azam yang aku da buat. ada ke aku wat azam ek? hilang ingatan lagi..

Maka azam yang aku listkan untuk 2010 adalah..drumroll please...dummdummdummm...:

1) Menjadi pekerja yang lebih berdedikasi. dengan ini aku akan menjadi orang yang lebih gila kuasa supaya cepat naik pangkat.

2) Tak mau tangguh2 keja lagi. Disebabkan suka tangguh ni la, akhirnya keja jadik tergendala sebab aku terlupa yang aku sebenarnya ada keja yg perlu dibuat.

3) Nak exercise hari-hari kat outdoor gym KK. nak kecikkan kaki ku ini. tak mau jadik drumstick cam Fafau. kalau ble nak jadik cam Jessica Alba.ble ka?hahaha..

4) Mengawal nafsu shopaholic. (ble ke? ble ke?ulang 1000x pertanyaan..)

5) OK..aku xmau beli baju2 atau kasut2 atau beg2 atau mekap2 lagi. Maka aku akan fokus untuk beli gadget, barang letrik n barang keperluan umah. ok x?

6) Must have a GPS!! A MUST! penting untuk orang buta arah cam aku.T_T

7) Buku. nak baca lebih banyak buku. dah lama aku tinggalkan alam buku ni. semoga tahun depan menjadikan aku manusia yang lebih berilmiah setaraf ngan A.Samad Said. paling koman pun cam Bill Gates la.ble wat duit juta2.

Dan sebenarnya ada banyak lagi angan-angan..eh azam..yang aku da fikirkan. kalau ada lagi, akan ku update coming soon.

Wednesday, December 23, 2009

oK Ke?

testing..testing...di kala kebusanan maka aku cuba mengubah layout blog ku ini. ok kah? dah banyak template aku dunlud, ada je aku xpuas ati. (ko memang x reti bersyukur!) sebab da terbiasa kan ngan layout lama, bila ubah layout baru, cam susah nak sesuaikan diri plak. tu baru ubah layout baru blog,kalau ubah bf baru? agak-agak aku xreti bersyukur jugak tak? nak tukar yang baru dan baru dan baru lagi sampai puas ati?hahaha...

by the way..rasanya ni la kot template yang aku paling berpuas hati setakat ini. aku pilih ni pun sebab dia ada munge-munge..ala-ala girly gitu..pastu kaler dia yang cekelat itu ala-ala menenangkan, pastel kaler gitu. curlassstt..

agak-agak pasni cam nak tukar lagi x? huhu...

Thursday, November 26, 2009

KoSoNG DaN KaCau..

Hati kosong. Jiwa kacau. Hidup bosan. Sume staf senior da balik, tinggal la kami staf junior kat dalam opis ni. opis ni bagaikan kami yang punye. keja sume da setel, xtau nak buat ape. aku da naik boring layan forum. layan lagu pun ntah da berapa ratus lagu ntah. naik kering tekak aku karaoke sorang-sorang depan laptop. xtau nak watpe, tu pasal untuk kesekian kalinya aku wat posting lagi kat blog ni. xtau nak buat ape sebenarnya. boring lagi..layan tengok gambar lama2 zaman belaja. teringat kawan2 yang happening. really miss them so much..

Aku rasa aku ada syndrome tak ble tak buat ape-ape. bila xde ape nak buat, start la aku mengantuk dan nak tido. at least aku kena buat something tak kira la pi berborak ke, menyanyi sorang2 ke, main rubic cube ke..kalau x, comfirm mata layu. kalau drive pun camtu, kalau terpaksa menunda slow belakang lori, start la mengantuk. selalunya nak hilangkan ngantuk, aku nyanyi je la sorang2. pitching lari belakang kira, yg penting enjoy. payah wei kalau tertido. tambah plak aku ni spesis ble tido di mana2 jek. kisah benar-aku penah tido kat stesen komuter selama lebih 2 jam. masa tu pukul 7 lebih, aku tunggu orang jemput aku. orangnye tak sampai2, aku xtau nak watpe, mata makin layu so apa lagi terus tido. beg baju jadik bantal kepala, handbag jadik bantal peluk pastu tutup muka ngan sweater. perghh..memang tido tak hengat dunia. naseb baik tak kena halau. mana la tau kot ada yg ingat aku ni pengemis ke apa, tido merata2. huhu..

(agak2 kenal tak sape ni? standard la kan tido dalam bas..)


Ooo..please..cepat la masa berlalu. bila nak pukul 4.59 ni. arghhh!!

uNTuK SeMua..

(kredit to burujutimur..)

Kepada yang masih SINGLE...
Cinta ibarat kupu-kupu.
Makin kau kejar, makin ia menghindar.
Tapi, bila kau biarkan ia terbang, ia akan
menghampirimu di saat kau tak menduga.
Cinta mampu membahagiakanmu
tapi sering pula ia menyakiti,
Tapi cinta itu hanya istimewa
apabila kau berikan cinta
kepada seseorang yang layak menerima.

Kepada yang ragu-ragu dengan PERNIKAHAN...
Cinta bukannya mencari seseorang yang
"SEMPURNA", tetapi menemukan seseorang
yang mampu menjadikan dirimu sempurna.

Kepada PLAYBOY / PLAYGIRL...
Jangan katakan "AKU CINTA PADAMU!"
bila kau tidak benar-benar peduli.
Jangan bicarakan soal perasaan
bila itu tidak benar-benar ada.
Jangan kau sentuh hidup seseorang
bila kau hanya berniat main-main dengannya.
Jangan menatap ke dalam mata seseorang
bila apa yang kau lakukan hanya pembohongan.
Hal paling kejam yg dilakukan ialah
membuat seseorang jatuh cinta,
sedangkan kau tdk berniat langsung
"UNTUK MENERIMANYA" saat ia terjatuh.

Kepada yang PATAH HATI...
Sakit... luka.. patah hati...
bertahan selama kau menginginkannya
dan akan menghiris luka sedalam kau membiarkannya.
Persoalannya, bukan bagaimana mengatasi rasa sakit itu,
tetapi adalah apa yang boleh diambil dan di hayati
sebagai pengajaran dan hikmahnya.

Kepada yang BELUM PERNAH JATUH CINTA...
Bagaimana kalau jatuh cinta?
Mahu jatuh, jatuhlah! Tetapi, jangan sampai terjerumus.
Biar selamba tapi stabil. Berkongsilah tetapi jangan tak adil.
Cubalah untuk memahami tetapi bukan bermakna
tidak boleh meminta apa2.
Bersedialah untuk terluka dan menderita,
tetapi jangan simpan semua rasa sakit
jika itu yang benar2 dialami.

Kepada yang ingin MENGUASAI...
Hatimu patah melihat orang yang kau cintai
berbahagia dgn org lain,
tetapi akan lebih sakit lagi apabila mengetahui
bahawa orang yang kau cintai ternyata
tidak bahagia dengan mu.

Kepada yang takut MENGAKUI...
Cinta menyakitkan bila anda
putuskan hubungan dengan seseorang.
Tetapi, lebih sakit lagi bila seseorang
memutuskan hubungan dengan mu.
Tetapi, cinta paling menyakitkan apabila
Orang yang kau cintai langsung tidak
mengetahui perasaanmu terhadapnya.

Kepada yang masih bertahan
MENCINTAI SESEORANG YANG TELAH PERGI...
Hal menyedihkan dalam hidup ialah
bila kau bertemu seseorang lalu jatuh cinta.
Kemudian akhirnya menyedari bahawa
dia bukanlah jodohmu dan kau telah
mensia-siakan masa bertahun-tahun
untuk seseorang yang tidak layak.
Kalau sekarang dia sudah tidak layak,
10 tahun dari sekarang pun dia tetap tak akan layak.
Biarkan dia pergi dan lupakan..

HaNDPHoNe KaTaK

Semalam adik aku mesej guna hp ayah aku. tak pernah-pernah pun diorang kalau nak mesej guna hp ayah aku.selalunya guna hp mak aku. so adikku si Zati yang kepoh tu bagitau, rupanya hp mak aku hilang masa pi Kiara Mall. tu ar, shopping tak hengat dunia sampai hp pun ble cicir. mesti mak aku frust sebab hp tu baru lagi, tak sampai setahun pun.

So, aku pun mengofferkan hp aku lagi satu untuk mak aku pakai. korang tau ape adik aku reply?
"Akak, mak tanya henset yg bunyi ayam atau katak tu ke? mak tergelak tau."

Ooo..demand rupanya mak aku. so aku pun reply..
"Ye la..henset bunyi katak tu la. ok ape, daripada takde langsung."

Zati reply...
"Eee..mak ketawa. mak cakap takkan nak pakai henset tu. selama ni henset mak yang paling canggih kat kawasan ni, mak cakap."

Hahahahha...mak aku memang demand! ok la tu ada gak hp daripada takde langsung. mak aku memang xble blah..seb baik aku tak mewarisi perangai demand mak aku nih.huahuahua...comfirm raya aji ni balik johor mak aku beli henset baru untuk kesekian kalinye.

( ok ape hp katak ni..ble wat torchlight lagi..)

Wednesday, November 25, 2009

Proposal Daisakusen

Lagu dalam ni merupakan OST bagi citer Proposal Daisakusen. Aku suka sangat cerita ni. aku da tengok banyak kali pun tak jemu. lagipun sebab ada Yamapi kan so memang la tak jemu. :p
N lagu ni pun aku suka sesangat.




SiGNs

Aku dapat tau tentang short movie ni daripada sorang forumner. Katanya "for all single lonely bachelors must watch this." Aku single ke? Aku lonely ke? Ntah..tapi aku teringin nak tengok video ni so download. Ehmm..komen aku..nice n sweet.huhu..kalau sape2 tak dapat view video ni, ble la search kat youtube short movie tajuk "SIGNS". aku xble nak bukak youtube sini so tak dapat nak bagi link ye.



p/s : moral of the story, selagi ada peluang di depan mata, grab it. kalau tak, bila da terlepas, menyesal tak sudah.

Tragedi Alamanda..

Semalam aku dan pensyarah-pensyarah baru KKBen dihantar ke Putrajaya untuk menghadiri seminar sempena Sambutan Hari Inovasi KPTM 2009.Kami sampai agak on time tapi dewan dah penuh. Lepas tercari-cari akhirnya dapat gak tempat duduk kat depan. Tapi, bosan memang bosan la sebab dengar orang bercakap je. aku kan mana ble duduk diam tanpa berbuat ape-ape. Kalau dok diam takde buat ape-ape bermakna aku akan tido.maka di saat Khaled berucap pun, aku da ble terlelap. aku cuma bangun bila penyampaian hadiah. then pi minum pagi.

Ternyata diorang memang silap besar la sebab menghantar aku dan rakan-rakan ke suatu tempat yang berdekatan ngan shopping mall. hari tu da hantar aku ke Dataran Pahlawan, ni hantar ke putrajaya yang berapa langkah je ngan Alamanda. Memandangkan dewan tu agak penuh dengan umat manusia sampaikan ramai yang tak dapat tempat duduk, maka kami bermurah hati mendermakan tempat duduk kami kepada orang lain. takpe..takpe..kitorang ble carik tempat duduk lain kat Alamanda ye.
huhuhu...

Maka bermulalah sesi shopping tak hengat dunia. tambah plak gaji baru masuk semalam, memang hidup la kami sumer. Tapi paling takble blah, depan Big Apple masing-masing tolak-menolak tak nak kuar duit. memula pau Zali, dia kuarkan RM2.50 je. kedekut! pastu dia up lagi jadik RM4.50. pastu up lagi jadik RM5.50. pastu Ayu murah hati bagi RM2. then sape lagi manusia paling mudah cair, aku la yang jadik mangsa pau. Imagine this. aku kata kalau ada duit color hijau dalam dompet, baru aku belanja. kalau takde, memang bukan rezeki diorang la. Di saat aku membuka dompet, masing-masing menunggu dengan suspen. aku belum abes bukak dompet lagi, Ayu da jerit.."haa...tu ada duit hijau!" Semua orang menjerit suka sebab ada duit hijau dalam dompet aku. ehmm..memang rezeki diorang la.Maka cukuplah RM12.50 untuk beli Big Apple sekotak untuk 6 orang. aku rasa mesti orang takkan sangka kami ni berjawatan
pensyarah sebab masing-masing perangai cam 'Nates'.

Kesudahannya..hari ni kaki aku sakit. Sebab aku berjalan keliling shopping mall dengan high heels. then panjat plak bukit kat putrajaya tu nak balik ke bas..memang aku redah je tahan sakit kaki. xpe...xpe...beauty is pain..beauty is pain...yang penting aku puas hati dapat shopping mereleasekan tekanan perasaan. huahuahuahua...


(agak-agak ada gaya pensyarah tak?)

( muka gembira sebab da dapat makan Big Apple)

( Tragedi Alamanda..very sorry abun..nanti aku belikan yang baru)

Wednesday, November 18, 2009

a LoT oF LoVe..


"It's better to lose your Ego to the one you Love, than to lose the one you LOVE because of EGO.."
- John Keats

"Love is a temporary madness. It erupts like an earthquake and then subsides. And when it subsides you have to make a decision. You have to work out whether your roots have become so entwined together that it is inconceivable that you should ever part. Because this is what love is. Love is not breathlessness, it is not excitement, it is not the promulgation of promises of eternal passion. That is just being "in love" which any of us can convince ourselves we are. Love itself is what is left over when being in love has burned away, and this is both an art and a fortunate accident. Your mother and I had it, we had roots that grew towards each other underground, and when all the pretty blossom had fallen from our branches we found that we were one tree and not two."
-St. Augustine


“My heart to you is given: Oh, do give yours to me; Well lock them up together, And throw away the key.”
- Frederick Saunders


"Loving someone is like caring for a garden, love it too much or too little and it dies, but love it just right and it will live forever."
- Francisca Lewer


"Meeting you was fate, becoming your friend was a choice, falling in love with you was beyond my control!"
- Gwen


"There is a major difference between like and love."
- Moren

Monday, November 16, 2009

LoNeLy GiRL iN a LoNeLy rOOm Part 4

15/11/2009 (Ahad)

Day 4

Malam tadi tido lena walaupun ke'lonely'an. kak dayang cam besa balik umah hubby dia. housemate lain kak fida n kak shima da balik kedah. so aku sorang2 tinggal dalam apartment tu. seb baik bukan tower 13. kalau tak, takut jugak.huhu..memang aku dok dalam bilik je tak kuar2. seb baik ada sekor lipas, ble la wat teman. pastu layan movie twilight yang da basi sampai tertido.

Paginye pi dataran kol 9 lebih. siap2 angkut barang sumer. idi da kebusanan so dia ajak balik karak awal. aku no hal. aku pun kebusanan tahap gaban kat sini. lepas sarapan, aku merayau sorang2. takkan aku nak merayau ngan idi. laki orang tu. so aku pi ke booth KK Bukit Beruang dengan harapan air da ada untuk wat pedicure. n yes!! ada! ble buat. maka aku pun menunggu turn dengan sabar. ada la dalam sejam gak menunggu. wana n ilun tak sanggup tunggu diorang blah dulu. cuma aku tak puas ati nga sorang mamat ni. ada ke anak dia yang umur 4 tahun nak dibuatkan manicure. kuku budak tu halus lagi dah nak dipolish2 n dicolor2. pastu anak dia yang umur setahun setengah da mengamuk2 busan menunggu kat situ. plaknye anak dia yang kecik tu bila nampak aku, dia tarik2 baju aku sambil panggil "ma..ma.." err...sori ye..ni bukan anak saya. aku xmau diskandalkan ngan laki orang, please.

So, aku wat pedicure. pun melekakan sampai aku tersengguk-sengguk mengantuk. plaknye ada bantal peluk, lagi la aku layannn..sambil2 tu aku tengok mamat tadi sementara tunggu anak dia siap wat manicure, dia plak wat rebonding. tengah2 wat rebonding, blackout. hahaha..nak terguling aku tengok rambut dia bergulung2 lagi tak siap rebonding.hahahahaha...

Tengah-tengah wat pedicure, idi call ajak balik. aiseh.."jap idi, kuku tak siap lagi nih. 10 minit lagi, k" So aku suh dak tu cepat2 siapkan. pastu pi carik urusetia nak pulangkan kunci apartment. hampeh punya urusetia, nak checkout kat mana pun x tau. dua tiga kali aku terpusing-pusing antara booth n stage carik tempat pulang kunci. kejap orang ni kata kat booth stage, pastu yg lain plak kata kat booth vvip. mmm..takpe..saya kan seorang yang penyabar..smilee..cheesseee...

Lepas pulang kunci, tunggu datok kat depan dataran. pastu ternampak plak idi ada beli toothbrush holder yang comel..aku pun berkenan apa lagi turun semula ke dataran beli benda yang sama.huhuhu..ble wat souvenir untuk zati. lupa plak takde beli ape2 lagi untuk dia.

So kami pun bertolak balik dengan gembira. tak kuasa nak tunggu majlis penutup ke, majlis penyampaian hadiah ke. lagipun aku da rasmikan da medal gold untuk pemenang. huahuahua.. walaupun bukan milik aku tapi at least da rasmikan.huhu..aku juz pesan kat pali n encik anas, biar diorang yang standby kat situ kalau2 nama KKBen naik.huhu..tapi comfirm tak naik punye.

(betul tak aku kata aku da rasmikan gold medal tu?huhu..)

Cam biasa naik van je terus hanyut. sedar2 je da kat nilai. lepas makan n solat, sambung journey.datok tanya "ada nak singgah KL tak?" ohhh...no..no...aku terpaksa kuatkan iman say NO! sebabnya malam tadi zaza telah meng'psiko' aku tentang sale besar-besaran kat SOGO. walau hati aku meronta-ronta nak beli kasut polo rm20, tapi dengan berat hati, aku berkata "xpayah la..nanti abes duit plak."huhu..kuat tak iman aku?

n on the way sebelum sampai sungai besi, ada satu accident yang dasyat. dari jauh da jem. pastu nampak asap hitam berkepul-kepul. rupanya accident melibatkan bas n bas tu terbakar. dasat woo..lori tangki Shell siap berhenti kat belakang, tak berani nak lalu takut kena sambar. seb baik kitorang lalu, takde kena sambar. kalau tak naya je.

(aku dapat amek gambar belakang bas, gambar depan bas, idi yg amek..huhu)


So..dalam kol 4 aku pun sampai di taman hijau, karak yang tercinta. Home Sweet Home! I'm Home!

(wif kak dayang n wana)

(antara kategori yang dipertandingkan - bakeri..da buat lawa2 tapi tak bagi makan, apa kes membazir..)

( booth Jelebu, budak pemprosesan makanan, port wajib lepak n musti ambik sample makanan diorang..huhu)

LoNeLy GiRL iN a LoNeLy rOOm Part 3

14/11/2009 (Sabtu)

Day 3

Ehm..malam tadi tido nyenyak sket tanpa gangguan even kol 2 baru ble nak lelap. oleh kerana aku malas nak pi dataran awal2, so dengan tak malunye aku menumpang keta ilun n wana untuk ke dataran. so ble pi lewat sket. pi awal2 pun takde faedah. so kitorang pi kol 8 lebih. datang..pastu tak tau nak watpe. housemate ku kak dayang pun ada gak. ramai sket kroni.huhu..

oleh kerana, ilun n wana agak busy nak menguruskan hal hadiah tu, so aku n kak dayang membawa diri berjalan lagi dalam dataran. niat di hati nak cari tempat yg ada wifi. so kitorang masuk old town. ye..ada wifi. tapi takde plug. maka dengan bateri laptop kami yg da kong ni, hanya mampu bertahan 15 minit jek. ceh..bazir je order kopi n roti tapi tak dapat nak lepak lama2. dah la old town tu pekerjanya sume foreigner indon la, nepal la. aku tanya ada
tempat plug tak, dia cakap bahasa nepal ngan aku. bajet aku paham ka. ni sama kes ngan bangla kat mapley parit raja la ni. bangla tu lagi sengal. aku tanya dia "kena bayar dulu ke?" tau tak ape respon dia? dia bagi sudu kat aku..fine..ble tak sudu tu aku gunakan untuk ketuk kepala dia?

( iNi di Old tOwn)

Kami lepak dalam old town lebih kurang setengah jam, pastu bosan sebab takble bukak laptop. so kitorang kuar merayau. destinasi dituju pastinya kedai baju. lama jugak kat kedai tu hampir setengah jam. Alhamdulillah, aku dikuatkan iman agar tidak membeli baju lagi.

Kemudian, kami merayau ke Heritage Bazar dengan niat nak mencarik souvenir la untuk kawan-kawanku yang tercinta.Macam-macam ada dalam tu, tak tau nak beli ape. ada barang mahal, ada barang murah. zirafah aku yang aku beli kat kedai rm2 tu dijual rm4 sekor kat sini. 3 ekor rm10. kak dayang beli zirafah tu n keychain untuk kengkawannya. aku plak beli kipas untuk bebudak ni. aku rasa tu la benda paling cantek dengan harga berpatutan kat sini.

(kat HeRiTaGe BaZaaR)

Ehm..jalan punya jalan..penat la plak. mana taknya..mengusung laptop hampir 3kg ni ke hulu hilir, mana tak lenguh bahu. So kitorang mencarik tempat melepak lagi. kali ni Starbucks plak dengan harapan ada wifi n soket plug.belek punya belek, bagus..ada soket plug. maka kami pun membuka laptop n pasang kabel ke plug. pastu order.favourite aku Chocolate N Chip Blended. pastu kami pun cuba meng'connect'kan diri. sekali lagi hampes, rupanya wifi kat situ ada problem. mmm..kak dayang ada bawak dia punya broadband so ble la dia ber'kebun'.aku? nak buat pe ek..tak tau nak watpe so aku pun layan la citer jepun Honey N Clover. sambil layan citer sambil menikmati ice blended memang best. rupa-rupanya aku tak tengok sorang2. minah yg dok belakang aku rupanya dok skodeng citer aku senyap2 tanpa pengetahuanku. aku tau pun bila kak dayang bagitau. ehmm..biarlah.nak tengok pun tengok la.


Lebih kurang sejam kat Starbucks, aku da mula beku. dah la aircond sejuk, minum plak ice blended, aku memang bijak bestari. so kitorang decide nak kuar la. nak pi booth plak nak tunjuk muka. tapi pastu takde arah tujuan gak. masa lalu kat KK Bukit Beruang, diorang ada wat promotion manicure n pedicure rm5 sahaja. RM5!RM5! murah tu!mana ble dilepaskan peluang keemasan ni. So aku pun menadah tangan wat manicure. kak dayang pun turut dihasut oleh aku
supaya wat gak. memang best bila ada orang belai-belai tangan. rasa nak tertido pun ada.huhuhu..memang puas ati la. berkilat kuku aku di'polish'nye. best..best..nak wat pedicure tapi air tak cukup so wat lain kali la.


Ok..kuku da kilat, so kitorang kononnya pi ke stage la untuk majlis perasmian InoReka (dah hari ke-3, baru nak rasmi..mm..apa kes?) Kitorang saje je nak bagi meriah majlis kan so kitorang pun dok la kat belakang tu. busan beb. aku siap main rubic cube lagi. da busan main rubic cube, mata pun mula mengantuk. dan dengan selambanye, aku pun tidoooo...bukan pura-pura tido mahupun tido-tido miau..memang betul2 tido la. aku terjaga bila kak dayang beralih kerusi. uikss..busannya..

So..ape lagi aku nak tulis ni..tiada apa selain busan dan busan sahaja..

Saturday, November 14, 2009

LoNeLy GiRL iN a LoNeLy rOOm Part 2

13/11/2009 (Jumaat)

Day 2

Damn hell..

malam tadi tak dapat tidur lena. actually my roomate balik umah hubby dia kat melaka, so aku kembali lonely in the room. seronok gak bergolek sorang2 kat katil queen dengan selimut gebu n air-cond. n aku pun mula memamaikan diri untuk tido. dalam pukul 12 , tetiba dengar door bell berbunyik. "ding!ding!" adoi..sape plak ni.baru je nak lelap. aku bangun, jengah kat pintu, oo..housemate ku rupanye. aku bukak pintu, bagi dia masuk then kunci balik pintu, sambung tido.

Kol 1 lebih pagi.."DING!DING!DING!" Adoii..sape plak lagi yg tekan loceng ni.dah kol bape ni. aku buat2 tak dengar dengan harapan housemate ku bilik sebelah akan bangun bukak pintu. tapi nampaknye tak..loceng terus memekak. aku pura-pura tido mati. "GEDEGANG!GEDEGUNG!" alahhh...main gegar pintu plak.terpaksa aku bangun dengan mamai2. masa tu tak terfikir mana la tau kot2 yang tekan loceng tu adam bakhtiar tower 13 ke. huhu..naseb baik bukan. rupanya budak umah depan, tak dapat masuk umah dia, dia ketuk umah aku plak.apa kes..dia tanya no.phone housemate dia. hallo..sekarang ni sapa housemate sape. takkan housemate sendri tak de no.phone. n apa kes nak gegar umah orang depan plak. aku cakap aku tak tau. maybe diorang ingat aku tau no.phone diorang sebab petang tu budak tu lepak umah aku padahal diorang sume collegues ilun n wana. pastu dia mintak no.phone ilun, aku cakap takde. then aku kata aku ada no.phone wana, ble try contact.aku patah balik bilik, amek hp. baru je aku nak bagi nombor, budak umah depan bukak pintu. haiyaa..tadi time ketuk pintu tak bukak. ni da stop ketuk, baru nak bukak. adoiii..sabor je la.tu ar,da tau kunci tu ada satu je, mintak2 la no.hp kat pemegang kunci, kan da susahkan orang lain bila tak dapat masuk.

Pagi2 da bangun..kononnye kena bertolak kol 7 pagi. kol 7 aku da siap n turun kat tempat tunggu bas n van. tapi ape kes nye nak pi dataran pahlawan kol 7 pagi. mana bukak lagi. so aku ikut idi n student dia pi KK masjid tanah.ingatkan dekat, rupanye jauh. lebih kurang setengah jam jugak nak sampai ke situ. aku main rubic cube pun da ulang lebih 10x pun tak sampai2. sampai2 je sarapan yang dijanjikan takdak. pulak...so setelah meninggalkan idi kat situ, aku ikut datok n kawan dia breakfast. lama tak pekena roti canai..tambah plak orang belanja memang best. lepas
breakfast baru bertolak semula ke dataran pahlawan. sampai sana lebih kurang 9 lebih. sampai2 je aku macam orang yang tersesat di sebuah negara asing. tak tau arah tujuan nak ke mana. rasa cam sampah pun ada gak sebab sume orang wat tak peduli jek. seb baik ada wana n ilun. so dengan tak malunye aku melepak kat booth diorang.

actually aku rasa pengurusan program ni memang hancus la. aku ni peserta kategori laman web tapi tempat pertandingan pun tak tau katne. pastu katanya ada demo web, tapi xbgtau pun booth mana ke, guna peralatan ape ke. bila tanya urusetia, sumenya tak tau. sumenya main tolak sana tolak sini. naseb baik aku ni jenis tak malu bertanya, so sume orang aku tanya pasal no,contact urusetia laman web. setelah menjaja diri ke sana sini, akhirnya dapat gak contact person. bila tanya pasal web, dia kata penilaian buat menerusi url je. dah tu, apa fungsi aku kat sini. kalau nak cek url, kat zimbabwe pun ble cek. takpe..takpe..mungkin aku adalah penyeri majlis supaya nampak lebih ramai n meriah.

pastu dah tak tau nak watpe..ape lagi, aku, wana n ilun mulakan misi merayap kat dataran pahlawan. aku rasa diorang memang silap besar la sebab meletakkan aku kat dataran pahlawan ni. ni kawasan larangan aku. jangan la ada perkataan diskaun atau pun less, memang aku akan jadik lupa daratan. dan itulah yang berlaku di mana aku telah 'ter'beli sehelai baju yang ada less 50%. sanggup apply member card sebab nak dapatkan baju yg ada less tu.huhu..aku memang
kronik la. tolong la jauhkan aku dari tempat2 macam ni...

so da dapat satu baju, wana kata nak tengok wayang. so kitorang check, movie paling awal kol 11.50 adalah 2012. memula plan nak tengok pisau cukur tapi lewat plak kol 12.30 so kitorang sambar je movie paling awal.citer memang best.banyak aksi mendebarkan even sometimes cam meleret plak. dan yang confusenya, penonton belakang aku ni betul2 excited la bila tengok citer ni. menjerit2 diorang masa bumi tu merekah kejar kereta. pastu ada scene apa ntah, diorang punyelah excited siap tepuk2 tangan lagi. aku rasa itu budaya orang melaka menonton wayang kot. sebab dulu, aku penah tengok movie dalam panggung yang sama, kalau tak silap masa tu citer terminator salvation. penontonnya pun excited camtu la siap tepuk2 tangan. tak paham aku. aku tengok masa praktikal kat melaka sem lepas.mungkinkah mereka orang yang sama? ehhhmmm....

pastu petang da takde xtvt. aku jz follow wana n ilun settle kan hal cenderahati n hadiah diorang. penat gak ngulor tak tentu hala ni. kol 5 balik umah, lepas solat terus lepak tido. cam biasa banyak tul gangguan time nak tido ni. time nak terlelap tu la, housemate call kata dia da nak naik umah. dah aku kena bangun bukak pintu.aku menunggu depan pintu tunggu dia masuk. takkan aku nak biar je pintu tu terbukak, mana tau tiba2 perogol bersiri terjah masuk, wat naya je. tunggu punye tunggu, dekat 5 minit tunggu, tak muncul2 gak. mana ni, tadi call macam da nak masuk sangat. aku kunci balik pintu, sambung bergolek. setengah jam kemudian baru loceng bunyik tandanya dia sampai. baik tak payah call tadi, tekan je loceng tu, ble je aku bangun bukak pintu. ape daa..ada je yg nak mengganggu indah lelapku.

aku sambung tido sampai ke magrib. penat woo..kol 7.15 bangun..kebetulan masa tu housemate yg tadi kata dia nak kuar jap beli topup.so aku pesan kat dia tolong ambikkan makanan aku kat bawah sebab aku malas nak siap2 pakai tudung sume nak turun bawah. tunggu punya tunggu, dia tak balik2. mana makanan ni. aku da lapar ni. seb baik aku ada bawak susu kotak n roti. so tu jelah jadik makan malam aku.

(semestinya low fat n high calcium, okey?)

Menjelang kol 8 lebih, wana sms ajak hang out. apa lagi, aku on jek. diorang ajak cari port makan dulu. diorang kata makan malam yg disediakan tak best.so, aku tunjuk jalan ke Asam Pedas Claypot kat Kota Laksamana. seb baik ingat jalan lagi, dulu LanLan yang bawak makan ke sini. nostalgia tul. so of course la aku order asam pedas kan. memang sdap la.fuhh..tambah sedap lagi sebab KJ Jelebu belanja. time kasih daun keladi, lain kali belanja lagi.huhu..

(mesti korang nak kata "mm..asam pedas lagi..")

Lepas makan, dak2 ni kata nak karok. orait..aku layan je. kitorang try pi dreambox kat dataran. rm28++.ingatkan untuk satu bilik, rupanye untuk sorang je.mm..tak payah. kitorang batalkan misi nak karok. maybe tentatif karok dibawa ke hari esok jika berkesempatan. pastu lepak jap kat booth. pastu da tak tau nak watpe, tambahan plak ujan, so takbest nak merayau. so balik.

( me n wana..)

mmm..tapi masalahnye apasal aku xble tido ni..bilik da cukup sejuk. tilam,selimut n bantal da cukup gebu. aku makan ubat alergik aku tu pun masih tak ble wat aku tido..tadi dah layan satu episod 10 things I Hate About You, pun xle tido gak. layan video klip pun xble tido gak..aaaa....sebab tu aku ble tulis benda alah ni panjang berjela sebab takble tido...aaaa...nak tidooo...

Thursday, November 12, 2009

LoNeLy GiRL iN a LoNeLy rOOm..

12/11/09 (Khamis)

Day 1

Hari pertama aku ke inoreka kat melaka. actually aku pun xtau apa fungsi aku untuk pi ke sana sebab setakat pertandingan website tu, kalau dok kat uganda sekalipun masih tetap ble judge as long as ada internet. tapi aku pi jugak la n aku anggap ni sebagai satu pakej percutian 4 hari 3 malam. best gak tu, ble release otak aku yg selalu serabut ni.

So, team yg pi adalah seramai 4 orang. aku, idi, sorang student n driver. kami bertolak dalam kol 9 pagi. semangat giler. naik je van, aku terus hanyut. sedar2 je da sampai KL masa datok stop kat putrajaya. pastu sambung balik journey ke melaka. sampai hampir kol 1. masa untuk pendaftaran kol 2 so kitorang decide makan dulu. kalau kat melaka, apa lagi menu special nye kalau bukan asam pedas. perghhh..dah lama aku xpekena asam pedas ikan pari melaka. memang aku bubuh kuah banyak2 bagi banjir pinggan. puas ati dapat makan. huhu..murah pun murah gak la.

(cam menyelerakan tak? nyum..nyum..)

Pastu, kitorang pi solat kat Masjid Selat Melaka. ini kali kedua aku pi masjid ni. first time pi dulu hanyalah sekadar sesi melawat dan bergambar sahaja. kali ni dapat la solat dalam tu. pastu kitorang merayau carik tempat penginapan. namanye Casa Lago Apartment.puas gak merayau satu melaka baru jumpe.

Registration memang hampeh. tanya tentatif hapah sorang pun xtau. sumenya suh tunggu taklimat malam ni. tak kose aku nak pi. aku suh idi yg pi.huahuahua..baik aku beristirehat di bilik. oleh kerana aku orang pertama daftar bilik tu, aku umpama raja.huahua..bukak aircond sume n sambil bergolek atas katil makan coklat sambil layan movie..seb baik bawak laptop ble layan movie.tu pun da layan satu dua movie, aku da start boring..lonely nyeeeeee takde kawannnnn!!mana roomate yg lain ni. dah la takdak internet. lagi la bertambah hampeh.

da petang sket, wana call.seb baik wana n ilun ada. even diorang bilik tak sama ngan aku, dengan tak malunye aku pesan kat diorang sebarang aktiviti jangan lupa inform aku. aku taknak terperap sorang2 kesunyian dalam bilik yang membosankan ni..baru 4 jam dok sorang2, da lonely giler. belum lagi kalau dok sorang2 kat umah sewa.masa tu housemate sume da kawen, tinggal aku keseorangan.huaaaaaaaa...

Seb baik lepas kol 7 pm, sorang demi sorang roomate masuk sampai complete 4 orang sumenye. dan dengan muka tak malunye aku meminjam broadband roomate yang baru dikenali sejam lepas.huhuhu..tu pasal aku ble wat post ni. mm..sok punye citer update lain kali..nak layan tower 13 jap lagi.chow..

Monday, October 26, 2009

The Climb


I can almost see it
That dream I am dreaming
But there's a voice inside my head saying
"You'll never reach it"

Every step I'm taking
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking

But I gotta keep trying
Gotta keep my head held high

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

The struggles I'm facing
The chances I'm taking
Sometimes might knock me down
But no, I'm not breaking

I may not know it
But these are the moments that
I'm gonna remember most, yeah
Just gotta keep going

And I, I got to be strong
Just keep pushing on

'Cause there's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Somebody's gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!

Keep on moving, keep climbing
Keep the faith, baby
It's all about, it's all about the climb
Keep the faith, keep your faith

??


Pernah ke pada suatu ketika, korang terpaksa membuat pilihan yang sangat sukar demi masa depan korang? Bila berada dalam situasi ni, apakah yang korang biasanya akan buat? Kebanyakan pendapat yang aku terima adalah buat solat istikharah. Insya-Allah dengan izin-Nya, mungkin kita akan dapat petunjuk-Nya. tak semestinya melalui mimpi tapi boleh jadi menerusi gerak hati atau naluri.

Sebelum ni aku rasa cam lebih mudah untuk membuat pilihan. tapi halangan demi halangan datang seolah-olah mematikan semangat aku. Ehm..my buddy (senoi) said, kekangan2 yang dihadapi ni mungkin Allah bagi untuk memudahkan kita membuat pilihan. kite kena percaya, ape yg Allah takdirkan untuk kite ni adalah yang terbaik untuk kite :)

"Sesungguhnya besar ganjaran adalah dengan besarnya ujian. Sesungguhnya Allah jika Dia mengasihi sesuatu kaum, nescaya mereka akan diuji dengan ujian. Barangsiapa yang redha maka baginya keredhaan Allah. Barangsiapa yang tidak bersabar, nescaya Allah juga tidak akan bersabar dengan mereka!" (Riwayat At-Tirmizi & Ibn Majah)

Bak kata Liya dalam Impian, tentukan hidup anda! Ehm!

Thursday, October 22, 2009

PeNDeDaHaN eKSLuSiF


Haaaa..taukah korang pada saat bilakah gambar ini dirakam dan nape muka aku monyok je. huhu..maybe ada yang da tau sebabnye tapi tak penah tengok gambo ni lagi kan. Semalam aku godeh-godeh gambo dalam laptop aku, terjumpa plak gambo ni.

Maka dengan ekslusifnya aku mendedahkan..ye..inilah aku setelah diculik daripada malam jamuan perpisahan MBV Seksyen 2. Disebabkan penculikan ini, bebudak S2 menyimpan dendam ngan Samy Vellu. Siap sms aku kata nak belasah bagai. Sorry la guyz, kalau korang rasa nak belasah, aku pun sama gak. Kalau korang benci dengan tindakan dia, aku pun benci gak. Tension masa tu. Memang aku da meng'spoil'kan malam yang sepatutnya menjadi kenangan terakhir kita sebelum graduate. Ehmm..tapi tu lah. nak wat camne. aku pun tak mampu nak berpatah balik. Dengan maskara n celak yang dah cair meleleh kat pipi dek air mata, memang tak mampu nak ngadap muka korang lagi masa tu. Musti la sedih, aku sayang korang sume, musti la aku nak join korang kan..hukk..hukk..hukk..

Xpe, lain kali kalau ada occasion ape2, kita senyap2 je tau.jangan bagitau sape2. nanti kena culik lagi.

Wednesday, October 21, 2009

Rubic Cube


Ok..menda alah ni memang da agak lama. dolu-dolu aku selalu gak main benda ni tapi ikut sesedap rasa je. xtau pun ada step-step hape sume. so bila masuk keja sini, permainan ni hidup balik.

Puncanya sebab masa perhimpunan bulan september, birthday girl n boy dapat hadiah rubic cube ni. kesudahannya, birthday girl tak main pun menda ni tapi orang lain yang syok main. puncanya si abun la. dengan kereknya dia menunjukkan skill dia meng'complete'kan game nih. disebabkan kitorang dengki (nak terer jugak), maka mulalah sesi belajar step2 nak main benda ni. cik amalina beria-ia berguru dengan encik abun. aku ketinggalan sket ilmu menda ni sebab otak aku lambat sket nak proses benda-benda yang memerlukan penggunaan otak kiri ni. aku banyak guna otak kanan kan.huhu..

So, akhirnya aku telah berjaya mencapai level success. bangga sungguh berjaya menyiapkan rubic cube tu. cuma final step tu masih kena tengok nota lagi la. otak lemau sket nak menghafal2 ni. takpe, akan ku latih otak ku untuk menghafal nota tu sume.

Bagi yang boring-boring, takde menda nak buat. boleh la main menda alah ni. at least ble mengasah otak yang da berkarat tu sket, k.

Wednesday, October 14, 2009

GPS..oh..GPS..

aku dah lama dengar pasal menatang GPS nih. ayah aku pun selalu sebut2 kata nak beli GPS tapi sampai la ni tak beli. dan aku selalu gak tengok alat GPS ni dalam kereta Eric (Deco Bersama Eric tu).walaupun aku tau kepentingan GPS ni bagi orang yang buta arah macam aku ni, tapi aku tak pernah pun terlintas di hati nak mencubanya. n kat hp pun sesetengahnya ada built-in GPS kat dalamnye tapi tak pernah pun aku teringin nak beli hp yg ada GPS nih.

(bagi yang tak tau GPS tu menda, GPS tu singkatan daripada Global Positioning System.)

Sebelum2 ni pun, kalau aku nak pergi tempat yang aku tak pernah pi, aku musti check map kat dalam Google Earth. aku rasa Google Earth lah benda yang paling banyak membantu aku untuk mengelakkan daripada sesat. kiranya Google Earth la peta aku yang paling canggih. aku ni memang buta arah. even ada signboard depan mata pun aku masih was-was lagi. selama ni actually aku mencari arah secara bertawakal je. agak2 kalau dah tersalah jalan, patah balik je. tu je la pemikiran aku.

Tetapi...baru2 ni aku telah diperkenalkan dengan menda alah GPS ni. first time aku tengok menda tu, dah start kagum da. bila dapat set map nak pi mana, lagi la aku kagum. bila menda alah tu bersuara, lagi la aku super kagum. macam citer fast n furious pun ada. thanx to abang zaza yang memberi pinjam benda GPS ni. kalau tak, sampai bila pun aku tak pernah guna GPS nih. even aku xde alat GPS ni (setakat nih), tapi at least da pernah guna la jugak kan. terasa bagai 10 tahun lebih maju daripada orang lain. hahaha..

Actually dia kesian gaknye aku tinggal sorang2 kat umah (dah la aku selalu wat muka seposen), so dia kata baik aku pi jalan2. sebab aku tak tau jalan area KL, tu pasal dia pinjamkan GPS tuh. So, first time guna benda nih, ada instructor kat sebelah yang tunjukkan camne nak guna, nak tekan ape sume.so destinasi pertama yang aku cuba adalah nak ke Jusco Kepong sebab plannye nak pi shopping kat sana la. aku bukan orang KL so mana lah tau jalan ape sume. maka dengan adanya GPS ni, aku telah berjaya memandu sampai ke destinasi yang hendak dituju.

Aku memang confident betul la dengan menda nih. even hajat asalnya nak pi Jusco Kepong, tapi dah ada menda ni, panjang la langkah aku. aku terus pi Jusco Bukit Raja plak dengan Cik Nor Amalina Musa. time ni instructor da tak ikut sama. huhu..jauh gak nak ke sana tu. tapi sebab ikut highway cam senang la kot. time pi, ok je. senang je nak sampai. lepas berfoya-foya menghabiskan duit sume, tibalah masa untuk balik. nasib baik ada GPS.huhu..cuma time balik cam serabut sket. asyik tersalah simpang je. tapi yang bagusnye GPS ni, bila tersalah jalan, automatik dia akan tunjukkan jalan lain atau pun jalan untuk patah balik. memang takkan sesat punye la. akan sentiasa ada jalan untuk dituju cuma antara lambat ngan cepat je.

Aku memang puas hati ngan menda ni. aku nak beli sebijik untuk keta aku. :D



Bagi yang tak pernah tengok GPS, inilah dia. tapi bukan GPS ni yang aku guna pakai hari tu. yang aku guna pakai atau istilah sebenarnya pinjam adalah dari jenama Tomato Hi-Tech. comel aje. :)

Thursday, June 18, 2009

EnD of ThE dAy

Melaka, 19 Jun 2009 - Tamatlah sudah latihan mengajar aku kat sini. Bermakna tamatlah jugak pengajian aku sepanjang 3 semester ni (Insya-Allah). Perjalanan hidup aku sebagai seorang pelajar rasanya macam terlalu panjang. Dah berapa tahun ek? tambah tolak darab bahagi, lebih kurang 7 tahun aku bergelar pelajar. pelajar universiti la.

kalau nak kira dari sekolah rendah, da 18 tahun aku belajar secara direct. non-stop. abes darjah 6, masuk sekolah menengah. sempat la merasa dok kat asrama kejap. asrama kat KL, aku homesick so tak lama lepas tu aku balik, sekolah kat kampung je. padahal alasan sebenarnya, aku xtahan sekolah kat KL tu cakap inggeris memanjang, mana la aku paham. so baik aku balik kampung, layan cakap melayu. sesekali layan jawa. aku sekolah kat maokil tu dari form 1 sampai form 5. even dapat tawaran masuk MRSM pun aku xnak. sebabnya aku gila kuasa masa tu. cikgu sekolah da ada ura-ura nak lantik aku jadik ketua pengawas masa tu, so aku stay. memang gile kuasa sungguh la. sume jawatan aku nak sapu. student biasanye amek satu atau dua persatuan je tapi aku ble sampai 4,5 persatuan. pastu hampir sume persatuan aku jadik pengerusi.hahaha..mantop tak? persatuan bahasa melayu, bahasa inggeris, agama islam, kelab catur, kelab keceriaan sekolah n kadet remaja sekolah. aktiviti sukan je aku tak join sebab selalu ngelat, pura2 semput padahal tak pun. tapi tu sume pada nama je, wat keja tak pun. kecuali persatuan bahasa melayu, kelab keceriaan sekolah ngan KRS je yang aku betul2 aktif. nak kata aku ni 'anak' cikgu, maybe jugak la. tapi bukan aku yang carik cikgu, cikgu yang carik aku. nak wat camne kan..huhu..kerek betul rasanya masa tu. sume orang takut kepada aku. kalau nampak muka ketat, kening bercantum, cekak pinggang tepi gate..aku la tuh.huhu..

Abes je SPM, direct terus ambik diploma. sebelum tu dapat tawaran matriks penang tapi aku tak pi sebab kebetulan masa tu makcik aku kawen. mak aku berbelah bahagi nak uruskan perkahwinan makcik aku atau hantar aku pi penang. aku surrender la, cakap tak nak pi penang.lagipun penang cam jauh je.xmau la. seb baik dapat offer diploma. maka bermulalah hidup aku sebagai student U di KUiTTHO. abes diploma, tak sempat konvo lagi aku da sambung degree plak. tak nyempat2. pastu xnyempat2 konvo gak lagi, aku sambung master plak. tu pun setelah puas bertekak ngan PPS yang gendut. ape da, orang nak sambung belajar pun nak halang2. bukannya nak pi menyamun ke, merempit ke. Life sebagai student master berbeza sket ngan masa diploma n degree. master tak banyak kelas, banyak masa mengulor..tapi assignment menimbun. tapi cam biasa la, assignment tu sume tolak tepi, lebihkan masa melepak, tengok wayang, jalan2 carik makan. kawan2 sumer sekepala, so memang happening la. aku rasa bila kitorang melepak kat Rengit ke, OldTown ke takpun kedai mamak depan kampus bandar, orang luar mesti takkan bajet kitorang ni student master. perangai tak cover langsung macam bebudak sekolah. perangai sorang-sorang cam 'NATES'.

Lepas ni Insya-Allah aku akan melangkah ke alam pekerjaan. bila dan di mana tak tau lagi. redha je la kat mana pun rezeki aku. kita sumer mungkin akan berubah tapi kenangan-kenangan inilah yang akan mengikat kita sumer..semoga kita sumer akan menjadi insan yang berguna di dunia dan di akhirat kelak..Insya-Allah.Amin~


Diploma - masa ni masih xde kamera digital canggih lagi. guna kamera kodak je. tu pun pinjam orang punye sebab kamera aku da rosak adik aku pecahkan. hampeh punye adik. seb baik ada scanner, dapat la scan gambo ni masuk komputer. nostalgia tul..


Degree - time ni aku main belasah je join orang amek gambo. nampak je muka yang macam kenal, terus aku masuk amek gambo padahal sepanjang semester ada la 2,3 patah perkataan bersapa mesra.


Master - tempoh yang paling happening. korang sume memang best! aku bagi 100 bintang!


p/s: buat rakan-rakan seperjuangan, terima kasih atas segalanya. aku sayang korang sumer..

NoStaLgiA BeBuDaK 80-an


Zaman sekolah rendah memang best. masa tu otak masih fresh, jiwa masih suci. hidup ni memang semuanya riang ria belaka. pagi pegi sekolah, tengahari balik umah campak kasut, pastu pi skolah agama plak ( tu pun selalu ponteng). pastu, petang2 main basikal, main masak2 guna tanah/pasir yang dicampur ngan air..tak pun main baling selipar..best plak masa dolu-dolu. langsung takde masalah perang dunia ke, virus H1N1 ke apatah lagi assignment 300 pages, memang xde...dan kalau korang ingat lagi, budak2 yg lahir pada thn 80an mesti ingat mase skolah rendah dulu:

- kat skola ade salesman jual buku cerita. hari ni bagi list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau. salesman susu pon camtu gak.

- kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. bile ade program Nilam, sebok semua nak pinjam buku.

- RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x paham....

- pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.

- main lwn pemadam, syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam!

- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.

- cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pegang pun kat situ.

- bulu ayam jd ramping sebab sering dijadikan rotan.

- time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la...

- main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.

- jam tgn Boy London jadi idaman, sebab bole tukar2 kaler ikut suhu dan cuaca.

- takut BCG tapi lepas inject poyo la pulak...

- balik skola beli JoJo xpun Ding Dang. Tora pon best gak. Beli semata2 nak mainan, coklat die x mkn pun.

- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...

- Siri kartun; power rangers, ultraman, transformers, ninja turtles, Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg. siap sanggup ponteng sekolah agama semata-mata nak tengok citer tu sume.


p/s : Jangan lupa sume ni sebab zaman sekarang budak2 tak sempat layan benda-benda macam ni. Kita akan sentiasa berubah, cuma asal-usul kita yg permanent. huhu~

Thursday, June 4, 2009

Men Vs Women

Lelaki ngan perempuan memang ternyata dua spesis makhluk yang cukup berbeza. Dan ya..disebabkan itu lelaki dan perempuan memang susah nak memahami antara satu sama lain.




(L) Mempunyai ego tersendiri yg menyebabkan sukar menerima pertolongan org lain dan pandangan org lain terutama sekali pasangannya.
(P) Mudah menerima dan terpengaruh dgn pandangan org lain lebih2 lagi dgn org yg dicintainya.

(L) Sekiranya mengalah, menunjukkan tanda tidak bermaruah atau berprinsip.
(P) Mengalah tanda sayang dan pengorbanan yg tidak berbelah bagi.

(L) Menilai kejayaan dan diri berdasarkan hasil atau prestasi yg berlaku didepan mata.
(P) Seringkali menilai diri berdasarkan perasaan dan kualiti hubungan sesama manusia terutamanya org yg disayangi.

(L) Suka menyendiri dan menjauhkan siri apabila berada dlm keadaan tertekan.
(P) Suka bercerita kpd org lain tentang masalah yg sedang dihadapi dgn harapan mendapat simpati.

(L) Mempunyai emosi spt getah iaitu sesuatu perasaan itu hanya sekejap shj.
(P) Mempunyai emosi seperti ombak iaitu suatu perasaan yg lambat reda.

(L) Biasanya suka memberi arahan bersifat ketua yg mempunyai kuasa.
(P) Suka berleter mengenai sesuatu perkara sehingga puas hati.

(L) Bersikap pemurah atau boros.
(P) Bersifat kedekut atau berjimat.

(L) Mempunyai fikiran yang bersifat makro iaitu melihat secara keseluruhan.
(P) Mempunyai penilaian bersifat mikro iaitu melihat sesuatu secara terperinci.

(L) Tidak fokus kepada sesuatu perkara
(P) Fokus kepada sesuatu perkara.

(L) Mempunyai perasaan cinta yang setia dan lebih fleksibel.
(P) Cinta sepenuh hati dan setia pd yg satu.

(L) Suka menyendiri dan berdiam diri apabila imej tergugat
(P) Mudah marah, cemburu atau merajuk apabila imej tergugat.

(L) Bila berkomunikasi kurang teliti mendengar tapi cepat memberi pendapat.
(P) Mendengar dgn teliti sebelum membuat sesuatu keputusan.

(L) Lebih banyak menumpukan kepada aspek fizikal dan kebendaan.
(P) Lebih menumpukan aspek perasaan dan kemanusiaan

(L) Meminta bantuan kerana malas atau tidak berupaya.
(P) Meminta dan memberi bantuan sebagai tanda sayang dan hendak bermanja.

(L) Akan melawan dan menjauhkan diri dan membisu seribu bahasa apabila berlaku pertengkaran.
(P) Biasanya mengalah dan berpura-pura setuju dengan pasangannya.

(L) Tidak suka bercakap tentang pasangannya
(P) Suka bercerita tentang pasangannya dan menghormatinya

(L) Agak keberatan meminta maaf
(P) Lebih mudah meminta maaf

(L) Dapat menyesuaikan diri apabila menghadapi kesukaran
(P) Risau apabila menghadapi kesukaran

(L) Suka MEMBUAT keputusan
(P) Suka MENGIKUT keputusan

(L) Terasa selesa berjauhan dgn keluarga
(P) Suka bersama keluarga



p/s : Ada betul ka?

Pet Society

Aktiviti Pet Society ni memang sesuai untuk orang yang dah bosan tahap, sampaikan nak mengulor ke mana pun da xtau lagi. best gak layan menda alah ni, kumpul2 duit pastu beli perabot hias umah. cam ketagihan pun ada gak bila da start main menda ni.

so setakat ni aku da ada umah 2 tingkat 5 bilik.kira besar gak la tuh. tapi aku xpaham la apasal si zaza ble dengan pantasnya da ada umah 6 bilik, point dia pun da berbelas ribu. padahal aku start main dulu dari dia. ko main tipu eh zaza? ke ko ni siang malam dok layan Tam-Tam tu? kalau aku, lepas je abes sumber kewangan yang ble dikutip, terus aku tutup menda tu. ehmm..


p/s : rajin-rajin la melawat MiuMiu. ('',)

Tuesday, June 2, 2009

Kawen..kawen..kawen..

Oppss..bukan aku yang nak kawen. perkataan kawen masih takdak dalam hidup wa (ayat sedapkan ati sebab tak kawen2 lagi..). Tiap kali aku bagitau mak aku, kawan aku yang sekian-sekian nak kawen, ayat mak aku comfirm macam ni, "Haa..dah kawen pun si polan tu..ko? tak kawen2 jugak!"

Ok..fine..

Untuk kesekian kalinya, seperti yang aku da maklumkan dalam post sebelum ni, aku dapat jemputan kawen lagi. even kad tak sampai, tapi by phone jadik la jugak. ada 2 jemputan kat johor hujung minggu lepas. satu jemputan daripada norli dan satu lagi daripada aida. kedua-duanya adalah kawan masa skool dulu. actually ada banyak lagi kad jemputan yang sampai kat umah kat kampung..kelantan la..kedah la..terengganu la..tapi sebab aku tak sempat nak balik kampung, so tak tau la kad jemputan sape tu. sori la guyz sape2 yang aku tak sempat nak bertandang tu. aku hanya mampu ucapkan Selamat Pengantin Baru.

Hari Sabtu, umah Norli. dengan machonya aku pi kenduri sorang2. masa aku sampai, Norli tak siap lagi. mak andam lambat sampai. so sempat la aku borak2 ngan dia jap. kagum sekejap aku bila tau yang dia da kenal husband dia tu sejak form 3 lagi (apasal aku x tau?ke aku x ingat..). aku kira-kira lebih kurang sedekad jugak tuh. fuh..memang jiwa kental la. tahniah..tahniah..So kat bawah ni ada gambar Norli. 2 keping je..tu pun aku cilok dari Izzu. thanx Izzu. :)

(cara gak aku edit gambo ni, ingat razak shaari je ke tau edit gambo..hahaha..)

(Norli n Izzu)

Hari Ahad, umah Aida. Kali ni aku pi ngan adik aku. dapat la jumpa kawan skool dulu 3,4 kerat. yang pastinya semua kenduri aku pi, Izzu mesti ada. kalau dia takde, tak jadik kot majlis..hahaha..so..selain Izzu, ada gak aku jumpa Ecah ngan Ain. Ecah masih dalam pantang, tapi senyap2 dia lari dari umah, pi umah Aida.huhu..dan tak pasal2 aku dan rakan2 dipaksa menjadik "TOL GIRL". biasanya yang jaga tol ni bebudak, tapi sebab bebudak takde, maka kakak budak pun jadik la. habuannya? dapat la singgit sorang. ngehngeh...kalau dapat kopok lekor best gak. maklumla pengantin lelaki dari Terengganu tuh. So kat bawah ni aku letak la beberapa gambo masa Aida bersanding.

(Aida..my buddy)



p/s : aku nak kawen bulan 11..

Monday, June 1, 2009

Pengalaman Pertamaku Masuk Highway Sorang-sorang


fuh..lama da tak update blog. last2 blog ni jugak yang jadik official blog aku. blog2 yang lain untuk kesekian kalinya aku da terlupa password. tu la, makan semut banyak sangat.

so..hari minggu kelmarin sume orang takde kat umah. nurul n nomi pi KL. kak noyu balik GANU. kak zira of coz la balik umah MERTUA. so aku? takkan aku nak terkulat sorang2 kat merlimau ni? bukannya ada apa pun. shopping mall pun takde, harapkan Fresco sebijik je. jiran2 pun sumer da balik hometown masing2, almaklumla jiran2 kami hampir kesemuanya student poli. kecuali jiran sebelah kiri ni, Pak Bujang yang tak bujang.

seb baik la kawan2 aku masa sekolah dulu masih ingat kat aku, so ada la jemputan 2 bijik kat JOHOR nun. maknanya aku kena drive sorang2 la ni balik johor?? ehm..takpe..takpe..Google Earth kan ada..ok..mengikut GoogleEarth, aku ble sampai ke Yong Peng ikut highway Lipat Kajang dalam masa 1 jam 14 minit. ok..aku ikut jalan ni la..

eh..tapi Samy Vellu kata, jangan ikut Lipat Kajang. jauh berlipat-lipat ganda katanya. Samy Vellu suruh aku ikut Tol Tangkak. dekat..setengah jam je katanya. maka aku pun mengikut perintah..aku driveeeee...driiiveeeeeee....sampai la kat fly over nak naik ke muar tu aku confuse jap. Samy Vellu kata " JANGAN NAIK FLY OVER, IKUT HIGHWAY JOHOR BAHRU, JANGAN IKUT HIGHWAY KL". aku confuse..depan aku ni ada 2 signboard. signboard naik flyover HIGHWAY JB. signboard bawah plak tulis HIGHWAY KL. mana satu aku nak ikut ni? amma..appa..plz help me..aku nekad, aku naik flyover ikut HIGHWAY JB la kan. pastu bila call Samy Vellu, dia kata SALAH!! apa salah?? Lu salah bagi direction ka, wa salah ikut direction? hangin satu badan..terpaksa aku membuat pusingan U di kawasan takble U-Turn. pedulik apa aku kalau driver lain maki aku. yang penting aku nak cepat sampai..heyy..dalam pada nak cepat jadik lambat plak..

aku memang nervous. sebab ni pengalaman kali pertama aku drive masuk highway sorang2. ada beberapa perkara yang buat aku nervous bila nak lalu tol ni.

1. Macam mana kalau tangan aku tak sampai nak ambil tiket tol?
2. Macam mana kalau signboard diterbangkan ribut, aku hilang arah?
3. Macam mana kalau aku salah jalan, takble u-turn?

tapi Alhamdulillah..perjalanan aku dipermudahkan. segala kerisauan aku sebelum ini hilang. ok je, tangan aku sampai je nak ambik tiket tu even kena hulur sedaya upaya. ribut pun takde, so takdela signboard yang diterbangkan angin. dan seb baik tak salah jalan..aku tanamkan tekad dalam hati. I'M INDEPENDANT!! AKU BOLEH!! (ayat sedapkan hati..takut sesat)

Maka aku meneruskan perjalanan keluar dari Yong Peng..drive sampai maokil..pi kenduri..ambik adik aku..pastu mak aku suruh pi segamat plak..pastu baru balik lenga..penat..Samy Vellu call pun aku da tak jawab lagi..zzzz

Friday, February 20, 2009

aFteR 2 YeaRs

2007 tu..lama sungguh. dulu pun aku create blog sebab lecturer suh untuk markah tugasan subjek. aaa...after 2 years, aku kembali ke arena blog nih.sekarang kan musim blog, sume orang dok create blog baru. aku ingat aku ada blog tapi aku tak ingat apa passwordnye.huhu..dah puas godeh2, last2 baru la dapat masuk blog nih. nanti la bila ada citer paper yg best nanti, aku tulis la. untuk sesi baru ni, cukup la setakat ni je dulu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...