Thursday, June 18, 2009

NoStaLgiA BeBuDaK 80-an


Zaman sekolah rendah memang best. masa tu otak masih fresh, jiwa masih suci. hidup ni memang semuanya riang ria belaka. pagi pegi sekolah, tengahari balik umah campak kasut, pastu pi skolah agama plak ( tu pun selalu ponteng). pastu, petang2 main basikal, main masak2 guna tanah/pasir yang dicampur ngan air..tak pun main baling selipar..best plak masa dolu-dolu. langsung takde masalah perang dunia ke, virus H1N1 ke apatah lagi assignment 300 pages, memang xde...dan kalau korang ingat lagi, budak2 yg lahir pada thn 80an mesti ingat mase skolah rendah dulu:

- kat skola ade salesman jual buku cerita. hari ni bagi list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau. salesman susu pon camtu gak.

- kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. bile ade program Nilam, sebok semua nak pinjam buku.

- RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x paham....

- pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.

- main lwn pemadam, syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam!

- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.

- cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pegang pun kat situ.

- bulu ayam jd ramping sebab sering dijadikan rotan.

- time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la...

- main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.

- jam tgn Boy London jadi idaman, sebab bole tukar2 kaler ikut suhu dan cuaca.

- takut BCG tapi lepas inject poyo la pulak...

- balik skola beli JoJo xpun Ding Dang. Tora pon best gak. Beli semata2 nak mainan, coklat die x mkn pun.

- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...

- Siri kartun; power rangers, ultraman, transformers, ninja turtles, Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg. siap sanggup ponteng sekolah agama semata-mata nak tengok citer tu sume.


p/s : Jangan lupa sume ni sebab zaman sekarang budak2 tak sempat layan benda-benda macam ni. Kita akan sentiasa berubah, cuma asal-usul kita yg permanent. huhu~

2 comments:

  1. siot la ang nad...tergelak aku sorang2 baca blog ang...rupanya semua dak2 zaman 80-an buat benda yg sama...aku yg skolah kat kedah pun main menatang tu jugak...

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...