Thursday, January 14, 2010

CiTa-CiTaKu..CiTa-CiTaMu..

(watak utama cerita kali ini)

Aku sudah ketidaktahuan nak buat ape ni. Di saat aku kerajinan nak pi library tapi library tutup plak. Di saat aku merebahkan diri di sofa belakang untuk tido, tapi mata cam tak mengantuk plak.Owhh..maka aku pun membuka blog ini untuk merapu buat kesekian kalinya..

Maka di sini aku nak bercerita tentang cita-cita. korang ingat lagi tak cita-cita korang masa kecik-kecik dulu? standard cita-cita kite dolu-dolu musti nak jadik doktor la, polis la, peguam la..cita-cita aku dulu nak jadik peguam sebab aku banyak bercakap kot. tapi kemudian tukar jadik arkitek sebab aku suke melukis. arkitek tu la cita-cita terakhir aku. tapi tak kesampaian. opss..jap..aku penah gak cita-cita nak jadik pelukis komik ala-ala akira toriyama, fujio f fujiko dan sebagainya..kerana itu jugaklah aku lebih banyak hidup dalam dunia fantasi aku bersama-sama Goku, Bezita, Doraemon dan Nobita. tak ketinggalan gak Cardcaptor Sakura. apatah lagi Sailormoon.
Ok..back to topic. Masa balik kampung hari tu, mak aku citer dia pi sekolah untuk ambik report card adik aku, si Zati (masa nak mula citer ni, mak aku dah terkekeh-kekeh gelak sambil dicekik oleh Zati).

Pastu mak aku citer la, "Ko nak tau, mak tengok report card dia bahagian cita-cita, ko tau dia tulis ape? kehkehkeh..." Mak aku berhenti bercakap sebab dicekik oleh Zati yang sedang menjerit-jerit histeria suruh mak aku diam.

"Dia tulis kat situ nak jadik ARTIS!! penyanyi la, pelakon la, pengarah la. pastu last sekali baru dia tulis angkasawan. kehkehkeh.. orang patutnya letak angkasawan no.1, kalau dah sume tak dapat baru la jadik artis. ni dia tulis artis dulu! Cik Ti sebelah ngan Cik Umi pun gelak macam hape tengok Zati tulis nak jadik artis.kehkehkeh..."

Aku pun bantai gelak kaw-kaw. kehkehkeh..actually tak salah pun nak jadik artis tapi aku pada usia Zati yang baru darjah 5 itu tak pernah terfikir nak tulis cita-cita kat report card nak jadik artis. mesti tulis cita-cita yang standard punye ala-ala doktor, peguam. cita-cita paling glamer pun nak jadik pramugari la tapi tak tercapai sebab ketinggian terbantut. Ye, Zati memang boleh aku katakan taksub dengan artis-artis ni. inilah jadinye bila terlalu banyak rancangan hiburan kat TV. sebut je la nama artis ape, mesti dia tau punye. idolanya Stacy tu..pastu handphone dia (hp mak aku sebenarnya, dia buat hakmilik sendiri dgn tak malu..) pun asyik la kena cas sebab setiap masa bukak lagu. pastu dalam bilik air pun melalak-lalak menyanyi (takut sebenarnye).

Ini tidak bagus sebab budak-budak seusianya tak ble terlampau disogok dengan hiburan sampai leka dan lalai dengan pelajaran. Nasib baik la Zati ni jenis cergas sket so result dia masih OK even Maths dia hancuss. aku..walaupun aku hampeh Maths jugak tapi at least bila exam dapat jugak A sebab study untuk exam je kan pastu lupa..format memory. Eishh..apa la nak jadik ngan bebudak zaman sekarang. risau gak aku kalau tak dikawal nanti hanyut plak bebudak ni. Kalau suruh tengok Motivasi Pagi ke, Al-Kuliyyah ke, jangan harap la nak tengok. Kalau konsert SureHeboh comfirm pukul 9 tepat da mengadap depan TV, siap sembunyi remote TV lagi. Pagi-pagi plak da siap sedia Cartoon Network atau Disney Channel. Aku pun takdelah kata aku ni baik sangat tak menghadap rancangan hiburan ni, aku pun layan gak AJL, Totally Spies, Geng Bas Sekolah, Putera Shazlan dan Chiquititas tapi berpada-pada la kan.

Korang kalau ada adik-adik, control lah adik-adik korang. Garang sket, bia dia takut. sembunyikan remote dulu sebelum dia jumpe. Hp diorang tu kalau ble pura-pura rosakkan atau buang segala lagu konon-konon ada virus. tu lah yang aku selalu wat..hahahaha..kakak yang jahat. sebab zaman aku dulu takde SureHeboh, takde Hp, takde Astro. bebudak 80-an bebaik belaka. (^_^)

1 comment:

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...