Thursday, June 17, 2010

7 LeTTeRS THat CaN CHaNGe YouR LiFe..

Hari ini terasa nak berilmiah sket. Sementara menunggu pukul 2.30 nak sambung kursus semula, maka kutulis entri ini. Apakah perkataan itu? perkataan apekah yang ada 7 huruf itu? (tapi kalau dalam bahasa Inggeris jadik 8 huruf la). So apakah perkataan yang dalam bahasa Melayunya 7 huruf dan dalam bahasa Inggeris adalah 8 huruf? Tahukah anda perkataan ini yang menentukan sifat kita, sikap kita, pemikiran kita, kehidupan kita and so on..?

Perkataan itu adalah POSITIF @ POSITIVE.

Ya. itulah perkataannya. I keep talking about this. positif, positif, positif. apa pun yang kita buat datangnya daripada pemikiran yang positif. Kenapa? sebab benda-benda yang baik semua dilabel sebagai positif. Contohnya bila sebut tentang iman, kita terbayang sesuatu yang positif. ada ke bila sebut pasal iman kita terbayang benda negatif? takde kan. pastu bila sebut pasal bahagia, pun benda yang positif jugak. cuba korang senaraikan berapa banyak perkara-perkara yang positif yang korang tau. dapat? banyak kan?

Nak ikutkan, semua benda dalam dunia ni adalah positif bergantung kepada perspektif pandangan kita. Contoh la, kita tengok Yahudi sebagai suatu kuasa negatif yang cuba menghancurkan dunia Islam. Tapi kalau kita tengok dari sudut positif, ia sepatutnya menjadi pembakar semangat untuk lebih kuat berjuang mempertahankan agama dan cuba menyaingi kuasanya instead of dok mengutuk yahudi tu kejam tapi takde apa tindakan dibuat. cakap je lebih berbuih mulut tapi nothing.

Dan cuba tengok persekitaran kerja kita pulak. nak ikutkan macam-macam benda yang tak kena. tu tak kena, ni tak kena. sepatutnya buat macam tu, bukan macam ni. ehm..memang da jadik lumrah agaknya mulut manusia selalunye lebih cepat bertindak daripada berfikir. sebelum cakap tu tak reti fikir dulu. terus je bercakap tanpa memikirkan kesannya. Contohnya bila kena bagi keja banyak. uiii..komplen bagai. "saya tak ble tumpu kalau kerja banyak. tak ble nak fokus. saya banyak keja lain nak buat." Aku paling la menyampah kalau dengar ada orang kata dia banyak keja. Hello..sebelum dapat kerja, bukan main sanggup menurut perintah. bila da dapat, tu tak ble buat, ni tak ble buat.

Oh ye..dan lagi..never say no. Unless kita memang takble nak buat atas sebab2 yang takble dielak.Walaupun kita diberi keja yang banyak pun, kita sebenarnya tak layak nak kata tidak. Penat memang penat tapi dah memang itu kerja kita. takkan la nak mengulor je. dan lagi, kalau takde keja, carilah keja apa yang boleh dibuat. mesti ada benda lain yang ble dibuat daripada dok melangok main internet sampai waktu punch out. Dulu ayah angkat aku (masa kat serom- dia bekas guru besar sekolah) penah kata yang kalau dah bekerja jangan sesekali mencuri masa. mencuri masa maksudnya waktu tu kita patutnya buat kerja tapi kita buat benda lain selain yang berkaitan kerja. kalau setakat sekejap2 rehat main internet takpe la untuk release tension tapi jangan sampai sepanjang hari dari pagi sampai petang. pastu asyik la cuti memanjang, pastu keja tak siap.ayah angkat aku kata berdosa dan dikhuatiri duit gaji kita tu akan jadi tak berkat sebab kita tak buat kerja, tapi hujung bulan je dapat gaji. Takut tak kalau duit kita tak berkat? Sebab tu agaknya walaupun gaji kita cecah ribu riban, tapi adakalanya kita rasa tak cukup. kenapa? tak berkat ke? Wallahualam..aku pun tak berani nak jatuhkan hukum sementelah aku ni pun jahil gak.

Berbalik kepada perkataan positif tadi, kalau kita fikir postif, percayalah segalanya pasti jadi mudah. nak ikutkan takde benda yang mudah pun dalam dunia ni. even kita nak makan pun kena suap dengan tangan. tak penah lagi ada makanan ble masuk secara automatik dalam mulut kita. hikmahnya adalah kita masih ada tangan, masih ble menyuap. jangan malas menyuap. bila da takde tangan nanti barulah masa tu menyesal.

Ya..aku cakap je senang la kan. tapi nak buat tu senang ke. Insya-Allah, kalau kita kuatkan hati, positifkan minda..segalanya akan jadi mudah. Even kerja menimbun setinggi gunung pun pasti kita ble selesaikan. semuanya dari minda positif. Dan..jangan sesekali merungut. merungut tu sikap negatif. kalau ble even benda kecik pun cubalah elakkan merungut. "penat la.." "pening la nak buat kerja ni.." "susah la.." "lauk ni kurang garam la.." dan macam2 lagi. dan aku cam penah dengar orang kata, kalau mengeluh atau merungut, pintu rezeki kita akan semakin sempit. Wallahualam..

Oleh itu..sentiasa fikir positif. Even sesuatu perkara itu adalah negatif, tapi kita cuba, cuba dan cuba fikir positif. Mungkin tak semua kita ble anggap positif, tapi at least, cubalah. Hati pun akan tenang, hidup pun akan bahagia. Amin...



No comments:

Post a Comment

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...