Monday, June 21, 2010

Kisah Kasih Seorang Bapa..

Hari minggu yang baru lepas ni aku duduk je kat umah. tak nak kuar pi mana-mana. kalau kuar pun setakat nak buang sampah kat depan umah je. beberapa minggu sebelum ni agak penat sebab banyak kerja dan aktiviti campur kursus lagi. fuuhh..akhirnya aku dapat bersenang-lenang dengan penuh kebahagiaan. (^_^)

Bila dah namanya melahu kat umah mesti lah aktiviti utamanya adalah tengok TV. So, hari ahad yang semalam, aku dok bosan2 alih2 channel kat TV..kejap TV3, kejap TV8, kejap TV9..last2 aku bukak TV2. bukak-bukak je cerita Tamil. aku layan kejap. cam best gak cerita ni.dah lama tak layan citer tamil. dolu-dolu layan gak Padaiyappa..Sivaji The Boss..So cerita yang aku tengok ni..sampai ke sudah aku tak tau ape tajuknye. sebabnye aku rasa start aku tengok citer tu dari pukul 12 lebih sampai ke pukul 2 lebih, langsung takde iklan! ke aku yang syok layan citer tu sampai tak perasan ada iklan yang kuar. tapi bila dah nak abes cerita tu, baru la kejap2 iklan..kejap2 iklan..agaknya orang yang jaga iklan tu lupa nak tekan button iklan..

So..aku da google tadi. kalau tak silap tajuknye 'Abhiyum Naanum'. Kat bawah ni posternya..(^_^)

Perasan tak tagline citer kat bawah tu?
"Children Grows Up. Sometimes Parents Must Too..."

Cerita ni memang best ah. aku bagi 5/5 bintang tahap boleh mengalirkan air mata melihat macam mana seorang bapa tu sayang giler babas kat daughter dia ni ha..So ada beberapa scene yang menarik aku nak cerita untuk menggambarkan betapa sayangnya si bapak yang bernama Raguram ni kepada anaknya, Abi.

Scene 1:
Suatu pagi yang hening, si ayah terkejut mendengarnya anaknye menjerit dan menangis. Si ayah terus berlari mendapatkan anaknya di dapur. di dapur, anaknya sedang menangis manakala si ibu muka cuak giler.
Ayah : "Abi, kenapa ni?" (dalam bahasa Tamil la..aku da translate..hehehe)
Abi : "Tertumpah air panas..hukhukkk..."
Apalagi..Pangg!! Pelempang hinggap kat muka mak nye. Si ayah terus mendukung Abi nak bawak pi klinik.
Ayah : "Sabar ye Abi, ayah bawak jumpa doktor sekarang.Kat bahagian mana yang terkena air panas tu? ayah sapu ubat dulu.."
Abi : Kat tangan mak.
Si ayah terdiam. Tengok2 muka maknya Abi yang tengah monyok sebab kena lempang sedas tadi. dah la kena air panas..dapat pelempang free lagi. sape tak hot..huhu..

Abes Scene 1...

Scene 2 :
Si anak dah mula masuk sekolah. Mula-mula si ayah tak nak bagi pi sekolah sebab katanya Abi kecik lagi. tapi Abi nak pi jugak. So, si ayah dengan linangan air mata menghantar anaknya ke sekolah. Maknye rilex je..bapaknye yang lebih2.

Scene 3 :
Si anak da besar sket tapi masih sek.rendah lagi la.Si ayah balik dari tempat kerja sebab bininye suruh balik ada hal penting. Balik2 je umah tengok2 ada seorang pengemis yang serabai lagi busuk kat depan umah.
Ayahnye : "Sape ni? sedara awak ke?"
Maknye : "Banyak la awak punye sedara. awak tanya lah pada Abi" (masa ni maknye dah muncung sedepa)
Ayahnye: "Abi..siapa ni?"
Abi : "Ayah..saya jumpe dia kat depan sekolah tadi. kesian dia lapar.."
Ayahnye : "oo..sebab tu ke..haa..maknye, bagi je la dia tu makan. itu pun susah ke.."
Maknye :"awak tanya dulu dengan abi sampai abis.."
Ayahnye:"Abi..kenapa abi?"
Abi :"saya kesian la kat dia..biarlah dia tinggal dengan kita.."
Ayahnye: "????.." (time ni bini dia dah bagi signal 'JANGAN')
Abi:"Ayah..please...please.."
Ayahnye:"Oklah..dia ble tinggal dengan kita.."

So..tinggal lah pengemis tu sebagai pekerja di rumahnye.

Scene 4:
Abi dah besar. Dah sambung belajar di universiti dan da abes belajar pun. Tiba masanya..Abi bagitahu ayahnye, yang dia da fall in love ngan sorang mamat ni. sikh pulak tu. tau je la sikh ngan hindu mana masuk.ayahnye punyelah naik hangin. "Ko pergi universiti tu nak belajar ke nak bercinta?!!" Sebenarnya, ayahnye jeles sebab ada lelaki lain akan jaga Abi.punyelah risau sampai termimpi2 si mamat tu jadik vampire yang menculik anak dia. gile kelakar plak aku scene diorang menyanyi jadik vampire tu. Tapi, Abi tetap ngan keputusan dia. ayat Abi "Ayah..saya tahu apa yang saya buat.." Ayat tu buat si ayah tersentak dan terdiam. Dan yang kesiannya..anak dia dah buat semua keputusan nak kwen bila, kat mana, apa sume tanpa bincang ngan ayah dia. ayah dia rasa kesepian..bermula kesedihan ayah dia ni. aku pun tumpang sedih gak sehingga mengalirkan air mata ditambah plak dengan efek mata pedih sebab potong bawang ngan lada kering sambil tengok TV.hukkhuk..

Tapi cerita Tamil ke Hindustan mesti la happy ending kan. tak happy nanti kena bakar panggung wayang. So akhirnya si ayah dapat terima la mamat tu sebagai menantu dia. actually menantu dia baik, kerja kat kementerian lagi kononnya. siap kamceng giler ngan perdana menteri tu yang takble blah. tu yang buat si ayah perlahan2 respect kat menantu dia. tapi dia tetap rasa takble terima sampaikan masa anak dia kawen, dia ble pengsan. masih takble terima hakikat kot. masa Abi pergi ikut laki dia naik flight ke Delhi pun si ayah pura2 gelak tapi dalam hati dia punyelah sedih..ye..anak dia memang dah besar tapi bagi si ayah, anaknye masih lagi macam baru2 lahir dulu. dahla tu satu je anak dia, memang la sayang giler beb.

So..itulah ceritanya..kisah kasih seorang bapa pada suatu petang Ahad ketika aku bergelimpangan di sofa. Ayah aku pun bapa yang baik jugak tau. tapi ayah aku jenis tak tunjuk kat kitorang. tapi dengan adik aku yang bongsu si zati tu memang ayah aku melebih2 sayang. Hari tu zati demam, ayah aku pujuk dia pergi hospital. "Jom pergi hospital..kalau pergi hospital, ambil injection nanti baiklah. kalau dah baik, abah belikan handphone.."

Handphone!! aku rasa time tu jugak si zati terus sihat. mak aku kata, "ehmm..takdenya tunggu si zati baik. balik dari hospital terus singgah bahau beli handphone. terus sihat.."

Hehehe..abah..abah..Selamat hari Abah. Saya Sayang Abah Saya. (^_^)

2 comments:

  1. Haha baguslah kau punya summary Nad. Tak payah aku tengok dah cerita tamil tu.

    ReplyDelete
  2. takble..ko kena tengok gak..baru feel..touching beb..

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...