Monday, July 19, 2010

SuaTu MaLaM Di PuTRaJaYa


Pagi-pagi lepas thumprint, tengok pigeonhole..eh..ada surat. haa..ni mesti surat interview, hatiku berkata-kata(ayat novel takle blah). dah tau da tu surat interview sebab awal-awal lagi daripada minggu lepas dak2 ni da kecoh mesej aku pasal surat interview. so dengan rileksnya, tengok tarikh keramat : 14/07/2010.

Bermulalah detik-detik kelam kabut mencari isu semasa. dan-dan la time ni muka aku tertonggok kat business centre baca suratkhabar berjam-jam lamanya. ada antara rakan-rakan yang lebih ekstrem telah membukukan bahan-bahan bacaaan ilmiah yang boleh menjadi panduan time interview nanti. hampir2-hampir juga aku nak memfotostatnya tapi bukan atas dasar nak membaca tapi saje2 nak buat collection buku tebal-tebal. lawa sket almari aku ada buku tebal. tapi sudahnya aku tak fotostat. juz salin nota sesikit, wat peta minda, pastu baca..tido..baca..tido..kroohh..krooh..

Maka tibalah tarikh 13/07/2010. selepas opis hour (tak jugak..da dekat2 kol 7 gak), kami pun bertolak dari bandar metropolitan karak yang sungguh pesat membangun ini. setelah sampai di putrajaya, mengdrop zaza di ERL, kami (aku, yana, shakey dan azimah) meneruskan perjuangan mencari Presint 17. dan-dan la time ni GPS aku tak dapat mengesan Presint 17 seolah-olah ia adalah suatu daerah terlarang di alam bunian gitu. takpe..kami cuba mencari berpandukan signboard. ape susah..kan banyak signboard besar bagak kat putrajaya tu.

So..drive..punye..drive..mengikut arah Presint 17, kami sampai di suatu persimpangan yang agak sunyi. kelihatan kereta di depan kami naik simpang ke atas. macam terang kat atas tu. tapi kalau ikut signboard presint17, kena ikut jalan bawah yang ala-ala gelap gulita itu. maka kami ikut jalan bawah..vrooommm..vrooom...eeekkkkkk...JALAN MATI!! Kecekapan Yana membrek Personanya menyelamatkan kami. giler ah..sapa pasang signboard pi jalan mati ni. seb baik tak terbabas sebab kat hujung jalan tu cam ada bukit sket. tambah scary, ada serpihan bumper or skirting keta or something whut eva kat tepi tu. means pernah ada keta yang terbabas kat situ la kan. tambah mistik dan puaka lagi..ada plak KUCING ITAM kat tepi tu..(apasal rasa seram plak time aku menaip ni..)..and then..Shakey cuba menghubungi Kak Wan..macam siot ble takde line plak kat situ!!cepat-cepat Yana meng-Uturn-kan keretanya dengan segala kepakaran yang ada dan terus blah tanpa usul periksa lagi. aku dah menempel kat azimah. seram siot (apasal seram ni..)

- kucing itam (bukan kucing sebenar)

Setelah berusaha mencari jalan tanpa henti..akhirnya ketemu juga dengan Presint 17 yang sebenar. fuuh..9.30 baru sampai bebetul umah Kak Wan tu. kami pun terus masuk ke bilik tanpa segan silu lagi..di saat kami berehat-rehat di bilik, aku tengah iron baju..tetiba terdengar ketukan yang maha hebat disusuli jeritan lantang dari bilik air. "Woii..pintu bilik air terkunci ni..aku xble keluar..!!" Pulak..rupa-rupanya Shakey terperangkap dalam bilik air. nak gelak cam kesian, tapi perasaan nak gelak tu rasanya melebihi perasaan kesian itu.hikhikhikk..(sori Shakey..kelakar la plak) Usaha punya usaha..cungkil punya cungkil guna pisau..kad ape sume..last-last berjaya gak Shakey kuar dengan teknik menggores kad dan menang pada pintu tersebut. Cuak giler muka Shakey.hikhikk..tambah haru, rupa-rupanya sebelum ni pun Shakey penah terkunci kat bilik air umah adik dia..hahahaha..astagfirullahalazim..tak baekk tau gelakkan orang!!

Hehe..penuh ranjau kan..agaknya disebabkan perjalanan yang penuh ranjau sebelum hari interview..maka kami dipermudahkan interview. memula cuak jugak bila ada sorang minah tu kata dia kena soal macam2. tengok muka dia yang cam nak pengsan tu, tetiba nervous padahal sebelum tu rileks giler macam da lepas interview je. mana taknye..orang lain sebok membaca, aku sebok berborak la, sebok pi makan kat cafe la..hehe..korang mesti takde selera nak makan kan kalau time interview. aku pedulik hape, makan tetap makan. karang perut berbunyi kat dalam bilik tu, lagi wat malu aku jek. tambah plak jumpe kengkawan lama yang memang rindu betul lama tak jumpe..tu borak je. ngan orang yang aku baru kenal 5 saat pun aku borak gak.hahaha..

So soalan yang aku ditanya..oleh kerana aku background IT, so aku disoal tentang web security. padan muka aku sape suh jawab aku punye keja maintain website (padahal tu keja Shakey..hehe), kan da kena soal macam2 pasal security. dah la aku hampeh bab2 security network ni sumer. tapi berjaya gak aku menjawab dengan penuh konfiden salah.hehehe..selain tu aku turut disoal "Nyatakan 4 tunggak kerajaan Malaysia.." fuuhh..dengan konfiden aku menjawab. maklum la..soalan bocor. awal2 lagi dah hafal jawapan. pastu ditanya pasal NKRA, visi kolej komuniti, subjek mengajar ape, teknik mengajar, teknik belajar..macam2 la plak. tapi seriously kat dalam bilik tu rasa cam kejap je. kuar-kuar je, tengok jam..eh..20 minit gak aku kat dalam tu.

Anyway..segalanya dah selesai. semua berjalan lancar. lepas ni Insya-Allah bertukar status kepada Tetap (kalau tak kena repeat interview la..simpang malaikat 44!!). pasni ble tumpukan untuk interview kenaikan pangkat plak.hahahaha..

5 comments:

  1. yup, akula orgnye yg menfotostat jadik buku..wakaka
    berdebar plak nak tggu resultnyer..adehhhh..

    ReplyDelete
  2. mrsrain? ada kaitan ngan noh hujan ke uols?huhu...dont worry..Insya-Allah sumer okey jaahh..

    ReplyDelete
  3. bru tadi baLik dari putrajaya.. gune GPS nak ke precint 17.. rasenye da sampai..tp tetibe GPS bg arahan suruh turn right...dgn selamba.. terus ikut arahan..bile jalan..mcm peLik coz xde org..n ade satu signboard tunjuk presint 17.. naik ats .. masuk situ mcm gelap.. fuh! rupanya jalan mati..serammmm~~

    ReplyDelete
  4. betullah..presint 17 tu memang agak mistik kalau kita search guna gps..uuu..seraaaammm..

    ReplyDelete
  5. Saya br 3 ari pindah presint 17..mmg sunyi sgt la kalo lewat mlm.penah kuar tp satu kenderaan pn xde!takot dh nk kuar lewat mlm pasni.dgr cite hantu ni lg takot la nk kuar.kalo naik lift tu seram.malap je lampu nya.mintak xde ape2 laaa...

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...