Friday, November 26, 2010

A.r.T

Aku memang suka seni. Adakah aku lahir je ke dunia ni terus ada bakat seni? Kalau ikut n zodiak dan kajian tarikh lahir, orang yang lahir dalam bulan 3 ni kebanyakannya memang berdarah seni. ye ke? mungkin jugak sebab aku ingat lagi masa tadika dulu, cikgu tadika penah puji sebab kununnya gajah yang aku buat daripada tanah liat tu sebijikkk macam gajah betul. katanya "tengok nadia ni..pandai dia buat gajah ni. ok semua cuba buat macam nadia buat ni." maka semua orang pun membuat gajah walaupun kebanyakannya macam haram takde rupa gajah..hahahaha..

Mungkin disebabkan rangsangan teori Skinner itu (ke Pavlov? ampun..lupa teori!!), maka aku rasa sangat bersemangat untuk mengembangkan kesenian itu. yaa..sangat suka melukis termasuk kat meja sekolah. aku yakin semua orang pun penah buat kan?? jangan tipu la kata xpenah buat!!

Kebanyakan menda yang aku lukis adalah bersumberkan komik atau kartun yang aku suka. maklumla zaman sekolah dulu xde handphone dan internet bagai so hiburannya cuma kartun dan komik je kan. sebab tu ble jadik budak pandai..hahaha!! sanggup la kalau mak suh potong bawang "kejap mak, lepas kartun cardcaptor sakura ni." "jap la mak, lepas kol 11 nanti orang buat la, kartun x abes lagi ni." belum lagi tahap kemalasan goyang kaki baca komik sampai spek mata jadik teballllll...(*_*)

Ok..ok..back to topic..melukis ni sebenarnya salah satu terapi minda. sebab bila melukis ni, otak da tak merapu fikir benda lain da. dok fokus ape la aku nak lukis ni..bermula daripada satu bulatan, aku tambah dua titik menjadik mata then tambah huruf w menjadi mulut. waahhh!! da jadik la cam muka orang. then aku tambah line demi line..hingga jadik penuh la kertas ngan macam2 khazanah yang aku lukis. bukan lukis sebenarnya tapi conteng. conteng x perlu kemahiran. anda ble conteng apa sahaja asalkan tidak melanggar hukum dan syariat.hehehe..n yang penting conteng di kertas bukan di dinding atau tiang telefon hatta pintu jamban sekali pun. vandalisme namanya tuh..

Masa sekolah even kelas sains tapi ambik sbjek tambahan pendidikan seni. memula azry ada ambik gak. pastu azry drop subjek itu. maka sorang2 la aku dalam bilik seni tu melukis sorang2. dapat jugak A masa SPM..hahahahaha....Sayangnya citer2 nak jadik pelukis tak kesampaian sebab salah pilih course masa apply nak masuk U dulu.

So bagi hangpa sekalian yang dok stress wat keja tuh, apa kata stop kejap keja tu, capai kertas, capai pen, conteng!! nak lukis muka boss korang pun ble. hahaha..then share. sharing is caring maaa.. bukan nak menunjuk2 tapi biasalah ayat stereotaip artis "saya sekadar ingin berkongsi bakat yang saya ada." betul tu..dia memang x tipu. artis memang x menipu cuma bab berlakon memang tip top nombor satu in world..

Ok jah..mak da penat menaip ni. menaip novel pun salah satu cabang seni gak tapi tak siap2 sejak 4 tahun lepas punye citer takde ending.hahaha..hastalavista babehh..

ni aku lukis sambil2 busy menyiapkan calendar 2011. apa yang aku conteng adalah benda2 yang aku kena buat dalam calendar tu. takut lupa.huhu..

ni plak..sambil wat keja, sambil layan lagu korea, ada feeling2 jiwang sket tu yang jadik lukisan jiwang berkonsepkan "Flora dan Fauna Merestui Cinta Kita." hahahahahakkktuiiihhh!!

2 comments:

  1. kak, pen ape yg akk gune utk melukis tu?
    harge bape?

    ReplyDelete
  2. tu pen Artline Drawing System. harganya xingat but less than rm10 la.

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...