Thursday, January 14, 2010

BaGai DaLaM Zoo

Pernah tak rasa diri seperti di dalam zoo? aku pernah rasa keadaan ni 3 tahun lepas semasa terpaksa menumpang umah junior sebab bilik hostel aku blackout. rakan-rakan junior itu datang 'melawat' kami di bilik belakang, bukannya datang sebab nak bertegur sapa ke, nak berkenalan ke..tengok2 kejap pastu blah. cam hewan dalam zoo kan?

Hari ni..sebentar tadi, perasaan yang sama kembali. dejavu. student baru datang melawat bilik pensyarah. datang tengok2 kami then blah. aku di dalam partition seolah-olah berada dalam kurungan besi. Ehmm...macam tu gaknye perasaan hewan-hewan dalam zoo ek bila kita datang melawat..mmm..

Ini bukan gambar kami yang sebenar..uukk..uukk..

CiTa-CiTaKu..CiTa-CiTaMu..

(watak utama cerita kali ini)

Aku sudah ketidaktahuan nak buat ape ni. Di saat aku kerajinan nak pi library tapi library tutup plak. Di saat aku merebahkan diri di sofa belakang untuk tido, tapi mata cam tak mengantuk plak.Owhh..maka aku pun membuka blog ini untuk merapu buat kesekian kalinya..

Maka di sini aku nak bercerita tentang cita-cita. korang ingat lagi tak cita-cita korang masa kecik-kecik dulu? standard cita-cita kite dolu-dolu musti nak jadik doktor la, polis la, peguam la..cita-cita aku dulu nak jadik peguam sebab aku banyak bercakap kot. tapi kemudian tukar jadik arkitek sebab aku suke melukis. arkitek tu la cita-cita terakhir aku. tapi tak kesampaian. opss..jap..aku penah gak cita-cita nak jadik pelukis komik ala-ala akira toriyama, fujio f fujiko dan sebagainya..kerana itu jugaklah aku lebih banyak hidup dalam dunia fantasi aku bersama-sama Goku, Bezita, Doraemon dan Nobita. tak ketinggalan gak Cardcaptor Sakura. apatah lagi Sailormoon.
Ok..back to topic. Masa balik kampung hari tu, mak aku citer dia pi sekolah untuk ambik report card adik aku, si Zati (masa nak mula citer ni, mak aku dah terkekeh-kekeh gelak sambil dicekik oleh Zati).

Pastu mak aku citer la, "Ko nak tau, mak tengok report card dia bahagian cita-cita, ko tau dia tulis ape? kehkehkeh..." Mak aku berhenti bercakap sebab dicekik oleh Zati yang sedang menjerit-jerit histeria suruh mak aku diam.

"Dia tulis kat situ nak jadik ARTIS!! penyanyi la, pelakon la, pengarah la. pastu last sekali baru dia tulis angkasawan. kehkehkeh.. orang patutnya letak angkasawan no.1, kalau dah sume tak dapat baru la jadik artis. ni dia tulis artis dulu! Cik Ti sebelah ngan Cik Umi pun gelak macam hape tengok Zati tulis nak jadik artis.kehkehkeh..."

Aku pun bantai gelak kaw-kaw. kehkehkeh..actually tak salah pun nak jadik artis tapi aku pada usia Zati yang baru darjah 5 itu tak pernah terfikir nak tulis cita-cita kat report card nak jadik artis. mesti tulis cita-cita yang standard punye ala-ala doktor, peguam. cita-cita paling glamer pun nak jadik pramugari la tapi tak tercapai sebab ketinggian terbantut. Ye, Zati memang boleh aku katakan taksub dengan artis-artis ni. inilah jadinye bila terlalu banyak rancangan hiburan kat TV. sebut je la nama artis ape, mesti dia tau punye. idolanya Stacy tu..pastu handphone dia (hp mak aku sebenarnya, dia buat hakmilik sendiri dgn tak malu..) pun asyik la kena cas sebab setiap masa bukak lagu. pastu dalam bilik air pun melalak-lalak menyanyi (takut sebenarnye).

Ini tidak bagus sebab budak-budak seusianya tak ble terlampau disogok dengan hiburan sampai leka dan lalai dengan pelajaran. Nasib baik la Zati ni jenis cergas sket so result dia masih OK even Maths dia hancuss. aku..walaupun aku hampeh Maths jugak tapi at least bila exam dapat jugak A sebab study untuk exam je kan pastu lupa..format memory. Eishh..apa la nak jadik ngan bebudak zaman sekarang. risau gak aku kalau tak dikawal nanti hanyut plak bebudak ni. Kalau suruh tengok Motivasi Pagi ke, Al-Kuliyyah ke, jangan harap la nak tengok. Kalau konsert SureHeboh comfirm pukul 9 tepat da mengadap depan TV, siap sembunyi remote TV lagi. Pagi-pagi plak da siap sedia Cartoon Network atau Disney Channel. Aku pun takdelah kata aku ni baik sangat tak menghadap rancangan hiburan ni, aku pun layan gak AJL, Totally Spies, Geng Bas Sekolah, Putera Shazlan dan Chiquititas tapi berpada-pada la kan.

Korang kalau ada adik-adik, control lah adik-adik korang. Garang sket, bia dia takut. sembunyikan remote dulu sebelum dia jumpe. Hp diorang tu kalau ble pura-pura rosakkan atau buang segala lagu konon-konon ada virus. tu lah yang aku selalu wat..hahahaha..kakak yang jahat. sebab zaman aku dulu takde SureHeboh, takde Hp, takde Astro. bebudak 80-an bebaik belaka. (^_^)

Tuesday, January 12, 2010

YaHoo!!

Update Terkini.. duit claim pi Mempaga da masuk! yahoo! maka baki akaun kini sudah bertambah. yeah!! tengahari jugak akan ku kuarkan. cukuplah duit perbelanjaan ku sehingga gaji coming soon. Yahoo!! Gembira tak terkata!!

KePerLuaN Vs KeHeNDaK

Sejak da keja ni, macam-macam benda aku nak. ada yang memang betul-betul diperlukan, ada yang hanya sekadar kehendak nafsu yang menguasai jiwa. tapi semua tu menuntut D.U.I.T. owh..kadang-kadang aku terfikir, aku yang bergaji 2K++ ini pun rasa tak cukup tu, tak cukup ni..macam mana plak dengan orang yang berpendapatan lebih rendah? yang kena tanggung anak bini lagi? aku ni at least hidup bujang pun tapi asyik ketidakcukupan fulus. kenapa aku ble jadi macam ni? baru minggu pertama duit aku da tinggal RM32 kat dalam akaun MayBank ku itu.

Dan pada ketika ini, hanya ada RM13.75 di dalam dompet (sebenarnya Rm10.75 je, lagi RM3 terjumpe selit2 dalam handbag). cukup kot untuk wat aku makan sampai hujung minggu ni.huhu..tapi ada hikmahnya juga di sebalik kesempitan ini kerana aku jadi lebih rajin menjalankan ibadah puasa sunat setiap hari isnin dan khamis. (Alhamdulillah...)kalau tak, selalunya akulah yang ajak orang kuar makan sokmo. hohoho...takpe..at least aku tau ke mana perginya aliran wang ku itu (ayat elak perasaan bersalah). maklumlah pindah umah baru, banyak nak kena pakai duit beb. pastu kenduri sana, kenduri sini, asyik beli hadiah je. last2 aku yang jadik miskin.. (x_X)

Walaupun dompet yang telah rosak zipnye itu semakin kering, ia tidak menghalang aku untuk menyimpan angan-angan (bukannya menyimpan duit!) nak beli macam-macam. Tunggu lah gaji 25hb ni, benda yang aku nak beli adalah ....
|
|
|
|
|
|

Tadaaaa.....PETI AIS!!!


Hohoho.. akan ku isi macam2 di dalam bakal peti aisku nanti. selain itu juga, aku nak beli rak untuk dapur kusayang. kesian dapur ku itu tidak beralas. even aku pun memasak sambil bersila ala-ala kaum primitif zaman Neolitik. but at least, ada jugak harta aku kan!! dapur mahal tu..made in Japan tu..jimat gas 25% tu..twister system tu.. (walaupun terpaksa diletak atas lantai..hukhukk..n actually was sponsored by my Mom (",) tapi nanti dapat gaji kena bayar balik.hahaha..)

Aku rasa 2 benda tu je kot yang comfirm akan ku beli sempena gaji 25hb ini. nanti akan ku update rupa peti ais sebenar ku. (gambar di atas bukan gambar sebenar).

Sekian..

Monday, January 11, 2010

eNTRi PeRTaMa 2010

Huhh..asyiknya dapat gak aku meloloskan masa untuk menulis entri terlatest ku ini bagi tahun 2010. banyak benda aku nak cerita tapi disebabkan kesempitan ruang waktu dan batas masa, maka terpaksa tangguh..tangguh..dan tangguh..So la ni ada masa terluang sket, maka tanpa bertangguh lagi aku pun mula kembali ke alam blog ku ini. lagipun kan azam tahun baru aku kan tak mau bertangguh-tangguh lagi. so that's why la.

Ehm..bermulanya tahun baru bermakna student akan kembali daripada bercuti. maka banyak tugas dah diberi sebelum sesi kuliah kembali bermula. Agenda pertama dalam minggu pertama bulan pertama 2010 adalah menjadi MC untuk Seminar Penyelidikan Pendidikan. Aku meng'offer'kan diri sebenarnya nak jadik MC sebab nak elak daripada kena present hasil kajian.huhu..boleh aku banggakan di sini di mana grup aku seramai 4 orang yang terdiri daripada pensyarah2 baru memberanikan diri untuk present lebih awal berbanding grup lain. alang-alang dah siap, present terus je la kan. n tambah bangga lagi sebab kajian kami terpilih sebagai top 3 untuk diketengahkan ke peringkat yang lebih tinggi. kepercayaan yang diberi bermakna bertambahlah amanah dan tanggungjawab di bahu kami. maknanya keja pun makin banyak la lepas ni. waaa...takpe..takpe..sumer ni ble membantu bila nak naik pangkat nanti. tu kan azam aku jugak.huhuhu...

(amacam?ada gaya cam nak nyanyi, cam nak berzanji pun ada. ble masuk musabaqah ni. penjaga masa di sebelah memandang dengan pandangan menyampah.."poyo giler budak ni dapat pegang mic..")

Besok akan bermulanya Minggu Suai Kenal untuk pelajar baru. dan sekali lagi dengan muka temboknya aku menjadi MC lagi. pasni senang orang nak cam aku. sebut je nama Nadia, "ala..Nadia yang selalu jadi MC tu. program tu dia jadi MC, program ni dia jadi MC..bla..bla.."
Cara mudah meraih publisiti (mudah ok..mudah..bukan murah).huahuahua..penat sebenarnya jadik MC. penatnya sebab nak kena wat skrip. tapi tu sumer aku da setelkan awal2. sume da berehhhh...tunggu masa nak on air je.

Tugasan sampingan lain adalah sebagai graphic designer tak bertauliah untuk buletin dan laporan tahunan kolej. ni pun satu lagi keja yang mencabar aku untuk duduk diam di depan komputer tanpa bergerak-gerak. aku kalau da start main ngan adobe, memang tak beralih dari kerusi dah. kecuali kalau nak pi toilet la. makan pun kekadang sampai buat hilang selera dibuatnya. once dah buat, xble nak berhenti. kalau berhenti, mood da lari, fokus pun hilang. penting wooo kena fokus nak buat adobe ni. kalau x, idea dan hasil pun jadik cam sampah. ingat senang ke nak design cantek2??orang tau komplen je, tambah tu, tambah ni, buang tu, buang ni. kalau terer sangat, wat sendiri la. ada berani??

Fuuhh...rasanya agak ilmiah jugak entri aku kali ni. maybe sebab mood kerja tu masih ada. mood mengulor kadang2 je datang. sesekali menjenguk FishVille, tenang sket jiwa melihat ikan-ikan berkejaran di dalam tank di samping kuda laut yang tersengguk-sengguk. aku kan sambung lagi nanti dengan cerita yang lain...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...