Monday, June 21, 2010

Kisah Kasih Seorang Bapa..

Hari minggu yang baru lepas ni aku duduk je kat umah. tak nak kuar pi mana-mana. kalau kuar pun setakat nak buang sampah kat depan umah je. beberapa minggu sebelum ni agak penat sebab banyak kerja dan aktiviti campur kursus lagi. fuuhh..akhirnya aku dapat bersenang-lenang dengan penuh kebahagiaan. (^_^)

Bila dah namanya melahu kat umah mesti lah aktiviti utamanya adalah tengok TV. So, hari ahad yang semalam, aku dok bosan2 alih2 channel kat TV..kejap TV3, kejap TV8, kejap TV9..last2 aku bukak TV2. bukak-bukak je cerita Tamil. aku layan kejap. cam best gak cerita ni.dah lama tak layan citer tamil. dolu-dolu layan gak Padaiyappa..Sivaji The Boss..So cerita yang aku tengok ni..sampai ke sudah aku tak tau ape tajuknye. sebabnye aku rasa start aku tengok citer tu dari pukul 12 lebih sampai ke pukul 2 lebih, langsung takde iklan! ke aku yang syok layan citer tu sampai tak perasan ada iklan yang kuar. tapi bila dah nak abes cerita tu, baru la kejap2 iklan..kejap2 iklan..agaknya orang yang jaga iklan tu lupa nak tekan button iklan..

So..aku da google tadi. kalau tak silap tajuknye 'Abhiyum Naanum'. Kat bawah ni posternya..(^_^)

Perasan tak tagline citer kat bawah tu?
"Children Grows Up. Sometimes Parents Must Too..."

Cerita ni memang best ah. aku bagi 5/5 bintang tahap boleh mengalirkan air mata melihat macam mana seorang bapa tu sayang giler babas kat daughter dia ni ha..So ada beberapa scene yang menarik aku nak cerita untuk menggambarkan betapa sayangnya si bapak yang bernama Raguram ni kepada anaknya, Abi.

Scene 1:
Suatu pagi yang hening, si ayah terkejut mendengarnya anaknye menjerit dan menangis. Si ayah terus berlari mendapatkan anaknya di dapur. di dapur, anaknya sedang menangis manakala si ibu muka cuak giler.
Ayah : "Abi, kenapa ni?" (dalam bahasa Tamil la..aku da translate..hehehe)
Abi : "Tertumpah air panas..hukhukkk..."
Apalagi..Pangg!! Pelempang hinggap kat muka mak nye. Si ayah terus mendukung Abi nak bawak pi klinik.
Ayah : "Sabar ye Abi, ayah bawak jumpa doktor sekarang.Kat bahagian mana yang terkena air panas tu? ayah sapu ubat dulu.."
Abi : Kat tangan mak.
Si ayah terdiam. Tengok2 muka maknya Abi yang tengah monyok sebab kena lempang sedas tadi. dah la kena air panas..dapat pelempang free lagi. sape tak hot..huhu..

Abes Scene 1...

Scene 2 :
Si anak dah mula masuk sekolah. Mula-mula si ayah tak nak bagi pi sekolah sebab katanya Abi kecik lagi. tapi Abi nak pi jugak. So, si ayah dengan linangan air mata menghantar anaknya ke sekolah. Maknye rilex je..bapaknye yang lebih2.

Scene 3 :
Si anak da besar sket tapi masih sek.rendah lagi la.Si ayah balik dari tempat kerja sebab bininye suruh balik ada hal penting. Balik2 je umah tengok2 ada seorang pengemis yang serabai lagi busuk kat depan umah.
Ayahnye : "Sape ni? sedara awak ke?"
Maknye : "Banyak la awak punye sedara. awak tanya lah pada Abi" (masa ni maknye dah muncung sedepa)
Ayahnye: "Abi..siapa ni?"
Abi : "Ayah..saya jumpe dia kat depan sekolah tadi. kesian dia lapar.."
Ayahnye : "oo..sebab tu ke..haa..maknye, bagi je la dia tu makan. itu pun susah ke.."
Maknye :"awak tanya dulu dengan abi sampai abis.."
Ayahnye:"Abi..kenapa abi?"
Abi :"saya kesian la kat dia..biarlah dia tinggal dengan kita.."
Ayahnye: "????.." (time ni bini dia dah bagi signal 'JANGAN')
Abi:"Ayah..please...please.."
Ayahnye:"Oklah..dia ble tinggal dengan kita.."

So..tinggal lah pengemis tu sebagai pekerja di rumahnye.

Scene 4:
Abi dah besar. Dah sambung belajar di universiti dan da abes belajar pun. Tiba masanya..Abi bagitahu ayahnye, yang dia da fall in love ngan sorang mamat ni. sikh pulak tu. tau je la sikh ngan hindu mana masuk.ayahnye punyelah naik hangin. "Ko pergi universiti tu nak belajar ke nak bercinta?!!" Sebenarnya, ayahnye jeles sebab ada lelaki lain akan jaga Abi.punyelah risau sampai termimpi2 si mamat tu jadik vampire yang menculik anak dia. gile kelakar plak aku scene diorang menyanyi jadik vampire tu. Tapi, Abi tetap ngan keputusan dia. ayat Abi "Ayah..saya tahu apa yang saya buat.." Ayat tu buat si ayah tersentak dan terdiam. Dan yang kesiannya..anak dia dah buat semua keputusan nak kwen bila, kat mana, apa sume tanpa bincang ngan ayah dia. ayah dia rasa kesepian..bermula kesedihan ayah dia ni. aku pun tumpang sedih gak sehingga mengalirkan air mata ditambah plak dengan efek mata pedih sebab potong bawang ngan lada kering sambil tengok TV.hukkhuk..

Tapi cerita Tamil ke Hindustan mesti la happy ending kan. tak happy nanti kena bakar panggung wayang. So akhirnya si ayah dapat terima la mamat tu sebagai menantu dia. actually menantu dia baik, kerja kat kementerian lagi kononnya. siap kamceng giler ngan perdana menteri tu yang takble blah. tu yang buat si ayah perlahan2 respect kat menantu dia. tapi dia tetap rasa takble terima sampaikan masa anak dia kawen, dia ble pengsan. masih takble terima hakikat kot. masa Abi pergi ikut laki dia naik flight ke Delhi pun si ayah pura2 gelak tapi dalam hati dia punyelah sedih..ye..anak dia memang dah besar tapi bagi si ayah, anaknye masih lagi macam baru2 lahir dulu. dahla tu satu je anak dia, memang la sayang giler beb.

So..itulah ceritanya..kisah kasih seorang bapa pada suatu petang Ahad ketika aku bergelimpangan di sofa. Ayah aku pun bapa yang baik jugak tau. tapi ayah aku jenis tak tunjuk kat kitorang. tapi dengan adik aku yang bongsu si zati tu memang ayah aku melebih2 sayang. Hari tu zati demam, ayah aku pujuk dia pergi hospital. "Jom pergi hospital..kalau pergi hospital, ambil injection nanti baiklah. kalau dah baik, abah belikan handphone.."

Handphone!! aku rasa time tu jugak si zati terus sihat. mak aku kata, "ehmm..takdenya tunggu si zati baik. balik dari hospital terus singgah bahau beli handphone. terus sihat.."

Hehehe..abah..abah..Selamat hari Abah. Saya Sayang Abah Saya. (^_^)

Thursday, June 17, 2010

7 LeTTeRS THat CaN CHaNGe YouR LiFe..

Hari ini terasa nak berilmiah sket. Sementara menunggu pukul 2.30 nak sambung kursus semula, maka kutulis entri ini. Apakah perkataan itu? perkataan apekah yang ada 7 huruf itu? (tapi kalau dalam bahasa Inggeris jadik 8 huruf la). So apakah perkataan yang dalam bahasa Melayunya 7 huruf dan dalam bahasa Inggeris adalah 8 huruf? Tahukah anda perkataan ini yang menentukan sifat kita, sikap kita, pemikiran kita, kehidupan kita and so on..?

Perkataan itu adalah POSITIF @ POSITIVE.

Ya. itulah perkataannya. I keep talking about this. positif, positif, positif. apa pun yang kita buat datangnya daripada pemikiran yang positif. Kenapa? sebab benda-benda yang baik semua dilabel sebagai positif. Contohnya bila sebut tentang iman, kita terbayang sesuatu yang positif. ada ke bila sebut pasal iman kita terbayang benda negatif? takde kan. pastu bila sebut pasal bahagia, pun benda yang positif jugak. cuba korang senaraikan berapa banyak perkara-perkara yang positif yang korang tau. dapat? banyak kan?

Nak ikutkan, semua benda dalam dunia ni adalah positif bergantung kepada perspektif pandangan kita. Contoh la, kita tengok Yahudi sebagai suatu kuasa negatif yang cuba menghancurkan dunia Islam. Tapi kalau kita tengok dari sudut positif, ia sepatutnya menjadi pembakar semangat untuk lebih kuat berjuang mempertahankan agama dan cuba menyaingi kuasanya instead of dok mengutuk yahudi tu kejam tapi takde apa tindakan dibuat. cakap je lebih berbuih mulut tapi nothing.

Dan cuba tengok persekitaran kerja kita pulak. nak ikutkan macam-macam benda yang tak kena. tu tak kena, ni tak kena. sepatutnya buat macam tu, bukan macam ni. ehm..memang da jadik lumrah agaknya mulut manusia selalunye lebih cepat bertindak daripada berfikir. sebelum cakap tu tak reti fikir dulu. terus je bercakap tanpa memikirkan kesannya. Contohnya bila kena bagi keja banyak. uiii..komplen bagai. "saya tak ble tumpu kalau kerja banyak. tak ble nak fokus. saya banyak keja lain nak buat." Aku paling la menyampah kalau dengar ada orang kata dia banyak keja. Hello..sebelum dapat kerja, bukan main sanggup menurut perintah. bila da dapat, tu tak ble buat, ni tak ble buat.

Oh ye..dan lagi..never say no. Unless kita memang takble nak buat atas sebab2 yang takble dielak.Walaupun kita diberi keja yang banyak pun, kita sebenarnya tak layak nak kata tidak. Penat memang penat tapi dah memang itu kerja kita. takkan la nak mengulor je. dan lagi, kalau takde keja, carilah keja apa yang boleh dibuat. mesti ada benda lain yang ble dibuat daripada dok melangok main internet sampai waktu punch out. Dulu ayah angkat aku (masa kat serom- dia bekas guru besar sekolah) penah kata yang kalau dah bekerja jangan sesekali mencuri masa. mencuri masa maksudnya waktu tu kita patutnya buat kerja tapi kita buat benda lain selain yang berkaitan kerja. kalau setakat sekejap2 rehat main internet takpe la untuk release tension tapi jangan sampai sepanjang hari dari pagi sampai petang. pastu asyik la cuti memanjang, pastu keja tak siap.ayah angkat aku kata berdosa dan dikhuatiri duit gaji kita tu akan jadi tak berkat sebab kita tak buat kerja, tapi hujung bulan je dapat gaji. Takut tak kalau duit kita tak berkat? Sebab tu agaknya walaupun gaji kita cecah ribu riban, tapi adakalanya kita rasa tak cukup. kenapa? tak berkat ke? Wallahualam..aku pun tak berani nak jatuhkan hukum sementelah aku ni pun jahil gak.

Berbalik kepada perkataan positif tadi, kalau kita fikir postif, percayalah segalanya pasti jadi mudah. nak ikutkan takde benda yang mudah pun dalam dunia ni. even kita nak makan pun kena suap dengan tangan. tak penah lagi ada makanan ble masuk secara automatik dalam mulut kita. hikmahnya adalah kita masih ada tangan, masih ble menyuap. jangan malas menyuap. bila da takde tangan nanti barulah masa tu menyesal.

Ya..aku cakap je senang la kan. tapi nak buat tu senang ke. Insya-Allah, kalau kita kuatkan hati, positifkan minda..segalanya akan jadi mudah. Even kerja menimbun setinggi gunung pun pasti kita ble selesaikan. semuanya dari minda positif. Dan..jangan sesekali merungut. merungut tu sikap negatif. kalau ble even benda kecik pun cubalah elakkan merungut. "penat la.." "pening la nak buat kerja ni.." "susah la.." "lauk ni kurang garam la.." dan macam2 lagi. dan aku cam penah dengar orang kata, kalau mengeluh atau merungut, pintu rezeki kita akan semakin sempit. Wallahualam..

Oleh itu..sentiasa fikir positif. Even sesuatu perkara itu adalah negatif, tapi kita cuba, cuba dan cuba fikir positif. Mungkin tak semua kita ble anggap positif, tapi at least, cubalah. Hati pun akan tenang, hidup pun akan bahagia. Amin...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...