Thursday, July 29, 2010

FaNTaSi DRaMa KoRea

Aku pasti ramai antara kita (girls specially) yang tergila2kan citer korea ni. i'm one of it. Sekarang ni tengah tergilakan My Fair Lady @ 8TV (8.30 mlm - 9.30 ~sesiapa pun dilarang call pada masa ini).


Why? ape yang best nye ngan citer korea ni? owh..cerita korea yang penuh dengan keindahan dan fantasi yang membuai perasaan ditambah pula dengan efek OST yang memang ngam hoo. Bila tengah scene yang gembira atau mendebarkan, akan kuarlah lagu yang ceria. bila sedih, kuar plak lagu sedih yang mendayu2 sehingga membuatkan aku seolah-olah tengah berlakon sama dalam citer tu (o_0)? Haa..ditambah plak dengan pelakon-pelakonnya yang cun dan hensem. oh my gosh..betulkah orang korea yang hensem sebegitu memang wujud di dunia ni? betul ke diorang ni lahir ke dunia sebagai manusia yang hensem..oh my..oh my goshhh.. Korang tengok gambo watak utama hero kat bawah ni..


Korang tengok je la sendiri mamat 2 orang ni? kalau korang tak cair tak tau la. tapi bagi aku, aku prefer So Dong Chan (yang pakai tux tu). Pergh..even dia senyum kat dalam tv tu, tapi kita yang menengoknya ni ble senyum balik kat dia. hahahaha..adakah ini yang dikatakan angau. tambah plak ke'smart'an watak dia yang banyak kena pakai kot n tux semakin menambah sahamnya. Even peguam Lee Tae Un (yg baju putih tu) pun tak mampu menggugat aura Butler So Dong Chan.

Sesekali layan citer fantasi macam ni apa salah kan. menghiburkan hati. nak harap jadik dalam dunia realiti kita memang takde la kot. Oh..teringin nak menjejakkan kaki ke korea.

p/s : ada ke yang nak sponsor trip honeymoon ku ke korea? (o_0)?

Tuesday, July 20, 2010

PeRKaMPuNGaN KuCiNG

Tertarik dengan satu thread kat forum tentang perkampungan kucing ni. Seorang pakcik bernama Craig Grant dari Florida, Amerika telah membina satu kawasan perlindungan bernama "Caboodle ranch" , untuk kucing kucing yg terbiar di Ponte Vedra Beach, Florida.

Banyak giler kucing-kucing kat situ. tak terbanding ngan kucing aku yang lapan ekor kat umah tu. tu pun mak aku da membebel-bebel "aku bagi ko makan, kenapa ko takde bagi emas ke kat aku..haaa...??" hehehe..mak aku memang emo bab kucing ni. pagi-pagi da ble dengar suara dia membebel ngan si Debab yang gemuk terlebih makan.

Back to topic..kalau aku ada duit, aku pun nak buat tempat perlindungan kucing macam ni jugak. tapi kalau ada duit tapi laki tak suka kuceng tak guna jugak kan. Al kisah bakal laki ku itu pernah mencurah air kopi ke atas seekor kucing putih yang datang nak bermanja kat kaki dia. hampeh..bila aku marah..dia curah plak air kosong..buat bilas air kopi tu katanya. kesian kucing..kucing tu kan haiwan kesayangan Nabi. so kita pun kena lah sayang kucing kan..kan..kan.. tapi sekarang bakal laki ku itu da mula suka kat kuceng. tapi nak kucing antarabangsa je, kuceng kampung tak nak. suka kucing British Short-Hair kekdahnya. katanya nak belikan sekor untuk aku. ok jugak. ble buat hantaran tak?hahaha..

- ini le kucing versi British Shorr Hair itu kekdahnya..comel kan..pandai laki aku pilih..-

Melalut lagi..back to topic again..toksah cakap banyak. kat bawah ni ada gambo perkampungan kuceng itu. musti best kan. ble tak nak pi honeymoon kat situ..ditemani kuceng-kuceng..hehehe..haram laki aku xmo pi. hehehe...





Monday, July 19, 2010

SuaTu MaLaM Di PuTRaJaYa


Pagi-pagi lepas thumprint, tengok pigeonhole..eh..ada surat. haa..ni mesti surat interview, hatiku berkata-kata(ayat novel takle blah). dah tau da tu surat interview sebab awal-awal lagi daripada minggu lepas dak2 ni da kecoh mesej aku pasal surat interview. so dengan rileksnya, tengok tarikh keramat : 14/07/2010.

Bermulalah detik-detik kelam kabut mencari isu semasa. dan-dan la time ni muka aku tertonggok kat business centre baca suratkhabar berjam-jam lamanya. ada antara rakan-rakan yang lebih ekstrem telah membukukan bahan-bahan bacaaan ilmiah yang boleh menjadi panduan time interview nanti. hampir2-hampir juga aku nak memfotostatnya tapi bukan atas dasar nak membaca tapi saje2 nak buat collection buku tebal-tebal. lawa sket almari aku ada buku tebal. tapi sudahnya aku tak fotostat. juz salin nota sesikit, wat peta minda, pastu baca..tido..baca..tido..kroohh..krooh..

Maka tibalah tarikh 13/07/2010. selepas opis hour (tak jugak..da dekat2 kol 7 gak), kami pun bertolak dari bandar metropolitan karak yang sungguh pesat membangun ini. setelah sampai di putrajaya, mengdrop zaza di ERL, kami (aku, yana, shakey dan azimah) meneruskan perjuangan mencari Presint 17. dan-dan la time ni GPS aku tak dapat mengesan Presint 17 seolah-olah ia adalah suatu daerah terlarang di alam bunian gitu. takpe..kami cuba mencari berpandukan signboard. ape susah..kan banyak signboard besar bagak kat putrajaya tu.

So..drive..punye..drive..mengikut arah Presint 17, kami sampai di suatu persimpangan yang agak sunyi. kelihatan kereta di depan kami naik simpang ke atas. macam terang kat atas tu. tapi kalau ikut signboard presint17, kena ikut jalan bawah yang ala-ala gelap gulita itu. maka kami ikut jalan bawah..vrooommm..vrooom...eeekkkkkk...JALAN MATI!! Kecekapan Yana membrek Personanya menyelamatkan kami. giler ah..sapa pasang signboard pi jalan mati ni. seb baik tak terbabas sebab kat hujung jalan tu cam ada bukit sket. tambah scary, ada serpihan bumper or skirting keta or something whut eva kat tepi tu. means pernah ada keta yang terbabas kat situ la kan. tambah mistik dan puaka lagi..ada plak KUCING ITAM kat tepi tu..(apasal rasa seram plak time aku menaip ni..)..and then..Shakey cuba menghubungi Kak Wan..macam siot ble takde line plak kat situ!!cepat-cepat Yana meng-Uturn-kan keretanya dengan segala kepakaran yang ada dan terus blah tanpa usul periksa lagi. aku dah menempel kat azimah. seram siot (apasal seram ni..)

- kucing itam (bukan kucing sebenar)

Setelah berusaha mencari jalan tanpa henti..akhirnya ketemu juga dengan Presint 17 yang sebenar. fuuh..9.30 baru sampai bebetul umah Kak Wan tu. kami pun terus masuk ke bilik tanpa segan silu lagi..di saat kami berehat-rehat di bilik, aku tengah iron baju..tetiba terdengar ketukan yang maha hebat disusuli jeritan lantang dari bilik air. "Woii..pintu bilik air terkunci ni..aku xble keluar..!!" Pulak..rupa-rupanya Shakey terperangkap dalam bilik air. nak gelak cam kesian, tapi perasaan nak gelak tu rasanya melebihi perasaan kesian itu.hikhikhikk..(sori Shakey..kelakar la plak) Usaha punya usaha..cungkil punya cungkil guna pisau..kad ape sume..last-last berjaya gak Shakey kuar dengan teknik menggores kad dan menang pada pintu tersebut. Cuak giler muka Shakey.hikhikk..tambah haru, rupa-rupanya sebelum ni pun Shakey penah terkunci kat bilik air umah adik dia..hahahaha..astagfirullahalazim..tak baekk tau gelakkan orang!!

Hehe..penuh ranjau kan..agaknya disebabkan perjalanan yang penuh ranjau sebelum hari interview..maka kami dipermudahkan interview. memula cuak jugak bila ada sorang minah tu kata dia kena soal macam2. tengok muka dia yang cam nak pengsan tu, tetiba nervous padahal sebelum tu rileks giler macam da lepas interview je. mana taknye..orang lain sebok membaca, aku sebok berborak la, sebok pi makan kat cafe la..hehe..korang mesti takde selera nak makan kan kalau time interview. aku pedulik hape, makan tetap makan. karang perut berbunyi kat dalam bilik tu, lagi wat malu aku jek. tambah plak jumpe kengkawan lama yang memang rindu betul lama tak jumpe..tu borak je. ngan orang yang aku baru kenal 5 saat pun aku borak gak.hahaha..

So soalan yang aku ditanya..oleh kerana aku background IT, so aku disoal tentang web security. padan muka aku sape suh jawab aku punye keja maintain website (padahal tu keja Shakey..hehe), kan da kena soal macam2 pasal security. dah la aku hampeh bab2 security network ni sumer. tapi berjaya gak aku menjawab dengan penuh konfiden salah.hehehe..selain tu aku turut disoal "Nyatakan 4 tunggak kerajaan Malaysia.." fuuhh..dengan konfiden aku menjawab. maklum la..soalan bocor. awal2 lagi dah hafal jawapan. pastu ditanya pasal NKRA, visi kolej komuniti, subjek mengajar ape, teknik mengajar, teknik belajar..macam2 la plak. tapi seriously kat dalam bilik tu rasa cam kejap je. kuar-kuar je, tengok jam..eh..20 minit gak aku kat dalam tu.

Anyway..segalanya dah selesai. semua berjalan lancar. lepas ni Insya-Allah bertukar status kepada Tetap (kalau tak kena repeat interview la..simpang malaikat 44!!). pasni ble tumpukan untuk interview kenaikan pangkat plak.hahahaha..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...