Friday, November 26, 2010

A.r.T

Aku memang suka seni. Adakah aku lahir je ke dunia ni terus ada bakat seni? Kalau ikut n zodiak dan kajian tarikh lahir, orang yang lahir dalam bulan 3 ni kebanyakannya memang berdarah seni. ye ke? mungkin jugak sebab aku ingat lagi masa tadika dulu, cikgu tadika penah puji sebab kununnya gajah yang aku buat daripada tanah liat tu sebijikkk macam gajah betul. katanya "tengok nadia ni..pandai dia buat gajah ni. ok semua cuba buat macam nadia buat ni." maka semua orang pun membuat gajah walaupun kebanyakannya macam haram takde rupa gajah..hahahaha..

Mungkin disebabkan rangsangan teori Skinner itu (ke Pavlov? ampun..lupa teori!!), maka aku rasa sangat bersemangat untuk mengembangkan kesenian itu. yaa..sangat suka melukis termasuk kat meja sekolah. aku yakin semua orang pun penah buat kan?? jangan tipu la kata xpenah buat!!

Kebanyakan menda yang aku lukis adalah bersumberkan komik atau kartun yang aku suka. maklumla zaman sekolah dulu xde handphone dan internet bagai so hiburannya cuma kartun dan komik je kan. sebab tu ble jadik budak pandai..hahaha!! sanggup la kalau mak suh potong bawang "kejap mak, lepas kartun cardcaptor sakura ni." "jap la mak, lepas kol 11 nanti orang buat la, kartun x abes lagi ni." belum lagi tahap kemalasan goyang kaki baca komik sampai spek mata jadik teballllll...(*_*)

Ok..ok..back to topic..melukis ni sebenarnya salah satu terapi minda. sebab bila melukis ni, otak da tak merapu fikir benda lain da. dok fokus ape la aku nak lukis ni..bermula daripada satu bulatan, aku tambah dua titik menjadik mata then tambah huruf w menjadi mulut. waahhh!! da jadik la cam muka orang. then aku tambah line demi line..hingga jadik penuh la kertas ngan macam2 khazanah yang aku lukis. bukan lukis sebenarnya tapi conteng. conteng x perlu kemahiran. anda ble conteng apa sahaja asalkan tidak melanggar hukum dan syariat.hehehe..n yang penting conteng di kertas bukan di dinding atau tiang telefon hatta pintu jamban sekali pun. vandalisme namanya tuh..

Masa sekolah even kelas sains tapi ambik sbjek tambahan pendidikan seni. memula azry ada ambik gak. pastu azry drop subjek itu. maka sorang2 la aku dalam bilik seni tu melukis sorang2. dapat jugak A masa SPM..hahahahaha....Sayangnya citer2 nak jadik pelukis tak kesampaian sebab salah pilih course masa apply nak masuk U dulu.

So bagi hangpa sekalian yang dok stress wat keja tuh, apa kata stop kejap keja tu, capai kertas, capai pen, conteng!! nak lukis muka boss korang pun ble. hahaha..then share. sharing is caring maaa.. bukan nak menunjuk2 tapi biasalah ayat stereotaip artis "saya sekadar ingin berkongsi bakat yang saya ada." betul tu..dia memang x tipu. artis memang x menipu cuma bab berlakon memang tip top nombor satu in world..

Ok jah..mak da penat menaip ni. menaip novel pun salah satu cabang seni gak tapi tak siap2 sejak 4 tahun lepas punye citer takde ending.hahaha..hastalavista babehh..

ni aku lukis sambil2 busy menyiapkan calendar 2011. apa yang aku conteng adalah benda2 yang aku kena buat dalam calendar tu. takut lupa.huhu..

ni plak..sambil wat keja, sambil layan lagu korea, ada feeling2 jiwang sket tu yang jadik lukisan jiwang berkonsepkan "Flora dan Fauna Merestui Cinta Kita." hahahahahakkktuiiihhh!!

Monday, November 22, 2010

NuR AiNa SyaHiRaH

Jam B.U.M Valentine Edition ku menunjukkan angka 8.00. Malam ye. Saat itu aku sedang memberaturkan diri di kaunter KFC. of course la nak order makan kan. actually, am kata nak belanja studentnya makan, so I followwww..tatkala aku melangok (apasal slow semacam servis ni), hp nokia ku yang selalu kong itu berbunyi. Truutt!!truuutt!! Tandanya ada mesej yg masuk. jemariku menekan butang Read dan tertera mesej "Adik da bersalin." from Hset Mak 019.

Oh..gosh..i donno la why that time rasa happy, seronok, excited, teruja n macam2 lagi. macam la aku ni seorang laki yang ada orang mesej bagitau "Bini kau da bersalin." (of coz not, sebab aku ni bini bukan laki..huhu). Maybe perasaan keterujaan itu ter'over' sebab yang bersalin ni adik aku sendiri kan. kalau orang lain, happy la jugak tapi tak de la excited sangat. maybe sebab selama ni kitorang membesar bersama, so aku tau la daripada dia belum kawen (time tu perut x muncit lagi), bila da kawen few months later perut da mula muncit dan makin memboyot plak. aku scary sebenarnya tengok perut dia time dia pregnant hari tu. bergaris2 perut dia da macam belang harimau. tu la, sapa suh tak sapu Bio-Oil. nasib laki kau la kena hadap perut kau yang berbelang-belang tu sampai tua.hahahaha...

Aku tak reply mesej mak aku. Tapi aku mesej adik aku (aku tau mesti laki dia nanti yang reply). "Mms la gambar baby." Then dia reply "Sabo la, baby tu baru keluar. tengah mandikan. aku pun belum azankan dia lagi. " Elehhh..apa lambat bebenor. tapi tak lama pastu, mms sampai. Gambar baby yang masih merah dibalut ngan tuala putih. Oh..gosshh..rasa nak menitik air mata melihat manusia ciptaan Allah yang Maha Berkuasa ni. serius beb...inilah kali pertama aku mengucapkan kalimah "Subhanallah" dengan penuh kagum, insaf dan rendah diri. Kagum dengan ciptaan Allah yang satu ini. Membayangkan bagaimana baby tu yg asalnya dari dalam perut then keluar ke dunia..oh goshh.. ajaib..ajaib..even sepanjang malam aku dok terfikir macam mana baby tu bernafas dalam perut adik aku (cikgu Sains tak bertauliah la katakan..)

Baru kelmarin aku dapat tengok baby tu. adik aku akan berpantang kat umah mak aku kat pahang ni sampai ar abes pantang nanti. first time dapat tengok, pegang n cium baby..bestnya tak terkira!! wangii!! baik plak tu. masa memula datang, elok je dia tido jek. mak aku kata punyelah kuat tido sampaikan nurse cucuk nak ambik darah pun dia rileks je tido. ehmm..ikut perangai maknya yang kuat tido la tu. tapi semalam dia da bertukar perangai. bila diletak, dia melalak. bila orang ambik dukung, trus senyap macam lagu tengah main kat Windows Media Player yang ditekan butang Pause. bila letak balik, dia Resume melalak semula. haiiyyaa..seb baik la kau ni baby. nangis camne pun orang pujuk jugak. tengok cam adik aku si zati yang da 12 tahun tu, lantak kau la nak melalak ke nak menonggeng ke, tak kuasa kitorang nak melayan.hahahaha...

Anyway..ni sikit gambo baby yang ingin aku kongsikan bersama. next two years Insya-Allah gambo baby aku plak.hahahaha...


Ni time baru kuar kot sebab masih merah n rambut pun masih basah baru lepas mandi gaknye.

Ni muka budak yang senyum time tido..cumell...

Ni pun gambo tido lagi.

Cuba membuka mata tapi tak berjaya. sambung tido. bak kata pepatah yang zati cipta "Macam ada berkampit-kampit gula kat dalam mata dia" Zati..apasal tak kata ada berguni-guni beras je?

p/s : lupa plak bagitau. Nur Aina Syahirah tu nama baby tu la. (^_^)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...