Tuesday, December 27, 2011

Perut mula gatal-gatal

Dah hampir nak menjengah usia 5 bulan ni, perut makin membesar dengan jayanya. Sesekali terasa gatal sana, gatal sini. Tangan pun jadik gatal nak menggaru tapi garu sikit-sikit je sebab takut sungguh kalau ada parut kat perut. Tengok perut adik da macam harimau, berbelang-belang ngan parut.

So sebelum perut ini makin meregang dan menggatal dan muncul stretch marks (yang memang da mula muncul pun..hukhukk..), maka saya beli lah losyen anti stretch marks ni. Puas jugak merayau mencarinya akhirnya dapat beli di farmasi. Dapat harga diskaun pulak tu (En.Hubby yang tawar-menawar dengan pharmacist tu-saya tak reti ). So daripada harga Rm 30.90, dapat la harga RM28. Suka..suka..tak tau pulak kat farmasi boleh tawar menawar harga ek.

Jenama yang saya beli adalah Pureen. Ada terbaca iklan losyen ni dalam majalah Pa&Ma, tu yang dok mencari tu. Lagi best sebab dapat percuma Maternity Toothpaste. Dah guna da. Sedap gak rasanya, macam rasa ubat gigi kayu sugi (macam makanan la pulak ada sedap). Dan losyen itu pun mestilah sudah dirasmikan malam tadi. Ehmm..sedap baunya. Dah lama tak menyapu losyen sebelum tidur. Rasa wangi je bila nak tidur dan bangun tidur. Hihi..lepas ni tak perlulah risau stretch marks lagi.

*rupa paras losyen tersebut

*ni pulak ubat gigi tu..

Ketam Oh Ketam

Balik kampung mak hari minggu yang lalu, teringin la pulak nak makan kari ketam. Tapi puas la dok mencari ketam sana-sini, tak ada. Maybe bukan musim ketam, so tak ada lah. Frust sikit. Tapi En.Hubby kata on the way balik nanti try cari kat Temerloh, kalau-kalau ada. Alhamdulillah memang rezeki, berjumpalah dengan si ketam kat kedai Tunas Manja Temerloh. Beli lah 4 ekor je. Cukuplah untuk buat merasa kan. So inilah hasilnya kari ketam hasil air tangan En.Hubby (bahannya semua saya sediakan, tinggal dia masak je..senang keja..hehe)

*ini gambar ketam yang masih bergelumang dalam periuk..huhu..

Tuesday, December 20, 2011

Baby Yang Manja Dengan Ayah!


Dah lama tak update blog sebab kekangan kerja yang menimbun. Hari ni nak share cerita sikit.

Sebelum ni kan saya ada beli Fetal Doppler. Tapi lama saya tak gunakan sebab tak reti cari hearbeat baby. Yang saya dengar cumalah bunyi wauuu..wauuu..yang perlahan. Rasanya bukan hearbeat sebab baby hearbeat bunyinya laju. Kalau perlahan mesti something wrong somewhere. Saya tanya pada penjual fetal doppler tu, bunyi wauuu wauuu tu adalah bunyi salur darah. Haiyyaa..dapat dengar salur darah je ke.

So, kelmarin masa En.Hubby ada di rumah, saya pun try la menenyeh2 perut ni nak cari hearbeat. Masih tak jumpa. Yang kedengaran hanyalah bunyi waaaauuu...wauuuu itu. So saya pass earphone pada En.Hubby untuk dia dengar bunyi wauuu..wauuuu itu. Bila pass kat dia, dia diam menghayati. Pastu dia kata "Eh, abang dengar la bunyi hearbeat baby.." Abang ni biar betul. Abang tau ke bunyi baby hearbeat camne. So En.Hubby pass semula earphone pada saya. Bila saya dengar, Subhanallah..betullah saya dapat dengar bunyi dug dug dug yang sangat laju. Akhirnya dapat dengar! Lepas tu apa lagi, berebut la masing-masing nak dengar. Huhu..

Semalam pun sama. Masa bergolek2 tengok TV, saya menenyeh2 fetal doppler tu nak mendengar baby hearbeat. Ehmm.. tak jumpa lagi. Baby main sorok-sorok ni. Ye la kita mana la tau jantung dia kat belah mana kan. Tiba-tiba En.Hubby call (dia da balik KL paginya tu). So stop menenyeh perut, bergayut kat handphone. Lepas je bergayut, sambung tenyeh perut. Terus dengar baby hearbeat! Dengan sangat jelas bunyinya dug dug dug..Haiii..nampaknya fetal doppler ni boleh guna bila ayahnye ada la. Dalam perut lagi da manja, nak dengan ayah je ye. Apapun gembira sangat sebab itu tandanya baby dalam keadaan sihat dan selamat. (^_^)

Thursday, December 15, 2011

Baby ini sangat comel!

First time beli majalah MamiBaby ni. Sebabnya tertarik dengan covernya. Comel sangat baby ni. Namanya Puteri Nurkamilia Nuwairah Al-Atrash. Baby ni jadi cover sebab dia merupakan pemenang Johnson Baby Of The Year 2011. Bertuah ibu bapa dapat baby secomel ni. Menang pulak hadiah RM15,000. Baby ni pun jenis yang ceria dan tak banyak ragam. Memang patut la menang kan. Saya da berangan-angan, nanti baby saya pun nak hantar masuk pertandingan ni jugak.hahaha..

Sekarang ni majalah ni sentiasa saya letak kat tepi bantal. Sebelum tidur mesti tengok muka baby yang comel ini. Boleh jadi inspirasi kan. :)

Wednesday, December 14, 2011

Cepat betul membesar

Post malas hari ini sebab mode kerja masih pada tahap tinggi. Just nak update, bila da masuk 4 bulan ni cepat betul rasanya perut ni membesar. Rasanya baru minggu lepas orang dok kata "Eh, kecik la perut kau, tak nampak lagi." Tetapi minggu ini perut membesar dengan pesatnya. Mungkin baby tercabar dengan kata-kata orang yang dok mengata dia kecik maka dia pun membesarkan dirinya. Hehehe..Makanya sekarang ni hampir setiap hari akan ada orang yang mengusap perut saya dan berkata "Hai baby, da besar la awak ye.." :)

Monday, December 12, 2011

Idamanku Tercapai!

Haii..semua. Tengok gambar pun da tau apa dia kan. Akhirnya tercapai jugak hajat nak makan Tutti Fruti ni. Ikutkan TF ni sebagai rasuah dari En.Hubby sebab saya terpaksa batalkan rancangan family day opis sebab dia ada kursus sabtu lepas. So hari Ahad baru pergi mencari TF ni. Kami pergi cawangan TTDI punya. Dekat dengan rumah. Masa kami sampai tu pun takde orang dalam kedai, so kami pun dengan excitednya mencedok sana, mencedok sini. Seb baik da google siap2 cara-cara nak beli TF ni so takdelah nampak kekok terkial-kial nak buat apa kan.

Kami ambil 1 cup je, share sebab first time trial kan. Perasa yang saya pilih adalah Red Velvet dan Tutti Fruti. Red Velvet sedap..yang TF tu rasa masam. Kureng sikit di situ. Topping memang macam-macam la tak tersebut. Takut-takut juga nak isi lebih-lebih, karang kena bayar lebih pulak. Bila timbang, tengok, alaaa..baru berapa belas hinggit. Ingatkan da puluh-puluh tadi. Rugi tak ambil lebih lagi sebab masa ni la nak pow En.Hubby kan. Hehehe..

So kesimpulannya, TF memang sedap. Rasa nak lagi tapi tak boleh selalu la, poket boleh rabak nanti. Kawan suggest untuk try JcooL pulak. Katanya sedap jugak. Dah bagitau En.Hubby, dia kata next time.Yeaahh..sayang kamu En.Hubby!

Saturday, December 10, 2011

Sale sana sini!


Biasalah bila da hujung tahun comfirm berlambak sale sana sini. Dulu-dulu bila tiba year end sales ni benda yang selalu dok terlintas nak beli adalah perfume dan baju-baju yang kaw-kaw punya diskaun.

Tapi sekarang bila da berisi perut ni, benda yang sentiasa dok terfikir adalah barang-barang baby. Sekarang ni pun setiap bulan da mula save duit sebagai persediaan untuk beli barang-barang baby nanti.

Tapi bila tengok promosi diskaun yang ada sekarang, rasa tergugat pulak keimanan ini. Ditambah pulak dengan pelbagai post di blog tentang keghairahan membeli barangan baby ni. Hehehe..perlu ke beli barang baby sekarang? Rasa macam terlalu awal pulak baru 4 bulan kan. Ehm..tapi..tapi..

Thursday, December 8, 2011

Pagi ni Gusi Bengkak!

Bangun tidur pagi ni rasa semacam pulak dalam mulut ni. Rasa macam ada bonggol-bonggol pulak kat atas gigi ni. Bila seringai depan cermin, laaa..gusi bengkak rupanya. Nampak merah. Kemudian ada rasa cam sakit sikit kat pangkal lidah. Macam ulser. Mungkin sebab 2 hari ni saya terlupa makan vitamin makanya efek mula timbul. Lepas mandi dan solat subuh, cepat-cepat makan vitamin, takut lupa lagi,huhu..

Sempat google mengenai gusi bengkak ketika hamil ni. Ia adalah gejala yang normal. Menurut Dr Halina Haron (Berita Harian Online), ketika hamil gusi mudah bengkak dan mendapat jangkitan berpunca daripada perubahan hormon yang menyebabkan bertambahnya pengaliran darah di dalam badan.

“Gusi bengkak atau gingivitis jika tidak dibiar melarat boleh menyebabkan penyakit gusi kronik atau pun dipanggil periodontal disease yang akhirnya menjejaskan bayi dalam kandungan. Kesannya, ibu mungkin bersalin awal atau bayi tidak cukup berat ketika lahir,” katanya.

Kerana itu, Dr Halina mengingatkan ibu hamil supaya berjumpa doktor gigi jika mengalami sebarang tidak keselesaan terhadap gigi dan gusi sepanjang tempoh kehamilan bagi mendapatkan rundingan rawatan sewajarnya.

Kata Dr Halina, selain pregnancy gingivitis, ibu hamil juga cenderung mengalami pregnancy epulites, yang menyebabkan tumbuh benjolan kecil pada gusi antara celahan gigi.

“Tapi tidak perlu bimbang kerana ia normal dan berlaku kerana perubahan hormon, malah akan kecut selepas bersalin,” katanya. 

Owh..saya rasa pagi tadi mungkin tanda-tanda pregnancy epulites itu. Tapi baru kejap tadi saya tengok cermin, gusi yang bengkak membonjol tadi sudah kecut. Pulih seperti biasa. Ok la tu. Lega..

Wednesday, December 7, 2011

Fetal Doppler


Siapa ada benda alah bernama Fetal Doppler ni? Bagi yang masih belum tau ni apa benda, ini adalah alat yang digunakan untuk mendengar degupan jantung baby dalam perut tu. Even degupan jantung korang pun of course la boleh dengar kan.

Saya beli Fetal Doppler ni dah 2 minggu lepas. Excited..dapat je gaji terus beli. Ye la, benda ni bukan semurah RM10. Semangat nak membelinya untuk memantau perkembangan si kecik dalam perut ni. Kali terakhir dapat dengar degupan jantung dia masa scan 10 minggu kat hospital. Dug dug dug dug laju bunyinya macam mesingun.Huhu..Jadi ingin nak mendengarnya lagi. Kalau boleh hari-hari. Yang saya beli ni ada skrin paparkan berapa kadar degupan jantung dia.

Masalahnya sekarang ni saya macam tak berapa reti guna benda ni. Puas tonyoh-tonyoh kat perut ni susah nak cari. Ada la jugak dapat dengar bunyi tapi bunyinya lain macam pulak. Whoopp..whooppp..gitu. Eh..ni bunyi baby ke bunyi angin dalam perut. Dah macam bunyi kipas pulak. Tapi bila alih ke tempat lain,tak dengar pulak bunyi pape. Kat part tu je la yang ada bunyi. Betul ke bunyi baby ni..

So, kesimpulannya sekarang nak tunggu baby besar sikit dalam 5 bulan kot baru nak try carik lagi heartbeat dia. Nak mintak nurse ajar camne nak guna. Huhuhu..

Tuesday, December 6, 2011

Genap 4 Bulan


Diam tak diam. Hari ni genap 4 bulan si kecil ada dalam perut ni (bersamaan hampir 6 bulan tempoh perkahwinan). Tu kalau ikut perkiraan ticker lilypie kat sebelah tu la. Huhu..Kalau ikut klinik hari ni da dikira 16weeks + 2 days. Takde kaitan dengan gambar di atas.

Memasuki fasa 4 bulan memang cukup memberangsangkan. Badan rasa lebih kuat dan cergas. Tak seperti awal-awal dulu, lembik je macam kain buruk. Even nenek di kampung pun memberi gelaran "Tikar Buruk" kepada saya yang merujuk kepada orang mengandung yang lembik je tak bertenaga. Jadinya bila da bertenaga ni, tekak dan perut pun semakin stabil. Perasaan loya dan nak muntah tu semakin menghilang. Macam tak percaya semalam saya mampu mengharungi waktu tengahari hingga petang dengan hanya berbekalkan 2 keping kuih dan biskut saja tanpa rasa loya, pening dan angin merasuk dalam badan.

Bila alahan itu semakin menghilang, muncul pula gejala baru. Sudah mula rasa sengal2 di bahagian pinggul dan punggung. Orang kata sebab baby makin nak membesar la tu so pelvik pun makin membesar la jugak. Cuma peliknya, masa awal-awal 3 bulan dulu semua orang dok tegur kata "Ehhh..da nampak perut la." Tapi sekarang da menjengah 4 bulan, orang dok kata "Ehhh..kecik lagi perut kau ye. Tak berapa nampak lagi." Pulak dah. Tapi memang tak dinafikan awal2 dulu perut saya nampak lebih besar kerana kembung berisi angin membuatkan ia nampak 2 kali ganda lebih besar daripada biasa. Sekarang ni angin-angin tu semua da hilang, so perut kembali kempis meninggalkan baby bump saja.

Makanya misi saya sekarang adalah untuk menambahkan berat badan. Kalau ikut timbang kat rumah, asyik la dok kat 48kg-49kg. Tak naik-naik lagi. Hopefully lepas ni selera makan kembali dan bolehlah naikkan berat badan.

Oh ye, baru 4 bulan ni ada yang da rasa baby kick ke? Adakalanya bila saya baring diam-diam waktu tengok TV atau nak tido, tetiba perut bergelodak. Kemudian berhenti. Then dug dug dug beberapa kali then senyap. Saya tak tau kalau itu adalah pergerakan baby atau angin kus-kus yang bergelumang dalam perut. Ikut pembacaan, biasanya for 1st pregnancy, masa minggu-18 baru boleh rasa. Entahlah..nanti kalau betul-betul da rasa nanti saya update ye. :)

Monday, December 5, 2011

Alahai Propa!

Pagi ni sebenarnya tak terfikir pun nak buat sebarang post. Tapi kejadian yang berlaku pagi ni walaupun mata saya tak nampak, tapi telinga ni memang jelas mendengarnya. Saya tahu alkisah ada seorang hamba Allah ni memang tak ngam dengan saya dalam urusan kerja. Ke'tidakngam' itu membuat hubungan sosial kami pun agak dingin. Memang rasa propa sangat. Tapi saya malas nak ambil kisah sangat tentang hal itu sebab yang penting saya buat kerja saya. Saya pun tak pasti sebenarnya apa yang membuatkan dia rasa tak puas hati dengan saya (bukan saya sahaja, tapi majoriti orang di opis ni juga..)

Alkisahnya pagi ini, saya tengah dok di meja menghadap komputer sambil baru nak buat kerja, terdengar suara hamba Allah tersebut di depan bilik saya, bercakap di handphone. Daripada perbualan handphone tu, saya tau dia nak mendapatkan software daripada unit saya tapi bos saya tak ada. So lebih kurang macam ni lah dialognya :

R : Eh, si M takdelah kat bilik. Tau tak siapa ada software tu lagi?
A : Rasanya Nadt mesti ada software tu. (ni dialog yang saya agak je..)
R : Orang lain tak de ke?
A : Entahlah. Tapi rasanya Nadt ada.
R : Ehm..camtu A call lah Nadt, tanya dia ada ke tak software tu.

Saya tersenyum seorang. Padahal dia dah ada di depan bilik saya, kenapa dia tak nak masuk terus tanya saya, kan senang? Seperti dijangka, beberapa saat kemudian handphone saya berbunyi. Saya tersenyum lagi. Seperti dijangka, memang si A yang call.

A : Nadt, nak tanya la, ada tak software bla..bla..?
Saya : Ada. Nak ke?
A : Ha'ah nak. Nanti saya minta R ambik kat Nadt ye.
Saya : Ok je.

Perbualan tamat di situ. Kemudian saya terdengar bunyi handphone di luar bilik. Mesti lah A maklumkan pada R yang saya ada software tu. Beberapa minit kemudian, R masuk berjumpa saya meminta software. Saya terus bagi dengan senyuman manis. Dan dia terus berlalu tanpa ucapan terima kasih. Alahai propa!

Sunday, December 4, 2011

Hujan oh hujan


Sekarang ni tengah hujan. Ehmm..Suka sangat bau hujan. Rasa segar sangat. Angin pun terasa sejuk. Macam air-cond. Lama dok bersandar depan pintu menikmati kesegaran hujan. Rasa nak ambik je bantal dan baring depan pintu ni. Tapi tak elok la pulak baring depan pintu, dah nak Maghrib pula tu.

Sambil menikmati hujan, dok perhati pokok-pokok bunga di garaj. Rasa hijau je mata memandang. Tu bagusnya tanam pokok bunga ni, menambahkan kesegaran persekitaran rumah. Serius pagi-pagi lagi saya akan buka pintu dan hirup udara segar yang bercampur dengan bau pokok-pokok. Dah jadi habit. Rasa segar sampai ke otak. Terima kasih Allah kerana masih memberi ruang dan peluang kepada hamba-Mu untuk terus menghirup udara di alam ini. :)

Ada Ke Orang Mengidam Nak Tengok Wayang?


Banyak cerita-cerita cambest kat wayang sekarang. Paling ingin nak tengok tentulah Twilight : Breaking Down. Ye lah, selama ni tak miss tengok siri Twilight sebelum ni.

Tapi En.Hubby tak bagi la pulak tengok wayang. Tak elok untuk baby katanya. Ehmm..kena tengok versi download je la ni nampaknya.

Friday, December 2, 2011

Baklava - Istanbul mari!

Pagi tadi opismate bawak Baklava! Original beli kat Istanbul ni. First time makan. Perghhh..memang sedap. Rezeki anak la dapat makanan Istanbul pagi ni. Rasanya manis, dalamnya ada kacang. Bagus makan ni masa mengandung, kacang kan bagus untuk otak kan. Sedap..sedap..opismate kata kat Bangsar Village pun ada jual gak Baklava ni. Tapi mahal sikit la. Harga mesti la dah kena mark up kan. Kalau tunjuk kat En.Hubby sure dia teruja ni. Hihihi..

Yang opismate bawak yang jenama Koska ni la. Sebijik la!

Rupa dia macam ni la. Tapi ni bukan yang kitorang makan pagi tadi. Ni search kat google je. Tak sempat nak ambik gambar, khusyuk sangat makan. Yang color hijau tu kacang pistachio katanya.

Pengaruh Iklan Dumil Mama


Iklan memang memainkan peranan yang cukup kuat dalam mempengaruhi perbelanjaan kita. Salah satu iklan adalah Dumil Mama. Saya salah seorang yang terjebak dengannya.

Kebetulan masa pergi kedai depan rumah ni, ada stok Dumil Mama baru sampai. Macam nak cuba. Saya beli pek yang paling kecil-200gram. Harganya RM9.90. Masa membeli tu terserempak pula dengan opismate lelaki. Dia tersengih dan berkata "Hai Nadt, beli Dumil Mama nampak.." Saya sengih je. Saja nak cuba, jawab saya.

Sebelum ni saya dah beli Anmum perasa coklat. sempat minum 2,3 kali saja sebelum mabuk-mabuk dulu. Bila da start mabuk, saya da tak lalu nak minumnya. Baunya pun meloyakan tekak. So malam tu saya cuba bancuh secawan Dumil Mama. Baunya ok la, bau susu cam biasa. Bila rasa, ehmm..ok la boleh masuk tekak. Ada rasa vanilla. Sedap jugak la.

So rasanya selepas ni saya akan terus stick on Dumil Mama la. Itu yang serasi setakat ni.

Versi Mengidam 2


Haa..ni cerita mengidam kedua pulak. Memang dah lama rasa nak makan char kuewtiau. Tapi nak makan kat kedai Gulam Mee Kota Damansara je la kononnya sebab kat situ je rasanya char kuewtiau paling sedap di dunia.

Tapi pulaknya kelmarin housemate ada beli char kuewtiau. saya pun cubalah merasa. Eh, sedaplah pulak. Biasanya merasa ni sesudu dua je. Saya plak merasa sampai 5,6 sudu, tak puas plak. Tu la, masa housemate tanya nak kirim beli makanan ke tak, jual mahal. Sekali sedaplah pulak. Telan air liur je tengok housemate habiskan char kuewtiau dia.

Makanya dengan semangatnya, keesokan hari lepas opis hour, terus memecut ke kedai char kuewtiau tu. Selama ni tak tau pun ada jual char kuewtiau kat situ. Walaupun jauh, sanggup kuharungi. Bila da dapat beli, terus pecut balik, tak sabar nak makan (terbayang lagi nak perah limau..perghh!!). Samapi terlupa nak isi minyak kereta sedangkan itu tujuan kedua drive jauh-jauh. Takpelah, abaikan minyak kereta tu.

Sampai rumah takdelah terus makan, solat dulu. Solat pun macam laju je sebab da tak sabar nak makan.Huhu..jangan contohi perangai buruk ni tau. Kemudian selongkar peti ais cari limau. Dapat je limau, rasa nak terus melompat ke depan (makan kat ruang tamu). Perah limau dan nyummmmmm...nikmat dunia...Cuma yang musykilnya, dok gali-gali char kuewtiau tu tak jumpa sekor kerang pun. Frust sikit di situ sebab saya suka makan kerang. Yang kawan beli semalam ada kerang. Kerang habis agaknya hari ni. Takpelah..yang penting dapat makan. Penuh perut melantak sorang-sorang. Fuuhhhh...

Bila housemate balik, ceritalah kat dia, char kuewtiau hari ni takde kerang la. kerang habis kot. Then housemate pun berkata "Laa..semalam aku order char kuewtiau kerang. Sebab tu ada kerang. Kalau order char kuewtiau biasa, memang takde kerang." Laaa..salah order rupanya. takpelah. Petang ni beli lagi. Hehehehe..

Versi Mengidam 1

Dengan bangganya saya da jumpa kabel hp saya! Tersembunyi rupanya di sebalik timbunan buku atas meja ni. Ok, back to topic mengidam ni. Saya tak tau la saya ni kategori mengidam ke.

Suatu petang tu, saya blogwalking la kat satu blog ni, ternampak pulak gambar maggi. Terus rasa cam terliurnya. Terbayang-bayang sedapnya maggi tu bila diperah dengan limau. Perghh..Makanya balik saja daripada opis, terus beli sayur-sayur untuk bahan tambahan maggi tu la. Tak sabar nak masak dan makan ni.

Bahan da tersedia. Tinggal nak tumis je ni. Saya membuka kabinet dapur nak ambik maggi. Tengok-tengok..aaaaaa..apasal tinggal plastik maggi je ni. Mana magginya?? Cepat-cepat tengok jam, oh belum pukul 7 lagi, kedai tak tutup lagi. Dengan sadisnya pakai semula baju kerja tadi (yang dah dicampak ke dalam bakul kain kotor..tak senonoh!), dan terus start enjin kereta memecut laju. Kedai kat depan rumah je tapi sebab nak tambah tragis masa tu dah mula hujan siap berguruh lagi, tak berani jalan kaki. Maka dapatlah membeli maggi diidamkan.

Dan hasilnya tadaaaaa!!! Inilah dia..maggi berkhasiat yang kaya dengan sayur-sayuran dan diperah limau, rasa masam-masam gitu.



Pergh...rasa nak makan lagi. Bakal-bakal ibu jangan makan maggi selalu ye. Sesekali takpela nak lepas gian.Hehehe...

Thursday, December 1, 2011

Hikmah Yang Sentiasa Ada


Masih lagi post tanpa gambar dari hp. Hanya gambar daripada encik google. Macam ketagihan pula nak berkongsi cerita. Maka saya memikirkan untuk berkongsi apa yang saya rasa sepanjang tempoh kehamilan ini.

Jika difikirkan kembali memang banyak cabarannya. Seperti yang pernah saya kongsikan sebelum ni, saya ada mengalami bleeding semasa trimester pertama. Pengalaman yang cukup menakutkan saya. Membuatkan saya paranoid "Baby ok ke tak ni? Macam mana keadaan baby sekarang ni?" Secara tidak langsung ia semakin mendekatkan saya pada-Nya. Hanya Dia saja tempat saya memohon perlindungan agar anak ini sihat dan selamat sentiasa.

Selain daripada bleeding, saya mabuk teruk jugak.Kalau silap makan, memang buruk padahnya. Semuanya dimuntahkan kembali sampai badan pun jadi lembik. Jika dihitung jumlah MC saya sepanjang awal kehamilan ini, saya rasa ia berjumlah lebih 30 hari. Bertuah saya berada dalam persekitaran kerja yang prihatin, saya banyak diberi pengecualian kerja. Tiada siapa pun yang menegur kalau muka saya pucat dan badan lembik tak bertenaga. Malah ada yang mengesyorkan 'port tido' yang sesuai di opis. Ada juga yang mencadangkan datang thumbprint pastu balik rumah tido.Hahaha..See? Kemabukan itu memberi rehat sebenarnya kepada saya.

Dugaan ibu hamil yang paling kuat adalah bila berjauhan dengan suami tercinta. Bila keseorang nak tido atau ketika pening kepala atau selepas muntah sampai badan lembik, mulalah rasa nak bergenang air mata sebab hubby takde di saat kita memerlukan dia. Sebab tu, bila hubby ada, saya akan bermanja sehabis boleh. Masa ni mintak la apa saja memang hubby akan buat. Paling terharu, masa saya muntah teruk kelmarin (kebetulan hubby ada), dia mengurut belakang badan saya tak berhenti. Kalau tak silap dari pukul 8 lebih sehingga pukul 11 malam. Kalau berhenti pun, sebab saya suruh berhenti, kesian dia penat. Tapi kemudian dia sambung semula. Pukul 11 malam tu pun saya suruh hubby stop sebab esok pagi-pagi dia nak kena balik KL semula, kerja. Kesian tengok dia tidur tak lena. Lampu tak tutup sebab saya masih sakit dada tak boleh tidur. Sesekali saya menegakkan badan, dia akan terjaga, bertanya saya ok ke tak. Bila saya bangun nak pergi toilet, dia terjaga lagi. Begitulah asyik tidurnya terganggu oleh saya sampai ke pagi. Rasa terharu sangat (touching la pulak!). See? PJJ dan kemabukan itu makin menguatkan kasih sayang.

Oh ye..kerana mabuk juga, saya tak boleh memasak. Hingga kini masih tidak boleh bau menumis dan menggoreng walaupun tidak seteruk dulu. Di sinilah hikmahnya bila saya PJJ dengan hubby. Maka saya tak perlulah risau nak masak apa untuk dia. Sekarang ni saya cuma perlu fikir makanan untuk saya dan baby saja. Kesian hubby, nasib baik kakak dia ada masak setiap hari. Terima kasih kak!

Orang mengandung memang la tak boleh buat kerja berat-berat kan. Masak pun saya tak boleh. So setiap kali balik kampung, memang kerja saya adalah rehat saja. Kalau balik rumah mak saya, lepas subuh tidur semula, bangun semula pukul 9 lebih dengan sarapan da terhidang. Memang jadik puteri raja. Lepas makan, tengok TV. Bosan-bosan, tidur lagi. Kemudian bangun makan. Tengok TV. Ohhh..rehat saja lah.

Dan yang paling best, dalam segala cabaran yang diharungi dengan perut yang semakin membesar ini, Allah menjanjikan ganjaran ini :

1. Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

2. Wanita yang hamil dapat pahala puasa disiang hari & pahala ibadat di malam hari. 

Maka saya tidak berhenti-henti berdoa kepada Allah, terima kasih atas nikmat yang tidak terhingga ini. Saya memohon agar lindungilah anak ini daripada segala kemudaratan, bahaya, penyakit dan perkara-perkara yang tidak baik. Peliharalah dia semoga dia membesar dengan sihat dan sempurna dan lahir dengan sempurna segala sifatnya, patuh kepada ajaran agama, taat kepada ibu bapa, baik budi pekertinya dan elok rupa parasnya. Amin.

Post Tiada Makna


Sekadar nak maklumkan, kabel hp saya M.I.A. Makanya tak dapat nak buat sebarang post sebab semua cerita yang saya nak share memerlukan gambar-gambar di dalam hp ni. Aaa..tensionnya tak dapat nak share. :(

Friday, November 25, 2011

MGTT

MGTT tu secara mudahnya merujuk kepada minum air gula. Hari ni kena minum air gula. Fuuhh..walaupun ini pengalaman kali kedua tapi memang sangat seksa menempuhnya. Dah la tak boleh makan apa-apa. Prosedurnya 3 hari sebelum test kena diet gula (tapi saya tak diet pun-masih mampu belasah coklat dan puding karamel!). Makanan terakhir diambil pada jam 10 malam sebelum test keesokan hari. Tapi makanan terakhir saya adalah pada jam 8 malam. Itu pun hanya cornflakes bersama susu sahaja. Dapat bertahan sehingga keesokan pagi memang tak lapar. Tapi kerana perut dah kosong, angin pun mula naik. Sebelum minum air gula, ambil darah dulu. Cucuk hujung jari je. Result mesti <5.6. Alhamdulillah result saya 4.8.

Sebaik saja minum air gula, angin terus naik ke kepala. Punyalah pening rasa nak pitam je. Tapi gagahkan diri drive balik ke rumah (masa ni la rindukan hubby..hukhukk). Itu pun tak boleh terus baring tidur. Kalau baring tidur, nanti gula tak digunakan dan bacaan kedua nanti akan jadi tinggi (ni dengar daripada pengalaman orang la). So gagahkan diri menyapu serba sedikit di rumah. Kemudian berbaring sambil menggerakkan kaki dan tangan dengan harapan dapat membakar kalori.huhu..

Dua jam kemudian, kembali semula ke klinik untuk ambik bacaan darah lagi. Cucuk jari lagi untuk kali kedua. Result kena <7.8. Alhamdulillah..result kedua pun baik, 6.9. Selamat la saya. Kalau tak kena BSP la pulak. Lagi leceh nak kena ulang alik 4 kali sehari semata-mata untuk check darah. Tapi nurse kata maybe masa minggu ke-28 atau ke-34 nanti kena ulang MGTT lagi. Adeh..inilah lecehnya klinik kerajaan. Banyak sangat prosedur. Tapi nak buat macam mana kan, dah takde panel swasta so pergi saja la klinik kerajaan. Jangan banyak songeh. Yang penting anak dalam perut ini membesar dengan sihat dan selamat. Amin.. :)

Thursday, November 24, 2011

Check up Lagi

Temujanji telah dibuat untuk next checkup pada 24.11.2011. Tapi disebabkan ada urusan lain, so saya pergi lebih awal sehari. Urusan seperti biasa, ambil nombor di kaunter dan buat urine dan blood test di makmal.

Result darah masih ok. HB turun sedikit tapi masih dalam julat selamat - 11.8. ok la tu. Cuma result bagi urine kurang cantik. Antara yang tak bagusnya GLU 1+, PRO trace, LEU 2+. Jumpa nurse, katanya ada kuman dalam urine. Kena banyakkan minum air katanya. Ikutkan memang saya minum banyak air cuma semasa nak ambil sampel urine di makmal, saya da tak boleh membuang. Puncanya masa di opis awal2 lagi saya da membuang, tak tahan.Hehehe..so bila di makmal, susahla nak membuang. Akhirnya dapat la beberapa titisan sampel. Saya rasa tu yang jadi punca urine saya pekat-kurang air.

Dan kerana ada trace GLU-glukos dalam urine, makanya hari Jumaat ni saya kena minum air gula. Ehmm..saya da minum sekali semasa minggu ke-8 kelmarin, memang menyeksakan. Aduhhh..janganlah gula naik esok. Dah la kebelakangan ni banyak betul benda manis yang saya makan. Berat pun bertambah 1.1kg dalam masa 2 minggu. Tapi nurse tersalah kira. Dia tolak berat terkini dengan berat saya masa minggu ke-10 dulu. So dia catat kenaikan 700gram je. Padahal masa minggu ke-12 saya ada timbang berat yang lain pulak. Ikutkan masa minggu ke-12 berat saya 48.5kg. Semalam timbang, berat saya naik ke 49.6 kg. Tak ke 1.1 kg tu? Tapi saya diamkan je tak bagitau nurse.Huhuhu..

Sepatutnya saya ada buat scan juga tapi sebab doktor yang berkenaan tak ada, so scan pun tangguh ke hari jumaat ni. Semoga anak di dalam perut ini sihat sempurna.

Thursday, November 17, 2011

Ahli baru

Memperkenalkan ahli baru dalam keluarga opis kami.

Pertama : Firuz Annur Binti Mohd Fazli Khaisunizam
Tarikh Lahir : 10.11.11





Kedua : Muhammad Akyd Hijjaz Bin Hafiz
Tarikh Lahir : 11.11.11


Seronok tengok baby-baby baru ni. Comel sangat! Tahniah kepada Mohd Fazli Khaisunizam atas kelahiran baby girlnya dan Ayu Indayu dengan kelahiran baby boynye. Tahun depan Insya-Allah 4 orang baby lagi akan menyusul. :)

Tuesday, November 15, 2011

Dulu dan Sekarang

Oleh kerana sindrom malas bekerja masih menebal,maka saya membuat post kedua untuk hari ini. Masih lagi cerita pasal fasa kehidupan saya yang telah berubah kini. Jika diamati, memang ketara bezanya saya sebelum dan selepas mengandung ni.

Dulu : Mengklasifikasikan diri sebagai seorang yang rajin. Rajin bekerja (pernah dapat APC bulanan tu), pantang melihat benda bersepah mesti nak kemas. Baju lepas angkat dari ampai mesti lipat, cawan lepas minum mesti basuh.
Sekarang : Malas nauzubillah. Mungkin sebab banyak sangat MC, so bila naik kerja pun malas. Tambahan pula, dengan badan yang lembik, memang jadi alasan la nak bermalasan. Dimanjakan pula oleh rakan sekerja, mereka banyak memberi pengecualian kerja kepada saya (terima kasih!). Di rumah pula, sifat pemalas lebih ketara. Baju dari ampaian dah berlonggok-longgok atas katil. Bila nak pakai, ambil saja dari longgokan itu. Senang!haha..Cawan pun biasanya mesti dibiarkan semalaman baru dibasuh. Nasib baik, tak dok sama ngan hubby so takde masalah la nak buat sepah kan. Even kalau en.hubby balik pun, dia akan join saya menyepahkan barang di sana sini.hahahaha..

Dulu : Suka gila makanan yang pedas. Even masak meggi pun, sengaja tambah cili padi bagi pedas extra!
Sekarang : Mintak dijauhkan la! Sejak peristiwa muntah berdarah dan sakit dada akibat makan asam pedas, saya serik nak makan yang pedas lagi. Even kalau saya termakan lada even sedikit pun, kesannya sangat memeritkan.

Dulu : Pakai perfume DKNY..wangiiii..
Sekarang : Pakai perfume cap minyak kapak..pening ar bau-bau ni..

Dulu : Pakai 2inch Crocodile wedges
Sekarang : Pakai flat Scholl sandals jeee..

Dulu : Pergi kerja mesti nak melawa. Dengan mekapnya, contact lens color-color, baju cantik-cantik
Sekarang : Dah kira ok da ada baju nak dipakai pergi kerja. Kekadang malas nak iron. hahaha..mekap jauh sekali. Ada la sesekali pakai bedak johnson baby je tepek kat muka konon bagi berseri sikit padahal hapah selekeh giler rasa..Nasib baik en.hubby suka saya tak mekap2. Contact lens da x lalu, pakai spek besar je memanjang.hahaha..

Dulu : Baju yang sama pakai kat rumah tak boleh dipakai keluar rumah. Kalau nak keluar, ada baju khas untuk keluar. Tudung pun kena match ngan baju even nak pakai dalam rumah je.
Sekarang : Lantak la baju apa pun asalkan pakai baju. Pernah semasa tinggal di rumah mak mertua selama 11 hari (mc masa tu), tudung yang sama saya pakai dari mula sampai hinggalah balik. Tudung tu la pakai dalam rumah, keluar pi shopping pun pakai tudung tu, masuk hospital pun tudung tu, balik kampung mak masa raya aji pun pakai tudung tu! Tak tau la tudung tu da berbau ke tak, tapi en.hubby tak komplen pape pun so rasanya ok la kot.hahaha..

Dulu : Tak minum ais..konon jaga kesihatan
Sekarang : Tak dapat minum ais sehari rasa macam tak lengkap. Walau tau ais tak elok time pregnant ni, tapi itulah yang jadi idaman.

Ehm..rasanya setakat tu je perubahan yang saya ingat. Ada lagi rasanya tapi tak berapa ingat. Ok, mau pergi lunch!

Trimester kedua

Alhamdulillah..baby sangat kuat dan gagah mengharungi detik-detik trimester pertama yang penuh mencabar. Gembira sangat menjengah alam trimester kedua ini dengan harapan morning sickness akan terbang sejauh mungkin. Kebelakangan ni rasa lebih kuat dan sedikit cergas walaupun loya-loya masih ada dan perangai malas itu masih menebal. Sudah boleh join kembali rakan-rakan bersarapan di kantin. Sebelum ni, lalu kantin pun tak boleh. Asalkan terbau makanan saja boleh menjadi punca muntah.

Cuma angin dalam badan masih belum berkurangan dengan jayanya. Akibat memakan gulai tempoyak ikan patin hari Ahad kelmarin, sehingga hari ini kesannya masih ada. Angin satu badan. Puas menahan loya, enggan muntah lagi tetapi akhirnya semalam tewas jua. Muntah sikit saja tapi punyalah sakit dada dan tekak sampaikan tak boleh makan apa-apa. Tidur lah saya dengan perut kosong beralaskan milo kosong saja. Hari ini pun masih terasa kesan angin itu. En.hubby takde, kalau dia ada, dialah teman setia untuk mengurut belakang badan ini tanpa jemu. Oh..en.hubby, saya sangat rindu kamu!

Sedikit perkongsian ilmu mengenai perkembangan si kecil yang baru berusia 13 minggu ini. (sumber : Babycenter Malaysia)

Sekarang panjang fetus hampir 3 inci / 7 hingga 8 sentimeter dari mercu kepala ke punggung dan beratnya hampir satu auns / 23 gram - agak separuh pisang. Sidik (garis-garis) jarinya yang unik telah terbentuk. Dan jika anda menusuk perut anda dengan perlahan dan dia merasakannya, bayi anda akan menunjukkan refleks mengakar - iaitu bertindak seperti mencari-cari puting.

Jika kandungan anda perempuan, dia sekarang mempunyai lebih kurang 2 juta telur dalam ovarinya; dia hanya mempunyai satu juta pada masa ia dilahirkan. Jumlah telur akan berkurangan semakin dia membesar, dan menjelang umur 17 tahun, jumlah ini akan turun kepada 200,000.

Bagi anda pula, seandai kata, kabus beransur reda. Untuk kebanyakan wanita, kesan sampingan kehamilan awal - kerap kencing, terik keletihan, mual - beransur reda di trimester kedua. Uterus anda pula, yang sudah cukup besar untuk menyiarkan kepada sesiapa yang melihat yang anda sememangnya hamil, tidaklah begitu besar sehingga mengganggu pergerakan anda. Walaupun masih banyak bulan lagi sebelum melahirkan, payudara anda sudah mula mengeluarkan kolostrum, iaitu cecair yang akan membekalkan makanan untuk bayi anda untuk beberapa hari pertama sebelum susu mengalir dengan baik.

Friday, November 11, 2011

11.11.11


Happy birthday to my dear niece, Nur Aina Syahirah!
Hari ini Aina genap setahun.
Jangan wat muka monyok je, senyum je tau.
Suka tengok Aina senyum dan ketawa.
Tapi suka jugak usik Aina, buat Aina mencebik nak menangis.
Moga jadi anak yang baik.

Thursday, November 10, 2011

Kisah Orang Minyak

Ini bukanlah cerita mengenai filem terbaru di panggung wayang. Tetapi cerita ini masih tidak dapat diklasifikasikan lagi sebagai kisah benar atau khabar angin semata-mata. Baru-baru ni kecoh kisah orang minyak di kawasan Bentong, Pahang. Tak tau sejauh mana kebenarannya. Dengar cerita ramai yang dah terkena. Dan yang paling menakutkan bila dapat tau orang minyak ni da sampai di Karak! Kat kawasan perumahan saya pula tu! Hoo..walaupun dengan confidence level yang tinggi saya berkata "Nasib baik aku bukan anak dara lagi..haha.." tetapi perasaan takut itu masih ada. Dengar cerita juga lagi, orang minyak ni pernah tersalah peluk lelaki India! Mungkin ilmu dia masih belum cukup tinggi lagi kot, tu yang boleh tersalah tu.

Pulaknya housemateku ada kelas malam mulai semalam. So bila malam menjelma, cepat-cepat saya tutup segala pintu dan tingkap. Biasanya saya suka buka pintu bagi angin sejuk masuk. Nak dijadikan cerita, malam tadi masa housemate saya pulang dari kelas (dalam pukul 10 malam), ada seekor kucing hitam mengekori nak masuk rumah. Beberapa kali housemateku cuba tutup pintu grill rumah tapi tak berjaya sebab kucing hitam tu pun nak masuk. Bimbang kucing hitam itu mungkin jelmaan orang minyak, housemate mengejutkan saya yang sedang mamai-mamai hampir tertidur. Saya pun terkejut dengan kemunculan kucing hitam tu. Terbayang macam mana kalau kucing tu dapat masuk rumah dan terus bertukar jadi orang minyak. Eihhh..nauzubillah. cepat-cepat kami halau kucing tu dan kunci pintu grill. Punyalah cuak dan takut sampai perut pun sakit (sian baby terkejut). Sudahnya tidur malam pun tak lena sampai termimpi-mimpi pasal kucing hitam dan orang minyak.

Dengar cerita yang terbaru pagi tadi, orang minyak itu sudah sampai ke Lengkong. Anak kepada kawan mak kepada kawan kepada kawan saya dah terkena (fuuhh..betul ke ni..). Bahaya woo kalau betul la cerita ni benar. Kawan kata siap masuk berita suratkhabar dan TV9. Tapi saya tak tau apa laporan yang dibawa cuma pihak polis menasihatkan jangan mendengar khabar angin. Cuma kita kenalah berhati-hati sebelum terkena kan.

Jadi, anak-anak dara di luar sana berhati-hati ye. Tutup pintu dan tingkap semua. Kalau boleh sebaik-baiknya pasang bacaan ayat-ayat suci Al-Quran di dalam bilik sepanjang masa.

p/s : Mungkin lepas ni KRU nak buat cerita orang minyak di Karak pulak ke?

Tuesday, November 8, 2011

Bunting Pelanduk

 sumber : google.com

Awas..entri panjang kali ini.


Masa mula-mula kahwin dulu, saya memang termasuk dalam kategori yang nak pregnant cepat-cepat. Setiap hari google 'tips mudah hamil', 'tips kehamilan' dan bla..bla..Terlalu banyak info membuatkan saya taksub. Salah satu info yang saya dapat adalah mengenai bunting pelanduk. Kebanyakan artikel yang saya baca menyatakan bunting pelanduk merujuk kepada orang yang mengandung tetapi datang period. Haa? Boleh ke period kalau da mengandung? Masa tu saya berangan-angan kalaulah saya bunting pelanduk. Makanya walaupun saya datang period, saya tetap buat UPT dengan harapan saya bunting pelanduk. Of course la -ve resultnya kan.

Masa mula-mula sah pregnant, memang saya tak datang period. Memandangkan saya ada buat carta BBT, maka mudah saya mengesannya di situ. Cuma masa minggu ke-6 saya ada keluar sedikit darah. Sikit saja. Istilahnya 'spotting'.Mungkin sebab saya terlalu penat kerana out-station, naik van pula tu terhentak-hentak. Cuak bila keluar darah yang sedikit itu. Jumpa doktor, saya diberi MC selama 2 minggu. Selama 2 minggu saya berehat Alhamdulillah spotting makin menghilang. Masuk minggu ke-8, spotting memang totally stop. Lega di situ.

Ingatkan setakat itu saja spotting itu. Masa minggu ke-10, saya ke Johor untuk menghadiri majlis konvokesyen hubby. Walaupun badan sangat letih tambahan pula saya alahan teruk, tetapi gagahkan juga diri untuk meraikan hari penuh bangga buat hubby. Masa berhenti rehat di Tol Ayer Hitam untuk sembahyang Subuh, saya rasa nak muntah sesangat. Cuba muntah tapi tak keluar juga. Paksa lagi..dan tetiba saya rasa macam ada cecair yang keluar dari bawah. Bila check tengok, rupanya darah. Banyak jugak. Dah tak dipanggil spotting lagi da. Ni da dikira bleeding. Dengan muka cuak dan nak menangis, bagitau hubby. Hubby pun tak tau nak buat macam mana sebab pukul 7.30 pagi dia da kena masuk dewan. Pasrah dan tak mau menyusahkan hubby, saya drive sendiri ke klinik. Terpaksa menunggu hingga ke pukul 9 untuk klinik swasta buka. Seksanya menunggu masa berlalu. Saya minta scan, Alhamdulillah baby ok. Bleeding berlaku maybe sebab saya terlalu penat. Tetapi saya tetap dinasihatkan ke hospital.

Akibat kesuntukan masa, proses nak ke hospital ditangguhkan keesokan hari. Masa ni bleeding da stop. Ikutkan petang semalam lagi da bersih. Tapi untuk pemeriksaan lanjut, pergi juga ke hospital. Mula-mula scan dengan scanner tak canggih di hospital itu, sarung baby dan baby ok. tapi doktor tak dapat cari heartbeat. Tapi saya tak risau sebab sangat yakin baby selamat. Kemudian doktor nak check 'bawah', nak cari punca bleeding tu. Maka merasalah saya dirodok dengan 'mulut itik' besi itu. Punyalah sakit rasa nak sepak je doktor tu. Doktor check ada kesan luka. Maybe kesan luka tu yang jadi penyebab bleeding. Lepas je 'mulut itik' tu dikeluarkan, sakitnya sampai tak boleh nak duduk rasanya. Nak baring pun serba tak kena. Doktor bagitau kena admit kat wad at least 24 jam, nak pantau keadaan. Dah agak da kena tahan punya.

 ni dia rupa speculum a.k.a 'mulut itik' versi besi yang digunakan. Tobat tak mau lagi.

Esok paginya, pihak hospital bawa saya ke Hospital Seremban untuk scan yang canggih punya. Merasalah naik ambulans. Pertama kali datang Hospital Seremban ni, uuuu besarnya hospital ni. Dah la berjalan dengan baju patient yang tak cun color hijau tu, semua orang dok pandang. So, saya dibawa scan guna scanner yang canggih kali ni. Sekali check je, terus nampak hearbeat baby. Even boleh dengar bunyinya dup dup dup dengan lajunya. Happy sangat rasa cam nak nangis. Tapi adegan 'mulut itik' tak berakhir semalam. Kat sini pun kena rodok juga. Tapi kali ni 'mulut itik' plastik, kecil sikit. Rasa sakit juga la tapi bila da dikeluarkan terus takde rasa pape. Boleh duduk dan berjalan macam biasa. Bagus betul nurse yang buat tu. Dia kata luka tu normal specially bagi orang yang baru kahwin katanya. Mula-mula saya kerut kening juga tak faham, lama kemudian baru faham.Hahaha..Saya takde jumpa doktor pun di sini. Nursenya sahaja da cukup pakar untuk handle perkara macam ni.

'mulut itik' versi plastik. kecik sikit. yang ni boleh terima lagi la.

So dengan keputusan itu, maka saya dibenarkan pulang hari itu. Dengan muka kesian, saya minta MC seminggu kat doktor. Doktor pun dengan senang hati bagi je. Lagipun memang saya digalakkan banyak berehat. Langsung tak boleh buat kerja menyebabkan sindrom malas makin menebal dalam diri. Ditambah pula dengan mabuk yang teruk, maka kerja saya makan tidur makan tidur saja lah.

Berbalik kepada tajuk 'Bunting Pelanduk' tu, disebabkan peristiwa bleeding itu, semua orang kata saya bunting pelanduk. Woo..bila da dapat title bunting pelanduk itu, sikit pun saya tak suka. Risau lagi ada. Kalau boleh, setiap hari nak scan baby nak check dia ok ke tak. Bleeding mana boleh buat main-main. Lagipun dalam sains, mana ada istilah period masa mengandung. Kalau ada keluar darah juga, mesti ada something wrong somewhere. Ada yang kata darah yang keluar tu darah lama. Mungkin juga sebab yang keluar ni samada color coklat atau color hitam. Ya Allah..memang saya doa banyak-banyak semoga baby ni sentiasa sihat dan membesar dengan sempurna. Tak kisahlah nak bunting pelanduk ke rimau ke, yang penting sihat.

p/s : Last scan minggu lepas, nampak baby berenang-renang dengan aktifnya. Kawan-kawan semua doakan la moga baby sentiasa sihat. :)

Friday, October 21, 2011

Saya bukan diri saya lagi..

Alhamdulillah..Allah memberikan nikmat bahagia ini kepada kami. Diam tak diam sudah hampir 10 minggu. Perjalanan terasa sedikit panjang kerana saya mengalami alahan yang boleh dikatakan teruk. Hampir semua makanan yang dimakan akan dimuntahkan semula. Tambah seksa bila selera makan pun hilang. Nasi memang sudah lama tidak dijamah. Ayam dan daging memang tak mampu nak makan (even teringatkan ayam saja pun dah rasa nak muntah). Jadi sepanjang tempoh ini, makanan saya pun tak menentu. Biasanya makan mi saja. Kebanyakannya hanya mampu makan buah. Minum ais sangat suka! Lagi-lagi air yang manis!Huu..

Mood pun agak sentimental kala ini. Sikit-sikit nak menangis. Merajuk ngan en.hubby pun menangis. Tengok kartun Doraemon pun menangis. Sakit kepala pun nak menangis. Hadoii..memang benar-benar bukan diri saya sebenar sekarang ini.

Sentiasa berdoa agar perjalanan ini dipermudahkan. Apa yang penting moga anak ini membesar dengan sihat dan sempurna.Amin..

Monday, October 17, 2011

Rezeki Syawal Yang Bahagia

Syawal dah lama berlalu. Tapi nampaknya rezeki Syawal memang ada buat kami. Hati berbunga-bunga ketika ini. Alhamdulillah, setelah berusaha bersungguh-sungguh tanpa jemu (memang la takkan jemu..huhu), akhirnya doa kami dimakbulkan. Sedikit perkongsian berita.huhu..

Gambar 1 adalah UPT yang kali kedua buat sebenarnya. Gambar kali pertama buat tidak diambil kerana sangatlah kabur. memang patut pun kabur sebab baru delay sehari, sudah gatal-gatal tangan nak buat UPT. So ini adalah result yang saya buat sebelum ke klinik kesihatan. Tapi dengan sedihnya, klinik kata -ve, tak cukup terang katanya so dia suruh datang check lagi minggu hadapan. Kecewa di situ..

Gambar 1

Gambar 2 pulak saya tidak tahu entah kali ke berapa punya UPT yang saya da buat. Tapi dalam tempoh seminggu selepas Gambar 1 diambil. Kali ini lebih terang lagi bersuluh.Pergi klinik, akhirnya diakui +ve. Gembira di situ tetapi ada sedikit kegusaran sebab bila scan tak nampak. Tak puas hati, saya pergi ke klinik swasta pulak. Pun tidak berapa nampak bila scan di perut (mungkin lemak terlalu tebal..hahaha). Maka doktor buat TVS (seriau jugak) sebab takut kalau-kalau ectopic pregnancy. Dan bila buat TVS, Alhamdulillah nampak. Tapi tiada gambar dapat dikongsi sebab doktor itu tak print pun gambar scan. Buat rugi bayar RM150 (melayanggggggg RM300 sebab 2x scan kat swasta).

 Gambar 2


Gambar 3 pulak baru diambil minggu lepas. sebabnya saya ada appoinment ngan KKIA, mereka nak saya buat UPT lagi. khuatir UPT kit mereka tidak cukup canggih, maka saya melayangkan duit membeli ClearBlur Digital ni. Hubby geleng kepala tengok ketaksuban saya terhadap UPT. Sanggup berhabis duit untuk benda yang sekali kencing, pastu buang.Hahaha..so resultnya memuaskan hati saya. Tertulis di situ Pregnant 3+. Ikut panduan ClearBlue, 3+ bermakna usia kandungan sudah lebih 5 minggu. Hanya setakat itu saja dia punye maximum prediction. Memang pun sebab berdasarkan LMP, saya sudah 7 minggu ++ ketika buat UPT ClearBlue Digital ni. Dan bila saya pergi klinik, nasib baik UPT mereka pun +ve. kalau tetiba jadi -ve, memang saya cepat-cepat nak keluarkan UPT saya yang canggih ni.huhuhu...

 Gambar 3

Jadi itulah cerita rezeki Syawal kami. Tujuan cerita ini dikongsikan bukanlah untuk menunjuk-nunjuk atau riak (mentang-mentanglah da pregnant!). Ia sekadar perkongsian rasa bahagia di hati kami saat ini di samping memohon doa rakan-rakan sekalian supaya 'perjalanan' saya ini dipermudahkan dan selamat hingga tiba masanya nanti. Doakan semoga si kecil ini membesar dengan sihat dan sempurna dan lahir menjadi anak yang soleh yang patuh kepada ajaran agama dan taat kepada ibu bapa. Amin...

Saturday, September 24, 2011

Rindunya pada saye punye belog!

Aaa..kesibukan yang tidak putus-putus. Sungguh tiada ruang langsung untuk mencuri masa bagi menulis sedikit catatan di dalam blog. Bermula daripada Ramadhan hingga Syawal, masa terisi sepenuhnya dengan lambakan kerja. Tatkala cuti raya pula mestilah masa dimanfaat dengan berehat sepuas-puasnya.

Akhirnya, hari ni dapat juga menjenguk blog ini. Kebosanan di rumah sementara Encik Hubby keluar dengan seminar dan open house di rumah bosnya. Kenapa saya tidak ikut? Ehmm..buat masa ini saya dinasihatkan agar berehat sahaja di rumah. Ikutkan plan asal nak berehat saja di rumah sewa di Karak tapi memandangkan kereta Encik Hubby rosak lagi, terpaksa la turun juga ke rumah hubby di KL. Ehmm..saya pun malas mahu keluar ke mana-mana. Rasanya buat masa ini lebih seronok bermalas-malasan di rumah.

Tiada info baru yang ingin saya kongsikan buat masa ini. Sekadar menjenguk blog yang semakin bersawang ini. Jumpa lagi!

Tuesday, August 2, 2011

Ramadhan Yang Indah

Alhamdulillah. Masih berkesempatan menikmati Ramadhan yang indah. Tambah indah bila dapat bersahur bersama Encik Suami pada Ramadhan pertama (sebelum dia balik ke KL..uu..sedih). Juga tambah seronok juga sebab menu bersahur iaitu sambal sotong disediakan oleh Encik Suami. Baik betul dia nak masak. Hiii..sedap pula tu.

Tapi puasa kali ni macam agak letih. Mungkin masih terlalu awal. Baru 2 hari. Maklumlah sebelum ni asyik makan saja kerjanya. Bedal segala yang ada. Bila tiba-tiba puasa, badan pun terkejut. Mula lah pening kepala, nak pitam, sesak nafas semua ada. Tapi setakat ni masih boleh bertahan. Kalau tak tahan pun, alternatif yang boleh dibuat adalah tidur. Tu pun rasa nak pitam jugak bila bangun daripada tidur. Bertahan..bertahan..kuatkan semangat!

Friday, July 29, 2011

Bersedekahlah

 sumber : google.com

Hari ini Unit Pengambilan Pelajar di kolej menganjurkan pot luck. Tambahan pula sempena nak menyambut bulan Ramadhan minggu hadapan. Bagus sebenarnya buat pot luck ni. Selain daripada mengeratkan silaturahim, ia secara tidak langsung menggalakkan kita untuk bersedekah. Ye la, konsep pot luck ni kan bawa makanan sendiri untuk dikongsi bersama. Tak kisah la nak masak sendiri atau beli saja. So di situ kita sudah dikira bersedekah.

"Tiap-tiap amalan makruf (kebajikan) adalah sedekah. Sesungguhnya di antara amalan makruf ialah berjumpa kawan dengan wajah ceria (senyum) dan mengurangi isi baldi mu untuk diisikan ke mangkuk kawan mu."
(Hadis Riwayat: Imam Ahmad)
Semoga kita semua beroleh keberkatan dari-Nya. Amin.

Thursday, July 28, 2011

Kecil Hati


Post kali ini juga tidak berilmiah. Hanya luahan perasaan dari saya yang berkecil hati.

Saya memang tidak faham dengan mentaliti manusia zaman sekarang yang mengakui cara hidup moden tetapi pada masa yang sama masih mengamalkan cara pemikiran yang kolot. Saya rasa anda pun tahu dan mungkin pernah melalui situasi ini juga.

Situasi stereotaip dengan soalan stereotaip. Tak sangka saya akan terkena. Dialognya lebih kurang begini.

X : Orang tu dah ada da, kau bila lagi? (sambil tersengih-sengih merenung perut saya)
Saya : Oh, kenapa? dia da pregnant ke? (saya memang lambat dapat tau berita)
X : Ye la. dia da ada da. Kau bila lagi? Kau tak tercabar ke?
Saya : (diam..terkedu. tak sangka dia akan kata macam tu) Ehm..belum lagi lah. Lagipun saya PJJ. Susah sikit.
X : Ehm..ada lah kau ye alasan tak mengandung lagi.

OK. Saya mahu menyumpah. What the hell???!!!$#@***!%$! Kau sedar tak aku ni baru kawen tak sampai pun 2 bulan lagi? Tidak tinggal bersama pulak tu? Takkan la nak aku ulang-aling setiap hari untuk buat 'projek' semata-mata nak puaskan hati kau, nahhh, aku da mengandung dah!Boleh dia tanya kau tak tercabar ke? Hello..soalan kau tu bukannya mencabar aku tapi nak mencabar kuasa Tuhan. Bagi saya dan suami, segala-galanya masih awal bagi kami. Bukannya kami menolak tetapi dengan inai masih penuh di jari dan jarak yang terpisah, memang ternyata masih awal bagi kami. Tetapi tidak bermakna kami tidak berusaha.

Saya tidak mahu mengutuknya terlalu banyak. Cukup lah luahan perasaan hari ini. Belum tambah lagi saya mengomel tentang seorang lagi manusia kepoh yang setiap kali jumpa saya termengah-mengah naik tangga, soalannya mesti "Kau dah mengandung ke?"

Saya tak kepoh hal orang jadi saya tak suka orang kepoh hal saya. Busy body!

Sangat Takut!

sumber : google.com

Ok. Post saya hari ni memang tak berilmiah.

Alkisahnya..

Saya terjaga daripada tidur. Macam biasa lah bangun tidur dalam pukul 6.30 pagi gitu macam biasa sebab nak pergi kerja. Bangun-bangun saja saya terus buka pintu bilik. Tiba-tiba saya pelik. Mana pergi sofa saya?? Sofa saya..oh sofa saya..mana perginya? Kemudian saya cuba cari laptop yang saya tinggalkan kat ruang tamu (sebab malam tadi malas nak kemas laptop so terus tinggal kat ruang tamu). Takde! Aaa..saya mula meroyan sebab semua kerja saya ada di dalam laptop. Macam mana saya nak mengajar hari ni, semua tugasan yang baru buat malam tadi ada dalam tu. Even hardisk saya sebagai backup pun missing! Tapi yang peliknya TV housemate tak hilang pulak.

Kemudian saya berlari ke dapur. Kosong! Mana peti ais saya? Mana microwave saya? Mana oven saya? Mana dapur gas saya? Even kabinet dapur pun takde! Eh..mesin basuh pun takde!!

Saya mula menangis. Saya cuak gila. Rumah saya kena rompak ke? Kenapa saya tak sedar pun ada perompak datang? At the same time saya bersyukur juga sebab perompak tu takde cuba-cuba nak pecah masuk ke bilik tidur saya. So saya terus berlari ke luar rumah. Nak pergi report polis kononnya. Tiba-tiba terjumpa seorang mamat ni yang memang saya kenal.

Saya : Tolong saya..rumah saya kena rompak. Semua barang-barang saya hilang!
X : Padan muka awak.
Saya : Eh..kenapa pulak?
X : Sebenarnya saya yang upah orang rompak rumah awak. Tapi saya pesan kat diorang jangan apa-apakan awak. Saya sakit hati sebab awak kahwin dengan orang lain. So saya suruh orang rompak semua barang-barang milik awak!!
Saya : Haaaa???!!!

Dan saya terus terjaga dari tidur. Dengan termengah-mengah sebab dalam mimpi tadi kan berlari keluar rumah. Saya terus buka pintu..ohhh..semua masih ada. Sofa, laptop, hardisk, petiais dll semua masih ada seperti sedia kala. Lega..

Sempat juga berfikir sambil memberus gigi di bilik air..apa maksudnya mimpi tadi? Memang betul ke ada orang yang sakit hati dengan aku? (T_T)

Wednesday, July 27, 2011

Kejamnya dia!


Astaghfirullahalazim...

Terkejut dan tersentak saya menonton berita Buletin Utama malam tadi. Al-kisahnya seorang pemuda telah dirakam oleh CCTV memukul, menendang, menyiksa dan menyebabkan kesakitan kepada haiwan bergelar kucing. Saya nampak dengan terang, jelas dan nyata...kucing itu dipukul tanpa belas kasihan. Saya tak pasti dia memukul menggunakan apa. Macam pedang, mungkin juga belati. Paling saya tersentak apabila melihat kucing itu sudah terkulai, mungkin juga sudah mati tetapi tanpa belas kasihan pemuda itu memijaknya pula! Saya lihat ada beberapa ekor kucing ketika itu, tetapi 2 ekor yang malang itu memang sangat teruk dipukul dan akhirnya terkulai, tidak berdaya menyelamatkan diri.

Rakaman CCTV ini pun telah tersebar di Youtube tapi saya tak sanggup nak search dan ulang tengok lagi. Laporan telah dibuat dan pemuda ini hanya didenda RM400 sahaja! Penyiksaan terhadap makhluk ini hanya denda sahaja hukumannya?? Hanya kerana ia adalah kucing dalam kategori haiwan maka tidakkah hukuman yang lebih setimpal harus dikenakan? Setidak-tidaknya bagi dia rasa satu sebatan. Baru dia tau betapa sakitnya sebatan itu walaupun tidak setanding dengan kesakitan dan seksaan yang dirasai oleh kucing itu.

Remuk hati saya. Manusia kejam tak berhati perut sebegini masih wujud??

note : malam tadi tengok berita macam lelaki tetapi suratkhabar pagi ni kata yang memukul tu perempuan. ehmm...

Terganggu


Terganggu hasrat nak ber'blogging' sebab kabel hp buat sekian kalinya hilang. Maka tak dapat buat post bergambar. Tak suka buat post tanpa gambar. Umpama nasi lemak tanpa sambal ikan bilisnya. Ehm..gambar di atas ni takde kena mengena ye. Main taram je letak gambar apa pun asal ada. Tapi bahagia kan kalau pokok yang kita tanam betul-betul mengeluarkan duit macam pokok kat atas tu. Kayo den..

Thursday, July 21, 2011

Kisah Halia dan Kita


Hari ini saya terdetik untuk menulis mengenai halia. Puncanya gara-gara nasi lemak yang saya makan sementara menunggu kereta dicuci di car wash. Saya sekadar memesan nasi lemak kosong yang biasa. Tambahan pula saya memang tiada selera untuk menjamah sarapan yang enak-enak walaupun perut saya terbiar kosong tidak berisi kerana mahu membuat ujian darah.

Berbalik kepada nasi lemak itu tadi, sebaik dihidangkan di depan saya, kelihatan tiada beza dengan nasi lemak biasa yang lain. tetapi apabila saya menguis-nguis nasi dengan sudu dan garpu, terserlah hirisan halia. Bukan sedikit tetapi banyak. Hati saya berkata mungkin tuan kedai mahu menambah kelazatan nasi lemaknya. Mak saya pun buat nasi lemak ada letak halia juga. Maka saya tidak hairan. Saya mulakan menjamah nasi lemak. Ehm..begitu terasa halianya. Saya menyuap lagi. Ehm..tergigit halia pula. Tapi saya telan juga.

Sambil suapan demi suapan disua ke dalam mulut, saya berfikir. Macam mana kalau orang yang tak biasa makan halia, makan nasi lemak ni. Bagi saya yang biasa termakan halia, memang tidak menjadi masalah. Tetapi macam mana pula kalau yang makan nasi lemak ni adalah kanak-kanak? Jangan kata kanak-kanak, adik saya yang sudah tingkatan 1 itu pun pasti menolak jika merasa halia atau rempah-ratus dalam nasinya.

Saya tidak menyalahkan halia kerana ia memang tidak bersalah. Nasi lemak juga tidak bersalah. Tetapi tuan kedai selaku pembuat nasi lemak itu yang berlebih-lebih meletakkan halia dalam nasi lemak itu. Akibatnya nasi lemak itu sudah bertukar rasa menjadi nasi halia. Hilang rasa lemaknya, timbul rasa halia berlebih-lebihan. Niat tuan kedai untuk menyedapkan nasi lemaknya nampaknya hanya menyebabkan ia menjadi tidak sedap pula. Sudahnya halia itu bukan dimakan pun sebaliknya ditolak ke tepi pinggan.

Saya cuba mengaitkan situasi ini dengan kehidupan seharian. Selalu terjadi situasi di mana kita terlalu berlebih-lebihan sedangkan perkara berkenaan tidak perlu. Saya juga adakalanya terkena tempias situasi ini. Contoh paling mudah ialah membeli kasut. Perempuan memang tidak boleh dipisahkan dengan kasut. Pada suatu ketika yang gila, saya membeli 3 pasang kasut sekaligus. Kononnya murah dan mahu di'match'kan dengan baju. Kesudahannya, saya hanya memakai kasut-kasut berkenaan sekali dua dan kemudian kembali semula kepada kasut lama saya yang lebih selesa di kaki.

Itulah yang terjadi bila kita terlalu berlebih-lebih apabila membeli atau membuat sesuatu sedangkan perkara itu bukan penting pun! Kalau ada ok, tak ada pun takpe. Tak terjejas apa-apa pun. Sebab itu saya selalu mengingatkan diri saya supaya berfikir sebelum bertindak. Adakah perkara/benda itu suatu keperluan atau dorongan kehendak semata-mata? Adakalanya saya menggeleng kepala melihat segelintir rakan yang menggunakan kuasa membeli tanpa berfikir. Beli sesedap rasa, membazir duit ke arah benda yang mahal tetapi kesudahannya benda itu hanya digunakan sekali dua dan ada antaranya tak digunakan langsung! Hanya menjadi perhiasan untuk ditayangkan kepada rakan-rakan yang lain dengan statement "Aku ada benda ni. Kau ada?"

Maka apabila kita membuat sesuatu, fikirlah. Jangan jadi seperti nasi lemak yang terlebih halia sedangkan halia itu tak dijamah pun. Bukannya bertambah sedap pun. Malah membazirkan halia tuan kedai saja.

Tuesday, July 12, 2011

Cuti cuti cinta



Cameron Highlands menjadi pilihan kami
Destinasi popular dalam kalangan pasangan baru berkahwin
Walaupun cuaca sejuk tapi cinta hati kami hangat sentiasa
Chewahhh...Hihihi..

Cinta ini


Indahnya rasa bila da kawen ni
Semuanya rasa indah-indah belaka la
Boleh berjalan berpegangan tangan
Boleh berpeluk-pelukan di tepi jalan
Walaupun kadangkala ada yang memandang dengan lirikan tajam
Agaknya diorang ingat kitorang ni remaja berpeleseran kot (remaja sangat!)
Cepat2 aku buat garu muka tunjuk inai yang masih merah di jari
Di samping cincin berbutir-butir
Takkan nak pampang sijil nikah kot
Terutamanya pada jiran-jiran di wijaya ni
Mesti diorang pelik tengok aku bawak lelaki masuk rumah dengan muka selamba
Memang la selamba sebab da jadik suamiku yang tercinta
Hihi..gelihati jugak bila tengok jiran2 mengintai2 dari jauh
Tapi takde siapa yang menegur so aku abaikanlah
Encik suami siap gantung bunting perkahwinan kami kat belakang rumah
Saje nak eksyen la tu..huhuhu..

Ohh..indahnya cinta bersamamu
Ya Allah berkatilah cinta kami ini
Limpahkanlah rahmat kebahagiaan dan rezeki yang melimpah ruah kepada kami
Amin...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...