Thursday, November 24, 2011

Check up Lagi

Temujanji telah dibuat untuk next checkup pada 24.11.2011. Tapi disebabkan ada urusan lain, so saya pergi lebih awal sehari. Urusan seperti biasa, ambil nombor di kaunter dan buat urine dan blood test di makmal.

Result darah masih ok. HB turun sedikit tapi masih dalam julat selamat - 11.8. ok la tu. Cuma result bagi urine kurang cantik. Antara yang tak bagusnya GLU 1+, PRO trace, LEU 2+. Jumpa nurse, katanya ada kuman dalam urine. Kena banyakkan minum air katanya. Ikutkan memang saya minum banyak air cuma semasa nak ambil sampel urine di makmal, saya da tak boleh membuang. Puncanya masa di opis awal2 lagi saya da membuang, tak tahan.Hehehe..so bila di makmal, susahla nak membuang. Akhirnya dapat la beberapa titisan sampel. Saya rasa tu yang jadi punca urine saya pekat-kurang air.

Dan kerana ada trace GLU-glukos dalam urine, makanya hari Jumaat ni saya kena minum air gula. Ehmm..saya da minum sekali semasa minggu ke-8 kelmarin, memang menyeksakan. Aduhhh..janganlah gula naik esok. Dah la kebelakangan ni banyak betul benda manis yang saya makan. Berat pun bertambah 1.1kg dalam masa 2 minggu. Tapi nurse tersalah kira. Dia tolak berat terkini dengan berat saya masa minggu ke-10 dulu. So dia catat kenaikan 700gram je. Padahal masa minggu ke-12 saya ada timbang berat yang lain pulak. Ikutkan masa minggu ke-12 berat saya 48.5kg. Semalam timbang, berat saya naik ke 49.6 kg. Tak ke 1.1 kg tu? Tapi saya diamkan je tak bagitau nurse.Huhuhu..

Sepatutnya saya ada buat scan juga tapi sebab doktor yang berkenaan tak ada, so scan pun tangguh ke hari jumaat ni. Semoga anak di dalam perut ini sihat sempurna.

2 comments:

  1. smg nadt x perlu nk minum air gula, ramai yg cite air gula tu seram. hehehe

    ReplyDelete
  2. huhu..memang kena minum pun. liyana pun kalau pi check kat KKIA, comfirm akan kena suruh minum at least sekali.

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...