Tuesday, November 15, 2011

Dulu dan Sekarang

Oleh kerana sindrom malas bekerja masih menebal,maka saya membuat post kedua untuk hari ini. Masih lagi cerita pasal fasa kehidupan saya yang telah berubah kini. Jika diamati, memang ketara bezanya saya sebelum dan selepas mengandung ni.

Dulu : Mengklasifikasikan diri sebagai seorang yang rajin. Rajin bekerja (pernah dapat APC bulanan tu), pantang melihat benda bersepah mesti nak kemas. Baju lepas angkat dari ampai mesti lipat, cawan lepas minum mesti basuh.
Sekarang : Malas nauzubillah. Mungkin sebab banyak sangat MC, so bila naik kerja pun malas. Tambahan pula, dengan badan yang lembik, memang jadi alasan la nak bermalasan. Dimanjakan pula oleh rakan sekerja, mereka banyak memberi pengecualian kerja kepada saya (terima kasih!). Di rumah pula, sifat pemalas lebih ketara. Baju dari ampaian dah berlonggok-longgok atas katil. Bila nak pakai, ambil saja dari longgokan itu. Senang!haha..Cawan pun biasanya mesti dibiarkan semalaman baru dibasuh. Nasib baik, tak dok sama ngan hubby so takde masalah la nak buat sepah kan. Even kalau en.hubby balik pun, dia akan join saya menyepahkan barang di sana sini.hahahaha..

Dulu : Suka gila makanan yang pedas. Even masak meggi pun, sengaja tambah cili padi bagi pedas extra!
Sekarang : Mintak dijauhkan la! Sejak peristiwa muntah berdarah dan sakit dada akibat makan asam pedas, saya serik nak makan yang pedas lagi. Even kalau saya termakan lada even sedikit pun, kesannya sangat memeritkan.

Dulu : Pakai perfume DKNY..wangiiii..
Sekarang : Pakai perfume cap minyak kapak..pening ar bau-bau ni..

Dulu : Pakai 2inch Crocodile wedges
Sekarang : Pakai flat Scholl sandals jeee..

Dulu : Pergi kerja mesti nak melawa. Dengan mekapnya, contact lens color-color, baju cantik-cantik
Sekarang : Dah kira ok da ada baju nak dipakai pergi kerja. Kekadang malas nak iron. hahaha..mekap jauh sekali. Ada la sesekali pakai bedak johnson baby je tepek kat muka konon bagi berseri sikit padahal hapah selekeh giler rasa..Nasib baik en.hubby suka saya tak mekap2. Contact lens da x lalu, pakai spek besar je memanjang.hahaha..

Dulu : Baju yang sama pakai kat rumah tak boleh dipakai keluar rumah. Kalau nak keluar, ada baju khas untuk keluar. Tudung pun kena match ngan baju even nak pakai dalam rumah je.
Sekarang : Lantak la baju apa pun asalkan pakai baju. Pernah semasa tinggal di rumah mak mertua selama 11 hari (mc masa tu), tudung yang sama saya pakai dari mula sampai hinggalah balik. Tudung tu la pakai dalam rumah, keluar pi shopping pun pakai tudung tu, masuk hospital pun tudung tu, balik kampung mak masa raya aji pun pakai tudung tu! Tak tau la tudung tu da berbau ke tak, tapi en.hubby tak komplen pape pun so rasanya ok la kot.hahaha..

Dulu : Tak minum ais..konon jaga kesihatan
Sekarang : Tak dapat minum ais sehari rasa macam tak lengkap. Walau tau ais tak elok time pregnant ni, tapi itulah yang jadi idaman.

Ehm..rasanya setakat tu je perubahan yang saya ingat. Ada lagi rasanya tapi tak berapa ingat. Ok, mau pergi lunch!

2 comments:

  1. byk jgk beza tu, sy pulak before pregnant n pregnant, mcm sameee je, selekeh ttp selekeh, hehehe

    ReplyDelete
  2. hehe..pastu selalu bagi alasan takble buat tu xble buat ni. even sometimes masak, malas nak basuh periuk.bagi alasan takboleh bau benda da basi, terpaksa la hubby atau housemate membasuhnya.hahaha..

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...