Friday, November 25, 2011

MGTT

MGTT tu secara mudahnya merujuk kepada minum air gula. Hari ni kena minum air gula. Fuuhh..walaupun ini pengalaman kali kedua tapi memang sangat seksa menempuhnya. Dah la tak boleh makan apa-apa. Prosedurnya 3 hari sebelum test kena diet gula (tapi saya tak diet pun-masih mampu belasah coklat dan puding karamel!). Makanan terakhir diambil pada jam 10 malam sebelum test keesokan hari. Tapi makanan terakhir saya adalah pada jam 8 malam. Itu pun hanya cornflakes bersama susu sahaja. Dapat bertahan sehingga keesokan pagi memang tak lapar. Tapi kerana perut dah kosong, angin pun mula naik. Sebelum minum air gula, ambil darah dulu. Cucuk hujung jari je. Result mesti <5.6. Alhamdulillah result saya 4.8.

Sebaik saja minum air gula, angin terus naik ke kepala. Punyalah pening rasa nak pitam je. Tapi gagahkan diri drive balik ke rumah (masa ni la rindukan hubby..hukhukk). Itu pun tak boleh terus baring tidur. Kalau baring tidur, nanti gula tak digunakan dan bacaan kedua nanti akan jadi tinggi (ni dengar daripada pengalaman orang la). So gagahkan diri menyapu serba sedikit di rumah. Kemudian berbaring sambil menggerakkan kaki dan tangan dengan harapan dapat membakar kalori.huhu..

Dua jam kemudian, kembali semula ke klinik untuk ambik bacaan darah lagi. Cucuk jari lagi untuk kali kedua. Result kena <7.8. Alhamdulillah..result kedua pun baik, 6.9. Selamat la saya. Kalau tak kena BSP la pulak. Lagi leceh nak kena ulang alik 4 kali sehari semata-mata untuk check darah. Tapi nurse kata maybe masa minggu ke-28 atau ke-34 nanti kena ulang MGTT lagi. Adeh..inilah lecehnya klinik kerajaan. Banyak sangat prosedur. Tapi nak buat macam mana kan, dah takde panel swasta so pergi saja la klinik kerajaan. Jangan banyak songeh. Yang penting anak dalam perut ini membesar dengan sihat dan selamat. Amin.. :)

2 comments:

  1. xpernah lagi rasa lagi air gula..tu..mintak dijauhkan la..macam payoh jer..

    ReplyDelete
  2. memang mintak dijauhkan la. tak sedapppp!

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...