Monday, December 5, 2011

Alahai Propa!

Pagi ni sebenarnya tak terfikir pun nak buat sebarang post. Tapi kejadian yang berlaku pagi ni walaupun mata saya tak nampak, tapi telinga ni memang jelas mendengarnya. Saya tahu alkisah ada seorang hamba Allah ni memang tak ngam dengan saya dalam urusan kerja. Ke'tidakngam' itu membuat hubungan sosial kami pun agak dingin. Memang rasa propa sangat. Tapi saya malas nak ambil kisah sangat tentang hal itu sebab yang penting saya buat kerja saya. Saya pun tak pasti sebenarnya apa yang membuatkan dia rasa tak puas hati dengan saya (bukan saya sahaja, tapi majoriti orang di opis ni juga..)

Alkisahnya pagi ini, saya tengah dok di meja menghadap komputer sambil baru nak buat kerja, terdengar suara hamba Allah tersebut di depan bilik saya, bercakap di handphone. Daripada perbualan handphone tu, saya tau dia nak mendapatkan software daripada unit saya tapi bos saya tak ada. So lebih kurang macam ni lah dialognya :

R : Eh, si M takdelah kat bilik. Tau tak siapa ada software tu lagi?
A : Rasanya Nadt mesti ada software tu. (ni dialog yang saya agak je..)
R : Orang lain tak de ke?
A : Entahlah. Tapi rasanya Nadt ada.
R : Ehm..camtu A call lah Nadt, tanya dia ada ke tak software tu.

Saya tersenyum seorang. Padahal dia dah ada di depan bilik saya, kenapa dia tak nak masuk terus tanya saya, kan senang? Seperti dijangka, beberapa saat kemudian handphone saya berbunyi. Saya tersenyum lagi. Seperti dijangka, memang si A yang call.

A : Nadt, nak tanya la, ada tak software bla..bla..?
Saya : Ada. Nak ke?
A : Ha'ah nak. Nanti saya minta R ambik kat Nadt ye.
Saya : Ok je.

Perbualan tamat di situ. Kemudian saya terdengar bunyi handphone di luar bilik. Mesti lah A maklumkan pada R yang saya ada software tu. Beberapa minit kemudian, R masuk berjumpa saya meminta software. Saya terus bagi dengan senyuman manis. Dan dia terus berlalu tanpa ucapan terima kasih. Alahai propa!

2 comments:

  1. buat x reti je nadt, mls nk melayan org mcm tu... bwt skt hati je ade.. hehe

    ReplyDelete
  2. memang pun. biarkan dia terus hanyut dengan dunia ego dia.

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...