Tuesday, December 6, 2011

Genap 4 Bulan


Diam tak diam. Hari ni genap 4 bulan si kecil ada dalam perut ni (bersamaan hampir 6 bulan tempoh perkahwinan). Tu kalau ikut perkiraan ticker lilypie kat sebelah tu la. Huhu..Kalau ikut klinik hari ni da dikira 16weeks + 2 days. Takde kaitan dengan gambar di atas.

Memasuki fasa 4 bulan memang cukup memberangsangkan. Badan rasa lebih kuat dan cergas. Tak seperti awal-awal dulu, lembik je macam kain buruk. Even nenek di kampung pun memberi gelaran "Tikar Buruk" kepada saya yang merujuk kepada orang mengandung yang lembik je tak bertenaga. Jadinya bila da bertenaga ni, tekak dan perut pun semakin stabil. Perasaan loya dan nak muntah tu semakin menghilang. Macam tak percaya semalam saya mampu mengharungi waktu tengahari hingga petang dengan hanya berbekalkan 2 keping kuih dan biskut saja tanpa rasa loya, pening dan angin merasuk dalam badan.

Bila alahan itu semakin menghilang, muncul pula gejala baru. Sudah mula rasa sengal2 di bahagian pinggul dan punggung. Orang kata sebab baby makin nak membesar la tu so pelvik pun makin membesar la jugak. Cuma peliknya, masa awal-awal 3 bulan dulu semua orang dok tegur kata "Ehhh..da nampak perut la." Tapi sekarang da menjengah 4 bulan, orang dok kata "Ehhh..kecik lagi perut kau ye. Tak berapa nampak lagi." Pulak dah. Tapi memang tak dinafikan awal2 dulu perut saya nampak lebih besar kerana kembung berisi angin membuatkan ia nampak 2 kali ganda lebih besar daripada biasa. Sekarang ni angin-angin tu semua da hilang, so perut kembali kempis meninggalkan baby bump saja.

Makanya misi saya sekarang adalah untuk menambahkan berat badan. Kalau ikut timbang kat rumah, asyik la dok kat 48kg-49kg. Tak naik-naik lagi. Hopefully lepas ni selera makan kembali dan bolehlah naikkan berat badan.

Oh ye, baru 4 bulan ni ada yang da rasa baby kick ke? Adakalanya bila saya baring diam-diam waktu tengok TV atau nak tido, tetiba perut bergelodak. Kemudian berhenti. Then dug dug dug beberapa kali then senyap. Saya tak tau kalau itu adalah pergerakan baby atau angin kus-kus yang bergelumang dalam perut. Ikut pembacaan, biasanya for 1st pregnancy, masa minggu-18 baru boleh rasa. Entahlah..nanti kalau betul-betul da rasa nanti saya update ye. :)

2 comments:

  1. hehe kejap je dh 4 bln ek.. sy pulak baru nk masuk 3 bln..hee.. best nye dh blh rase bby gerak2 :)

    ReplyDelete
  2. Tu la..tupp tupp da 4 bulan. Alhamdulillah..tapi tang baby gerak tu tak sure lagi la betul ke baby atau angin kus kus.huhu..

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...