Monday, December 31, 2012

Perlu Ke Slow Cooker?

sumber : google.com

Tolong bagi pendapat dan idea bernas sket, perlu ke saya beli rice cooker ni. Dalam 2 minggu ni saya da start bagi bubur nasi pada Saif, cuma tang nak memasaknya tu cam leceh sket. Leceh apanya tau, meh saya citer.

Sebelum ada termos, saya masak bubur waktu malam, then sejukkan dalam peti ais. Esoknya hantar satu bekas pada bs. Bs kena panaskan dulu sebelum bagi pada Saif. Cam leceh ar sket di situ.

Then bila da ada termos, saya teruja untuk menyediakan bubur panas pada waktu pagi. Saya takde hal mengorbankan waktu tidur untuk bangun seawal 6 pagi (awal ke..) untuk masak bubur Saif. Masalah utamanya sekarang bila saya bangun ke dapur, saya baru 'ketiikkk' dapur, Saif da menjerit "Mammmmaaaaa!!!" Dah berlari balik semula ke bilik pujuk Saif tapi sudahnya tak tido. Sudahnya tak jadi masak bubur, terpaksa bagi bekal puri atau biskut Farley Rusk je ke bs. Da 2,3x jadik macam ni. haiihh..

Then, saya cuba kaedah lain. Masak waktu malam, then simpan dalam peti sejuk (sama macam sebelum ni). But then pagi saya panaskan je bubur tu semula. Nak panaskan bubur je pun Saif da menjerit "Mammmmaaaaa!!". Haiii..ada jugak aku tak bagi makan budak ni karang.

So saya mula membayangkan untuk membeli rice slow cooker bagi memudahkan kerja. Banyak review kata memang senang la, malam masuk beras ngan air, then tinggalkan je. Sok pagi bangun siap da bubur tu. Lama giler nak masak bubur, errr..tak bazir karen ke..tapi senang memang la senang kan. Tak perlu da dok depan dapur kejap2 nak kacau bubur tu takut hangus kan.

Kalau guna rice cooker biasa tak boleh ke ha? Masak cam masak nasi biasa tapi bubuh air lebih, boleh tak? Tapi rice cooker saya takde function untuk porridge, boleh ke?Bukan nak berkira bab beli slow cooker ni cuma takut nanti jadik perhiasan dapur je bila tak guna karang. Camne ek? Cer bagi pendapat sket.

Saturday, December 29, 2012

Menu Sihat Di Opis


Seiring dengan peningkatan usia ni, kena la rajin-rajin jaga kesihatan diri ye. Terutama dari segi pemakanan, jangan melantak jajan je tiap-tiap hari.

Tambah plak bila menyusukan anak maka pemakanan sihat sangat la penting untuk menjamin kualiti susu ibu tu. Kalau kamu berbangga susukan anak dengan susu ibu tapi pada masa sama melantak Maggi setiap hari maka takde maknanya juga. Saya percaya khasiat makanan yang kita makan tu lah yang akan turun pada anak menerusi susu ibu.

Susu - minuman wajib saya setiap hari. Saya memang kena minum susu setiap hari sebagai sumber kalsium sebab saya ada masalah kebas-kebas tangan yang tak hilang sejak mengandung dulu. Nak makan ubat tak boleh ambil ubat sebarangan sebab masih bf Saif. So sebagai alternatif, susu menjadi pilihan. Tak semestinya susu coklat ni. saya prefer susu kotak Anlene 4xcalcium tu tapi mahal kot even kotak kecik je. So save sket beli la susu kotak Dutch Lady ni. Malam-malam pulak bancuh susu Anlene. Actually memang dari dulu lagi saya memang suka minum susu.

Oat - pernah cerita sebelum ni kan tentang masalah kolestrol saya. Jangan fikir orang kurus, kolestrol rendah ye (kurus ke saya..sobb..sobb). So alternatif terbaik setakat ni untuk mengawal kadar kolestrol adalah dengan makan oat. Saya dah jarang berkesempatan nak buat bubur oat bayam macam dulu so pilihan segera saya kini adalah biskut oat. Sedap pun sedap. Oh ye, selain biskut, kat rumah juga ada minuman oat coklat segera. Tinggal bancuh ngan air panas je. Sedap pun sedap. Semalam jalan-jalan kat pasaraya ternampak pulak minuman oat perasa vanilla, pasni ble try vanilla pulak. Kita selalu dimomokkan dengan rasa oat yang tak sedap tapi sekarang da ada banyak pilihan makanan dan minuman berasaskan oat yang sedap. So takde alasan untuk menolaknya lagi.

Air masak - Wajib bawa ke opis setiap hari. Membawa air masak ni da jadi amalan saya sejak masa sekolah lagi. Kejap-kejap nak minum air. Pastu kejap-kejap nak pi toilet.Hehehe..bagusnya kat situ toksin kita sentiasa dikeluarkan. Tambah pulak minum air masak dengan banyak memang menjadi agenda utama bagi ibu-ibu yang bf.

Actually menu sihat ini tidak terhad di opis saja sebenarnya, harus diamalkan di mana jua. Berkorban duit sikit asalkan sihat walafiat.

Friday, December 28, 2012

Kecik-kecik selalu kena tipu..

Hari ni nak share sket story masa kecik-kecik dulu. Asyik citer pasal anak je, sesekali kita lari topik la kan. Ntah tetiba teringat plak zaman kecik-kecik dulu.

Saya ni boleh dikira naif jugak la. Selalu kena tipu. Kepala penipu besar adalah abang saya sendiri. Antara yang selalu ditipu :

1) Bila melihat ada net berterbangan di kawasan angin lintang di highway, saya bertanya "Apa tu?"
 
    "Tu tempat Santa Claus letak hadiah time Krismas" jawab abang selamba.

    "Owhh..." saya mengangguk pada masa saya memikirkan macam mana nak bawak turun hadiah tu
      nanti.

2) Semasa makan nasi dengan ikan goreng, abang saya kata, "Kalau kau makan ekor ikan ni, nanti kau jadik ikan duyung."

Wahhh..bestnya jadik ikan duyung. Maka saya pun bersungguh-sungguh makan ekor ikan dengan ekor ikan orang lain pun saya rembat. Satu hari, saya dapati kaki saya bersisik (sebab terlampau kering). Saya gembira kerana saya dah hampir menjadi ikan duyung!

3) Semasa makan limau, abang saya kata, "Kalau kau telan biji limau ni, nanti pokok limau akan tumbuh dalam perut kau, pastu daun pokok tu keluar dari mulut kau. Eiii.."

Takutnya saya nak makan limau lepas tu!

Tu antara kisah penipuan yang paling merapu. Tak termasuk kisah penipuan ini oleh abang saya pada adik bongsu saya. Adik saya masih kecik lagi masa tu. Masa tu kami melalui tepi tasik Wetworld Batu Pahat.

"Dalam tasik ni ada nagaaaaa.." Kata abang beria-ia.

"Ye ke? Macam mana naga tu boleh ada kat sini?" Tanya adik penuh minat.

"Dia datang sini naik bas ekspress dari Penang." Jawab abang selamba.

OK. Cukup-cukup la merapu!

Thursday, December 27, 2012

IKEA Meltorp Table + 4 chairs


sumber : ikea.com

Saya memang dah lama jatuh hati dengan dining set ni. Sangat murah dengan hanya RM278.60 ble dapat meja makan siap dengan 4 kerusi. Saya da survey kat kedai perabut Karak, paling murah pun ble dapat RM350. Tu pun design ntah ape ape ntah.

Kenapa saya suka set ni? Sebabnya :
1) Murah
2) Design yang simple dan moden. 
3) Color putih yang memang serasi dengan kebanyakan perkakasan elektrik saya yang berwarna putih
4) 4 kerusi sudah memadai untuk rumah sewa yang jarang orang datang melawat ni
5) Setakat untuk sorang dua makan watpe set besar-besar n mahal2 kan
6) Meja ble jadi port letak barang shopping. Sekarang ni barang dapur beli semua letak kat lantai je sebelum disimpan. Daif je rasa..sob..sob..
7) Pindah rumah sendiri nanti barulah fikir beli set yang besar n mahal kan.
8) Cukup molek untuk dapur saya yang tak la besar mana pun
9) Kerusinya stackable, jimat ruang jika tak digunakan
10) Jenama IKEA (inipun ble jadik reason ke)

So hari cuti yang lepas saya da heret Encik Suami untuk beli set ni. Tapi bila diukur-ukur agak was-was plak muat ke kalau nak sumbat dalam kereta. Dalam bonet of course la tak muat. Nak sumbat kat seat belakang tu la masalahnya muat ke? Dah ambil tape ukur macam muat-muat je tapi tu la was-was kot tiba masa nak menyumbat tu jadik tak muat plak.

So, tangguh dulu hasrat beli meja ni. Encik Suami kata tunggu dia beli kereta besar baru beli meja tu. Waaahhh..nak beli kereta besar itu lambat lagi, sementara tu ntah ntah meja ni pun da abes stok.

Err..korang rasa muat tak nak sumbat dalam kereta? Keretaku Proton Saga BLM je pun.

Wednesday, December 26, 2012

Pencarian Termos Makanan Tercapai!

Adoii cerewetnya mama Saif ni macam-macam gadget nak beli semata-mata nak menyediakan makanan untuk anak je pun. Hehe..saya akui sedikit cerewet di situ sebab nak kan yang terbaik untuk anak la kan. Lagi satu untuk makanan anak ni seboleh-bolehnya saya tak nak menyusahkan bs Saif. Biar saya yang susah payah asalkan dia senang nak bagi anak saya makan. Sebelum ni saya bekalkan bubur sejuk then bs kena panaskan dulu guna warmer. Macam leceh la di situ.

Nak beli termos food jar ni pun cerewetnya da merata kedai daku belek tak beli gak. Orang kata kat Jusco ada, daku pi tak berkenan plak. Ku pi OBW outlet kat Taman Permata tu, berkenan tapi mahal la pulak tak berbaloi sebijik seciput tu je da dekat RM100. Yang peliknya harga kat outlet lagi mahal daripada online, confuse jap so tak beli.

Sudahnya hari minggu sudah tatkala meronda-ronda mengabiskan duit kat Tesco, maka dipertemukan jodoh dengan termos ini.


Ya, termos yang bukan berjenama Thermos. Sebelum ni memang penah survey La gourmet ni tapi agak mahal la seratus lebih gitu. Tercekik gak la menengoknya masa tu. Tapi untuk Thermal Lunch Box yang comel ni harganya tak sampai seratus pun. Still mahal gak la sebenarnya tapi saya rasa berbaloi sebab ada 3 bekas comel di samping termos tu. Oh ye, tak lupa juga ada chopstik yang comfirm memang tak akan guna.hehehe..

Ok, meh kita intai sket rupa sebenar lunch box ni. Atas tu kotak je kan. Kalau saya tunjuk kotak kosong je pun korang nak percaya ke. haha..

 Ni rupa sebenar. Baru casing je tu.

Tadaaa! Tu dia termos dan bekas comel dengan bekas chopstik terselit dalam net tu.

Termos yang diidam-idamkan

 Perbandingan saiz termos tu dengan tupperware air 1L pink saya

 
Terus buat eksperimen masak bubur panas, buh dalam ni.

Hasil eksperimen, tidak mengecewakan. Saya masak bubur ni simpan dalam termos around 11.30 am. Then saya buat kerja lain, siap merayap pi Temerloh lagi. Balik rumah kol 5.30 pm, bukak termos, ok still suam-suam kuku lagi. Ok la kan. Lulus untuk hantar ke bs.

Bekas-bekas comel 3 bijik tu nak buat ape plak? Haa..buat masa sekarang memang saya tak gunakannnya lagi sebab Saif belum cukup umur lagi kot untuk start makan makanan yang lebih pejal. Sampai masanya nanti bekas itu akan jadi sangat berguna untuk bekalan pancake, muffin, puding, roti dan macam-macam lagi. Memang berbunga-bunga rasanya hati ini. Hehe..

p/s : Now tengah fikir cara paling pantas nak masak bubur panas waktu pagi sebab Saif telinga lintah pantang dengar bunyi mamanya bukak pintu bilik, dia pun bangun join masak bubur sama. Ehmm..

Wednesday, December 19, 2012

#Wordless Wednesday : Bila Saif Mula Merayap

 Eishhh..mama ni buat sepah pulak

 Meh saya tolong kemaskan...

Ehmm..makan katalog ni pun sodap gak..

 Syok gak dok bawah bouncer ni, redup sket

Haa..tu mama jeling-jeling tak bagi saya dok bawah ni la tu

Thursday, December 13, 2012

Review : Mini Blender Avent


Dah berzaman beli benda alah ni baru sekarang nak review ke. hahaha..sorry tak berkesempatan sesangat. Ni baru teringat nak review pasal blender ni.

So pada pendapat saya, mini blender Avent ni memang sangat memudahkan! Rasa sangat berbaloi membelinya. Mini blender ni memang benar-benar membangkitkan semangat saya untuk buat macam-macam makanan untuk Saif. Dah beli mahal2 pastu kalau malas nak guna, nan hado jugak. But of coz la setakat ni just puri mempuri dan blend bubur je kan. Blender kering yang comel tu saya buat blend beras cukup stok untuk sebulan punya tau. Kita pun bukan nak bagi anak makan banyak-banyak, setakat 2,3 sudu da memadai. Anak baru belajar makan la katakan.

Memang tak rugi membelinya. Harga memang mahal sket la tapi kalau rajin survey ble dapat harga yang lebih berpatutan. Macam yang saya beli ni RM175.20 di littlewhiz. Ditambah pula dengan 6 food storage yang comel, memang sangat-sangat membantu saya dalam menyediakan bekalan makanan Saif ke bs.Seronok sangat benda ni sangat berguna. Memang rasa proud la membeli blender ni. Proud sebab ianya berguna dan bukan sebab jenama. Saya akui saya tergolong spesis yang memandang jenama jugak sebelum membeli sesuatu tapi kalau harap jenama tapi tak berguna baik tak payah kan. Eh, tak bermakna blender lain tak elok ke hapa ke. Ni just review je apa 'gadget' yang saya ada. Alaahh..orang dok review Samsung Galaxy la, Tab la, Note la, Ipad la..saya mana ada gadget sume tu. So review pasal 'gadget' untuk keperluan anak je la.

Oh ye, lagi satu, ia memang ringan dan sangat mudah dibawa travel. Comel je even boleh sumbat dalam beg baju. Dah beberapa kali saya bawak travel blender ni, memang sangat membantu. Ye la, kat rumah mak atau rumah husband kat KL, blender sume buat blender cili kan. Maunye anakku tobat tak mau makan lagi kalau rasa cili dalam bubur.

Kesimpulannya, tepuk dada tanya selera!


p/s : Lupa, dok citer pasal blender tak citer pulak pasal apa hasil blender ni kan. Haaa..segala buah atau sayur yang diblend memang halus mulus lagi gebu tak perlu nak tapis lagi da. Sebelum ni dalam pos lepas saya kata saya tapis puri karot saya kan? kali kedua buat, saya tambah sket air, terus gebu mulus tak perlu lagi tapis. Kan senang keja tu kan. Hehehe.. Even blend bubur pun sangat la halus tau. Sesuai sangat untuk baby baru belajar makan. :)

Tuesday, December 11, 2012

Cabaran Ber-PJJ

Sebelum memeterai ikatan perkahwinan, mental merasakan sudah cukup bersedia untuk menempuh kehidupan PJJ selepas berkahwin. Hakikatnya persediaan mental saja masih tidak cukup kuat kerana ia perlu digandingkan dengan kekuatan fizikal. Ya, mental dan fizikal perlu seiring kekuatannya.

Pada mulanya saya cuba setkan fikiran supaya positif. "Alah..ada je akak-akak opis tu yang PJJ, ok je. Aku pun mesti boleh." Oh, indahnya bait-bait positif yang tersemat dalam fikiran.

Hakikatnya? Cukuplah merasakan pengalaman mengandungkan Saif dalam keadaan PJJ. Sakit pening muntah bagai semua kena harungi sendiri. Tambah pula dengan sakit kaki, sakit pinggang, macam-macam la. Bangun malam sorang-sorang takde siapa jadi peneman. Kalau jatuh tergolek pun pandai-pandai la bangun sendiri, takde sapa pun yang tahu. Memang mencabar mainan emosi. Banyak masa saya dihabiskan melanguk di rumah tidak ke mana-mana. Even nak drive balik ke KL pun da tak larat rasanya.

Kemudian mengharungi pula pengalaman menunggu detik kelahiran Saif sehingga overdue lantaran Saif tegar menanti kehadiran papanya barulah dia sedia menjengah dunia. Tak haru tu. Hari-hari doa nak beranak cepat, tapi tak keluar jugak sebab papanya kerja jauh. Nasib baik papanya sempat sampai Johor. Dan dan sampai Johor terus sakit kuat nak beranak.

Sebab tu untuk adik Saif, saya kata HOLD DULU. Bukan tak nak, bukan menolak. Tapi mental dan fizikal saya memang tak bersedia. Sedangkan kehidupan saya kini yang baru anak seorang pun da swinggggg 360 darjah, inikan plak nak tambah lagi sorang. Cuba bayangkan dengan Saif yang tengah melasak tambah pulak nak bawak perut besar memboyot SEORANG DIRI tanpa teman di sisi, saya rasa tak mampu. Tapi kalau da tersangkut, tetap terima dengan gembira jugak. :)

Dan sekarang ni, banyak masa hujung minggu, papa Saif je yang balik Karak. Melainkan ada hal atau keperluan yang memerlukan saya ke KL, barulah saya drive sendiri berdua bersama Saif. Nekad je. Kalau nasib baik, Saif terus tido dalam kereta dari Karak sampai la KL. Tapi pernah juga, belum masuk highway lagi, Saif da mengamuk nak susu. Terpaksa berhenti singgah parking bawah pokok, susukan Saif sampai dia tertido barulah sambung perjalanan semula. Bila cerita kat kawan, reaksi spontannya "Kesian kau..." Errr..kesian eh. Tak rasa kesian sangat sebab saya tak rasa susah sebaliknya saya anggap ia sebagai satu cabaran bila memilih untuk ber-PJJ.

Papa Saif kebiasaannya balik ke Karak menaiki bas untuk menjimatkan kos. Biasanya Jumaat petang da balik, dalam waktu Magrib gitu sampai la. Melonjak kegembiraan Saif bila dapat jumpa papa (sian Saif..). Kalau boleh meloncat, memang da meloncat budak tu. Dan pagi Isnin seawal Subuh papa Saif da nak kena naik bas di bus stand Bentong. Makanya saya la yang menghantar papa Saif ke bus stand seawal jam 6 suku pagi. Target pukul 6.30 da sampai Bentong. Sekali lagi Saif pun terpaksa diusung sama pagi2 buta tu. Takkan nak tinggalkan Saif sorang-sorang kat rumah kan. Sambung la Saif tido dalam kereta. Sian anakku..

Saif tido dalam kereta berbalut selimut, bertemankan Rhino..

Pengurusan masa memang sangat penting bila ber-PJJ ni. Nak buat kerja apa pun kat rumah, kena tunggu anak tido dulu baru ble buat kerja. Err..maybe anak korang jenis tak kisah kena tinggal tapi Saif ni penakut apa ntah, pantang tak nampak muka orang, comfirm menjerit meraung air mata sebaldi. Kalau Saif tido pukul 9 malam, pukul 9 malam la baru ble nak buat kerja sidai baju ke, basuh botol ke, sapu rumah ke, masak bubur ke. Tu pun sambil kejap2 tidokan semula Saif yang terjaga melalak tiba-tiba. Bila kerja saya terganggu mula la nak hangin, enjut Saif dalam bouncer pun dengan pitching tinggi sampai Saif terpaksa tido dengan muka berkerut. Hehehe..mama garang.

Tu la nenek Saif da beratus kali kata "Beli ar buai letrik, senang nak tinggal buat kerja. Bila da tido, tinggal je, xpayah susah kejap2 nak enjut.."

Dah terlambat mak.

Tu yang jadiknya saya pun tak masak, so memang tak makan malam. Kalau lapar, makan je la apa yang ada. Biskut atau roti cicah Milo pun sudah memadai, Alhamdulillah. (tetiba rasa diri macam daif sangat..sobb..sobb) Err..dinner semalam durian crepe 4 ketui.hehe..

Korang jangan salah faham pulak, ini bukan rungutan tetapi sekadar perkongsian kehidupan yang sedang saya lalui kini. Saya tak rasa susah tapi hanya rasa mencabar. Sebab secara positifnya kita boleh lihat PJJ ini ada jugak kebaikannya. Antaranya yang saya dapat kenalpasti adalah :

1) Tak perlu kisah rumah tunggang terbalik sebab husband tak balik rumah. Hehe..
2) Tak perlu kisah nak masak apa untuk makan malam lepas penat balik keja sebab kita pun makan sorang-sorang. Makan je apa yang ada.
3) Memupuk rasa rindu yang mendalam kepada husband sebab lama tak jumpa. Setiap hari excited menunggu hari Jumaat sebab husband balik. Hehehe..

Ada yang kata "Alah..Karak-KL dekat je la. Ulang alik je la. Ramai je yang ulang alik."

Sejujurnya saya memang tidak mampu. Saya dan Encik Suami tidak mampu. Kami tidak mampu. Kos tol (tol Bentong dan Gombak) sehari RM16x20 hari = RM320 + Kos minyak at least RM20x20 hari = RM400. Totalnya adalah RM720. Tidak termasuk kos lain-lain seperti tiket LRT dsb. Dengan nilai RM720++ itu, terlalu tinggi nilainya bagi kami. Lebih baik kos itu kami laburkan untuk tujuan kecemasan apabila diperlukan.

"Nak jimat naik la motor."

 Naik motor?Bawak motor pun laki aku tak reti daa! Kalau beskal boleh la.

Bila difikirkan kepenatan berulang-alik lebih merugikan, lebih baik tak payah. Biarlah..saya dan Saif lebih memerlukan kualiti masa berbanding kuantiti masa. Buat masa ini. Setakat ini. Tambah pulak waktu bekerja Encik Suami tidak menentu, saya pun tidak memaksa. Waktu kerja suami saya tidak fix 8am-5pm. Nak kuar opis pukul 6 petang pun, ada plak yang menjeling-jeling, 'awalnya nak balik.' Ehmmm..tu la cabaran kerja swasta kan.

Tapi tak tau la kan kalau-kalau ada rezeki Encik Suami bertukar ke tempat kerja yang lebih stabil waktu kerjanya, masa tu mungkin boleh la dipertimbangkan untuk Encik Suami ulang alik naik bas kot. Kan Encik Suami?

Thursday, December 6, 2012

Suka sangat last minit

Takde apa cerita nak pos sebenarnya.
Err..sebenarnya ada banyak cerita tapi tak sempat2 nak post. Ni sementara tengah tunggu publish video ni, tu yang ambik kesempatan bukak blog jap.

Just nak share, bila mana kita saja yang ada satu2 kemahiran tu, maknanya orang akan asyik carik kita je untuk buat kerja yang sama. Saya tak kisah pun, tu kepercayaan orang kepada kita la kan. Sesuatu yang positif la tu. Tapi bila mana kerja diberi last minit, pastu nak secepat mungkin, aiii..tu mula datang sakit malas tu. Bukannya robot yang boleh siapkan kerja on the spot. Walhal kita ni banyak kerja lain sebenarnya. Tapi tu la atas dasar prihatin dan tanggungjawab, buat jugak la.

Ehmm..bunyi macam da tak ikhlas pulak ye. Err..sebolehnya saya cuba ikhlaskan hati dari sudut hati yang suci murni. Nak menolong tapi kalau tak ikhlas tak dapat pahala pulak kan. Sejujurnya saya berbesar hati untuk menolong tapi jangan la last minit. Kalau da tau nak benda tu cepat, bagitau la awal-awal, senang cerita kan.

Tak ditujukan pada mana-mana pihak, sekadar perkongsian saja ye.  Jangan ada yang terasa ya. Kalau terasa jugak maybe anda sendiri yang tergigit cili, bukan saya yang sumbat cili itu dalam mulut anda.

Peace no war!

Wednesday, December 5, 2012

Friday, November 30, 2012

Pada Siapa Comment Ini Ditujukan?


Pagi-pagi saya tersentap membaca komen daripada Anonymous ini. Pastu berselindung di sebalik nama Anonymous plak tu, kalau berani, tulis la nama sebenar kan. Pada mulanya rasa berapi bila dituduh laki bini kaki ngulor, spesis pi thumbprint pastu balik rumah jaga anak. Sedapnya si Anom ni mengata orang tak tahu hujung pangkal cerita kan. Setahu saya, laki sayalah suami yang paling busy bekerja weekdays and even weekend sampaikan anak pun boleh ternganga tercengang bila sesekali jumpa papanya. Gila kau laki keja swasta, kat bank plak tu ingat suka suki kau ble ngulor suka hati. Laki orang lain ble cuti jaga anak masa bini kursus, laki aku? Nan ado!

Dan kalau nak kata saya spesis thumbprint pastu balik rumah jaga anak, saya rasa nak bagi penyepak pada orang yang tuduh tanpa usul periksa. Ini buktinya.

Siap bawak anak ke opis sebab nak menyiapkan kerja. Padahal boleh aje kalau saya nak save kerja saya dalam external hardisk then bawak balik buat kat rumah. Bukannya takde laptop kat rumah.Tapi saya bukan spesis begitu. Camtu ko ble kata aku ngulor balik umah jaga anak? Nan ado!

Even time kursus pun bawak anak. Kalau saya ni tak komited pada kerja, kursus tu pun saya tak hingin nak pergi! Tapi even kursus pun ingat saya ni dok dalam bilik hotel je ke mengulit anak 24 jam. Sampaikan kawan sebelah pun tanya, "eh, kau tak pi susukan anak kau ke?" Jawab saya "Aku da tinggalkan da stok susu, nanti mak aku bagikan." See? Saya duduk melekat kat kerusi bilik seminar menghayati bait-bait kursus sedang anak sedang tunggang terbalik melalak kat bilik hotel pun saya tak tau.

Err..Tapi bila saya fikir-fikir balik, mungkin si Anom ini maksudkan pada orang yang mengata tentang "Ini kursus, bukan family day.." dalam post saya yang lepas. Mungkin dia pun tak puas hati sebab si polan itu mengata tentang orang yang bawak family masa kursus macam family day(even saya masih tak rasa ditujukan pada saya!)Positif juga saya ni kan! Ehm..bila fikir begitu, rasa sejuk kembali. But still hakikat sebenar masih tak pasti pada siapa komen ini ditujukan sebenar-benarnya.

Kalau korang baca, apa yang korang fikir? Siapa sebenarnya yang dia maksudkan. Kot si Anom pengkomen ada baca post ni, sila reply ye supaya tak terfitnah orang yang tak sepatutnya.


Tuesday, November 27, 2012

Ini kursus, bukannya family day!

Kali ni bersiaran lagi dari hotel untuk kursus wajib lagi. CPCM la pulak. Kursus 4 hari lagi yang menuntut saya mengangkut Saif bersama. Kali ni bawak mak dan adik pula untuk jaga Saif sementara saya berkursus. Hari ni baru hari pertama berkursus, so far kursus takdela strict mana (bosan pun ye jugak). Masih berkesempatan untuk M.I.A seketika untuk df Saif di bilik hotel.

Dalam pada tu, saya sedikit sentap la jugak mendengar bait-bait perbualan orang sebelah. Antara kata-katanya :

"Anak aku tu senang. Aku tinggal je kat rumah mak aku. Pandai la dia berdikari. Takdelah aku nak bersusah payah mengangkut anak ngan mak kat hotel. Ini kursus bukannya family day nak bawak family bagai.."

Walaupun kata-kata tu tidak dikatakan direct pada saya, (saya tahu dia tak maksudkan saya-fikir positif!) tapi saya yang mendengar ni rasa panas jugak telinga (apatah lagi hati!). Kalaulah saya diberi pilihan dan mempunyai pilihan, memang saya tak nak bawak Saif. Kesian dia kena usung ke sana sini setiap kali saya berkursus.

Tapi orang luar tahu ke masalah yang saya hadapi? Ya, anak kamu pandai berdikari, anak saya 6 bulan memang manja amat, tak pandai berdikari. Ya, anak kamu minum susu botol, senang anytime ble bancuh susu 7 oz pun ble abes sedangkan anak saya liat hisap botol 2 oz pun susah nak habes maka kena df selalu untuk cover supaya tak kebulur. Ya, mak kamu tinggal berdekatan dengan hotel kursus, bolehlah kamu hantar anak kamu kepada mak kamu sedangkan mak saya tinggal nun jauh di Pahang. Kot apa-apa hal jadi kat anak saya mana gaya saya nak patah balik ke Pahang dalam tempoh berkursus. Ya, anak kamu sihat walafiat sedangkan anak saya batuk selsemanya masih belum sembuh dan perlu pemerhatian. Dan oh ye, kamu tak PJJ dengan suami kamu so bolehlah suami kamu jaga anak kamu, sedangkan saya PJJ dengan suami, segalanya kena buat sendiri. Oh ye suami kamu banyak cuti boleh cuti jaga anak sedangkan suami saya cuti tinggal ciput, itupun kena freeze tak boleh cuti sampai hujung tahun.

Tapi kalau anda ada pilihan yang lebih baik, tolong cadangkan kepada saya. Ni betul ikhlas nak tau kalau ada idea lain yang lebih bernas boleh saya pertimbangkan andai kata perlu berkursus lagi macam ni pada masa akan datang.Ingat seronok ke saya mengangkut dan memunggah 2,3 beg gedabak. Tinggal 4 hari tapi macam duduk setahun punya barang.

p/s : At least, anak ada depan mata, boleh la berkursus dengan tenang.

Saturday, November 24, 2012

Happy 6 Months Old!

Owh..kejapnya masa berlalu, anak mama ni da 6 bulan rupanya. Owh..da setengah tahun rupanya. How times flyyyy..Macam tak percaya je, mama dulu bujang, pastu kawen, la ni da ada anak sorang da.

Apa aje perkembangan Saif setakat 6 bulan ni ye :
  • Makin kuat mengada-ngada
  • Makin kuat menjerit
  • Dah makan da pun sejak 2 minggu lepas..hehe..
  • Oh ye..gigi da tumbuh
  • Ehm..makin manja
  • Dah faham bila kena marah, dia mencebik pastu huwaaaa..
  • Suka sangat senyum dan ketawa (senyum itu la penawar duka lara mama tau)
  • Dah pandai kenal/memilih orang. Kalau yang tak serasi dengan taste dia, pegang kejap je da mencebik nangis
  • Bila baring/meniarap mintak diangkat, dia akan sebut maaa..maaa...mamaaa... eh, da pandai panggil mama ke? (mama perasan syok sendiri)
  • Makin cerah dan hensem..haha.. (setiap bulan perkembangan ni je yg sama..haha)
Cuma yang tak bestnya, da dekat sebulan jugak la Saif batuk tak elok-elok. Yang korang dok sebut2 Klinik Wangsa Dr Nadir tu pun saya da pegi, bawak Saif sedut lendir kahak bagai. Tapi elok kejap, pastu batuk semula. Ubat pun abes sume da. Steam bagai, jolok anak tekak bagi muntah lendir semua pun masih batuk gak lagi.Haiii..susah hati.  Risau kalau berlarutan boleh membawa jadik asma plak. Mintak dijauhkan la.. :(   Nak buat macam mana lagi ek.

Jom flashback gambo-gambo saif daripada masa newborn sampai yang latest ni ha..

Newborn 2 days

2 months. Waktu ni kulit masih kelam macam papanya. Memang salahkan papa 100%..hahaha..

3 months. Mata makin bulat. Makin terserlah kehenseman.

4 months. Da cerah sket. Hidung makin tercatuk. Kebanggaan papa sekeluarga. Hehe..

5 months. Barula nak meniarap betul2. Sebelum ni malas.

6 months. Otak makin bijak maknanya makin manja mengada-ngada. Seb baik makin cerah dan comel macam mama.

Bila ulang tayang gambo lama-lama dulu, macam bezanya rupa dulu ngan sekarang. Patut la orang kata baby ni rupanya berubah-ubah ek.


Thursday, November 22, 2012

Finally..gigi sudah keluar!


Pencapaian terbaik Saif setakat ni.
Gigi da keluar.
Kan post yang lepas ada cerita pasal Saif demam sebab nak tumbuh gigi.
Tapi dok la bengkak gusi sebulan lebih.
Kesian tengok Saif dok kemam-kemam mulut dia.
Pastu segala benda nak masuk dalam mulut buat kunyah.
Akhirnya gigi pertama yang dinanti-nanti keluar jugak.
Kalau pegang tu memang da rasa tajam-tajam da.
Lepas ni boleh la makan yang sedap-sedap macam mama. Hehehe..

p/s : Err..kenapa saya kata pencapaian terbaik..sebab bab lain-lain dia malas. Asyik menjerit mintak dukung jek. Hehehe..

Wednesday, November 21, 2012

#Wordless Wednesday : Office jadi Nursery

Saif tolong mama buat keja ye sambil tengok twinkle little star

Monday, November 19, 2012

Happy Besday Papa!


To papa,
Papa..hari ni Saif nak wish happy besday!
Moga papa sihat selalu dan murah rezeki sentiasa..
Moga papa dapat bonus 10 bulan gaji, boleh lah belikan Saif mainan banyak2..err..mama pun nak tumpang sama..:p
Oh ye, mama kirim salam..
Mama kata mama sayang papa sangat2..
Saif pun sayang papa jugak..
Moga kita sekeluarga gembira dan bahagia selamanya hingga ke syurga..
Love u papa.. ♥ ♥ ♥

Friday, November 16, 2012

Tak boleh nak gerak ke mana pun!

Eiii.. geramnya dengan perangai Saif sekarang ni. Tak boleh tinggal sorang-sorang. Entah perangai penakut sape yang dia ikut. Pantang saya gerak kejap even hilang 5 saat je pun da kecoh melalak-lalak. Saya ngan En.Suami kan PJJ so banyak masa cuma saya berdua je dengan Saif, tu jadik tak boleh nak berenggang tu.

Semalam, saya cuma nak masak ikan goreng dengan sayur bayam masak air je pun. Rasa cam da lama tak makan sayur, tu rasa semangat tetiba nak masak tu. Tapi ambil masa dekat 2 jam baru siap masak! Mula-mula da tidokan Saif siap-siap. Ok, dia tido je, saya pun mula operasi siang ikan n basuh sayur semua. Tak abes kupas bawang sebijik, Saif da hekk heekk huwaaaa kat depan. Berlari saya ke depan, enjut Saif biar tido semula.

Dekat setengah jam baru Saif tido semula. Tu pun lepas saya jengil2 mata marah, terus dia pejam mata rapat2, tau takut..hehe. So sambung nak masak semula. Kuah bayam tak sempat mendidih lagi, Saif da huwaaa lagi kat depan. Berlari lagi enjut nak tidokan semula.

Tengok tu, siap depang tangan mintak angkat
 (err..bouncer pink tu bukan Saif punya tau, jiran sebelah bagi pinjam, anak pompuan dia da tak pakai. korang jangan confuse identiti pulak)

Tapi kali ni dia tak nak tido semula da. Terkebil-kebil mata dia tengok mamanya. Pastu muka berkerut tension sebab kena paksa tido. Dekat setengah jam enjut tak mau tido, ehmm saya angkat dia sekali ngan walker letak kat dapur. Haa..tengok la mama puas-puas! Dengan mainan bagai susun kat walker tu bagi dia main.

Muka tension kena paksa tido. Mamai tu tapi dia lawan mata

Dalam pada tu, saya berlari kejap ke depan nak ambik handphone (rasanya tak sampai 5 saat-pantas!), Saif da huwaaaa macam kena dera ko tau! Bila saya duduk depan dia, main-main ambik gambar, baru senyap. Mengada-ngada!

 Dah bawak ke dapur pun, nak melalak gak. Cubit karang!

Bila ambik gambar, baru senyap kejap (dengan air mata masih bertakung)

Sambung masak, nak goreng ikan pun sambil kejap2 pusing main2 agah ngan dia. Bila lama saya dok ngadap ikan dalam kuali, mulalah dia emo dan huwaaaa!! Haaiii..kalau la tangan mama ada lapan, mana da dukung kamu sekali sambil masak sayur dan goreng ikan tau!

Tengok-tengok jam, saya start nak masak tadi pukul 11.30, pukul 1 lebih baru siap! Tu pasal la ni saya jadik malas nak masak. Tak suka ar kejap2 nak tinggal dapur bila anak melalak. Ni bukan alasan ye tapi hakikat. Tu baru masak lauk simple je, kalau nak masak siakap tiga rasa ke, ayam masak merah ke, maunye 3, 4 jam kot. Aaii..nasib baik saya masak hari tu, tup-tup tetiba papa Saif muncul tersengih depan pintu umah (kata tak balik, ada keja!). Surprise la tu. Huhu.. seb baik tergerak hati nak masak, kalau tak papa masak sendiri je la (seperti kebiasaannya..huhu)

Haa..adik saya ada la cerita, dia bagitau kat nenek yang Saif tak nak berenggang, nak berkepit je. Tau apa kata nenek saya?

Dia kata "Saif tu kena jual kat orang lain, baru dia tak berkepit je."

 Dengar adik kata nenek cakap macam tu, respons spontan saya "Kepala hot** dia nak suruh aku jual anak aku!" Serius secara spontan saya termaki nenek saya sendiri.

Pastu adik saya sambung, "Bukan jual betul-betul la. Jual main-main je. Contoh ar ko jual Saif ni kat aku harga seposen je. Aku beli ar. Err..tapi nak jual tak boleh dengan family sendiri. Kena jual ngan orang lain. Haa..kononnya bila da kena jual, dia takkan meragam lagi nak berkepit je."

Berkerut dahi saya. Ni apa kebenda mitos ke cerita dongeng mana yang kata jual anak boleh buat anak berhenti merengek nak berkepit. (Pada masa sama rasa bersalah sebab termaki tanpa tau kisah sebenar). Tapi setakat ni saya tak pernah lagi jual Saif kat sape-sape. Sebab terbayang, even kita jual main-main tapi orang yang beli tu mesti akan ungkit "Saif ni aku punya, aku da beli." Eishhh... mana boleh!

Nasib baik la Saif ada mama n papa yang penyabar, kalau tak dah lama kena dera kot (Nauzubillah - camne la ada orang yang sanggup dera anak sendiri ek) Anak korang ada tak yang buat perangai tak nak berenggang camni? Nak buat camne ek.

Thursday, November 15, 2012

Saif New Stuff

Hari tu kan da kata nak beli walker (konon senang nak bagi Saif makan nanti kan-alasan).
Misi ini pun da tercapai.Tak fikir banyak, rembat mana yang ada.
Yang penting fungsinya menepati kriteria yang telah saya tetapkan.

Kriteria yang menjadi keutamaan adalah boleh jadi rocker dan boleh laras at least 3 level untuk sesuaikan dengan ketinggian Saif. Ada satu walker tu yang murah sket just boleh adjust 2 level je, tergantung-gantung kaki Saif bila try naik tu. So walker Saif ni boleh adjust 4 level, lagi bagus.

And then mainannya pun simple je dan bunyinya pun tak bising membingitkan telinga.
Even bunyi katak oikk oikkk tu pun kedengaran smooth je.
Lagu twinkle little star pun merdu je dengarnya, tak macam sesetengah brand bunyinya Nauzubillah bingit telinga mak.

Bab warna jatuh nombor 2. Tak banyak pilihan warna. Walker yang saya berkenan ni pun cuma ada satu warna ni je ha. Biru dan kuning yang sangat lembut. Tak berapa berkenan sebenarnya, saya lebih suka warna yang terang macam merah ke. Tapi dah takde, terima je la. Ok la tu, kalau Saif ada adik perempuan bolehla wariskan.Hahaha..

Harga pun penting la kan. Tapi bab harga jatuh nombor 3.hahaha..
Tapi saya da tetapkan takmau lebih RM200. So untuk walker Saif ni memang harganya bawah RM200, pastu dapat diskaun 20% lagi. (Manjaku tengah buat Year End Sale-pi la shopping cepat!)

Eh, satu lagi pasal mainan kat walker tu. Sebaiknya cari yang mudah untuk ditanggalkan. Bila nak bagi makan, boleh cabut tray tu, so takde lah comot, nak lap pun senang kan. Sebab ada sesetengah walker mainan tu diskru ke walker tu, so susah nak bukak kan. Macam Saif punya ni, mainannya tu ada getah pelekat kat bawah tu untuk lekat ke tray. So senang nak tanggal dan pasang anytime.

Setakat ni Saif memang masih tak kuat nak duduk dalam walker lagi. Belum 6 bulan pun lagi kan, agak-agak la. Walker tu pun saya bagi Saif duduk kejap-kejap je, tu pun sendal dengan bantal. Kalau tak sendal bantal, habis mainan kat walker tu dihonggesnya (err..bahasa apa ni). Saya masih tak bagi Saif merayap dengan walker tu lagi. Lagipun kan tujuan asal kan untuk dudukkan Saif supaya senang nak bagi makan kan. Haa..tercapai misi satu lagi.

Saif in action

 
Buat muka comel lagi. Cubit karang!

Seriusnya muka kamu study mainan tu semua ye

 
Thank you mom! I love this walker so much!

*Tambah kriteria/tips lagi bila nak beli walker. Make sure part kain(tempat duduk tu) boleh ditanggalkan untuk cuci in case kotor ke apa. Nak jadi cerita, semalam Saif poo poo punye la banyak sampai melimpah-limpah ke walker. Gigih mak menanggalkan kusyen duduk tu alas kaki kat bawah tu, kena sental bagi wangi semula!

Wednesday, November 14, 2012

Misi Puri Mempuri

Excited mama menunggu hari Sabtu nak singsing lengan baju, nak mempuri ni ha.
Tak tau nak mula dengan apa dulu, maka saya pilih carrot sebagai introduction.

 Potong sesuka hati dan steam (takde gambar steam carrot)

 Blend

Even da lumat but still can see the texture right? so kena tapis dulu (xde gambo tapis..erkk)

Done! See the texture after tapis? Look smoother..saya campur dengan fresh mama's milk sebelum bagi Saif.

Mama, I am ready to eat!

 Ni dia rupa budak comot makan

Store extra puree in cute little cubes

Next - apple. Ada pelbagai jenis apple, sukahati nak pilih mana. Saya pilih Red Delicious kononnya rasa lebih manis, tak masam.

 Apple yang telah disteam. Sejukkan dulu baru blend. Sebab texture apple lebih halus, so tak perlu tapis pun ok

 Then store. Ready for dinner today!

Thursday, November 8, 2012

Dah Sampai!

Pagi ni tengok-tengok segedebuk kotak parcel tercongok depan kaunter opis. Heh, apa je barang ku beli besar sangat kotak ni.

Merengkek nak angkut naik atas 

 
 Yeah..idamanku da sampai. Err..baby potty trainer tu untuk anak sedaraku si Aina bam bam..

Idaman paling utama mesti la mini blender Avent ni. Beli jugak hasil hasutan nafsu!Hahaha..

Comel sangat! Teruja mak!

Betapa comel dan mininya blender ni. Sama panjang ngan pen ku ja..

Idaman kedua - baby cubes!

 Comel kan? Terujanya!

Haaa..semangat membuak-buak da mama ni. Tak sabar tunggu hujung minggu nak masak untuk Saif kecintaan mama ni. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...