Monday, March 19, 2012

Beg Baby Dah Siap!


Rentetan dah siap basuh baju baby, memang terus pack sebahagiannya la sebagai persiapan untuk bawa ke hsopital. Nurse da banyak kali pesan, prepare bag baby dalam kereta dari sekarang. Mana tau nak terberanak awal, barang-barang semua dah ada.

Jengah sikit apa yang disumbat dalam beg tu.

Ok. Sebagai rujukan, barang-barang saya prepare dalam bag ni adalah :
  • 2 pasang baju lengan panjang
  • 1 pasang baju lengan pendek
  • 2 pasang mitten n booties
  • 1 topi
  • 1 helai tuala
  • 2  helai saputangan tuala kecik
  • 1 selimut
  • 2 helai lampin kain/napkin (boleh dibuat bedung in case tak sempat ambik bedung yang mak buat)
  • 3 helai barut
  • 6 keping diapers
  • 1 botol kecil sabun baby (head to toe wash - tak perlu bawak yang set semua, baby dok hospital kejap je)
  • 1 botol kecil baby oil
  • Minyak yu yee
  • Baby wipes
  • Bantal kecil (boleh buat sendal masa bf jika perlu)
Ehmm..apa lagi ek? Rasanya tu je kot. Tak perlu bawak banyak. In case baby kena tahan lama kat hospital sempat je nak suruh mak atau hubby ambikkan barang lain kat rumah. Botol susu tak perlu bawak sebab kebanyakan hospital memang tak bagi bawak botol susu. Cuma breast pump n milk storage bottle mungkin perlu dibawa in case baby tak reti menyusu or kena tahan NICU ke, so mama boleh pam susu dan simpan untuk diberi kepada baby kemudian. Tapi tu la milk storage bottle tu saya tak sumbat la lagi dalam beg ni sebab belum beli lagi. Hehehe..

Ini baru beg baby. Beg mama tak packing lagi. Kena prepare awal-awal gak ni. Entah kenapa instinct saya ni asyik fikir saya akan terberanak awal je. Aaa..sudah..

4 comments:

  1. hehe tkut nye bile dh smpai mase nk packing2 brg p hspital.. wuwuwu

    ReplyDelete
  2. wah. dah siap packing. bagus2. lihat entry neh. balik ni saya dah kene packing jugak nih.

    ReplyDelete
  3. packing jgn tak packing.hehe..

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...