Friday, July 6, 2012

Pengalaman Bersalin Part 1

Saif sudah 44 hari. Maknanya esok saya sudah merdeka!Haha..hari ni la baru terbuka hati nak update blog yang da makin bersawang ni. Nak cerita ke tak ek pengalaman bersalin saya ni. Rasa cam malas je nak share pengalaman ku ini, takut bila korang baca nanti jadik takut plak nak beranak! Aa..tapi saya share la jugak eh supaya korang tau la ape yang patut dibuat bila ada di labour room.huhu..

23 Mei 2012
Pagi tu masa bangun nak mandi, rasa cam ada benda nak terkeluar. Masuk je bilik air, terus darah menitik2 ke lantai. Fuuhh..perasaan masa tu cuak ada, excited pun ada. Dah tiba masa la ni, fikir saya. Lepas mandi terus siap2 ajak adik ke hospital. Sempat call mak bagitau pasal tanda darah tu. Mak kata "Hey, kau ni kembar darah ni. Kembar darah sakit tau." Cett..sempat lagi mak menakutkan saya. Kebetulan hari tu memang appointment saya ngan doc hosp. Saya bagitau nurse pasal tanda darah tu. Then cam biasa nurse buat VE. buat-buat, cett masih zero! Maka saya pun balik dengan hati kuciwa. Oh ye doc bagi tarikh sehingga 28 Mei, jika saya masih tak bersalin saya akan diinduce.

Menjelang petang, mula rasa sakit. Macam tak sedap hati plak dengan rasa sakit ni. Sms hubby. Minta dia balik malam tu jugak sebab saya rasa saya benar2 perlukan sokongan daripada dia saat itu. Tambah plak kesian plak ngan adik tiap kali hantar saya ke hospital nak kena angkut anak dia yang aktif tu. Rasa cam tak nak menyusahkan adik lagi, tu minta hubby balik.

Malam..sakit makin kerap. Saya siap tengok jam dan buat catatan kat notepad kira berapa kerap sakit. Tengok2 kekerapan sakit antara 7-8 minit. Masa tu da kol 9 lebih. Call mak bagitau pasal sakit tu. Mak paksa pi hospital. Ok lah..saya pun tunggu sampai pukul 10 malam baru pi hospital. Cam biasa sampai hospital, buat VE lagi. Yeah, kali ni da ada bukaan 1 cm. Tapi yang tak bestnya, wad penuh. So saya pun menawarkan diri untuk balik je sebab rumah pun dekat tak sampai 5 minit pun nak ke hospital. Doc masih pesan, kalau sakit makin kuat, terus ke hospital. Baiklah doc!

Kol 12 tengah malam, hubby sampai. Kesian hubby drive jauh2 dari KL direct ke Segamat jauh tuuuu! Sampai je dia terus lepak tido. Saya pun tak nak kacau dia even rasa sakit macam makin kerap. Saya da tahap xble tido so cuba baca majalah tapi xdapat kurangkan sakit. Makin lama makin kuat. Tak boleh jadi ni. Pukul 3.30 pagi saya kejut hubby, "Jom pi hospital, sakit la tak tahan."

Sampai hospital, saya memang da tahap tak boleh berjalan da sebab sakit makin kerap dan kuat. Hubby ambik whilca tolak saya ke labour room. Nak duduk kat whilca tu pun saya da rasa tak mampu. So sampai labour room, nurse buat VE lagi. Kali ni da 2cm. Saya dipasang alat CTG. Sambil berCTG sambil borak dengan nurse pelatih kat situ. Seb baik ada teman borak, kurang sket rasa sakit. Kol 4.30 saya jumpa doc plak. Doc tengok CTG saya ok. Then dia buat VE lagi. Tapi saya rasa dia bukan setakat buat VE, dia swipe kat dalam tu! Hadoiii..memang sakit wooo sampai dinding tepi tu saya cakar-cakar tahan sakit. Then doc kata kat nurse "Ok, 4 cm. Boleh masuk labour room."

Haa..cepat je da 4 cm! Saya tak sempat jumpa hubby. Handphone plak saya tak bawak. Maka berangkatlah saya ke labour room tanpa sempat jumpa, bercakap, minta maaf ngan hubby, minum air selusuh or whuteva.

Bersambung...(penat menaip, panjang benor citer)
Pengalaman sebenar di labour room...Part 2.

4 comments:

  1. awk, sy pun kembar darah... sgt sakit kan...

    ReplyDelete
  2. ihik ihik..suspennyer..cepatla update lagi nadz..=)

    ReplyDelete
  3. Xtau rase kembar darah cemana....huhu...seriau plak....

    Ada masa free...lawatla blog saya...

    www.sihatnatural.blogspot.com

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...