Tuesday, September 18, 2012

Rutin Hidup Kini



Lama tak update blog.
Mula-mula naik kerja hari tu, rasa cam boring je xda kerja.
La ni bila da mula ada kerja, rasa cam tak menang tangan pulak.
Nak curi masa update blog pun tak berkesempatan.
Lagipun saya ni nak update blog pun kena ada mood.
Dan kalau kabel hp missing, takdapat upload gambo lagi la malas nak update.

Err..tinggalkan cerita malas nak update blog tu.
Tapi nak ikutkan memang rutin harian saya kini totally berubah 360 darjah ~swingggg!
Kat opis busy, kat rumah pun busy.
Hari bekerja busy, hari cuti pun busy.
Busy sebab sekarang ni bukan sekadar menguruskan diri sendiri tapi yang jadi keutamaan sekarang adalah menguruskan Saif.
Seb baik gak PJJ ngan hubby, kalau tak tambah sorang lagi yang perlu kuuruskan setiap hari.


Bermula hari Isnin :
6.30 pagi - bangun, mandi, solat, siap2 nak pi keja;
                - masukkan bekal susu Saif dalam cooler bag. Biasanya dalam pukul 7 Saif da tersengih-sengih
                  bangun dari tido. Tau-tau je timing dia nak dihantar ke rumah bs.
7.30 pagi - hantar Saif ke rumah bs. Peluk cium Saif terus ke opis. Thumbprint.
               - Breakfast.
               - Naik ke opis atas buat keja (kalau  xde kelas)
9.00/10.00 pagi - Rutin pam susu!
12.30 tengahari - Pi tengok Saif kat umah bs. Kalau banyak keja tak pi. Dah alang-alang keluar opis tu,
                           singgah rumah buat keja yang terbengkalai bila Saif ada seperti membasuh periuk
                           belanga, sapu rumah, mop lantai, lipat baju..bla..bla..(banyaknye kejaku kalah bibik!)
2.30 petang - Balik semula ke opis. Rutin pam susu lagi. Sambung buat keja.
4.45 petang - Turun ke surau. Solat Asar siap2, kat umah comfirm tak sempat dok melayan Saif je!
5.00 petang - Thumb out. Ambik Saif kat rumah bs.
                   - Biasanya housemate akan ambik Saif layan dia main2 so sempat la saya basuh botol dan  
                      mandi.
                   - Then ble la rehat2 kejap main ngan Saif selang seli df dia sampai ke malam ( x kan la saya
                      nak suruh housemate layan Saif sampai ke malam, agak-agak la)
8.00/9.00 malam - Biasanya Saif da start tido. Bila tido ble la saya buat basuh baju or buat keja lain. 
                             Tengah buat-buat keja, tetiba Saif melalak mengigau da kena stop pujuk-pujuk,peluk-
                              peluk, ngempeng-ngempeng bagi senyap tido baru la sambung keja semula.
10.00 malam - Make sure beg Saif untuk keperluan esok da siap dikemas.
                     - Susu untuk bekal esok da siap2 bahagi 3oz setiap botol n label so esok pagi just transfer 
                        masuk dalam cooler bag je.
11.00 malam - Baru boleh tido. Tu pun biasanya 2 atau 3 pagi Saif akan mula merengek nak mengempeng
                        sampai la ke pagi. Memang saya jadik panda mata lebam.
5.00 pagi - Saif da tersengih2 sambil menendang-nendang tanda da segar dari tido. Tapi saya sumbat susu 
                  lagi paksa dia tido lagi sampai pukul 6.30 pagi.

Selasa, Rabu, Khamis, Jumaat - Rutin yang sama berulang setiap hari! Tapi start minggu ni ubah sket la sebab Hari Isnin ngan Rabu saya kena balik pukul 6 petang. Sob..sob..sape punye idea la buat jadual kelas sampai pukul 6. Pensyarah tepu, student lagi la tepu! Sian Saif mama ambik lambat..

Hujung minggu, hubby balik.
Kamu ingat saya boleh bersenang-lenang!
Hujung minggu la masa untuk masak la, kemas rumah la (kalau x sempat balik tengahari waktu tengah minggu). Haa..nak gilap almari, trim pokok bunga, sapu garaj, sterilize botol, iron baju utk seminggu..bla..bla..
Anak tak pandai buat sepah lagi, papanye yang buat sepah sana sini.
Haii..takpe la nasib baik la isterimu ini memang suke mengemas.
Takpe, biar abang dok jaga Saif, biar ayang kemas semua.
Sudahnya hubby komplen "Apa la mama tu, ke sana ke sini..dok buat keja je tak henti.."

Haiii..penat sampai adakala terhuyung hayang gak dibuatnya tapi seronok sebenarnya.
Ni la baru hidup namanya.
Takkan la nak terbongkang makan minum tidur je kan.
Err..nak ke saya cerita apa saya buat di opis?
Tak perlu la ek.
Hidup kamu semua macam mana?
Tunggang terbalik tak macam saya? :p

Setiap hari semua beg ni perlu dikemas dan disumbat dalam kereta. 
Beg Fiffy dan cooler bag belang-belang untuk hantar ke rumah bs. Lain-lain tu ku hangkut ke opis. Cooler bag polkadot untuk simpan hasil tuaian di opis.

Tengok..dalam handbag mama yang glamer ni la disumbatnya segala mak nenek botol dan pam. 
Memang berbaloi beli beg besar. Huhu..

4 comments:

  1. Memang betul..!! Tunggang tebalik kan..huhu..tu pon aty rase untung lg sbb ley blk awal dn masih ade mase tuk main2 ngn saif...dulu ms aty kerje..anta anak kol 7..blk amik dir pon kol 7 gak..kol 8 anak dah tido..hurrmm..penst kn..tp gigih demi anak..:-)

    ReplyDelete
  2. penat..lagi plak bila Saif makin besar dia makin kuat main n mengada2.adoii..sabar je la kan.

    ReplyDelete
  3. ciknaa pn same..hari2 tido lmbt.skrg dh kene bangun lg awal msk mknn razin.. oh saif kembor si razin :)

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...