Saturday, October 6, 2012

Perihal susu untuk anak


Tak pernah kan saya cerita pasal rutin pumping saya.
Terus terang cakap saya ni masuk kategori malas.
Sebabnya dalam sehari saya cuma pump 2x saja. (kantoi rahsia)
Tu pun semasa di opis.
Biasanya satu sesi pump saya dapat 7-8oz.
Paling banyak rekod pun 10oz.
Tapi kekadang bila nak cepat pump cukup2 sampai 6oz je pastu stop.(cepat2 lari masuk kelas semula)
Hehe..pemalas mama Saif ni.
Bila balik rumah memang takde maknanya saya nak pumping. Prefer df.
Suka sangat df, rasa bahagia je tambah plak bila Saif tenung-tenung mata mamanya, owhh rasa macam fall in love.hehe..

Saif pulak jenis tak minum banyak susu.
Setiap hari saya cuma bekalkan 4 botol x 3 oz susu saja.
Tak pernah dia habiskan semua.
Makanya motivasi nak pumping pun merudum seiring dengan merudumnya stok saya.
Setiap hari limitkan pump 12-16 oz je.
Kalau boleh nak cukup-cukup 12 oz je untuk bekal esok.(apa punya mama daaa pemalas..)
Kekadang bagi gak 15 oz je in case kena balik lewat hari tu.
Dengan jahatnya saya tak mau buat stok lagi dengan alasan peti ais makin penuh.
Tambahan pula Saif kureng minum frozen ebm.
Maka setiap hari saya bekalkan chilled ebm yang dipump pada hari semalam.
Kiranya nak yang fresh je la tu.
Tapi percaya tak, walaupun saya kata tak nak buat stok tapi pada akhirnya stok semakin bertambah.
Setiap hari bila nak bekukan icepack, dok la susun2 dulu ebm tu baru ble selit icepack.

Takde la banyak mana pun stok tu. Peti ais kecik je. 
Nak beli deep freezer memang tak pernah terlintas dalam fikiran.
Ni semua tinggal stok bulan 8 ngan 9 je. bulan 7 punya da abes guna.

Walaubagaimanapun, seboleh mungkin saya cuba untuk memberi susu ibu terbaik buat Saif selama yang mungkin.
Setiap hari berdoa agar dipermudahkan urusan saya untuk menyusukan Saif.
Juga berdoa agar lembutkan hati Saif untuk habiskan semua susu-susu yang saya bekalkan setiap hari.
Tak mudah sebenarnya proses nak menyusukan anak ni.
Ada gak golongan manusia yang fikir ibu-ibu yang bagi susu badan ni sebab nak jimat duit beli susu anak.
Silap tu!
Banyak pengorbanan dan pelaburannya yang perlu dibuat untuk menjayakan misi menyusukan anak ni.

First sekali pelaburan untuk membeli pam yang bersesuaian.
Murah atau mahal bukan keutamaan yang penting selesa dan sesuai dengan kita.
Untuk saya, saya guna 2 jenis pam.
Spectra 3 untuk elektrik dan Avent untuk manual.
Nak beli Medela FS memang tak mampu la kan, telan air liur je. (haiihh..)
Avent manual pun kakak ipar yang bagi.
Hasilnya lebih kurang sama je.
Ikutkan saya lebih suka guna manual sebab ble pump laju-laju secara pukal bila nak cepat (hehe..)
Tapi ada sikit kerugian sebab bila LDR, tak dapat nak pump yang sebelah lagi tu.
Spectra 3 pun ok cuma masalah saya ketiadaan port sesuai.
Saya cuba nak pump dalam kubikel sendiri, kunci pintu lagi.
Datang plak staf lelaki siap gegar2 pintu sedaya mungkin nak masuk jugak. ( x paham2)
Habis tergendala agenda nak pumping.
Terpaksa bawak turun bawah ke surau untuk pump.
Malas nak turun bawah sebenarnya (malas lagi..haiihhh).


Hasil guna Avent manual

  
Hasil guna Spectra 3

Pastu kena beli gak cooler bag.
Susu dah pump takkan nak biar terdedah je.
Kalau ada petiais kat opis takpe gak ble tumpang simpan(jangan ada yang terminum sudah!)
Memula dulu saya guna cooler totebag je untuk simpan hasil pump susu.
Pump sumbat dalam handbag. Gemok bag mak!
Sudahnya beli cooler bag baru yang boleh sumbat pump.
Puas hati, cantek plak tu color pink polka dot lagi. (puji bag sendiri nampak!)hehe..

Cooler bag yang padat pelbagai gadget!

Ditambah pula storage bag yang perlu dibeli untuk menyimpan stok susu.
Saya lebih suka simpan stok dalam storage bag.Jimat ruang.
Storage bottle ada jugak, dalam 50 bijik kot tapi tak semua saya guna.
Masa memula dalam pantang dulu ye saya guna botol sampai nak penuh freezer.
Then beralih ke alternatif yang lebih menjimatkan ruang iaitu storage bag.
So la ni ada la kot dalam 10 bottle je saya guna rotate untuk simpan hasil pump susu di opis.
Yang lain-lain? errr..masih tersimpan elok dalam kotak.hehe..

Pastu botol susu anak nak kena beli jugak.
Kamu ingat ble ke susu dalam plastik tu nak curah terus dalam mulut anak, tak kan?
Plak tu anak plak jenis memilih botol, nak botol NUK.
Malas nak sebut harga, survey la sendiri.
Botol susu pun takkan nak ada 1 je, kena la ada at least 2 (2 tu je la yg mampu nak beli sebab mahal..sob..sob)
So fikir la jimat ke tak sebenarnya.
Tapi saya tak kisah pun jimat ke tak jimat ke yang penting saya cuba bagi yang terbaik untuk Saif
Dan setakat yang saya mampu.
Duit boleh dicari tapi yang penting saya dapat beri yang terbaik untuk anak.


Lain orang lain cara.
Tapi bagi saya, inilah cara saya.
Saya juga faham tak semua orang dapat berterusan menyusukan anak dengan susu badan.
Jangan sedih.
Setiap orang ada rezeki masing-masing.
Saya pun tak tau sampai setakat mana dan selama mana saya mampu.
Kalau diizinkan semoga rezeki ini berterusan sehingga Saif 2 tahun. Amin.

4 comments:

  1. Wah..alhamdulillah rezeki saif..=)..yana nt ntah mcm mana rezekinya..moga kita sama2 dilimpahkan rezeki susu anak yer nad =)

    ReplyDelete
  2. teruskan bf sis!! saya slalu beli brg autumnz kat http://www.facebook.com/mommykembar. dia jual dgn harga sgt murah banding dgn page lain

    ReplyDelete
  3. Saya pon niat nak fully bf...hrap2 dapat sampai 2 tahun

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...