Tuesday, October 16, 2012

Saif Beralih Bulan Ke?


Hujung minggu sudah Saif demam lagi..
Aiii..susah hati mama.
Dah la demam, asyik poo poo je plak tu.
Sehari sampai 6,7 kali poo poo.
Pagi ni je sebelum mama pi keja, 3 kali tukar pampers sebab poo poo
Aiii..mama ada salah makan pape ke
Err..mama memang melantak bedal segala hape tanpa pantang apa-apa
Mungkinkah itu juga jadi punca

Bila bawak ke klinik, doktor yang cek kata maybe nak tumbuh gigi sebab gusi bawah cam bengkak
Saif pun asyik la dok hisap tangan
Pantang ada benda boleh dicapai sume masuk mulut
Aii..cepatnya nak tumbuh gigi..ye ke

Nasib baik jugak la hari ni demamnya da kebah
Dah aktif semula macam biasa
Risau jugak kalau demam berpanjangan macam sebelum ni tak pasal-pasal kena admit lagi
Mintak dijauhkan la, tak mau admit kat hospital lagi
Kesian anak mama kena cucuk sana sini
Hari ni pun patutnya saya ke pi Cyberjaya tapi terpaksa cancel sebab risau kalau-kalau tetiba Saif meragam lagi

Haa..mak saya kata Saif demam nak beralih bulan kot
Omputih kata growth spurts
Baby bila beralih bulan maybe akan demam dan poo poo dengan kerap
Bila google pasal beralih bulan ni, jumpa la info ni

APA TANDA BERLAKUNYA GS?
  1. demam/batuk/selsema
  2. hilang selera makan/muntah
  3. Ada bayi yang jadi lebih aktif atau lebih bersikap 'fussy'
  4. Bayi lebih kerap merengek / manja (anak saya le tu...)
  5. ada bayi yang lebih minum susu.
    ramai ibu menyangkakan bayinya tidak cukup susu, namun ini hanyalah gejala, dan yakinlah susu ibu akan mencukupkan keperluan bayi itu.. (jangan pula diberi makanan tambahan bagi bayi di bawah 6 bulan).
  6. pertumbuhan pesat bayi
    ada bayi yang selepas GS berlalu, akan memperoleh 'skill' baru utk dirinya, spt, merangkak, duduk, berdiri atau berjalan.
JANGKA MASA BERLAKUNYA GS
Berbeza bagi setiap bayi yang mengalaminya, ada hanya 2-3 hari,malah ada juga sehingga 2-3 minggu.


Err..macam ada persamaan je ngan simptom-simptom yang Saif alami
Cuma tang hilang selera makan/muntah tu tak delah sebab tak start makan lagi kan
Kuat nyusu ada la kot
Tang fussy dan kerap merengek tu memang ye sesangat
Perangai baru Saif la ni dah pandai nak marah-marah manja
Sebelum ni senyum je, kalau ada menda tak suka pun dia tolak elok2 je
La ni kalau paksa dia nyusu, bila tak nak, dia punya marah menolak beria-ia
Malam-malam plak bila tak dapat ngempeng, marahnya siap tolak-tolak, tendang2 mama sambil menjerit erghhhh..erghh..
Marah bebenor
Macam pagi tadi, pukul 3 pagi lebih dia da bangun
Mama tak layan, dia mengamuk
Terpaksa dukung bawak jalan pusing2 dalam bilik, jalan pi dapur minum air
Tido kejap pastu bangun balik mengamuk lagi
Aiii..sabar je la mama...

4 comments:

  1. btl..asal nk beralih bulan je,demam la, berak2 la..

    ReplyDelete
  2. wah saif da nak tumbuh gigi..da becor dah..abisla mama dia kena gigit2 nt..ehehehe

    ReplyDelete
  3. salam kenal...
    anak sy pn baru2 ni asik poo poo smpi 7/8 kali sehari..smpi kluar lendir je.pastu demam panas bwk g klinik dktor ckp nk beralih bln + nk tmbuh gg sbb gusi dia dh bengkak...2@3hari pastu kt badan dia kuar bintik2 merah@campak...
    alhamdulillah skg dh sihat...tp smpi skg jgk x muncul2 lg gg yg dktor ckp dh nk tumbuh tu...:)

    ReplyDelete
  4. waaahhh..memang cepat ar kalau nak tumbuh gigi. :) anak aty kalau nak kalih bulan..demam tu jarang2..tapi merengek tu tak tahan...manje terlebih... haaiihh....sabau jer lah..:)

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...