Tuesday, November 27, 2012

Ini kursus, bukannya family day!

Kali ni bersiaran lagi dari hotel untuk kursus wajib lagi. CPCM la pulak. Kursus 4 hari lagi yang menuntut saya mengangkut Saif bersama. Kali ni bawak mak dan adik pula untuk jaga Saif sementara saya berkursus. Hari ni baru hari pertama berkursus, so far kursus takdela strict mana (bosan pun ye jugak). Masih berkesempatan untuk M.I.A seketika untuk df Saif di bilik hotel.

Dalam pada tu, saya sedikit sentap la jugak mendengar bait-bait perbualan orang sebelah. Antara kata-katanya :

"Anak aku tu senang. Aku tinggal je kat rumah mak aku. Pandai la dia berdikari. Takdelah aku nak bersusah payah mengangkut anak ngan mak kat hotel. Ini kursus bukannya family day nak bawak family bagai.."

Walaupun kata-kata tu tidak dikatakan direct pada saya, (saya tahu dia tak maksudkan saya-fikir positif!) tapi saya yang mendengar ni rasa panas jugak telinga (apatah lagi hati!). Kalaulah saya diberi pilihan dan mempunyai pilihan, memang saya tak nak bawak Saif. Kesian dia kena usung ke sana sini setiap kali saya berkursus.

Tapi orang luar tahu ke masalah yang saya hadapi? Ya, anak kamu pandai berdikari, anak saya 6 bulan memang manja amat, tak pandai berdikari. Ya, anak kamu minum susu botol, senang anytime ble bancuh susu 7 oz pun ble abes sedangkan anak saya liat hisap botol 2 oz pun susah nak habes maka kena df selalu untuk cover supaya tak kebulur. Ya, mak kamu tinggal berdekatan dengan hotel kursus, bolehlah kamu hantar anak kamu kepada mak kamu sedangkan mak saya tinggal nun jauh di Pahang. Kot apa-apa hal jadi kat anak saya mana gaya saya nak patah balik ke Pahang dalam tempoh berkursus. Ya, anak kamu sihat walafiat sedangkan anak saya batuk selsemanya masih belum sembuh dan perlu pemerhatian. Dan oh ye, kamu tak PJJ dengan suami kamu so bolehlah suami kamu jaga anak kamu, sedangkan saya PJJ dengan suami, segalanya kena buat sendiri. Oh ye suami kamu banyak cuti boleh cuti jaga anak sedangkan suami saya cuti tinggal ciput, itupun kena freeze tak boleh cuti sampai hujung tahun.

Tapi kalau anda ada pilihan yang lebih baik, tolong cadangkan kepada saya. Ni betul ikhlas nak tau kalau ada idea lain yang lebih bernas boleh saya pertimbangkan andai kata perlu berkursus lagi macam ni pada masa akan datang.Ingat seronok ke saya mengangkut dan memunggah 2,3 beg gedabak. Tinggal 4 hari tapi macam duduk setahun punya barang.

p/s : At least, anak ada depan mata, boleh la berkursus dengan tenang.

2 comments:

  1. sabar nadt... sy yg bace pun panas telinga

    ReplyDelete
  2. typical bangsa melayu kita. kenape perlu cemburu dengan orang? kalau saye kat tempat awk, saye berani tanya kat derang ' awk berdua cakap tentang siape ye...? boleh saye tau?'
    tgk die berani jawab tak. hihi. sabar ye.

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...