Tuesday, November 6, 2012

Saif Nak Makan?

- "Mama, saya lapar.."

Saif baru 5 bulan lebih. Buat masa ni Saif belum makan lagi. Tapi sejak 2 menjak ni Saif menunjukkan ciri-ciri macam nak makan sesangat. Balik kampung raya aji sudah, cacanya hulur sudu isi bihun, Saif nganga je nak ngapp tau! Aiks..kelaparan kah anakku ini? Ibu mentuaku juga sudah banyak kali bagi hint "Saif da nak makan tu."

Tambahan pula perangai gedik Saif yang susah nak minum susu botol menyebabkan saya buntu, "Perlukah saya beri Saif makan?" Bimbang Saif lapar.

Maka saya pun google dan google. Bila Encik Suami tanya, "Ayang tengah buat apa tu?" 

Saya jawab, "Tengah study."

"Study apa plak?" Tanya Encik Suami kehairanan.

"Study pasal nak bagi makan kat Saif." Dan saya meneruskan 'google'an saya dengan khusyuk tanpa menghiraukan Encik Suami. Gigihnya mak study sampai ke tengah malam! (Kalau tak sebab adik ipar da off wi-fi kat luar, maunya saya study sampai subuh) Makanya antara info yang saya dapat adalah baby boleh mula diberi solid food walaupun usianya belum 6 bulan dengan SYARAT :

1. Baby dah boleh duduk dengan stabil dengan sedikit atau tanpa sokongan. 
- err..Saif masih belum boleh duduk sendiri lagi. Dia lagi suka berdiri kot. Bila didudukkan, dia sibuk nak berdiri. Camno?

2. Berat badan baby dah naik dua kali ganda dari berat semasa lahir.
- Masa lahir berat Saif 2.9kg. 2.9x2 = 5.8. Berat Saif la ni 6.7kg. Ok, pass!Hehe..

3. Baby menunjukkan minat yang amat mendalam terhadap makanan.
- Pantang ko hulur apa pun semua pun nak ngapp! Kalau da tak dapat pape, kunyah tangan sendiri ha!

4. Baby dah pandai mengawal lidah mereka.
- Err..camne nak tau dia pandai ke tak. Pandai da kot sebab elok je dia main kunyah2 takde tergigit lidah sendiri. Hihi..

5. Boleh mengawal kepala dan tengkuk.
- Ni memang comfirm ok. Tegak da leher ngan kepala dia. 

6. Cepat lapar.
-  Tak tau la dia ni lapar ke tak sebab jenis minum sikit. Siap kena paksa tau even df. Saya peluk tekan kepala dia kuat2, dia plak lagi kuat menolak dengan tangan dia. Haiii..tahan lapar kamu ye nak?

Kalau baca dalam buku Wardina "Mama..saya lapar.." katanya 5 bulan lebih da boleh introduce makan. So, kesimpulannya, saya rasa Saif da boleh mula diberi solid food. But slowly la. Ikutkan minggu lepas lagi da nak bagi, tapi saya rasa macam masih belum bersedia. Bagi alasan kat Encik Suami, "Ayang kan nak kursus ni, kalau start bagi makan sekarang, hari-hari seterusnya pun kena bagi makan. Ni ayang kursus, mana sempat nak prepare makanan semua. Bla..bla..bla.."
 
Ok, alasan logik dan diterima dek akal.

So sebagai persediaan mental, saya da baca buku ini (hadiah drpd PUSPANITA kolej). Lama da dapat buku ni.First time dapat terus zuppp baca sampai abes. Excited mak!

- Gigih study buku ni - 

-  Masak bubur nasi je pun..tu pun kena study ke - 

Untuk sesi menyuap Saif makan, saya da beli ini :

- MAM Feeding Set -

- Bip. Tak kuar lagi dari plastik. Nak tunjuk baru beli kekdahnya.haha.. -

Untuk storage, saya da beli ini :

- Ice tray GIANT. Murah je 2 bijik ni baru RM3.90 -

 Dan dalam proses untuk beli ini :
- Baby cubes - 2 oz x 8. Untuk food storage sebelum di'freeze'kan. -


- Thermos. Untuk isi bubur panas2 hantar ke rumah bs. (Tinggal warna ijo yang buruk ni je, color lain xde, cam x berapa berkenan di hati pulak) -

Tak semestinya walker yang serupa ini. Err..apa kaitannya walker ni dengan makan? Since rumah saya takde, belum ada meja makan (tunggu bonus hujung tahun..hahaha), so tak dapat la nak beli highchair bagai. Karang Saif dok kat highchair, mamanya berdiri je suapkan makan? Tak sopan tau. So itulah kegunaan walker ni, boleh dudukkan Saif time nak bagi makan. Amacam, bernas tak alasan ni?


Sedang berfikir-fikir, perlukah saya beli ini juga :

- Avent mini blender + feeding set -

Tang Avent mini blender tu kononnya sebab senang ar kalau nak bawak travel. Kononnya. Dah namanya pun mini kan, senang ar kan. Cuba banding dengan blender saya yang sekarang ni. Besar gedabak tau! (Even Philips la jugak)

Saya punya blender camni la rupanye. Sejibik. Besau kan? Rasanya kalau nak blend carrot sebijik pun macam segan silu je. Nak bawak travel pun macam segan silu. (Encik Suami mesti kata - alasan!) Ada blender yang kecik sikit Pensonic (rembat mak punya) tapi tu buat blend cili, mana boleh campur! (sumber : lowyat.net)

Apapun tunggu hujung minggu ni baru start bagi Saif makan. Kita tengok, Saif nak makan ke dak setelah mamanya berhempas pulas menghabiskan duit beli tu beli ni..

3 comments:

  1. saif comell!!

    sy kena bersabar lg 2 bln..kui3

    ReplyDelete
  2. faiq kena sabar lagi yee..huhu..

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...