Friday, August 17, 2012

Selamat Hari Raya & Berhati-hati Di Jalan Raya

Hari ni comfirm ramai yang dah mula bergerak pulang ke kampung halaman masing-masing.
Saya masih di rumah bersama Saif menunggu hubby pulang petang nanti baru la kami akan gerak balik.
Macam biasa, raya pertama comfirm kat rumah hubby dulu.
Alasannya perjalanan nak ke kampung saya di Muar tu kena lalu kampung dia dulu kat Tampin.
So baik raya dulu kat Tampin then baru ke Muar, xpayah nak patah2 balik.
Ye la tu-alasan!
Takpe, sebagai isteri mithali, redha je la. (mithali la sangat!)
Yang penting, raya pertama tetap dapat raya gak di kampung saya.
Lepas sembahyang raya, baru kami akan gerak ke Muar pulak.
Tak best sikit la sebab feeling2 raya memasak rendang, sambal kacang n kuah lodeh bersama mak tu da xde.
Ngan mak mertua je la.
Sampai kampung nanti tinggal terus makan je la.huhu..

Di kesempatan ni saya menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf andai ada terkasar bahasa, terlanjur bicara, terguris rasa, ampun maaf jua dipinta.
Saya hanyalah manusia biasa yang tak lepas daripada melakukan kesilapan.
Dan jangan lupa berhati-hatilah dalam perjalanan pulang ke kampung tu ye.
Biar lambat asalkan selamat.
Juga pastikan kediaman anda semua berkunci untuk mengelakkan tangisan selepas raya akibat rumah dimasuki pencuri.
Ok, Selamat Hari Raya dari saya, hubby dan Saif sekeluarga. :)

Wednesday, August 15, 2012

Why Muhammad Saif Al Fateh?


Alkisah pencarian nama anak ni bukannya sesuatu yang mudah. (eleh..mudah aje sebenarnya,letak aje nama Ali, Abu, Mamat -kan senang).Err..dolu-dolu boleh la. Zaman la ni ramai ibu bapa nakkan nama yang canggih manggih. Tak kisah la nama apa pun kan asalkan membawa makna yang baik.

Ok, ada sorang kawanku bertanya "Apasal letak nama Saif?"
Owhh..mungkin nama Saif itu kedengaran begitu Hindustani (Saif Ali Khan-kenal?)
Mentang-mentang la papanya ada darah Pakistani so nak letak nama Hindustani. Gitu?
BUKAN. Bukan itu sebabnya.

Rentetan pencarian nama Muhammad Saif Al-Fateh ni bukan mudah. Tercetus jugak la perang mulut antara mama n papa.
Mama nak nama ni..
Papa nak nama tu..
Aishhhh...

Adapun, kami memang sangat2 mengharapkan anak lelaki bila tau saya da pregnant.
Memang nama perempuan tak berapa nak cari la. Just save satu nama je.
Tapi untuk anak lelaki, macam2 nama yang timbul.

Kami sama-sama sepakat menyukai nama-nama pahlawan dan cendekiawan zaman Nabi dulu.
Hubby cadangkan nama Saiful Islam.
Saiful Islam membawa maksud Pedang Islam.
Saya suka.
Tapi nama itu terpaksa direject sebabnya sepupu hubby ada sorang nama Saiful. Tak best la bila nama sama kan. Kemudian opismate saya pun ada yang namanya Saiful. Pun tak best jugak nanti dia kata saya namakan anak saya sempena nama dia plak.Hahaha..

Maka nama lain dicari.
Tercetus la nama Salman Al Farisy (salah seorang pahlawan yang agak glamer).
Cadangan hubby gak ni.
Why Salman Al Farisy?
Sebabnya anak kawan hubby bernama Abu Darda'. Abu Darda' adalah sahabat baik kepada Salman Al Farisy. So hubby berharap anaknya bernama Salman Al Farisy agar menjadi kawan baik juga kepada Abu Darda' anak kawannya itu.

Saya membantah nama itu.
Sebabnya saya dapat membayangkan rupa anak saya akan mewarisi genetik papanye yang Pakistani.
Dengan rupa sedemikian, ditambah pula dengan nama Salman, apa yang orang akan terlintas adalah - Salman Khan!
Tak mahu! Saya tak suka Salman Khan!
Tapi hubby beria-ia nak nama tu jugak so saya mengalah.
Tetapi nama Al Farisy perlu diubah sebab Al Farisy membawa maksud Si Parsi.
Anak saya bukan orang Parsi so kenapa nak letak Al Farisy pulak.
So Al Farisy diubah kepada Al Fateh.
Al Fateh bersempena nama Sultan Muhammad Al Fateh yang membuka kota Constantinople.
Al Fateh juga membawa maksud Pertama, Perintis, Pelopor.
Sesuai la tu kan memandangkan ini adalah anak sulung kira yang pertama dan perintis la tu.
So jadilah nama Salman Al Fateh.

Masa mengandung saya da mula panggil nama pada baby.
Tapi saya tak panggil nama Salman-allergik.Huhu..
Saya keep on panggil Fateh.
Lama jugak la panggil Fateh sampai 6 ke 7 bulan gitu.

Last minit, hubby ubah fikiran.
Dia terbuka hati nak tukar nama Salman tu.
So nama Salman ditukar kepada Saif.
Bukan sebab Saif Ali Khan tapi sebab nama Saiful Islam yang kami tak jadi nak ambik tu.
Daripada nama Saiful dipendekkan menjadi Saif.
Saif masih membawa maksud Pedang.
Nama Al Fateh dikekalkan.
Maka jadilah Saif Al Fateh yang bermaksud Pedang Pertama.

Dan kami tambah nama Muhammad di awal nama mengambil berkat nama Rasul S.A.W junjungan kita.
Juga kerana kami berdoa nak anak lelaki.
Doa itu berbunyi :

"Ya Allah, sesungguhnya kami akan memberi nama anak yg berada di dalam perut isteri kami dengan nama Muhammad maka jadikanlah dia untuk kami seoang anak lelaki dengan hak orang yg mempunyai nama yg mulia ini yakni Nabi Muhammad"


Maka termaktublah nama Muhammad Saif Al Fateh dalam surat beranak dan MyKid anak saya.
Itulah kisah yang tersurat dan tersirat di sebalik nama.

Ehh..Dah nak raya?

Haa..lagi beberapa hari je lagi da nak raya. Takde apa persiapan pun yang dibuat. Mood raya memang ke laut (bak kata liyana).

Baju raya? Tak mencapai apa yang diidamkan. Puas dok meround cari baju raya tapi yang tak bestnya baju yang saya suka mesti takde saiz yang sesuai. Kenapa la saiz baju semua tak standard? Kat kedai ni pakai saiz S-sangkut, saiz M-besar. Sangkut kat mana tau, tu kat dada tu. Bila acu baju kat badan, cam ok je. Bila cuba sarung, mak oii xble masuk. Siap ada bunyi prakkk lagi. Alamak...cepat2 bukak tak jadi pakai. Terus keluar pi kedai lain.huhu..

Kat kedai lain plak saiz S plak besar. Ehh..ni yang malas nak beli baju ready-made. Nak tempah memang da terlambat da. Tambah plak lagi dok cuti pantang hari tu bila masanya nak pi beli kain. Saya plak kalau nak beli kain memang nak ke Jakel je. Bukan pe, da terbiasa ngan Jakel dari kecik lagi. Even ngan CEO Jakel tu pun da biasa ajak berborak kekadang dia belanja makan kat kedai makan sebelah Jakel tu. Huhu..Tu dulu la kat Jakel Segamat sebelum Jakel makin glamer n dia la ni da dok KL da tak jumpa dia lagi da. Tapi saya tetap setia ngan Jakel.Huhu..

So, cari punya cari baju rayaku dapat la sepasang je. Tu pun tak capai piawai yang kumahu untuk baju rayaku. Jadik baju kerja boleh la. Ehm...

Hubby pun tak berminat nak berbaju raya. Katanya membazir, pakai baju melayu sekali je time semayang raya pastu tak pakai da. Ala..apa salahnya sesekali nak melaram kan. Cakap je la kedukut.

Untuk Saif..haa..macam2 baju mama da belikan. Cuma terkilan sket tak dapat nak belikan baju melayu untuk Saif sebab da kehabisan stok saiz. Ehmm..pagi raya pakai romper je la ye Saif.

Kuih raya? Pun takde mood nak beli or buat. Hubby ada gak suh buat tapi dengan dok melayan Saif 24 jam ni, kuabaikan je permintaan dia tu. Buat-buat lupa.Huhu..Ada la beli biskut sesket. Selebihnya mintak mak buatkan. Apa ertinya raya tanpa kuih raya buatan mak.Memang tiada tandingan.Huhu..

Selain daripada tu, saya sedang stress. Stress sebab apa, biarlah saya je yang tahu. Hubby pun tahu tapi dia suruh saya buat-buat tak tahu. Dia tak terkena, boleh la cakap camtu kan. Takpela, saya redha. Saya cuba jugak buat-buat tak tahu. Mungkin ada hikmah di sebalik apa yang berlaku.

Yang penting raya kali ni sangat istimewa dengan adanya Saif! Kamu la yang buat raya mama jadi sungguh bermakna!

Tuesday, August 7, 2012

Saif admitted..sob..sob..

Rentetan demam Saif yang tidak berkesudahan, akhirnya kami membuat keputusan membawa Saif ke hospital. Actually saya nak pergi lebih awal tetapi setiap kali demam Saif kebah, kami batalkan hasrat ke hospital dengan sangkaan demam dia da betul-betul kebah la. Tapi masuk hari Selasa iaitu hari ke-4,kami tak nak bertangguh lagi. Hari tu juga hubby ambil cuti untuk bawa Saif ke hospital.

Muka monyok je sebelum ke hospital.

Kalau ikut cadangan hubby, dia nak ke hospital Sg.Buloh je. Tapi saya membantah sekeras-kerasnya sebab saya da pernah pergi sana, punyalah susah nak cari parking! Tmbah plak dengan pelbagai prosedur dan kena menunggu berjam2, orang sakit sket ble jadi sakit kronik sebab lama menunggu. So memandangkan hubby da daftarkan medical card untuk Saif, so why not pi jela hospital private kanjumpa paed terus. Bukan kena bayar jugak pun kan.Huhu..

Mula-mula pergi Hospital Putra Sg.Buloh. Hampes, hospital tu da tak cover medical card Medijaring lagi. Then kami ke Pusrawi Kota Damansara plak. Pun sama jugak tak cover. Then decided nak ke Alpha Specialist Clinic tapi sampai ke sudah tak jumpa klinik tu kat mana.

Akhirnya kami ke Tropicana Medical Centre. Alhamdulillah, hospital ni cover Medijaring. Sampai sana,terus register. Sebelum boleh jumpa doktor,jumpa nurse kat klinik bawah tu. Nurse tu check suhu Saif. Berkerut dahi dia. "Very high woo..38.9" Hoh..saya lagi la terkejut. tak sangka sekejap je suhu Saif da naik setinggi itu. Pagi tadi sebelum ke hospital saya check baru 37.6, tu pun suhu selepas mandi.

Nurse suggest Saif admitted. Tapi untuk admitted di hospital tu, perlukan reference letter terlebih dahulu daripada klinik. Dah kami berkejar pulak ke klinik berdekatan. Ada la jumpa Klinik Alam Medic kat situ. Check lagi suhu Saif kat situ. Makin naik ke 39 darjah. Saya risau da. Saif plak keep on tido je, bangun untuk nyusu pun tak. So dah dapat reference letter dari klinik tu, terus patah balik ke hospital. Check suhu lagi sekali, kali ni makin naik ke 40 darjah. Terus Saif masuk ke bahagian kecemasan.

So sementara menunggu doktor datang (doktor ada emergency pi operate caesar), nurse masukkan ubat kat montot Saif. Then baju Saif kena bukak semua tinggal pampers je sebab dioarang nak tuam dengan tuala basah untuk turunkan suhu. Meleleh air mata mak oiii tengok Saif menjerit2 nangis kesejukan. Ye la, tuala basah tu sejuk, dalam aircond plak tu. Alahaii..sedih mama tengok. Tak lama kemudian, doktor pun sampai. Namanya Dr.Ling. So Dr.Ling cek la mata, telinga, tekak, perut sume. Everything seems ok cuma suhu sangat tinggi 40 darjah. Dr. Ling siap geleng kepala "Sangat bahaya woo demam suhu tinggi 40 darjah untuk baby under 3 months. Kuman boleh merebak masuk saluran darah then ke otak. Bahaya." Tak ke nak gugur jantung dengar doktor kata macam tu.

So Dr.Ling pun keluarkan arahan kat nurse suruh siap2kan wad untuk Saif. Lama jugak la menunggu. So Saif ditempatkan di Wad Mutiara bilik 552-1. 2 bedded room, ok la. Wad tu sangat la cantek n comel dengan kartun n playground bagai (sempat lagi mama dok usha2). Malam tu Dr.Ling kata nak ambil sampel darah Saif n cucuk2 sket untk pasang drip pada Saif.

Tomey kan wad ni ada kartun-kartun..huhu

 
Tag nama Saif 

Haa..ini la kemuncak air mata mak meleleh lagi oii..Mana taknya, saya sendiri yang pegang Saif waktu Dr.Ling cucuk tangan dia dengan jarum. Meraung tak hengat dunia la si Saif. Mama pun meraung gak tapi dalam hati je. Meraung sampai merah2 muka Saif. Peluh dia punye la banyak sebab meronta2 tahan sakit sampai basah kertas alas katil tu. Pastu dah cucuk, kena tunggu darah tu menitik2 keluar masuk ke tabung. Bila Saif meronta2, darah terpercik ke tepi, dah kena menunggu darah menitik lagi masuk tabung. Bila da cukup darah ambik, Dr.Ling nak pasang pulak jarum untuk drip. Tak boleh masuk pulak. Meraung2 lagi Saif. Bila tak boleh masuk, tukar cucuk kat pelipat tangan plak. Cucuk punye cucuk, meraung punya meraung, pun tak boleh masuk jugak. Then tukar ke tangan kiri pulak. Saya rasa macam nak keluar je dari bilik prosedur tu, tak sanggup tengok Saif meraung2 kesakitan macam tu. Air mata toksah cakap la nak meleleh aje. Tapi saya bertahan jugak sebab nak jugak temankan Saif. So Dr.Ling cucuk tangan kiri Saif, finally berjaya masuk gak jarum drip tu. Lega tak terkata. Saif pun perlahan-lahan berhenti meraung, hanya tinggal tangisan tersedu-sedu.Hukhukk..

Tangan kecil yang dicucuk-cucuk nak masuk ubat

 Kesian tengok terbaring macam ni macam orang sakit kritikal

Close up sket - sian anak mama :(

Bermula lah kehidupan saya dan Saif di hospital. Memang bosan la sebab kena dok je kat katil memandangkan tangan Saif sentiasa disambung dengan tiub drip air tu. Setiap 4 jam nurse akan datang cek suhu. Kalau suhu menunjukkan Saif demam, nurse akan masukkan ubat montot tu. 3 kali jugak la Saif kena masuk ubat montot tu. Antibiotik pulak drip sekali setiap pagi.

Alkisah satu ketika lepas nyusukan Saif, saya pun letak la dia kat tilam kan. Tengok2 ada tompok merah kat baju dia. Eh, apa merah ni, ada makan buah naga ke tadi. takde pun (apasal ble terfikir buah naga ek). Pastu saya rasa cam basah kat peha seluar saya. Then tengok ada kesan basah. Apa ni? Bila saya tengok kat tangan saif yang pasang drip tu, OMG darah mengalir2 keluar dengan banyak sampai pembalut drip tu pun jadi merah. Cepat2 tekan suis panggil nurse, bagitau pasal darah tu. Nurse minta saya bawa Saif ke bilik prosedur. Bila buka balutan tangan Saif tu, nampak la bekas drip mengalir darah. Bila bercampur dengan air drip jadi lagi la banyak. Nurse cuba flush(betul ke istilah ni saya dengar nurse sebut camtu) untuk buka laluan yang tersumbat. Tak boleh. Saif meraung2 setiap kali nurse cuba flush. Last2 nurse balut je semula tunggu Dr.Ling betulkan drip yang tersumbat tu.

 Baju n seluar Saif yang berlumuran darah

Lama juga nak betulkan drip yang tersumbat tu. Dr.Ling takmo cucuk drip kat tempat lain sebab susah nak cari urat Saif yang halus tu. Ye la sedangkan orang tua pun kekadang susah nak cari urat,inikan pulak budak 2 bulan! Akhirnya Dr.Ling berjaya flush drip Saif tu. Lega mak oiii. Saif pun berhenti meraung. Saif ni pandai tau. Bila doktor atau nurse datang dia akan bagi kerjasama, baring diam je kecuali la kena cucuk harusla meraung kan.

Oh ye, hasil ujian darah, doktor kata semua ok. Cuma ujian air kencing menunjukkan ada jangkitan kuman. Tu la punca Saif demam. Doktor kata ada limpahan sel darah putih pada air kencing Saif. Sepatutnya dalam keadaan normal, bilangan leukosit dalam air kencing dalam lingkungan 5 je la tapi Saif punye sampai beratus-ratus. Cuak mama apsal ble jadi macam tu. Doktor kata ada banyak punca. Maybe sebab baby da berak dalam perut masa bersalin dulu (rasanya Saif tak berak dalam perut sebab doktor takde kata pun), maybe gak sebab najis dia masuk ke saluran kencing. Tambah pulak kulit anu Saif tu panjang so potensi la untuk kuman terkumpul kat situ. Bila bagitau hubby pasal tu, hubby kata nak sunatkan Saif. Waaaa...takmau!!

Hari ketiga, bawa Saif untuk buat scan ultrasound. Doktor scan kat buah pinggang n pundi kencing. Hasil scan normal even buah pinggang belah kiri bengkak sikit, doktor kata still consider normal. Sometimes bila bb kencing, some urine terpatah balik masuk semula ke saluran kencing tu yang buat buah pinggang bengkak sket. Tapi nothing to worry-yang penting normal! Lega mama..

Actually hari ketiga ni demam Saif da kebah. Suhu da normal. But Dr.Ling kata antibiotik still kena teruskan bagi untuk 5 hari. So dok je la kat katil wad boring2 tengok tv je la. Oh ye, family saya ada gak datang melawat Saif. Terharu gak sanggup diorang datang jauh2 dari Pahang nun sebab cucu kesayangan punya pasal. Suka Saif neneknya ada. Dok berborak je la mulut Saif aaa uuu aaa uuu..huhu..

Da boleh duduk ngan papa

Demam demam pun tidonya lasak. Satu katil diconquernye sorang, mama terpaksa tido sipi2 kat tepi..huhu

Hari keempat iaitu hari Jumaat, nurse ambil lagi sekali sampel air kencing Saif. Hasil ujian, kuman n leukosit semula da clear. Dr.Ling siap tunjuk medical report Saif. Sebelum antibiotik, urin Saif detect blood n leukosit 500! Lepas diberi antibiotik, blood n leukosit totally clear. Semua negatif. Haaa..lega mama..Comfirm la Saif da sihat ni.But still kena tunggu esok gak untuk antibiotik terakhir hari kelima.

So hari Sabtu, pagi-pagi lagi hubby da sampai. Saya pun cepat2 kemas barang semua. Tapi lama jugak nak tunggu keluar wad sebab pihak hospital kena comfirmkan dulu ngan panel n wat bil semua. 5 hari dok hospital sebab demam je pun bil da almost 3k.walllaaa! seb baik ada medical card, xpayah bayar.huhu..Sudahnya kol 1 jugak baru dapat discaj. Hubby patutnya attend meeting pagi tu pun terpaksa cancel sebab discaj lambat. Tak kisah la tu yang penting Saif da sihat.

Kesimpulannya, kita kena sentiasa bersedia kalau anak tak sihat. Ubat demam kena sentiasa ada tak kira la ubat demam makan atau yang ubat masuk montot tu. Termometer pun penting. Sebelum ni saya pakai termometer digital je tapi sebab rasa susah nak selit kat ketiak Saif yang tak reti dok diam so saya da beli termometer telinga. Senang, letak beberapa saat je da dapat result. Huhu..Selain tu yang paling penting adalah medical card. Saif bertuah la sebab company hubby cover dia, ada medical card sendiri. So boleh la dapatkan rawatan segera kat hospital private. Bukannya hospital gomen tak bagus tapi korang tau je la sendiri prosedur macam2 n lama plak tu kena menunggu. So bukan setakat anak je, kita ni sendiri pun kena ada medical card sendiri. Hubby punye medical card Great Eastern, saya punya Cuepacs Care je.Kita tak tau kita akan sakit bila-bila so better bersedia. Sediakan payung sebelum hujan! tapi kalau korang banyak duit ble bayar sendiri xpela kan..(even patient katil sebelah yang bawak beg LV n baru balik melancong dari China tu pun masuk hospital insurans yg cover..hii)

Yeah..saya da sihat! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...