Monday, January 28, 2013

Jangan Pandang Ringan Walaupun Nampak Ringan

Tension, banyak post pending sebab tertinggal cable hp kat rumah. Susah betul bila ultrabook ni tak dapat detect bluetooth. Kena claim warranty la nampaknya. Saya memang tak suka post tanpa gambar. Haihh..

Berbalik pada tajuk, pagi ni baca post ringkas daripada Ben Ashaari pasal anak dia, macam biasa la. [post]. Yang menarik perhatian saya bila dia menyelitkan cerita tentang anak jirannya yang da berusia setahun lebih jatuh katil. Pada awalnya bajet takde pape sebab anak tak menangis beria. Tapi beberapa hari kemudian, kepala anak mula membengkak. Bila bawak jumpa doktor rupanya ada darah beku, tak pasal-pasal kena bedah.

Kesian, benda macam ni memang da selalu sangat berlaku. Sesetengah ibu bapa pandang ringan perkara ni sebab menganggapnya sebagai kebiasaan. Tu budak da setahun lebih, da kira besar jugak la tu. Kalau baby? Yang kepalanya masih lembut? Aduii..ble kemik kepala dibuatnya. So saya tak faham bila ada sesetengah orang lagi rela anak jatuh katil 3,4 kali pun takpe, tetap tak nak bukak katil asalkan bilik nampak kemas dan cantik dengan adanya katil, xde la nampak cam rumah pelarian ntah apa-apa ntah. 

Ada ambik pendekatan letak bantal dan toto keliling katil in case anak jatuh pun still jatuh di tempat beralas. Tapi sedar tak tentang cara anak tu jatuh? Kot time jatuh tu leher anak terkehel ke, nauzubillah. Tak pun da jatuh, tergolek plak bucu almari yang tajam. Adoii..

Sama jugak casenya dengan carseat. Dari awal lagi kena train anak dok dalam car seat. Kalau anak tak mau dok dalam car seat, anak dan ibu kena dok kat belakang jadik mem besar. Biar papanya je drive. Tak paham jugak perlu ke mesti nak dok sebelah driver jugak sambil pangku anak. Case serius anak kawan saya sendiri masa tu berapa bulan ntah, baby lagi la masa tu, terhantuk ke dashboard bila accident berlaku. Luka luaran tak nampak serius tapi dalaman? Memang kena operate kepala weii. Time tu nak menyesal pun perkara da berlaku. Kesian anak kecil jadik mangsa kealpaan ibu bapa sendiri.

Actually memang takboleh pun ibu pangku baby kat depan. Sebab pernah dulu makcik pangku baby kat depan kena tahan polis time roadblock, kena pindah dok belakang. Polis memang tak bagi pangku anak dok depan sebab bahaya. Samada ibu dan anak dok belakang jadik mem besar atau dudukkan anak dalam car seat.

Pernah jugak saya nampak anak diletak dalam car seat. Bagus. Tapi yang tak bagusnya anak yang masih taraf baby tu dok dalam car seat kat belakang. Mak ngan bapaknya kat depan. Kot tetiba baby tu muntah ke, tersedak ke, mak pak pulak tengah rancak berborak kat depan langsung tak perasan apa jadik kat anak.

Keselamatan adalah keutamaan dan bukanlah perkara main-main. Bak kata Ben, jangan pandang ringan walaupun nampak ringan.

2 comments:

  1. ish seram bace..parents kena selalu beri perhtian kat bby dieorg..neway follow u dear, salam kenal :)

    ReplyDelete
  2. eh ada jgak eh makpak yg sanggup letak anak dlm carseat kt blkg? hm.. ciknaa kalau nk balik kg, mmg mem beso la kami 2branak kt blkg.. selesa utk anak, selesa utk mak :)

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...