Thursday, February 28, 2013

Giler Kentang!

Hari minggu sudah, saya sms papa Saif supaya beli kentang. Sms saya lebih kurang begini :

"Tolong belikan kentang. Da abes. Beli lebih sket, ble buat stok."

Dan bila papa Saif sampai rumah, ini yang diberinya.


Betul-betul banyak kentang! Kata papa Saif :

"Murah je, beli sekarung ni baru RM7.50. Lagi berbaloi-baloiiii..kata nak buat stok."

Ehm..tak tau la tu sindir ke apa. Ikhlas la kot. Takpe la duit dia pun yang beli, bukan duit saya. hehehe... ni kentang banyak2 ni tak tau la tahan berapa lama. Macam nak buat kenduri ghopernye. Sudahnya sebab nak abeskan kentang tu maka buat la macam-macam menu kentang requested by papa Saif. Malam tu makan kentang sokmo sampai muak. Huhu..

 - mashed potatao -

 - sheperd pie -

Untuk Saif mesti la ada menu sendiri kan. Saif memang sangat suka makan kentang. Menu dia mesti ada kentang baru ada selera nak makan banyak. Segala jenis sup..sup ayam, sup ikan, sup bayam pun sume mesti letak kentang. Menu feveret tentulah kentang blend ngan broccoli n cheese. Comfirm licin. Err..sheperd pie tu pun Saif makan gak, tapi saya gantikan beef dengan ayam.

- Kentang dan broccoli kukus -

 - blend dengan cheese + air sket -

 - buat sekali banyak, terus buat stok.

 
 - bukti budak ni giler kentang. Nganga bukan main luas tak menyempat sampaikan nak ambik gambar pun bergegar. -

 - Licin. Puas ati mama. -

Kentang pun kentang la, layankan aje selera western anak, asalkan ada selera nak makan.



13 comments:

  1. Aish x suke kentang, brokoli n cheese tu..sampai hatimu nak, penat mommy buat..rasanye sebab dia tak suke blended halus, dia nak mkn yg ketul2 sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..selera lain-lain. saif makan kentang brocoli cheese tu hari2 pun tak jemu.huhu..

      Delete
  2. cam best je kentang+brokoli+chese..nak try utk aisy lah..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila..sila..memang sedap. kalau anak tak nak, maknya ble abeskan.hehe..

      Delete
  3. wah banyak btl.. mmg bleh buat kenduri ni... hoho.

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat kenduri sesama sendiri je. hehe..

      Delete
  4. haha..seguni kentang tuh..
    wah dapnyee mashed potato..nanti share resepi ye..
    hannah pulak kurang suke kentang..erm ikut apak agaknye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak resepi? err..nnt kalau sempat eden publish resipi ye.

      Delete
  5. besornyer mangkuk..memang betul2 selera ni..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mangkuk je besar, isinya separuh mangkuk je.hehe..

      Delete
  6. ank aku xnk mkn lembik2 tu...dia nk nasi lenyek..so..kena la masak nasi panas2 tu lenyek selenyeknye..beserta sup2..alahaiii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. menu kentang cheese tu utk breakfast je. lunch n dinner makan nasi ngan sup.

      Delete
  7. cam best je kan buat menu kentang kat anak.. nak try le untuk muizz lak.

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...