Wednesday, April 10, 2013

Politik Pejabat : Siapa Mangsa Dan Siapa Pemangsa?

Tengah-tengah mencari bahan untuk research, terjumpa plak artikel ni. Sangat la menarik untuk dikongsikan. Sumber dari [sini]. Agak-agak tajuk cam boring tak payah la baca ek.hehe..

Kenapa Boleh Berlaku Politik Dalam Pejabat?

Sebelum saya menulis lebih jauh, rasanya ada baiknya saya sentuh terlebih dahulu kenapa politik dalam pejabat ini boleh berlaku? Bukan ke ramai di antara kita menganggap bahawa politik itu kotor, dan perlu dijauhi, tetapi bila melibatkan tempat kerja, tempat kita cari makan… boleh pulak kita terlibat sama dengan politik dalam ofis. Kenapa ya?

1. Menjaga Kepentingan Peribadi

Tak lain dan tak bukan, semua ini berlaku sebab pelakunya ada sesuatu kepentingan yang perlu dijaga dalam syarikat tempat dia bekerja tersebut. Ada sesuatu yang disembunyikan dan ada sesuatu yang dia tak nak ada orang lain tahu tentang aktiviti di sebalik tabir yang dilakukan sepanjang dia berkhidmat dalam syarikat itu. Jadi untuk menutup aktiviti tersebut, maka dia perlulah berpolitik.

2. Mengekalkan Kuasa

Point ini sebenarnya berkait rapat dengan point demi menjaga kepentingan peribadi.
Setengah orang ni dia risau bila ada orang lain yang boleh buat kerja lagi baik as compare to dengan apa yang dia boleh hasilkan. Kalau kita ikut pertimbangan yang sihat, kita anggap benda ni sebagai perkara yang normal. Biasalah kan… kalau kita ni hebat, akan ada orang lain yang lagi hebat dari kita. Cuma kita masih belum jumpa orang tu je. Bila orang-orang yang cuba mengekalkan kuasa ni mula rasa tergugat, dia akan bermain politik. Dia akan mula menyebar fitnah, mencari kesalahan, dan menjatuhkan moral atau motivasi orang yang memberi cabaran tersebut. Cara terbaik sepatutnya… bila ada orang yang lagi baik dari kita, kita bukan jatuhkan dia, tetapi kita belajar dari dia dan sama-sama menaikkan performance supaya meningkatkan produktiviti. Akan tetapi ramai orang prefer ambik jalan pintas dengan mencantas orang-orang yang bagus.

3. Meluaskan Pengaruh

Ini pun merupakan salah satu sebab kenapa orang bermain politik dalam pejabat. Dia nak jadi superstar dalam ofis. Dia nak semua orang kenal dia, hormat pada dia, dan tunduk pada dia. Boleh jadi sebab dia merasakan dengan mempunyai pengaruh yang luas, kedudukan dia dalam satu-satu syarikat akan lebih terjamin. Bermakna syarikat tidak akan sesekali berhentikan dia dari kerja, dan sekiranya ada peluang kenaikkan pangkat, dia akan jadi salah seorang candidate yang akan termasuk dalam short list.

4. Sebab Peribadi

Rasanya tak keterlaluan kalau saya katakan orang yang beriya-iya bermain politik di tempat kerja ni berbuat demikian hanya untuk kepentingan peribadi. Dia tak pernah nak fikirkan orang lain langsung, asalkan diri sendiri senang nak buat kerja maka itu dah cukup baik bagi dirinya.
Senang kata mereka ini memang mementingkan diri sendiri. Tak ada sebab lain.
Tapi pada pendapat peribadi saya, orang yang main politik dalam ofis ni sebenarnya dia tak nak kerja. Sebab tu dia main politik. Kalau dia nak kerja, saya yakin dia tak ada masa nak berpolitik, sebab fokus dan tumpuannya difokuskan pada kerja yang perlu disiapkan.
Kalau dia ada masa nak main politik, sebenarnya dia mengelat dalam kerja la tu.


Bagaimana seseorang boleh terlibat dalam politik tempat kerja?


Ironinya, setengah orang ni dia tak perasan pun dia dah terlibat dalam office politic.
Tahu-tahu esok pagi bila dia sampai di pejabat, layanan yang diterima dari kawan-kawan sekerja dah jadi lain macam. Member yang duduk depan meja dia dah tak mahu bertegur sapa dengan dia. Kawan-kawan yang duduk sebelah-menyebelah pun tiba-tiba dah tak mahu bercakap dengan dia. Kalau keadaan seperti ini berlaku, maka faham-faham je la… ini mungkin satu petanda yang anda telah menjadi mangsa dalam permainan politik yang berlaku di tempat kerja anda. Kebiasaannya punca politik tempat kerja ni berlaku atas sebab yang kecik je. Antaranya :

1. Gosip

Kadang-kadang bila kita makan sama-sama dengan kawan-kawan tempat kerja, kadang-kadang mulut kita ni ringan sangat nak bergosip atau lebih tepat mengumpat.

Orang yang diumpat tu pulak bukan orang lain, kawan sekerja kita jugak. Katakanlah kita keluar makan beramai-ramai. Andaikan semua sekali ada 6 orang. Kita pulak bukak cerita mengenai seorang staff yang tak join sekali. Mentang-mentanglah orang tu tak ada, dengan confident kita kata dia ni bodoh, pemalas, tak pandai buat kerja, kaki ampu dan macam-macam lagilah.
Persoalan dia ialah, adakah kita kenal 100% latar belakang kawan-kawan yang lagi 5 orang yang duduk makan sekali dengan kita. Entah-entah salah seorang yang ada bersama kita tu sebenarnya best friend kawan yang kita asyik kutuk-kutuk tu tadi. Atau mungkin jugak sebenarnya dalam salah seorang yang keluar makan sekali dengan kita tu sebenarnya ada bau-bau bacang dengan orang yang kita kutuk tu tadi… Bila benda yang kita kutuk ni sampai kepada pengetahuan orang yang kita kutuk tu, maka jadilah kita berpuak-puak bila bekerja nanti.

Anda pernah main permainan telefon rosak? Mula-mula kita kena berbaris, kemudian orang yang depan sekali akan menyampaikan mesej dan mesej tersebut perlu disampaikan hinggalah sampai kepada orang yang paling belakang sekali.

Ayat asal mungkin ialah “Kawan saya tak pandai buat kerja dengan sempurna dan kerap buat salah”.

Bila mesej tu sampai dekat orang yang paling akhir, boleh jadi ia akan bertukar kepada “Kawan saya ni sangat bangang, tak tau buat kerja dan tunggu masa je nak kena buang kerja”

Bukan sahaja mesej tu dah lain, malahan dah di tokok tambah. Siapa yang pernah main permainan ni mesti akan faham apa yang cuba saya sampaikan.
Bercakap mengenai berpuak-puak tadi, mungkin akan timbul dua puak ditempat kerja kita iaitu puak A dan puak B. Puak A adalah puak kita, dan puak B pulak adalah puak orang yang kita kutuk tu tadi.


2. Kuat Mengadu

Ini pun satu penyakit… sikit-sikit nak mengadu dekat bos. Benda kecik pun nak lapor dekat boss. APTB betul!

Kalau apa yang diadu itu benda yang betul-betul serius dan boleh menjejaskan produktiviti dan operasi syarikat, itu memang patutlah kalau kita kena selalu mengadu. Ini kalau benda tak ada pape, bukan hal besar pun nak mengadu, at least benda ni boleh buat orang meluat.

3. Rasa Tak Puas Hati

Dua perkara diatas yang saya sebutkan diatas tadi, semuanya bakal menimbulkan rasa tak puas hati. Bila masing-masing ada rasa tak puas hati dalam diri, nak buat kerja pun jadi susah. Masing-masing buka mata luas-luas bila waktu kerja semata-mata nak cari kesalahan orang lain.
Cuma Tuhan je yang tahu betapa susahnya bekerja dalam satu environment yang mana manusia-manusia yang ada dalam persekitaran tersebut asyik nak cari kesalahan, kuat mengadu dan asyik ada je benda yang tak puas hati dengan kita. Susah…

Kesan Politik Dalam Pejabat


Politik pejabat apabila ianya terkawal, dan terarah kearah positif, ia boleh meningkatkan produktiviti, menaikkan motivasi bekerja, dan menaikkan semangat kesetiakawanan. Semangat kekitaan akan timbul dan semangat keakuan akan tenggelam. Itu kalau politik dalam pejabat dapat dikawal, akan tetapi politik tempat kerja ini yang biasa kita dengar, semuanya buruk. Lazimnya sifat manusia memang macam ni la, yang baik tak didedahkan, tetapi yang buruk itu yang diwar-warkan.

Politik tempat kerja ini akan beri kesan negatif terutama sekali kepada mereka-mereka yang lemah daya tahan, yang memiliki confident level yang rendah, dan mereka-mereka yang cepat sensitif. Apabila ditekan dengan keadaan persekitaran yang mendesak mereka akan mudah merasa stress. Biasalah… boss sesama boss bergaduh, kita orang bawahan yang perlu terima kesan dia secara langsung. Boss ni kerja dia bercakap je, kemudian bagi arahan. Orang bawahan yang kena buat kerja. Kalau orang atasan tak nak bagi kerjasama, macam mana orang bawahan nak buat kerja dengan effisien?
Kalau staff tu berani dia akan sound balik boss dia

"Tuan, saya difahamkan yang tuan ada konflik dengan Manager Bahagian Account. Sekarang ni saya datang sebab ada perkara yang perlu diselesaikan. Kalau tuan tak nak bagi kerjasama disebabkan oleh konflik tuan dengan dia, saya akan terus report kepada boss yang lagi tinggi dari tuan. Sekarang ni terpulang pada tuan nak bagi kerjasama dan selesaikan masalah ni ataupun nak saya bertindak membelakangi tuan?"

Berani nak sound balik macam tu? Haha sorry lah… sound belakang-belakang beranilah. Kalau tak sound belakang-belakang sekalipun, duk luahkan apa benda yang tak puas hati tu  dalam blog peribadi atau dekat facebook.
Tulis dalam blog nak buat apa, orang yang kita tak puas hati tu dia bukan baca blog kita. Kalau kamu rasa kamu betul, dan apa yang kamu buat itu adalah yang terbaik pada masa itu, tak perlu nak takut, bagi je dekat muka boss kita yang banyak kerenah tu. Dia punya pasal, sebab dia ada krisis politik tempat kerja, kita pulak yang susah. Tak berbaloi…
Saya pernah dengar beberapa kes sampai terpaksa berhenti kerja dan tukar kerja semuanya sebab tak mampu nak handle pressure politik tempat kerja ni… kesian.


Macam mana nak berhadapan dengan politik di tempat kerja?


Seperti yang saya dah sebutkan diawal-awal tadi, politik ditempat kerja adalah sesuatu yang lumrah. Macam manapun kita perlu hadapi, bukan lari. Macam mana nak hadapi?
Saya tak ada cara terbaik untuk berhadapan dengan politik ditempat kerja, akan tetapi saya boleh beri serba sedikit pendapat. Kalau pendapat ni boleh pakai, sila try. Kalau tak sesuai boleh abai.

1. Jangan Tunjuk Minat

Kadang-kadang ada sesetengah kawan sekerja kita ni akan datang dekat kita dan akan cucuk kita dengan kisah-kisah gosip terkini yang melibatkan rakan sekerja.
Kalau benda ni berlaku, sila jangan tunjukkan respons yang anda betul-betul berminat nak tahu dengan lebih lanjut walaupun hakikatnya anda memang betul-betul nak tahu.
Cukuplah sekadar beri respons seperti

Oh ye ke?
Entah…
Tak pastilah…
Tak taulah..
Ok lah.. ada kerja sikit nak buat ni

Manusia ni sifatnya boleh berubah-ubah. Hari ini dia gosip si A sebab dia tak suka dengan si A. Besok-besok kalau dia dah baik dengan si A dan ada krisis dengan kita, kita pulak yang akan jadi mangsa gosip kawan kita tu tadi.
Kerja dalam ofis ni, kita tak boleh nak selalu anggap kawan kita tu akan sentiasa jadi kawan kita sampai bila-bila. Manusia tu akan berubah bila-bila masa je. Langkah awal ialah amalkan sifat DTA ataupun nama panjangnya Don’t Trust Anybody.
Kalau anda ada benda tak puas hati dengan staff dalam ofis tu sekalipun, dan anda dah tak tahan sangat.. bila dipendam akan jadi stress.. kalau nak luahkan jugak, luahkanlah kepada adik beradik, suami/isteri dan pendek kata hanya luahkan pada orang-orang yang tak ada kena-mengena dengan staff tempat kita kerja.
Zaman sekarang ni, kalau kita tersilap meluahkan masalah, dinding pun boleh bersuara. Nak tahu dinding apa yang boleh bersuara? Jawapan dia ialah wall FB. Tu pun dikira sebagai dinding jugak

2. Jangan Ambil Side
Kalau kita tahu ada pihak tengah bertelagah, sebaik-baiknya mainkan peranan untuk jadi pendamai, dan sekiranya kita tak mampu nak jadi pendamai… jangan ambik mana-mana side. Bila kita pilih side, itu akan menyusahkan kita buat kerja.
Kerja dalam satu ofis ada masanya memerlukan kita untuk saling bekerjasama. Lebih-lebih lagi bila ada hal mustahak yang perlukan kita ambik cuti. Kalau hubungan sesama staf tak baik, kita nak ambik cuti susah, dia nak ambik cuti pun payah.
Jadi jangan pilih mana-mana side dan buat baik dengan semua orang.

3. Tak Perlu Ambik Serius

Mana-mana informasi yang kita dapat yang langsung tak ada kena mengena dengan kerja, tak perlu nak ambik serius sangat. Buat endah tak endah pun kita tak akan rugi apa-apa. Buat macam masuk telinga kiri, keluar telinga kanan. Itu dah cukup.

4. Diam

Salah satu perkara yang saya suka mengenai diam ini ialah orang tak berani nak kacau kita. Bayangkan, orang kutuk kita… kita diam. Orang puji pun kita diam. Orang buat apa-apa dekat kita pun, kita diam. Kita tak react atau bertindakbalas dengan permainan mereka. Ramai sebenarnya orang yang takut dengan orang-orang yang diam ni. Pertama, kita tak tahu apa yang dia fikirkan, kedua kita tak tahu apa kemampuan dia, dan ketiga bila dia bersuara nanti, mau kita terlentang… sebab apa yang dikatakan tu semuanya point sahaja. Orang putih kata silent is gold. Ada betulnya jugak sebenarnya.

5. Kerja Sebagai Ibadah

Sebagai orang Islam, kita kena faham pekerjaan kita ini adalah satu ibadah yang besar nilainya disisi Allah s.w.t. Dari kerja yang halal yang kita tengah buat sekarang ni lah kita mampu untuk teruskan kehidupan, bersedekah, bagi nafkah, bagi duit belanja kepada mak bapak dan macam-macam lagi.
Jadi janganlah rosakkan ibadat kita dengan mencampuri urusan orang-orang yang berbuat khianat dalam bekerja.


Macam Mana Cara Bekerja Yang Baik?


Mesti ada cara kerja yang baik. Betul tak? Yang mana bila kita buat, kita akan mengurangkan masalah-masalah untuk datang pada kita… atau mungkin kita akan jadi kalis politik kotor tempat kerja. Sekali lagi, ini hanya pendapat saya semata-mata. Boleh jadi silap, dan boleh jadi jugak boleh dipraktikkan.

1. Blending in

Bayangkan dalam satu mangkuk ada buah pisang, strawberry, anggur, epal dan air susu. Kesemua ini kita kisarkan bersama. Apa hasilnya?
Adakah kita akan rasa ia sebagai air pisang? Nope. Air anggur? Pun Bukan. Air yang baru terhasil ini ialah sejenis air yang baru hasil campuran lima jenis bahan-bahan tu tadi. Itu yang perlu kita buat. Apabila kita masuk dalam mana-mana syarikat… belajar untuk bergaul. Try to blend in into that group.  Macam mana cara nak buat? Mana saya tahu… itu kena pandai-pandailah anda buat.

Fikirkan.

Tujuan dia ialah supaya anda boleh bekerjasama secara harmoni dalam satu kumpulan tanpa ada pengaruh politik dan perbezaan-perbezaan yang tak dapat dielakkan.

2. Toleransi

Tak perlu terlalu rigid dalam berhubung sesama rakan sekerja.
Kita tak perlu pun nak selalu berdebat lagi-lagi dalam benda-benda yang langsung tak ada kena-mengena dengan urusan kerja atau projek yang tengah kita buat.
Setengah orang ni bila berdebat bukan sebab dia nak betul, tetapi sebab dia nak menang. Hal-hal macam ni sila elakkan. Ada masanya diam itu lagi baik.
Silent is gold.

3. Cipta Suasana Bekerja Yang Selesa

Bila kita bekerja ni, kita akan berurusan dengan pelbagai manusia yang berbeza latar belakang, budaya, agama lagi tu. Banyak sangat yang berbeza, dan ada masanya perbezaan-perbezaan tu yang akan jadi penghalang untuk kita bekerja dengan baik.
Jadi saranan saya, ciptalah satu suasana bekerja yang mana kita akan rasa selesa bekerja dalam persekitaran tersebut, dan orang lain pun selesa bekerja dalam suasana tersebut.
Berbaik-baik dengan semua orang yang akan terlibat secara langsung dalam kerja-kerja kita. Yang confirm kita akan perlu sentiasa berhadapan dengan dia. Kalau yang kita tak perlu berurusan tu tak payahlah nak libatkan sekali. Macam yang saya kata tadi, cuba untuk berbaik-baik, ambil berat, berkenalan dengan dia, dan kalau ada duit lebih sesekali beli makanan lebih untuk bagi mereka makan. Biskut pun jadilah.

Tujuannya, bukan nak bodek tetapi kita nak bina rapport atau satu perhubungan yang baik sesama ahli keluarga syarikat kita bekerja. Tak rugi buat macam ni, sebabnya kita adalah owner bagi persekitaran yang kita ciptakan. Apabila apa yang kita usahakan ini berjaya, maka kita kerja pun akan jadi lagi senang, dan orang lain akan seronok bekerja dengan kita. Masa tu, kita pun akan rasa seronok bekerja dengan orang lain.
Bila semua ini kita dapat buat insya Allah konflik dapat kita elakkan. Konflik tak ada, corn flake je ada :-)

Hanya sebagai peringatan, kalau kita masih ingat lagi satu masa dulu… kita seorang diri datang ke syarikat tempat kita kerja sekarang ni. Tak ada sesiapa yang kita kenal, dan yang pasti kita pernah merasa perasaan keseorangan pada waktu tu.
Kita kerja sendiri-sendiri, dapat gaji pun sendiri-sendiri. Semuanya sendiri.. bila masa berganti masa, barulah semuanya berubah. Kita mula ada kawan, bermula dari seorang, bertambah jadi dua, kemudian tambah lagi jadi tiga, empat, lima dan seterusnya…

Bila kita tak ada kawan, kita cari kawan. Tapi bila kita tak ada musuh… janganlah mula cari musuh dengan bermain permainan politik tempat kerja ni semua.
Buat mereka yang sedang tertekan dengan suasana politik tempat kerja sekarang ni. Cuba ambik mudah perkara ni. Anggap macam ni je

Aku datang kerja ni pun sebab nak ambik gaji… itu je. Orang lain nak buat apa, itu hal diorang, tak ada kena mengena dengan aku. Selagi aku kerja kat sini dan selagi gaji aku masih lagi dibayar, yang lain-lain boleh pergi jahanam. :p

Baiklah, sampai sini je dulu perkongsian mengenai budaya politik di tempat kerja.
Mana yang baik boleh sila praktikkan, dan mana yang tak baik moga-moga boleh diberi teguran.

Semoga artikel yang tak seberapa ini bermanfaat.

2 comments:

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...