Monday, May 6, 2013

Perangai Buruk Yang Anak Ikut?


Muka tension kena paksa makan

Saif secara semulajadinya seorang yang lovely dan friendly. Sentiasa senyum dan gelak happy. Tapi saya perasan lately Saif macam mudah nak marah. Biasanya dia akan marah bila :
  1. Tak dapat apa dia nak
  2. Barang yang dia pegang kena ambik
Dia akan menderam marah "Ekkkkkk..." bunyinya. Sometimes dia akan jerit "Haahh!!"

Tambah geram plak bila dia da mula angkat tangan dan pukul kita! Contoh la ada sekali tu saya ambik broadband dari tangan dia. Kena la ambik broadband tu sebab dia buat macam chewing gum main kunyah2. Karang rosak broadband tu mama juga yang tak dapat update blog. Huhu..so bila saya ambik tu (ambik secara perlahan sambil kata "Mintak..mama mintak ye.."), dia tak nak lepaskan. Bila saya ambik jugak, dia marah dan pukul saya! Terperanjat mak dibuatnya. Haii..mana belajar ni!

Malam tadi dia marah apa ntah ek saya lupa. Masa tu dia tengah berdiri kat kerusi. Bila marah tu, dia pi pukul kerusi tu siap bunyi "Haiippp.." Kalau la boleh bercakap agaknya dia da cakap "Haiippp..biasa dia ni. Saif babap nak.."

Saya risau. Serius risau. Takut Saif jadi budak yang panas baran. Takut jadik habitnya nak pukul orang kalau tak puas hati.

Bila saya ingat-ingat balik, mungkin Saif ikut perangai saya. Ye, saya mengaku saya ni panas baran jugak orangnya. Agak lama saya melatih diri menjadi orang yang cool. Cuma saya akui kadang-kadang saya terlepas perangai tu depan Saif. Biasanya saya akan marah bila Saif tepis makanan sampai tumpah. Memang pantang saya betul! Kalau nasib baik time tu tengah sabar, saya akan buat dek je. Tapi kalau datang angin kus-kus mulalah saya jadik Mommy Monster jengil biji mata besar-besar dan angkat tangan nak babap. Kadang-kadang saya babap Saif (perlahan je pun), biasanya saya action je angkat tangan pura-pura nak babap. Masa tu Saif akan mula kerut-kerut kening sambil muncung-muncung mulut. Tak tau la nak tahan nangis atau nak marah sama.

So maybe Saif tiru perbuatan saya tu. Walaupun hanya sekali sekala Saif buat macam tu,aduuhh..risau dibuatnya. Nasib baik la papa Saif super penyabar!

P/s: hopefully perangai buruk ni cuma sementara je.


3 comments:

  1. Ssh nk predict kn sis..sme mcm qalesya.dlu kalau dia trhntuk,sy akan pkul tmpt dia trhntu tu smbl ckp 'ooo..jhat ek.wt qalesya skit'.now da bsar ni klu dia trhntuk,dia akn pkse kte pkul tmpt tu then bg dia pkul gk.br r snyap..hoho..cre didikn kot kn.

    ReplyDelete
  2. takde apa kot..ajar saif sabar..sabar ye saif ye..

    ReplyDelete
  3. hehe..
    kan, afiq pun same skrg dh kuat marah n merengus..
    anak mama letteww :)

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...