Friday, May 17, 2013

Susunatur Ruang Kerja Di Pejabat - Part 2

Nak kemas meja je pun nak ber part-part ke..adohaii..itulah jadiknya kalau suka tangguh kerja. Eh..hari tu ada isi survey pasal personaliti, personaliti saya memang jenis kejap buat kerja tu, pastu tinggal buat kerja lain, pastu teringat plak ada kerja lain nak kena buat pastu tinggalkan buat kerja tu plak. Haa..memang betul pun gitu la saya. Bunyinya tak organize kan? huhuhu..

Ok, back to topic. Saya cuba share secara pantas, da petang ni kejap lagi nak Asar nak balik da pukul 5.huhu.. Ok..ok..bila nak mengemas ni, lagi-lagi plak ruang kerja kat pejabat, maka aplikasi 5S sangatlah perlu. Tau tak 5S tu apa?

S - Sisih
S - Susun
S - Sapu
S - Seragam
S - Sentiasa Amal

Haa..tu la dia 5S. Tapi 5S bagi hubby kecintaan saya adalah "Sepah Sepah Semua Supaya Senang." Jangan marah ye bang..larikkk..

Actually office saya ni tak capai pun taraf 5S lagi. Baru nak apply. Cadangnya nak audit 5S bulan Jun ni tapi semua ke laut je bila bab mengemas pejabat..termasuk la saya.huhu..biasa la alasan busy ngan kelas kan. Dah memang hakikat nak wat camne kan..

Ok lagi..so step pertama adalah sisih. So kita sisih apa yang perlu. Barang yang takmo terus ditongsampahkan.

Semua memo yang da tak perlu, campak je..botol-botol tu ntah dari zaman bila..

Bila da clear, baru la kita masuk step kedua iaitu susun. So susun je lah.

 Cakk! Meja kita da clear! Alololo..besornya gambo Saif tuu..kalkulator pink da simpan dalam laci ye. huhu..

 Fail semua da susun di tempatnya. So da ada ruang untuk handbag dan cooler bag.

 Ruang buku dan fail. Buku-buku tu rujukan bila kena buat design buku..lecturer pun kena buat design tauuu..huhh..seb baik memang daku minat..

Ruang ni takde spesifik. Makanan patut letak kat ruang pantry tapi saya suka letak kat situ, senang nak capai. Konsep organize bagi saya adalah senang nak cari/capai bila nak guna. hehe.. benda2 lain tu hanya hiasan duniawi, sayang nak buang lagi2 zirafah pink tu.hehe..

Ni pun ruang tak spesifik tapi saya spesifikkan jugak la untuk barang2 yang jarang guna. errr..sampul kertas DoubleA tu cam menyemak plak..Ok saya pi letak tempat lain sekarang. Ok..da..Kotak breastpump pun ada sebab hari tu hantar servis then dia pos semula ke opis. Nak bawak balik rumah ntah bila so biar saja di situ. Yang penting tak sepah.


Ok, siap kemas. Hati senang. Dah tak malu da kalau tetiba kawan datang meja nak bergosip.huhu...Korang bandingkan la sendiri ye dengan gambar sebelum kat part 1 tu..huhu..malas nak copy gambo..huhu..bye..

11 comments:

  1. wahhh very nice transform!! signifikan sungguh beza sebelum dan selepas!! woww!!

    ReplyDelete
  2. kerja mengemas ni mmg xkan habis kan..eh nadt btw, congrats dgn bisnes baru eh, x smpat lagi nak tgk2 kt page nadt tu :) semoga murah rezeki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..thanx erin.bisnes kecil kecilan jek..hehe

      Delete
  3. good job..syabas bete!!..=)

    ReplyDelete
  4. rajinnyeeee..su sukeee kemas2 ni

    ReplyDelete
  5. dear, kat name tu kena bubuh tajuk entri intead of nama nadt ..ce delete blk dan resubmit ;)

    ReplyDelete
  6. I spot 1Citizen file!!!

    U pun trainer 1citizen ke? *high 5*

    ReplyDelete
    Replies
    1. haiii..ada jugak yang terlibat 1citizen ye. *high 5*. hehehe.. tapi nadt bukan trainer tapi coordinator. tu kengkonon buat file nak simpan dokumen 1 citizen semua.hehe..

      Delete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...