Thursday, June 27, 2013

Cheesekut

Haiii..atas permintaan ramai (#mata ke atas), maka saya nak sharekan resepi cheesekut yang sedap yang saya bawak masa gathering hari tu. Asal namanya cheesecake biskut tapi saje je nak memendekkan namanya maka jadiklah cheesekut. Nak buatnya amat lah senang.

So bahan-bahannya adalah seperti berikut (macam chef..muahaha) :

  • 1 paket biskut Deluxe Crackers
  • Sedikit fresh milk
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • 250gm cream cheese
Untuk makluman, resepi ni sebenarnya takde sukatan tertentu, semuanya ikut citarasa sendiri. Macam susu pekat manis tu saya guna 1/2 tin saja (resepi asal guna 1 tin) sebab tak suka manis sangat. Sape suka manis lebih boleh buh lebih. Then creamcheese yang saya guna untuk tutorial ni adalah brand Tatura. Brand Tatura ni kurang sket masamnya. Satu lagi brand yang saya suka guna adalah Philadelphia, yang ni masam sket. Harga pun beza, Tatura dalam RM6 lebih manakala Philadelphia plak paling murah pun RM10 tapi susah nak dapat harga ni biasanya dalam belas2 gitu la. Tapi Philadelphia memang lebih sedap la so tepuk dada ikut selera nak yang murah ke mahal, nak yang sedap ke atau yang biasa2 je.
 Ni rupa Philadelphia cream cheese. Jangan salah beli cheddar block plak sebab packaging nya sama je cuma nama je lain.


Susu pekat manis tu pun saya lebih suka guna F&N sebab rasanya kurang manis sket berbanding brand lain macam Teapot ke, Goldcoin ke dll.

Tapi biskut tu memang kena guna Deluxe Crackers. Biasanya saya jumpa yang brand Hup Seng ni je. Jangan tersilap beli cream crackers plak. Deluxe crackers ni rasanya memang da lemak-lemak masin gitu so itu yang membangkitkan kesedapan cheesekut ni.

Panjang ceritanya pasal bahan ek. Jom tengok step plak.


 1. Pukul creamcheese guna mixer sehingga kembang. Kalau takde mixer, guna blender pun boleh. Kembang tu means creamcheese tu da jadik lembut la pastu color dia jadik cerah sket.

2. Masukkan 1/2 tin susu pekat manis. Tuang sikit-sikit. Rasa dulu, kalau kurang manis baru tambah lagi.  Pukul lagi.

3.  Tambah sket fresh milk anggaran satu sudu ke 2 sudu. Tengok kepekatan bancuhan tu. Jangan cair sebab nanti kek jadik lembik susah nak potong. Kalau pekat sangat plak nanti bancuhan jadik sket plak so lapisan kek pun tak dapat buat banyak. So ikut naluri masing-masing la ye.

4. Ni dia bancuhan yang da siap. Tak pekat sangat n tak cair. Senang je kan.

5. Pastu ambik biskut n celup dalam fresh milk. Celup tu means dalam sesaat je sudah. Diingatkan celup je tau, bukannya rendam. Dah celup tu terus susun dalam bekas. Jangan korang susun dalam mulut korang plak ye.

6. Susun biskut2 yang da dicelup tu macam ni. Susun lebih kurang je. Ni bekas pun saya just guna bekas putih plastik tu je. Baking paper tu tak payah letak pun takpe. Saje saya letak baking paper tu supaya senang nak kuarkan n potong. Tapi setakat nak makan sendiri, potong terus je la then korek je macam korang buat masa gathering hari tu. heheh..

7. Then lapiskan dengan bancuhan creamcheese tadi.

8. Macam ni. Tak payah tebal sangat. Cukup sekadar menutupi.

9. Then lapis lagi biskut2 yang da dicelup atasnya plak. Time lapis biskut ni tekan2 sket bagi dia mampat sket. Ulang lagi step 8 dan 9 sampai abes bancuhan creamcheese tadi.

10. Atas sekali mesti lapisan creamcheese ye. Macam ni. Bancuhan saya sket sebab creamcheese saya guna tu tak sampai 250gm pun so tak dapat banyak layer. It's ok.

11. Tutup then simpan dalam peti ais. Biar semalaman ye bagi dia keras sket senang nak potong. 

12. Sok pagi bukak peti ais, taraaaa!!! Hasilnya..

Selamat mencuba! Da buat nanti korang upload plak hasilnye eh. Bye, da pukul 5 nak ambik Saif..


72 comments:

  1. Replies
    1. Hello admin. I dh try dh your recepi ni. Mmg sedap and menjadi. Anak2 sedara datang rumah, makan semua kata suke and sedap. Thx ya for sharing. Anyway, free2 jemput ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.

      >>>Tips Slim & Fit Semula Jadi!<<<

      Delete
  2. simple je resipi ni..harus cuba weekend ni..!! thanks gojes! ^__^

    ReplyDelete
  3. waaaa.. sedap ni.. disbbkan xdpt gi gathering, dpt mkn apa yg ada msa gathering pn ok r kan.. hihi..

    ReplyDelete
  4. yeayyy entry yg ditunggu2 hehe.. nice one. insyaallah akan cuba nnt :)

    ReplyDelete
  5. aaaaaaaaaaaaahhh!!! terliuq dah ni.petang ni jugak mau beli ini brg!!!

    ReplyDelete
  6. Nak try sis..wajib..tq for sharing..yeAhhh!!

    ReplyDelete
  7. Ok. Sy sgt teruja. Nak buat jugak!! Huhu.

    ReplyDelete
  8. Bab susu sukatan ala2 y seram ni.hihi.kita pun masak biasa pakai tatura. Sbb murah.hihi

    ReplyDelete
  9. Nak buat tapi malas. Walaupun senang, nak ngap je terus masuk mulut. Boleh? Hahahaha.. pemalas! Kira ala-ala macam buat kek batik gak la senang nya kan.. huhu..

    ReplyDelete
  10. Menarik!
    Tq for sharing.
    Something simple and nice...

    ReplyDelete
  11. Esok gak suruh husband buy bhn,boleh test buat tuk bday Nia sabtu ni....huhuhu

    ReplyDelete
  12. sedap sangat...masa gathering erna makan sepotong je. sebenarnya nak banyak banyak potong. tapi malu.....so jeling jeling kek sambil jilat jari. huhu

    TQ sharing. nak buat hujung minggu ni =)

    ReplyDelete
  13. Klu iku sukatan cmni dan bekas cmni, berapa lapis ek biskut tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sukatan camni n bekas 4 segi sama camni dapat lebih kurang 5,6 layer je.

      Delete
    2. thank nadt...

      ni lg senang dr kek batik

      Delete
    3. thanks nadt

      ni lg senang dr kek batik

      Delete
  14. Hohhhhh sharing is caringg...sedappppppp :)

    ReplyDelete
  15. xde mixer
    nmpknye kene gune blenderlah
    huhuhu

    ReplyDelete
  16. okey.. esok asben balek... so leh buat siap2 cheesekut nih... :)

    ReplyDelete
  17. nampak sedap dan senang nak buat..nak try jugak ler weekend ni...

    ReplyDelete
  18. serius nak try ....hari tu tgk gambar ja momy2 gojes makan masa gath..hihi

    ReplyDelete
  19. 10x bukak tutup blog ni nak tgk resipi...aduhai tingin nyer...

    ReplyDelete
  20. 10x bukak tutup blog ni nak tgk resipi...aduhai tingin nyer...

    ReplyDelete
  21. fofular entry ni nadt oii..

    ReplyDelete
  22. heeheheh okkk!misi membeli bahan2 nak buat weeekend ni :D

    ReplyDelete
  23. fifi akan cube.. semue bahan ade kcuali biskut.. :)

    ReplyDelete
  24. Thanks for the resipi. Simple jer yer ☺☺

    ReplyDelete
  25. Hana terlewat ni. Sume dah try, baru teringin nak buat. Tq Nadia kasi resepi

    ReplyDelete
  26. tgh glemer kan..cam kek batik pon ada nih..

    ReplyDelete
  27. senang saja rupanya buat cheesekut ni. nanti bole la try. he he

    ReplyDelete
  28. terima kasih yea. sy amik resepi ini utk cuba.. :)

    ReplyDelete
  29. : nak cube gak laa...... terliur plakks...

    ReplyDelete
  30. wawawawawa!! canteks je nengok cheesekut ni lepas potong! hehe.. nak cuba sis. tenkiu for sharing! yes esok cuti! :D

    ReplyDelete
  31. salam..kami share resepi ni ya..kami kreditkan kepada blog ni..thanks

    ~mel~

    ReplyDelete
  32. Nampak sedap sangat. Nanti nak cuba juga.. Terima kasih kerana berkongsi resepi..

    ReplyDelete
  33. okehhhh,kita nak try la rini !

    ReplyDelete
  34. nadt,rara dh buat cheesekut.tapi pakai biskut vege.hahaha boleh! adoiiii! jenuh refer blog nadt masa cr bahan ritu.hahaha
    http://lipslikesugar87.blogspot.com/2013/07/resipi-cheesekut-dan-fenomena-nya.html

    ReplyDelete
  35. tq share resepi...nak try lah.. :)

    ReplyDelete
  36. dah try sabtu lepas...semua org puji sedap..tq nad ...

    ReplyDelete
  37. follow sini...nak cubalah resepi nie...

    ReplyDelete
  38. Assalam NADT...salam kenai... ada kah nadt org yg sama(marsha mohamed) dlm myresepi? zila66

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan. Maybe marsha tu ambik resepi dari sini then post ke myresepi.

      Delete
  39. ya ke, sebenarnya akak nk cari biskut deluxe so tekan google,maka terjumpa blog ni sama ngn resepi tapi dia ada ckp amik kt blog kwn nadt tu...akak nk tnya, tadi g kedai nk beli biskut tapi x jumpa yg byk cream crackers yg ada vegetable so beli le..boleh ke? mekasih akak suke blog ni terhibur dgn gaya bahasa dn gelagat secomel saif he2... zila66

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau da memang xjumpe biskut deluxe tu ble je la belasah biskut ape pun.hehehe..kawan2 yg buat cheesekut ni ramai je yg bantai guna biskut cream crackers la, biskut mery la, biskut oreo..macam2 derhakanya..hehee..yg penting sedap kat tekak..

      Delete
  40. Assalam Nadt, Alhamdulilah...sedap sgt2..x ckup laa.. akak bantai jer.. dua2 biskut guna.. klu nk tgk ada kt myresepi..tqvm muahahh!!... :) zila66

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya da tengok kat myresepi. Looks so nyummy! Tahniah berjaya buat, senang je kan. Hehehe..

      Delete
  41. assalam nadt,bahan nk buat cheesekut nih nmpak cam mudah je kn,akak minta izin nk try buat ye..nnt tggu anak2 balik bercuti baru bole buat..btw akak suka cara penulisan nadt,sempoi dan santai gitu!!best...terus kn berkongsi ilmu ye..

    ReplyDelete
  42. Nice...saya dah try..tp guna cream crackers sbb tak jumpa deluxe crackers...selang seli dengan oreo...sedap...hehe

    http://mysweetyzara.blogspot.com

    ReplyDelete
  43. i sudah cuba u punya resepi, senang u, thanks :))

    http://nhshura.blogspot.com/2013/11/cheesekut.html

    ReplyDelete
  44. Saya dah cuba..memang sedap.. Kekdg letak dlm peti tak sempat satu mlm dah tibai. .hehe.. penah guna biskut merrie. . Sedap jgk. . www.villavitaminibu.blogspot.com

    ReplyDelete
  45. mak aih... meleleh air liur... dah la memang tengah teringin nak makan cheesekut ni... nak kena merajinkan diri buat nih... hehehee..
    anyway, thanks sebab share resipi... ;)

    ReplyDelete
  46. sedap sedap..kena try ni
    http://mamamursyid.blogspot.com/

    ReplyDelete
  47. senang rupanya cheesekut nie boleh la try..tadi singgah jenguk blog kak rin..la nie jenguk blog tuan punya resepi plak

    ReplyDelete
  48. wah.. senangya.. saya pun nak try buat hehe..tq for sharing ;)

    ReplyDelete
  49. macam senang jaa... thanx yer... gambar pun siap step by step mmg sangat memudahkan utk beginner mcm saya...

    ReplyDelete
  50. thnkz share resepi niee..sedap sesangat..sampai org nk order kt sy..hihihi..

    ReplyDelete
  51. THNKZ atas resepi yang dikongsikan nii..hihihi...sedap sesangat...sampai org nk order kt sy.. :)

    ReplyDelete
  52. dah cuba sedap n simple

    ReplyDelete
  53. sis. fresh cream tu mesti pakai ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde guna fresh cream dear. guna cream cheese dengan fresh milk je.

      Delete
  54. dah cuba pon...mmg sedap..tp sy guna cream cheese jenama almarai (keluaran Arab Saudi)
    terima kasih sebab kongsi resepi ni..;-)

    ReplyDelete
  55. Salam . kalau biskut tu guna biskut marie boleh tak? :-) sy baru nak mncuba, tgk dekat blog lain ade yang pakai biskut marie.

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...