Wednesday, June 26, 2013

Saif 13 Bulan

Haiii..nama saya Saif. Saya da besar!

Budak kecik ni da 13 bulan atau setahun sebulan. Da setahun ni kira da toddler ke. Saif tu halus manja orangnye, masih rasa dia baby2 lagi. pun selalu main gomol2 dia sambil kala "ala lala baby ...alalala baby ..." Comel manja sangat!

Disebabkan fefeeling baby tu, la ni dia takmo makan nasi. Bukan takmo makan nasi lgsung tapi kureng la. La ni selera dia back macam baby2..nak makan bubur plak! Buatkan bubur bukan main selera confrm abes. Senang keja mama la ni setiap hari buat bekal bubur je. Makan je la bubur pagi, tengahari n malam. Muahaha..

Yang tak bestnya dia buat perangai baby-baby dia dulu, reject botol susu plak da! Sebelum ni saya bekalkan 3oz X 4 botol fresh ebm setiap hari. Frozen ebm dia tak bape suka, so gigih la mamanya ni mengepam demi nak bagi yang fresh je. Tapi entah nape 2, 3 menjak ni berubah angin takmo plak. Bagi 4 botol tu, setiap botol tu cuma luak 1oz je. Tu pun dipaksa2 minum. So saya sayang nak membazir, so bekalkan 3 botol X 2oz plak. Pun tak abes, luak sket je tu pun just 2 botol je. Kemudian saya cut lagi bekalan jadik 2 botol X 2oz, pun tak luak jugak. Just luak antara 0.5 - 1 oz je. Risau mamanya ada tak cukup susu ni ha. Camno nak buek ni. Tapi balik dari rumah bs petang tu, memang terus melekap bergantung aje sampai terus tertido. Rekod kelmarin dia tido dari pukul 5.30 petang hingga 7 pagi! Lebih 12 jam tu! Qada' susu punye pasal + qada' tido siang sebab waktu siang dia sangat susah nak tido kat umah bs, asyik nak main je. Tidonya cuma sekali je, tu pun setengah jam je. Adoii..ini budak ingat main ajeee..

Tapi semalam saya test bagi semula botol lama dia kot dia nak minum susu guna botol lama tu kan (sebab saya baru tukar puting n botol-sebelum ni ok je). Dan-dan dia nak plak! Botol pertama susu 2oz tu abes. Tapi botol kedua luak sket je. Amboii nak, rindu botol lama ke..sentimental value betul kau ye nakk.. Perlu ke mama belikan botol baru yang sama. Dah la mahal botol tu, mama baru nak berjimat..ngehehe..

Err..disebabkan Saif reject botol n mama cut susu, makanya tetiba stok ebm dalam freezer jadik bertambah. Alhamdulillah la jugak..sebelum ni risau stok tak cukup. Dalam pada kata sebelum ni nak bagi fm tapi saya hold n hold sampai sekarang da 13 bulan still bertahan. Alhamdulillah..masih ada rezeki.

Alhamdulillah..kira ok la ni kan. sebelum ni tinggal 4 paket 4oz je. La ni da bertambah sket.

Pastu sebab fefeeling baby lagi makanya dia tak berjalan lg. Org kata badan kecik patutnya cepat jalan tapi idak jugak. Camno nak jalan kalau asyik nak gelak je bila berdiri. Excited lebey..

Malam tadi neneknya call. Tiap kali call mesti tanya "Da jalan belum? Haah! belum jalan lagi?? Bila nak jalan ni??" Berdarah telinga mama dengornye. Tapi mama rilex je,alaaa... awal lagi.

Neneknya bagi petua, "Pukul lutut Saif tu dgn sabut kelapa. Nanti cepat jalannya."

Eh,nape tak pernah dengar pun petua ni. Pastu mana plak nak cari sabut kelapa. Kalau kat kampung senang la cariknya. Ehmm..mama dok kerah otak. Apa signifikannya sabut dgn kaki.. Benda lain tak boleh ke ...

Tetiba saya nampak remote kipas...Saya ambik remote tu dan ketuk lutut saif yg tengah berdiri tu dan kata,"cepat jalan!" Macam bagi arahan kawat plak.

Saif gelak.

Dalam pd gelak tu tu, Saif menapak! 1..2..3..4..5..6..7!!

Haaah! Berjaya la jugak 7 tapak! Proud giler! Terus call papa Saif bagitau. Fuhh... cepat la jalan ye nak oiii! Mama target raya nanti da bole jalan tau.. Korang pun doakan Saif cepat jalan ye...

Gambo budak eksyen tak bagi orang pegang bila jalan2 depan rumah..Tu kunci tu tak lepas tu..dasar budak obses kunci rumah..

11 comments:

  1. hahaha, ketuk pakai remote ye..muehehe, ni mak moden namanya

    ReplyDelete
  2. Mmg slalu mak ckp ketuk kaki ngn sabut kelapa. Pasni bole tukar petua tu. Hahha ngn remote pun berhasilllll.. x yah cari sabut dah. Kahkahkah

    ReplyDelete
  3. wahhhh dah menapak 7 tuh...cayalah saif....good boy :)

    ReplyDelete
  4. sama la mcm anak lin..SB tuh 14 bln baru boleh jalan..tp bila jalan nak laju je mcm bdk yg dah jln time umur setahun..saif tumbuh gg dulu ke?

    ReplyDelete
  5. petua moden ni nadt.haha!aritu org office i ckp kalau nak bagi ank cepat jalan, bwk ank berjalan ats embun pagi..xtau nak caya ke x.. =)

    ReplyDelete
  6. masa ank aku umo 12 bulan dia jln 5 6 tapak jek pastu penat...byk merangkak..fully berjalan masa umo 13 bulan setengah..skrg ni dah laju..mggu depan nk masuk 14 bulan..
    sabo..kan setiap bayi tu unik..:)

    ReplyDelete
  7. eh ketuk lutut terus berjalan ek. kalau tau dah lama ketuk ek nadt. hahahahah...

    ReplyDelete
  8. boleh try ni..pakai remote pun boleh la ye...hehe..Saif, cepat2 jalan tau.

    ReplyDelete
  9. Okeh..fes time jugak dengar..heheh..ketuk pakai remote eh..terus berjalan...tu comel..:)

    ReplyDelete
  10. Iaat da masuk 11 bulan merangkak pun malas! Mengesot jer. Jalan? Hmmmmm, malas! Sok nak ketuk lutut dia pakai remote gak la. Byk remote ada dlm umah ni hi hi...

    ReplyDelete
  11. 1st time dengar. Ok...balik ni nak buat kat kaki qhalif tu. nak masuk setahun 3 bulan masih belum jalan lagi. Skang tgh practice nak berdiri ☺☺

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...