Gadget

Wednesday, July 10, 2013

Fenomena Cheesekut Menular!

Hari pertama posa da post pasal makanan. hehehe..entri lama sebenarnya ni cuma tak sempat nak mencedok gambo tu yang tertangguh ke hari ni.

Tak sangka plak cheesekut yang super simple tu boleh jadik fenomenon la plak! Yang mengfenomenonkannye (jangan tiru perkataan ini) pun geng2 mak2 gojes la lagi2 yang mana pi gathering hari tu kan. Yang tak pi gathering pun terjebak. Yang kawan kepada kawan mak gojes pun terjebak. Terus la menular sana sini dok cheesekut memanjang!

Resepi asal ni pun saya dapat dari kawan saya gak. Nama dia Nina Rusli. Korang kenal ke? Tak? Hahaha..takpe..just nak inform je. Dia plak dapat resepi daripada kawan dia orang Sarawak nun. Tau je la Sarawak kan very the femes dengan kek lapis nya kan. So antara yang paling simple, inilah - cheesekut! 

So begitulah asal usul cheesekut ini.

Anyway saya rasa happy sangat sebab korang semua suka akan resepi cheesekut ni yang terbukti simple but sangat sedap kan! Pastu pandai plak korang derhaka buat macam-macam versi plak hahahaha..bagus! bagus! tu la namanya inovasi. Kalau saya buat pertandingan inovasi cheesekut confirm macam-macam versi keluar. Korang memang kreatif dan inovatif!

Tujuan saya share resepi tu pun sebab saje2 nak share la. Bukan la ada niat nak menunjuk macam la saya ni terer bebenor buat kek bagai..#tangan ke bahu mata ke atas. Tak! Tak! sikit pun tak niat macam tu. Bagi saya baking ni macam satu terapi yang menggembirakan. Bila orang suka hasil air tangan kita, perasaan tu wahhh tak boleh nak digambarkan. Macam korang la dok kata "sedapnya cheesekut tu..resepi plz.." Haa...berbunga-bunga hati ni tau bila korang suka. Tu yang saya share resepi tu supaya korang boleh share plak the happiness dengan orang2 di sekeliling korang plak. Mesti kembang kempis lobang hidung korang kan bila hubby masing-masing puji "Sedapnya cheesekut ni..pandai sayang buat..raya nanti boleh la buat lagi ye.." Haa..laki da bagi galakan tu apalagi mintak je duit kat dia beli creamcheese banyak2 maklumla creamcheese mahal lagi2 Philadelphia tu..muahahaha..

Buat time raya ni..confirm mak mentua up kan korang sebagai menantu pilihan nan cemerlang! Waalllaa!!

Haa..ni saya nak share komplikasi ehh..kompilasi pelbagai versi cheesekut yang korang da buat. Banyak yang saya capture dari FB. Kot ada cheesekut korang yang tercicir takde dalam ni meh bagi link saya update terus ..

 Versi Pinkymomma

Versi Mommycha




 Versi MummyAshraff


 Versi Kak Mimy


Versi Anez Zamri

 Versi Zila Mahadi


Versi Erina

Versi Veelara

 Versi Hana Soffelia

Versi Hidayah Hiddensity

 Versi Mayumie

Versi Iza

 Versi Ciknaa

 Versi Shakina

Versi Intan

Versi Nana Farhana

Versi Ctmah
Kawan RosAnis pun terjebak..haha..

Syazikin pun buat. :)

 Nanny sedara Ashraff pun terjebak.. :)


Fuuhhh...tengok tu. Macam-macam versi. Korang pilih ar nak buat yang camne. Yang penting even versi mana sekalipun tapi kesedapannya tu dijamin terpelihara. Hoho..setakat ni tu je la kot yang dapat saya stalk. Ada yang tercicir ke? Nak masukkan jugak versi korang as part of this compilation? Meh bagi link kat saya eh..Nanti saya update.

Ok, pening plak kepala hadap gambo banyak2. Nak rest jap. Nak sambung wat assignment untuk student plak..huwaaa...


31 comments:

  1. hahahahaha..woi malu la gmbor ciskut I tuh..tak semenggah langsung rupenya..adoiilaaa...
    mekasih la nadt..berjaya membuatkan mami asyraf keluarkan mixer hadiah kawen dr dlm stor..syabass nadt..hihihi..thansk share recepi..raya ni boleh buat lagi ..yihaaaa...

    ReplyDelete
  2. wah...suka2...kompilasi gitu...next simple resepi pls....

    ReplyDelete
  3. heheh gojes resepi...tq nadt...terbaek

    ReplyDelete
  4. Mommy Nad....i love u ar mmmuahhhhhhhh!
    Siap buat entry khas utk kami semua pengikut tegar cheesekut nad...perghhhh mengkagumkan tau fenomena cheesekut nad...x sangka geng gojes semua buat...tu yg jadi fenomena tuh...pastu yg plg derhaka mesti umi Qi kan...hahahhahahaahahaha....nad sorry nad...suka derhaka mak yer resepi gak tau...tp bukan anak derhaka tau...resepi jek derhaka dujana awwwwwwwww....

    Nad...asben dah puji tanya dpt resepi siapa? umi Qi jawab dari geng mommy blogger gojes nama dia mommy saif....glamorrrrr mommy saif tau...haaa asben kata bgus group tuh...nanti buat lah gathering utk pertandingan memasak plak gulppppppppp! lariiiiiiii kakkakaka.... :) TQ nad...sayang mama saif...mmuahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. oitt umi QI,rse nk terkucil mama iman ni bace wt gathering ade pertandingan memasak.pitamsss!!i adalah org terawal tarik diri.kahkah

      Delete
    2. haaaa...ble propose kat admin next gathering buat pertandingan masak2.hahaha..

      Delete
  5. alaaaa..kiter punyee cicirrr!!! http://ladysyaq.blogspot.com/2013/07/wordless-wednesday-36.html

    ReplyDelete
  6. ciknaa punye tadaaakkk..sob sob.. haha. saje je gurau.lgpn ciknaa nye tak lawo.. tp bawak ke ofis, laku oiii..

    ReplyDelete
  7. tq sebab masukkan versi hakak..*matakeatas*

    ReplyDelete
  8. kite pun buat jugak nadt!!hehe
    ada upload kt insta n fb =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang mana satu ek..berpinor mata tengoknye..bagi link meh nadt update

      Delete
  9. Anak akk minta buat lg..ni jap lg nk buat lg..thanks nad share resepi

    ReplyDelete
  10. kohkohkoh.. mcm xcaya versi daku termasuk kat sini.. :P

    ReplyDelete
  11. aku pon berangan nk wat..tp g tesco td biskut tu dah abis lak..haihh...

    ReplyDelete
  12. hahaha..rajinnye nad copy gambar satu2..tapi ai berbangga kerana cheesekut ku ade di dalam entri sifu cheesekut ni..wakakakakakakakaka

    ReplyDelete
  13. omg! daku plk stress tgk gamba ni. lol
    kena try ni :D

    ReplyDelete
  14. yeahhh.. byknye cheesekut... :)

    ReplyDelete
  15. wahhhhhhhh!
    terliur nye..kena try buat jugak ni..

    ReplyDelete
  16. semlm dh abis sebekas..bak kata asben esok dh x bleh mkn siang,,kang buka esbook terliur..hahahha

    ReplyDelete
  17. hahaha macam2 versi ada. tapi memang sedap n senang. blh buat hidangan time raya nanti.. tq a lot nadt kasi resepi.

    ReplyDelete
  18. ah ma zinggggggggggggg.. yummy!!

    ReplyDelete
  19. wow mmg terbaik.kalo rara buat nanti pic rara punya chhesekut leh masuk dlm ni x? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti ble punye. Da upload nnt bgtau eh.. :)

      Delete
  20. Nak wt..tapi..tapi..tapi exam xabez lg!huwarggg...jeles gler tgk kt grop dok up gmbor cheesecut je..xpe2,abez pper 14hb ni trus wt cheeskut yg sgt fenomena ni..even xwt lg,ttp nk say thousand thnx sbb akak kngsi rsepi..nages woo..mleleh air liuq tgk cheekut mommies gojes..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xpe, tgu exam abes dulu pasti ble wat cheesekut ni utk celebrate da abes exam..:)

      Delete
  21. tak pernah try lagi chesskut.. xtahu rasa pe.. blh try pasni..
    selama ni cik hani asyik biskut batik je..haha

    ReplyDelete
  22. terus ciskut i ditangga pertama carta ciskut geng blogger kihkihkihkih. tq nadt ailebiu.

    ReplyDelete
  23. Nadt kita pn try juvak smalam...dappp..

    ReplyDelete
  24. nak jugakle buat, xtau dh jd fenomena plakx ya

    ReplyDelete

Time kaceh 4 ur comment!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...