Wednesday, July 17, 2013

Memang Sakit Badan Atau Simptom Ketagihan

3,4 hari kebelakangan ni saya rasa sakit betul. Kepala pening, badan sakit macam baru kena belasah. Lemah badan tak bermaya. Korang ble abaikan simptom muntah yang saya penah cerita sebelum ni sebab memang takde pape ye - [post]. Saya syak badan saya sakit sebab tido atas tilam yang melengkung akibat katil yang patah masa balik Tampin hari tu. Korang jangan pikir bukan-bukan, katil patah tu papa Saif punye pasal sebab berat dia 500kilo. Larik...

Da melepek macam panda ni haa..

Tak tahan punye pasal, semalam saya carik tukang urut. Memang tak tahan sangat, kepala pun da macam ting tong berpusing-pusing dengan puasanya lagi..alahaiii..nasib baik makcik tu sudi urut di bulan puasa ni. Urut satu badan plak tu. Best woo urut-urut..lega satu badan.

Tapi lega sekejap je la..balik rumah petang tu, sakit badan semula. Ingat nak singgah gak beli panadol muscle joint dan YokoYoko tapi sebab hujan lebat, malas nak singgah kedai. Hadoiii..sakit badan sampaikan saya hentak-hentak belakang badan kat sofa sebab takde sape nak tukang urutkan kan..sedey..tskkk..Nak suruh Saif pun budak tu bukan tau ape, taunya menyengih je pastu nak join main hentak2 sofa. Malam tadi plak Saif buat hal, nak tido tapi main-main smackdown mama dia plak. Mamanya da la sakit badan, dia main smackdown plak, haaa ambik kau mama tinggalkan dia dalam bilik sorang2 dalam gelap tutup pintu. Nangis-nangis meraung mintak maap (ye ke mintak maap..hahaha)..Tak lama pastu baru dia tido. Lega sikit pale otak (dalam pada tu pale otak dok pikir periuk tak basuh, lantai tak sapu..aiii...)

 Ble plak google2, jumpe gambo ni..buroknye rasa..kahkahkah..

Pastu entah macam mana saya terfikir, entah-entah saya jadik macam ni sebab da lama tak minum kopi. Memang sepanjang bulan puasa ni saya cuba elakkan minum kopi sebab kopi kan menyahhidratkan badan kan dan akan mempengaruhi production susu. Tapi memang 2,3 hari ni rasa nak sangat minum tapi dok tahan-tahan.

So pagi tadi, sahur saya cuba minum kopi. Bancuh la secawan IPOH White Coffee. Perghh..nikmatnya tak terkata. Dan-dan terus sakit kepala hilang! Sakit badan pun hilang! Biasa lepas sahur, saya sambung tido jap. Tapi pagi ni terus rasa cergas siap ble kemas lap dapur semua, sapu rumah semua tip top segala. Dan setakat ni masih lagi rasa cergas.

Comelnya rasa bila minum kopi macam ni..santun sangat..alololololooo..

Saya rasa maybe jugak la ape yang saya rasa tu adalah simptom ketagihan kafein. Ikutkan saya bukanlah peminum kopi tegar tapi dalam seminggu tu ada la 2,3 kali kot minum. Tu pun boleh kira ketagih ke.

Sempat lagi google simptom ketagihan kafein - Sumber Dr Zubaidi

Tapi saya harap-harap apa yang saya rasa ni bukanlah bermakna saya penagih kopi. Tak nak..tak nak jadik penagih kopi. Sesekali boleh la ek.


8 comments:

  1. ketagih klu hr2 minum kot nad.tp yumie dlu b4 preggy iman hr2 mmg breakfast mnm nescafe.tau preggy otomatik xminum dh.awl2 sangap gak le.tp alhamdulillah smpi skrg bleh tahan la nafsu tu.minum kdg2 je xhr2 mcm dlu.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la yg minum kadang2 ni je pun ble jadik ketagih jugak..

      Delete
  2. Nadt..kopi mmg ketagih...huhu..
    Ika lg la.hr2 mesti minum kopi..skrg posa dh xminum so awal2 posa mmg sakit kepala...

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh..patut la sakit kepala bebenor..

      Delete
  3. mmg sedap kalau sakit2 badan dapat berurut.. pas urut pekena teh hijau ke,,uuuiiih

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau urut kat spa memang dapat teh ijau, ni bulan pose takdak la teh-teh bagai..huhu..

      Delete
  4. macam akak kalau tak minum nescafe jadila cam gitu..huhu..

    ReplyDelete
  5. tubuh penat sebab seharian bekerja tak rehat kot..
    take a rest dan manjakan diri kat SPA is better...

    hihik..

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...