Monday, August 19, 2013

Kisah Masam Manis Cheestart Raya

Jeles tul tengok geng gojes baraan raya ramai-ramai. Meriah betul nampaknya. Bab berjalan ni memang saya suka tapi dah kena keja nak buat camne, tension. Takpe, hopefully minggu ni punye agenda diberi kelapangan untuk join sama. Insya-Allah.

Sebab takde topik nak cerita pasal baraan, ni nak cerita pasal cheesetart raya saya ni haaa..Shell nye saya da buat siap2, memang da plan cantek baek punye nak buat filling cheese tu kat kampung. Dan-dan saya siap buat filling tu, tak dan nak hidupkan oven, tetiba blackout! Apekedehell nye blackout malam-malam raya ni hoiii!! Masa tu pukul 8 lebih. Tension merenung apa akan jadik dengan filling ni andai kata blackout berterusan lebih lama. Tension berganda sebab tak dapat tengok Setia Hujung Nyawa Raya. APTB!

Korang agak berapa lama ada balik karen?

Pukul 1.30 pagi bebbbb!!

Saif da kesedapan tido time tu. Mana tak sedapnye, mamanya tak putus berkipas sate dok kipas dia tak nak bagi panas. Mithali tak? Mithali tak? Bayang la dari start blackout tu sampai la ada karen balik, dok mengipas dia je. Papa Saif? Selamat mentido panas-panas dalam bilik, lantak la dihurung nyamuk sekalipun. Saya tak boleh tido, dok berfikir abes la tak jadik la nak buat cheesetart ni..

So bila da ada karen tu, cepat-cepat sambung buat haa..cergas tak mak?? 1.30 pagi bersekang mata buat cheesetart sampai la dekat kol 3 kot baru siap. Mak dok ketang ketung kat dapur dengan rendang n masak lodehnye pun saya tak heran da. Yang penting cheesetart mesti diselamatkan!


Dah beria-ia buat cheesetart tu sampai ke pukul 3 pagi kekdahnya, ble plak saya lupa nak hidang jamu kat orang yang datang! Memang saya buat untuk sedara mara yang nak datang pagi raya tu la kononnya, pastu da lupa nak hidang, rasa cam sia-sia giler bersekang mata sampai kol 3 pagi! Grr..

Dalam pada tu, ada plak bini sepupu saya terpandang tupperware berisi cheesetart tu kat dapur. Saya kat ruang tamu masa tu. Dia cakap ngan mak, dia berkenan ngan cheesetart tu. Pastu mak panggil saya kata ahkak tu nak order cheesetart la plak. Gulpp!! Saya ni buat main2 je kot, untuk makan sendiri ble la, nak buat untuk tempah tu cam menakutkan je. Tapi sebab dia beria-ia nak n saya dok congak bahan ada lagi, so ble la setuju buat. Yang bestnye, mak tak pelawa pun dia rasa cheesetart saya tu. Ntah-ntah tak sedap, buat rugi je order ngan saya..hahahha...

So malam tu plan siap2 la nak buat lagi ni. Da siap buat filling tu, tak dan hidup oven, blackout lagi!! Rasa nak bertukar jadik Mamee Monster, geram betullah!! Siapa YB Pagoh ni haaa pantau2 la kejadian blackout kat sini! APTB betulll!!

Seb baik blackout kali ni kejap je, dalam setengah jam kot. So sempat la siap awal. Tu pun termiss nak tengok Karlos Bolos. Hampes. Dekat kol 11 kot baru siap. Actually ahkak tu order tak banyak pun, 30 biji je. Saya is cuak, takut tak jadik n tak sedap. Takpela, test market bak kat hubby. Market la sangat, tak kuasa haku nak mengambil order bagai tauuu..

Esoknye saya pun da balik terus ke Tampin umah MIL plak. Cheesetart tu saya tinggal je kat mak untuk ahkak tu ambik nanti. Saya pun tak tau hingga kini apa komen dia, sedap ke tak. Wallahualam..saya rasa sedap je.ngehehe..

Mak ada la bagi nenek rasa cheesetart tu. Mak kata nenek makan bahagian isi je. Shell tu dia tak makan. Mak tanya "Kenapa tak makan luarnye tu?"

Nenek jawab, "Laa..boleh makan ke. Ingatkan luar tu kertasss..."

(o_0)'

Tapi pastu nenek kata, "Tapi sedap laaa.."

(^_^)

OK la tu maknanya kan. Kalau warga emas cam nenek ble terima kuih moden macam tu, maknanya ok la kan.

Amatur sangat rupe cheesetart ni kan..

So itu la cerita cheesetart raya saya. Sekian.


10 comments:

  1. lawak tul citer cistat nadt ni. gelak tau baca..

    ReplyDelete
  2. Janji sedap... anyway selamat hari raya..

    ReplyDelete
  3. nadt ni mmg otai cheese la..segala berkaitan cheese serah kt nadt.haha
    eh nad org pagoh??husband kite skrg stay pagoh weekdays.site die kt sane.pagoh area mne nadt??

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde la otai mana pun..huhu..abah orang pagoh, kat lenga.

      Delete
  4. btw,YB Pagoh cari timbalan perdana menteri kite le.ada berani??haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..tau muhyidin tu YB pagoh, saje je ping dia biar dia buat keja banyak sket.hahaha..

      Delete
  5. cheestart ni mmg sedap..hari tu akak makan kt umah beraya..habis licin dlm balang..hahaha

    ReplyDelete
  6. haha.. kertas kekdahnya neneknyaaa....;D

    ReplyDelete
  7. terliur tengok..
    boleh buat jualan ni

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...