Friday, September 13, 2013

Iron

Gila simple n direct punya tajuk.

Masa mengandungkan Saif dulu, kerja paling malas saya nak buat adalah iron baju. Sebab penat nak kena berdiri sakit pinggang menonyoh iron baju. Sudahnya most of the time saya pergi kerja dengan baju tak iron. Seb baik kebanyakan baju kurung saya jenis yang tak mudah renyuk - selamat.

So saya pun dok merungut la ngan papa Saif - penatnya iron baju, sakit pinggang la. Dengan harapan saya akan dapat iron steamer yang macam senang je tu. Kalau masuk butik Ariani tu, sometimes nampak la pekerja dia iron tudung guna steamer tu. Sekali lalu je terus licin..fuuuhhh..nak yang macam tu laa..saya yakin mesti ramai yang nak steamer camtu kan..

Papa Saif memang sangat memahami keperitan sakit pinggang saya tu so dia cuba meringankan beban saya itu dengan membelikan..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 
 Kerusi plastik Tesco!

Kata sakit pinggang kan sebab berdiri lama nak iron baju. So penyelesaiannya duduklah! Dan kerusi plastik Tesco yang harganya tak sampai seploh hengget ni la pilihan paling terbaik.

Terima kasih abang atas keprihatinanmu.
-ingat lagi tak kisah kura-kura dan hamster?-

Redha..

So kerusi tu berterusan la saya gunakan sampaila sekarang. Ok ape, memang tak penat pun iron sambil duduk kan.

Entah kenapa pada suatu hari yang hening, tetiba papa Saif tanya "Ok tak kalau abang belikan ni?" sambil menunjuk kat website Superdeal. Terpampang gambo iron steamer. Saya pun apa lagi, perasaan teruja pun meluap-luap mesti la nak! Anak da setahun lebih baru nak belikan iron steamer ni mimpi apekah. Tak nak tanya lebih-lebih, dia da offer so grab aje la.

So beberapa hari lepas tu sampai la iron steamer tu. Teruja! Tak sabo nak guna. Lepas je Saif tido terus test guna. Ambik baju kurung test iron. Wahhhhh...mabeles! Memula kekok jugak la sebab nak sebelah tangan nak kena pegang baju, sebelah tangan lagi nak kena pegang handle steamer tu. Tapi ok la, memang licin baju. Senyum lebar saya dibuatnya.


Cuma yang tak bestnya steamer ni paling berkesan bila iron baju jenis kain licin atau chiffon. Kalau cotton yang tebal agak kureng. Berpeluh gak dibuatnya masa saya cuba iron baju kurung English cotton saya. Tau je la English cotton tu tebal sket banding cotton lain. Cotton silk pun tak berapa licin. Tapi kalau cam tudung layer2 chiffon tu memang mabeles la licin je, tak perlu risau teriron penyek bahagian ombak-ombak tu.

Baju ni jenis licin, kalau iron biasa mesti melekat-lekat. Guna steamer, mudah aje. huhu..

 Senang nak iron baju yang manik-manik penuh ni..

Kesudahannya, iron lama jugak yang masih berjasa. Actually saya gunakan 2-2. Baju kurung mostly saya iron guna steamer. Iron lama untuk kemeja n seluar papa Saif. Actually ble guna steamer tu tapi tang nak buat line tajam tu masih tak berapa mahir. Ada disediakan penyepit untuk buat line tajam tu tapi saya tak berapa reti, asyik jadik double triple line je. Kena praktis banyak lagi. So sudahnya guna iron lama jugak la.huhu..

Tau kenapa tetiba papa Saif nak belikan iron steamer ni? Actually bukan beli pun sebab ianya adalah FREE! Camno dapat free? Redeem treatspoint la kat Superdeal. Huhu..



8 comments:

  1. seyes dah lama mengidam nak benda ni... huhuhu...

    ReplyDelete
  2. Hehe..kelakar jgk..tp best sgt ek..kalai best nak beli jgk..ngee

    ReplyDelete
  3. aty nyampah nak meng iron baju..jadi sekarang beli baju stock kain tak yah iron..kalau kene jugak..aty hantar dobi jer...muwahahahah...giler malas kan...nak gak beli steamer cam ni..tapi ritu dah beli iron steamer..tak besh sangat pon..susah gak nak gosok..kesimpulan nyer..rutin menggosok tu yang tak suker..hahaha..

    ReplyDelete
  4. ceh,,,baru nak tanya harga haishhh...

    ReplyDelete
  5. saya pakai ni dulu.. tapi dah stop sebabnye, elektrik naik dabel wohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.... huhuhu... nt cer compare bill eh.. mebi yg saya dulu cap korea tah apa tah...

    ReplyDelete
  6. minat minat sangattttttttttttttttttt....superdeal tu camana ..

    ReplyDelete
  7. Hehe..memudahkan keje..mabeles

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...