Thursday, September 19, 2013

Rutin Membersihkan Sink

Berapa kali agaknya kita membersihkan sink? Seminggu sekali? Sebulan sekali? Setahun sekali? Tak pernahhhhh??? #pitam

Kalau setakat bersihkan bahagian dalam sink tu of course la setiap hari kan. Ye la, setiap kali basuh pinggan mestilah automatik bersihkan dalam sink tu sekali. Cuma tang keseluruhan sink tu yang selalu terlepas pandang. Tau-tau da berlumut je bawah dish drainer tu..errkk..(bukan saya ye..). Tak pun tengok-tengok je sink pun jadi berkarat. Grr..

Saya sentiasa ingat ayat mak setiap kali balik dari rumah kawan dia Cik Kam tu. Ayat mak saya yang dia asyik dok ulang tu lebih kurang macam ni :

"Mak tengok sink rumah Cik Kam tu punyelah bersih. Berkilattttt! Macam sink baru! Sebab dia rajin sental. Haaa..kau pun jangan nak malas sental sink tu!"

Sampai sekarang saya ingat walaupun tu ayat masa saya masih sekolah menengah dulu. Maklumla zaman sekolah dulu 'rajin' sket.

Eh, malas la nak cerita panjang. Saya ni memang suka bebel mukadimah panjang-panjang. Ok, back to topic - bersihkan sink. Sejujurnya saya takdelah rajin sangat nak sental keseluruhan sink setiap hari. Tapi paling koman pun sebulan sekali mesti bersihkan. Tambahan pula saya guna dish drainer color putih so kalau malas bersihkan confirm la berdaki berlumut..eiii..gelii..

Saya gunakan pembersih CIF (hasil terpengaruh dengan Amy Mastura), just tuang sikit, buh air sikit then sental guna berus. Then bilas, setel. Dish drainer cuci guna pencuci pinggan biasa je tapi still guna berus jugak sebab ada celah-celah tu yang nak kena sental.




Jatuh cinta dengan clog remover ni. Sangat membantu untuk bagi clear sink tersumbat. Tau je la sometimes ada je sisa makanan yang terlepas ke dalam sink dan buat tersumbat pulak. So clog remover ni saya akan tuang seminggu sekali je pun da cukup.


Oh ye, selain daripada bahan pencuci dan clog remover, saya ada juga gunakan soda bikarbonat untuk bersihkan kesan-kesan kotoran degil macam karat. Tak tau la macam mana boleh berkarat pulak (maklum la sink murah). Tapi memang berkesan la soda bikarbonat tu. Hilang kesan karat apatah lagi daki-daki kat celah-celah jalur sink tu kan.

So tu je la cerita rutin bersihkan sink saya. Enteng je pun. Korang macam mana?



14 comments:

  1. cantiklaa nadt amek gmbr...guna kamera apa? ehh itu plak yg dikomennyaa..hee

    sbnrnya suka sgt tgk sink bersih..sy pki cif jugak..soda ngan cuka pun pki gak..yg clog removal lum pnh dgr..blh cuba nti..tp kan, plg suka bekas letak air sabun tu..ada partition utk sabun ngan berus besi tu..mana beli? nk jugak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bekas span tu bekas putih biasa yg buat tapau makanan tu kak cuma yg ni ada partition. Ex housemate la dulu selalu tapau nasi ngan lauk sebekas guna bekas ni. Nadt recycle jadi bekas sabun.huhu

      Delete
    2. Bab kamera tu pakai nikon d3100 je kak.huhu..

      Delete
  2. Soda bikarbonat yg letak dlm mknan tu ke? kena bancuh ngan air dulu ke apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah soda bikarbonat yg selalu letak dlm makanan tu. X payah bancuh air. Curah je yg spot yg kita nak bersihkan. Lagipun sink kan memg da basah so xperlu bancuh.

      Delete
  3. wa mempunyai tabiat membersihkan sinki. tiap minggu mesti nak sental. lepas tu klu mirzal lepas basuh pinggan tak bersihkan sinki, daku stress sampai membebel. hahaha

    ReplyDelete
  4. Yelar..sink tmpt plg sng berlumut..huhu..kena selalu sental.jgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la, lagi kerap guna sink kena lagi kerap sental

      Delete
  5. wah mcm best clog removal tu. mmg jadi eh? sinki rumahku ni rajin jugak tersumbat huhu

    ReplyDelete
  6. Sy pun guna cif. Sgt membantu. Err clog removal tu bape hengget ek?

    ReplyDelete
  7. menarik, tips membersihkan sink. boleh dipraktikkan..tima kasih

    ReplyDelete
  8. manarik ! tips membersihkan sink and maintainance ni boleh dpraktikkan..tima kasih sbb share

    ReplyDelete
  9. Nk tnye..cmne e bersihkn dish dryer ikea yg putih tu? Sakit otak berus tp xhlg2 kotor nya

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...