Tuesday, October 1, 2013

Misi RM5

Kita semua tau kan harga barang makin naik sekarang. So atas azam untuk berjimat, maka saya tetapkan satu misi RM5 Satu Hari. Err..RM5 ni just untuk belanja makan kat opis je. Barang-barang lain masuk bajet lain.

Serius la memang terasa sangat akan kenaikan harga barang sekarang ni. Sebelum ni breakfast saya mesti ada nasi goreng separuh + mi goreng separuh + telur/sosej + sambal sket + air milo suam = total harga mesti lebih RM3++. Lunch plak confirm la nasi + sayur + ikan/ayam = RM4.50. Sometimes tambah beli air kotak Dutch Lady Coklat tu, tambah lagi RM1.80. Total belanja makan sehari = RM9.30++. Kalau tak beli air kotak, save la sikit tinggal RM7.50++.

Bila cerita kat papa Saif, dia suruh saya jimat.

"Abang pi kerja selalu breakfast roti 80sen je tau. Kekadang je beli nasi lemak RM1.50."

 "Tapi ayang kan still bf. Bf kena la makan banyakkkkkk.." Saya bagi alasan.:p

"Alaa...mind set je tuuuu.."

Ok la..saya cuba tukar mind set tu. Bukan setakat mind set yang ditukar, menu harian pun tukar jugak. Setiap hari saya akan cuba bawak bekal. Dah alang-alang buatkan bekal untuk Saif tu, saya lebihkan sikit je portionnya untuk saya.

So kalau menu Saif hari ni nasi goreng, so saya bawak la nasi goreng sebagai bekal breakfast. Means breakfast saya da tak beli langsung. Just beli lunch je RM4.50. Da save RM0.50 di situ.

Macam hari ni menu Saif sup ikan merah, so saya tambah ikan lebih untuk bekalan saya jugak. So hari ni tak perlu lunch. Saya just breakfast je. Breakfast tadi just mihun goreng + bergedil + air panas = RM1.70. Saya bawak reddates tea 3in1 siap2, mintak je air panas kat cafe then tambah teh sendiri. Kan jimat tu..huhu..Da save RM3.30.

Duit yang dapat save tu bukannya boleh diguna untuk joli sakan ye..no no..baki duit yang dapat save tu terus masuk tabung gituuuu..nak pergi langkawi kekdahnya, kenala menabung dari sekarang.hahaha..

Sebenarnya tujuan sebenar saya cuba berjimat ni sebab saya nak tengok ke mana sebenarnya perbelanjaan saya paling banyak pergi. Ibaratnya nak tengok trend perbelanjaan la gitu. Kalau betul dengan cara ni memang sangat berjimat, maybe boleh diteruskan. Kalau da save macam ni pun still rasa tak cukup, maybe saya kena tengok perbelanjaan tang lain plak. (rasanya paling banyak belanja tang keperluan Saif la..tu memang tak boleh nak control).

So jom la ramai-ramai join misi RM5 Sehari ni!

Bento hari ini untuk mama n Saif. Nasi + sup ikan merah + telur dadar + pisang. Hari ni tak sempat buat ESP shake so bawak reddatestea 3in1 je.

Sebelum ni just prepare 4 beg je angkut naik kereta. La ni da tambah 1 lagi beg untuk bento mama. Comey tak Pretty Polkadot Pink Lunch Bag mama? Hehehe..


25 comments:

  1. mama, kat pahang boleh la misi 5 ringgit, sini kalu kena misi 10 ringgit la..srootttt

    ReplyDelete
  2. huhu..sini pun mahai gak ar..kalau makan luar nasi + ikan sekor + air = RM8++. padahal karak nan korok je. makan kat kantin je yg save sket tapi da boring hari2 keli sambal, xpun ikan kerisi sambal. tu je la dok rotate lauk sama. boringggg..masak sendiri ble pelbagai sket. ye ye oooo je laaaa

    ReplyDelete
  3. daku pun memang dah lama berbekal ke ofis sejak airis dah start solid food...befast bawak bekal...lunch beli kat cafe mmg bajet rm5 je...kdg2 je terlebih sbb beli buah or air....mmg jimat....klu tak dulu bfast je dah dekat rm5...huhu....sejak laki daku kursus ni lagi byk pki duit...so daku kena la berjimat cermat...gaji dah ciput...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebelum ni saif bekal bubur je tu mama tak dapat menumpang sekaki. la ni baru start makan nasi semula so ble la mama tumpang sekaki. memang jimat.

      Delete
  4. idea yang bagus nad..kena buat ni!

    ReplyDelete
  5. nadt, akak kat area kl sentral lagi la mahal rege mknan...
    skrg ni tgh practise bawa bekal jugak suami isteri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah mahal tu pasal hubby nadt pun just beli roti je buat breakfast..

      Delete
  6. btul kan..kita byk abis duit kat makan. cam akak skg ni da jarang makan lunch.. mmg npk la jimat.. ptg balik masak sendiri. pagi, mmg breakfast cereal je.. mmg jarang da turun cafe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikutkan sebenarnya tak lapar mana pun tapi sebab pikir perlu bekalan tenaga dan khasiat utk bf so paksakan diri makan jugak. ikutkan kalau makan kuih 3 keping cukup da.

      Delete
  7. Nti update kadar penjimatan tau nadt..

    Ps memula igt misi daiso tadi..hihi

    ReplyDelete
  8. Sebelum kawen tiap hr sy bw bekal.slps kawen suami pun bwk bekal

    ReplyDelete
  9. Bagus! Kami laki bini pun tgh praktis misi 5rgt sehari nih. Hehe

    ReplyDelete
  10. rara pon nk buat cm ni gak lah.misi rm5.hehehe. pg pg rara beli bihun yg skrg dh 1.80, lunch skip~ diet konon.minum air masak je.mlm mkn kat rumah~ hehehe

    ReplyDelete
  11. Saya penah prektis buat log book. Tiap2 perbelanjaan harian kena isi dlm log book. Hujung bulan bleh cek brapa persen habis kat mkn, brapa persen habis kat transport dsb. Berguna sgt sbb bila dah abis 1 bulan nyer bajet, next month tu mesti ada motivasi nak kurangkan lagi perbelanjaan tu. Cam nak buat rekod baru la.

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah...saya keje hotel...so lunch free..memang dah jimat kat situ..beli bfast je la..tu pon kdg2 je..sblm ni kje tmpt laen..mmg sehari dkt rm10 jgk la...

    ReplyDelete
  13. aduhaiii...untungnya kalau boleh belanja rm5 je sehari utk makan..
    kt kl ni mahal je semuanya..
    kalau lunch kat area ofis mmg dlm rm10. selalu bajet dlm rm15 utk bfast+lunch sehari.
    nampaknya kena buat camni jugak.tp set limit rm10 sehari..ok jugak tu.hehe.. :)

    ReplyDelete
  14. Bestnya klu blh camni sis..huhu..akk xmmpu nk buat..wuwu..sbb byk mulut nk cover..

    ReplyDelete
  15. Aty kan nadt..mase kerje setahun lepas..perbelanjaan sebulan termasuk kos minyak dan tol..dah makan.. lebih kurang 500..tp asben kasi belanje la.. pastu hntar anak kat org 300.. belum cmpur2 yg lain lain.. tu asben soh berenti..500 tu jimat terus.bayar kan kereta myvi aty...tak yah bayar nursery lagi...eerrr... aty nak related kan yg aty tau perbelanjaan tu mcamane mase keje dulu..pulak tu..keje kat damansara..kedai makan mahal..!! Amik cikai2 takde air jer pon dah 6 7 hengget..ayam goreng ngan sayur sikit jer pooonn..amik air suam ngn alasan jage kesihatan..hahaha.. mmng kalau dpt bawak bekal..jimat...!!

    ReplyDelete
  16. akak pun nak target RM5..sama macam nadt...sehari cecah RM10 belanja

    ReplyDelete
  17. Wwuwuuww kena letak misi rm 10 la. Kang belas2 kadng cecah 20. Kalau masuk my news lagi parok.....

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...