Wednesday, October 16, 2013

Sambutan Aidiladha..sederhana tapi bermakna..

Hari ni ada yang da start keja ke? Hiiii..saya sambung cuti lagi sehari. Raya haji tahun ni ikut plan asal, 2 hari di kampung saya di Johor (ahad dan isnin) dan 2 hari setengah kat kampung papa Saif di Tampin, N9 (isnin petang, selasa, rabu).

Tapi bila da ada kat kampung saya tu, mak n abah keep on tanya nape tak balik N9 hari selasa tu je (pagi raya)..alasan utama kami sebab tahun ni kami ada ambik bahagian buat korban kat N9 atas nama Saif so bila da ada nama tu, kena la ada sekali time nak sembelih tu kan. Tapi bila mak n abah keep on tanya, saya pun serba salah jadiknya. Bagitau papa Saif..just bagitau je takde pun request nak extend waktu balik. tak sangka plak papa Saif faham2 je dan ble bertolak ansur n kata "takpelah..kita balik esok pagi je lepas sembahyang raya".

Owhhh..happynye tak terkata. Bagi saya tu la korban paling besar-merendahkan ego dan bertolak ansur. Yipppppiiieee! Happy sangat sebab tak perlu la kitorang dok rush nak siapkan masak lauk pauk secepat mungkin. Lagipun satu lagi sebab yang buat saya serba salah nak balik awal sebab adik saya tengah berpantang kat umah mak saya la ni. So sambil bertungkus lumus kat dapur, mak juga kena berkejar2 uruskan adik saya n anak2 dia. Kesian mak kena buat semua sorang2. Bila saya ada at least ble la jugak sikit sebanyak tolong itu ini. Bukanla nak kata saya ni rajin sangat ke tapi rasa tanggungjawab tu ada. N terima kasih jugak kat papa Saif sebab berkorban melayan Saif sementara saya sibuk kat dapur.

So seawal pagi raya, saya siap2 pack barang semua sementara papa Saif pi sembahyang raya. Dia balik je, semua da siap tinggal gerak je. Seb baik la kampung saya kat muar tu xde la jauh mana setakat sejam je puuunnn..tapi rasa ralat la jugak sebab tak dapat tunggu time sembelih n lapah korban kat umah mak. Actually atok ada buat korban kambing, sembelihnya kat umah je so tu la kalau boleh mak saya nak papa Saif ada kot ble la tolong2 lapah daging semua. Tapi last minute bgtau, kitorang pun da ada plan korban tempat lain, so dengan berat hati terpaksalah tinggalkan jugak. Takpelah..kambing 2, 3 orang tukang lapah sekejap je.. (sedapkan hati)..

So sebaik sampai Tampin, lepas  makan seadanya terus pi surau plak. Nak tengok lembu kekdahnya. Tapi lembunya sampai lambat, ada la sejam kot menunggu. Tau je la menunggu dengan si Saif yang tak reti dok diam ke sana sini, penat dibuatnya. Tapi saya tak tunggu lama. Lepas sembelih, ambik bahagian sendiri terus balik. Papa Saif je yang stay kat surau sebab memang da jadik rutin dia sejak dulu melapah daging korban semua. Saya n Saif balik umah, mandi pastu terus tido kepenatan..krooohhh..sampai la papa Saif balik baru la saya terjaga.huhuhu..

Ok,.so itu je la cerita aidiladha saya.  Sederhana sahaja tapi bermakna. Ok. Jom layan gambar.

Menu pagi raya
Da kat Tampin. Tengah tunggu lembu

Gilir2 tukar dukung. Melasak tak ingat budak ni. Pantang lepas, asyik la nak panjat tangga surau..aiihhh..

Berdiri atas meja konon tengok orang main seremban

Sabotaj. Dia pi pijak orang tu punye seremban.huhu..

Finally lembu sampaiiii

Ni la dia lembu bahagian Saif

Detik 2 dikorbankan

Tengok dari jauh je. Tak berani tengok dekat..

Posing jap sementara tunggu selesai sembelih lembu

Aksi Saif 1

Aksi Saif 2 - cuba tarik tali kipas tapi tak sampai

Aksi Saif 3 - buat perangai

Aksi Saif 4 - drama bila dihalang merayap sana sini

Papa Saif potong daging

Seronok tengok aktiviti gotong royong macam ni..



6 comments:

  1. salam...org muar ke..area mana..saya pun dok muar & kg abah saya pun kat TAMPIN..hehehe..kebetulan kan

    ReplyDelete
  2. kadang2 memang kena hati kering kan..hoho..da berumahtangga kenalah pandai2 bagi waktu dgn family sendiri n fil..

    ReplyDelete
  3. saif eksaited tengok korban..gigih jalan sana sini sampai nanges.. cian.. pengalaman pertama yer dapat jalan sendiri sana sini tengok korban ye saif..

    selamat hari raya ye mama saif

    ReplyDelete
  4. isu isu balik, call call tanya bila nak sampai..isu sensitip ni. mujur papa saif pandai handle situasi dengan jaya nya :)

    salam aidil adha ye..nadt

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...