Friday, January 3, 2014

Homeopathy Hasan PKNS Bangi

Salam tahun baru 2014 semua. Tak lambat lagi kot nak wish even da petang 3hb ni.

Hari pertama tahun baru kami mulakan dengan pergi ke klinik homeopathy Hasan. Sebabnya Saif selsema dan batuk teruk, malam pun tak tido lena sampaikan nak pi besday party anak2 gojes pun tak dapat. So ramai yang update terutama geng gojes la pasal klinik homeopathy Hasan ni.

Actually homeopathy ni tak la asing bagi saya. Dulu saya pernah pergi klinik homeopathy kat Temerloh. Kalau tak silap klinik yang kat Temerloh tu cawangan pada klinik homeopathy Hasan ni la.

Klinik homeopathy Hasan ni letaknya kat kompleks PKNS Bangi. First time pi, main terjah je. Masa sampai ramai orang da tapi still ada seat. Lama jugak menunggu. Saif pun da mula menggeletis, so papa Saif bawak la dia jalan2 kat luar. Saya dok melepek je la kat dalam. Tak lama pastu makin ramai orang sampai tak cukup2 seat. Seb baik kami sampai timing yang ok la.


Dekat sejam gak kot tunggu baru la dipanggil masuk. Tapi dr Hasan nye takde. Anak dia yang ganti. Anak dia ni guna pendekatan macam doktor la tanya sakit apa, simptom2 apa semua. Ikutkan dr homeopathy macam kat Temerloh tu dia akan guna cara tengok tapak tangan kita, pastu dia kira kira ape ntah..contoh jantung 90, hati 70, perut 80..gitu la. Tapi yang taraf amatur cam anak dr Hasan ni tak cukup pro lagi kot nak main tilik tangan gitu. Paling2 pun dia check tekak Saif, macam doktor betul.

Papa Saif pun ambik ubat jugak sebab dia pun batuk teruk lagi2 malam. Saya pun mintak gak set untuk ibu mengandung + ubat morning sickness. Nanti bila da 4 bulan dia suh datang lagi check n kena bawak buku pink jugak.

So total kos untuk ubat kami 3 beranak hanyalah RM110. Kira standard ar kot kalau ubat klinik biasa lagi mahal kot. Ni antara usaha kami je la, yang menyembuhkan still atas izin Allah. Jangan plak ko salahkan klinik ni plak kalau tak sembuh2 penyakit tu.

Ubat mama..

Nak makan ubat ni pun ada disiplinnye. Biasanya dia akan bagi 3 botol ubat. Ubat pertama makan sebiji setiap sejam. Abes botol pertama, makan plak ubat botol kedua sebiji setiap 2 jam. Abes botol kedua, makan plak ubat botol ketiga 2 biji 3x sehari. Ni aturan yang saya dapat la. Lain orang maybe lain aturannya tapi biasanya memang macam ni.

Oh ye, kalau makan ubat homeopathy ni ada pantang larang makan tau. Tak boleh minum kopi, nescafe, air kelapa, air batu, cuka, bawang mentah dan bahan awet. Kalau nak makan sos ke kicap ke tak boleh makan direct gitu, kena masak dulu baru ble makan. Bab pantang2 ni yang payah sikit tu lagi2 tang air batu tu. Da berapa kali da saya langgar..hehehe..tak tahan tekak nak yang sejuk je.

So sape yang nak pi klinik homeopathy Hasan ni, ble la pi kat kompleks PKNS Bangi ye, tingkat 2. Klinik bukak isnin-jumaat pukul 9 pagi-6petang. Kalau nak pi malam, call dulu wat appointment kalau2 doktor ada. Sabtu ahad cuti tapi kalau nak jumpe gak ble call gak dulu wat appointment.

No.contact - 0389267831


4 comments:

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...