Monday, April 28, 2014

Pureen Warehouse Sale

Assalamualaikum dan haii..

Ini adalah pertama kali aku nak pi pureen warehouse sale. Niat hati nak pi hari Sabtu dengan harapan boleh dapat baju yang cantik2. Tapi nan hado la kan sebab papa Saif ada kelas hari Sabtu. Aku nak pi berdua ngan Saif memang tidak la. Silap haribulan ada gak anak aku hilang dalam lautan manusia tuh. So menabahkan hati pi hari Ahad.

Hari Ahad pun tiba dengan ceria. Aku siap berselfie dalam kereta menandakan betapa semangatnya aku nak pi pureen warehouse sale ni. Siap upload kat IG n FB lagi uols.

Gambo selfie ngan Saif. Mood ceria nak shopping (^_^)

Nasib baik la aku upload gambo selfie ni tau tak! Boleh plak kereta da gerak, papa Saif tengok statusku kat FB dia boleh tanya "Eh..apasal status pureen ware house sale plak ni. Kata nak pi Alamanda jekkk.."

Ohoiiii..punye la lama da aku bagitau nak pi pureen warehouse sale ni boleh plak suka suki dia pikir aku nak cancel. Memang tidak la.

"Ingatkan da tak dapat pi hari Sabtu tu, terus tak nak pi daaa.." ayat papa Saif. Ek eleh..bila masa ntah cakap tak jadik pi.

Seb baik aku upload gambo tu.hehehe..

So balik semula pada cerita pureen warehouse sale tu. Tak sangka plak kereta punyela banyak beratur panjang jem hoooo..berlapis lapis kereta sampai jadik one way je sudahnya. Tengok macam lama je nak kena beratur tu so aku decide turun je dari kereta kat tengah-tengah jem tu then biar la papa Saif pandai-pandai carik parking. Bergigih jugak la mak yong ni berjalan kaki rasanya 500 meter ada kot maybe lebih. Jualan murah punye pasal, sanggup mak!


Masuk-masuk je ok nampaknya memang ramai orang. Tapi aku rasa mungkin tak seramai hari Sabtu sebab hasil laporan kawan-kawan yang pi Sabtu, lautan manusia amat dasyat siap berlanggar-langgar, berebut-rebut macam piranha. Hari Ahad tu aku takde berlanggar dengan sape-sape, sesi pilih memilih pun boleh dibuat dengan santai. Maybe sebab da tengahari, ramai yang da balik. Tapi aku pun takde la santai sangat. Strategi aku, carik baju saiz S terus sumbat dalam beg. Agak-agak da takde lagi baju nak dipilih, baru aku ke tepi, sorting mana yang tak nak. Baju Saif ada gak la aku rembat sehelai dua.

Misi seterusnya adalah wet tissue dan sabun mabun. Wet tissue aku ambik agak banyak la sebab newborn baby kan kuat berak. kejap-kejap berak. So wet tissue sangat penting. Lagi pun wet tissue sentiasa aku bawak travel kot buat lap air tumpah ke, Saif makan comot ke. Sumbat-sumbat..adehh berat plak beg ni. Aku keluar, aku tinggal je beg tu kat tepi. Then masuk balik cari sabun plak. Sabun tak ambik banyak la. Just baby bath untuk baby n Saif, sebotol sabun ABD dengan refill bottle cleanser. Tu pun da berat macam hape aku nak kendong bawak keluar. Lain-lain ada la aku beli botol n dispenser susu baru untuk Saif. Oh ye, lampin corak2 tu pun aku rembat walaupun aku xpasti lagi nak guna untuk ape. Hahha.. Da penuh beg gitu, tiba masa nak bayar memang tak larat la aku nak angkut. Call papa Saif panggil masuk dalam mintak bawak barang ke kaunter. Sepanjang pilih barang tu aku sorang je, Saif dengan papa dia tunggu luar. Haa..camtu la strategi aku, kurang sket kesesakan manusia kan.

Barisan beratur nak bayar memang panjang tapi mujur kaunter banyak. Ada 40 kaunter kot. So laju je la mana kaunter kosong akan cepat2 panggil. Setel bayar, terus keluar. Aku dok kat bawah khemah depan tu dengan barang2 semua sementara papa Saif pi ambik kereta. Tak lama tunggu, papa Saif sampai bawak kereta, sumbat barang chowwww!! 

Berderet kereta menunggu nak ambik orang dan barang..Tambah sesak dengan orang berniaga kiri kanan jalan.

Tak sampai sejam pun aku kat situ. Tak kuasa panas giler weii. Sorry to say aku tak berapa nak hadam macam mana la ada parents yang boleh bawak newborn baby ke tempat yang panas gitu. Newborn hokey sebab baby-baby tu still lembik-lembik dok ditatang lagi..Kot anak yang da besar ok lagi la..tu pun aku tengok Saif da termenung bawah khemah tu kepanasan sampai tak boleh nak bercakap! Aku cakap-cakap dengan dia pun dia tak jawab, termenung kepanasan pastu dok tunjuk-tunjuk air kotak kosong yang orang buang merata. Alahaii..sian aku tengok anak aku tu kepanasan, kehausan padahal sebelum tu papa dia da belikan milo ais secawan. So imagine plak baby-baby kecik tu macam mana panasnya. Memang baby tu senyap je tido tapi dengan muka merah padam, peluh mengalir-ngalir. Ada sorang baby tu lagi kesian, da abes satu muka berbintik-bintik merah, ekzema kot. Adoii..da tau anak tu spesis tak boleh panas, nak jugak bawak ke tempat panas sesak macam tu. Ni peringatan untuk diri aku sendiri jugak ni. Hope janganla bawak baby kecik-kecik ke tempat panas sesak gitu lagi ye. Kesian..

Saif da termenung tak bercakap, kepanasan. Tu dia tak join aku menyopping sekali tu. Time bayar je baru dia masuk dengan papa.

Bebel panjang je aku ni kan. Ok, nah aku nak share ape je hasil tangkapan aku kat pureen warehouse sale tu.

Baju untuk baby dapat 8 pasang je. Sobs..baju Saif dapat sehelai je yang hujung sekali hijau tu dengan yang dia tengah pakai. Tak menyabor papa dia pakaikan terus baju baru malam tu jugak.

Total habes : RM326. Macam biasa la papa Saif kata "Murah ke? Baloi ke?" Eh, mesti la murah. Sabun harga biasa da Rm19.90, ni dapat RM12. Bedak medicated yang susah nak dapat tu pun boleh beli banyak-banyak. Macam biasa la papa Saif komen "Alaa..campur duit minyak, tol, milo ais..sama jugak harganya kalau beli kat kedai biasa.."

Ehm..tak koser aku nak layan.


12 comments:

  1. ehh baju saif kaler hijau tu aqeel pon ade..sepasang..hehe..hari ahad maybe dah tak ramai orang sbb baju pun dah tak byk kot.papepon puas kan dapat shopping brg murah..hahaha

    ReplyDelete
  2. lelaki mmg cam tu tau....husband ain pun mcm tu..dia ckp..mmg la beli murah..kalau termasuk duit myk tol semua..dah jadi sama harga beli kat kedai...grrrr..

    ReplyDelete
  3. banyak gak hasil tangkapan....tu la baca blog orang semua mcm complaint sesak giler...tapi sebab murah g jugak...

    ReplyDelete
  4. memang berbaloi... saya beli detergent masa anak 3 bulan, 1 carton sampai skrg anak dah 20 bulan ada lagi 3 box... hahaha sangat jimat. masa tu harga rm11 je instead of rm18 kat giant...

    ReplyDelete
  5. bagi akk murah banyak sangat

    akk penah beli baju bb kat SOGO
    300 tu 4 pasang baju je kot..
    giler ke hape..
    tu yang suka pegi warehouse sales

    ReplyDelete
  6. haha.. takpe, janji dia bawakkan nadt..janji dapat pegi..ciknaa kirim aje, seumur idop tak penah pegi lagi..

    ReplyDelete
  7. eeeeeeeee
    geram betol tgk semua geng gojes dok amik gambar baju2 pureen warehouse sale ni...

    i juge gigit jari tak dpt pegi.jauh sgt.len kali nak suruh dorg buat kat ipoh plak..hahahah


    ReplyDelete
  8. wah bestnyaaaaaaa..... teringin nak pergi warehaouse sale...saye kat Bintulu ni mane la nak merase sale cenggiini..huhu

    ReplyDelete
  9. rasanya berbaloi².. kalau harga jauh lebih murah ..

    ReplyDelete
  10. banyaknye..teringin nak g kalo ada sales camni tp biasanya date dia tak kena dengan gaji time..

    ReplyDelete
  11. wan pun pi hr ahad dan xsampai sejam shopping pai xpcaya laki den...baju memang xdpt byk size L xberapa ada sgt..memang kesian tgk baby tp pk balik mungkin xde org nk jg kot...huhu

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...