Friday, April 25, 2014

Rezeki Dari Langit

Assalamualaikum dan haii..


Mulakan tazkirah Jumaat ini dengan ayat di atas. Orang kata bila mengandung ni, murah rezeki. Tapi tak mengandung pun, tetap ada rezekinya jugak kan. Rezeki ada dalam macam-macam bentuk. Mungkin bukan rezeki dari segi wang ringgit tapi mungkin rezeki dari segi kesihatan, kasih sayang dan macam-macam lagi lah.

Macam aku ni la, rezeki baby terus dapat pindah dok sama ngan papa. Kenapa aku kata rezeki baby plak sebab aku tau aku mengandung pun lepas da pindah. Sebabnya aku tau la baby tu terjadi di Karak. Bahahaha..see..cantik je flow dia. Pindah seminggu je terus detect pregnant. Kihkih..larikk..

Dan rezeki aku jugak orang-orang opis aku la ni sangat la memahami condition aku yang tengah mengandung dan beranak kecik lagi. Memula dulu cam stress la jugak sebab masih tak dapat sesuaikan diri dengan keja baru. Then lama-lama aku da ble adapt, not bad dan aku mula rasa selesa kat sini. Ikutkan banyak agenda yang kena outstation sana sini. Jauh-jauh sampai ke johor.. perlis.. terengganu..sarawak!Ikutkan aku memang patut kena pergi, gilir-gilir la kan. Tapi sebab diorang memahami (aku rasa la), langsung diorang tak tanya pun kat aku nak pergi ke tak. Terus diorang merelakan diri pergi sana sini. Ikutkan kalau aku ni diarah pergi, aku redha je pergi. Sampai bila aku nak mengelak kan. Tapi ntah..da diorang tak tanya, tak suruh aku pergi..so rezeki aku la dok diam-diam je dalam opis. Cukup masa pukul 5, teeetttt..balik! Da beranak nanti, lain punye citer.hehe..Oh ye, paling jauh pun lagi 2 minggu aku ada meeting kat Pahang. Tu pun kat tempat keja lama aku. KK Bentong. Rezeki outstation dekat je. Hehehe..

Bab rezeki makan, lagi la tak putus-putus. Cam hari tu, aku baru je berangan macam nak makan durian. Ingat nak mintak la papa Saif beli durian, durian tesco je pun jadik la. Tak sempat cakap lagi, tup-tup petang tu papa Saif balik keja, bawak durian crepe! Fuuhh..pucuk dicita, ulam mendatang namanya.

Pastu minggu lepas kakak ipar aku ada tanya gak nak beli harumanis tak (bukan harumalam tau..kihkih), kawan dia ada jual. Rasa macam nak tapi sebab harga macam mahal, takpelah tak beli. Tup-tup semalam, KK Arau baik hati bagi sekotak harumanis kat setiap bahagian. Fuuhhh..merasa gak harumanis, sedapnya subhanallah! Lagi plak free..lagi la sedap. Bahahha..

Minggu lepas balik rumah mak mentua, dia ada bagi keropok terengganu. Sedap, Saif suka, baby dalam perut pun suka sampaikan mamanya melantak abeskan keropok tu. Huhu..pastu Saif nak keropok lagi, aku goreng la keropok cap ape ntah yang zaman bila aku beli kat kedai mamak presint 9 tu. Ehmm..tak sedap. Saif pun nak tak nak je makan. So aku pun dok riki-riki la nak carik keropok terengganu. Tup-tup, pagi ni aku datang keja tercongok beg isi keropok terengganu atas meja. Eh, sape plak yang baik hati bagi keropok ni, macam tau-tau je aku tengah mencari keropok terengganu. Owh..rupenya, PPK yang pi outstation ke terengganu hari tu yang bagi. Fuuhh..tak ke rasa macam rezeki tu turun dari langit? (of course la maksud aku dari Allah kan..)

Tuu..bab makan. Bab duit plak. Bulan 5 memang bulan yang cukup mendebarkan bagi aku ngan laki aku. Sebabnya nak kena bayar insurans n roadtax. Kira-kira seribu lebih jugak la nak dilayangkan, dekat dua ribu gak kot. Ada la duit simpanan sket kononnya nak buat bayar bil hospital bila beranak nanti. Tapi sebab nak kena bayar insurans n roadtax dulu, so kena la guna duit simpanan tu dulu. Pastu aku pun dok berkira-kira cukup ke tak duit nak bayar bil hospital nanti ni. Tup-tup..ciknaa bukak offer nak main kutu. Aku pun dengan pantasnya menjawab mesti la nak. Cepat-cepat aku chop bulan 7, ngam-ngam waktu aku nak beranak nanti. Selesai masalah duit! Senyum lebar sampai telinga..Ngehehehe..

Pastu bulan ni jugak aku nak siap sedia beli barang baby. Banyak gak nak kena beli ni terutama baju sebab baju Saif yang lama-lama dulu banyak da lunyai, buruk. Tak sampai hati nak bagi adik baby pakai baju buruk, so kena la beli baju baru gak lebih sket. Tup-tup aku tengok gaji aku yang masuk semalam, eh apasal macam banyak je gaji aku bulan ni. Rupa-rupanya start bulan ni Imbuhan Sara Hidup aku up sket la sebab da berpindah ke kawasan metropolitan kan (metropolitan la sangat!#mata ke atas). Tambah lagi dengan tunggakan Imbuhan Sara Hidup tu sejak bulan Disember tahun lepas. Takde la banyak sangat tapi memang sangat-sangat membantu perbelanjaan nak beli barang baby ni. Alhamdulillah..rezeki. Cantik sangat flow rezeki yang Allah da aturkan tu.

Rezeki ni boleh turun dalam macam-macam bentuk. Aku kata ni rezeki dari langit sebab ini adalah rezeki yang tak diduga-duga. Dok termenung fikir, tak buat apa pun, tuppp Allah turunkan rezeki tu tanpa diduga, tanpa dirancang. Syukur. Aku tak kata aku ni orang yang alim bertakwa macam ayat kat atas tu sebab aku ni pun kekadang lagha dengan dunia dan lupa jugak pada Dia. Tapi Dia tak pernah lupa pada hamba-Nya. So peringatan untuk kita semua dan diri sendiri jugak ni, kita tak mintak lagi, Dia da siap-siap bagi. So perlu ke kita terus jadi manusia yang lalai dan leka?

Juga nak ingatkan kawan-kawan dan juga diri sendiri lagi, kalau nak menerima lebih banyak, kita pun kenalah memberi dengan banyak jugak. Sekian, muhasabah diri di pagi Jumaat.

p/s : aku baru je pikir tengahari ni nak makan ape. ingat nak balik rumah makan biskut cicah milo je. tuppp..opismate kata nak belanja tengahari ni. Pucuk dicita betullah! Alhamdulillah..


7 comments:

  1. rezeki sentiasa ada..lagi2 bila kite ikhlas terima pemberian (zuriat) dari Allah..kan nadt..

    ReplyDelete
  2. Bestnya.murah rezeki.alhamdulilah. ;)

    ReplyDelete
  3. Betul tu..rezeki pun satu je..macam-macam rezeki yang tuhan bagi yang kdang-kdang kita tak perasan

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah murah rezeki nad..

    ReplyDelete
  5. nadt.. takut jgk nadt tak baca reply comment dr syuha...
    so..

    kalau mcm tue boleh la htr baby bulan 6. itula. sbb husband keje c2. senang nak tgk2 baby. tp mcm tak confident lg nak htr. dah nadt dah bg review positive, lega skit nak proceed htr baby. sbb currently htr baby dkt mak mertua kat selayang. bertabahlah kami laki bini berulang selayang putrajaya. thanx byk2 erk nadt

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...