Monday, July 7, 2014

Popia Nestum

Assalamualaikum dan haii..

Bulan Ramadhan dan resepi bagaikan irama dan lagu yang tak boleh dipisahkan. Time ni la semua orang dok google macam2 resepi kan. Resepi untuk berbuka, resepi untuk sahur n semestinya resepi kuih raya. Aku pun tak nak ketinggalan la nak share resepi gak. Ini resepi mak yong yang mengidam tetiba nak makan popia nestum. Nak beli tapi tengok yang jual punye alahaiiii sedeyyy kulit popia je, serbuk kureng. So baik aku buat sendiri, boleh bubuh serbuk nestum banyak2. Muahaha..

Bahannya senang amat :

1 paket kulit popia (50 keping)
1/2 cawan nestum original (blend halus)
1/2 cawan horlicks
1/2 cawan gula castor (blend halus)

4 ketuiii bahan ni jekk?? Simple bangat! Actually bahan2 nestum, horlicks n gula tu boleh je adjust ikut selera sendiri. Aku suka serbuk tu banyak2 so aku lebihkan nestum tu 3/4 cawan dan horlicks pun 3/4 cawan. Gula je aku maintainkan 1/2 cawan sebab tak nak manis2 sangat. Lagipun horlicks tu pun memang da manis kan..

Gambo kulit popia takde.

Step 1 : Gulung kulit popia then gunting serong.

Step 2 : Goreng guna minyak yang banyak n betul2 panas2 sehingga warnanya bertukar kecoklatan sket. Angkat dan toskan minyak.

Step 3 : Blend bahan2 lain yang berkenaan dan gaul sebati.

Step 4 : Gaulkan popia dengan serbuk nestum+gula+horlicks yang telah diblend tadi. Siap!

50 keping kulit popia tu aku dapat buat penuh satu bekas tupperware ni. Cukup la untuk stok aku sampai raya nanti. Muahaha..

OK..tu je..selamat mencuba.perghh..cam terliur plak aku tengok gambo popia nestum siang2 hari pose ni...


11 comments:

  1. kan senang...bikin sendiri je...ngeeee

    ReplyDelete
  2. resepi ni ada dalam perancangan saya jugak untuk tahun ni. tahun ni raya umah mertua

    ReplyDelete
  3. mama sokmo buat ni :)
    senang zassss siap!

    ReplyDelete
  4. popia nestum ni mmg fav.. sedap sgt kan...

    ReplyDelete
  5. buat jgk.. br ingt nak up entry jgk..
    tp x buh horlick.. xdok..ha..ha..simpan kemas2.. takut habis

    ReplyDelete
  6. last year aku wat sorang2..serik pulak rasanye

    ReplyDelete
  7. sedapnyer... thanx sis akak mmg duk cari resepi ni... hihi

    ReplyDelete
  8. wah! nampak sedap.mohon share ye resepinye :D

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...