Thursday, July 24, 2014

Tentang Raya

Assalamualaikum dan haii..

Rasa macam sekejap je masa berlalu kan. Tup..tup..lagi 3 hari je dah nak raya. Syukur setakat ni belum bersalin lagi makanya boleh la bertahan nak puasa penuh.

Walaupun fefeeling nak raya tu agak kureng bagi aku (sebab asyik dok risau bila la nak baby nak keluar ni), tapi bab persiapan rasanya semua da setel. Baju raya Saif lama da aku setelkan sebelum puasa lagi. Baju raya laki aku je yg takde sebab dia memang tak suka pakai baju raya. Lantakkan..aku pun confirm la xde baju raya. Maybe akan pakai je nursing dress yang aku beli 2 tahun lepas je. Jadik la tu. Tema-tema memamg takde la ye.

Bab kuih raya..pun setel. Actually xde la kuih sangat pun, banyak kerepek mepek je. Aku da beli kerepek, tup tup papa Saif pun beli kerepek jugak berkodi-kodi. Takpe, beli banyak2 pastu nanti bagi je la kat mak sana sikit, mak sini sikit. Tahun ni satu2nya kuih yang aku buat hanyalah popia nestum. Tu pun da 2nd round aku buat pun macam da tinggal serdak je sebab hari2 aku dok lantak lepas buka puasa. Hari tu mak aku datang, bawakkan kuih tart nenas ngan semperit susu. Perghh..kuih yang mak buat jugak yang paling best. Kot la tak bersalin lagi raya nnt, ble la hadap kuih raya banyak2 lagi.hehe..

Bab duit raya n sampul, papa Saif da setelkan. Duit da tukar, sampul dapat free je banyak bank yang bagi sampul kat company papa Saif so hangkut je la. Tak payah susah2 beli sampul duit raya.

Bab packing baju nak balik kampung raya, aku da setelkan kelmarin. Tu pun sebab aku da rasa cam nak terberanak masa tu dengan sakit perut sebab contraction (every 2 minutes!) so cepat2 aku pack semua baju dalam bag. Tapi lepas siap pack baju, contraction tu makin hilang plak. So bag yang sama akan aku hangkut balik raya dan bag yang sama juga akan aku hangkut in case terbersalin awal terus bawak balik untuk berpantang kat umah mak aku. Oh ye, raya kali ni balik umah MIL aku la jawabnye kat Tampin kalau aku tak bersalin lagi. Kot da bersalin awal zupppp kita balik Lenga lah..hehe..

Bab kereta, awal2 da hantar servis da. Servis kereta tu penting ye sebelum memulakan perjalanan jauh (even xdela jauh sgt pun). Tak nak la ada kereta yang tersadai kat highway, dah la confirm jem nak balik raya ni.

Ehmm..apa lagi yang tak setel? Rumah? Rumah xde ape nak disetelkan. Lagi aku pack semua barang masuk kotak ada la. InsyaAllah kalau takde aral, lepas abes berpantang nanti, kitorang akan pindah rumah sewa baru. Aku da tak tahan dok umah ni lagi lama2! Huhuuhu..

Papa Saif plan nak balik Tampin hari Sabtu pagi lepas Subuh kononnya nak elak jem la. Hopefully tak jem. Agak2 jem tak? Aku risaunya kalau sangkut kat jem, time tu plak aku sakit nak terberanak buat naya je. Bukannya ble sukahati nak u-turn mana2 kat highway tu. Balik raya ni pun tak lama, raya kedua hari Selasa tu balik semula da. Papa Saif tak ambik cuti sebab nak spare utk waktu aku bersalin nanti. Ikutkan aku raya pertama Isnin tu aku nak balik da. Bukannya apa, at least bila da balik umah sendiri, anytime aku da ble ready nak bersalin. Ni selagi dok kat kampung beraya, selagi tu la hati aku tak tenteram. Takut tak sempat nak balik bersalin. Abes burn deposit aku karang. Tapi yg utamanya sebab aku nak sangat bersalin kat hospital private kali ni.

So tu je la serba sikit persiapan raya aku untuk kali ni. Korang punye persiapan raya mesti havoc kan? Hii..



6 comments:

  1. Semoga segala urusan mu dipermudahkan nadt.
    Semoga segala perancangan mu diperkenankan.

    Yatie ala kadar tahun ni nadt. Sambut demi anak. Heee.

    ReplyDelete
  2. doa2 bagi sempat raya ye nad.....

    ReplyDelete
  3. Salam lebaran nadt. Bestnye tunggu kelahiran ni kan. semoga dipermudahkan semuanya.

    ReplyDelete
  4. Jemput la datang umah MIL aku. Aku nak berjalan memg mcm xlarat da.huhu..

    ReplyDelete
  5. in sha Allah selamat sampai..jangan bersalin dalam kereta ye adik saif

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...