Friday, August 22, 2014

Kronologi Kelahiran Muhammad Safir Nuruddin

Assalamualaikum dan haii..

Selamat hari raya semua! Dah raya keberapa puluh baru nak wish.da nk abes raya da pun! ngehehe..apakan daya dah jadik mak beranak dua ni, nak online update status pun tak menyempat. Ok, actually saje je aku nk update citer bersalin kali kedua ni lambat sket. Ye la, korang semua kan tengah mood beraya sakan.ngehehe..

So putera kedua aku ni namanya Muhammad Safir Nuruddin. Alhamdulillah proses nak melahirkannya tu jauh lebih senang dan pantas even sakitnya tetap nauzubillah.

25 Julai 2014. Pukul 9.00 malam. Aku dok siap2 packing baju masuk bag untuk balik Tampin. Plannye esok pagi lepas Subuh nak terus gerak balik Tampin. Balik rayo! Siap pack, beg semua siap2 masuk dalam kereta so esok pagi takde la nak kelam kabut sumbat barang kononnye. Gigih aku ngemas dengan perut boyot.

26 Julai 2014. Pukul 12.00 tengah malam. Aku tak mengantuk. Leka layan fb. Papa Saif suruh tido. Aku pun masuk bilik tapi tak tido pun. Sambung online lagi. Dalam kol 1.00 pagi, sakit contraction datang. Aku rekod waktu contraction tu guna contraction counter yg da install siap2. Tengok timing contraction selang 10 minit gitu. Eh, nak bersalin ke eh? Actually aku da rasa cam instinct da dekat nak bersalin sebab petang tu time mandi ada kuar lendir2 putih yang banyak. Contraction kali ni rasa lagi kuat tapi aku still tahankan lagi sebab nak tunggu tanda lain samada air ketuban atau darah yg kuar. Aku dok harap2 kali ni biar la air ketuban pecah dulu. Da merasa bersalinkan Saif dulu kembar darah, sakitnya Tuhan je yang tau.

Pukul 2 lebih time aku dok berkerut menahan sakit  contraction tetiba blupp! Aku rasa ada something kuar. Dalam hati aku kata 'alaaa..mesti kuar darah ni.' Aku pi toilet n betul. Selambak darah kuar. Kembar darah lagi! Terus aku kejut papa Saif "abang, jom pi hospital. Da kuar darah la."

Sempat la aku mandi dulu then siap2. Seb baik beg semua memang da sumbat dalam kereta. Then papa Saif dukung Saif pi ke kereta. Aku tunggu depan kaki lima tempat parking tunggu papa Saif ambik. Sambil tunggu, aku xhenti lagi record contraction. Makin sakit ooiii.. on the way tu papa Saif sempat pesan "kalau diorang suruh warded, ayg warded je k."

Lebih kurang pukul 3 pagi da sampai kat hospital Az zahra. Papa Saif drop aku depan hospital sementara dia nak pi parking kereta. Dalam pada sakit tu aku dok gagahkan cuba berjalan gak. Dah sorang2 namanya kan pandai2 ko la gagahkan diri. Seb baik ada pakcik atendan yg baik hati ambikkan wheelchair n tolak aku naik ke tingkat 2.

Then ada sorang nurse terus sambut aku n minta masuk ke bilik prosedur. Cam biasa la mesti la nak wat VE. Sebelum tu pasang ctg dulu. Kali ni aku da pandai sket la nak baca ctg cmne. Time tak sakit, bacaan ctg tu rendah je setakat 8%, 10%. Tapi bila contraction datang, mencanak nombor tu naik sampai 100%!! Memang patut pun sakit cam nak mati oii!

Then midwife masuk wat VE. Bila check katanya 2cm. Dia tanya nak warded ke tak. Kalau nak warded, diorang akan induce sebab kalau nak tunggu takut lambat. Oleh kerana papa Saif pesan supaya warded so aku setuju je la walaupun kena induce. Ko tengok, hari tu kemain aku ngelak taknak induce, sudahnya kena induce jugak.

Aku terus pergi ke wad. Wad tu dekat je, 5,6 tapak je dari bilik prosedur tadi. Aku jumpa papa Saif, bagitau untuk ambik beg aku semua. Papa Saif pun bagitau dia nak balik rumah dulu sebab Saif da kencing tembus seluar sampaikan baju papa Saif pun terkena basah sekali. Katanya lepas Subuh dia datang balik. Aku pun tak kisah la sebab kesian jugak takde sape untuk handle Saif. Aku kesiankan kat Saif je. So diorang pun balik. Tinggal aku sorang2 kat wad. Aku ambik pakej yang 4 katil tu tapi wad yang aku duduk ni 3 katil. Aku tak kisah pun bab sharing wad ni sebab bukannya nak dok lama kan.

Pukuk 3.50 pagi, midwife masukkan ubat induce. Aku tak boleh bangun selama sejam, so baring je la layan sakit yang makin sakit. Midwife tu sempat kata "Induce ni ambik masa 6-8 jam. Nanti pukul 9.50 pagi saya check bukaan lagi ye."

Da sorang2 kat wad tu, aku sempat la update bagitau da admitted kat group gojes. Hahaha..sempat lagi tu. Aku pun ada sms mak kat Johor tapi mak tak reply pun, biasa la waktu orang tengah khusyuk tido mana la perasan bunyi sms. Then nak kurangkan sakit, aku baca surah Maryam. Pada masa sama aku tak putus record waktu contraction. Tiap kali sakit, aku stop baca surah Maryam, record contraction then sambung baca balik. Waktu ni contraction da selang 5 minit n sakit tu dalam 2 minit. Maknanya aku ada masa free 3 minit je yang tak berapa nak sakit.

Pukul 4.40 pagi aku da sakit sangat rasa cam nam terberak terkencing semua ada. Patutnya 4.50 pagi aku baru ble bangun tapi sebab da tak tahan sangat, aku bangun jugak pi toilet. Tapi da pi toilet pun, sakit tak hilang2. Tak boleh jadik ni, aku panggil nurse. Mintak ubat tahan sakit. Nurse panggil midwife wat VE dulu, check2 da 4 cm. Midwife tu pun tanjat "eh, cepatnya da 4cm." Then dia bagi ubat tahan sakit yang cucuk kat punggung tu. Actually ubat ni untuk bagi mengantuk tapi sebab sakit sangat, aku xble nak layan da ngantuk tu. Layan sakit tu lagi kuat.

Panjang sangat je cerita ni..sambung lagi nanti eh..daaa..


5 comments:

  1. uih...nebes nk tau selanjutnya...hoho

    ReplyDelete
  2. Cpt smbung..
    Akk suka bc pengalaman bersalin nih...

    ReplyDelete
  3. nadttttt... awat sambung2 ni.. excited tahu... uhuhuh

    ReplyDelete
  4. Kenapa kena induce eh? Btw, x sabar nk tunggu next entry. Any tips mintak share ye..:-)

    ReplyDelete
  5. ada application camtu ye..canggih betul zaman sekarang ni kan..

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...