Sunday, August 24, 2014

Kronologi Kelahiran Muhammad Safir Nuruddin Part 2

Assalamualaikum dan haii..

Sambung citer hari tu.. #Part 1. Suspen tak..suspen tak..hahaha..

Pukul 5 lebih, aku tak tahan sakit sangat da. Aku panggil nurse lagi. Kali ni aku mintak epidural! Wahahaha..ubat keramat! Walaupun aku memang da plan nak epidural tapi aku cuba tahankan jugak la sakit tu selagi boleh tahan sampai tahap tak boleh tahan baru la aku mintak. Ko tau la kembar darah da memang sakit, induce pun sakit..so aku punye sakit ni da jadik double triple sakit rasanya. Orang pun kata sakit bersalin induce memang berbeza dengan sakit bersalin biasa. Aku da cuba tahankan tapi tak boleh tahan gak nak buat camno kan.  Tapi sebelum tu mesti la aku da google dulu pro n cons nye baru la berani decide nak ambik.

So sebelum diberi epidural, midwife wat VE lagi, kali ni da 6cm. Tak sampai sejam pun da 6cm. Midwife terus siap2kan labour room. Pukul 6 gitu, aku da masuk labour room. Dalam labour room pun sempat lagi aku dok sms papa Saif dok update da berapa cm. Aku da tak sabar nak epidural ni, sakit sangat oii..aku tanya la "Bila ble dapat epidural ni?" Midwife jawab "tunggu doktor datang, dia da on the way." Dalam hati aku kata "WHATT?? On the way?? Bukan ke doktor sepatutnya sentiasa ada kat hospital??" Seriously time tu memang aku menggelupur sorang2 dlm labour room tanpa ditemani sesiapa. Papa Saif dok tunggu kat luar dengan Saif berdua je. Takkan la nak bawak Saif sekali masuk labour room kot. Kebetulan labour room depan pun ada pompuan arab nak bersalin. Nurse n midwife dok sibuk handle pompuan arab tu la. Tanjat aku tetiba dengar pompuan arab tu menjerit2, meraung2. Xtau la apa yg dijeritkannya tu dalam bahasa arab tu.

Aku sakit jugak tapi dok control2 lagi. Zikir Lailahaillaanta subhanakainni kuntuminazzalimin memang tak putus2 la. Tapi rasa cam kelakor gak bila datang sakit contraction jadik berlagu2 zikir aku. Lailahaillaantaaaaaa subhaaaaaanakainniiiiii kuntuminazzaliminnnnnnnnn (sambil tangan urut belakang sendiri, da takde sape nak tolong urutkan kan..kaki kejang2 da macam kena sawan)

Lebih kurang dekat kol 7 gitu baru la doktor bius sampai. Terus diorang get ready nak cucuk epidural.  Actually time tu da 8cm, biasanya 8cm diorg da xcucuk sebab takut ubat tak sempat jalan. Tapi aku kata nak jugak. Menggigil2 aku time nak cucuk tu. Bukan menggigil sakit ke takut ke sebab nak cucuk tapi menggigil tahan sakit contraction sambil cuba bongkokkan diri peluk bantal sebab doktor nak cucuk kat belakang. Orang kata cucuk epidural tu sakit tapi ntah aku tak rasa apa pun time cucuk tu selain daripada contraction yang dasyat.

Aku tanya doktor tu berapa lama ubat nak berkesan. Doktor kata ubat ambik masa 10 minit. Oh my..10 minit tu aku rasa lama sangat sebab aku takut ubat tak sempat jalan n aku da terberanak. Masa aku dok layan sakit tu, tetiba midwife datang bawak masuk baby tumpang baby cot kat labour room aku. Rupanya pompuan arab tadi tu bersalin baby twin so salah sorang baby tu tumpang la tabung baby kat labour room aku. Time tu tetiba cam rasa hilang sakit jap tengok baby tu. Huhu..

Tak lama pastu Dr Fazlina masuk. Baby twin arab tadi tu dia la yang sambut. Lepas sambut baby twin tu dia berkejar ke labour room aku plak. Time ni aku cam cuak eh epidural tadi da jalan ke tak eh. Aku rasa kaki aku kebas tapi sakit contraction tu still ada lagi tapi tak sekuat sebelum ni. Doc duduk depan aku je, wat VE then terus je suruh aku teran. Aku macam eh? Da boleh teran da ke tapi macam takde rasa nak teran je. Time ni aku tau la yg epidural tu da jalan. Seb baik sempat jalan oii. So aku pun teran based on arahan midwife kat tepi. Susah gak nak teran kalau takde rasa nak teran. Aku rasa macam tengah berlakon babak beranak plak sebab takde rasa nak meneran tu. Bagus sangat midwife n doktor tu bagi instruction bila masa nak tarik nafas, bila masa nak teran.

Dalam pada sibuk dok teran tu, aku dengar doktor sebut "Allahuakbar.." Aku agak mesti baby da keluar ni. Dan ye, segedebuk baby diletakkan atas perut aku. Wooo..aku rasa amazing sungguh. Rasa macam real sangat bersalin kali ni sebab kali ni aku pakai cermin mata so everything aku boleh nampak dan betul2 real. Aku nampak baby bersih je macam da siap2 mandi.hehe..atas perut aku tu jugak la midwife dok sedut lendir2 baby sampai la baby uwekk uwekk melalak. Alhamdulillah..lahir seorang lagi zuriat.

Rasa macam sekejap je proses meneran kali ni. Kalau tak silap doktor masuk pukul 7.20, pukul 7.30 pagi baby da keluar. Alhamdulillah sekejap je. So lepas tu macam biasa la doktor keluarkan uri then jahit. Doktor ada gunting sket kat parut lama dulu then jahit pun sikit je. Oleh kerana kesan epidural tu masih ada, so rileks je aku kena jahit, tak sakit langsung. Bahaha..Sempat la borak2 pasal persiapan nak balik raya. Actually hari tu sepatutnya doktor cuti tapi sebab waktu aku nak bersalin tu belum pukul 8 pagi so dia kena datang jugak la. Fuuhh..seb baik sempat gak Dr Fazlina ni sampai n sambut baby aku. Doktor ni memang baik sangat, very recommended.

Oh ye, nurse bawak baby keluar untuk papa Saif azankan. Oleh sebab takde orang untuk jaga Saif, so nurse dukung baby, papa Saif dukung Saif then azankan baby. Nak buat camne, ni la pengorbanan yang kitorang terpaksa hadapi bila bersalin tetiba time da nak raya, family semua tiada di sisi. Sobss..

Tapi tak lama pastu mak mentua dengan adik ipar aku sampai dari Tampin. Aku still kat labour room, tunggu nak dipindahkan ke wad. Mak mentua aku masuk dalam borak2 ngan aku. Oh ye sempat jugak aku call mak aku. Time call tu, mak aku macam rileks je. Rupa2nya dia tak baca sms yang aku bagi pukul 4 pagi tu. Bila aku bagitau da bersalin, tanjat dia terus gelabah. Haha..

So tu la dia kronologi kelahiran anak kedua kami Muhammad Safir Nuruddin. Alhamdulillah semuanya dipermudahkan. Dan petang tu jugak kitorang da boleh check out. Petang tu jugak terus balik Johor dan bermulalah episod berpantang yang mencabar.



7 comments:

  1. Cepat kan blh kua..dulu akk dok pusrawi..meratap menunggu 2mlm bru blh blk..prosedur derang mcm tuh..huhu

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah semua dah selamat.. :) tahniah awak

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah..seriaunye bila awak cakap double sakit tu. Semoga segala urusan selepas ni dipermudahkan ye. Nnt boleh la share tips nak berpntang dgn toddler disisi. :-)

    ReplyDelete
  4. Assalam...tahniah sis...
    Part yg sy x bleh tahan part yg zikir berlagu tu....kikikiki....terbayang masa nk bsalin dulu. Same cam sis...kembar darah mmg super sakit..sekali ingat mmg rase serik nk bsalin lagi...tapi bila tgk kawan2 sume pakat menambah dah mcm membuak2 pulak nk bb...hihihihi..
    BTW slmt bpantang LA ye..

    ReplyDelete
  5. errr.. terkemut2 baca..mcm sakit sangat je nadt..huhu

    ReplyDelete
  6. Kecut2 perut baca cite nadt hihi

    ReplyDelete
  7. terasa macam sendiri yg bersalin..

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...