Thursday, November 20, 2014

Biasakan Yang Betul

 Assalamualaikum dan haii..

Semalam aku cuti. Ambik kesempatan pi shopping sorang-sorang. Syok oo shopping sorang-sorang. Ikut suka aku nak test segala jenis kasut berapa lama pun yang aku nak. Pastu boleh melaram dari satu handbag ke satu handbag yang lain. Antara pulus ada tak ada je. Gaji tak masuk lagi kan tapi ada hati bershopping bagai. Huhuhu..

Da penat mengabiskan duit, moh makan KFC je la. Jimat sikit. Aku order menu Bombay set Combo A yang ada 2 ketul ayam, roti, wedges dan air mangga. Aku order ni pun sebab air mangga tu, malas nak order set lain yang air bikarbonat nak kena tukar-tukar pastu tambah-tambah duit plak. Koser, order yang ada air jus n mintak tak mau ais.

Aku pun duduk kat meja yang ada 4 kerusi. Baru nak gigit wedges, ada akak sorang ni nak tumpang duduk sama kat meja aku. Aku toleh kiri kanan, ehmm memang orang agak ramai, meja lain memang da penuh. So dengan ikhlas hati aku persilakan la akak tu join meja tu. Kak Liza namanya.

Akak tu pun peramah. Dok borak-borak pasal kerja, pasal hias-hias rumah..macam-macam la. Aku layankan je sambil meratah ayam. Kulit ayam aku kuis tolak ke tepi. Orang yang da biasa makan KFC sama-sama aku mesti da faham yang aku memang tak makan kulit ayam. Aku tak suka makan benda lembik-lembik gitu. Selalunya laki aku la dok perabihkan kulit ayam tu. Sebab tu kau tengok dia sekarang membesar bagaikan johan.

"Eh, tak makan kulit ayam tu?" Kak Liza tanya.

"Tak. Saya tak suka."

"Eh..bukan ke orang makan KFC sebab nak makan kulit ayam yang rangup tu? Kulit ayam tu la yang paling sedap, garing...rangup.."

"Saya makan KFC sebab saya lapar."

Dah sengkek sebenarnya sebab terboros belanja beli kasut kat AEON dan barang kat Lovely Lace. Ikut nafsu aku nak makan Kenny Rogers sebenarnya. Kuikuikuiii..

"Patut la awak ni kurus je..Kulit ayam pun awak tak makan. Jaga kesihatan betul." kata Kak Liza lagi.

"Saya memang health conscious tapi tak bermakna saya sihat sangat pun. Percaya tak kalau saya kata kolestrol saya tinggi even saya jaga makan?" Balas aku.

"Eh..awak yang jaga makan ni pun boleh kolestrol tinggi..biar betul. Akak yang makan sesedap rasa ni entah-entah pun tinggi kolestrol.  Akak tak pernah check. eiii..takut.." Kak Liza buat muka takut lalu meletakkan kulit ayam yang sedang diratahnya tadi ke tepi.

Selesai makan, aku kemas bahagian meja aku dan bangun sambil angkat tray.

"Eh, nak bawak ke mana tray tu?" Tanya Kak Liza.

"Tuu.." saya menunjuk ke arah tong berlabel WASTE dan TRAY.

"Nanti kan ada pekerja yang kutip tray tu."

"Takpe. Dah kenyang makan, exercise sket. Bawak tray pergi buang sisa makanan je pun."

Aku tuang sisa makanan dan letakkan tray di tempatnya sebelum kembali ke meja.

"Patut la kurus je..." Kak Liza mengulang kata-katanya tadi.

Aku senyum je. Dalam hati kata "Semua orang berimpian nak kurus, tapi nak bangun buang sampah pun malas. Nak minum air pun malas sebab malas kejap-kejap nak pergi toilet. Sedangkan tu semua salah satu bentuk exercise - berjalan."

Oleh kerana aku ada appointment dengan orang lain lepas tu so cepat-cepat aku minta diri. Masa nak keluar dari pintu, aku toleh ke arah Kak Liza, dia sedang mengangkat tray. Aku senyum. Berjaya jugak aku mentarbiahkan orang.

 sumber : google.com

 p/s : da lama tak tulis blog tetiba penulisan da jadi macam menulis cerpen plak. Huhu..eh..kepsi bukan good good sangat punye food. Sesekali boleh la nak layan..


6 comments:

  1. haha..baru nak kata entry ni ala-ala penulis novel gitu.. ada bakat nadt oi

    ReplyDelete
  2. Hahaha.brul.da mcm cerpen pendek.kite pn x mkn kulit ayam.kolesterol.tp x kurus gak.haha

    ReplyDelete
  3. Akk xsuka kulit aym tp bila mkn kfc mkn plak kulit aym tu..boley...haha

    ReplyDelete
  4. kepci tang kulit yang sedap. T__T tp tu yang mengemukkan dan boleh dpat breast cancer

    ReplyDelete
  5. bagus la nadt. terlayan iols sampai habis hehe.
    err daku makan kulit ayam je.. isi x makan huwaaa

    ReplyDelete
  6. setuju dengan nadt..minum air banyak2 nanti gi toilet..bukan sahaja berjalan excercise, tapi membersihkan dalam badan kan..

    ReplyDelete

Love you to the moon and back!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...