Wednesday, February 19, 2014

Uniform Saif

Assalamualaikum dan haii..

Petang tadi teacher kat taska da agih2kan uniform untuk budak2 semua. Aku suka bila pakai uniform ni sebab tak perlu kejap2 aku beli baju baru untuk Saif. Aku cepat boring tengok Saif pakai baju yang sama je.

Balik rumah terus test pakai. Merah kuning ni warna rasmi taska ni kot sbb teacher pun semua uniform merah kuning. 

Saiz paling kecik. SS. Tapi still gedoboh untuk Saif. Tak kisahlah asalkan boleh pakai.

Lagipun bila pakai uniform ni ibaratnya meng'samataraf'kan semua budak. Sebabnya aku tengok ada budak yang pakai baju terlebih lawa. Hari2 pakai jeans n baju lawa2 yang kalau Saif biasanya pakai time kuar jalan2 je. Ada plak budak yang macam anak terbiar plak dengan baju lusuh n compang camping. Yang budak perempuan plak ada yang pakai skirt pendek padahal taska tu aircond sejuk gile kot. Kesian aku tengok budak2 tu sejuk ke diorang memang spesis tak reti sejuk aku tak tau la. Ni just pandangan hati aku je yang maybe tak sama dengan korang semua. Alaaa..sukati mak paknye la kan nak pakaikan baju ape pun. Ngehehe..ok..So dengan adanya uniform ni semua budak nampak sama.

Asalnya aku beli 3 pasang baju je. Tapi bila aku fikir2 balik, aku ni bukanlah jenis bangsa yang rajin nak tonyoh baju anak hari2. Baju Saif memang basuh asing so semua aku campak mesin seminggu sekali. So tadi aku tambah beli lagi 2 pasang, cukuplah untuk cycle 5 hari. Senang, tak payah aku serabut2 nak tonyoh baju anak 2 hari sekali.

Terus basuh semua baju. Baju baru wajib basuh dulu ye.

Ok tu je aku nak cerita. Bye.

P/s: bila aku tunjuk baju ni kat papa Saif dia tak berkenan tang seluar sebab besar sangat. Nak buat camno da anak tu memang spesis kecik. Papa Saif kata weekend nanti belikan seluar tracksuit lain yang sesuai. Hehe..sukatilah..so hari ni tak rasmi lagi uniform baru.



Wednesday, February 12, 2014

Desaturasi Merah Jambu



Finally! Yang kutunggu-tunggu akhirnya kunjung tiba! Lama aku mengidam nak dapatkan buku ni. Lepas cetakan kedua baru dapat. Cantik buku ni, aku rasa yang design cover buku ni memang sangat kreatif, memanggil-manggil aku nak mendapatkannya. Yang buat tambah cantik tu sebab ada sipi-sipi Ladynoe atas tu kot. Entah-entah Ladynoe sendiri design nya kan. Dia kan designer.

Aku memang minat baca blog Ladynoe. Tapi jadi silent reader je la. Aku suka gaya penulisan dia. Sempoi, adakalanya sinis tapi point yang dia nak sampaikan tu memang selalu buat aku fikir 'ehmm..betul jugak.' Baru ni bila dia tulis tentang kemelut hidup dia, aku pun ter'touching' sekali. Rasa cam nak pi jumpa dia, hug dia dan kata "Kamu kuat, Noe!" Ehm..ye la tu nak hug, dia tak kenal aku pun. Ngehehe..

Heh..dan sebab beli buku ni direct ngan dia, so adalah autografnye sekali. Ala-ala artis gitu. Suka!Suka!Suka! Dasar mama gedik kan.


Ok..dahh..nak sambung layan baca buku ni. Bye.


Taska Baru Saif

Assalamualaikum dan haii..

Asyik-asyik cerita pasal taska ek. Hehe..saje nak share taska Saif kat KPT tu da tukar management baru. Minggu lepas tukarnya. Nama pun da bertukar. Sebelum ni nama Taska De Sayang, la ni tukar jadi Taska Cahaya Min Rizki. Lokasi masih sama.

So bila tukar management baru, maknanya harganya pun serba baru la ek. Sebelum ni yuran RM180, la ni da up jadik RM250. Banyak kenaikan tu, RM70 jugak la kenaikannya. Tapi takpela, still affordable. Dulu hantar Saif kat pengasuh pun RM250. Pastu ada uniform pulak kena pakai setiap hari tapi uniform tu tak dapat lagi. Masa daftar hari tu, aku beli 3 helai je, la ni tetiba aku rasa macam tak cukup plak sebab kalau datang malas aku nak basuh baju, tak cukup plak 3 helai tu ek. Total bayar masa pendaftaran hari tu termasuk baju 3 helai da RM361.

So bila da up harga ni, aku harap diorang punya service pun up jugak la. Bila tukar management baru ni, teacher semua pun orang baru. Dan teacher baru ni kebanyakannya semua muda-muda. Teacher yang jaga budak 2 tahun rasanya paling muda, aku rasa teacher 2 orang tu macam budak lepasan SPM je. Tapi tak kisah la, umur tu bukan penentu baik buruknya khidmat tu kan. Yang penting diorang layan budak2 kat taska tu elok-elok cukup la.

Dan Saif nampaknya sangat suka dengan teacher baru ni. Cepat je dia sesuaikan diri. Tau je la Saif tu memang suka dengan pompuan muda kan. So bila dapat teacher muda ni, suka la dia. Setiap hari aku hantar dia, teacher da tunggu nak ambik dia. Saif pun dengan rela hati hulur tangan pergi kat teacher dia. Takde da drama-drama menangis lagi. La ni aku tak perlu lagi da naik tangga hantar Saif naik kelas dia kat atas. Teacher da siap-siap tunggu kat bawah, aku tinggal pass je Saif ngan beg kat dia, dia bawak naik atas. Satu kelegaan bagi aku tak perlu turun naik tangga lagi tapi yang tak bestnya aku tak dapat tengok rupa bilik dia yang baru. Nak jugak aku tengok kot ada pertambahan mainan baru ke sebab aku tengok ruang bagi budak 3-4 tahun kat bawah ni ada banyak mainan baru. Kalau la kat atas tambah mainan baru jugak, memang patut la Saif suka sangat bila pi taska.

Waktu balik pun sama. Teacher da cam aku ni mama Saif, nanti dia cepat2 naik atas ambik Saif bawak turun. Tengok muka Saif yang ceria je bila turun, aku yakin dia enjoy dok kat taska. Setiap hari jugak aku akan tanya dia makan ok tak, minum susu ok tak, ada nangis tak. Biasanya teacher mesti jawab semua ok. Tak tau la kot tu adalah jawapan standard untuk jaga hati parents kan. Tapi aku rasa memang ok. Kekadang nangis gaduh-gaduh ngan kawan tu biasa. Aku pun bukan lah nak kata anak aku tu baik sangat tak pernah buat orang tapi kebiasaannya sebelum ni yang aku tengok orang buat dia ada la. Ye la, ada budak umur 2 tahun yang memang da besar, Saif plak kecik, umur pun belum genap 2 tahun. Bila berebut sesuatu, confirm la Saif kena tolak sekali je terus tergolek. Ni bukan fitnah tau, aku nampak sendiri bila aku bukak je bekal cococrunch Saif, budak yang lagi besar datang nak ambik cococrunch tu selamba je tolak anak aku. Melalak la si Saif tu, da la dia tu kedekut. kuikui..La ni aku tak bekal da kudapan ape ke sebab nak elakkan perebutan tu la. Lagipun waktu breakfast dia da awal sket, 8.30 da breakfast. Dulu kol 9.00 baru breakfast tu pasal aku bekal kudapan dulu.

Bila dok taska ni jugak, aku tengok dia punya perkembangan makin baik. Dia makin banyak bercakap. Dan makin banyak jugak aksi-aksi yang tiba-tiba dia buat, kitorang tengok pun geli hati. Kitorang mesti kata "Ni belajar kat taska la ni." Contohnya, kitorang bukak learning application ni, ada la lagu-lagu. Bila dia dengar lagu tu tetiba dia berlari ke pintu, pastu patah balik kat kitorang, pastu berlari lagi ke pintu. Agaknya kat taska, teacher bukak lagu then suruh budak-budak berlari kot. Hehe..Pastu aksi berjoget dia da makin macam-macam. Gelihati tengok.

Dan sebab taska tu ada tangga, Saif pun da pandai turun tangga. Sebelum ni dia tak pernah turun naik tangga, ye la rumah takde tangga.  Masuk taska tu la baru dia belajar turun naik tangga. Awal-awal dulu dia naik turun kena pegang tepi, susah nak kawan badan. La ni kalau turun, dia da tak pegang tepi pun takpe, ok da boleh turun dengan stabil tapi still aku pegang tangan dia sebelah. Aku still tak confident nak lepaskan dia turun tangga sendiri sebab dia ni tak boleh diduga. Tetiba karang dia terjun sukahati dia.

Aku harap kekal la prestasi yang baik kat taska tu. Serius aku memang rasa sangat berbaloi hantar Saif ke situ even aku kena drive jauh sikit. Aku nasihatkan korang kalau pilih taska tu jangan la sebab murah semata je tau, service diorang pun kena pastikan tip top jugak. Dan rajin-rajin la berborak dengan teacher tentang aktiviti dan perkembangan anak kat taska.


Tuesday, February 11, 2014

Word By Word

Assalamualaikum dan haii..

Eh..petang ni aku macam takde keja plak. Meh nyambung blogging. ngeheheh..

Sebelum ni penah aku cite kan pasal kerisauan papa Saif sebab Saif tak pandai cakap lagi. [sini] Tapi sikit pun aku tak risau. Masa tu Saif baru 1 tahun 4 bulan. Actually sejak Saif newborn lagi aku memang pokk pekk pokk pekk setiap hari bercakap dengan Saif dengan harapan dapat merangsang dia untuk bercakap awal macam kakak-kakak sepupu dia. Kakak2 sepupu dia umur setahun lebih da bercakap lancar bersambung-sambung ayat walau pelat. Si Hasya belum setahun da pandai mintak susu. Tapi tu la..da Saif tak nak bercakap nak buat camne. Paksa camne pun, herot berot mulut kau sebut APPLE depan muka dia, dia buat selamba je. Aku anggapkan ini semua faktor DNA lelaki.

So la ni Saif da 1 tahun 8 bulan. Eh, maknanya 4 bulan perkembangan dia aku tak update eh? Kuii..terbukti ke'busy'an di situ. So bila da masuk 1 tahun 8 bulan ni aku perasan makin banyak perkataan yang tetiba dia boleh sebut tanpa disuruh.

Contohnya..ada sekali tu, aku suap la Saif madu Qaseh Junior tu. Suap sesudu je la then aku cakap ngan dia "One only. One only."sambil jari telunjuk tegak tunjuk satu. Tetiba Saif cakap "One..tu..tii..fo..(one, two, three, four) " dengan jari senget benget dia nak tunjukkan 1,2,3,4 tu. Gile tak terperanjat aku. Selama ni kering tekak aku mengajar 1,2,3,4... tapi dia buat dek je. Langsung tak mengikut. Tetiba hari tu, dia sebut tanpa disuruh. Dan dia faham apa maksudnya. Serius touching giler aku masa tu tahap nak menangis kesyahduan sebab terharu sangat dengan kebijaksanaan anak sendiri. Kehkehkeh..La ni kalau turun naik tangga pun dia sebut "one..tu..tii..fooo..". Kalau sebut sampai five, nanti dia terus give me five. Hii..comey giler. Dasar mama syok sendiri.

Pastu kan..dari kecik dulu memang setiap kali df, aku akan sebut "Susu." Tapi takdenya dia menyebut. Buat dek je. Pastu bila da besar, dia nak mintak susu, dia akan tepuk2 je sebagai isyarat nak susu, tapi nak menyebutnya jangan kau harap. Kekadang aku siap main lari-lari tak nk bagi dia susu selagi dia tak sebut susu, tapi jangan kau harap.

Sampai la baru-baru ni, setelah puas kena buli ngan mama dia ni selalu, akhirnya terkeluar jugak ayat keramat tu dari mulut dia. Susah gile nak sebut kot..dia sebut pelan je..bunyik "ssss..sss.." pastu bila aku push lagi untuk dia cakap akhirnya dia sebut jugak "Tutuuuu..." Ok la tu kan, at least ada bunyi. Kekadang bunyi macam "Cucuuu.." kekadang ada masanya dia sebut dengan betul "Susuuu.." But kebanyakannya sebut "Tutuu.." laa..

La ni setiap kali nak susu dia akan tepuk2 then tanya "Ape ni?" Pastu aku tanya dia balik "Ni ape?" Then dia jawab "Tutu.." Aku pun balas balik "Susu." Kiranya jawapan dia tu betul la. Pastu dengan excitednya dia akan minum susu, konon-konon happy sebab dia dapat jawab betul la tu. Syok giler. Tu pasal aku lagi makin sayang nak wean off.

Apa lagi ek? Oh ye..bila aku pakai tudung je mesti dia kata "Tikk..(cantik)" Tak ke kembang kempis hidung mama kau. Padahal aku tak pernah ajar pun. Hehehe... Kalau sakit plak dia akan sebut "Titt..(sakit)"

Oh ye..baru ingat. Semalam time aku bersin, aku sebut la "Alhamdulillah". Tetiba Saif pun sebut "Alamlullahh.." Aku ulang lagi sebut Alhamdulillah sebab nak confirmkan betul ke dia  ikut apa yang aku cakap. Pastu dia pun ikut ulang. Syukur. Tambah lagi zikir di mulut dia selepas "Allahuakbar" walaupun pelat. Allahuakbar dia akan sebut "Allah" setiap kali dengar azan.

Actually banyak lagi perkataan lain yg dia da sebut lama da macam cat, tak(air kotak), nek (nenek), bo (ball), buah(epal ke oren ke anggur ke semua dia sebut buah), tup(tutup), kak(bukak), lik(bilik), pah(tumpah) dan macam2 lagi la. Perkataan lain banyak yang tak berapa nak paham tapi banyak jugak la yang dia dok bebel-bebel. Kekadang tu beria-ia siap berkerut muka dia bercakap nak bagi kita paham, tapi idok la jugak aku paham. Haha..tapi takpe. Mula perlahan-lahan word by word. Lama-lama bertambah la vocab dia kan. Aku pun xde letak target ape2 sbb kalau target tak tercapai nanti sendiri yang kecewa. Tapi aku tak takkan stop mengajar dia menyebut satu demi satu perkataan. Yang penting effort tu ada walau masih pelat-pelat manja.

Monday, February 10, 2014

Stress Dengan Rumah

Assalamualaikum dan haii..

Sebelum mula membebel hari ni, nak minta maaf dulu la kat sapa2 yang ada komen tapi ku tak sempat reply. Seriously perkataan busy dan aku kini ibarat irama dan lagu, isi dan kuku juga aur dan tebing. Ni time lunch hour baru la sempat menyelit-nyelit bukak blog. Kalau sempat, aku blogwalking..kalau tak, jawabnye balik umah la baru bukak blog dan facebook. Tapi kat rumah pun sebolehnya aku limitkan masa untuk online sebab nak lebihkan masa berkualiti dengan anak dan suami gituuu..

Ni nak cerita pasal rumah yang aku dok la ni. Memang agak kerap la aku membebel ngan papa Saif tak puas hati tu tak puas hati ni. Dan macam biasa lah ayat klise papa Saif adalah "Bersyukurrrrr.."

Iyolah.

Actually aku takde masalah dengan keadaan rumah yang kecik ni. Seriously tak kisah pun. Cuma yang menjadi masalahnya adalah sebab barang2 aku terlalu banyak semasa pindah masuk dulu. Kawan2 yang penah pi umah aku kat wijaya, karak dulu tau la betapa banyak barang aku. Segala sudut penuh. Perabot semua kira lengkap la. So bila perabot yang terlalu banyak disumbat dalam rumah kecik, jadik padat gile rasanya rumah tu wooo..Sesak nafas aku lagi-lagi bila nak pi dapur. Sesak bertingkek-tingkek.

Rumah ni ada 3 bilik. 1 bilik completely jadi stor yang padat tahap kau hanya boleh melangkah masuk 2 tapak je dari pintu. Aku malas nak kuarkan semua barang, kebanyakannya masih dibiar dalam kotak (dengan harapan tak payah susah2 nak kemas lagi kalau dapat pindah kuarters cepat). Bilik ke-2 kononnya aku jadikan bilik tamu + workspace papa saif + tempat iron + tempat simpan baju yang da terlebih-terlebih tak muat nak simpan dalam almari lagi. Akibatnya bilik ke-2 pun jadi sesak. Tiap kali aku masuk nak iron baju, rasa sesak nafas aku nak alih benda tu ke sana dulu, alih benda ni ke sini pulak. Sesak..sesak..

Pastu yang buat aku stress masa mula-mula pindah dulu sebabnya rumah ni takde tiles dan dialas dengan tikar getah color merah. Walaupun aku suka color merah, tapi bila color merah ni menyelubungi seluruh rumah, aku rasa sesak nafas. Sakit mata. Setiap kali balik rumah, aku terus stress, sakit kepala. Nak tukar tikar getah lain, malas pulak rasanya nak angkat2 perabot semua. Maka terpaksa la terus bertabah.

Dan terkini aku stress dengan dinding rumah ni!! Sebabnya atas dasar untuk mencantikkan susun atur dalam rumah, aku dengan semangatnya beli la rak dinding. 2 bijik lagi aku beli tu. Tiba masa nak gantung kat dinding, papa Saif drill2 tak lut! Gile keras dinding ni! Konkrit kot. Aku da mula stress, mula la aku rasa nak campak je rak tu dari tingkat 9 ni. Tapi papa Saif cool. "Takpe, nanti kita pi beli drill yang matanya lagi besar, kot boleh." Pujuk papa Saif. Sejuk sikit hati aku.

Dengan malasnya pi jugak beli drill tu. Sekali tokey kedai tu kata apa tau "Putrajaya memang keras woo..semuanya pun dinding konkrit. Kalau guna drill biasa, memang susah nak lepas. Kalau nak buat jugak cuba la 3, 4 jam baru boleh lepas kot. Biasanya orang akan upah je kedai untuk buat drill, kedai tak guna drill biasa. Kena guna heavy drill punye, macam yang buat tebuk jalan tar tu. Tapi kalau u nak beli jugak mata drill ni boleh la u cuba, kalau tak nanti bini u merajuk plak."

Ok, ayat terakhir tu saje je papa Saif menambah-nambah. Mendengar penceritaan semula dialog tokey oleh papa Saif buat aku stress balik. So apa kesudahannya rak dinding aku tu? Punye la semangat aku nak menghias rumah sudahnya tak boleh? Eh, maknanya aku punya rak untuk gantung kunci tu pun tak boleh la sangkut? Grrrr...bayar sewa mahal untuk rumah dinding konkrit murahan yang tak boleh didrill memang buat aku stress. Macam mana penghuni rumah lain boleh bertahan tak drill dinding rumah haaa?

Adoiii..rasa nak bakor je..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...